Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post Reply
travnik

#76 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by travnik »

jahtas wrote:
Hafis wrote: Pa bi li ti imao išta protiv da se na HNK budžet otvori jedan Bošnjački školski centar i riješi problem bošnjasčke djece u Stocu.
Naravno da bih imao, kao vecinska prijeratna bosnjacka opcina, zelim da to bude i danas, osim toga, ne finansiraju se hrvatski skolski centri iz budzeta recimo Tuzle, nego katolicki. Zato preferiram da Neum, Siroki Brijeg, Livno, Capljina, zapadni itd, finansiraju iz budzeta Islamske Skloske Centre i da zaposle hodze da uce malu djecu u skolama gdje ce biti islamski vjerski simboli u hodnicima, kao sto je to i u katolickim skolskim centrima. Eh to je onda druga prica. Naravno zajebavam se. Sta sa djecom ateista. Pa neces ih davati u talibanske skole katolika i muslimana. Znaci stvar se treba odraditi u skolama koje drzava posjeduje, znaci laickim i sekularnim skolama, a vjerske tipa KSC, neka finansiraju Vatikan i Rijaset i da takve vjerske skole za talibane budu pod kontrolom i nadzorom drzave, jer ne moze dati danas svakom diletantu da ti uci djecu i onda da mu priznas diplomu.
Hafis wrote: Normalno, da se Hrvatići prošire na cijelu zgradu osnovne škole.
Mene samo zanima otkud ti Hrvatici u opce u Stolcu da se sire, kad je Hrvata ukupno u Stolcu gradu 1991 godine bilo za jednu manju skolu, oko sest stotina (600), a nije bas da imate zeciji natalitet, kako vidimo u Zagrebu se izumire, a kamoli u Stolcu? Odakle ste ih naselili? Znaci tehnicki, vjerovatno da su Bosnjaci prije rata i podigli tu skolu o kojoj govoris jer ih je ipak vecina od +60% bila Bosnjaka.
Nacionalni sastav stanovništva - Grad Stolac, popis 1991.

Bošnjaci - 3.426 (61,95%)
Hrvati - 653 (11,80%)
Kad si spomenuo sirenje, podsjeti me na jednu pjesmicu Safvet Bega. Evo ti najzanimljiviji dio o sirenju.
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg mi svjeta! nema petnaest ljeta,
Kad u našoj zemlji ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja pa do Brodskih vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire.
Hafis wrote: P.S.
Dobro si se nešto nazijetio na onog Čavaru. Razvodni malo, jebo ga ti..prošaraj i po nekom drugom.
Pa naravno da cu se naljutiti, covjek nas sve laze i to ne jednom, nego je to ponovio jednom kako hrvatska djeca u Sarajevu uce iskljucivo bosanski jezik, ono testirao Djaferovica da li ima pojma o tome, pa onda kad je skontao da stari Djaferovic nema pojma o tome, posto nema male djece, onda jos uhvatio onog SNSD-ovca, pa kaze nemaju ni Srbi prava u Sarajevu uciti srpski i jos hrpu puta ponovio istu laz? Ja kako sam skontao, rekoh vidi vraga mi isti fasisti, kad ono sipak, u Sarajevu mozes birati i cirilicu ako hoces? Pa lagao pred stotinama hiljada i sad da mu oprostimo sto je patoloski lazov? Ja necu, necu ja s njim u koaliciju da sad govorim ko Dodik HSP su fasisti, a HDZovi nisu. Jesu.

1. KŠC, iako nosi vjerski predznak, nije vjerska škola. Možda u mnogo čemu je primjer ovim "svjetovnim" i "multi-kulti" školama. Na prijer u Tuzli imaš organiziran islamski vjeronauk. U masi "svjetovnih" škola vlada po ovom pitanju diskriminacija. Kako to da je dijete travničkog pravoslavnog popa išlo u KŠC, a ne u "svjetovnu" i "multi-kulti" gimnaziju u Travniku? Koliko ja znam u nekim gradovima je KŠC mnogo više "multi-kulti" nego neke "svjetovne" škole.
2. KŠC i sve druge škole se financiraju iz poreza koje uredno plaćaju i oni građani koji svoju djecu školuju u KŠC-u.
3. Stolac je promijenio etničku strukturu stanovništva. To je točno. A Travnik, Vareš, Bugojno, Konjic, Fojnica, Zenica, Zavidovići, Maglaj itd. itd nisu!? Šta je sa ovim općinama? Ljudiotišli zbog straha od lavina snijega sa Vlašića, zagađenja zraka, poplava Vrbasa, Lašve i sl.?
4. Ono što se radi u npr. SA i Livno je više-manje isto. Razlika je u tome što jedni jasno, otvoreno i izravno rade, a drugi to hinjski, indirektno i licimjerno, onako malo zapakuju.
Bodkin

#77 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Bodkin »

Hafis wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kako god sud je presudio da je segragacija na djelu u Stocu i Mostaru a ne u Sarajevu. Vi ako mislite da ima segragacije u Sarajevu bujrum tužite i dokažite da je tako.
Kao da je netko našao noge i pare na ulici pa da se tužaka.
Uostalom, u Sarajevu je ostalo veoma malo tog materijala, i stvar je na koncu ireverzibilna: sve da sud i presudi povoljno, nema više zainteresiranih roditelja, a ni djece. Lonac je odradio svoje.
to je tacno.plus pritisak vecine. ako imas 3-4 nebosnjaka po razredu (dakle AKO), takvi nece sigurno ici na svoju istoriju ili svoju povijest. mada sam cuo za slucaj skoro da se u jednoj od sarajevskih srednjihskola dovodi profesorica da predaje srpski jezik za dva ucenika. roditelji trazili.
i nekad je bilo da se pise bhs jezik i knjizevnost ili ucenik moze traziti da mu pise samo npr hrvatski jezik. to vise nije tako nego se na pocetku godine odluce roditelji.

ne kontaju ljudi koliko bi skuplje bilo da moraj skole imati profesore za nacionalne grupe predmeta. 3 historije, 3 geografije, tri jezika, tri religije...
Bodkin

#78 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Bodkin »

It_is_a_Leclerc wrote:Nažalost, Hafis kao i većina diskutanata ovdje u školu nije ušla još od 80-tih i suštinski ne razumiju obrazovni sistem u BiH. Djeca u Sarajevu, Zenici i Bihaću, itd. u dnevniku imaju upisan - Bosanski-srpski-hrvatski jezik i književnost, s tim da se za Bošnjake na prvo mjesto stavlja Bosanski, Hrvatima Hrvatski, a Srbima Srpski jezik i književnost. Osim toga, djeca u osnovnoj školi, u Sarajevu, Zenici i Bihaću uče paralelno ćirilično i latinično pismo.

Pitam ja Šibicara i Hafisa, ima li dječak Bošnjak u Ljubuškom npr. pravo da mu se u dnevnik piše da uči bosanski-hrvatski-srpski jezik i književnost ?! Ima li dječak Srbin u Čapljini npr. pravo koje ima njegov sunarodnjak u Sarajevu , da nauči ćirilicu, srpski jezik i književnost ?!

Gospodo draga, ne znate ništa. Prelistajte srednjoškolske udžbenike iz bosanskog jezika. I AB Šimić, i Silvije Strahimir, i Dositej Obradović, i Brane Nušić, i Bora Stanković, i Marko Marulić.. Svi su tu. Ima li, Šibicar i Hafis, u udžbeniku iz hrvatskog jezika Maka Dizdara, Mula Mustafe Bašeskije, Derviša Sušića, Nedžada Ibrišimovića ?!
dakle netacno je pola posta ali dobro. ono sto ti i slicni ne kontate da cirilica ne znaci automatski srpski jezik. evo ti primjer. danas je pravilno reci lahko i mehko. jel to tako u srpskom i hrvatskom? ja se sjecam samo neciste krvi od stankovica. zavrsio jednu od sarajeskih gimnazija. bio je tu i dundo maroje mislim. nije da sam pobornik domacih pisaca. drago mi je sto je naglasak svakako na stranim ali ovo je vise odgovor na tvoj post. dakle to sto se predje jedan ili dva pisca ne znaci da djeca uce srpski ili hrvatski jezik. zato su i promijenili taj sistem. nikad se tu nije ucio srpski ili hrvatski jezik, a jos manje knjizevnost.

i dalje, ako pricamo o nacionalnoj grupi predmeta, gdje je tu historija i geografija?
Drinski

#79 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Drinski »

@bodkin
pa eto, ako nisu učili, sada ce učiti sva tri jezika, nakon odluke VS FBIH.
It_is_a_Leclerc

#80 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by It_is_a_Leclerc »

Bodkin wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Nažalost, Hafis kao i većina diskutanata ovdje u školu nije ušla još od 80-tih i suštinski ne razumiju obrazovni sistem u BiH. Djeca u Sarajevu, Zenici i Bihaću, itd. u dnevniku imaju upisan - Bosanski-srpski-hrvatski jezik i književnost, s tim da se za Bošnjake na prvo mjesto stavlja Bosanski, Hrvatima Hrvatski, a Srbima Srpski jezik i književnost. Osim toga, djeca u osnovnoj školi, u Sarajevu, Zenici i Bihaću uče paralelno ćirilično i latinično pismo.

Pitam ja Šibicara i Hafisa, ima li dječak Bošnjak u Ljubuškom npr. pravo da mu se u dnevnik piše da uči bosanski-hrvatski-srpski jezik i književnost ?! Ima li dječak Srbin u Čapljini npr. pravo koje ima njegov sunarodnjak u Sarajevu , da nauči ćirilicu, srpski jezik i književnost ?!

Gospodo draga, ne znate ništa. Prelistajte srednjoškolske udžbenike iz bosanskog jezika. I AB Šimić, i Silvije Strahimir, i Dositej Obradović, i Brane Nušić, i Bora Stanković, i Marko Marulić.. Svi su tu. Ima li, Šibicar i Hafis, u udžbeniku iz hrvatskog jezika Maka Dizdara, Mula Mustafe Bašeskije, Derviša Sušića, Nedžada Ibrišimovića ?!
dakle netacno je pola posta ali dobro. ono sto ti i slicni ne kontate da cirilica ne znaci automatski srpski jezik. evo ti primjer. danas je pravilno reci lahko i mehko. jel to tako u srpskom i hrvatskom? ja se sjecam samo neciste krvi od stankovica. zavrsio jednu od sarajeskih gimnazija. bio je tu i dundo maroje mislim. nije da sam pobornik domacih pisaca. drago mi je sto je naglasak svakako na stranim ali ovo je vise odgovor na tvoj post. dakle to sto se predje jedan ili dva pisca ne znaci da djeca uce srpski ili hrvatski jezik. zato su i promijenili taj sistem. nikad se tu nije ucio srpski ili hrvatski jezik, a jos manje knjizevnost.

i dalje, ako pricamo o nacionalnoj grupi predmeta, gdje je tu historija i geografija?
Nije netačna nijedna rečenica, već vi izvlačite potpuno krive zaključke. Ćirilica je pismo kojim se dominantno služi srpski narod. Ipak, Bošnjaci ga uče, jer je to pismo i njihove zemlje. Uče li ga Hrvati u BiH, pitanje je sad.

Ne pređu se "jedan ili dva pisca", već je, ako baš hoćete, zastupljenost autora hrvatske i srpske narodnostii u udžbenicima koje koriste kantoni sa bošnjačkom većinom, makar 50 %, i to onih koji nit su rođeni u BiH, nit su prismrdili BiH, poput rečenog Dositeja Obradovića npr, Bore Stankovića, i da ih ne nabrajam. Da li djeca iz Širokog u svojim udžbenicima imaju 50 % Maka, Ćazima Ćatića, Umihane Čuvidine, Abdulaha Sidrana, Ibrišimovića, Kaimije, pitanje je sad ?

Što se lahko i mehko tiče, svi nastavnici uglavnom naglase da je lahko i mehko verzija dozvoljena u bosanskom, ali ne i srpskom i hrvatskom jeziku. Ne vidim problem. Nije krvna grupa, pa da se jednom uči.

I na kraju, kakva je to nacionalna geografija Hrvata ?! Je li to ono kad se uči da je Široki dio Hrvatske, a Banja Luka se uči kao zapadna Srbija ?! Geografija je - geografija Bosne i Hercegovine, ali je kao takvu uče jedino Bošnjaci, dok ovi isti koje ti zastupaš ili si jedan od njih, uče geografije susjednih zemalja. Historija ?! Prelistaj, čovječe, udžbenike. Samo gimnazijski udžbenici iz bosanskog plana i programa imaju lekcije - "Feudalizam u Hrvatskoj", samo djeca Bošnjaci u Gimnaziji u Zenicili ili Sarajevu u izdanju "Historija/Istorija/Povijest za 4. razred Gimnazije", izdanje Bosanska Riječ, uče o Nikoli Pašiću, VMRODPMNE, Austrougarskoj diktaturi u Hrvatskoj, Masariku, Crnogorskim vladikama, paralelno sa historijom vlastite zemlje.

Da li djeca u Širokom Brijegu uče o Hadži Loji, Huseinu Gradaševčiću, Eugenu Savojskom, čifut sahibijama, dr. Mehmedu Spahi, JMO, pitanje je sad ?!

Eto, uglavnom sam pobio svaku rečenicu vašeg posta i dokazao da su jedino Bošnjaci osigurali apsolutnu 100 % ravnopravnost djece svih narodnosti, jezičkih i drugih preferencija . Drugi put se malo bolje informišite.
Hafis

#81 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

It_is_a_Leclerc wrote: I na kraju, kakva je to nacionalna geografija Hrvata ?! Je li to ono kad se uči da je Široki dio Hrvatske, a Banja Luka se uči kao zapadna Srbija ?! Geografija je - geografija Bosne i Hercegovine, ali je kao takvu uče jedino Bošnjaci, dok ovi isti koje ti zastupaš ili si jedan od njih, uče geografije susjednih zemalja.
Prekenja ga i ti, mada me ne čudi pošto je riječ o Hrvatima i donekle te ipak shvaćam.

Očito nisu u životu ni vidio neku knjigu iz Nastavnog plana i programa na hrvatskom jeziku u FBiH, ili ako ti je već lakše i razumljivije - na ustaškom programu.
Ne postoji nikakva ''nacionalna geografija Hrvata'', a djeca uče zemljopis BiH kao i svugdje u državi, od Avtovca do Rače. Zamisli, moraju znati koja je industrija zastupljena u tuzlanskom bazenu, koji oblik poljoprivrede je najzastupljeniji u Podrinju, najznačajnije planine, rijeke, polja, pa čak i kraška polja, i Romaniju, Maglić, Kozaru, Bjelašnicu....saso mange. Što se tiče Hrvatske, vjeruj mi, ne vjeruj (jebe me se inače) ali slabo.
A te gluposti što navodiš, prebrisalo je vrijeme, ima već više od 15-tak godina, tako da ćeš izgleda ipak morati na resetiranje.
hizo ramidovic

#82 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote:
hizo ramidovic wrote: stani, bola, pa u cemu je onda problem: je li se u sarajevu ne dozvoljava ucenje hrv.jezika ili nema ko da to trazi?
Upravo tako. i jedno i drugo. Stvar zakovana za vjeke vjekova. Što se učilo-učilo.
Još je samo KŠC ostao, a i on ti ga je je li-la. Bio je jedan pokušaj KŠC u Konjicu, pa kad su ljudi vidjeli da nije to to, da jednostavno nema ''te'' djece ni za lijeka, digli sidro.
pa nemere, strucnjak, biti i jedno i drugo. nema logike.
jerbo, ako nema ko da podnese zahtjev za ucenje nac.grupe predmeta onda ne mozemo znati da li bi isti bio odbijen.
a s druge strane, ako je zahtjev podnesen pa odbijen, onda to znaci da ipak ima ko da ga podnese. upravo zbog toga ja pitam tebe i ostalu intelektualnu marmeladu da nam konkretno napisu kada, ko i gdje je podnio a ko je odbio takav zahtjev?
hizo ramidovic

#83 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

travnik wrote:
hizo ramidovic wrote:dakle, niti u jednoj od 70-tak sarajevskih osnovnih skola, koje su definisane kao javne ustanove, nikada nije podnesen niti jedan zahtjev za organizovanje nastave za nacionalnu grupu predmeta.
onda ce razuman covjek, koristeci najjednostavnije misaone operacije i elementarnu logiku veoma lahko zakljuciti da, jelte, ako nema zahtjeva onda nema ni potrebe za tom organizacijom.
a onda ce genijalci i intelektualci zakljuciti kako se eto u sarajevu ne dozvoljava nastava za nacionalnu grupu predmeta...
koje ludilo, hebote...
Sarajevo nije dobar primjer. Nema dovoljno S i H. To je isto kao da se u Ljubuškom traži nacionalna grupa predmeta. Također, možda S i H iz Sarajeva ne žele iz xy razloga podnijeti takav zahtjev. Koji su to razlozi (da se djeca ne razdvajaju, da se ne dožive neke neugodnosti, strah i sl.) je drugo pitanje.
ti nisi u toku o cemu se ovdje raspravlaj. dakle, tvrdi se da u sarajevu nema nacionalne grupe predmeta. kad se postavi pitanje ko je i kada trazio uvodjenje iste, odgovarate da nema ko da trazi ili to ne zele.
dakle, totalna konfuzija, jer su to dva poptuno razlicita problema. ma cirkus zivi...
hizo ramidovic

#84 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

.
Last edited by hizo ramidovic on 06/11/2014 11:24, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#85 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

.
Nomo

#86 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Nomo »

hafis
I veliš, jedan te isti učo predaje djeci sva tri jezika?
Da mi je samo znati
gdje su ga tako izškolovali?
:lol: :lol: u jugoslaviji , ako se sjecas te umjetne tvorevine gdje su hrvati prvi put od stoljeca 7 og smjeli progovoriti na svom cistom bosanskom jeziku garniranom sa srpskim inacicama 8)
travnik

#87 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by travnik »

jahtas

1. Islamski školski centar ne vidim ni u Zenici, Kalesiji itd., kao ni u Livnu i Čapljini. Neka ga bude. Nema inicijative. KŠC je za veliki dio škola i na b planu i programu i h planu i programu primjer. Uostalom, interesantnije je pitanje kako to da škola koja nosi vjerski predznak kao što je KŠC ima više "drugih" i više je multi-kulti od škola bez vjerskog predzanka? Da onda takve škole u biti nisu oaza etničke i vjerske dominacije? Šta ne štima u takvim školama? Zašto bi npr. pravoslavni pop upisao svoje dijete u KŠC koja nosi vjerski (katolički predznak), a ne u opštu gimnaziju u Travniku koja nema vjerskog predznaka (u istoj zgradi su)? Dakle, iza ovakvih k'o fol svjetovnih škola krije se mnogo lošeg i mnooogo nacionalizma. Možda je vjera zastupljenija u gimnaziji Travnik, nego u KŠC-u.
2. U općinama koje sam ja naveo B nisu bili apsolutna većina, već relativna, a negdje ni to. Dakle, čitaj kao i kod općine Stolac, samo što su uloge obrnute, a stvar je ista.
3. Tvoj stav je kao i kod većine ljudi u BiH. Moji su ok, drugi su odron. Mi smo lijepi, kulturni i tolerantni, a oni su ogavni. Svoje nedostatke minimiziram, sakrivam i opravdavam, a tuđe ističem, uveličavam i naglašavam. Po čemu je Hrvatima u Bugojnu bolje nego Bošnjacima u Livno? Malo realnosti. Sva istraživanja su utvrdila da kada se gleda broj zaposlenika u administraciji, na rukovodećim mjestima i sl., nigdje, ali nigdje, nije ni približnao kao po popisu iz 1991. godine, kako bi trebalo. Dakle, i SA, i Livno itd. Razlika između njih je u tome što su jedni otvoreno za dominaciju, a drugi onako umotano u celofan, kroz umjetnu multi-kulti priču, a kada zagrebeš ispod, sve isto.
4. Fašističke anomalije, koje si uveličano prikazao za pojedine prostore u BiH, djelomično stoje. Međutim, isto to možeš preslikati na neke druge općine, ili skoro sve.
5. Nemojte više biti ovoliko fer, pravedeni i tolerantni. Samo u Travniku je ubijeno više povratnika Hrvata nego Bošnjaka na područje cijele bivše HZ HB. Naravno, o tome s ene priča, ipak imamo "profesionalne" i "etične" medije.
Nomo

#88 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Nomo »

travnik wrote:jahtas

1. Islamski školski centar ne vidim ni u Zenici, Kalesiji itd., kao ni u Livnu i Čapljini. Neka ga bude. Nema inicijative. KŠC je za veliki dio škola i na b planu i programu i h planu i programu primjer. Uostalom, interesantnije je pitanje kako to da škola koja nosi vjerski predznak kao što je KŠC ima više "drugih" i više je multi-kulti od škola bez vjerskog predzanka? Da onda takve škole u biti nisu oaza etničke i vjerske dominacije? Šta ne štima u takvim školama? Zašto bi npr. pravoslavni pop upisao svoje dijete u KŠC koja nosi vjerski (katolički predznak), a ne u opštu gimnaziju u Travniku koja nema vjerskog predznaka (u istoj zgradi su)? Dakle, iza ovakvih k'o fol svjetovnih škola krije se mnogo lošeg i mnooogo nacionalizma. Možda je vjera zastupljenija u gimnaziji Travnik, nego u KŠC-u.
2. U općinama koje sam ja naveo B nisu bili apsolutna većina, već relativna, a negdje ni to. Dakle, čitaj kao i kod općine Stolac, samo što su uloge obrnute, a stvar je ista.
3. Tvoj stav je kao i kod većine ljudi u BiH. Moji su ok, drugi su odron. Mi smo lijepi, kulturni i tolerantni, a oni su ogavni. Svoje nedostatke minimiziram, sakrivam i opravdavam, a tuđe ističem, uveličavam i naglašavam. Po čemu je Hrvatima u Bugojnu bolje nego Bošnjacima u Livno? Malo realnosti. Sva istraživanja su utvrdila da kada se gleda broj zaposlenika u administraciji, na rukovodećim mjestima i sl., nigdje, ali nigdje, nije ni približnao kao po popisu iz 1991. godine, kako bi trebalo. Dakle, i SA, i Livno itd. Razlika između njih je u tome što su jedni otvoreno za dominaciju, a drugi onako umotano u celofan, kroz umjetnu multi-kulti priču, a kada zagrebeš ispod, sve isto.
4. Fašističke anomalije, koje si uveličano prikazao za pojedine prostore u BiH, djelomično stoje. Međutim, isto to možeš preslikati na neke druge općine, ili skoro sve.
5. Nemojte više biti ovoliko fer, pravedeni i tolerantni. Samo u Travniku je ubijeno više povratnika Hrvata nego Bošnjaka na područje cijele bivše HZ HB. Naravno, o tome s ene priča, ipak imamo "profesionalne" i "etične" medije.

neko je bio zrtva a neko dzelat , neko je bio napadnut , necija drzava je bila napadnuta , nad nekim je izvrsen genocid i nevidjena klanja , neko se branio a neko napadao , neko je bio u karadjordjevu i grazu , neko je bio opkoljen , gladan , zedan i masovno odvodjen u logore , nekom je bila namjenjen totalni nestanak ...uzroci i posljedice su dvije razlicite koje su uzajamno povezane .
Breathless

#89 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Breathless »

Hafis wrote: I veliš, jedan te isti učo predaje djeci sva tri jezika?
Da mi je samo znati gdje su ga tako izškolovali?

Odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik i Odsjek za književnosti naroda BiH, sve na ff.unsa.ba , no to je jednom prosjecnom kamenjarcu nezamislivo.

Glede teme, znam pun k. katolika u Sarajevu i ni jednog nezaposlenog. Naprotiv, uhljebljeni su kako na drzavne jasle oni snalazljiviji, tako i, oni manje, u firme koje dolaze iz Hrvatske i Zapadne Hercegovine. Dosta ih svakodneno putuje na posao u Sa i iz Kiseljaka, Kreseva, Fojnice Busovace... Ono sto je nekad vazilo za Albance, danas vazi za Hrvate u Sarajevu i drugim sredinama, a to je da se na svaki nacin medjusobno potpumazu i guraju jedni druge i to je toliko ocigledno da ne vrijedi ni raspravljati o tome. Ne kazem ovo sto imam nesto protiv, vec samo ne mogu tih kamenjarskih lazi.
Breathless

#90 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Breathless »

Breathless wrote:

Odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik i Odsjek za književnosti naroda BiH, sve na ff.unsa.ba , no to je jednom prosjecnom kamenjarcu nezamislivo.

Glede teme, znam pun k. katolika u Sarajevu i ni jednog nezaposlenog. Naprotiv, uhljebljeni su kako na drzavne jasle oni snalazljiviji, tako i, oni manje, u firme koje dolaze iz Hrvatske i Zapadne Hercegovine. Dosta ih svakodneno putuje na posao u Sa i iz Kiseljaka, Kreseva, Fojnice Busovace... Ono sto je nekad vazilo za Albance, danas vazi za Hrvate u Sarajevu i drugim sredinama, a to je da se na svaki nacin medjusobno potpumazu i guraju jedni druge i to je toliko ocigledno da ne vrijedi ni raspravljati o tome. Ne kazem ovo sto imam nesto protiv, vec samo ne mogu tih kamenjarskih lazi.

I da dodam da katolicki vjeronauk postoji u svim javnim osnovnim i srednjim skolama, pa makar i tamo gdje se samo jedan ucenik izjasnio za tu opciju.
Danguba

#91 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Danguba »

Breathless wrote:

:thumbup: :thumbup:

i samo vici ugrozba, ugrozba, majorizacija, majorizacija... :wink:

povika na vuka a lisica brke masti. :D
It_is_a_Leclerc

#92 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by It_is_a_Leclerc »

Hafis wrote:
I veliš, jedan te isti učo predaje djeci sva tri jezika?
Da mi je samo znati
gdje su ga tako izškolovali?
Pa za početak, Odsjek za bosanski, srpski i hrvatski jezik i književnost naroda u BiH Filozofskog fakulteta u Sa i Tz ? Ima li na Sveučilištu u Mostaru takav odsjek ?!
Predlažem da se držiš tema o Martinu Ragužu i Draganu Čoviću, jer ovdje se baš blamiraš koliko ne poznaješ materiju ;)
smijesni_ste

#94 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by smijesni_ste »

Breathless wrote:

Ozbiljno?

Pa haj mi pošalji neke kontakt informacije od te "bruke katolika" što ih znaš i koji se medjusobno potpomažu pa da još jednom sunarodnjaku nađu nekakav posao, umjesto što sa dobrim fakultetom evo nekoliko mjeseci već čamim kući.... :roll: :roll:

Da ne bude zabune, volio bih i ja da me neko ovdje uvali u Euroherc ili Violetu :D , ali eto nismo svi te sreće da pripadamo famoznoj "grupi katolika" :roll:
Breathless

#95 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Breathless »

smijesni_ste wrote:
Breathless wrote:

Ozbiljno?

Pa haj mi pošalji neke kontakt informacije od te "bruke katolika" što ih znaš i koji se medjusobno potpomažu pa da još jednom sunarodnjaku nađu nekakav posao, umjesto što sa dobrim fakultetom evo nekoliko mjeseci evo već čamim kući.... :roll: :roll:

Da ne bude zabune, volio bih i ja da me neko ovdje uvali u Euroherc ili Violetu :D , ali eto nismo svi u toj famoznoj "grupi katolika" :roll:
Najozbiljnije, a tebi niko nije kriv sto nisi tamo gdje se dijeli blagoslov. Ili jeste, majorizacija?
smijesni_ste

#96 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by smijesni_ste »

Tačno, sam sam kriv što se nisam približio određenim krugovima kad je trebalo :D, ali eto nikad nije kasno pa me možeš sada preporučiti toj trenutnoj grupaciji koju poznaješ...
Breathless

#97 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Breathless »

smijesni_ste wrote:Tačno, sam sam kriv što se nisam približio određenim krugovima kad je trebalo :D, ali eto nikad nije kasno pa me možeš sada preporučiti toj trenutnoj grupaciji koju poznaješ...
Znas sigurno bolje i od mene gdje se blagoslov dodjeljuje, pa probaj tamo, ali ako se do sad nisi uspio izboriti bar za Napretkovu stipendijicu, onda ti niko ne moze pomoci.
Breathless

#98 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Breathless »

Breathless wrote:
smijesni_ste wrote:Tačno, sam sam kriv što se nisam približio određenim krugovima kad je trebalo :D, ali eto nikad nije kasno pa me možeš sada preporučiti toj trenutnoj grupaciji koju poznaješ...
Znas sigurno bolje i od mene gdje se blagoslov dodjeljuje, pa probaj tamo, ali ako se do sad nisi uspio izboriti bar za Napretkovu stipendijicu, onda ti niko ne moze pomoci.
Ipak evo jedan besplatan savjet, ako vec nemas kud. Pokusaj kucati na vrata firmi koje dolaze iz Zapadne Hercegovine i Hrvatske i sigurno ti sanse nisu male, s obzirom da vecina njih gotovo iskljucivo zaposljava radnike hrvatske nacionalnosti.
smijesni_ste

#99 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by smijesni_ste »

Isto kao što ovima u Stocu niko ne može pomoći, ali svejedno glasaju za SDA.

Jest, sve hrvat do hrvata u hercegovačkim firmama ovdje, to im je baš pametno za poslovanje :lol: :lol:
Paranoid

#100 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Paranoid »

smijesni_ste wrote:Isto kao što ovima u Stocu niko ne može pomoći, ali svejedno glasaju za SDA.
SDA je stočanima maćeha, ali se bar drže zajedno...šta bi tek bilo da je nemaju.
Post Reply