BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
frngla

#76 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by frngla »

Pol_Pot wrote:Najbolji je momenat kad neko u Bingu izvadi karticu da plati. Sve kase moraju prestati s radom dok provuku karticu.

Haha prije par dana mi se desila ova situacija, ja vadim karticu da platim kad kasirka dreknu: "Kaaaaaartiiiicaaaaaaaaaa!" tačno me trznu hahah. Pa nije valjda da imaju jednu liniju za kartice :-)
Druga stvar, kad sam vidio kako su nabacani sirevi/salame u frižider k'o cjepanice isfurao sam se... Pođem da kažem gospođi da mi nareže šunku, kad sam pogledao u mašinu za rezanje, više je ličila na cirkular u pilani nego li na mesorezu (ovaj dio se odnosi na komadice sira/sunke/salame koji propadaju ispod, to bukvalno izgleda k'o piljevina).
U pitanju je Bingo na AP-u. Dalje, ulošci, tamnponi i higijenske maramice stoje nasuprot deterdženata za suđe i raznih drugih deterdženata (valjda su se vodili logikom da samo žene kupuju deterdžent pa napravili ženski kutak, šta li :lol: ).
Voće je kritično nabacano, rafe su preblizu jedna drugoj i pobogu! Ona kineska govna (izvinjavam se na izrazu) pod hitno izbacite, pa cijeli centar smrdi na kineske proizvode :roll:
Last edited by frngla on 29/10/2014 07:55, edited 1 time in total.
SSemir

#77 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by SSemir »

ne pretjeruj, a i ne izmisljaj.
nije sjajno u bingu, ali nije tako ni kako ti pises..
frngla

#78 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by frngla »

Meni ni iz ruke ni u ruku, eto ja ima potrebu da lažem i okaljam bingo :roll: ja garantujem da je ovako i da apsolutno ništa nisam izmislio!
dustaban

#79 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by dustaban »

Morate shvatiti jednu stvar, BINGO se odrzao i podigao upravo zahvaljujuci ovom konceptu kojeg kritikujete. Dakle u jednom ducanu i meso i voce i alat i odjeca i namjestaj... a sve po povoljnim cijenama. Zato njihovi ducani vise lice na magacine nego na butike, ali to ne bi trebalo mjenjati. Ono sto Bingo mora prom jeniti to je otklanjanje ovih uskih grla na kasama o cemu sam vec govorio. Ispada da im je lakse robu navuci nego naplatiti!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#81 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Truba »

ovo za karticu je živa istina
samo mislim da ne moraju prestat raditi nego da i one ne krenu provlaciti istovremeno
StupskaBitanga

#82 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by StupskaBitanga »

Tačno jer imaju jedan izlaz
OldMayor

#83 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by OldMayor »

dustaban wrote:Morate shvatiti jednu stvar, BINGO se odrzao i podigao upravo zahvaljujuci ovom konceptu kojeg kritikujete. Dakle u jednom ducanu i meso i voce i alat i odjeca i namjestaj... a sve po povoljnim cijenama. Zato njihovi ducani vise lice na magacine nego na butike, ali to ne bi trebalo mjenjati. Ono sto Bingo mora prom jeniti to je otklanjanje ovih uskih grla na kasama o cemu sam vec govorio. Ispada da im je lakse robu navuci nego naplatiti!
Ma ok nije frka, meni ne smeta to da oni imaju i gume i cipele i kauče u jednom centru.

Nije u tome problem, problem je kako su oni to rasporedili.

Ja ako hocu da kupim mlijeko, namaz, sok, pive ja moram proci kroz hrpu odjece, hrpu smrdljivih cipela i papuca, provuci se pored namjestaja i napokon doci do svog cilja.

Zato kazem, glupo ih je neko savjetovao. Uredu je rasporediti police tako da tjeras kupca da kupi jos nesto osim planiranog. Ali brate ako sam ja krenuo da kupim mlijeko i sok, ok uzet cu mozda usput i cokoladu, cips, neku glupost, ali SIGURNO, 100% necu uzeti kauč, ormar, majicu ili cipele.

Eto, to je moje misljenje. Trebaju olaksati malo tu neku jednostavnu kupovinu.

A neka i ovih stvari, samo ih razdvojiti, napraviti fino odjele. Namjestaj, tehnika, itd, ali daj da mi market obicni bude dostupan, da mogu na brzinu uci i izaci.
Capsicum

#84 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Capsicum »

Morate shvatiti koncept segmentiranja trzista. Ovdje se sa negativnim komentarima o Bingu uglavnom javljaju ljudi koji uopste nisu ciljna grupa Binga. Bingov uspjeh je upravo u tome sto su pravilno identificirali ciljnu grupu u koju spadaju ljudi kojima je na prvom mjestu niska cijena (obratiti paznju na slogan "Kralj dobrih cijena"). Dakle, kupci koji su kupovali npr. u Mercatoru u Lozionickoj, definitivno ne spadaju u ovu grupu, jer oni od kupovine ocekuju nesto vise, a nisu toliko osjetljivi na cijene.

To sto se sa trzista BiH povlace strani trgovacki lanci kao sto su Tus i Intermarché u principu znaci da pada kupovna moc stanovnistva, a to ce vjerovatno dovesti do preljevanja kupaca od ovih "luksuznijih" marketa, tipa Mercator, Konzum i sl. u smjeru ovih koji nude nesto oskudniji ugodjaj u kupovini, a nize cijene, tipa Bingo, Amko i sl.

Idealno bi bilo imati ugodjaj kupovine kao recimo u DM-u, a cijene kao u Bingu, ali u stvarnosti se to nece desiti, jer su te stvari u dobroj mjeri obrnuto proporcionalne. A svako moze svoj novac trositi onako kako on zeli. Neko ce kupovinu dozivjeti kao spiritualno iskustvo, dok ce drugi opet ostati uskraceni za isto, ali s malo debljim novcanikom.
bella_ciao

#85 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by bella_ciao »

Capsicum wrote:Morate shvatiti koncept segmentiranja trzista. Ovdje se sa negativnim komentarima o Bingu uglavnom javljaju ljudi koji uopste nisu ciljna grupa Binga. Bingov uspjeh je upravo u tome sto su pravilno identificirali ciljnu grupu u koju spadaju ljudi kojima je na prvom mjestu niska cijena (obratiti paznju na slogan "Kralj dobrih cijena"). Dakle, kupci koji su kupovali npr. u Mercatoru u Lozionickoj, definitivno ne spadaju u ovu grupu, jer oni od kupovine ocekuju nesto vise, a nisu toliko osjetljivi na cijene.

To sto se sa trzista BiH povlace strani trgovacki lanci kao sto su Tus i Intermarché u principu znaci da pada kupovna moc stanovnistva, a to ce vjerovatno dovesti do preljevanja kupaca od ovih "luksuznijih" marketa, tipa Mercator, Konzum i sl. u smjeru ovih koji nude nesto oskudniji ugodjaj u kopovini, a nize cijene, tipa Bingo, Amko i sl.

Idealno bi bilo imati ugodjaj kupovine kao recimo u DM-u, a cijene kao u Bingu, ali u stvarnosti se to nece desiti, jer su te stvari u dobroj mjeri obrnuto proporcionalne. A svako moze svoj novac trositi onako kako on zeli. Neko ce kupovinu dozivjeti kao spiritualno iskustvo, dok ce drugi opet ostati uskraceni za isto, ali s malo debljim novcanikom.
Kakve veze ima cijena s ljubaznoscu il kulturom uposlenika i uredjenjem prodavnice? Sta to jedno ne ide s drugim? Ne mogu postojati u isto vrijeme? Kako to niske cijene uvjetuju ovo nabrojano? Presmjesno...
maliq53

#86 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by maliq53 »

Bigno u Brezi je jedini iole da valja i da je sređen kako treba. :-)
karanana

#87 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by karanana »

mostarski je dobar.
barem je bio prije par godina kad sam zadnji put bio.
Capsicum

#88 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Capsicum »

bella_ciao wrote:Kakve veze ima cijena s ljubaznoscu il kulturom uposlenika i uredjenjem prodavnice? Sta to jedno ne ide s drugim? Ne mogu postojati u isto vrijeme? Kako to niske cijene uvjetuju ovo nabrojano? Presmjesno...
A kakva neljubaznost? Ja imam super iskustvo s ljubaznoscu osoblja u Bingu na Ciglanama. Uredjenje prodavnice svakako zavisi od cijena jer uz vece marze i zaradu mozete napraviti bolje objekte, vece, bolje police, zaposliti ljude koji ce se baviti pozicioniranjem, uredjivanjem itd. Tebi mozda to toliko smeta da neces uci u prodavnicu, ali ja ti kazem da su Bingova ciljna grupa ljudi kojima to uopste nije tako visoko na listi prioriteta. Oni ce uci u prodavnicu, kupiti carape koje stoje pored deterdzenta (karikiram) i nece se zbog toga nasekirati i pisati po forumu vec ce biti sretni sto su pri tome ustedili npr. 10% u odnosu na Konzum recimo...
OldMayor

#89 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by OldMayor »

@Capsicum, donekle bih se i slozio, ali ja evo kao kupac ne trazim puno.

Trazim da su police uredjene tako da mogu komotno proci sa kolicima i mimoici ce sa drugim kupcima. I trazim da mi je market dostupan, da se ne moram hrvati sa odjecom, ormarima i cipelama da dodjem do mlijeka.

U Hadzicima su objekat gradili od nule, tako da ta prica ne pije vode. Znaci hrpu love su ulozili, objekat sam je ok, ali su ga unutra usrali. Dakle ne radi se o parama, nego jednostavno o neznanju, ili nedostatku zelje da bilo sta preurede.

Jbg nije sad tolika razlika u cijeni, da se mogu ponasati boli na qrac najjeftinij smo ne moramo stavljati cijene, ne moramo uredjivati police, jebe nam se. Razlika ima, ali nije to nista specijalno. Na 100 KM npr u Bingu ces ustedjeti mozda 5-6 KM. Dakle, ne dijele oni nista besplatno.
BHF_Manijak

#90 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by BHF_Manijak »

Definitivno moraju poraditi na uredjenosti objekta i tim nekim "djecijim bolestima". Cijene su za mene i vise nego dobre i mnogo je veca usteda na 100KM od tih 5-6 koje neko prije spomenu, siguransa sam da je oko 12-13KM u odnosu na neke druge trzne centre.
Nerviraju me poluprazne police, vrlo cesto nema pola artikala na policama, onda takodjer radnici u vrijeme spice (citaj oko 5-6) slazu police, stavljaju artikle, rade inventuru, u prevodu smetaju kupcima i to ne na jednom odjelu vec u kompletnom objektu. Ja dodjem do frizidera, a tamo njih 3 slazu mlijeko, pavlaku, sireve, pa onda cekaj da se sklone, pa se guraj sa njima da bi vidio sta ces kupiti i slicno...
Na tim stvarima moraju obavezno poraditi i to je nesto sto nema veze s tim ko im je ciljna grupa, na koje trziste su se skoncetrisali i slicno, vec jednostavno te su stvari dio te branse, kodeksa i trebali bi ga postovati.
Ovo sve pisem kao neko ko je redovan u Bingo prodavnicama, da ne bude zabune, ali siguran sam da mogu i moraju popraviti te stvari.
Capsicum

#91 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Capsicum »

OldMayor wrote:Razlika ima, ali nije to nista specijalno. Na 100 KM npr u Bingu ces ustedjeti mozda 5-6 KM. Dakle, ne dijele oni nista besplatno.
Moje iskustvo je da se radi u prosjeku oko 10%, sto nije zanemarivo uopste. U Mercatoru si se morao dobro potrudit da uganjas one pike, pa ne bi toliko ustedio, a ovdje to dobijas u startu bez ikakvih bodova... Ako porodica potrosi recimo 500 KM mjesecno, onda to ispada 50 KM, odnosno 600 KM godisnje. Za te pare se moze i na more otici... pa ti vidi je li malo.

Da mogu malo bolje urediti objekte i bez nekog veceg ulaganja - mogu, ali nije to uopste toliko strasno koliko pricate. Pretjerujete opasno.

S druge strane ja sam recimo iz Mercatora u Lozionickoj (koga mnogi kuju u zvijezde i placu za njim) znao izaci ne kupivsi nista jer su proizvodi koje sam htio kupiti bili crni od cadji nekakve, kao da su ih cuvali u nekoj kotlovnici. Dok Bingu mogu oprostiti sto neko nije sve uredio po feng shuiu jer mi omogucavaju da ustedim finu sumu godisnje, Mercatoru vala nisam mogao oprostiti peksinluk uz cijene koje su bile osjetno vise...
bella_ciao

#92 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by bella_ciao »

Capsicum wrote:
bella_ciao wrote:Kakve veze ima cijena s ljubaznoscu il kulturom uposlenika i uredjenjem prodavnice? Sta to jedno ne ide s drugim? Ne mogu postojati u isto vrijeme? Kako to niske cijene uvjetuju ovo nabrojano? Presmjesno...
A kakva neljubaznost? Ja imam super iskustvo s ljubaznoscu osoblja u Bingu na Ciglanama. Uredjenje prodavnice svakako zavisi od cijena jer uz vece marze i zaradu mozete napraviti bolje objekte, vece, bolje police, zaposliti ljude koji ce se baviti pozicioniranjem, uredjivanjem itd. Tebi mozda to toliko smeta da neces uci u prodavnicu, ali ja ti kazem da su Bingova ciljna grupa ljudi kojima to uopste nije tako visoko na listi prioriteta. Oni ce uci u prodavnicu, kupiti carape koje stoje pored deterdzenta (karikiram) i nece se zbog toga nasekirati i pisati po forumu vec ce biti sretni sto su pri tome ustedili npr. 10% u odnosu na Konzum recimo...
Ajd procitaj uvod teme i neka iskustva ljudi... nemoj ko padobranac.
OldMayor

#93 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by OldMayor »

Udjite ne znam u Konzum i kupite deset proizvoda. A onda udjite u Bingo i kupite tih istih 10.
Razlike ce biti, ali nece biti drasticna, niti ce biti 10%. Kome nije mrsko neka proba i sam ce se uvjeriti.

Evo konkretno primjer, ovo je iz 2012. godine jbg ne mogu da nadjem noviji. Ja ne kazem da razlike nema, ali nije 10%.

Image

Bingo bi trebao poraditi malo i na pecivima, Merkator je tu bio bas jak.
OldMayor

#94 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by OldMayor »

Capsicum wrote:
OldMayor wrote:Razlika ima, ali nije to nista specijalno. Na 100 KM npr u Bingu ces ustedjeti mozda 5-6 KM. Dakle, ne dijele oni nista besplatno.
Moje iskustvo je da se radi u prosjeku oko 10%, sto nije zanemarivo uopste. U Mercatoru si se morao dobro potrudit da uganjas one pike, pa ne bi toliko ustedio, a ovdje to dobijas u startu bez ikakvih bodova... Ako porodica potrosi recimo 500 KM mjesecno, onda to ispada 50 KM, odnosno 600 KM godisnje. Za te pare se moze i na more otici... pa ti vidi je li malo.

Da mogu malo bolje urediti objekte i bez nekog veceg ulaganja - mogu, ali nije to uopste toliko strasno koliko pricate. Pretjerujete opasno.

S druge strane ja sam recimo iz Mercatora u Lozionickoj (koga mnogi kuju u zvijezde i placu za njim) znao izaci ne kupivsi nista jer su proizvodi koje sam htio kupiti bili crni od cadji nekakve, kao da su ih cuvali u nekoj kotlovnici. Dok Bingu mogu oprostiti sto neko nije sve uredio po feng shuiu jer mi omogucavaju da ustedim finu sumu godisnje, Mercatoru vala nisam mogao oprostiti peksinluk uz cijene koje su bile osjetno vise...
Ok, ako je tvoje iskustvo tako. Ja samo kazem da se stvara prica kao da Bingo jadni djaba dijeli proizvode, pa im se treba oprostit kakogod kupce tretirali. Nije to bas tako.

Kako pretjerujem. Jesi bio u Hadzicima u bingu, je li grijesim ako kazem da bih kupio prehrambene namirnice moram se progurati nekako sa kolicima kroz vjesalice sa odjecom, zatim cipele, kucne ukrase, rostilje i onda se docepati namirnica? Izvini, zadnji put kad sam bio upravo je ovako bilo, ako su nesto promjenili zadnjih nekoliko dana onda ok.

I ja cu gotivi bingo, ali ocekujem jbmu nesto zauzvrat. Ja njih placam, ponavljam ne dijele oni djaba te proizvode, pa da ja se trebam nesto ustrucavati.

I ovo sve raja sto pise su fakat dobronamjerne kritike, ne vidim problem u tome. Niko ne kritikuje iz zle namjere, nego cisto da se malo poprave i da privuku jos vise kupaca. :bih:
Magarece_godine

#95 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Magarece_godine »

Bingo u svojim objektima ima relativno mali prostor a puno proizvoda. Izuzetak je Ilijaš, gdje je objekat fakat veliki, i kao što neko reče ne moraš kroz odjeću do hrane... Sve je složeno uredno, samo što nekada budu prevelike gužve na kasi ... Od četiri kase, jedna radi ...
Pitarrr82

#96 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Pitarrr82 »

Magarece_godine wrote:Bingo u svojim objektima ima relativno mali prostor a puno proizvoda. Izuzetak je Ilijaš, gdje je objekat fakat veliki, i kao što neko reče ne moraš kroz odjeću do hrane... Sve je složeno uredno, samo što nekada budu prevelike gužve na kasi ... Od četiri kase, jedna radi ...

Mene nervira jedino to sto su im cijene s brda, s dola. Dakle ili nemaju nikako cijenu ili imaju 5 cijena za jednu stvar...
Capsicum

#97 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Capsicum »

OldMayor wrote:Ok, ako je tvoje iskustvo tako. Ja samo kazem da se stvara prica kao da Bingo jadni djaba dijeli proizvode, pa im se treba oprostit kakogod kupce tretirali. Nije to bas tako.
Ove usporedbe kad uzmes nekoliko artikala uopste ne odrazavaju pravu sliku stvari. Mozda to nekome znaci ako kupuje uvijek bas te iste artikle istog tog proizvodjaca. Ja govorim o svom iskustvu, prema onome sto ja kupujem, definitivno se osjeti na novcaniku kad kupujes u Bingu u odnosu recimo na Konzum. Ne dijeli niko dzaba, ne znam sad odakle ta prica?! Niko ni ne utjeruje sipkom u Bingo...
OldMayor wrote:Kako pretjerujem. Jesi bio u Hadzicima u bingu, je li grijesim ako kazem da bih kupio prehrambene namirnice moram se progurati nekako sa kolicima kroz vjesalice sa odjecom, zatim cipele, kucne ukrase, rostilje i onda se docepati namirnica? Izvini, zadnji put kad sam bio upravo je ovako bilo, ako su nesto promjenili zadnjih nekoliko dana onda ok.
Ti kod da si se gurao kroz transeje na Zuci, a ne prolazima izmedju polica :D Kao sto rekoh, malo smanjiti dozivljaj :) Nije uredno i logicki sredjeno kao u nekom Konzumu, ali nije bas ni ko buvlja pijaca. Sasvim je korektno poredano, manji su prolazi medju policama, ima nelogicnog razmjestaja i to je to. Sredjivanje enterijera je posao za strucnjake, a oni kostaju. Sto se mene tice, ako ce to povecati cijene, onda nek ostane ovako kako je sad. Meni licno ne smeta proci pored cipela ili odjece da kupim mlijeko. Nije po feng shuiu? So what? :)
OldMayor wrote:I ja cu gotivi bingo, ali ocekujem jbmu nesto zauzvrat. Ja njih placam, ponavljam ne dijele oni djaba te proizvode, pa da ja se trebam nesto ustrucavati.

I ovo sve raja sto pise su fakat dobronamjerne kritike, ne vidim problem u tome. Niko ne kritikuje iz zle namjere, nego cisto da se malo poprave i da privuku jos vise kupaca. :bih:
Nek se poprave, al nek ne dizu cijene, to je moja poruka :)
rekla-kazala

#98 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by rekla-kazala »

Može se u Bingu postići 10% uštede ako se kupuju samo proizvodi koji su znatno jeftiniji ali ako se obavlja kompletna kupovina teško da to može ići preko 5%.
Postoje proizvodi koji su u Konzumu često po akcijskim cijenama i koje niko ne nudi povoljnije.
Npr. Persil tečni bude 50% snižen i ne može se nigdje kupiti jeftinije, tjestenina Barila, rio mare 4x85 gr., Nutela, poli salama,.....
Ali su im zato sokovi preskupi,.... pasta za zube parodontax je u Konzumu 9,50 a u DM-u zna biti snižena na 6,30 ( stnadardna cijena 8,35).
Jednostavno rečeno sve što može stajati, nije kvarljivo a dobro sniženo ja kupujem i skladištim.
bach

#99 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by bach »

Ljetos se vraćam od prijatelja i prolazim Kvadrantom / Č Vila Otoka, šta je već. Kasno je već, deset prošlo navečer Naumpalo mi nekih grickalica i kontam gdje kakav granap ima. Kad vidim ljudi ulaze - izlaze iz Binga. Vidim na vratima stoji da prodavnica rado do devet, a ja sam se tu zatekao u jedno 10 i 10. Kasa radi, ljudi ulaze i kupuju najnormalnije iako je prije više od sat vremena radno vrijeme završeno...
Bilki

#100 Re: BINGO, INTEREX, uredjenost, uljudnost i ljubaznost...

Post by Bilki »

bella_ciao wrote:Ja mislim da je jasno al hajd opet

1.Zelim da se ponasaju normalno i uljudno. A ne odvratno i osorno ko da sam doso krasti, ne zelim mahalskih fazona u prodavnici gdje kupuje.
A to stvarno nije tesko

2.Zelim da bingo izgleda ko normalna prodavnica a ne ko skladiste gdje sve razbacano i ruzno bez ikakvog reda.

Zapravo ja to i ne zelim nego eto bilo bi dobro da tako bude, za njih ako nista

Njihove plate nisu moj problem, zao mi je al je tako. Nek se bore za svoja prava ako treba i pomoci cu im.
a reci bogati da ti volis kad sljasti dok kupujes krompir i ajvar, haloo ba ako ti se ne svidja ides u konzum, platis skuplje, i glumis gopodju :izet:
Post Reply