Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post Reply
daddy-kool

#76 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by daddy-kool »

Gojeni H wrote: Ja ne vjerujem da bi bilo tako. Cak i da postoji opasnost od rata, taj rat i treba da se desi. Ne zelim da me neko k'o jetima vodi kroz zivot. Ili zivot jednih pored drugih ili rat ... zasto je to tako strasno? Ja sam prosao jedan. Ne zelim ponovo, ali mi je vece ponizenje da mi neki ceski bezmudic ili becki suckor glumi AU guvernera.
Niko nam ništa neće pokloniti, za svaku sitnicu se moralo boriti. Uvijek će tako biti.

Ovi što zagovaraju protektorate ustvari kupuju vrijeme kako bi kada dođe vrijeme za akciju bili u boljoj poziciji.
Što se tiče Bošnjaka nema neke koristi od nastsvka protektorata, treba pustiti političke tokove svojim putem pa da se vidi gdje ima a gdje nema države?
Gojeni H

#77 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Gojeni H »

daddy-kool wrote:
Gojeni H wrote: Ja ne vjerujem da bi bilo tako. Cak i da postoji opasnost od rata, taj rat i treba da se desi. Ne zelim da me neko k'o jetima vodi kroz zivot. Ili zivot jednih pored drugih ili rat ... zasto je to tako strasno? Ja sam prosao jedan. Ne zelim ponovo, ali mi je vece ponizenje da mi neki ceski bezmudic ili becki suckor glumi AU guvernera.
Niko nam ništa neće pokloniti, za svaku sitnicu se moralo boriti. Uvijek će tako biti.

Ovi što zagovaraju protektorate ustvari kupuju vrijeme kako bi kada dođe vrijeme za akciju bili u boljoj poziciji.
Što se tiče Bošnjaka nema neke koristi od nastsvka protektorata, treba pustiti političke tokove svojim putem pa da se vidi gdje ima a gdje nema države?
Neces se ljutiti da ovo samo uvecam. ;-)
SaraFina

#78 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by SaraFina »

Ovo na temi zavladala boljka " on meni kadijo, ja njemu serdare"

:D
Ali Kemal

#79 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Ali Kemal »

Prvo treba formirati Treci :D pa onda ako se svi sloze, moze i protektorat :oops:
dalje

#80 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by dalje »

Kod nas su ljudi neodgovorni, navikli na tutorstvo, misle kako uvijek ima neko ko ce da popravi. Radi sta hoces, MZ ce to srediti. E nece.
Eno onaj bi ratovao. Sta ce poslije biti, nema pojma, nebitno. Bice sta bude.
Cist primjer. Kad je svako pametan govorio kako ne treba izabrati Komsica, usijane glave ga izabrase. Sta ce poslije biti, bice sta bude. Bi sranje, izgubismo 8 godina, kriva MZ. Kriva MZ sto ne ispnjava svako zelju i zeljicu budaletina.
Zlatko krenuo u unistavanje svega i svacega, nema veze, aktivirace se MZ, nece dozvoliti da Bosna blablabla.
Kad je neodgovorna politika dozivila debakl... zasrasmo daj sad protektorat.

Nema protektorata, nece nas niko, sta cemo sad?
General War

#81 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

Pokajnik wrote:
General War wrote:Pa i HB croati treze minimum "treci", PC srbi bi da se "ocepljuju", sejdic i finci osnovna ljudska prava...znaci svi se nesto zale...e sad do tebe je i cije medije generalno pratis i ciju politiku favorizujes.
Da ali psovci i hbovci to ne traže od Incka.Bošnjaci su ti koji vuku za rukav Incka i "međ.zajednicu" da se umiješaju i arbitriraju u međuetničkim sporovima.
Ne, HZHB-ovci vuku za rukav Merkelovu...hdz croejsa ili bilo koga ...za PC vise se ni ne vidi gdje putinov supak prestaje i nastavlja se PC...ili nacionalisticka populacija u srbiji, tako da ti ovaj zakljucak uopste ne stoji.
Je li to Brckom nesto falilo?...stvarno mi nije jasno sto se neki ponasaju kao uvrijedjene mlade.
Last edited by General War on 23/10/2014 23:46, edited 1 time in total.
General War

#82 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

daddy-kool wrote:

E vala ako se do sada nije vidjelo gdje ima a gdje nema drzave...ne znam koliko jos treba...Ocito da mi pricamo o nekoj drugoj bosni i problemima u njoj.
Stvarno se pitam je li se ne razumije poenta ove teme ili taldjije namjerno trolaju podmecuci nacionalno pitanje...i upravo sami ma koliko bili protiv toga zapravo potvrdjuju svu apsurdnost BiH situacije...
General War

#83 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

Gojeni H wrote:
dalje wrote: Rat je strasan
Al jos strasnije je izgubiti rat.
Jesi li razmisljao sta ako izgubis?
Nije da sam se bas slomio razmisljajuci o tome, ali jesam ... i OK sam s tim, jer ja rat nikad ne mogu izgubiti.
Ti?
U rat se ne ulazi praznih ambara i bez saveznika...nista se nije naucilo :roll:
muzicar_iz_parka

#84 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by muzicar_iz_parka »

Sjeverno-Korejanski protektorat najbolje. :D
Danguba

#85 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Danguba »

Nema nama spasa bez NVZ-a. :D
daddy-kool

#86 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by daddy-kool »

General War wrote:
E vala ako se do sada nije vidjelo gdje ima a gdje nema drzave...ne znam koliko jos treba...Ocito da mi pricamo o nekoj drugoj bosni i problemima u njoj.
Stvarno se pitam je li se ne razumije poenta ove teme ili taldjije namjerno trolaju podmecuci nacionalno pitanje...i upravo sami ma koliko bili protiv toga zapravo potvrdjuju svu apsurdnost BiH situacije...
Nacionalno pitanje u BiH nije izmišljeno i nije izgovor, to je pitanje svih pitanja. Sve dok se nacionalno pitanje ne riješi nije moguć nikakav napredak. Zbog nacionalnog pitanja jedne etničke skupine mi nismo članica NATO pakta, a zbog druge nismo krenuli prema EU. Ne postoji važnije pitanje u BiH od nacionalnog pitanja.

A kada bi otišao OHR tek bi se onda vidjelo koliko ima države i gdje bi se mogla formirati vlast. Vlast u PC bi se formirala bez problema, na nivou BiH nikako. Potpuno blokirana država, ali možda treba proći i tu fazu. Uzevši sve ovo u obzir, opet nam ne treba tutor.
Last edited by daddy-kool on 24/10/2014 08:51, edited 1 time in total.
Gojeni H

#87 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Gojeni H »

General War wrote:
Gojeni H wrote:
dalje wrote: Rat je strasan
Al jos strasnije je izgubiti rat.
Jesi li razmisljao sta ako izgubis?
Nije da sam se bas slomio razmisljajuci o tome, ali jesam ... i OK sam s tim, jer ja rat nikad ne mogu izgubiti.
Ti?
U rat se ne ulazi praznih ambara i bez saveznika...nista se nije naucilo :roll:
A u protektorat bi se uslo sa dubokom analizom potencijalnih posljedica odluka nekog drugog visokog predstavnika?
Isto tako se vjerovatno razmislja o generalnoj zainteresovanosti Evropske unije i SAD o onome sto se desava na "smetljistu Evrope" i medju zavadjenim balkanskim plemenima?
General War

#88 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

Vlajki wrote:A šta ako protektor da Hrvatima treći entitet?
Jasta bi sigurno, samo trce da ispunjavaju nacionalisticke zelje, i dodiku ce isto aminovat drzavu :lol: Dok hrabra SDA stoji na putu dezintegracije 'ta ce nam protektorat.
SaraFina

#89 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by SaraFina »

Pa da BiH odobri evropskim drzavama eksplataciju nekih prirodnih bogastava ( suma, pitke vode, rudnih bogastava i sl ) vjerujem da bi mnoge drzave bile zainteresirane za " kolonizaciju u ovom modernom dobu "
Takodje i gradnju autoputeve, gdje bi evropske firme godinama mogle crpiti ulozena srestva takodje treba staviti na popis..

Ovim tempom mi ćemo autoputom biti povezani u BiH do 2050 otprilike.

I tako da ne nabrajam.

Ne treba gajiti iluzije da bi neko ulagao srestva kod nas ili sredjivao političku i ekonomsku situaciju bez debelog interesa.

Zato ljudima trebamo ponuditi najbolje što imamo da bi nas " kolonijalizirali" u bukvalnom smislu te riječi ..

Zauzvrat ćemo izaći iz dvadesetogodišnje pat pozicije, krenuti ja EU integracijama. Ekonomski se stabilizirati poput stanovnista pod " modernim kolonijalizatorima"

Za sječu i preradu naših šuma recimo neka kolonijalizatori koriste našu radnu snagu, pilane, peletare te distributerske firme za EU..
Tako se to radilo nekad. To nama treba sad. Nuzno je.
General War

#90 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

Gojeni H wrote:
General War wrote:
Gojeni H wrote: U rat se ne ulazi praznih ambara i bez saveznika...nista se nije naucilo :roll:
A u protektorat bi se uslo sa dubokom analizom potencijalnih posljedica odluka nekog drugog visokog predstavnika?
Isto tako se vjerovatno razmislja o generalnoj zainteresovanosti Evropske unije i SAD o onome sto se desava na "smetljistu Evrope" i medju zavadjenim balkanskim plemenima?
PA makar iz ranijih odluka mozes izvagati je li OHR imao pozitivnu ili negativnu ulogu i supervizija za Brcko i Mostar...i uporedi sa danasnjim stanjem.
A za zainteresovanost EU i SAD moramo ih pitati...pa ljudi vise ne sanju ni humanitarnu preko drzavnih institucija a mi se nesto ovdje snebivamo i cuvamo nekakav nazor ponos..apsolutno ne pricam o kapitulaciji BiH, dezintegraciji...pricam o nivoima izvrsne vlasti koje su ogrezle u korupciji, da se da BiH druga sansa...pa i sama tema kaze vremenom ogranicen protektorat
General War

#91 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

Vlajki wrote:
Imamo parlamentari sistem i demokraciju, imate stranke pa glasajte za one snage koje nude promjene i nešto bolje a ne iznova za lopovsku SDA pa se sada hvatate za glavu što je zemlja uništena i bez perspektive.
Samo lud covjek za ovih dvadeset godina moze se pozivati na parlamentarni sistem i stranke koje nude "promjene"...i koje su to stranke i jesi li cuo ijednu stranku sa nekakvim programom?
SDA ne vlada u PC i HZHB...njima to nesto bolje?
Gojeni H

#92 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Gojeni H »

General War wrote:
Vlajki wrote:
Imamo parlamentari sistem i demokraciju, imate stranke pa glasajte za one snage koje nude promjene i nešto bolje a ne iznova za lopovsku SDA pa se sada hvatate za glavu što je zemlja uništena i bez perspektive.
Samo lud covjek za ovih dvadeset godina moze se pozivati na parlamentarni sistem i stranke koje nude "promjene"...i koje su to stranke i jesi li cuo ijednu stranku sa nekakvim programom?
Hajd' ionako pricamo o necemu sto se nece desiti i ubijamo dosadu ...

DakleM, samo lud covjek misli da bi neko preuzeo odgovornost nad ovom zemljom nakon '96 kada su je mogli u potpunosti okupirati i razloziti na proste razlomke.
Sta ce im to?
I oni koji su im daleko interesantniji su pod okupacijom zvanom neo-kolonijalizam. Daleko laksi od klasicnog ... ne preuzimas nikakvu odgovornost, a uzimas ono sto ti treba.
Danguba

#93 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Danguba »

Vlajki wrote:
Pa recimo SBB. Radončić mi se čini kao čovjek sa vizijom. Duga je stvar što je narod glup i glasa za Bakira. Bošnjaci realno jedini i hoće BiH, ako glasaju za SDA i Bakira to je poruka Srbima i Hrvatima kakvu BiH hoće. I nije čudo što država ne funkcioniše.

Kakav protektorat ovo mi više liči na neku zajebanciju. Ima još država na svijetu sa etničkim problemima pa niko ne traži protektorat, ili se raspadnu ili riješe svoje probleme dogovorom. BiH se treba kretati prema Evropi i ispunjavati njene standarde i tako će i etničke tenzije splasnuti. Nije evropski braniti jednom narodu pravo na vlastitu televiziju recimo, bilo koja represija dovodi do još većih podjela.
:lol: :lol:

Ti si neki saljivdzija.

Glede teme, mi smo i sada u nekoj vrsti protektorata sve dok VP moze da suspenduje neku odluku ili zakon a isto tako moze i da nametne bez da nekoga pita.
Okvirni mirovni sporazum nikada nije do detalja sproveden i zato smo u problemima. Nesto sto je nedovrseno ne moze ni funkcionisati. Mi(kao plemena) da smo se mogli dogovoriti ne bi ratovali.
Obaveza MZ je da dovrsi zapoceti posao jer su oni suspendovali jedan Ustav i nametnuli drugi pun propusta i nepreciznosti. To sto se nasa stoka ne moze dogovoriti ne moze biti opravdanje MZ da zavrse zapoceti posao.

p.s. sve dok smo bili pod americkom sapom i islo se nekako a kako je eu preuzela tu ulogu, mi stagniramo pa cak idemo unazad. isto kao i devedesetih. ne cinjenje, ne snalazenje i razjedinjena birokratija rezultirala je eskalacijom sukoba i problemima koji su jos uvijek prisutni.
Mister Yes

#94 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Mister Yes »

BiH jeste protektorat. Na silu se drže zajedno 3 zajednice koje nemaju iste ciljeve ni isti osjećaj pripadnosti. I ne samo to, već zbog krvave istorije imaju i strahove koji naravno prouzrokuju mržnju. Tako se i 20 godina nakon rata može komotno govoriti da su ovo i dalje tri zaraćene strane. Ali zbog interesa velikih te tri zajednice se na silu drže zajedno što je isto kao da tri divlje zvijeri držiš u istom kavezu. To bez "sudije" to jest "krotitelja" ne može funkcionisati. Dok je međunarodna zajednica koristila visokog predstavnika kao bič da ureduje između te tri zaraćene strane još je nekako i ferceralo. Prenosom sve više nadležnosti na državni nivo samo su još više zajebali stvar jer se tri zaraćene strane moraju još više dogovorati a nema dogovora između zaraćenih strana.

Međunarodna zajednica se sad zaplela u vlastitu mrežu. Prenosom nadležnosti država je postala još manje funkcionalna. A opet ako vrate nadležnosti entitetima onda je raspad zemlje izvjesniiji. Njima pak ne odgovara raspad zemlje jer ne žele bošnjačku državu. A neće ni da koriste bič (VP) kao prije jer bi da se polako izvlače iz ovog sranja.

Fol je u tome da ako se izvuku onda osta zvjerinjak bez krotitelja a to će proizvesti isto ono klanje kakvo smo imali prije krotitelja. Bošnjaci bi da krotitelj ostane što je duže moguće, to jest da je konačni sukob što je moguće više odgodi jer im odgovaraju demografka kretanja. Srbima se pak žuri da otpočnu sa konačnim sukobom jer ih je sve manje. Ipak najviše se žuri Hrvatima koji osim što također nestaju imaju i najgoru početnu poziciju. Zato se Hrvati slomiše da bar nešto "ograde" prije nego što pukne.

Što se mene tiče, ja sam već dosta star a nemam muške dijece. Jedino što sam blizu entitetske linije ali izmjestit ću se u vikendicu a mlađi nek skaču po rovovima. Ha ja
Mister Yes

#95 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Mister Yes »

rofkimok wrote:
Mister Yes wrote:BiH jeste protektorat. Na silu se drže zajedno 3 zajednice
Na silu se drze 3 zajednice? Koje zajednice, kad su nastale i koje su im granice?
1. Zajednica onih u čije ime su se borili borci Armije BiH
2. Zajednica onih u čije ime su se borili borci Vojske RS
3. Zajednica onij u čije ime su se borili borci HVO-a
dalje

#96 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by dalje »

Danguba wrote:
Vlajki wrote:
Pa recimo SBB. Radončić mi se čini kao čovjek sa vizijom. Duga je stvar što je narod glup i glasa za Bakira. Bošnjaci realno jedini i hoće BiH, ako glasaju za SDA i Bakira to je poruka Srbima i Hrvatima kakvu BiH hoće. I nije čudo što država ne funkcioniše.

Kakav protektorat ovo mi više liči na neku zajebanciju. Ima još država na svijetu sa etničkim problemima pa niko ne traži protektorat, ili se raspadnu ili riješe svoje probleme dogovorom. BiH se treba kretati prema Evropi i ispunjavati njene standarde i tako će i etničke tenzije splasnuti. Nije evropski braniti jednom narodu pravo na vlastitu televiziju recimo, bilo koja represija dovodi do još većih podjela.

Ti si neki saljivdzija.

Glede teme, mi smo i sada u nekoj vrsti protektorata sve dok VP moze da suspenduje neku odluku ili zakon a isto tako moze i da nametne bez da nekoga pita.
Okvirni mirovni sporazum nikada nije do detalja sproveden i zato smo u problemima. Nesto sto je nedovrseno ne moze ni funkcionisati. Mi(kao plemena) da smo se mogli dogovoriti ne bi ratovali.
Obaveza MZ je da dovrsi zapoceti posao jer su oni suspendovali jedan Ustav i nametnuli drugi pun propusta i nepreciznosti. To sto se nasa stoka ne moze dogovoriti ne moze biti opravdanje MZ da zavrse zapoceti posao.

p.s. sve dok smo bili pod americkom sapom i islo se nekako a kako je eu preuzela tu ulogu, mi stagniramo pa cak idemo unazad. isto kao i devedesetih. ne cinjenje, ne snalazenje i razjedinjena birokratija rezultirala je eskalacijom sukoba i problemima koji su jos uvijek prisutni.
Gdje piše da je to obaveza MZ?
Ustav RBiH da je valjao ne bi bio ukinut. To što je Alija smislio Ustav bez dogovora sa Srbima nas je i dovelo tu gdje jesmo. Dogovor mora biti unutrašnji, nikako izvana. Smisao nezavisne države je kontra od toga da neko izvana upravlja sa njom.
Obaveza MZ je da se u facu smije ovima što od nje traže tutorstvo.
Danguba

#97 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Danguba »

dalje wrote:
Danguba wrote:

Ti si neki saljivdzija.

Gdje piše da je to obaveza MZ?
Ustav RBiH da je valjao ne bi bio ukinut. To što je Alija smislio Ustav bez dogovora sa Srbima nas je i dovelo tu gdje jesmo. Dogovor mora biti unutrašnji, nikako izvana. Smisao nezavisne države je kontra od toga da neko izvana upravlja sa njom.
Gomila nabacanih rijeci na koje se ne isplati odgovarati. :zzzz:
Drvosjeca iz Dejcica

#98 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Vlajki wrote:
General War wrote:
Vlajki wrote:

Bošnjaci su itekako birali druge, recimo SDP iz vremena Alijanse za promjene, pa S.BiH, pa onda opet SDP, za razliku od Hrvata i Srba koji predominantno uvijek biraju HDZ ili SDS i tek od 2006. SNSD. Dakle kriviti Bošnjake što tobože država ne funkcioniše jer eto biraju SDA je samo šuplja. Isto bi se moglo reći da Srbi ne biraju SDS/SNSD ili Hrvati HDZ državom bi tekli med i mlijeko, možda bi, ko zna. :D

BiH de fakto jeste protektorat dok god imaš osobu/instituciju koja je iznad Ustava BiH, a Ustav BiH počiva na mirovnom sporazumu, imaš jake argumente za protektorat.

HRvati u BiH imaju mnogo više (barem u F.BiH) nego što je taj kanal. TV kanal nemaju ni bošnjaci tako da ne vidim zašto bi Hrvati imali dovojen kanal. Svoje eksluzivne TV kanale nemaju ni mnogoljudniji narodi u Evropi tako da ne vidim zašto bi Hrvati? Naravno o tome se da legitimno razgovarati kao i pobijati.
Mister Yes

#99 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Mister Yes »

dalje wrote: Gdje piše da je to obaveza MZ?
Jasno je svima bilo i početkom devedesetih da nema zajedništva i dogovora između tri zaraćene zajednice. Čak je i Alija izjavljivao da se ne može na silu držati u BiH Srbe i Hrvate. Ali međunarodnoj zajednici nije odgovarala bošnjačka država i nisu dozvolili raspad iako je jasno da je čak i Alija htjeo raspad. Karadžić se javno žalio svojima da moraju ostati u BiH jer međunarodna zajednica ne želi bošnjačku državu. I tako, svi odavde su govorili "ne možemo zajedno" pa su onda iz međunarodne zajednice rekli "ok, daćemo vam sudiju".
I sada bi da nema tog sudije? E pa neće da može. Jesmol đaba izgubili 20 godina? Mogli smo se odmah podjeliti još 93-će a ne da gobimo vrijeme. Htjeli su da nas drže zajedno i sada je njihova obaveza da to i dalje guraju. Ovo nasilno zajedništvo se može održati samo na silu iz vana. Tražili ste gledajte (uredujte)
dalje

#100 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by dalje »

Mister Yes wrote:
dalje wrote: Gdje piše da je to obaveza MZ?
Jasno je svima bilo i početkom devedesetih da nema zajedništva i dogovora između tri zaraćene zajednice. Čak je i Alija izjavljivao da se ne može na silu držati u BiH Srbe i Hrvate. Ali međunarodnoj zajednici nije odgovarala bošnjačka država i nisu dozvolili raspad iako je jasno da je čak i Alija htjeo raspad. Karadžić se javno žalio svojima da moraju ostati u BiH jer međunarodna zajednica ne želi bošnjačku državu. I tako, svi odavde su govorili "ne možemo zajedno" pa su onda iz međunarodne zajednice rekli "ok, daćemo vam sudiju".
I sada bi da nema tog sudije? E pa neće da može. Jesmol đaba izgubili 20 godina? Mogli smo se odmah podjeliti još 93-će a ne da gobimo vrijeme. Htjeli su da nas drže zajedno i sada je njihova obaveza da to i dalje guraju. Ovo nasilno zajedništvo se može održati samo na silu iz vana. Tražili ste gledajte (uredujte)
Ja znam za priče da su Bošnjaci ratovali za cjelovitost BiH i znam za priče da bi izbio rat ukoliko bi nekom palo na pamet da dijeli BiH.
To da MZ strahuje od bošnjacke države je samo ukras za ove dvije gornje teze. Bosnjaci su skloni da za sve zivo krive vanjski faktor pa i za to da se bave očuvanjem BiH.
Boli MZ ona stvar za BiH, sutra će staviti svoj potpis na raspad ukoliko se sve tri strane mirno dogovore. Ukoliko je neko kriv za opstanak BiH i suživot tri naroda onda su to isključivo Bošnjaci.
Post Reply