[PREVARA]"Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#76 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by uglavnomja »

CaneBos wrote:
ladyblue18 wrote:Ovo za "haram im bilo" ja sam saznala tek kasnije i to je proslo pravo dugo vremena i bas sam bila sokirana i ja.
Znas sta, zaista zvuci nevjerovatno jer ta akcija nije trajala 15 dana nego mnogo duze i bilo je mnogo doticaja sa porodicom i direktnog obilaska i kontakata. A prvi je komsiluk tu da proturi informacije ko je i sta je i kakav je i da se tako dugo ne otkrije prava istina iza te porodice mi je ono.. :shock: :shock:

pa nije bilo nesto puno direktnog kontakta sa porodicom. tamo se moglo otici samo dzipovima ili slicno. prvi dojam je bio opsta sirotinja. i nije to u selu medju kucama, nego prvi komsija par kilometara.
dječak sa šibicama

#77 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by dječak sa šibicama »

a jel zna iko okvirno, priblizno makar, koliko je novaca prikupljeno u cuvenoj akciji "haram im bilo", i gdje su te pare zavrsile?

Da imamo neku predstavu o tome.. izvinjavam se na offtopicu, ali bas me zanima. Ko mahnu tolike pare, onaj mali?

Inace, prilog o toj porodici je snimila ona Munira sa tv Vogosce, jel se tako zove? bas me zanima sta bi ona danas imala reci na tu temu.
NeenaSa

#78 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by NeenaSa »

Daj ba, ne peglaj vise. :-)
Naravno , oni sto su dirketno ucestvovali, podnijeli su najvecu zrtvu. Gradili objekte, kupovali i donijeli mashineriju. Dovezli stoku, stoki.
Indirektni su "samo" slali sholde. Ostatak sholdi zavrsio na njihovom racunu.
Procitala si sve bitno.
Opet velim, more bit , ...
O&o.
uglavnomja

#79 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by uglavnomja »

CaneBos wrote:
uglavnomja wrote:ispostavilo se da je mali lopina, da je sve bila foluska, da je lik koji ne voli ici u skolu, a ne da nije mogao, brat mu je slican. sve ovce je prodao, glumio hadziju u selu, pive, ....a kad dodju "donatori" suze frcaju ....

prica je pocela isto, anamo neki samoprozvani novinar je napravio prilog, bez provjere, samo na pricu tog nekoga kome treba pomoc, kolega forumas je postavio na forum ... i ostalo je istorija :|
najmasovnija prevara. s tim da do zadnjeg dana su se javljali dobrocinitelji i napadali ove sto su rekli istinu. oni su ocekivali 2 bucmasta vjecito zahvalna djecacica koji ce cuvati ovce i svaki dan stavkjati na fb slike kako janjad rastu, a oni okopavaju njivu ...
Koji dobrocinitelji, mislite na one koji su bili u direktnom kontaktu i obilasku te porodice ili ljudi koji su indirektno davali pomoc drugim putevima?

ljudi koji su slali pare, sto vise km udaljenosti - to manje prihvatanja da je prevara u pitanju.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#80 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by ladyblue18 »

Kako se provalila istina uopste?
Prepostavljam da se sve saznalo kad su sve dobili :|
uglavnomja

#81 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by uglavnomja »

dječak sa šibicama wrote:a jel zna iko okvirno, priblizno makar, koliko je novaca prikupljeno u cuvenoj akciji "haram im bilo", i gdje su te pare zavrsile?

Da imamo neku predstavu o tome.. izvinjavam se na offtopicu, ali bas me zanima. Ko mahnu tolike pare, onaj mali?

Inace, prilog o toj porodici je snimila ona Munira sa tv Vogosce, jel se tako zove? bas me zanima sta bi ona danas imala reci na tu temu.

sve pare su uzela njih dvojica, dva brata. i bilo je donacija u ovcama, stvarima, hrani ... ne samo u parama. s tim da su pare davane u kesu i uplacivane na racun.

bile su desetine hiljada maraka, nemoguce znati tacno. na temi je gotovo svaki dan postavljan izvod iz banke.
StupskaBitanga

#82 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by StupskaBitanga »

Pa ko toj Muniri može vjerovati dajte molim vas sad kao pravi neki dom u Goraždu a do jučer kod vidovite Džemile vodila one ubleha kvizove na koje su se javljale operaterke koje su u susjednoj prostoriji radile na hotline
uglavnomja

#83 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by uglavnomja »

ladyblue18 wrote:Kako se provalila istina uopste?
Prepostavljam da se sve saznalo kad su sve dobili :|

kad se otislo neki treci ili peti put :? ne znam tacno, nasli su hadziju sa pivom kako glumi sefa u selu, a cim ih je vidio zaokret 360 stepeni, suze, zahvalnost ... onda su valjda i komsije dosle u priliku da ispricaju. dva klinca, polijena, problematicna, skola ih ne zanima, ni posao, najlakse suzu pustiti i eto para ...

dio ovoga je bio napisan na forumu, ne sjecam se da li bas detaljno, sigurno ne prvi dan. ali vremeno se dalo skontati. meni je ispsricao covjek koji je bio tamo.
uglavnomja

#84 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by uglavnomja »

StupskaBitanga wrote:Pa ko toj Muniri može vjerovati dajte molim vas sad kao pravi neki dom u Goraždu a do jučer kod vidovite Džemile vodila one ubleha kvizove na koje su se javljale operaterke koje su u susjednoj prostoriji radile na hotline
:roll:

izvini, ne gladamo svi vidovitu dzemilu niti zovemo koke na skupi telefon :oops:
dječak sa šibicama

#85 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by dječak sa šibicama »

StupskaBitanga wrote:Pa ko toj Muniri može vjerovati dajte molim vas sad kao pravi neki dom u Goraždu a do jučer kod vidovite Džemile vodila one ubleha kvizove na koje su se javljale operaterke koje su u susjednoj prostoriji radile na hotline
Ne znam, mene je Munira kupila svojim nastupom, sva je ona suosjecajna, tuzna i dobrocudna.

Ili sam ja naivna budala.
StupskaBitanga

#86 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by StupskaBitanga »

ti vjeruješ u djed mraza :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#87 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by pici »

dječak sa šibicama wrote:
Ne znam, mene je Munira kupila svojim nastupom, sva je ona suosjecajna, tuzna i dobrocudna.

Ili sam ja naivna budala.

biĆe da je ovo drugo :oops: :mrgreen:
m_l

#88 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by m_l »

dječak sa šibicama wrote:a jel zna iko okvirno, priblizno makar, koliko je novaca prikupljeno u cuvenoj akciji "haram im bilo", i gdje su te pare zavrsile?

Velika cifra...
Hronologija : http://www.klix.ba/forum/haram-im-bilo- ... .html-f=21
drag_gost

#89 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by drag_gost »

Sta ste napravili od teme... Je li neko otisao ili stupio u kontakt sa ovim covjekom?
CaneBos

#90 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by CaneBos »

Ehh jadi moji..od tolikih ljudi i tolikog vremena da se niko nije sjetio da malo protrese gdje sve zavrsava. Nije to sramota ljudi koji su ucestvovali i zrtvovali se, ali je velika steta svih drugih koji zbog ovakvih slucajeva ne mogu doci do pomoci koja im treba.

Za ovog covjeka i njegovu porodicu, sigurno ima neko ko ih licno poznaje ili indirektno zna nesto detaljnije o njima.
hatemondays

#91 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by hatemondays »

Nisam znao za ovo haram im bilo,mudar decko na njegovu dusu, zivot je dug momcino, uzeo si samo sebe, helenejse ako je istina za ovog covjeka sa djetetom rado bih pomogao.
PS.Sta bi sa ovim kurtyiem cini mi se i da je havana ucestvovao.
preludezalude

#92 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by preludezalude »

Ja sam vec spomenuo da cu ja otici do covjeka u subotu da odnesem nesto od sebe. Ako neko iz Sarajeva zeli nesto poslati covjeku moze preko mene jer cu ja navracati u Sarajevo u srijedu.
sinuhe

#93 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by sinuhe »

Jos se niko iz odgovornih sluzbi nije oglasio(drzava je duzna da zastiti djecu) a i na kalesija.info nema nista novo.
Zato je najbolje graditi skolske kuhinje i drzati djecu uhranjenom a opstine neka se za sredstva snalaze kako znaju i nogama i rukama.
Galamdzija

#94 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by Galamdzija »

Ust'o sabah zorom i odmah nazv'o Nedziba.

Starija kcerka ima 10 godina, mladja 4 a sin 3. Rece mi da mu ne trebaju knjige za skolu jer su to vec kupili, ne zna koji broj obuce nose djeca. Njegova svastika ima kucu u Poljicama (selo kraj jezera Modrac) i pozvala je njegovu zenu i djecu u goste na neko vrijeme dok se oni nekako ne snadju. Zamolio me da Vam prenesem da ga nazovete prije nego krenete prema njemu jer ima i oca koji zivi u Slavinovicima kojeg cesto obilazi. Rece da mu je svaka pomoc dobrodosla. Da se mene pita njegova citava porodica bi trebala biti na licu mjesta prilikom primopredaje bilo kakve pomoci.
Keiko

#95 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by Keiko »

Galamdzija wrote:Da se mene pita njegova citava porodica bi trebala biti na licu mjesta prilikom primopredaje bilo kakve pomoci.
Slazem se!

Opcenito ne volim komentarisat' ovakve teme ali ovaj put moram jer je par forumasa iznijelo vrlo validne cinjenice i komentare. Zasto ovaj covjek prosi u Kalesiji a ne negdje blize kuci? Otkud sad od jednom da se komplet familija rasu 'po selu' a donatori se najavili? Kako ce se zena i djeca izmjestit' kod njene sestre kad starija kcerka valjda ide u skolu? Malo mi je cudno da ne zna koji broj obuce mu nose djeca.

Ne znam, skepticna sam kad god neko na ovakav nacin trazi pomoc. Zao mi je djece, zao mi je i roditelja ali uvijek postoji rizik da se djeca koriste da bi se ljudi sto vise sazalili. Ne zelim bez veze optuzivat' covjeka kojeg ne poznajem i o kojem nemamo dovoljno informacija ali se vrlo cesto ispostavi da postoje i ne uvijek casni razlozi zasto je neko u tako losoj situaciji. Njemu i zeni po 30-tak godina a ni jedno ne radi? Pa valjda ima kuca, stanova, haustora za cistit', sijena i kukuruza za kupit' za dnevnicu, itd. Ipak je Tuzla povelik grad i valjda je moguce naci bilo kakav posao da mu djeca ne bi bila gladna.
rekla-kazala

#96 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by rekla-kazala »

Keiko wrote:
Galamdzija wrote:Da se mene pita njegova citava porodica bi trebala biti na licu mjesta prilikom primopredaje bilo kakve pomoci.
Slazem se!

Opcenito ne volim komentarisat' ovakve teme ali ovaj put moram jer je par forumasa iznijelo vrlo validne cinjenice i komentare. Zasto ovaj covjek prosi u Kalesiji a ne negdje blize kuci? Otkud sad od jednom da se komplet familija rasu 'po selu' a donatori se najavili? Kako ce se zena i djeca izmjestit' kod njene sestre kad starija kcerka valjda ide u skolu? Malo mi je cudno da ne zna koji broj obuce mu nose djeca.

Ne znam, skepticna sam kad god neko na ovakav nacin trazi pomoc. Zao mi je djece, zao mi je i roditelja ali uvijek postoji rizik da se djeca koriste da bi se ljudi sto vise sazalili. Ne zelim bez veze optuzivat' covjeka kojeg ne poznajem i o kojem nemamo dovoljno informacija ali se vrlo cesto ispostavi da postoje i ne uvijek casni razlozi zasto je neko u tako losoj situaciji. Njemu i zeni po 30-tak godina a ni jedno ne radi? Pa valjda ima kuca, stanova, haustora za cistit', sijena i kukuruza za kupit' za dnevnicu, itd. Ipak je Tuzla povelik grad i valjda je moguce naci bilo kakav posao da mu djeca ne bi bila gladna.
Na kraju krajeva sve i ako je u nevolji mnogo bolje i korisnije je pomoć uručiti majci nego ocu kojem se ipak omakne, piva, kladionica,...Svakodnevno prolazim pored punih kladionica u uvjeren sam da djeca većine njih ne jedu dovoljno voća, povrća, mesa,.. dok očevi tu gledaju razgolićene radnice i ostavljaju svoju bijedu.
Dozer

#97 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by Dozer »

Nazalost, ali BiH je krcata varalicama koje na osnovu opstepoznatog teskog stanja od ljudi izvlace stotine maraka dnevno. Ovdje nisu u pitanju cak ni samo Romi, koji u ovome prednjace, nego ima raznih slucajeva.

Recimo, ispred Interexa na Pofalicima cesto se nalazi neka punija, mladja djevojka koja gura kolica s bebom. U rukama joj je uvijek bunt papira, nekakvih nalaza, s kojima je do prije par mjeseci prilazila ljudima i trazila pomoc za bolesnog oca, a ti papiri su bili "dokaz" da je "otac" zaista bolestan i da mora vani na operaciju (ovi navodnici su namjerno, a bice jasno i zasto). Ok. Puno ljudi joj da markicu-dvije, sazale se... Ja, naravno, nikad ne dam, a evo i zasto:
- Ako je otac bolestan, zasto ona s bebom hoda i po vrucini i po zimi? Logicno - beba je dodatni faktor za budjenje sazaljenja.
- Gdje je muz da zuva to dijete? Njena majka? - Opet dodatni argumenti na dodatno sazaljenje.

Jednom je upitam sta je ocu i kakve su doktorske prognoze, kao i da li je otac ukljucen u neki online program, ili Batkovu mrezu, kaze mi da je otac maltene na samrti i da je operacija hitna, i da jeste ukljucen kod Batka. Ja joj zatrazim ime oca i kazem da cu uplatiti tim putem, a ona mi odmah slozi pricu da trenutno ima nekih problema s bankovnim racunom na koji su isle uplate, pa da se upravo mijenja taj racun. Ja kazem - u redu, naici cu za par dana pa ce valjda do tad taj novi racun biti aktivan.
Onda mi nije prilazila jedno vrijeme, da bi mi prisla opet nakon neka 2 mjeseca (valjda me zaboravila :D), ali ovaj put trazi za - tesko bolesnog brata.
Ja je odmah upitam - a kako je otac? Ona, ocito mahinalno, i sa cudjenjem odgovori - "dobro je" (valjda je vec neko vrijeme isla prica o bratu, pa zaboravila da je ranije radila "za oca"), a onda, opet ocito, skonta sta je rekla i da se zajebala, pa usuti.
Samo sam joj rekao da cu je nabit' nogom u glavu ako mi jos samo jednom pridje, i da me dobro sad zapamti da se ne bi opet zajebala. Bez rijeci se okrenu i ode.

Onda je bila slicna situacija s onim nekim udruzenjem Osmijeh, Smijesak ili tako nesto. Cesto stoje kod izlaza Konzuma, Interexa, Mercatora... Ovo sad moze biti i do neke greske, ali eto...neka se zna i ovo...
Kolega im je jednom prisao, nakon onih poplava, i trazio ziro racun jer je firma htjela da uplati nekoj organizaciji neki iznos za pomoc. Naravno, oni su prikupljali za te svrhe, pa je kolega zato prisao. Neki momak koji je tu bio mu je dao ziro racun i neke prospekte, ne bas profesionalno uradjene. Onda im je kolega poslao email (na gmail adresu) sa zahtjevom da mu se dostavi ID broj udruzenja radi te uplate, kao i tacan naziv vlasnika racuna u banci, a odgovor koji je dobio je bio sve, samo ne kakav je trebao biti - prvo su pitali o kojem iznosu se radi, da bi kolega rekao da to oko 1000 KM. Onda su rekli da on njima dostavi neku, kao, potvrdu da ce uplatiti ta sredstva jer oni ne daju "ID broj svakome" :D.

Ukratko, kolega im se vise nije ni javio. Vi sami dalje zakljucite....
Keiko

#98 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by Keiko »

Mozda bi najbolje rjesenje bilo da se u ovom i slicnim slucajevima ukljuci neki od hipermarketa i da omoguce da se kupe i doniraju vauceri za hranu, do odredjenog iznosa sedmicno i da su ograniceni iskljucivo na osnovne potrepstine (hljeb, mlijeko, ulje, secer, deterdzent, sapun, itd.) da bi se izbjegle malverzacije sa recimo kupovinom alkohola i cigareta ili drugih artikala za preprodaju. Tehnicki je to vrlo jednostavno izvodljivo a onaj ko je stvarno u tako teskoj situaciji ce vrlo rado prihvatiti vaucer za 50-100KM koji ce mu omoguciti da ne bude gladan. Isto mislim da je jednostavnije skupiti nekih 400KM s' kojim ce se porodica (skromno) prehraniti cijeli mjesec nego im od jednom dati 1000-2000KM koje ce (sudeci po prijasnjim iskustvima) zavrsiti ko zna gdje.

Ima li iko ko bi se mogao raspitati o ovoj ili slicnoj opciji?
bingov buraz

#99 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by bingov buraz »

To da se ne moze naci posla okaciti macku o rep,nema stalnog jasno,sezona je drva,znam ljude koji cjepaju nose slazu,ja prvi nemam uvjek vremena zajebavati se sa tim,platis ljudima i gotovo,jos mali milion takvih svakodnevnih poslova ima,kad ljudi vide da hoces da radis zovu uvijek
zalim invalide jer oni stvarno ne mogu a nisam jednom gledao na tv kako kuka nemaju djeca sta jesti,haj sto bi volu rep iscupala al sto dimi cigaru za cigarom,pa mamu ti jebem uhljupsku za kutiju cigara mozes uzeti 10 kila brasna
uh kako me naljuti ovo za haram im bilo
Dozer

#100 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"

Post by Dozer »

Da, tacno...
Najgore je kad se vidi neko ko kuka, a u njemu 180cm i 120kg, ali ocito ne radi hormonalnog poremeceja... Pa od cega si toliki kad nemas sta jesti...

Ili, kad se za Rome kaze "jadni", "ugrozeni", "iskljuceni iz obrazovnog sistema", bla, bla, a onda odes u pojedina Romska naselja, tipa onog Kiseljaka kod Tuzle, i vidis glanc nove kuce na 3 sprata, unutra opremljene zadnjom tehnikom i modernim namjestajem, a vlasnik/ca ponosno kaze - pa da, to je sve od prosnje. Istovremeno, dijete ne ide u skolu, ali ne zato sto mu to sitem ne dozvoljava, nego jer mu to ne dozvoljava vlastiti roditelj. Ipak je bolje svaki dan kuci donijeti 100-300KM, nego bemsisleno sjediti u skolskoj klupi... Samo ujutro oko 6-6.30 se montirajte negdje uz glavnu dzadu i gledajte kad ih po raskrsnicama istovari nov Vito, Traffic, Vivaro...
Post Reply