Nazalost, ali BiH je krcata varalicama koje na osnovu opstepoznatog teskog stanja od ljudi izvlace stotine maraka dnevno. Ovdje nisu u pitanju cak ni samo Romi, koji u ovome prednjace, nego ima raznih slucajeva.
Recimo, ispred Interexa na Pofalicima cesto se nalazi neka punija, mladja djevojka koja gura kolica s bebom. U rukama joj je uvijek bunt papira, nekakvih nalaza, s kojima je do prije par mjeseci prilazila ljudima i trazila pomoc za bolesnog oca, a ti papiri su bili "dokaz" da je "otac" zaista bolestan i da mora vani na operaciju (ovi navodnici su namjerno, a bice jasno i zasto). Ok. Puno ljudi joj da markicu-dvije, sazale se... Ja, naravno, nikad ne dam, a evo i zasto:
- Ako je otac bolestan, zasto ona s bebom hoda i po vrucini i po zimi? Logicno - beba je dodatni faktor za budjenje sazaljenja.
- Gdje je muz da zuva to dijete? Njena majka? - Opet dodatni argumenti na dodatno sazaljenje.
Jednom je upitam sta je ocu i kakve su doktorske prognoze, kao i da li je otac ukljucen u neki online program, ili Batkovu mrezu, kaze mi da je otac maltene na samrti i da je operacija hitna, i da jeste ukljucen kod Batka. Ja joj zatrazim ime oca i kazem da cu uplatiti tim putem, a ona mi odmah slozi pricu da trenutno ima nekih problema s bankovnim racunom na koji su isle uplate, pa da se upravo mijenja taj racun. Ja kazem - u redu, naici cu za par dana pa ce valjda do tad taj novi racun biti aktivan.
Onda mi nije prilazila jedno vrijeme, da bi mi prisla opet nakon neka 2 mjeseca (valjda me zaboravila

), ali ovaj put trazi za - tesko bolesnog brata.
Ja je odmah upitam - a kako je otac? Ona, ocito mahinalno, i sa cudjenjem odgovori - "dobro je" (valjda je vec neko vrijeme isla prica o bratu, pa zaboravila da je ranije radila "za oca"), a onda, opet ocito, skonta sta je rekla i da se zajebala, pa usuti.
Samo sam joj rekao da cu je nabit' nogom u glavu ako mi jos samo jednom pridje, i da me dobro sad zapamti da se ne bi opet zajebala. Bez rijeci se okrenu i ode.
Onda je bila slicna situacija s onim nekim udruzenjem Osmijeh, Smijesak ili tako nesto. Cesto stoje kod izlaza Konzuma, Interexa, Mercatora... Ovo sad moze biti i do neke greske, ali eto...neka se zna i ovo...
Kolega im je jednom prisao, nakon onih poplava, i trazio ziro racun jer je firma htjela da uplati nekoj organizaciji neki iznos za pomoc. Naravno, oni su prikupljali za te svrhe, pa je kolega zato prisao. Neki momak koji je tu bio mu je dao ziro racun i neke prospekte, ne bas profesionalno uradjene. Onda im je kolega poslao email (na gmail adresu) sa zahtjevom da mu se dostavi ID broj udruzenja radi te uplate, kao i tacan naziv vlasnika racuna u banci, a odgovor koji je dobio je bio sve, samo ne kakav je trebao biti - prvo su pitali o kojem iznosu se radi, da bi kolega rekao da to oko 1000 KM. Onda su rekli da on njima dostavi neku, kao, potvrdu da ce uplatiti ta sredstva jer oni ne daju "ID broj svakome"

.
Ukratko, kolega im se vise nije ni javio. Vi sami dalje zakljucite....