Katar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
uglavnomja

#76 Re: Katar

Post by uglavnomja »

posto je lakse otvoriti temu nego guglati, evo samo par ecenica

-Amnesty International u svom izvještaju navodi kako radnici u Kataru rade i do 100 sati sedmično, da su mizerno plaćeni, a da je odnos prema ženama užasan - mnoge su maltretirane i silovane

- Problem grube diskriminacije stranih radnika u Kataru dospio je u žižu planetarne pažnje otkako je ta zaljevska ustavna monarhija dobila domaćinstvo za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine. Krenula je obimna graditeljska akcija za sportsku infrastrukturu, i ubrzo se medijima raširila činjenica da mnogi radnici trpe neljudske uvjete. To su su potvrdile i neke međunarodne kontrole. Svjetska nogometna organizacija FIFA oglušila se na upozorenja vezana uz to, zbog čega su i na njenu adresu upućene žestoke kritike.

Radnici iz azijskih država masovno su zastupljeni na katarskim gradilištima. Ta zemlja, među najbogatijima na svijetu – s ogromnim zalihama petroenergenata - unajmljuje jeftinu uvoznu radnu snagu za većinu poslova, osim upravnih. „Katarci su ustvari vladajuća manjina, povlaštena i zakonima i praksom, do nevjerojatnih razmjera“, objašnjava Drago, „i bolje je ne sukobiti se s njima ni u, recimo, prometu. Nema šanse da dobijete spor, ni kad su očito krivi za oštećenje vozila“. Većina stranaca njima su obična potrošna roba.

Izrabljivanje i diskriminacija
Europa prolazi generalno dobro. Na drugoj strani su državljani Indije, Pakistana, Nepala, Šri Lanke, Filipina...

"Europa prolazi generalno dobro. Na drugoj strani su državljani Indije, Pakistana, Nepala, Šri Lanke, Filipina..."

Naš sugovornik uspoređuje životne uvjete navedenih azijskih radnika u Kataru, s uvjetima u kojima žive Romi, koji se često navode kao primjer loše pozicije u Hrvatskoj: „E, pa, naši Romi za njih su - kraljevi... Zamislite onda kako to izgleda“. Pretrpani boravišni objekti, očajni higijenski uvjeti, nedostatak popratnih sadržaja, to vidi svatko tko zađe u, primjerice, industrijsku zonu Dohe. Plus ono o čemu bruji čitav svijet, zapanjujuće malena mjesečna primanja, 200 do 300 dolara, ropski rad i ostali vidovi izrabljivanja i diskriminacije.

Poznato je tako da Nepalce ili Pakistance zaustavljaju na ulazima šoping-centara i zabavnih klubova, jednostavno ih prepoznaju po rasnim karakteristikama, i bez objašnjenja upozoravaju da se maknu dalje. Natrag u naselja i na gradilišta po kojima skapavaju od napora i vrućine. Mnogo njih pritom je ilegalno u Kataru, pa su još više i teže obespravljeni. „U prvo vrijeme bio sam u šoku, gledajući sve to. Kasnije shvatiš da tu ne možeš ništa“, kaže Drago.

U našim spavaonicama, među sobom, to smo nazivali robovlasništvom. Gradili smo neko odmaralište u Dohi, radili zajedno. Nije ih lako gledati“, svjedoči on, dodajući kako nesretnici moraju drhtati i pred tzv. sponzorom. Riječ je o posebno autoriziranom katarskom državljaninu čiji potpis svaki strani radnik mora imati, i bez čijeg se pristanka ne može ući u zemlju, ni izaći iz nje. Najobespravljeniji radnici u principu se libe žaliti na uvjete rada jer je česta praksa sponzora da im nakon toga - poderu putovnicu.

ovo je citav tekst, vezano za baustelu i sp 2022 http://www.dw.de/%C5%BEivot-i-smrt-stra ... a-17187188

jedan ing. iz hrvatske: Treba otići u Katar vidjeti i doživjeti kako se radi i živi da bi se shvatilo koliko mi zapravo dobro živimo. Čak i oni kojima je ovdje doista loše.

dalje, ti ides na divljaka jer ce se zvanicno zaposljavati preko drzavnih institutica
"Kada se to desi javnost će biti obaviještena o tome. Svi oglasi za poslove u Državi Katar koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani sa potpisanim Sporazumom niti je zapošljavanje regulirano na način kako će to biti kada Sporazum stupi na snagu, te apelujemo na građane da budu posebno oprezni kada kontaktiraju osobe koje u ovom trenutku nude poslove u Državi Katar", kaže se u saopćenju Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Podsjećaju da kada Sporazum stupi na snagu da će zapošljavanje ići preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa entitetskim zavodima i kantonalnim službama zapošljavanja, te Zavodom za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH.

Zahtjevi za angažiranje radnika iz BiH će, kako se navodi, morati sadržavati informacije o neophodnom kvalifikacijama, iskustvu i specijalizaciji, pretpostavljenom trajanju ugovora, detaljne uvjete zaposlenja, informacije o plaćama, otpremninama na kraju službe, periodu probnog rada i pogodnostima koje se tiču prijevoza, zdravstvene zaštite i smještaja, kao i osnovne informacije koje mogu omogućiti radnicima da se odluče za potpisivanje ugovora o radu.

-Bezi od toga!!!
Ta "ponuda" je ili a) prevara ili b) neko ti radi o glavi.
Fizicki radnici u kataru su uglavnom nepalci, vijetnamci i slicna sirotinja, plate im ne prelaze 300-400 dolara, rade po 12 sati dnevno, temperatura leti na otvorenom opusteno prebaci 60 stepeni, smestaj kao u konc-logoru... Jel dovoljno ili da nastavim?

-ja sam radio dosta blizu,cesto sam bio u dohi i znam neke nase/strane ljude koji tamo rade i zive
uglavnom,meni je KOMA!ja bih ga izbjegavao ako je ikako moguce
od vremenskih uvjeta,do drzavno/vjerskih zakona,visoke inflacije i troskova pa do superiornog odnosa lokalaca prema uvoznoj radnoj snazi

http://doznajemo.com/2012/03/08/bosanke ... -u-kataru/

http://www.politika.rs/rubrike/Moj-zivo ... ar.lt.html procitati dio o nemogucnosti dobijanja ljudskih i socijalnih prava za ne katarce.

-Mlada zena iz Evrope (ako zamislimo da je Srbija u Evropi Smile ) moze samo da se ubije ako nema nikakvu kvalifikaciju. Poslovi koje neobrazovana osoba moze ovde da radi su mizerno placeni i ja tesko mogu da zamislim da bi iko iz Srbije ma kako tamo bilo lose bio rad da ovde dodje i da radi za 300 evra mesecno (ako ima srece da dobije 300 evra). Samo za primer, radnici na mom gradilistu su placeni oko 100 evra mesecno a oni jos imaju kao neki zanat

Ovde ima na hiljade Filipinki koje ce da rade isti taj posao kao bilo ko iz evrope ali za deset puta manje para.

Tvojoj prijateljici je najbolja sansa ako je mlada i zgodna da proba da nadje posao u Qatar Airways kao stjuardesa. Oni jos kako tako pristojno placaju

-Mala plaća, gotovo bez slobodnih dana, seksualni napadi, premlaćivanja - mnoge kućne pomoćnice u Kataru su zlostavljane od svojih poslodavaca, tvrdi se u izvještaju Amnesty Internationala.

moglo bi do sutra ...
graue_maus

#77 Re: Katar

Post by graue_maus »

:roll: joj ispepadaste curu ........samo bih jedno rekla otvori 6 ociju kao zensko nisi ni na zapadu bas u prednosti .........
almma12

#78 Re: Katar

Post by almma12 »

uglavnomja wrote:posto je lakse otvoriti temu nego guglati, evo samo par ecenica

-Amnesty International u svom izvještaju navodi kako radnici u Kataru rade i do 100 sati sedmično, da su mizerno plaćeni, a da je odnos prema ženama užasan - mnoge su maltretirane i silovane

- Problem grube diskriminacije stranih radnika u Kataru dospio je u žižu planetarne pažnje otkako je ta zaljevska ustavna monarhija dobila domaćinstvo za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine. Krenula je obimna graditeljska akcija za sportsku infrastrukturu, i ubrzo se medijima raširila činjenica da mnogi radnici trpe neljudske uvjete. To su su potvrdile i neke međunarodne kontrole. Svjetska nogometna organizacija FIFA oglušila se na upozorenja vezana uz to, zbog čega su i na njenu adresu upućene žestoke kritike.

Radnici iz azijskih država masovno su zastupljeni na katarskim gradilištima. Ta zemlja, među najbogatijima na svijetu – s ogromnim zalihama petroenergenata - unajmljuje jeftinu uvoznu radnu snagu za većinu poslova, osim upravnih. „Katarci su ustvari vladajuća manjina, povlaštena i zakonima i praksom, do nevjerojatnih razmjera“, objašnjava Drago, „i bolje je ne sukobiti se s njima ni u, recimo, prometu. Nema šanse da dobijete spor, ni kad su očito krivi za oštećenje vozila“. Većina stranaca njima su obična potrošna roba.

Izrabljivanje i diskriminacija
Europa prolazi generalno dobro. Na drugoj strani su državljani Indije, Pakistana, Nepala, Šri Lanke, Filipina...

"Europa prolazi generalno dobro. Na drugoj strani su državljani Indije, Pakistana, Nepala, Šri Lanke, Filipina..."

Naš sugovornik uspoređuje životne uvjete navedenih azijskih radnika u Kataru, s uvjetima u kojima žive Romi, koji se često navode kao primjer loše pozicije u Hrvatskoj: „E, pa, naši Romi za njih su - kraljevi... Zamislite onda kako to izgleda“. Pretrpani boravišni objekti, očajni higijenski uvjeti, nedostatak popratnih sadržaja, to vidi svatko tko zađe u, primjerice, industrijsku zonu Dohe. Plus ono o čemu bruji čitav svijet, zapanjujuće malena mjesečna primanja, 200 do 300 dolara, ropski rad i ostali vidovi izrabljivanja i diskriminacije.

Poznato je tako da Nepalce ili Pakistance zaustavljaju na ulazima šoping-centara i zabavnih klubova, jednostavno ih prepoznaju po rasnim karakteristikama, i bez objašnjenja upozoravaju da se maknu dalje. Natrag u naselja i na gradilišta po kojima skapavaju od napora i vrućine. Mnogo njih pritom je ilegalno u Kataru, pa su još više i teže obespravljeni. „U prvo vrijeme bio sam u šoku, gledajući sve to. Kasnije shvatiš da tu ne možeš ništa“, kaže Drago.

U našim spavaonicama, među sobom, to smo nazivali robovlasništvom. Gradili smo neko odmaralište u Dohi, radili zajedno. Nije ih lako gledati“, svjedoči on, dodajući kako nesretnici moraju drhtati i pred tzv. sponzorom. Riječ je o posebno autoriziranom katarskom državljaninu čiji potpis svaki strani radnik mora imati, i bez čijeg se pristanka ne može ući u zemlju, ni izaći iz nje. Najobespravljeniji radnici u principu se libe žaliti na uvjete rada jer je česta praksa sponzora da im nakon toga - poderu putovnicu.

ovo je citav tekst, vezano za baustelu i sp 2022 http://www.dw.de/%C5%BEivot-i-smrt-stra ... a-17187188

jedan ing. iz hrvatske: Treba otići u Katar vidjeti i doživjeti kako se radi i živi da bi se shvatilo koliko mi zapravo dobro živimo. Čak i oni kojima je ovdje doista loše.

dalje, ti ides na divljaka jer ce se zvanicno zaposljavati preko drzavnih institutica
"Kada se to desi javnost će biti obaviještena o tome. Svi oglasi za poslove u Državi Katar koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani sa potpisanim Sporazumom niti je zapošljavanje regulirano na način kako će to biti kada Sporazum stupi na snagu, te apelujemo na građane da budu posebno oprezni kada kontaktiraju osobe koje u ovom trenutku nude poslove u Državi Katar", kaže se u saopćenju Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Podsjećaju da kada Sporazum stupi na snagu da će zapošljavanje ići preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa entitetskim zavodima i kantonalnim službama zapošljavanja, te Zavodom za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH.

Zahtjevi za angažiranje radnika iz BiH će, kako se navodi, morati sadržavati informacije o neophodnom kvalifikacijama, iskustvu i specijalizaciji, pretpostavljenom trajanju ugovora, detaljne uvjete zaposlenja, informacije o plaćama, otpremninama na kraju službe, periodu probnog rada i pogodnostima koje se tiču prijevoza, zdravstvene zaštite i smještaja, kao i osnovne informacije koje mogu omogućiti radnicima da se odluče za potpisivanje ugovora o radu.

-Bezi od toga!!!
Ta "ponuda" je ili a) prevara ili b) neko ti radi o glavi.
Fizicki radnici u kataru su uglavnom nepalci, vijetnamci i slicna sirotinja, plate im ne prelaze 300-400 dolara, rade po 12 sati dnevno, temperatura leti na otvorenom opusteno prebaci 60 stepeni, smestaj kao u konc-logoru... Jel dovoljno ili da nastavim?

-ja sam radio dosta blizu,cesto sam bio u dohi i znam neke nase/strane ljude koji tamo rade i zive
uglavnom,meni je KOMA!ja bih ga izbjegavao ako je ikako moguce
od vremenskih uvjeta,do drzavno/vjerskih zakona,visoke inflacije i troskova pa do superiornog odnosa lokalaca prema uvoznoj radnoj snazi

http://doznajemo.com/2012/03/08/bosanke ... -u-kataru/

http://www.politika.rs/rubrike/Moj-zivo ... ar.lt.html procitati dio o nemogucnosti dobijanja ljudskih i socijalnih prava za ne katarce.

-Mlada zena iz Evrope (ako zamislimo da je Srbija u Evropi Smile ) moze samo da se ubije ako nema nikakvu kvalifikaciju. Poslovi koje neobrazovana osoba moze ovde da radi su mizerno placeni i ja tesko mogu da zamislim da bi iko iz Srbije ma kako tamo bilo lose bio rad da ovde dodje i da radi za 300 evra mesecno (ako ima srece da dobije 300 evra). Samo za primer, radnici na mom gradilistu su placeni oko 100 evra mesecno a oni jos imaju kao neki zanat

Ovde ima na hiljade Filipinki koje ce da rade isti taj posao kao bilo ko iz evrope ali za deset puta manje para.

Tvojoj prijateljici je najbolja sansa ako je mlada i zgodna da proba da nadje posao u Qatar Airways kao stjuardesa. Oni jos kako tako pristojno placaju

-Mala plaća, gotovo bez slobodnih dana, seksualni napadi, premlaćivanja - mnoge kućne pomoćnice u Kataru su zlostavljane od svojih poslodavaca, tvrdi se u izvještaju Amnesty Internationala.

moglo bi do sutra ...

ne znam kakve ovo ima veze samnom ja sam ovo sve procitalasto se tice ovih ljudi sto to grade i znam da su lose placeni. a ja cu raditi gdje mi je klima hvala Bogu. i jos nikad nisam cula da je neku curu neko silovao. mozemo mi do sutra pricati a Allah dragi najbolje zna sta me ceka dole. Ja sam navela ako ima neko iskustva a ne da mi trazi linkove po internetu i prepricava price sa tv-a
uglavnomja

#79 Re: Katar

Post by uglavnomja »

treba pomaci granicu punoljetnosti na 25, ili bar na 21 .... :sad:

djeces bona u pmtrinu???????? sa 20 godinica u guzicici, bez skole, bez icega, sama samcata ... medju arape, i to u njihovo kraljevstvo, u punom smislu te rijeci. povlastena klasa, ne odgovaraju nikome nista, bogovi bukvalno. a ti se nasla pametna, ode ti sirit vidike ... aha bojim se da ces siriti nesto drugo. ako prezivis.
almma12

#80 Re: Katar

Post by almma12 »

uglavnomja wrote:treba pomaci granicu punoljetnosti na 25, ili bar na 21 .... :sad:

djeces bona u pmtrinu???????? sa 20 godinica u guzicici, bez skole, bez icega, sama samcata ... medju arape, i to u njihovo kraljevstvo, u punom smislu te rijeci. povlastena klasa, ne odgovaraju nikome nista, bogovi bukvalno. a ti se nasla pametna, ode ti sirit vidike ... aha bojim se da ces siriti nesto drugo. ako prezivis.

školu imam, nisam sam se ja samo nasla pametna. bruku raje je dole otislo, ja nisam rekla da ce mi biti lijepoooo i da ce padati mi sve s' neba ali isto tako ne znaci da cu biti na kamari plitko ti je razmisljanje i veoma negativno u svemu ima nesto lijepo i ruzno kao da je Bosna nesto pa bolje ovdje ne mozes u 21h sati otici do granaapa a da te neki narkoman ne zaskoci i izbode za bijednih 10 KM :wink: :wink:
uglavnomja

#81 Re: Katar

Post by uglavnomja »

ocito da ne volis da citas ... jer da si u zivotu citala ne bi bila tu gdje jesi. niti bi se spremala da ides tamo gdje si posla.

ti dakle ne znas da je neka cura silovana u kataru?

a da procitas sta kaze amnesty international o tome?

koliko puta su nase novine pisale i ubijenim i silovanim filipinskim robinjama po arapaskim kucama?

i ti mislis da je njima neko rekao bicete robinje? jok, isto kao i tebi cici mici, ozbiljhno, kravata, poslovno, ugovor, zdrvastveno, prevoz, klima .... samo ti sarni da se prodajes na dvije godine. tamo nema zakona, ti zavis od sponzora, mala 20-godisnja europljanka, ... sta mislis koji ces mu tu q tamo?

uostalom, boli me q, ako te svi ovi ljudi ne mogu odgovoriti, haj ti sretan put, javit nam se neces od tamo
dobojlija81

#82 Re: Katar

Post by dobojlija81 »

Nego bil se ti udala u Doboj,slicno je Doboj-Dubai,imala bi 300 eura bez da moras glumit hostesu ili sta vec :) ,elem nemoj se puno uzdat u pricu Srbijanaca dole,pogotovo Beogradjanki i NS.Mislim stvarno 300 je premalo,to mozes zaraditi ovdje na prezentaciji paštete po ovim trznim centrima,i nece niko blejat u tvoje tijelo kao ovi dole.Znaš engleski,go west....koji ces k dole za tu mizeriju.Ajd bok i selam sada,i sretno kako god!
Gojeni H

#83 Re: Katar

Post by Gojeni H »

Katar nema serijatski sistem. Ne odsijecaju se ruke, noge ili bilo koji dijelovi tijela.
Sistem nije dobar. Tacno je da Azijati gradjevinski radnici rade za male plate 300-500 dolara, ali on kad posalje porodici 150 dolara oni pitaju posto je Indija.

Nego, Alma seko ti si haman nanijetila da ides. I trebas, jasta ces. Nek' ti je sa srecom.
U Allaha se pouzdaj, ali ulozi maksimalan trud da uspijes. Ako mozes, bolje je da odes za 700 nego za 300 eura. To i nije velika pamet.

Zapamti da sirok osmijeh i bijeli zubi otvaraju mnoga vrata.
Nametni se, Bosanka si, uci ali pokazi da mozes da uradis sve sto se stavlja pred tebe.
U tom sektoru, ako je u pitanu veliki lanac hotela, ulazu dosta u dalju obuku svojih radnika, pa ugrabi sto mozes.
Ako si pametna, elokventna, imas stav i sigurnost, mogla bi ti nakon par godina u neki drugi hotel na nekom drugom kraju svijeta.

Ne daj na sebe nikome. Po starom bosanskom zakonu ulice, zbodi ga u guz ili u nogu da te ne mogu optuziti za pokusaj ubistva. :D

Ima u Kataru naseg svijeta bruka. Neki su gradjevinci, drugi su doktori, pravnici ...
Ima cak jedan iz Zivinica (ako se ne varam) u rukometnoj reprezentaciji Katara.
Zvanicno, Katar je jedna od najsigurnijih zemalja svijeta. Tebi ce Katarci ali i ljudi drugih nacionalnosti biti musterije.
S Arapima ljubazno, ali profesionalno, bez prevelikog zblizavanja.
Last edited by Gojeni H on 25/07/2014 07:23, edited 1 time in total.
cenecimoveocino

#84 Re: Katar

Post by cenecimoveocino »

uglavnomja wrote:ocito da ne volis da citas ... jer da si u zivotu citala ne bi bila tu gdje jesi. niti bi se spremala da ides tamo gdje si posla.

ti dakle ne znas da je neka cura silovana u kataru?

a da procitas sta kaze amnesty international o tome?

koliko puta su nase novine pisale i ubijenim i silovanim filipinskim robinjama po arapaskim kucama?

i ti mislis da je njima neko rekao bicete robinje? jok, isto kao i tebi cici mici, ozbiljhno, kravata, poslovno, ugovor, zdrvastveno, prevoz, klima .... samo ti sarni da se prodajes na dvije godine. tamo nema zakona, ti zavis od sponzora, mala 20-godisnja europljanka, ... sta mislis koji ces mu tu q tamo?

uostalom, boli me q, ako te svi ovi ljudi ne mogu odgovoriti, haj ti sretan put, javit nam se neces od tamo
Nemoj bolan tako,vidjet ćeš kad se dovuče kući Porsche Panamera i to Turbo :skoljka:
Eek-A-Mouse

#85 Re: Katar

Post by Eek-A-Mouse »

Gojeni to sam joj isto i ja rekao :thumbup:

Al vidis ti ovdje zatucanog naroda.To sto dobar dio stanovnistva nije spreman da napusti granicu svoje ulice a ne Bosne to je vec druga prica.

Ja jos nigdje nisam cuo ili procitao da je neko iz Bosne imao toliko losa iskustva da mu je zivot bio u pitanju dole
swanfilter

#86 Re: Katar

Post by swanfilter »

Gojeni, a kakvim poslom si se bavio ako nije tajna? Hvala na odg ...
palermo

#87 Re: Katar

Post by palermo »

Pročitah sve što ste napisali. Nadam se da se cura samo zajebaje, i da je onako otvorila temu da malo utuca vrijeme.

A ako je ovo istina, onda bih samo rekao, đe ćeš u pm, đevojko.

Ako je ovo istina, i ako stvarno ideš, nek je na hairli......al.....
shin

#88 Re: Katar

Post by shin »

Gojeni H

#89 Re: Katar

Post by Gojeni H »

swanfilter wrote:Gojeni, a kakvim poslom si se bavio ako nije tajna? Hvala na odg ...
Na pp
Last edited by Gojeni H on 25/07/2014 07:22, edited 1 time in total.
motorna_pila

#90 Re: Katar

Post by motorna_pila »

Nekad je bilo na ovom forumu da je nasa agencija za zaposljavanje sklopila ugovor sa ministarstvom UAE da nase zene, idu tamo raditi za platu od 250 dolara, za nekih 450 KM da se lomis po 10-12 sati, znaci sat tvog rada bi vrijedio 1 marku,
odprilike.

To je po meni moderno ropstvo, znaci samo za povratnu kartu bi trebao da radis svaki dan 24/7, dva mjeseca otprilike.

FUJ, ti Arapi su tako pogani da je to za nepovjerovati.
Gojeni H

#91 Re: Katar

Post by Gojeni H »

motorna_pila wrote:Nekad je bilo na ovom forumu da je nasa agencija za zaposljavanje sklopila ugovor sa ministarstvom UAE da nase zene, idu tamo raditi za platu od 250 dolara, za nekih 450 KM da se lomis po 10-12 sati, znaci sat tvog rada bi vrijedio 1 marku,
odprilike.

To je po meni moderno ropstvo, znaci samo za povratnu kartu bi trebao da radis svaki dan 24/7, dva mjeseca otprilike.

FUJ, ti Arapi su tako pogani da je to za nepovjerovati.
Pa, jesu li koga natjerali?
Oni ponude ti neces i zavrsena prica.

Ono sto ljudi koji pricaju o platama na BI ne uzimaju u obzir je da je cesto firma ta koja placa stan, cesto i hranu, te kartu do mjesta boravka.
E sad, neko ima diplomu, znanje, iskustvo ili mozda samo srecu, te dobije posao za 6000 dolara, placen stan i hranu, te odmor svakih 2-3 mjeseca sa placenom avionskom kartom ... a, neko radi za 700 eura i dodje kuci jednom godisnje.
uglavnomja

#92 Re: Katar

Post by uglavnomja »

Ono sto ja pokusavam da kazem je sljedece:
Ako alma xy ode u drzavnu agenciju i prijavi se i prodje intervju sa osobom koja nije placena po rekrutiranoj glavi, ona ima zastitu drzave, ona postoji, drzava, na osnovu ugovora ima prava i sredstva da trazi informacije o almi, alma ima pravo da se zali, alma nije rob

Ali

Ako almica ode privatno na razgovor sa profesionalnim prodavacem magle, kojem je ona samo cifra na rcunu, fascinirana kanceladrijom u radon plazi, razgovorom na pefektnom engleskom ( perfektno moze govoriti samo neko ko je zivio ili se obrazovao na stranom jeziku, a to kod almice nije slucaj, ali nebitno), koji joj naprica bajke, i podmetne robovlasnicki ugovor, almicu je pojeo mrak.

Plus prebijedna plata.
Gojeni H

#93 Re: Katar

Post by Gojeni H »

uglavnomja wrote:Ono sto ja pokusavam da kazem je sljedece:
Ako alma xy ode u drzavnu agenciju i prijavi se i prodje intervju sa osobom koja nije placena po rekrutiranoj glavi, ona ima zastitu drzave, ona postoji, drzava, na osnovu ugovora ima prava i sredstva da trazi informacije o almi, alma ima pravo da se zali, alma nije rob

Ali

Ako almica ode privatno na razgovor sa profesionalnim prodavacem magle, kojem je ona samo cifra na rcunu, fascinirana kanceladrijom u radon plazi, razgovorom na pefektnom engleskom ( perfektno moze govoriti samo neko ko je zivio ili se obrazovao na stranom jeziku, a to kod almice nije slucaj, ali nebitno), koji joj naprica bajke, i podmetne robovlasnicki ugovor, almicu je pojeo mrak.

Plus prebijedna plata.
Norvezanin
Ne ide to kao na Zapadu. Mrzi me da ti sad objasnjavam.
Da je moguce da je prodavac magle jeste.
Plata je premala, slazem se. 300 eura su nikakve pare dole, cak kad su ti placeni stan i hrana, i povratna karta.
channel10

#94 Re: Katar

Post by channel10 »

almma12 wrote:
swanfilter wrote:Pa, 700 eura za takvu drzavu je sica sice. Ne bih ni ja trazio 5000, ali za manje od 1500 netto nema sanse da bih prinjusio toj pustinji. Jeste da pojma nemam koliko izađu mjesecni troskovi, koliko se ostavi u dzepu, ... Mada ja ne bih nit za 10 000 mjesecno isao u drzave zaljeva ...
Pa oni su poznati po tome da daju minimalnu platu radnoj snazi, jer kao sto sam gore navela arapi ne rade jer imaju bruku para. :cry: :cry:
Oni jesu poznati po tome, ali je haman i alma poznata po tome da prihvata raditi za tu sicu ;-)

Ti ces najebati, ako i ne najebes.
channel10

#95 Re: Katar

Post by channel10 »

Not My Idea wrote:Lozi vas neko opasno :mrgreen:
I meni se cini, jer biti toliko glup i otici raditi u Katar za 300 ili 700 eura ....+ zensko, sama, hostesa itd..........
almma12

#96 Re: Katar

Post by almma12 »

Svako ima ovdje svoje misljenje sto ja strogo poštujem, danas mi je momak odgovorio na e-mail i to bosanac i toliko je bio bezobrazan i kratko odgovarao da je to za nepovjerovati eto kakvi su nasi samo gledaju da te sjebu do kraja. Raspitala sam se preko njega kakav mu je smjestaj itd, i nisu mi se svidjeli uslovi. Jer kaze da taj restoran jos nije ni otvoren, nego je u toku otvaranje kao taman dok sezavrsi ta njihova obuka od mjesec dana. Uopšte ne znate moju situaciju naravno da niko nije lud da ide za 300 eura, ja nemam sta da izgubim.Nemam ovdje stalan posao pa da nesto ostavljam. I niko nije rekao da ce meni biti lako, al ovo je korak da se osamostalim. Trebam da gledam sa vedrije strane, naravno da se u svijetu svasta desava. Ali ovo gdje ja idem je sada 100 % provjerno, isto tako cu se i obratiti nasoj drzavi da znaju da idem iz zemlje i gdje idem u slucaju da mi se nesto desi oni mogu da reaguju za mene jer su potpisali ugovor sa Katarom za radnu snagu. Kako god hvala vam svima na lijepim i ruznim komentarima. Kako kazete ako ostanem ziva javit cu vam se, ako ne nemojte onda nikada da idete za Katar :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
oldtajmer

#97 Re: Katar

Post by oldtajmer »

almma12 wrote:Svako ima ovdje svoje misljenje sto ja strogo poštujem, danas mi je momak odgovorio na e-mail i to bosanac i toliko je bio bezobrazan i kratko odgovarao da je to za nepovjerovati eto kakvi su nasi samo gledaju da te sjebu do kraja. Raspitala sam se preko njega kakav mu je smjestaj itd, i nisu mi se svidjeli uslovi. Jer kaze da taj restoran jos nije ni otvoren, nego je u toku otvaranje kao taman dok sezavrsi ta njihova obuka od mjesec dana. Uopšte ne znate moju situaciju naravno da niko nije lud da ide za 300 eura, ja nemam sta da izgubim.Nemam ovdje stalan posao pa da nesto ostavljam. I niko nije rekao da ce meni biti lako, al ovo je korak da se osamostalim. Trebam da gledam sa vedrije strane, naravno da se u svijetu svasta desava. Ali ovo gdje ja idem je sada 100 % provjerno, isto tako cu se i obratiti nasoj drzavi da znaju da idem iz zemlje i gdje idem u slucaju da mi se nesto desi oni mogu da reaguju za mene jer su potpisali ugovor sa Katarom za radnu snagu. Kako god hvala vam svima na lijepim i ruznim komentarima. Kako kazete ako ostanem ziva javit cu vam se, ako ne nemojte onda nikada da idete za Katar :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
ko ne riskira taj ne profitira :)
sama kazes da ovdje nista ne ostavljas,pa ti zato zelim svu srecu ovog svijeta,pamet u glavu i javi kako si se snasla :D
almma12

#98 Re: Katar

Post by almma12 »

oldtajmer wrote:
almma12 wrote:Svako ima ovdje svoje misljenje sto ja strogo poštujem, danas mi je momak odgovorio na e-mail i to bosanac i toliko je bio bezobrazan i kratko odgovarao da je to za nepovjerovati eto kakvi su nasi samo gledaju da te sjebu do kraja. Raspitala sam se preko njega kakav mu je smjestaj itd, i nisu mi se svidjeli uslovi. Jer kaze da taj restoran jos nije ni otvoren, nego je u toku otvaranje kao taman dok sezavrsi ta njihova obuka od mjesec dana. Uopšte ne znate moju situaciju naravno da niko nije lud da ide za 300 eura, ja nemam sta da izgubim.Nemam ovdje stalan posao pa da nesto ostavljam. I niko nije rekao da ce meni biti lako, al ovo je korak da se osamostalim. Trebam da gledam sa vedrije strane, naravno da se u svijetu svasta desava. Ali ovo gdje ja idem je sada 100 % provjerno, isto tako cu se i obratiti nasoj drzavi da znaju da idem iz zemlje i gdje idem u slucaju da mi se nesto desi oni mogu da reaguju za mene jer su potpisali ugovor sa Katarom za radnu snagu. Kako god hvala vam svima na lijepim i ruznim komentarima. Kako kazete ako ostanem ziva javit cu vam se, ako ne nemojte onda nikada da idete za Katar :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
ko ne riskira taj ne profitira :)
sama kazes da ovdje nista ne ostavljas,pa ti zato zelim svu srecu ovog svijeta,pamet u glavu i javi kako si se snasla :D
hvalaa, javim se svakako :)
dobojlija81

#99 Re: Katar

Post by dobojlija81 »

eh imaš se kome i obratit :run:
almma12

#100 Re: Katar

Post by almma12 »

dobojlija81 wrote:
eh imaš se kome i obratit :run:

:lol: :lol: :lol: tako je kako je :lol:
Post Reply