Put za Makarsku

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakaljin

#76 Re: Put za Makarsku

Post by kakaljin »

__Phoenix__ wrote:Kastrirao bih raju koja ide za Makarsku preko Doljana...
Ko ide Za Makarsku rivijeru, nema potrebe nikakve da ide na Doljane, vec ako hoce da ide na autoput na Bijacu pa na Ploce ako su bliza mjesta Plocama, a dalje je bolje ici autoputem na Makarsku.
kB27

#77 Re: Put za Makarsku

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 21:06, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#78 Re: Put za Makarsku

Post by mali_milojica »

Nema dileme.
Zenica-Konjic kako je autoput napravljen ne traje duze od sat vremena.
Dole je vec lakse i moze se drzati fin tempo do Medjugorja.
Opet autoput do izlaska za Makarsku.
Put od neka 3-3.5h
Milina.
kB27

#79 Re: Put za Makarsku

Post by kB27 »

...
kakaljin

#80 Re: Put za Makarsku

Post by kakaljin »

kB27 wrote:Nadam se da se šališ. :mrgreen:
Nema šanse za toliko da može stići, možda helikopterom.
Centar Sarajeva - Makarska opisanom rutom i koristenje autoputa ja predjem za 3 do 3.5 sata, tako da je mozda 20-ak minuta jos do Zenice.

Eto mozda lakse voznje da predje od Zenice na 4.5 sata je fino normalno vrijeme putovanja.
mali_milojica

#81 Re: Put za Makarsku

Post by mali_milojica »

Na tom putu ima 180 km autoputa.
I 120 km magistralnog.
Kako su obilaznicom,zaobisli ulazak u Sarajevo,to je blagodat.
3.5h max i to da vozi sve po ogranicenjima.
O laksoj voznji autoputem u odnosu na nase ceste,ne treba ni pricati.
van Basten

#82 Re: Put za Makarsku

Post by van Basten »

gentoo wrote:
ELMauro wrote:Evo 2016 je godina, koliko mogu da vidim posljednji komentar je prije 2 godine napisan. Može li danas neko napisati kvalitetnu, tačnu i ekonomičnu putanju do Makarske konkretno iz Zenice. Da li na Mostar ili Kupres... :?: i koji put bi imao više mogućnosti za pauzu, minimalno 3 pauze za kaficu :)
Iz Zenice i ne razmisljaj da ides drugim putem nego N.Travnik-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Arzano(Prisika)-Sestanovac(ne ulazi na autoput)-Zadvarje-Brela-Makarska. Pusti se savjeta sarajlija,jer ti dok dodjes do Sarajeva, vec si u Bugojnu i skoro na pola puta do granice.Ako imas srece sa guzvama i ako vozis malo agresivnije eto te za manje od 4h u Makarskoj. Cuvaj se policije na Kupresu, pogotovo kod znakova od 60 znaju cekati i traziti para :mrgreen:
s tim štoi bih ja radi komfora vožnje iz Duvna ipak oborio na Vinjane gornje i na tunel pa sišao pred Bašku... ostatak rute ok
kB27

#83 Re: Put za Makarsku

Post by kB27 »

...
kakaljin

#84 Re: Put za Makarsku

Post by kakaljin »

kB27 wrote:
mali_milojica wrote:
I 120 km magistralnog.
Malo više, 320km ukupno, ne računajući ni vožnju kroz Zenicu ni vožnju kroz Makarsku. S druge strane, druga ruta je 200-210km.
Racunas li vremenski te dvije rute, jer ne igra ulogu samo kilometraza.

Ipak ti odluci kojom ces rutom ici, ovo su ti sve sugestije na osnovu vlastitih iskustava.
Ned071

#85 Re: Put za Makarsku

Post by Ned071 »

sarajevo-mostar-siroki brijeg-posusje-imotski-zagvozd (tunel 20 kuna) i ravno u basku vodu. oadtle par minutra do makarske. ako krenes rano ujutro na makarskoj rivi si za 4 sata...
kB27

#86 Re: Put za Makarsku

Post by kB27 »

...
palermo

#87 Re: Put za Makarsku

Post by palermo »

kakaljin wrote:
ELMauro wrote:Evo 2016 je godina, koliko mogu da vidim posljednji komentar je prije 2 godine napisan. Može li danas neko napisati kvalitetnu, tačnu i ekonomičnu putanju do Makarske konkretno iz Zenice. Da li na Mostar ili Kupres... :?: i koji put bi imao više mogućnosti za pauzu, minimalno 3 pauze za kaficu :)
Ja sam iz Sarajeva i ako pravim pauzu to je nekada jedna ili nikako ne pravim pauzu do Makarske.

Što se tice puta najbolja ti je da ideš autoputem za Tarcin pa nastaviš za Mostar. I da ideš do Čapljine pa skreneš kroz Grad Čapljinu i ideš za Međugorje i opet na autoput za Bijaću. Pa autoputem skorz do izlaza za Zagvozd i pratiš znakove pa kroz Tunel i siđeš u Baško polje pa kružni tok za Makarsku.
Sve pet. Samo meni jedna stvar nije jasna. Zašto vi bosanci kada idete na Zagvozd (odnosno tunel) idete na Čapljinu tj kasnije Bijaču umjesto odmah pravo iz Mostara za Zagvozd.

Vrlo malo ćeš mostaraca naći koji će okolo za Zagvozd umjesto ravno :D .tj...Mostar-Široki-Grude-Vinjani-Zagvozd.....al more biti da ima neka caka
P308

#88 Re: Put za Makarsku

Post by P308 »

Meni treba 5-6 sati do Makarske iz Sarajeva :D Dobro, ja 17 puta stanem po 5 minuta da se protegnem/jedem/pijem, pa onda granica, itd.
Ali u svakom slucaju i da nema granice i da ne stajem toliko, sumnjam da bi stigao za 3-4 sata :D
Ned071

#89 Re: Put za Makarsku

Post by Ned071 »

palermo wrote: Sve pet. Samo meni jedna stvar nije jasna. Zašto vi bosanci kada idete na Zagvozd (odnosno tunel) idete na Čapljinu tj kasnije Bijaču umjesto odmah pravo iz Mostara za Zagvozd.

Vrlo malo ćeš mostaraca naći koji će okolo za Zagvozd umjesto ravno :D .tj...Mostar-Široki-Grude-Vinjani-Zagvozd.....al more biti da ima neka caka
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
mali_milojica

#90 Re: Put za Makarsku

Post by mali_milojica »

kB27 wrote:
mali_milojica wrote:
I 120 km magistralnog.
Malo više, 320km ukupno, ne računajući ni vožnju kroz Zenicu ni vožnju kroz Makarsku. S druge strane, druga ruta je 200-210km.
Po Google Mapsu put Zenica Makarska preko Bugojna traje 3.5h.
Preko Konjica,Mostara,Capljine autoputem kaze da traje 4h. Ali isti racuna da 180 km autoputa traje 2h 20 min,sto je nerealno dugo. Da vozis po ogranicenju od 120-130 to je sat i po.
Vremenski je tu negdje. Autoput je skuplja varijanta,ali ugodnost za vozaca i putnike je nemjerljiva.
karanana

#91 Re: Put za Makarsku

Post by karanana »

P308 wrote:Meni treba 5-6 sati do Makarske iz Sarajeva :D Dobro, ja 17 puta stanem po 5 minuta da se protegnem/jedem/pijem, pa onda granica, itd.
Ali u svakom slucaju i da nema granice i da ne stajem toliko, sumnjam da bi stigao za 3-4 sata :D
bravo. posteno.

a ovdje sve neki trkaci i rekorderi. svako malo slicna tema gdje se raspravlja ko ce brze doci do mora. pa se onda kradu minute da se pokaze ciji je najveci.
realnost iz sarajeva je: mostar 2 sata, bijaca 3 sata. racunajuci pauze i cekanja na granici = 4 sata. bijaca - zagvozd = sat. onda dodati jos nekih pola sata - sat kroz tunel i od baske vode do makarske i to je 5 i po 6 sati.
Maystor

#92 Re: Put za Makarsku

Post by Maystor »

kB27 wrote:
kakaljin wrote: Ipak ti odluci kojom ces rutom ici, ovo su ti sve sugestije na osnovu vlastitih iskustava.
Računam naravno. Zato i kažem, po meni ima misla ići autoputem ako je bliže ili brže - a vala ako nije ni bliže ni brže (i to značajno) onda baš i ne. Osim ako je neki ultra dugi put gdje ti znači da 'odmoriš' na autoputu par sati.

Evo po google maps - poprilično je tačan i meni dobro estimira skoro svaku vožnju (vozim po ograničenju, eventualno 10-15 brže gdje stvarno može).

Opcija 1: 3h 24m, 204km
Opcija 2: 4h 6m, 301km

Ako voziš brže - vozit ćeš i na jednoj i na drugoj ruti brže pa proporcionalno smanji. S tim da ćeš na autoputu vjerovatno 130-140kmh max. voziti.

Slažem se s tobom u potpunosti, tu smo da analiziramo sve opcije pa kome se kako sviđa. :)
Naravno :-)

Samo da napomenem da google mape qurcu ne valjaju za BiH (toga je svjestan i google, pa zato ne dozvoljava navigaciju za BiH). Kilometraže koje si naveo su OK (s tim da google zeničane prema Rostovu šalje najkraćim puteljkom, onim preko vjetrenice, sumnjam da ćeš tamo ić, a ne preko Lašve), a vremena su nebulozna: ko (vozeći po ograničenjima) dođe iz Zenice u Makarsku za 3h i 24 minute putem preko Kupresa, neka se javi meni na PP, da mu auto poklonim.

Ta vremena tačnije računa Nokia - Here Maps. Evo šta kaže
197.4 km najkraći put (preko Kupresa), a vrijeme vožnje 4h i 19 min (i ovo je preko Vjetrenice, za opciju preko Lašve dodajte nekoliko minuta i kilometara).

Autocestom, Zenica-Mostar-Bijača-tunel kroz Biokovo-Makarska, 307 km, 4h 49 min. Sa ovim podatkom se ne slažem i smatram da se može doći za oko 4h bez ikakvog divljanja, razumnom vožnjom autocestom.

Ono što se ne može porediti je komfor vožnje. Od Zenice do Tarčina bukvalno voziš ne tempomatu, ne osjetiš 80 km puta. A onda se malo razbudiš, pa ga načepiš uz Ivan. Konjic-Mostar jeste peglancija, ali može se. Kad dođeš u Čapljinu - haman da si na moru (autocestom). Meni se to ne može porediti sa Rostovom, Kupresom, pa peglanjem kroz Hrvatsku 50 km/h svako jebeno selo na koje naiđeš.
kB27

#93 Re: Put za Makarsku

Post by kB27 »

...
mali_milojica

#94 Re: Put za Makarsku

Post by mali_milojica »

Ne znam.
Meni se komfor ne moze platiti. A taj komfor je autoput.
Da mi treba 6h do Makarske,nikada dole ne bih isao. Za 7h sam na Kvarneru i Istri.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#95 Re: Put za Makarsku

Post by mk ultra »

Sarajevo - Stup - Tarčin (autoput 2.5KM) - Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Vinjani Gornji - Zagvozd - Tunel Sv. Ilija (20Kn) - Brela - Makarska

ova varijanta ti je najbrža i najjeftinija, sa najmanje čekanja na granici
put je dobar na svakom dijelu
ing-ecc

#96 Re: Put za Makarsku

Post by ing-ecc »

Dobro, na Doljane bas i ne idem al recimo na Gabelu DA (ako je otvoren prelaz?). Ovaj dio drzave za prelazak granice mi odgovara iz drugih okolnosti jer su moguci i Bijaca i Crveni grm, ... Nadam se da nema kastracije :lol: za Gabelu kao za Doljane :? :tooo:
esso_sa

#97 Re: Put za Makarsku

Post by esso_sa »

ing-ecc wrote:
Dobro, na Doljane bas i ne idem al recimo na Gabelu DA (ako je otvoren prelaz?). Ovaj dio drzave za prelazak granice mi odgovara iz drugih okolnosti jer su moguci i Bijaca i Crveni grm, ... Nadam se da nema kastracije :lol: za Gabelu kao za Doljane :? :tooo:
Radi Gabela, ali samo kada je ljetna sezona. :thumbup:
sumirprimus

#98 Re: Put za Makarsku

Post by sumirprimus »

lako je iz sa.
aj iz tz,pa mozgaj gdje sta kako lijevo desno.
samo pravo i ne mos profulat more.
ing-ecc

#99 Re: Put za Makarsku

Post by ing-ecc »

sumirprimus wrote:lako je iz sa.
aj iz tz,pa mozgaj gdje sta kako lijevo desno.
samo pravo i ne mos profulat more.
hahahaaaaa postujem :lol: :lol: i takvu metodu kad vec nema drugih.
palermo

#100 Re: Put za Makarsku

Post by palermo »

mk ultra wrote:Sarajevo - Stup - Tarčin (autoput 2.5KM) - Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Vinjani Gornji - Zagvozd - Tunel Sv. Ilija (20Kn) - Brela - Makarska

ova varijanta ti je najbrža i najjeftinija, sa najmanje čekanja na granici
put je dobar na svakom dijelu
Samo umjesto Posušja idi na Grude i to je dobitna kombinacija :-D
Post Reply