Put za Makarsku
-
pelcer224
#1 Put za Makarsku
Ako moze pomoc prvi put idem. Nije mi bitna samo najkraca i najjeftinija nego optimalna varijanta do Makaraske, jer imam i malu djecu, a svakako je pozeljno izbjeci nepotrebne troskove (ako je moguce). Dolazim pravcem Tuzla-Sarajevo. Od Sarajeva dalje kud je najbolje?
- drunken tiger
- JohnnyS
#3 Re: Put za Makarsku
Sarajevo-Mostar-Žitomislići-Čitluk-Ljubuški-Vrgorac-autoput
-
kakaljin
#4 Re: Put za Makarsku
Ako hoces da maksimalno izbjegnes troskove onda ides za Mostar pa udjes u grad i trazis pravce za Siroki brijeg, pa onda trazis put za Posusje, nakon toga ide granica i put za Imotski. Kada prodjes imotski pratis znakove za makarsku i prodjes kroz tunel ( tunel kosta 20 KN) i izaces na Basko polje i skrenes na raskrsnici za Makarsku.
Ali prvo na vogoscanskoj petlji ides na autoput da izbjegnes prolazak kroz Sarajevo i izaces na Mostarskom raskrscu i drzis Pravac za Mostar.
Znaci ukratko
Vogoscanska petlja- autoput A1 pravac Mostar- Mostarsko raskrce- Mostar-Siroki Brijeg-Posusje-Imotski (HR) - Basko Polje-Makarska
Ali prvo na vogoscanskoj petlji ides na autoput da izbjegnes prolazak kroz Sarajevo i izaces na Mostarskom raskrscu i drzis Pravac za Mostar.
Znaci ukratko
Vogoscanska petlja- autoput A1 pravac Mostar- Mostarsko raskrce- Mostar-Siroki Brijeg-Posusje-Imotski (HR) - Basko Polje-Makarska
-
pelcer224
#5 Re: Put za Makarsku
Ok, zahvaljujem na putanjama, moze li priblizno neka informacija o vremenskom trajanju putovanja?
-
kakaljin
#6 Re: Put za Makarsku
pa negdje oko 5-5 i po sati od Tuzle do Makarske u zavisnosti kako vozis i bude li guzve. Ali posto si sa djecom polako i stani nekoliko puta. Vjerovatno ides na duzi period tj na godisnji odmor ides, zato lagano.
-
neki
#7 Re: Put za Makarsku
Svakakvih savjeta ovdje...
Zanemari price o posusju i autoputu, samo ces se navozati i izgubiti vrijeme i bezveze platiti putarinu i tunelarinu.
Najkrace ti je da ides preko ljubuskog i vrgorca pa sidjes preko biokova u makarsku, kao na linku koji ti je @drunken tiger dao. S tim da je bolje zaobici mostar pa u zitomislicima skrenuti prema citluku.
Puto bolji ali i 20 min duzi put je preko Metkovica i Ploca, ako imas malu djecu mislim da ti je bolje ici ovim putem.
U ovo doba godine su guzve na svim granicnim prelazima, osim na bijaci ali posto ocito lose baratas putnim pravcima prema dalmaciji bolje da o bijaci ni ne razmisljas..
Zanemari price o posusju i autoputu, samo ces se navozati i izgubiti vrijeme i bezveze platiti putarinu i tunelarinu.
Najkrace ti je da ides preko ljubuskog i vrgorca pa sidjes preko biokova u makarsku, kao na linku koji ti je @drunken tiger dao. S tim da je bolje zaobici mostar pa u zitomislicima skrenuti prema citluku.
Puto bolji ali i 20 min duzi put je preko Metkovica i Ploca, ako imas malu djecu mislim da ti je bolje ici ovim putem.
U ovo doba godine su guzve na svim granicnim prelazima, osim na bijaci ali posto ocito lose baratas putnim pravcima prema dalmaciji bolje da o bijaci ni ne razmisljas..
-
kakaljin
#8 Re: Put za Makarsku
Sve uredu, ali kakve veze ima Posusje i Autoput. Kada ides na Posusje i ides za Makarsku izbjegavas Autoput. Bolje mu je kroz tunel da prodje i brze je i lakse nego da se voza preko Biokova. A Posto je htjeo da izbjegne puno placanja ovo mu je optimalno, iako je autoput i Brze i lakse da dodje na odrediste.neki wrote:Svakakvih savjeta ovdje...
Mene je autoput i tunel od Bijace do Makarske dosao ukupno 50 Kuna.
-
neki
#9 Re: Put za Makarsku
Mislio sam na tvoj savjet preko posusja i Johnny-ev za autoput...kakaljin wrote:Sve uredu, ali kakve veze ima Posusje i Autoput. Kada ides na Posusje i ides za Makarsku izbjegavas Autoput. Bolje mu je kroz tunel da prodje i brze je i lakse nego da se voza preko Biokova. A Posto je htjeo da izbjegne puno placanja ovo mu je optimalno, iako je autoput i Brze i lakse da dodje na odrediste.neki wrote:Svakakvih savjeta ovdje...
Ako vec savjetujes na posusje onda je bolje da iz jablanice skrene preko Blidinja pa na posusje i stici ce iz sa u makarsku za manje od 3 sata..
Posto putuje s malom djecom nabolji pravac je preko Metkovica, sve ostalo je patnja i skracivanje puta najvise pola sata.. Ovaj tvoj preko posusja zna biti i duzi jer je na lokalnim cestama kroz zapadnu hercegovinu gust i spor saobracaj, ceste uske i vijugave..
-
kakaljin
#10 Re: Put za Makarsku
neki wrote:Mislio sam na tvoj savjet preko posusja i Johnny-ev za autoput...kakaljin wrote:Sve uredu, ali kakve veze ima Posusje i Autoput. Kada ides na Posusje i ides za Makarsku izbjegavas Autoput. Bolje mu je kroz tunel da prodje i brze je i lakse nego da se voza preko Biokova. A Posto je htjeo da izbjegne puno placanja ovo mu je optimalno, iako je autoput i Brze i lakse da dodje na odrediste.neki wrote:Svakakvih savjeta ovdje...
Ako vec savjetujes na posusje onda je bolje da iz jablanice skrene preko Blidinja pa na posusje i stici ce iz sa u makarsku za manje od 3 sata..
Posto putuje s malom djecom nabolji pravac je preko Metkovica, sve ostalo je patnja i skracivanje puta najvise pola sata.. Ovaj tvoj preko posusja zna biti i duzi jer je na lokalnim cestama kroz zapadnu hercegovinu gust i spor saobracaj, ceste uske i vijugave..
Na Metkovic niposto da ide jer pogotovo ide sa djecom a na doljanima se ceka preko 2 sata, a velike su vrucine. Tako da Doljani se trebaju izbjegavati svima ko ide na more pogotovo na Makarsku rivijeru.
Pa predlozio sam mu ovaj pravac jer bi se slabo snasao sa objasnjenjem da ide na capljinu pa na Bijacu pa na auto put sto mu je najbolja opcija, ali ce se tesko snaci i moze zalutati.
- P308
#11 Re: Put za Makarsku
Na Dolajinim se danas cekalo oko 20 minuta...I mislim da je za nekoga ko ide prvi put to ipak najbolji put...kakaljin wrote:
Na Metkovic niposto da ide jer pogotovo ide sa djecom a na doljanima se ceka preko 2 sata, a velike su vrucine. Tako da Doljani se trebaju izbjegavati svima ko ide na more pogotovo na Makarsku rivijeru.
Pa predlozio sam mu ovaj pravac jer bi se slabo snasao sa objasnjenjem da ide na capljinu pa na Bijacu pa na auto put sto mu je najbolja opcija, ali ce se tesko snaci i moze zalutati.
-
Wolf Angel
#12 Re: Put za Makarsku
Upravo takokakaljin wrote:Ako hoces da maksimalno izbjegnes troskove onda ides za Mostar pa udjes u grad i trazis pravce za Siroki brijeg, pa onda trazis put za Posusje, nakon toga ide granica i put za Imotski. Kada prodjes imotski pratis znakove za makarsku i prodjes kroz tunel ( tunel kosta 20 KN) i izaces na Basko polje i skrenes na raskrsnici za Makarsku.
Znaci ukratko
- alphonse kauders
#13 Re: Put za Makarsku
Ovo je najbolji put, SA-Makarska 3.5-4h (uz pauzu), čekanje na granici do 15min. Ne moraš čak u Vrgorcu ni na autoput ako hoćeš da izbjegneš troškove, već nastaviš voziti pravo kroz Vrgorac i nakon 10-ak km ima skretanje koje te vodi preko Biokova direktno u Makarsku:)JohnnyS wrote:Sarajevo-Mostar-Žitomislići-Čitluk-Ljubuški-Vrgorac-autoput
-
Wolf Angel
#14 Re: Put za Makarsku
Pade mi na pamet kad smo već kod puta, čisto informativno, ima i ova varijanta; Tuzla-Zenica-Lašvanska petlja-Novi Travnik-prevoj Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje i dalje kako sam već napisao.pelcer224 wrote:Ako moze pomoc prvi put idem. Nije mi bitna samo najkraca i najjeftinija nego optimalna varijanta do Makaraske, jer imam i malu djecu, a svakako je pozeljno izbjeci nepotrebne troskove (ako je moguce). Dolazim pravcem Tuzla-Sarajevo. Od Sarajeva dalje kud je najbolje?
Od Novog Travnika bi ti trebalo oko 3 h, sa kafa-pauzom a na toj dionici (Kupres i dalje) ima dosta solidnih i otvorenih pravaca gdje možeš brže i sigurno voziti, prometno veoma rasterećen.
-
kakaljin
#15 Re: Put za Makarsku
Zasto vise koristiti put preko biokova kada se ima tunel kroz biokovo i skratis put i bolji je put.alphonse kauders wrote:Ovo je najbolji put, SA-Makarska 3.5-4h (uz pauzu), čekanje na granici do 15min. Ne moraš čak u Vrgorcu ni na autoput ako hoćeš da izbjegneš troškove, već nastaviš voziti pravo kroz Vrgorac i nakon 10-ak km ima skretanje koje te vodi preko Biokova direktno u Makarsku:)JohnnyS wrote:Sarajevo-Mostar-Žitomislići-Čitluk-Ljubuški-Vrgorac-autoput
-
pelcer224
#16 Re: Put za Makarsku
Ljudi hvala svima, nisam ocekivao ovako detaljno, svaka cast.
Prostudiracu sad ovo pa cu odabrati relaciju.
Nije problem da se nabije koji kilometar vise, plati neka putarina i slicno. Jbg sta cu na moru ako nisam spreman nista platiti. Cuo sam da je trajekt skup pa bih to izbjegao.
Prostudiracu sad ovo pa cu odabrati relaciju.
Nije problem da se nabije koji kilometar vise, plati neka putarina i slicno. Jbg sta cu na moru ako nisam spreman nista platiti. Cuo sam da je trajekt skup pa bih to izbjegao.
-
rekla-kazala
#17 Re: Put za Makarsku
Ne ideš uopšte na Sarajevo nego na Zenicu.
Od Zenice do Makarske preko Novog Travnika, Rostova, Tomislavgrada, Posušja, Vinjana Gornjih, kroz tunel do Makarske imaš 205 km.
Samo spremi 20 kuna za tunel.
Od Zenice do Makarske preko Novog Travnika, Rostova, Tomislavgrada, Posušja, Vinjana Gornjih, kroz tunel do Makarske imaš 205 km.
-
Wolf Angel
#18 Re: Put za Makarsku
Slažem se. Osim ako nema nekog posebnog razloga da ide kroz Sarajevo, ovo mu je dosta bolja i lakša opcija.rekla-kazala wrote:Ne ideš uopšte na Sarajevo nego na Zenicu.
-
pelcer224
#19 Re: Put za Makarsku
Koliko vremenski mi treba iz Tuzle za tu opciju preko Zenice do Makarske?
-
Wolf Angel
#20 Re: Put za Makarsku
Pošto ideš sa djecom, ipak nećeš obarati brzinske prosjeke, šalim se. Onako, govoreći uopćeno, ako ranije kreneš iz Tuzle kada nema prometa (bitno je doći do N.Travnika), mislim da bi ti u kompletu trebalo oko 5 do 5,5 h, osrednje vožnje. Dobro sada, ipak ideš na odmor, djeca su tu - možda ne podnose vožnju, biće stanki, ne poznaš put, sve to iziskuje više vremena,znači nekih 6 sati sa pauzicama.pelcer224 wrote:Koliko vremenski mi treba iz Tuzle za tu opciju preko Zenice do Makarske?
Najveća gnjavaža (u BiH ) bi ti bila od Lašvanske petlje do N.Travnika , mada ni to nije nešto mnogo km, zbog uske ceste i dosta vozila ali ako ranije na pr. prije 8-9 ujutro to prodješ nema frke.
Od nekih uspona tj uzbrdice je nešto jačih krivina iznad N.Travnika do Rostova ali nije pretjerano prometno niti dugo i to je kratko, plato Rostova preletiš za tili čas, i iz Bugojna do Kupresa uz Koprivnicu, ali imaš na dosta mjesta duplu traku za preticanje uzbrdo, kada pređeš Kupreška vrata samo vozi, jer je prostor sa dosta pravaca i omogućava ti relaksiranu i udobnu vožnju. Na samoj granici u Vinjanima Donjim je kao po loju, i imaš nešto malo krivina od Imotskog do Zagvozda ali ništa strašno.
Bitnije od samog vremena koje ti treba je sam put, jer je ova ruta dosta rasterećenija u smislu vozila i večinski su dobri pravci sa solidnom preglednošću.
- Better Man
#21 Put za Makarsku
Vidi, evo ti najednostavniji put do Makarske...Idi preko Mostara i kad dodjes na skretanje za Čapljinu skreni prema istoj i na kruznim toku idi za Ljubuški...Kad dodjes u Ljubuški prati znakove i kad vidiš oznaku za GP Bijača samo prati i onda češ doći do znaka koji će ti pokazati da skreneš lijevo i vozi pravo do Bijače...Kad predješ granicu odmah imaš uključenje na njihov autoput...Voziš jedno 50 km i isključiš se u Zagvozdu, onda ideš na tunel i spustiš se tačno kod Baškog Polja i samo skreneš lijevo i voziš 9 km i u Makarskoj si...Autoput ti je 28 kuna i 20 kuna za tunel...Vjeruj mi da se isplati, jer izbjegneš magistralu, gužve i uštediš na vremenu...Svaka druga opcija je čista glupost i gubljenje vremena i stres...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
rekla-kazala
#22 Re: Put za Makarsku
Meni je od Zenice do Makarske potrebno 3 i 15 minuta vožnje koja je tako kroz naseljena mjesta 10 do 20 km iznad ograničenja a van naseljenih mjesta 20 do 30% iznad ograničenja. Dođem na prosjek od 70 kmh.pelcer224 wrote:Koliko vremenski mi treba iz Tuzle za tu opciju preko Zenice do Makarske?
Zašto ti preporučujem taj put ? Zato što nema saobraćaja a imaš i prelijepe krajeve kroz koje prolaziš, Rostovo, Koprivnica, Kupres, Buško,.. sve to vrijedi vidjeti. Put je mnogo sigurniji nego preko Mostara, treba se samo paziti krivina. Cesta je sad odlična nema oštećenja od Zenice do mora nema ni jednog problematičnog dijela.
Bar tri puta godišnje idem tim putem do mora. Možeš ići i na GP Aržano a onda na Brela pa pravac Makarska.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- NIN
#24 Re: Put za Makarsku
pelcer224 wrote:Ako moze pomoc prvi put idem. Nije mi bitna samo najkraca i najjeftinija nego optimalna varijanta do Makaraske, jer imam i malu djecu, a svakako je pozeljno izbjeci nepotrebne troskove (ako je moguce). Dolazim pravcem Tuzla-Sarajevo. Od Sarajeva dalje kud je najbolje?
samo nemoj bacat smece kroz prozor, svih ti bogova!
sa srecom!
-
pelcer224
#25 Re: Put za Makarsku
Kakvo smece, ja volim prirodu, i bas bih volio da vidim neke divne krajeve dok putujem. Cesto u dzepu donesem smece do kuce jer ne pronadjem odgovarajucu kantu na ulici da bacim, a na ulicu mi se ne baca tek tako. Djeca vole voznju podnose normalno, najbitnije mi je bas kao sto rekoste "rasterecen" put zbog djece.