Makedonija politika i demografija

Post Reply

Kakav imate stav prema Makedonskom narodu?

prijateljski
40
55%
neutralan
22
30%
neprijateljski
5
7%
nemam stav
6
8%

Total votes: 73

AleksoMKD

#76 Re: Makedonija politika i demografija

Post by AleksoMKD »

Kikibombona wrote:Alekso i Ylli

Vi se stvarno ne druzite medjusobno?

Nemate drugove Albance, odnosno Makedonce?
Nemam.
Imam nekoliko kolega sa kojima imam vrlo dobre odnose ali to je uglavnom poslovno ili kada se sakupimo na nekom rucku.

Od djetinjstva se druzim ko sto sam rekao sa svima, devojka mi je iz muslimanske porodice, imam drugove Turke, Srbe, Rome, Torbeshe, Vlahe, Bosnjake.......ali nikad nisam imao druga Albanca.

Ima takvih prijateljstava ali redje.
Samo da pojasnim, iako sam ja rodjen u Skopji, moji su iz iztocnog dela Makedonije a tamo nema Albanaca, ima svih drugih i moji imaju prijatelje medju njima ali Albanaca nema.

OK, pocinje smena uskoro, citamo se sutra ili prekosutra, pozdrav za sve a posebno za zemljaka.
ylli

#77 Re: Makedonija politika i demografija

Post by ylli »

Kikibombona wrote:Alekso i Ylli

Vi se stvarno ne druzite medjusobno?

Nemate drugove Albance, odnosno Makedonce?
Ja imam komshije Makedonce i bio sam sportista .
Ali negativnu sliku najvise vidim na netu i medijama a manje u vani .
Chaush

#78 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Chaush »

Straza wrote:Gornje Orizare, najveće bošnjačko selo u Makedoniji

http://www.info-ks.net/clanak.php?id=19742

“Džentlmenskim sporazumom”, 1955. godine, kada je u Beogradu oformljena komisija predvođena zloglasnim Aleksandrom Rankovićem nastavljen je projekat Kraljevine Jugoslavije o iseljavanju muslimanskog stanovništva u Tursku, naročito Bošnjaka i Albanaca.

Jedan dio Bošnjaka Kosova, BiH i Sandžaka, u prvom talasu, ostao je da živi u Makedoniji, kupujući zemlju od Turaka koji su se masovno iselili...

Podsjećanja radi, svi doseljenici koji su željeli da odu za Tursku, morali su prethodno da se odreknu jugoslovenskog državljanstva, imanja i promjeniti prezimena, pritom izjašnjavajući se kao Turci.

Oni koji nisu uspjeli da se odsele tih godina, ostali su i danas da žive u skopskom, veleškom i prilepskom kraju.

Gornje Orizare se nalazi na 5 kilometara od centra grada Velesa, u neposrednoj blizini nekada velike fabrike tektilne industrije ,,Nonča Kamišova“ koja je zaposljavala tri hiljade i 500 radnika i “Boris Kidrić“, industrija keramike, šest hiljada i 500 radnika.

Početkom 50-ih dolaze prve familije novopazarskih Bošnjaka iz sela Pružanj i sjeničkog sela Kladnica. Doseljavanje u Gornje Orizare omasovljeno je 1955. godine i prema podacima bilo je dvije hiljade i 500 stanovnika, među ostalima i dvadesetak turskih familija koje su čekale „visike“ ili vize na iseljivanje.

U Gornje Orizare, kako i u cijelu Makedoniju, i u tom periodu, doseljavaju se Bošnjaci iz cijelog Sandžaka i istočne Bosne.

Interesatan podatak je i da su se svi Turci iselili do kraja 1956. godine, a sa njima i bošnjačko stanovništvo. Napomenuću i da je Gornje Orizare bilo samo usputna stanica na putu za Tursku i tako je bilo sve do kraja sedamdesetih.

Običaji, nošnje i adeti smo sačuvali do današnjig dana. I naš, bosanski jezik, smo sačuvali bez obzira što se primjećuje uticaj makedonskog jezika, jer se u školama uglavnom koristi makedonski, kao službeni jezik.

U Orizaru se svake godine od 1. do 5.maja održavaju susreti Bošnjaka Makedonije, dok je 28. septembra, dan Bošnjaka Makedonije.
Ovo neka dobro prouce oni Bosnjaci koji hvale Tita i njegovu Jugoslaviju !

Sent from my iPad using Tapatalk
Chaush

#79 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Chaush »

karanana wrote:otkad je ljiljan simbol bosnjaka muslimana?
Odkada je ljiljan simbol Bosnjaka-muslimana neznam, kao sto neznam ni kada su se Srbi poceli pozdravljati sa tri prsta, ali znam da je ljiljan simbol domoljuba Bosne i Hercegovine i Bosnjackog naroda jos od srednjeg vijeka.

Bosanski ljiljan ili zlatni ljiljan kao simbol u Bosni i Hercegovini poceo se upotrebljavati u srednjem vijeku. Prisutan je na novcu, pecatima, zastavama, grbovima plemickih dinastija, steccima, raznim ukrasnim predmetima itd. Posebno je postao popularan kada je Bosna bila najmocnija drzava na Balkanu i kada je njom vladao kralj Tvrtko I Kotromanic. Dinastija Kotromanica je za simbol uzela bosanski ljiljan, najcesce zvan zlatni ljiljan.

Sent from my iPad using Tapatalk
Kikibombona

#80 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Kikibombona »

Sjetih se ove teme...

Sta se desava dole?
daxon

#81 Re: Makedonija politika i demografija

Post by daxon »

Ništa novo, Albanci ko Albanci, imaju svoj cilj i ništa ih drugo ne zanima.
Kikibombona

#82 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Kikibombona »

banirani09 wrote: Citam ovdje na Klixu da su poceli sa gradnjom autoputa Pristina Skople. Nekada su Albanci bili protiv Makedonije. Danas su Albanci najveci Makedonski patrioti. znaju da je pitanje vremena kada ce im to biti treca Albanska drzava.
Ma dobro, to nije aktuelnu u ovom trenutku...

Mene zanima sudjenje i protesti.

Da li je sudjenje bilo pravedno?
Da li protesti mogu eskalirati?
ActionWoman

#83 Re: Makedonija politika i demografija

Post by ActionWoman »

Nasla sam clanak na tetovasot.com. Prebacila sam ga u google translator i dobila sljedece:
"The monster detonator

The moment Gruevski understand that Albanians do not want to fight, he uses a detonator, which claimed the lives of five young Macedonian. Journalist Zoran Bozinovski (BUREVESNIK) that is now in custody on charges of spying two years ago wrote in his profile on facebook that the killing was done in Smilkovc by people close to Gruevski whose illegal business are you in danger in Skopje, with handsets gambling. The killing - according Bozinovski - was carried to the attention of the public from the operation detonator (aimed at collecting illegal poker apparatus), this operation bound by Interpol and the European Union. On 1 May 2012 20 Albanians were imprisoned, among them two women. Interior Minister Gordana Jankulovska said executors who were caught in the five youth Smilkovcit Lake, and they were Al Qaeda terrorists. Evidence that linked them to the murder were arrested holy Quran, Ilahi on their computers, and tracks the benchmark Gold-Ag. Failure Boshkovski with "5 Rastanski Lozja terrorists" gave a lesson Jankullovskës, which was behind the media, judiciary, government - and surprisingly, also had closed mouths Ombudsman, who found no voice to protect the dignity of the citizen who was accused and called a terrorist by a minister. Monster and trial operation against the detainees has been one of the most unfair and non-transparent ever seen in Macedonia, but also beyond. 6 Albanians were sentenced to life imprisonment, and this caused resentment and protest - which was extinguished by the Macedonian police violence. If this does urges Albanians to do battle, then Gruevski will have to think hard to find a new detonator, something that would surely break a fight, and Macedonia will be divided."

Ispade da je neki novinar Bozinovski koji je na svom fb profilu napisao da je ubistvo namjesteno tj. pocinjeno od ljudi bliksih Gruevskom. Prema ovom ko je napisao clanak cilj je Gruevskog da podijeli Makedoniju, na vrijeme, jer ce, prema nekom "naucniku" iz Ruske akademije nauka, Albanci postati vecina u Makedoniji do 2025, zahvaljujuci njihovom natalitetu, jelte, a to da ce Albanci postati vecina do 2025 potvrdio je jos jedan, mozete misliti opet Rus sa Sorbone. U tekstu ciji link postavljam navodi se da je Makedonska akademija nauka i umjetnosti sacinila plan o podjeli Makedonije, a pominje se nekakav Ohridski sporazum, kako pise u ovom clanku:
"Shortly before the conflict (through the signing of this agreement), the Academy of Sciences and Arts of Macedonia established a plan to exchange territories with the Republic of Albania. Roughly - Albania was given Tetovo, Gostivar and Debar, while Macedonia will take some villages on the outskirts of Pogradec and Prespa. Albanians will remain in other towns (Kumanovo, Skopje, Kicevo, Struga, Ohrid, Veles, Bitola, Prilep, Krusevo, etc.) will transported by buses to Albania or Kosovo, if they do not want to live in Macedonia. Madness was called at the time, but MANU said that such a thing had to be done."

Cijeli clanak se nalazi na ovom linku http://www.tetovasot.com/politika-lufte ... aqedonine/
ActionWoman

#84 Re: Makedonija politika i demografija

Post by ActionWoman »

Evo i clanka i video intervjua sa Zoranom Bozinovskim u vezi onog sto sam postavila u mom prethodnom postu http://www.fama.mk/vesti-glavni/kategor ... -detonator

http://www.youtube.com/watch?v=FKaTUsnz3Zs#t=146

ovo je video sa intervjuom
Havatar

#85 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Havatar »

maintain_focus wrote:
daxon wrote:Ništa novo, Albanci ko Albanci, imaju svoj cilj i ništa ih drugo ne zanima.
Sta Albanci ko Albanci?

Namestaju im ubistva, zatvaraju ljude na dozivotnu i oni treba da cute?

Tako su ih i Srbi tretirali na Kosovu decenijama pa su dobili ono sto su trazili.
:thumbup:
Jos stavili "slucaj monstrum" i optuzba za terorizam
oakville

#86 Re: Makedonija politika i demografija

Post by oakville »

Albancima je podjela Makedonije (entitetska :D ) nudjena već prije par godina, što su oni naravno dobili - pošto je to pravi narod a ne "alija izetbegović merhametli multikulturalist sekularni islam blablabla" :D. Sad makedonska politićka klika mora organizirati defakto podjelu prije nego bude stvarno kasno, a provokacije na ovaj način su korisne metoda. Nadajmo se da Albanci neće biti glupi u budućnosti pa pasti na foru "evo vama vaše njima njihovo, a amerika će vam osigurati suverenost i teritorijalni integritet" pa da završe u containmentu ko na Kosovu :D
Martinez_

#87 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Martinez_ »

Ooops, trouble in paradise

Nameštena ubistva....Rusi krivi...

:lol:
dorkcic

#88 Re: Makedonija politika i demografija

Post by dorkcic »

A šta su tebi Makedonci uradili?
oakville

#89 Re: Makedonija politika i demografija

Post by oakville »

maintain_focus wrote:
Martinez_ wrote:Ooops, trouble in paradise

Nameštena ubistva....Rusi krivi...

:lol:
Nadam se da ce im Albanci otkinut sto veci dio zemlje ko sto su vama Kosovo uzeli.

Sve ono sto ste oteli Albancima 1912. oni polako vracaju.
Nemaju Albanci šta otkidati nego raditi na zaštiti "cjelovite, suverene i nezavisne republike Makedonije bez etničkih granica." :)
valensija

#90 Re: Makedonija politika i demografija

Post by valensija »

Novi protesti u Makedoniji: Albanci poručuju “Skoplje je srce Albanije”

Višednevni protesti Albanaca u Makedoniji nezadovoljnih presudom u slučaju Monstrumi, prešli su granice te države, dok se Makedonci putem društvenih mreža pozivaju na antiprotest, u petak 11. jula ispred makedonske vlade, pod sloganom "Makedonija Makedoncima".

Image

Protest Albanaca iz Makedonije juče se proširio na Tiranu i druge albanske gradove gdje se, kako su javili tamošnji mediji, na desetine mladih ljudi okupilo u znak podrške Albancima u Makedoniji. Protest je, kako se navodi, organizovan preko socijalnih mreža, a razlog je to što je "makedonska policija upotrijebila vodene topove i šok bombe na Albance koji su proteklih dana protestovali u više makedonskih gradova".

Jedna od parola na tim protestima je bila i "Skoplje je srce Albanije". Sa skupa u Tirani albanski bokser Nuri Seferi pozvao je Makedonce da "prekinu nasilje nad Albancima i poručio da Albanaca ima ukupno 10 miliona".

"Mi smo miroljubiv narod ali u slučaju da nas neko natjera bićemo prisiljeni da reagujemo i odgovorimo. Shvatite nećemo sedjeti skrštenih ruku", rekao je on.

Albanci u Makedoniji započeli su proteste u petak nakon što je šestorici njihovih sunarodnika izrečena doživotna kazna zatvora za svirepo ubistvo petorice mladih Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine.

Makedonski list Šekuli najavio je da Makedonci spremaju antiproteste koji će biti održani istog dana i u isto vrijeme kada i albanski.

"Hajde da se skupimo i da sačekamo proklete Albance pred vladom i da im pokažemo da ne mogu da rade šta hoće sa ovom državom šireći nasilje. Makedonija je počela da liči na Palestinu, ali Skoplje nije Bejrut", kaže se između ostalog u pozivu Makedoncima.

Očekuje se da će se albanski protesti proširiti u petak kada će se Albanci sa ostalih albanskih prostora priključiti protestima. Na poziv Makedonaca na antiprotest koji je objavljen na Facebook-u odgovorilo je na stotine državljana te države. U pozivu Makedoncima takođe piše da Makedonci nijesu podstanari u sopstvenoj državi.

Povodom protesta oglasio se i lider opozicione Demokratske partije Albanaca u Makedoniji Menduh Tači koji je negirao da je organizator protesta Albanaca, ali ih, kako kaže, podržava. On, naime, smatra da je suđenje u slučaju Monstrumi nekredibilno i zatražio da se taj slučaj vrati na početak, kao i da javnost bude upoznata sa svim detaljima procesa. Tači je, kako se navodi portal Tajm na makedonskom jeziku, sa tim zahtjevom na odvojenim sastancima upozao ambasadore Sjedinjenih Američkih Država i Evrospke unije u Skoplju Pola Volersa i Aiva Oravu.

Ocijenivši da je ovaj proces "prelio čašu" dugogodišnjih problema i diskriminacije Albanaca, Tači je rekao da su protesti Albanaca u Makedoniji posljednjih dana očekivani i legitimni, ali je od demonstranata zatražio da se uzdrže od nasilja.
ylli

#91 Re: Makedonija politika i demografija

Post by ylli »

Kikibombona wrote:
banirani09 wrote: Citam ovdje na Klixu da su poceli sa gradnjom autoputa Pristina Skople. Nekada su Albanci bili protiv Makedonije. Danas su Albanci najveci Makedonski patrioti. znaju da je pitanje vremena kada ce im to biti treca Albanska drzava.
Ma dobro, to nije aktuelnu u ovom trenutku...

Mene zanima sudjenje i protesti.

Da li je sudjenje bilo pravedno?
Da li protesti mogu eskalirati?
Nazalost , ne vidim da cemo se smiriti nakon :
Alil Demiri, braća Afrim i Agim Ismailovik, Feyzi Aziri, Haki Aziri i Sami Luta osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora za krivično djelo terorizma,
Nije sud dokazivao du su ovi bili prave ubijce kako sto su obecavali prvih dana da imaju sve potrebne dokaze za njih , od ratovanja za 'Al Qaedom niz Irak i Avaganistan pa sve do bunkera oruzja niz Makedoniju <- ovo je potvrdila Minstarka drzave u dan kad su ih zatvorili .
Niko normalan ne bise bunio da su ovi prave ubijce jer opet su 5-oro mladi poginuli bez razlike na danasnje politike izmedju nas i Makedonaca .
Situacija ovdje ne valja vec dugo , ovo treba da bude zadnja stanica !

ovdje imate video od proteste u Skoplje : https://www.youtube.com/watch?v=qooxn2Jg2XM
breuer

#92 Re: Makedonija politika i demografija

Post by breuer »

Izrazito ratnički nastrojena, od davnih vremena poznata, Antička Makedonska Nacija, krvi se želi napiti jadnim i bespomoćnim Albancima, inače jedinim pravim potomcima Ilira na Balkanskom poluostrvu, koji su usput od tog ilirskog jezika uspjeli zadržati jedno veliko ništa :D

Bivšu Antičku Republiku Makedoniju očito pogađaju potresi političke prirode…hoće se oni po Skoplju kititi slavolucima i drugim glupostima, ev im zato sad konkretnih problema pa ćemo vidjeti...
CSKA

#93 Re: Makedonija politika i demografija

Post by CSKA »

Ja u ovom sukobu navijam za albance.
energy star

#94 Re: Makedonija politika i demografija

Post by energy star »

Koliko shvaćam makedonski jezik je vrlo sličan bugarskom.
Što onda opravdava teze da su makedonci u stvari bugari!

http://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_language

'Macedonian's closest relative is Bulgarian, with which it has a high degree of mutual intelligibility.'
Megiddo

#95 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Megiddo »

Naravno da prijateljski. Meni najdraža od bivših republika.

:thumbup:
reis1

#96 Re: Makedonija politika i demografija

Post by reis1 »

'Vako su i nas htjeli, braca s istoka, sa bracom sa zapada:

Image
Panzer_Daddy

#97 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Panzer_Daddy »

energy star wrote:Koliko shvaćam makedonski jezik je vrlo sličan bugarskom.
Što onda opravdava teze da su makedonci u stvari bugari!
Ja kad sam ovo rekao u jednoj Makedonskoj kafani-htjeli su da me biju!
Megiddo

#98 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Megiddo »

I treba da te biju. :D
Mx

#99 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Mx »

Makedonija: Više od 10.000 Albanaca krenulo prema zgradi Vlade u Skoplju

Više od 10.000 Alabanaca, koji su marširali prema zgradi Osnovnog suda i zgradi Vlade u Skoplju zaustavljeni su nedaleko od pomenutih zgrada, u blizini tržnog centra Mavrovka. Demonstranti su se okupili kako bi negodovali zbog sudske odluke doživotnih kazni zatvora za šestoricu Albanaca koji su u slučaju "Monstrum" osuđeni zbog višestrukog ubistva makedonskih mladića, javlja Anadolija.

Makedonija: Više od 10.000 Albanaca krenulo prema zgradi Vlade u Skoplju Foto: Anadolija
Demonstranti su se nakon obavljanja džuma-namaza okupili u naselju Čajirčanka odakle su krenuli prema zgradi Osnovnog suda i zgradi Vlade Makedonije. Unatoč najavljenoj ruti protestne šetnje, policija je zaustavila demonstrante nedozvoljavajući prilazak zgradama institucija.

U ulicama kroz koje je bio najavljen prolazak demonstranata dućani su zatvoreni od podneva.

Sud u Makedoniji, u slučaju "Monstrum", proglasio je krivim šestoricu Albanaca kojima se na teret stavljalo ubistvo makedonskih mladića kod Smiljkovskog jezera 2012. godine.

Optuženici su dobili kaznu doživotne robije, a sudska odluka je izazvala žestoke reakcije makedonskih Albanaca.

Prvi masovniji protesti izbili su prošli petak, 4. jula, kada je nekoliko hiljada Albanaca izazvalo pometnju na ulicama Skoplja. Od tada su protesti održavani svaki dan ne samo u Makedoniji, nego i u Albaniji i Kosovu. Povremeno je dolazilo do sukoba sa policijom.

(Anadolija) Tagovi: Makedonija

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/maked ... /140711111

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na sta ce sve ovo izac, da li je na sceni podjela makedonske teritorije na makedonski i albanski dio?
Mx

#100 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Mx »

Opalica21 wrote:
Mx wrote:Makedonija: Više od 10.000 Albanaca krenulo prema zgradi Vlade u Skoplju

Više od 10.000 Alabanaca, koji su marširali prema zgradi Osnovnog suda i zgradi Vlade u Skoplju zaustavljeni su nedaleko od pomenutih zgrada, u blizini tržnog centra Mavrovka. Demonstranti su se okupili kako bi negodovali zbog sudske odluke doživotnih kazni zatvora za šestoricu Albanaca koji su u slučaju "Monstrum" osuđeni zbog višestrukog ubistva makedonskih mladića, javlja Anadolija.

Makedonija: Više od 10.000 Albanaca krenulo prema zgradi Vlade u Skoplju Foto: Anadolija
Demonstranti su se nakon obavljanja džuma-namaza okupili u naselju Čajirčanka odakle su krenuli prema zgradi Osnovnog suda i zgradi Vlade Makedonije. Unatoč najavljenoj ruti protestne šetnje, policija je zaustavila demonstrante nedozvoljavajući prilazak zgradama institucija.

U ulicama kroz koje je bio najavljen prolazak demonstranata dućani su zatvoreni od podneva.

Sud u Makedoniji, u slučaju "Monstrum", proglasio je krivim šestoricu Albanaca kojima se na teret stavljalo ubistvo makedonskih mladića kod Smiljkovskog jezera 2012. godine.

Optuženici su dobili kaznu doživotne robije, a sudska odluka je izazvala žestoke reakcije makedonskih Albanaca.

Prvi masovniji protesti izbili su prošli petak, 4. jula, kada je nekoliko hiljada Albanaca izazvalo pometnju na ulicama Skoplja. Od tada su protesti održavani svaki dan ne samo u Makedoniji, nego i u Albaniji i Kosovu. Povremeno je dolazilo do sukoba sa policijom.

(Anadolija) Tagovi: Makedonija

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/maked ... /140711111

Na sta ce sve ovo izac, da li je na sceni podjela makedonske teritorije na makedonski i albanski dio?
Jesuli Albanci konstutivni?
Ne znam ali ne vjerujem da su konstitutivni?
Post Reply