jarane kratko jasno-Veze blage nemas!!!znaci sve sto si napisao nije tacno osim toga da sa vozackom ko ima boravak u njemackoj moze voziti 6 mjeseci.sve ostalo si bubnuo samo tako.cuj moras 30 casova,hahaha,ili pak ovo tih 6 mjeseci ti vazi od dana kad ti je zadnji pecat u pasosu.hahaha,rokni se samcroki wrote:KRATKO I JASNO!
BiH vozacka dozvola se ne moze zamjeniti u Njemackoj ako nemas regulisan status!
U slucaju i da imas regulisan status tj. trajni boravak opet postoji procedura po kojoj moras uplatiti dodatnih 30 i nesto casova voznje i poloziti testove i onda ici na voznju.
U Njemackoj imas pravo voziti 6 mjeseci sa BiH dozvolom, znaci od dana prijave. E sada , u tom periodu ako hoces njemacku dozvolu i ides na polaganje a jos ti nije isteklo sest mjeseci....i kada te obori ona komisija ti imas pravo i dalje voziti sa BiH dozvolom.
I BiH dozvola vazi neograniceno za osobe koje cesce ulaze i izlaze iz EU! Svaki ulazni pecat u pasosu ti daje dodatnih 6 mjeseci....
Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
-
zodi36
#76 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
-
svako_dobro_bih
#77 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Trazi se prvi sretnik ove promjene 
-
zodi36
#78 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Ovaj optimus nas samo moze obradovati.ja jedva cekam mada sam skeptik.da hoce i za dva mjeseca biti bio bih zadovoljan
- OptimusPrime
#79 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
I ja evo cekamzodi36 wrote:Ovaj optimus nas samo moze obradovati.ja jedva cekam mada sam skeptik.da hoce i za dva mjeseca biti bio bih zadovoljan
Uglavnom, strpljen/spasen.. I "bogatiji" za 2 mjeseca vremena i 800-900 eura
-
zodi36
#80 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
ma sve to ok,ali cudi me da se nemoze neka tacnija informacija negdje dobiti,u nekom ministarstvu ili tako negdje.usput nije 800-900,nego 500 eura.znaci sve regularno,i da imas 5 casova,dovoljno ti je ako imas vozacku i znas vozitiOptimusPrime wrote:I ja evo cekamzodi36 wrote:Ovaj optimus nas samo moze obradovati.ja jedva cekam mada sam skeptik.da hoce i za dva mjeseca biti bio bih zadovoljan.. Mada kada povucem paralele... sa Australijom je BiH to isto dogovorila u Novembru 2012 a pocelo se primjenjivati u Martu 2013... Znaci potrebno je neko vrijeme dok se to "provuce" kroz sve sluzbe doticne zemlje.
Uglavnom, strpljen/spasen.. I "bogatiji" za 2 mjeseca vremena i 800-900 eura
-
perfectstrangers
#81 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Pozdrav svima,
Dosao sam do ove vijesti na nekom od nasih portala, kao i skoro vi svi...
Prvo sam provjerio u birou za izdavanje vozackih dozvola ovdje u Njemackoj (kao i nekoliko vas, sto ste spomenuli u prethodnim postovima), rekli su da moram sve polagati (to je bila polovina februara). Nakon nekoliko pokusaja uspio sam juce dobiti odgovor i od naseg Ministarstva, gdje su mi rekli, citiram "Nista potpisano nije, niti se zna kad ce potpis biti i hoce li uopste uskoro biti te da ce dati zvanicnu obavijest putem medija".
Eto...
Bas bi valjalo da nesto od toga bude, ali sam ipak prilicno pesimistican o ovoj prici..
Prvo sam provjerio u birou za izdavanje vozackih dozvola ovdje u Njemackoj (kao i nekoliko vas, sto ste spomenuli u prethodnim postovima), rekli su da moram sve polagati (to je bila polovina februara). Nakon nekoliko pokusaja uspio sam juce dobiti odgovor i od naseg Ministarstva, gdje su mi rekli, citiram "Nista potpisano nije, niti se zna kad ce potpis biti i hoce li uopste uskoro biti te da ce dati zvanicnu obavijest putem medija".
Eto...
Bas bi valjalo da nesto od toga bude, ali sam ipak prilicno pesimistican o ovoj prici..
- OptimusPrime
#82 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Drug, pogledaj moj post na prethodnoj stranici, to je zvanični stav ministarstva prometa i komunikacija... A pogledaj i ovaj link dole... Tu imaš sve informacije kada je to usvojeno na vijeću ministara, znaci samo strpljenja.. To se treba pojaviti I u Bundesgesetzblatt-u (njemačke službene novine) da bi bilo oficijelno... Neće ti službe u njemackoj reci nešto sto nije u zakonu još uvijek...perfectstrangers wrote:Pozdrav svima,
Eto...
http://vijeceministara.gov.ba/saopstenj ... gTag=hr-HR
-
Renato-e36
#83 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
900€ je lako moguce...i ako znas voziti.
i sav taj zakon oko vozacke i jest zato kaki jest zbog €€€
koja zestoka gluposti puste me da vozim 6 mjeseci i sposoban sam u to vrjeme a onda moram u skolu da naucim voziti.
od ovoga nema nista
i sav taj zakon oko vozacke i jest zato kaki jest zbog €€€
koja zestoka gluposti puste me da vozim 6 mjeseci i sposoban sam u to vrjeme a onda moram u skolu da naucim voziti.
od ovoga nema nista
-
adis_pile
#84 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
pozdrav raja... moze li neko kontaktirati naj kopetentniju osobu u ministarstvu ili u nadleznim organima u njemackoj da pita kad konkretno stupa na snagu zamjena BH vozacki,jer kako su naveli neki tiskani mediji od marta a sad je vec polovica marta niko nista konkretno ne zna niti sa prica bilo sta...sigurno ima ovdje osoba koji znaju kontakt telefon pa vrijedi pitati konkretno kad stupa na snagu tacno.. jer sigurno svi s nestrpljenjem cekamo to...pozdrav hvala unaprijed
-
miki.ba
#85 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Mogao bi se malo i ovaj klix angazovati kako bi saznali kad ce ovo biti na snazi.
-
miki.ba
#87 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Znaci u roku tri mjeseca ce sve biti zavrseno.
Mozda je slucajnost sto sam ih ja jucer zamolio/naruzio, a oni danas objavili vijest.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/hadzic-m ... /140323055
Mozda je slucajnost sto sam ih ja jucer zamolio/naruzio, a oni danas objavili vijest.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#88 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Nisam siguran da ce za tri mjeseca zavrsiti, dok oni potpisu, ovo-ono, pa objave .. moze to potrajati..miki.ba wrote:Znaci u roku tri mjeseca ce sve biti zavrseno.
Nadam se da grijesim, i nije nikakav pesimizam, samo optimizam sa iskustvom...
-
adis_pile
#89 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Pozdrav raja..evo Šta procita danas vezano za zamjenu vozački navodno su već definitivno potopili i može se zamjeni to vozačka za njemacku ... http://www.haber.ba/vijesti/bih/79254-d ... g.comments
-
adis_pile
-
adis_pile
#91 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Ovo je istina sto se tice Njemacke, licno sam provjerio i pitao u Frankfurtu i rekli su mi za 10-tak dana je moguce da se zamjeni BiH vozacka za Njemacku bez ikakvog polaganja teorije ili prakticne nastave itd. Svaka cast na ovom sporazumu i nek samo tako nastave sa jos vise zemalja iz EU radi nasih gradjana.
-
svako_dobro_bih
#92 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Jos cekamo na prvog prijavljenog 
-
adi_bl
#93 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Veliki pozdrav svima
Adis_pile možeš li molim te postaviti broj telefona na koji si zvao i dobio tu informaciju! Isto živim u Frankfurtu i dobijam stalno informacije da jos nije u anlage 11 usvojen zakon o razmjeni vozacki i da se mora polagati! Na jednoj stranici sam nasao podatak da će se pocetkom maja mjenjati tacke zakona ali u anlage 11 ne mjenja se nista tako da ne ćemo mi imati korist od toga!
Adis_pile možeš li molim te postaviti broj telefona na koji si zvao i dobio tu informaciju! Isto živim u Frankfurtu i dobijam stalno informacije da jos nije u anlage 11 usvojen zakon o razmjeni vozacki i da se mora polagati! Na jednoj stranici sam nasao podatak da će se pocetkom maja mjenjati tacke zakona ali u anlage 11 ne mjenja se nista tako da ne ćemo mi imati korist od toga!
-
zodi36
#94 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Fakat je ovo tabu tema.Niko nista nezna,hiljadu verzija,razmoilazenja...Nadam se samo da ce se "uskoro" javiti neko ko je zamjenio konacno vozacku
-
drot
#95 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Evo odgovor njemackog ministarstva:
vielen Dank für Ihre Mail.
Der Abschluss einer gegenseitigen Erklärung mit Bosnien und Herzegowina, auf deren Grundlage künftig bei der Umschreibung einer Fahrerlaubnis auf die theoretische und praktische Prüfung verzichtet werden kann, ist geplant aber noch nicht erfolgt.
Derzeit werden die Texte dieser Absichtserklärung abgestimmt. Wann der Abschluss erfolgt, ist noch nicht bekannt. Ich empfehle Ihnen daher, regelmäßig bei Ihrer örtlich zuständigen Fahrerlaubnisbehörde (meist Straßenverkehrsamt oder Landratsamt) nachzufragen.
Die Vereinbarung wird nur die Klassen A1, A und B umfassen, nicht jedoch die LKW-Fahrerlaubnisse der Klassen C und CE. Für die Umschreibung einer solchen Fahrerlaubnis ist auch künftig eine theoretische und praktische Prüfung abzulegen.
Mit freundlichen Grüßen
Im Auftrag
XXX XXX
Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur Referat L 23 Bürgerservice, Besucherdienst Invalidenstraße 44
10115 Berlin
Tel.: 030 2008 3060
Fax: 030 2008 1942
E-Mail: [email protected]
Internet: www.bmvi.de
vielen Dank für Ihre Mail.
Der Abschluss einer gegenseitigen Erklärung mit Bosnien und Herzegowina, auf deren Grundlage künftig bei der Umschreibung einer Fahrerlaubnis auf die theoretische und praktische Prüfung verzichtet werden kann, ist geplant aber noch nicht erfolgt.
Derzeit werden die Texte dieser Absichtserklärung abgestimmt. Wann der Abschluss erfolgt, ist noch nicht bekannt. Ich empfehle Ihnen daher, regelmäßig bei Ihrer örtlich zuständigen Fahrerlaubnisbehörde (meist Straßenverkehrsamt oder Landratsamt) nachzufragen.
Die Vereinbarung wird nur die Klassen A1, A und B umfassen, nicht jedoch die LKW-Fahrerlaubnisse der Klassen C und CE. Für die Umschreibung einer solchen Fahrerlaubnis ist auch künftig eine theoretische und praktische Prüfung abzulegen.
Mit freundlichen Grüßen
Im Auftrag
XXX XXX
Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur Referat L 23 Bürgerservice, Besucherdienst Invalidenstraße 44
10115 Berlin
Tel.: 030 2008 3060
Fax: 030 2008 1942
E-Mail: [email protected]
Internet: www.bmvi.de
- OptimusPrime
#96 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
I ja sam dobio danas identican mail. Mora da su nekog referenta zaduzili maksuz za ovu temu
. Znaci još malo strpljenja i tu smo...
-
mario-l
#97 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
ne znam sta da radim,uplatio sam do sad 400eura za ove zajebancije dobio sam sifru ucim pomalo testove al mi mrsko kad sam saznao za ovo,kad bi ovo moglo biti da ne ucim bzv,jos sam trazio BE kategoriju,ne znam stavarno pisite ako ima novine kakve oko ovoga da se ne zajebajem oko testova odvratni su fuj
-
thebozz
#98 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Ma ovo će se razvući najmanje do Maja, i ja sam pisao Saveznom uredu za saobraćaj to je bilo u Januaru odgovor je bio isti potrajaće dva mjeseca. Valjda će biti uskoro da ne moram bezveze bacati 500 euri, za razne troškove.
-
Horizon
#99 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Ako neko zna, ja sam vec ovamo 5 mjeseci, sledeci mjesec moram predati vozacku, jel moram odmah polagati ili mogu sacekati da vidim sta ce biti od ovoga?
-
zodi36
#100 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
ccccc,kakvo ti je to pitanje drug?ko ti kaze da moras predavati svoju vozacku.mozes voziti jos mjesec sa njom i onda je do tebe,ako imas viska para i neceka ti se da ovaj zakon se sprovede onda opleti,prva auto skola i gas.iskesiraj se 600-700€ i mirna vojskaHorizon wrote:Ako neko zna, ja sam vec ovamo 5 mjeseci, sledeci mjesec moram predati vozacku, jel moram odmah polagati ili mogu sacekati da vidim sta ce biti od ovoga?