onda smo ih rezali pa obljepljivali trakam raznih boja, pravili nake nisane na njima (neupotrebljive potpuno). Malo su bijele bobe bile povelike, pa smo kao municiju koristili nezrele tresnje ili kospe od tresnji ili fiseke. Tolko sam tih cijevi kuci donosio sve komsinice sam snadbjevao s njima da ih u saksije pobodu da im drze fikuse pravo.
KLIKERI - i ostale nase igrice !!!!!
- stickitout
Auuuuuuuu cijevke su zajebane bile, nama je neko od starije raje provalio gdje ima stek na Skenderiji bijelih plasticnih cijevi, bog zna za sta su one sluzile. Toga je bila jedna hrpa cijela. Moralo se proci kroz haustor u bastu pa onda preko povisoke ograde od daski preskocit i eto te u carstvu cijevi dugih 3 metra.
onda smo ih rezali pa obljepljivali trakam raznih boja, pravili nake nisane na njima (neupotrebljive potpuno). Malo su bijele bobe bile povelike, pa smo kao municiju koristili nezrele tresnje ili kospe od tresnji ili fiseke. Tolko sam tih cijevi kuci donosio sve komsinice sam snadbjevao s njima da ih u saksije pobodu da im drze fikuse pravo.

- Saian
Eh kako do devete godine zivota nisam bio haustorche, a okolne kuce okolo imale pozavidne bashte znalo je tu uletit i koje tzv. "haranje" ili ti "idemo u haranje" auuuuuuuuuu jagode, treznje, kukuruzi, dzanarike, (zelene ---> enterokolitis) kajsije, (opet zelene opet ---> enterokolitis) i vlasnici svega toga koji moram primjetiti nisu pokazivali ni trunku razumijevanja s nashim akcijama i izrazavali svoje duboko neslaganje sa sjekirama, sibama i psima
. Kako sam odrastao blizu Vrbasa znali smo po sumovitim obalama na kojima je erozija uchinila svoje i napravila mjesta duboko isprana u obliku male pechine, odmarati i sakrivati se pri raznoraznim akcijama i trazenjima bile su tu Meksikanska pecina, pa Indijanska... (da gledalo se malo vishe westerna u to vrijeme
) heeeeeeeeeee to su bila vremena

-
wedo
Sada kad vec spomenu te male skijice to je bio zakon. Raja se skupi nadju neko brdo pa se onda cesto i "skakonica" znala napraviti. Obicno prvi koji skoci razvali to pa mu ostali sve po spisku i tako dalje. Bili su to dani. Meni malo snijeg nedostaje iskreno da vam kazem ali sta ces bit ce nekada.
-
neko iz mase
fiseci su bili zakon.
mi smo plasticne cijevi krali sa obliznjih gradjevina,a tamo su se koristile kao cijevi na balkonima za odvod vode. Tako igramo fudbala i dodje hajvan koji je napravio fisek sa ekserom na vrhu, puhne i sje*e nam polufudbalku.
sto se tice vodenih bombi, tu sam imao dopar patent koristeci vrecice za zamrzavanje. naspes vode u nju i onda je zalijepis specijalnom masinicom koja zatvara te plasticne kjesice. nije bilo boljih vodenih bombi

mi smo plasticne cijevi krali sa obliznjih gradjevina,a tamo su se koristile kao cijevi na balkonima za odvod vode. Tako igramo fudbala i dodje hajvan koji je napravio fisek sa ekserom na vrhu, puhne i sje*e nam polufudbalku.
sto se tice vodenih bombi, tu sam imao dopar patent koristeci vrecice za zamrzavanje. naspes vode u nju i onda je zalijepis specijalnom masinicom koja zatvara te plasticne kjesice. nije bilo boljih vodenih bombi
-
ucenik
A tek gadjanje glinom sa pruta.....ono popnemo se na brdo iznad puta, pa ko naidje zaspemo ga il mahala protiv mahale....a kutji ka d dodjem mati me prebije ko vola u kupusu,''dje se nolko isprlja''....
Pa natjecanje ko mozhe ostat vishe u vodi na rijeci....uh tu sam dobio upalu mokratjnih kanla, da izvinete, dodushe najvishe sam izdrzho...
Pa zadirkivanje chitavog komshiluka sa ogledalima, ono chim sunce usja mi sa ogledalima po komshiluku, pa bacamo odsjaj jedni drugima u ochi....
heheeee te puhaljke su bile zakon......naberemo nakih mrkih boba pa se gadjamo, budemo svi flekavi, a kuci kad dodjemo svi dobijemo po turu zbog fleka.....
pa one choke, ono dvoje letvice spojish lancima, pa se furash na Brus Lija( hej jel Brus Li,il je neko drugi, gluho bilo shta sam zaboravio)....................................................................................................................................
JAH DOBRO STARO DJETINSTVO!!!!!!!!!

Pa natjecanje ko mozhe ostat vishe u vodi na rijeci....uh tu sam dobio upalu mokratjnih kanla, da izvinete, dodushe najvishe sam izdrzho...
Pa zadirkivanje chitavog komshiluka sa ogledalima, ono chim sunce usja mi sa ogledalima po komshiluku, pa bacamo odsjaj jedni drugima u ochi....
heheeee te puhaljke su bile zakon......naberemo nakih mrkih boba pa se gadjamo, budemo svi flekavi, a kuci kad dodjemo svi dobijemo po turu zbog fleka.....
pa one choke, ono dvoje letvice spojish lancima, pa se furash na Brus Lija( hej jel Brus Li,il je neko drugi, gluho bilo shta sam zaboravio)....................................................................................................................................
JAH DOBRO STARO DJETINSTVO!!!!!!!!!
-
sunday_morning
ehe..mi smo u mojoj mahali te skijice zvali gajburiceofsajd wrote:sjecate li se onih malih "skijica" - malo vece od stopala, plasticne, u raznim bojama? nikad to nisam znao "voziti", ali bilo je par likova u mahali koji su bili eksperti...
a tek one male bobice..medine kruskice i sl. mi smo znali uzet dosta onih plasticnih casa od pavlake ili jogurta i u njih naspemo malo sampona (meni je tada omiljen bio ''kissme'' od zelene jabuke hehe) i onda uzmemo kratki a malo deblji stap, naspemo u taj sampon bobica (iza moje zgrade bilo je nekoliko grmova, nikad nismo skontali kako se zovu te bobe ali kad bismo ih cijedili dobili bi sok i boju kao od borovnice) i onda se te bobe istucaju drvenim stapom i dobro izmijesaju u tom samponu...nema kakvih kombinacija, boja i mirisa ne bismo dobili...eh, time smo znali sarati po asfaltu, crtali polja za ''kockice'' skole i sl.
zaj*..ali smo i najkreativnije danasnje art-workshopove
-
FortunaBela
Ja sam opet najviše volila igre sa loptom i uglavnom pokretnih igara...
Sječa li se iko grešaka, pa onda gađanja...
Janjine, ili možda policajaca i lopova....
-
ofsajd
kad smo kod igara loptom, pored standardne "lopte", najjace su bile igre picigena (divljeg ili pitomog, zavisno od toga da li golman moze izaci kolko hoce i da li je na jedan dodir), i 25-5 - priznajem da sam malo zaboravio pravila, znam da je bio jedan koji je nabacivao (kao iz kornera), jedan je bio golman, a ostali su se borili da da pogode...FortunaBela wrote:Ja sam opet najviše volila igre sa loptom i uglavnom pokretnih igara...
uglavnom, ko izgubi, morao se naguziti da ga ostali gadjaju loptom u guzicu
...
- pitt
viktorija se igrala kao fudbal ali na jednom golu. Golman je bio neutralan a igrala su 2 tima jedan protiv drugog.
Picigen je bio naci levata i postaviti ga na gol i uvaliti mu golove da se bnaguzi. Svak je igrao za sebe i onaj ko pogrijesi (zavisno od poraqvila) je isao na gol
:D
Picigen je bio naci levata i postaviti ga na gol i uvaliti mu golove da se bnaguzi. Svak je igrao za sebe i onaj ko pogrijesi (zavisno od poraqvila) je isao na gol
-
Kukuruz_Barbe-q
jeli se ko sjeca ono sa auticima kada se nacrta staza.mi smo to najcesce radili na nekoliko onih crnih kesa od smeca pa onda bude dugo po 7 i 8 metara.onda nacrtamo stazu i igramo!!ludilo.samo se ne mogu sjetiti kako smo to zvali
-
sunday_morning
ma jasta...Janjine, Izmedju dvije vatre..
Kadija mi je ipak bila omiljena igra...ono kad me izaberu u ''stariju'' ekipu ama trcim k'o luda..ono kao imam cast sto se igram sa strajima od sebe
znala je past noc da ne zavrsimo igru
Kadija mi je ipak bila omiljena igra...ono kad me izaberu u ''stariju'' ekipu ama trcim k'o luda..ono kao imam cast sto se igram sa strajima od sebe
znala je past noc da ne zavrsimo igru
-
Kukuruz_Barbe-q
dada ja mislim da je to.samo smo mi to morali crtat jer smo zivjeli u ˝asfaltnom˝naseljupitt wrote:Grand Prix Deponije?:D:D
Ma mi smo to na nekim brrezuljcima bukvalno klesali staze za utrke tih autica:D
-
dinash
heh ... ja imam i EURO'84 skoro popunjen ...winetou wrote:Albumi SP 86, Euro 88, SP 90, Fudbal 90![]()
Sa rajom nakon povratka sa treninga znali smo sa kioska ukrasti Tempo i svađati se oko toga kome pripada poster Piksija u prirodnoj veličini
![]()
a imam i C64 ispravan, sa kasetama i svim ... cak imam i one listove na koje smo zapisivali na kojem je obrtaju koja igrica ... samo su dzojstici sjebani ... *shit*...
@pitt: hvala for refreshing my memory.
-
neko iz mase
to sa fudbalom gdje je jedan golman, a drugi se trude da mu dadnu 5 ili vise golova se kod nas zvao "kise" ili zagrebacke. ko primi odredjen broj golova, ide na zid, i onda svi ostali nabijaju loptu u njega. golman je imao odredjen prostor u kom je smio dirnuti loptu. golovi se brojali 1 normalno, 2 petom, 3 kroz noge i 5 glavom. kome golman odbrani, ide na go
ono na teniskom igralistu se zvalo "kocke". svako dobije svoje polje (max 4 igraca), lopta ti smije jednom odskociti dok je ne dirnes, i onda pokusavas ukopati sljedeceg. tu je najbolje bilo dok je titras i onda samo spustis nekom u polje

ono na teniskom igralistu se zvalo "kocke". svako dobije svoje polje (max 4 igraca), lopta ti smije jednom odskociti dok je ne dirnes, i onda pokusavas ukopati sljedeceg. tu je najbolje bilo dok je titras i onda samo spustis nekom u polje
-
cowboy
Cudi me da niko "zucu" ne spominje...
Slucajnim odabirom (a nekad i namjernim, ako je kakav levat u pitanju), odredi se prvi ucesnik. U stojecem stavu, on postavi recimo desnu ruku dlanom prema licu i tako zakloni sebi pogled. Lijevu ruku podvuce pod pazuh desne ruke, brid ruke prema tijelu. Ostali se rasporede i jedan od njih ga raspali po dlanu, i svi vicu ZZZzzzzzzzzzz, s dva uzdignuta prsta. Onda ovaj mora da pogodi ko ga je zvekn'o.....ako pogodi onda njih dvojica razmijene mjesta. Ako ne pogodi, sve iz pocetka....
Ponekad ga udari i vise od jednog ucesnika, sto onog prvog katapultira po tri metra....znalo se i nogom opalit'....ova igra nije jednom belajom zavrsila, barem u mojoj mahali....
Slucajnim odabirom (a nekad i namjernim, ako je kakav levat u pitanju), odredi se prvi ucesnik. U stojecem stavu, on postavi recimo desnu ruku dlanom prema licu i tako zakloni sebi pogled. Lijevu ruku podvuce pod pazuh desne ruke, brid ruke prema tijelu. Ostali se rasporede i jedan od njih ga raspali po dlanu, i svi vicu ZZZzzzzzzzzzz, s dva uzdignuta prsta. Onda ovaj mora da pogodi ko ga je zvekn'o.....ako pogodi onda njih dvojica razmijene mjesta. Ako ne pogodi, sve iz pocetka....
Ponekad ga udari i vise od jednog ucesnika, sto onog prvog katapultira po tri metra....znalo se i nogom opalit'....ova igra nije jednom belajom zavrsila, barem u mojoj mahali....
-
ofsajd
cowboy wrote:Cudi me da niko "zucu" ne spominje...
zuca je bila legendarna igra
zzzzzzzzzzz.....
..a da bi se odredilo ko ce prvi (ili da bi se odredilo ko ce prvi na go kad se igralo picigena il sta sve ne), vrsio se proces "plisanja" - trojica vrte dlanove i govore polako raash, paar, dish! - ko "ispadne" nije na golu, ulazi sljedeci itd.
a ponekad se nije ni plisalo, nego kad se skonta sta ce se igrati, glasno kazes "nisam!", i ostali odmah za njim, i ko ostane zadnji on ide na go