Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Moderator: anex
-
Naslovnica
#76 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Ko da pare za zaposlenje u BH Telecomu, taj je budala.
- mirsek
#77 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Zasto, 2200 sa toplim i kartom malo ?Naslovnica wrote:Ko da pare za zaposlenje u BH Telecomu, taj je budala.
-
Naslovnica
#78 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Zato što će uskoro privatizacija i otpuštanja.mirsek wrote:Zasto, 2200 sa toplim i kartom malo ?Naslovnica wrote:Ko da pare za zaposlenje u BH Telecomu, taj je budala.
Moguće da doživi sličnu sudbinu FDS-a, i tamo su ljudi plaćali basnoslovne sume za posao.
- beni-bu-man
#79 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Mene bi bilo stidmirsek wrote:Zasto, 2200 sa toplim i kartom malo ?Naslovnica wrote:Ko da pare za zaposlenje u BH Telecomu, taj je budala.
-
Naslovnica
#80 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Za inžinjerski posao, ako si na nekoj odgovornoj poziciji, ništa specijalno.mirsek wrote:Zasto, 2200 sa toplim i kartom malo ?Naslovnica wrote:Ko da pare za zaposlenje u BH Telecomu, taj je budala.
- mirsek
#81 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Za ekonomiste i pravnike super plata. Slazem se da je nista specijalno za inzenjere ali opet dobra plata.Naslovnica wrote:Za inžinjerski posao, ako si na nekoj odgovornoj poziciji, ništa specijalno.mirsek wrote:Zasto, 2200 sa toplim i kartom malo ?Naslovnica wrote:Ko da pare za zaposlenje u BH Telecomu, taj je budala.
- mirsek
#82 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Dobro to je druga stvar morala, ali ko nema obraza isplati mu se platiti, cisto matematicki.beni-bu-man wrote:Mene bi bilo stidmirsek wrote:Zasto, 2200 sa toplim i kartom malo ?Naslovnica wrote:Ko da pare za zaposlenje u BH Telecomu, taj je budala.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#83 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
ko ti je rekao da imaju 2200?mirsek wrote:Zasto, 2200 sa toplim i kartom malo ?Naslovnica wrote:Ko da pare za zaposlenje u BH Telecomu, taj je budala.
nije svako šef sektora, ni u EP ni u BHT
20tak ljudi vs svi ostali
često se zapitam ko vam bombe baca o tolikim platama... sigurno ima, sigurno, ali od 3500 uposlenika telekoma to u konačnici nije ni 100
- mirsek
#84 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
SSS 1400 a VSS 2100-2200 , sefovi jos vise. Znam ljude koji tamo rade. Elektroprivreda vise od toga, javna ustanova pijace i trznice VSS oko 2500 KM.mk ultra wrote:ko ti je rekao da imaju 2200?mirsek wrote:Zasto, 2200 sa toplim i kartom malo ?Naslovnica wrote:Ko da pare za zaposlenje u BH Telecomu, taj je budala.
nije svako šef sektora, ni u EP ni u BHT
20tak ljudi vs svi ostali![]()
često se zapitam ko vam bombe baca o tolikim platama... sigurno ima, sigurno, ali od 3500 uposlenika telekoma to u konačnici nije ni 100
- VladaFBiH
#85 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
ja sam se prije par godina prijavio iz zajebancije u EP i dobio odgovor da iako pored najboljih kvalifikacija (za poziciju je moglo cca 5 ljudi ispuniti kvalifikacije u cijeloj BiH jer su se tražile zaista specifične stvari) direktor se odlučio za drugu osobu (kćerku vozača svog šefa Lagumdžije) u potpisu Elvedin Grabovicamimacha wrote:Zdravo dragi forumaši
Upratila sam da ima jako puno tema i postova o BH Telecomu. Puno vas je upućeno u način zapošljavanja tamo, visinu plate i ostalih beneficija, strukturu zaposlenih i brojne druge detalje. Zbog toga bi mi trebala vaša pomoć. Molila bih da mi se javi u inbox neko ko se proteklih godina prijavljivao za posao u Telecomu, bilo na konkurs ili predavao prijavu 'onako', a da nikada nije dobio nikakav odgovor, a kamoli posao.
Volim sarkazam i unaprijed sam spremna za prvi set komentara u stilu „ma nema toga, ko se prijavio taj je i dobio posao“, „evo zovu baš neki dan i nude da biram poziciju“, ali se nadam da će kad ispucamo šegu, šalu i pošalicu biti i onih koji će napisati svoja iskustva sa pokušajem zapošljavanja u ovu firmu.
Unaprijed hvala svima
- mk ultra
#86 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
sve je to fino, al te podaci PUF-a zajebavaju, ni 15000 ljudi u FBIH nema tu platu, ali se zato redovno bomba o nekim XY iznosima. Bez nekog višeg položaja tu platu nećeš dobiti ni u telecomu ni u ep ni u prenosu, hoces u hzhb.mirsek wrote:
SSS 1400 a VSS 2100-2200 , sefovi jos vise. Znam ljude koji tamo rade. Elektroprivreda vise od toga, javna ustanova pijace i trznice VSS oko 2500 KM.
u privatnim firmama ovisi cime se bavis. licno znam momka automatičar, i sa 1200 je dogurao do 2800 u istoj firmi (dio na ruke), ali firma ima barem jedan posao mjesecno od 100k KM (ukupne vrijednosti, od toga je otprilike 15% ruke ostalo oprema) i ostale sitne poslove i održavanje sa 4 tehničara.
možda se tako nekad moglo izaći kad je terenska bila viša, danas nema šanse
početnik inžinjer u BHT neće dobiti ni tu platu koju za sss navodis
- mirsek
#87 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Ja ti napisah da znam ljude i to ne neke slucajne poznanikemk ultra wrote:sve je to fino, al te podaci PUF-a zajebavaju, ni 15000 ljudi u FBIH nema tu platu, ali se zato redovno bomba o nekim XY iznosima. Bez nekog višeg položaja tu platu nećeš dobiti ni u telecomu ni u ep ni u prenosu, hoces u hzhb.mirsek wrote:
SSS 1400 a VSS 2100-2200 , sefovi jos vise. Znam ljude koji tamo rade. Elektroprivreda vise od toga, javna ustanova pijace i trznice VSS oko 2500 KM.
u privatnim firmama ovisi cime se bavis. licno znam momka automatičar, i sa 1200 je dogurao do 2800 u istoj firmi (dio na ruke), ali firma ima barem jedan posao mjesecno od 100k KM (ukupne vrijednosti, od toga je otprilike 15% ruke ostalo oprema) i ostale sitne poslove i održavanje sa 4 tehničara.
možda se tako nekad moglo izaći kad je terenska bila viša, danas nema šanse
početnik inžinjer u BHT neće dobiti ni tu platu koju za sss navodis
nego rodbinu i bliske prijatelje koji imaju navedene iznose. Sto bi me lagali ?
- mk ultra
#88 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
znam i ja, ne znam ko laže, Rule iz telekoma i podaci PUF-a ili tvoja rodbinamirsek wrote: Ja ti napisah da znam ljude i to ne neke slucajne poznanike
moja iskustva sa većinom radnika telekoma su katastrofa, pogotovo kad sam morao u server sale
zovem čovjeka 1 - šef čovjeku 2 - pojma nema, zovi čovjeka 2
čovjek 2 ima zadužen ključ server sale i odgovoran za salu
hladno mi kaže ne znam gdje je sala, zovi čovjeka 3 ja ću vam dati ključ
čovjek 3 može ali ali ali to, pa onda to, pa ćeš doći...
da ne govorim da su na bjelašnicu na mjerenja dolazili troje sa tri različita vozila
jebo ba to, ne bih radio sa njima da moram... smećari u 90% slučajeva
5 nnormalnih ljudi tamo vidio i pričao (u sarajevu), zenica je suprotnost totalna - pametni, susretljivi, uglavnom znaju posao i zaduženja
- mirsek
#89 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Ne kontam, 15000 ljudi ima tu platu, jel to nemoguce da 100-200 pa cak i 300 tih ljudi bude iz telekoma koji ima 3500 zaposlenih, nisu valjda svi portiri, salteruse i terenski radnici. Na stranu sad kako se oni ponasaju, to je haman pravilo u svim drzavnim firmama.mk ultra wrote:znam i ja, ne znam ko laže, Rule iz telekoma i podaci PUF-a ili tvoja rodbinamirsek wrote: Ja ti napisah da znam ljude i to ne neke slucajne poznanike
moja iskustva sa većinom radnika telekoma su katastrofa, pogotovo kad sam morao u server sale
čovjek 3 može ali ali ali to, pa onda to, pa ćeš doći...![]()
da ne govorim da su na bjelašnicu na mjerenja dolazili troje sa tri različita vozila
5 nnormalnih ljudi tamo vidio i pričao (u sarajevu), zenica je suprotnost totalna - pametni, susretljivi, uglavnom znaju posao i zaduženja
- mk ultra
#90 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
pobroji ministre, načelnike općina, komesare svega i svačega, šefove u svim državnim firmama, radnike nekih misterioznih agencija, magične programere koji već u trećoj godini života (prema forumskim vjerovanjima) zarađuju milione, direktore privatnih firmi, banaka, osiguranja, itd...
da je tako kako se priča brojka bi bila za 20000 viša komforno... iskreno ne znam odakle tolika priča o svemu tome, zarađuj milion mjesečno što se mene tiče
ne govorim kolika mi je plata
ne pitam kolika je plata
ali generalno ti iz EP/EDS najviše jade. prije 2 mj, sretnem ih dvojcu na terenu, prvi put ih vidim, on meni počinje priču kako životari sa 1700, eto da pređu u prenos bilo bi 150KM više ali i oni životare, kredit brate ovo ono. ja stao i reko daj otkaz onda
koji je plač u telekomu bio ove godine 420KM regres

da je tako kako se priča brojka bi bila za 20000 viša komforno... iskreno ne znam odakle tolika priča o svemu tome, zarađuj milion mjesečno što se mene tiče
ne pitam kolika je plata
ali generalno ti iz EP/EDS najviše jade. prije 2 mj, sretnem ih dvojcu na terenu, prvi put ih vidim, on meni počinje priču kako životari sa 1700, eto da pređu u prenos bilo bi 150KM više ali i oni životare, kredit brate ovo ono. ja stao i reko daj otkaz onda
koji je plač u telekomu bio ove godine 420KM regres
-
gidra
#91 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Plata nije fiksna i varira od radnih dana, pa zna se desiti i po par stoja razlike. Također nema rangiranja inzenjer, ekonomista, pravnik a to i ubi BHtelekom već vss VS sss.mirsek wrote:Ne kontam, 15000 ljudi ima tu platu, jel to nemoguce da 100-200 pa cak i 300 tih ljudi bude iz telekoma koji ima 3500 zaposlenih, nisu valjda svi portiri, salteruse i terenski radnici. Na stranu sad kako se oni ponasaju, to je haman pravilo u svim drzavnim firmama.mk ultra wrote:znam i ja, ne znam ko laže, Rule iz telekoma i podaci PUF-a ili tvoja rodbinamirsek wrote: Ja ti napisah da znam ljude i to ne neke slucajne poznanike
čovjek 3 može ali ali ali to, pa onda to, pa ćeš doći...![]()
Također na razliku može uticati i radni staž. Ista pozicij isti bodovi ali neko ko radi 20+ godina ima veću platu od par stoja od nekoga ko je tu par godina.
VSS pravnik, inženjer ili ekonomista ili socijalni rad sa 20+ godina staža i 23 radna dana u mjesecu hladno može izaći 2500+ KM sa toplim i kartom.
- mk ultra
#92 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
da, a do tad su uglavnom već došli na malo višu poziciju, imaju razne certifikate/dodatna školovanja magistri doktori iti, bonuse na staž itd...gidra wrote: Plata nije fiksna i varira od radnih dana, pa zna se desiti i po par stoja razlike. Također nema rangiranja inzenjer, ekonomista, pravnik a to i ubi BHtelekom već vss VS sss.
Također na razliku može uticati i radni staž. Ista pozicij isti bodovi ali neko ko radi 20+ godina ima veću platu od par stoja od nekoga ko je tu par godina.
VSS pravnik, inženjer ili ekonomista ili socijalni rad sa 20+ godina staža i 23 radna dana u mjesecu hladno može izaći 2500+ KM sa toplim i kartom.
ovdje se govori o svakom inžinjeru, pravniku itd... platio, došao i 2200 - 2300
-
gidra
#93 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Puno bolja plata je za sss u EDS elektromontera nego montera iz BHTelekoma. Dezure, pasivne dezure, rad vikendom. Ubise na prekovremenim izađu nekad i preko plate inženjera iz kancelarije.. ali da rade, rade ljudi. Jbg digne ga dispečer u 2 noću na Bjelašnicu na kvarmk ultra wrote:pobroji ministre, načelnike općina, komesare svega i svačega, šefove u svim državnim firmama, radnike nekih misterioznih agencija, magične programere koji već u trećoj godini života (prema forumskim vjerovanjima) zarađuju milione, direktore privatnih firmi, banaka, osiguranja, itd...
ne pitam kolika je plata
ali generalno ti iz EP/EDS najviše jade. prije 2 mj, sretnem ih dvojcu na terenu, prvi put ih vidim, on meni počinje priču kako životari sa 1700, eto da pređu u prenos bilo bi 150KM više ali i oni životare, kredit brate ovo ono. ja stao i reko daj otkaz onda![]()
koji je plač u telekomu bio ove godine 420KM regres![]()
-
gidra
#94 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Da, ulazna plata nije kao što se navodi. Obično su ti novopridošli na pozicijama nekoga inzenjera kategorije 3 ili strucnog saradnika rang 3, a izmedju rangova je otprilike po 100 KM razlike plata.mk ultra wrote:da, a do tad su uglavnom već došli na malo višu poziciju, imaju razne certifikate/dodatna školovanja magistri doktori iti, bonuse na staž itd...gidra wrote: Plata nije fiksna i varira od radnih dana, pa zna se desiti i po par stoja razlike. Također nema rangiranja inzenjer, ekonomista, pravnik a to i ubi BHtelekom već vss VS sss.
Za napredovanje ti nije potreban nikakv certifikat niti odredjeno znanje već isključivo potpis direktora (znači štela) i predvidjeno radno mjesto tog ranga unutar sektora sistematizacijom radnih mjesta.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#95 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
gidra ti si u Telekomu jelde
-
gidra
#96 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Jest da im je Direkcija Sarajevo u komšiluku ali nisam. U boljoj sam firmi od Telekoma_BataZiv_0809 wrote:gidra ti si u Telekomu jelde
- mirsek
#97 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Kolike su ulazne plate za SSS i za VSS bez TO,prevoza i minulog staza ?gidra wrote:Da, ulazna plata nije kao što se navodi. Obično su ti novopridošli na pozicijama nekoga inzenjera kategorije 3 ili strucnog saradnika rang 3, a izmedju rangova je otprilike po 100 KM razlike plata.mk ultra wrote:da, a do tad su uglavnom već došli na malo višu poziciju, imaju razne certifikate/dodatna školovanja magistri doktori iti, bonuse na staž itd...gidra wrote: Plata nije fiksna i varira od radnih dana, pa zna se desiti i po par stoja razlike. Također nema rangiranja inzenjer, ekonomista, pravnik a to i ubi BHtelekom već vss VS sss.
Za napredovanje ti nije potreban nikakv certifikat niti odredjeno znanje već isključivo potpis direktora (znači štela) i predvidjeno radno mjesto tog ranga unutar sektora sistematizacijom radnih mjesta.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#98 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
gidra wrote:Jest da im je Direkcija Sarajevo u komšiluku ali nisam. U boljoj sam firmi od Telekoma_BataZiv_0809 wrote:gidra ti si u Telekomu jelde
Znam ja da si jak ko NATO.
Mislim po forumskom opusu naravno. Istih smo godina a bogme si daleko vise od mene dogurao
-
gidra
#99 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
Ne znam fkt, ali ne bi trebala biti veća od 1400 za SSS sa TO i prevozom.mirsek wrote:Kolike su ulazne plate za SSS i za VSS bez TO,prevoza i minulog staza ?
Ali možemo vrlo lahko izračunati ako neko zna kolika je satnica u Telekomu (sve piše u kolektivnom ugovoru) i koliko bodova nosi SSS ili VSS pozicija (I ovo piše u kolektivnom ugovoru. Ja koliko znam, 2.5 koefcijent ili neko kaže ovo 2500 bodova je ulazna pozicija za SSS, znači neki referent sa naplate)
Plata = (satnica BHtelekoma X 8 radnih sati X 21 (otprilike) broj radnih dana u mjesecu X bodovi pozicije) - 10% poreza na dohodak (a i porez se računa tako da se od ukupne plate odbija stopa od 300 KM ili nekad više zavisno od toga jesi li samac ili izdržavaš porodicu itd..). Ovo je znači osnov, a dalje ona može rasti na osnovu godina radnog staža, specifičnih uslova koji su vezani za radno mjesto itd.
A začudili bi se kad bi vam rekao da velika većina ljudi u javnom sektoru blage veze nemaju kako im se plata računa i po kojim osnovama
-
gidra
#100 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?
I da plate u BHTelekmu su za kurac u odnosu na plate koje su u KJKP "Tržnice Pijace" Sarajevo. Tamo su sa SSS, obični naplatnici stolova, boxova po pijacama oko 2 milje..