Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

NezaposlenBr555

#1 Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by NezaposlenBr555 »

Pozdrav svima.

U procesu sam trazenja posla, i odredjena osoba koja ima veze sa zaposljavanjem u BH Telekomu mi kaze da sto se ZAPOSLJAVANJA tice:

80% ide preko preporuke, veze, nista pare, vec rodbinske, prijateljske, kumovske i razne druge veze..
10% su oni koji daju novac za zaposlenje
10% su oni koji se regularno zaposle

Koliko je ovo tacno?

Kaze mi kako je prica "daj pare i bices zaposlen" prenapucana jer niko ne zeli da rizikuje zbog recimo 5000-10000 maraka, tako da je broj onih koji daju pare smanjen.

Cijena posla u BH telekomu je bila 7000 maraka najnizi kadrovi, 10 000 SSS, 15 000 VSS i ovi najvisi kadrovi su navodno vise, ali za to treba i vise kvalifikacija.

Vec sad se zna ko ce biti zaposlen u BH telekomu do proljeca sljedece godine (bice vise ciklusa), dakle spiskovi su gotovo spremni, samo je potrebno da se odradi formalni dio, i ostaje jos malo prostora za one koji hoce da plate i sl.
gnjev

#2 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by gnjev »

99%

Sent from my ST21i using Tapatalk 4
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#3 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by Matijevic_Vlado »

ma jok, prijavis se na biro i onda te oni pozovu na posao. pricao mi Zaim Backovic, tako onaj njegov mladji poceo tamo sljakati. nadam seda sam ti bio od pomoci
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by Velkoski »

samo daš pičke brate :thumbup:
Capsicum

#5 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by Capsicum »

Samo bih malo da ispravim... U drzavne institucije i javna preduzeca se bez stele (rodbinske, stranacke, ljubavne i sl.) ne zaposljava i tacka. Jednostavno ne postoji niko, ali bas niko da je zaposlen tako sto se prijavio na konkurs bez da zna ikoga tamo i prosao zato sto je najbolji kandidat.

Cim prije to shvatite, manje cete se nervirati i uzalud potroseno vrijeme za ganjanje posla u tim institucijama iskoristiti za trazenje posla negdje drugo (ili tamo gdje nekog poznajete)...

Tuzno je i frustrirajuce sto je tako, ali je tako.
prezimenko

#6 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by prezimenko »

@Capsicum ne slazem se bas, najbolji studenti iz generacije se zaposle tamo bar sto se tice saobracaja i elektrotehnike(koji imaju stipendiju od BHT). Znam dosta takvih studenata i zao mi ih je jer ih svi pljuju da su dosli preko stele a nisu :)
Za ostale je suvisan komentar.

Mada se i u privatnim firmama zaposli vecina ljudi "preko stele" ako tako zovete kada se neko zaposli preko preporuke. Npr. u google je jako tesko dobiti opste interview ako vas neko nije preporucio iz Google(stela?!) ili vas neko iz google HR-a pronasao na netu.

Znam dosta ljudi koji su se u drzavnim firmama zaposlili na osnovu preporuke ali iskljucivo radi toga sto su strucni za stvar koja njima treba i imaju reference.

Iskreno mislim da na 5+ ljudi u vecini drzavnih firmi ima 1 koja svoj posao radi kako treba i obicno radi za tih 5 osoba (pitanje kako su oni prosli)
Capsicum

#7 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by Capsicum »

prezimenko wrote:@Capsicum ne slazem se bas, najbolji studenti iz generacije se zaposle tamo bar sto se tice saobracaja i elektrotehnike(koji imaju stipendiju od BHT). Znam dosta takvih studenata i zao mi ih je jer ih svi pljuju da su dosli preko stele a nisu :)

Mada se i u privatnim firmama zaposli vecina ljudi "preko stele" ako tako zovete kada se neko zaposli preko preporuke. Npr. u google je jako tesko dobiti opste interview ako vas neko nije preporucio iz Google(stela?!) ili vas neko iz google HR-a pronasao na netu.

Znam dosta ljudi koji su se u drzavnim firmama zaposlili na osnovu preporuke ali iskljucivo radi toga sto su strucni za stvar koja njima treba i imaju reference.

Iskreno mislim da na 5+ ljudi u vecini drzavnih firmi ima 1 koja svoj posao radi kako treba i obicno radi za tih 5 osoba (pitanje kako su oni prosli)
I koliko je to stvarno najboljih studenata? 5-6 u jednoj godini? To nesto bitno mijenja ovo sto sam napisao? Cisto sumnjam. Mada ne bih stavio ruku u vatru da su svi ti studenti sa stipendijama stvarno i zasluzili svojim znanjem i sposobnoscu te stipendije, a nakon toga i posao.

U tom BHT-u nije cak ni tajna da se zaposljavaju djeca postojecih radnika. Njihova glasnogovornica je jedne prilike "cista obraza" izjavila kako je "politika njihove kompanije da se zaposljavaju djeca radnika". Ko da je neki mali porodicni biznis, pa ono "s koljena na koljeno".

A sto se tice privatnih firmi, ja o njima nisam ni govorio. Ako se privatniku isplati primiti radnika samo jer je "neciji", onda nek ga placa. Njegov novac, njegov problem. A ono sto placamo svi mi iz svog dzepa, e Boga mi ne moze krcmiti svako kao da mu je babovina (tj. moze ocigledno, iako ne bi smio).

A preporuka je jedno, a stela drugo. Preporuka nije "to je mali od onog naseg iz stranke, pa eto poguraj ga malo". Preporuka je "to je onaj sto je odlicno radio ili radi to i to u toj i toj firmi, instituciji, napravio je to i to, imao sam izvrsnu saradnju sa njim, mislim da bi vam mogao biti od velike koristi". Ovu prvu "preporuku" se daje iskljucivo usmeno i direktno, dok ova druga cista obraza moze biti data u pisanoj formi i prilozena uz prijavu na posao. Ovu prvu Google nece ni pogledati, dok ce ga druga zaintrigirati.

A sto se tice misljenja da na 5 ljudi u drzavnim institucijama dolazi jedna koja radi (koja je valjda dosla bez stele?!)... Ma nema teorije druze. Mozda jedna na 10 fakat zasluzuje biti na tom radnom mjestu, ali to prije znaci da je 10 od 10 doslo tu sa stelom, a jedna od njih ipak slucajno nesto vrijedi, pa je onda natovare da tegli za svih 10.
m@gm@

#8 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by m@gm@ »

Capsicum wrote:Samo bih malo da ispravim... U drzavne institucije i javna preduzeca se bez stele (rodbinske, stranacke, ljubavne i sl.) ne zaposljava i tacka. Jednostavno ne postoji niko, ali bas niko da je zaposlen tako sto se prijavio na konkurs bez da zna ikoga tamo i prosao zato sto je najbolji kandidat.

Cim prije to shvatite, manje cete se nervirati i uzalud potroseno vrijeme za ganjanje posla u tim institucijama iskoristiti za trazenje posla negdje drugo (ili tamo gdje nekog poznajete)...

Tuzno ali istinito.
escobar__

#9 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by escobar__ »

Traži posao i šuti, ne obaziri se na komentare vezane za to. Za koji god posao da apliciraš naći će se neko ko će ti reći "ma daj, za to treba štela, nemaš šanse, ovo, ono..." i u startu te ubit u pojam.

Kad bi slušao ljude oko sebe (ili ovdje na forumu) ne bi nigdje aplicirao.

Štela svakako da ima, štele su prisutne svuda, čak i na Zapadu (mo'š mislit to, yebo te) ali ti imaš izbor - ili se javljati na konkurse (pa tražit i štelu ako možeš, što da ne) ili sjedit kod kuće i kukat kako nema posla jer su svi zaposleni štelom. Preporučujem ovu prvu opciju.

A naš narod k'o narod, bitno je prosipat negativu i pesimizam jer ništa ne valja, sve je sranje i pošten čovjek nigdje nema šanse. Budeš li tako razmišljao yeban si u startu.

PS: I da, postoje ljudi u BH Telecomu koji nisu zaposleni štelom.
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#10 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by UltrasNaBaterije »

Capsicum wrote:
prezimenko wrote:@Capsicum ne slazem se bas, najbolji studenti iz generacije se zaposle tamo bar sto se tice saobracaja i elektrotehnike(koji imaju stipendiju od BHT). Znam dosta takvih studenata i zao mi ih je jer ih svi pljuju da su dosli preko stele a nisu :)

I koliko je to stvarno najboljih studenata? 5-6 u jednoj godini? To nesto bitno mijenja ovo sto sam napisao? Cisto sumnjam. Mada ne bih stavio ruku u vatru da su svi ti studenti sa stipendijama stvarno i zasluzili svojim znanjem i sposobnoscu te stipendije, a nakon toga i posao.

U tom BHT-u nije cak ni tajna da se zaposljavaju djeca postojecih radnika. Njihova glasnogovornica je jedne prilike "cista obraza" izjavila kako je "politika njihove kompanije da se zaposljavaju djeca radnika". Ko da je neki mali porodicni biznis, pa ono "s koljena na koljeno".

A sto se tice privatnih firmi, ja o njima nisam ni govorio. Ako se privatniku isplati primiti radnika samo jer je "neciji", onda nek ga placa. Njegov novac, njegov problem. A ono sto placamo svi mi iz svog dzepa, e Boga mi ne moze krcmiti svako kao da mu je babovina (tj. moze ocigledno, iako ne bi smio).

A preporuka je jedno, a stela drugo. Preporuka nije "to je mali od onog naseg iz stranke, pa eto poguraj ga malo". Preporuka je "to je onaj sto je odlicno radio ili radi to i to u toj i toj firmi, instituciji, napravio je to i to, imao sam izvrsnu saradnju sa njim, mislim da bi vam mogao biti od velike koristi". Ovu prvu "preporuku" se daje iskljucivo usmeno i direktno, dok ova druga cista obraza moze biti data u pisanoj formi i prilozena uz prijavu na posao. Ovu prvu Google nece ni pogledati, dok ce ga druga zaintrigirati.

A sto se tice misljenja da na 5 ljudi u drzavnim institucijama dolazi jedna koja radi (koja je valjda dosla bez stele?!)... Ma nema teorije druze. Mozda jedna na 10 fakat zasluzuje biti na tom radnom mjestu, ali to prije znaci da je 10 od 10 doslo tu sa stelom, a jedna od njih ipak slucajno nesto vrijedi, pa je onda natovare da tegli za svih 10.

sve udure, al de ti meni reci, kako ti to placas? Jel možda BH Telecom budžetski korisnik i potrošač, kao škole, policija, sudstvo itd. ili koristan za budžet... A u konkursima za policiju i škole godišnje prime 10x više nego telekom i to 99% na štelu pa NIKOM NIŠTA. Nek ti bude orijentir ovaj konkurs za policijsku akademiju

Nerealan si, štela je od Australije do Amerike takav je sistem vrijednosti na planeti, kad bih ti rekao da je i u Njemačkoj štela za sve (naravno za poslove koji su 'hladovina' i 'para' kao što je kod nas telekom) ne bi vjerovao u to. Ako si inženjer bujrum, dobiješ kancelariju 2x2, računar i projektuj, programiraj, nadziri po vazdan za 3000 eura, dok će Švabo menadžer (sin funkcionera iz Kelna i slično) drkat kurac i jebavat sekretaricu za 10k eura, koje mu ti zaradiš. Sve je to relativno iz koje perspektive gledaš. Ni u Bosni nije problem naći posao za lopatanje na mješalici, molera, vodoinstalatera na gradilištima i slicno, ali ako hoceš da vodis gradilište, vozikas se u sluzbenom autu, nađi štelu.

Za pokretača teme:

thats just the way it is...

Capsicum

#11 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by Capsicum »

UltrasNaBaterije wrote:sve udure, al de ti meni reci, kako ti to placas? Jel možda BH Telecom budžetski korisnik i potrošač, kao škole, policija, sudstvo itd. ili koristan za budžet... A u konkursima za policiju i škole godišnje prime 10x više nego telekom i to 99% na štelu pa NIKOM NIŠTA. Nek ti bude orijentir ovaj konkurs za policijsku akademiju
Cuj kako placam :D To ti s marsa pao pa ne znas u cijem je vlasnistvu BH Telecom? A ako fakat ne znas, onda predlazem da procitas Zakon o pretvorbi drustvene svojine (Sluzbeni list BiH, R. 33/1994), kojim je drustvena imovina (dakle i tvoje i moje, ukljucujuci i danasnji BHT) pretvoreno u drzavnu, a danas de facto u porodicno stranacki biznis gdje se bez imalo stida javno obznanjuje da se tu zaposljavaju samo djeca radnika...
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#12 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by UltrasNaBaterije »

Ti kažeš da se tvoje pare (porezi na doprinos i ostale naknade) daju telekomu? Zanima me kroz koje kanale? BHT je 95% u vlasnistvu Federacije koja postavlja svoj Nadzorni odbor i kojoj se od Telekoma godišnje isplati oko 100 miliona maraka na račun. Sad te pitam, kako ti finansiraš te neradnike? Možda plaćanjem računa? Imaš konkurenciju hvala Bogu i m:tel je privatna firma, dostupni su svugdje.

Ako je u federalnom vlasništvu, nije tvoja, ti ne finansiraš njene radnike, već njeni radnici finansiraju sami sebe svojim radom. :)
otorinolaringorolog

#13 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by otorinolaringorolog »

Ma ne placa se,niti treba veza. Evo mene npr su zvali sa biroa pa sam poceo radit. Falilo im radnika .
JThomas

#14 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by JThomas »

a jesi morao donijeti svoju stolicu? :D
madner

#15 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by madner »

Kako je Fudo, javlja li se redovno kuci? :D
dezurni_ucenik

#16 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by dezurni_ucenik »

NezaposlenBr555 wrote:Pozdrav svima.

U procesu sam trazenja posla, i odredjena osoba koja ima veze sa zaposljavanjem u BH Telekomu mi kaze da sto se ZAPOSLJAVANJA tice:

80% ide preko preporuke, veze, nista pare, vec rodbinske, prijateljske, kumovske i razne druge veze..
10% su oni koji daju novac za zaposlenje
10% su oni koji se regularno zaposle

Koliko je ovo tacno?

Kaze mi kako je prica "daj pare i bices zaposlen" prenapucana jer niko ne zeli da rizikuje zbog recimo 5000-10000 maraka, tako da je broj onih koji daju pare smanjen.

Cijena posla u BH telekomu je bila 7000 maraka najnizi kadrovi, 10 000 SSS, 15 000 VSS i ovi najvisi kadrovi su navodno vise, ali za to treba i vise kvalifikacija.

Vec sad se zna ko ce biti zaposlen u BH telekomu do proljeca sljedece godine (bice vise ciklusa), dakle spiskovi su gotovo spremni, samo je potrebno da se odradi formalni dio, i ostaje jos malo prostora za one koji hoce da plate i sl.
To ti ide ovako nekako :-)

gidra

#17 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by gidra »

Capsicum wrote:Samo bih malo da ispravim... U drzavne institucije i javna preduzeca se bez stele (rodbinske, stranacke, ljubavne i sl.) ne zaposljava i tacka. Jednostavno ne postoji niko, ali bas niko da je zaposlen tako sto se prijavio na konkurs bez da zna ikoga tamo i prosao zato sto je najbolji kandidat.

postoji, moja djevojka, 3 godina fakulteta trenutno, je dobila stipendiju u BHTelecomu bez štele (200 KM mjesečno). Nakon završetka studija ugovorom je vezana da mora pripravnički odraditi kod njih godinu dana i samim tim 99% ostaje na poslu.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#18 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by JOINT_1921 »

99% ??? :lol: Pripravnicki ti ne znaci haman nista, ako nemas nekoga da te dobro dobro pogura, neces ostati... Koliko god da je tesko odraditi pripravnicki, da ostanes je 10000 puta teze...
OldMayor

#19 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by OldMayor »

gidra wrote:

postoji, moja djevojka, 3 godina fakulteta trenutno, je dobila stipendiju u BHTelecomu bez štele (200 KM mjesečno). Nakon završetka studija ugovorom je vezana da mora pripravnički odraditi kod njih godinu dana i samim tim 99% ostaje na poslu.
Da, ima ljudi koji su se zaposlili regularnim putem, vecinom preko stipendija - jer neko mora i raditi u tom telecomu.
Znaci ima stvarno ljudi koji su legalnim putem dosli do posla u telecomu, ali to su bas kvalitetni ljudi, barem one koje ja poznajem. Super studenti, super strucnjaci. Da nije takvih ljudi, koji znaju da nesto rade, telecom bi davno propao. Jer je tamo 80% ljudi doslo stranacki, uvalilo se i boli ih briga. Jer tamo je sasvim normalno da porodica citava radi, a kamo li clanovi familije. Zato i zaposljavaju ove tegljace, mladost sa fakulteta da rade.

Jbt, imali su ogromno trziste i dosli su Eronet i Mtel i bukvalno ih pomeli, da ne govorim o internetu sta im rade Telemach, Logosoft i sl.

Kad im pogledam samo tu sluzbu marketinga smuci mi se. Pa oni nisu napravili reklame kako treba evo 20 godina jbt, web stranica im je katastrofa, kasne sa uvodjenjem usluga - a jos podjebavaju narod ironicnim sloganom idemo prvi, dajemo vise...
gidra

#20 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by gidra »

JOINT_1921 wrote:99% ??? :lol: Pripravnicki ti ne znaci haman nista, ako nemas nekoga da te dobro dobro pogura, neces ostati... Koliko god da je tesko odraditi pripravnicki, da ostanes je 10000 puta teze...
Ja ne poznajem nikoga da nije ostao a primljen je preko stipendije, i ono što smo čuli od raje. Nije Sarajevo metropola da se ništa ne zna. Zato sam i napisao 99% a ne 100% :D .
Hendrix

#21 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by Hendrix »

Državne firme i službe...99% štela...

Privatne firme ...80% štela....

Ostaje 20% ljudi koji se zaposle jer stvarno ima potrebe za radnom snagom, ovo ostalno je fiktivno zapošljavanje da bi se namirio neko iz familije, vratila usluga, dobili novi klijenti, dobila dobra sekretarica za direktora itd.
kingofsnake

#22 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by kingofsnake »

Ja sam se u 2 različite drž. inst. zaposlio bez ikakve štele. Doduše, ne na neodređeno. Ali sam radio u jednoj 3, a u drugoj 2 godine. Apsolutno nikog bitnog nisam znao u tim institucijama. Poslao prijavu, pozvali me na pismeni, usmeni i primili.

Slažem se ja u principu s tobom, samo se ne slažem s ovim "ne postoji niko". Jest mali procenat, po mom mišljenju oko 20-30% se zaposli bez štele. Pod štelom podrazumjevam sve oblike zapošljavanja mimo pravila(štela, pare, familija...)
Capsicum

#23 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by Capsicum »

kingofsnake wrote:

Ja sam se u 2 različite drž. inst. zaposlio bez ikakve štele. Doduše, ne na neodređeno. Ali sam radio u jednoj 3, a u drugoj 2 godine. Apsolutno nikog bitnog nisam znao u tim institucijama. Poslao prijavu, pozvali me na pismeni, usmeni i primili.

Slažem se ja u principu s tobom, samo se ne slažem s ovim "ne postoji niko". Jest mali procenat, po mom mišljenju oko 20-30% se zaposli bez štele. Pod štelom podrazumjevam sve oblike zapošljavanja mimo pravila(štela, pare, familija...)
U drzavnim institucijama ne postoji ama bas niko ko je bez ikakve stele zaposlen. 100% garantujem za tu izjavu. Imam bliske osobe koje su radile u agenciji za drzavnu sluzbu i iz prve ruke znam kako to hoda. Ljudi se dovedu puno, puno prije nego se konkursi i objave. Konkurs je tu samo mehanizam za cementiranje.

Sve i da neko kome je nasteljen posao nekim nesretnim slucajem bude sprijecen da se uopste pojavi na pismenom/usmenom (zgazi ga tramvaj, zavrsi u zatvoru, prespava...), vec ima sljedeca sa rang liste stela :) Ako su nekom kosmickom koincidencijom sprijeceni da se pojave svi koji imaju stelu, konkurs se ponistava. Dok na federalnom nivou, cak nije potrebno ni praviti tu svu farsu, dovoljno je da kandidat polozi (citaj pripreme mu se unaprijed pitanja i odgovori), a ministar bira sa liste uspjesnih kandidata kojeg god on hoce, bez obzira na broj bodova... Sve po zakonu, sto bi se reklo :lol:

A tu pricu kako su zaposleni bez stele u drzavne institucije pricaju bas svi. Ja ne znam nikog ko se tamo zaposlio, a da je priznao da je stela (iako je u 90% slucajeva toliko ocigledno, da vrijedja inteligenciju uopste slusati te nebuloze).
gidra

#24 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by gidra »

Za ovo što kaže da se dovedu prije bilo kakvog konkursa si u pravu. Tako je u svim institucijama i ljudi dođu mnogo ranije i počnu raditi preko "ugovora o djelu", plata im je 900-1000 KM neto ali su i dalje na birou, i naravno nakon godinu, dvije raspiše se konkurs samo za njih.
A postoji i fazon da te prime za savjetika, i tada te fino uposle regularno bez ikakvog konkursa preko federalne/državne agencije :)
sarajlija80

#25 Re: Da li se zaposlenje u BH TELEKOMU PLACA ili treba VEZA?

Post by sarajlija80 »

gidra wrote:

Decko uz duzno postovanja ,al mojne suplju prosipati u BH telecom svi ama bas svi su dosli s nekom vezom ,zna se da je BH telekom privatna kompanija kriminalne SDA i da oni zaposljavaju koga hoce.
Post Reply