Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#76 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Sorel wrote:Jedva čekam da vidim Boga.
Nisi jedini, stani u red, :wink:

Zatamnjena stakla

#77 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Zatamnjena stakla »

Pa dobro vidjet ćemo ga u isto vrijeme :mrgreen:
animals

#78 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

Pa ti sam doprinosis tome, da se neko sprda sa time..razmisli malo..da se razumijemo i ja sam vjernik, ali se uzasavam istovremeno vjernika..ako si me razumio...[/quote]

Aham. Ti si onaj sto kaze ima Boga, al isto tako voli ghuzit, zamezit, popit a bgm i uz kakvu pjevaljku bajram proslavit :D[/quote]

Da, volim popiti, i guziti, jer smo stvoreni za to..pojesti uvijek..pjevaljke ne volim, slusam drugu glazbu :D ne robujem vjerskim praznicima, jer je moj Bog drugaciji od vasi standardni..
fatamorgana

#79 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Sorel wrote:Pa dobro vidjet ćemo ga u isto vrijeme :mrgreen:
Ma svako će vidjeti svog boga ionako, :lol:
Zatamnjena stakla

#80 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Zatamnjena stakla »

Tako nekako :lol:
sour cherry

#81 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Kada Moj rob voli susret sa Mnom i Ja volim susret sa njim, a kada ne voli susret sa Mnom i Ja ne volim susret sa njim."
Ovaj hadis pojašnjava Muslimova predaja koju bilježi od 'Ajše r.a.: "Allah voli susret sa onim ko voli susret sa Allahom, a Allah ne voli susret sa onim ko ne voli susret sa Njim.
- Allahov vjerovjesniče, je li to zato što on ne voli smrt? Ta niko od nas ne voli smrt!
- Ne, nije zato, nego kada mu'mina obraduju Allahovim rahmetom, zadovoljstvom i Džennetom, on zaželi susret sa Allahom; a kada nevjerniku nagovijeste kaznu i srdžbu, on ne želi susret sa Allahom, pa Allah ne želi susret sa njim."
Last edited by sour cherry on 14/07/2013 20:03, edited 1 time in total.
Hrulj

#82 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

animals wrote:Pa ti sam doprinosis tome, da se neko sprda sa time..razmisli malo..da se razumijemo i ja sam vjernik, ali se uzasavam istovremeno vjernika..ako si me razumio...
Aham. Ti si onaj sto kaze ima Boga, al isto tako voli ghuzit, zamezit, popit a bgm i uz kakvu pjevaljku bajram proslavit :D[/quote]

Da, volim popiti, i guziti, jer smo stvoreni za to..pojesti uvijek..pjevaljke ne volim, slusam drugu glazbu :D ne robujem vjerskim praznicima, jer je moj Bog drugaciji od vasi standardni..[/quote]
Nista iznenadjujuce :D
Sretno u tome.
animals

#83 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

sour cherry wrote:
Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Kada Moj rob voli susret sa Mnom i Ja volim susret sa njim, a kada ne voli susret sa Mnom i Ja ne volim susret sa njim."
Ovaj hadis pojašnjava Muslimova predaja koju bilježi od 'Ajše r.a.: "Allah voli susret sa onim ko voli susret sa Allahom, a Allah ne voli susret sa onim ko ne voli susret sa Njim.
- Allahov vjerovjesniče, je li to zato što on ne voli smrt? Ta niko od nas ne voli smrt!
- Ne, nije za to, nego kada mu'mina obraduju Allahovim rahmetom, zadovoljstvom i Džennetom, on zaželi susret sa Allahom; a kada nevjerniku nagovijeste kaznu i srdžbu, on ne želi susret sa Allahom, pa Allah ne želi susret sa njim."
:-) :-)
fatamorgana

#84 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

"Hrulj"]

Aham. Ti si onaj sto kaze ima Boga, al isto tako voli ghuzit, zamezit, popit a bgm i uz kakvu pjevaljku bajram proslavit :D

Da, volim popiti, i guziti, jer smo stvoreni za to..pojesti uvijek..pjevaljke ne volim, slusam drugu glazbu :D ne robujem vjerskim praznicima, jer je moj Bog drugaciji od vasi standardni..
Sretno u tome.
Pa mogos' odma' reć da nisi ništa odavno, :wink:
Last edited by fatamorgana on 14/07/2013 00:17, edited 2 times in total.
fatamorgana

#85 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

sour cherry wrote:
- Ne, nije za to, nego kada mu'mina obraduju Allahovim rahmetom, zadovoljstvom i Džennetom, on zaželi susret sa Allahom; a kada nevjerniku nagovijeste kaznu i srdžbu, on ne želi susret sa Allahom, pa Allah ne želi susret sa njim."
Ma šta se sve ne prenosi" otkad je svijeta i vijeka, :roll:
harač

#86 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by harač »

fatamorgana wrote:
"Hrulj"]

Aham. Ti si onaj sto kaze ima Boga, al isto tako voli ghuzit, zamezit, popit a bgm i uz kakvu pjevaljku bajram proslavit :D

Sretno u tome.
:lol:
sour cherry

#87 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

Sprdajte se vi idalje. Da mi Allah swt oprosti.Laku noć
fatamorgana

#88 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

harač wrote:
fatamorgana wrote:
Nije smiješno, stavi se malo u njegovu kožu, ;-)
animals

#89 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

fatamorgana wrote:
harač wrote:
fatamorgana wrote:
Nije smiješno, stavi se malo u njegovu kožu, ;-)
Svaciji je kriz tezak, ali njegov posebno :D :D
dustaban

#90 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

sour cherry wrote:
Zasto bi "nevjerstvo" (pretpostavljam da si htio reci - nevjerovanje) bilo najveci grijeh ?!
Ili da uprostim, da li je nevjerovanje veci grijeh od lopovluka, kriminala, pedofilije...
Da,nevjerovanje.Hvala :)U islamu je to tako.Nevjerovanje i pripisivanje Bogu druga.Ni mi vjernici nismo sigurni i svako će odgovarati za djela.Za djela će se odgovarati.A Bog najbolje zna i vjernike i licemjere i nevjernike.Nikad ne znaš kakav će ko završetak imati.Do kraja života je borba. :)
"pripisivanje Bogu druga" nema veze sa nevjerovanjem ili nekim drugim poimanjem Svega, naprimjer filozofskim.

Kazes "nikad ne znas kakav ce zavrsetak ko imati". U redu, to znaci da i vjernik koji je tokom cijele tekme "dobro igrao" moze dobiti crveni karton u zadnjoj minuti!
Ali to bi onda analogno znacilo da bi moralan ateista mogao s pravom racunati na prolazak kod Boga, ako se ispostavi da bio u zabludi (po pitanju njegovog postojanja)!

Bas tako. Sa aspekta onih koji ZNAJU da Bog postoji, ateizam je samo odsustvo te spoznaje, ne moze to nikako biti grijeh. Evo jos prostiji primjer - da li je skandal sa Kacavendom razlog da se ukine SPC ? Ja mislim da vecina pravoslavaca NIJE VJEROVALA da je vladika peder bez obzira na mnogobrojne tvrdnje. NEVJEROVANJE, dakle, NE MOZE BITI GRIJEH. Grijeh je prikrivanje istine nakon sto se nesto sazna.
Susret ateiste sa Bogom moze biti samo to - spoznaja o necemu sto ranije nisi znao. I nista vise od toga, dakle nikakv grijeh.

Grijeh je sve ono drugo, tj. sve sta smo pogresno cinili bez obzira na nase vjerovanje ili nevjerovanje u Boga. Cak sta vise, cinjene pogresnih stvari sa vjerovanjem da Bog postoji predstavlja tezi grijeh, jer se bazira na BEZOBRAZLUKU da je Bogu vaznije podilazenje Njemu od izbjegavanja grijehova, što se prakticno manifestuje stopostotnom ubjedjenoscu da se svaki grijeh moze nadomjestiti religijskim ritualom a to u konacnici dovodi do onoga sto religije prakticno jeste - instrument pranja grijeha.

I NISTA VISE.

Vjernici i nevjernici ce vjecno raspravljati o dokazima o postojanju Boga, ali mislim da bi smo trebali makar prihvatiti ono sto je svakome dokazivo. Evo pozivam vas vjernike da mi dokazete da Religija nije ovo sto sam rekao - instrument za pranje grijehova.

Vi ste na potezu.
nasa

#91 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nasa »

Ti pokazujes neshvatanje vjere samim tim sto trazis od vjernika da pruzimaju Bozije I to na nacin da Sude prije Suda....

Onog trenutka ka te dusa napusti crta se podvuce ,a prije toga Bog nadu ne oduzima nikom....

Kojim instrumentima vjernik pere grijehe osim tevbe ????????????????????
red evil

#92 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by red evil »

.
dustaban

#93 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

nasa wrote: Kojim instrumentima vjernik pere grijehe osim tevbe ????????????????????
Nasa, RELIGIJA je ucinila to da se jos za zivota OMOGUCAVA ljudima da sami procjenjuju sta je grijeh, koliki je koji grijeh, sta je "adekvatno" pokajanje...

Meni je vise nego ijednom vjerniku jasno koliko je NEBITNO praktikovanje vjere bez pridrzavanja APSOLUTNOG morala.
Sto puta sam ponovio i opet cu, zaista sam daleko od religijskog tumacenja Boga i slobodno me smatrajte nevjernikom. Ali isto tako, kunem vam se i ovim i onim zivotom ne bojim se susreta sa Bogom bez obzira sto nikad bogomolju pohodio nisam.
Ja zapravo taj eventualan susret i iscekujem jer sam vise nego ubjedjen da su vjernici u velikoj zabludi!
Ako je Bog ono sto mislimo da jeste, njemu ce biti drazi "autohtoni" moralisti od onih koji moral dozivljavaju kao "zbir nuznih preduvjeta za zadovoljenje Bozjeg testa".
Posto znamo kakvi su ljudi, znamo jako dobro da je, u svakom slucaju kad polaze neki test, covjek sklon laganju i marifetluku. I religija je upravo najslicnija srozanom sistemu obrazovanja - prodaje diplome umjesto znanja i daje PRIVID sistema. Ono sto ja vidim jetse da su oni koji se smatraju vjernicima najveci lopovi, ali im je upravo religija omogucila osjecaj sigurnosti i blazeni san!
Pa zar ne vidite - indikatori korupcije i religioznosti se skoro potpuno poklapaju!
fatamorgana

#94 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

dustaban wrote:
nasa wrote: Kojim instrumentima vjernik pere grijehe osim tevbe ????????????????????
Nasa, RELIGIJA je ucinila to da se jos za zivota OMOGUCAVA ljudima da sami procjenjuju sta je grijeh, koliki je koji grijeh, sta je "adekvatno" pokajanje...

Meni je vise nego ijednom vjerniku jasno koliko je NEBITNO praktikovanje vjere bez pridrzavanja APSOLUTNOG morala.
Sto puta sam ponovio i opet cu, zaista sam daleko od religijskog tumacenja Boga i slobodno me smatrajte nevjernikom. Ali isto tako, kunem vam se i ovim i onim zivotom ne bojim se susreta sa Bogom bez obzira sto nikad bogomolju pohodio nisam.
Ja zapravo taj eventualan susret i iscekujem jer sam vise nego ubjedjen da su vjernici u velikoj zabludi!
Ako je Bog ono sto mislimo da jeste, njemu ce biti drazi "autohtoni" moralisti od onih koji moral dozivljavaju kao "zbir nuznih preduvjeta za zadovoljenje Bozjeg testa".
Posto znamo kakvi su ljudi, znamo jako dobro da je, u svakom slucaju kad polaze neki test, covjek sklon laganju i marifetluku. I religija je upravo najslicnija srozanom sistemu obrazovanja - prodaje diplome umjesto znanja i daje PRIVID sistema. Ono sto ja vidim jetse da su oni koji se smatraju vjernicima najveci lopovi, ali im je upravo religija omogucila osjecaj sigurnosti i blazeni san!
Pa zar ne vidite - indikatori korupcije i religioznosti se skoro potpuno poklapaju!
:thumbup: Upravo tako, najčešće se najveći licemjeri pretvaraju da su najveći vjernici, imamo istorijske primjere u SVIM religijama ....
nasa

#95 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nasa »

Dustaban,
na ovom svijetu ne postoji nista sto funkcionise savrseno pa makar to bila I najveca istina.Nije da zelim braniti religije odnosno ono sto danas u svijetu predstavljaju organizovane religije jer znam da mnogo toga ne funkcionise kako treba....ali bih branila neke stvari koje isticu :zzzz:

Tevba je jedna od meni drazih islamskih preporuku koja je istaknuta na vise mjesta u Kur'anu!
Znas kad nesto citas I odusevi te do mjere da te ucini sretnim sto si to procitao I pokusao shvatiti ,e tako ti je kod mene s tevbom.....

Ona je muslimanima preporucena na svakodnevnoj osnovi pa tako muslimani se kaju I kazu Boze oprosti ono sto sam svjesno ili nesvjesno pogrjesio,razmisli kako je to dobra preporuka,
svaki dan pred odlazak na spavanje Bog ti preporucuje da promislis o tome sta si radio I da se u srcu pokajes ako si nesto pogrjesio u onom obliku koji tvoja savjest shvata pa jos I dalje da ostavis mogucnost da nisi savrsen I da si mozda pogrjesio nesvjesno...promisljas o sebi ali o drugima!
I to je jedini,jedini nacin u islamu da ti Bog oprosti ....oprost dolazi onda kad promislis o sebi do tacke kada prepoznajes lose koje radis sebi I drugima,mjenjas sebe zarad toga I ne cinis to vise!

Znam da si ti veliki protivnik religija ali nadam se ne u mjeri koja bi te sprijecila da prepoznas I dobro u njima ,a tevba jeste divna preporuka ,daj Boze da sto vise muslimana stvarno promisli o istoj!
kojeime

#96 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

Koliko sam ja uspio da vidim, od vjernika se trazi iskljucivo da ispunjava vjerske obaveze. Nigdje nije ekspicitno napisano da mora voljeti boga, samo da mora ispunjavati obaveze.
fatamorgana

#97 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Tevba je jedna od meni drazih islamskih preporuku koja je istaknuta na vise mjesta u Kur'anu!
Znas kad nesto citas I odusevi te do mjere da te ucini sretnim sto si to procitao I pokusao shvatiti ,e tako ti je kod mene s tevbom.....

Ona je muslimanima preporucena na svakodnevnoj osnovi pa tako muslimani se kaju I kazu Boze oprosti ono sto sam svjesno ili nesvjesno pogrjesio,razmisli kako je to dobra preporuka,
svaki dan pred odlazak na spavanje Bog ti preporucuje da promislis o tome sta si radio I da se u srcu pokajes ako si nesto pogrjesio u onom obliku koji tvoja savjest shvata pa jos I dalje da ostavis mogucnost da nisi savrsen I da si mozda pogrjesio nesvjesno...promisljas o sebi ali o drugima!
I to je jedini,jedini nacin u islamu da ti Bog oprosti ....oprost dolazi onda kad promislis o sebi do tacke kada prepoznajes lose koje radis sebi I drugima,mjenjas sebe zarad toga I ne cinis to vise!
Zanimljivo, nešto slično je bilo i na partijskim sastancima Saveza komunista bivše SFRJ, trebalo je čovjek sam prepozna gdje je pogriješio i da se pokaje te da ispravi svoju grešku ... nisam bio član partije ali ovo svi pričaju koji su bili .. .

Znači dobri principi su ipak univerzalni bez obzira na ideologiju, religiju, epohu ....
shmizlica

#98 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

ljudi su.......ljudi u svakom vaktu :D
fatamorgana

#99 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

shmizlica wrote:ljudi su.......ljudi u svakom vaktu :D
Tako je, to se pokazalo i zadnjem ratu, izašlo je i ono najbolje i najgore u ljudima ....
block

#100 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by block »

Ne možeš i da hoćeš voljeti na silu,ako se voli onda se voli iz nekog drugog razloga. Ljubav prema Bogu nastaje sama od sebe,upoznavanjem Njega,shvatanjem i razmišljanjem o Njegovom stvaranju i blagodatima koje nam je dao. Iz ličnog iskustva tvrdim ovo.
Post Reply