Sarajevo, Jugoslavija

Locked

Sarajevo, Jugoslavija

Vrlo dobra ideja
23
21%
Dobra ideja
2
2%
Onako
7
6%
Losa ideja
5
4%
Vrlo losa ideja
65
58%
Sta me briga
10
9%

Total votes: 112

Nebitan32

#76 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Nebitan32 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Dokle smo dosli u Sarajevu?
Ne treba nam Sarajevo u Jugoslaviji ali treba zajedničko tržište, zajednički projekti infrastrukture, zajednička borba protiv organozovanog kriminala, nesmetan prolaz ljudi, robe i kapitala preko granice. Kada ljudi uvide da ovo donosi ekonomsku korist, da nam plate rastu, da se grade nove ceste, plinovodi, naftovodi, da kompanije sa ovih prostora zajednički nastupaju na drugim tržištima i dobivaju poslove, da se bolje živi, da se slobodnije kreće, misli i diše onda nam će nam biti svejedno kako se zove zemlja u kojoj živimo.

Ovo je srbojugoslovenstina "en plein". Tu srbojugoslovenstinu kod Bosnjaka(porijeklom) najbolje opisuje primjer Zuhdije Tabakovica. Siguran sam da se pitate pa ko je taj?

Radi se o bivsem uzornom milicajcu iz Visegrada. Formiran i ustrojen po sbroslavenskim minirima. Cisti produkt proslog sistema. Znam takve koji su se hvalili kako su iz Sarajeva isli da pendrece Albance na Kosovu. To im je bilo cool jer su radili za srboslaviju. Odani srboslaviji do zadnjeg. On je za 1000€ svjedocio u korist brace Lukica u tribunalu u Hagu. Ko su Lukici mozete naci i na netu.

Nesto o tome i na donjoj poveznici
http://www.weekend.ba/novost/18294/taba ... ist-lukica

Sugosloveni su za saradnju. Para iznad svega. Jos ako ih po ramenu potapse neki Srbislav sreci nema kraja. Ljudi zivi spaljeni po kucama su proslost i ruzna uspomena. Personifikacija toga na politickom planu su vam Sratko Lagumdzija i Srbislav Tihic. Dvije male posrbice koji prosto hline pred onim sto dolazi iz Beograda.

Nasuprot recenom mi se moramo povezati sa Njemackom, normalnim svijetom i uzdici se na njihovu razinu. Mos' mislit sto cemo se usreciti s nekim novim Radovanom Karadzicem iz Savnika ili novim Milosevicem is Pozarevca. Onog dana kad se rijesimo i ostatka balasta u Bosni, udariti zid na Drini.
Mister Yes

#77 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Mister Yes »

Nismo još sazreli za to. Jednog dana to će biti sasvim normalno.
Drvosjeca iz Dejcica

#78 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nebitan32 wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Dokle smo dosli u Sarajevu?
Ne treba nam Sarajevo u Jugoslaviji ali treba zajedničko tržište, zajednički projekti infrastrukture, zajednička borba protiv organozovanog kriminala, nesmetan prolaz ljudi, robe i kapitala preko granice. Kada ljudi uvide da ovo donosi ekonomsku korist, da nam plate rastu, da se grade nove ceste, plinovodi, naftovodi, da kompanije sa ovih prostora zajednički nastupaju na drugim tržištima i dobivaju poslove, da se bolje živi, da se slobodnije kreće, misli i diše onda nam će nam biti svejedno kako se zove zemlja u kojoj živimo.

Ovo je srbojugoslovenstina "en plein". Tu srbojugoslovenstinu kod Bosnjaka(porijeklom) najbolje opisuje primjer Zuhdije Tabakovica. Siguran sam da se pitate pa ko je taj?

Radi se o bivsem uzornom milicajcu iz Visegrada. Formiran i ustrojen po sbroslavenskim minirima. Cisti produkt proslog sistema. Znam takve koji su se hvalili kako su iz Sarajeva isli da pendrece Albance na Kosovu. To im je bilo cool jer su radili za srboslaviju. Odani srboslaviji do zadnjeg. On je za 1000€ svjedocio u korist brace Lukica u tribunalu u Hagu. Ko su Lukici mozete naci i na netu.

Nesto o tome i na donjoj poveznici
http://www.weekend.ba/novost/18294/taba ... ist-lukica

Sugosloveni su za saradnju. Para iznad svega. Jos ako ih po ramenu potapse neki Srbislav sreci nema kraja. Ljudi zivi spaljeni po kucama su proslost i ruzna uspomena. Personifikacija toga na politickom planu su vam Sratko Lagumdzija i Srbislav Tihic. Dvije male posrbice koji prosto hline pred onim sto dolazi iz Beograda.

Nasuprot recenom mi se moramo povezati sa Njemackom, normalnim svijetom i uzdici se na njihovu razinu. Mos' mislit sto cemo se usreciti s nekim novim Radovanom Karadzicem iz Savnika ili novim Milosevicem is Pozarevca. Onog dana kad se rijesimo i ostatka balasta u Bosni, udariti zid na Drini.
Kao i na prošloj temi o NVO lupaš kao da si izvan ovog vremena i prostora, kao da živiš u vakumu sam za sebe, otgnut od realnosti i stvarnosti. Šta da ti kažem, imaš pravo na svoje mišljenje kao i na guzicu koju nosiš, a da ti je nakaradno jeste brate. I ostavi se tupavog malograđanskog etiketiranja, ako se ne slažeš sa mojim stavom onda ga pobij argumentima, ovako ispadaš samo priglup.
miki.ba

#79 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by miki.ba »

Kao i na prošloj temi o NVO lupaš kao da si izvan ovog vremena i prostora, kao da živiš u vakumu sam za sebe, otgnut od realnosti i stvarnosti. Šta da ti kažem, imaš pravo na svoje mišljenje kao i na guzicu koju nosiš, a da ti je nakaradno jeste brate. I ostavi se tupavog malograđanskog etiketiranja, ako se ne slažeš sa mojim stavom onda ga pobij argumentima, ovako ispadaš samo priglup.
Covjek ponekad treba razmislit s kim ulazi u diskusiju.
Treba biti svjestan da je nekim ljudima dovoljno da se džamije grade i da se pozdravlja na arapskom.
Hadzi Lojo

#80 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Hadzi Lojo »

Jedino ako nam svima urade lobotomiju!
Izgleda da su postavljacu teme vec odradili.
Ipak moram priznati, da ovih srbobalija ima podosta.
vivace

#81 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by vivace »

to je bilo nekad i vise nece biti. razlicito su ljudi dozivljavali tu zajednicu . ja licno sam je lepo dozivljavala, ali sad mislim da je nemoguca.
BatoS

#82 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

miki.ba wrote:Treba biti svjestan da je nekim ljudima dovoljno da se džamije grade i da se pozdravlja na arapskom.
:roll:

Kompleksasu kompleksasu...
Last edited by BatoS on 02/06/2013 13:11, edited 1 time in total.
BatoS

#83 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

Mister Yes wrote:Nismo još sazreli za to. Jednog dana to će biti sasvim normalno.
Da... jednog dana... za jedno milion godina kad ne bude vise Bosnjaka i Bosne.
Opetja033

#84 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

Neuspio projekat velikih svjetskih sila i vjestacka tvorevina koja je unaprijed bila osudjena na propast. Konacno i jednom za sva vremena zavrsila na smetljistu historije tamo gdje joj je uvijek i bilo mjesto.

Jugonostalgicari vrijeme je ili da mijenjate recepte/doze ili da se vec jednom suocite sa stvarnoscu. A to je da ste ostali bez drzave koja je ionako bila na aparatima pola svog mizernog bitisanja.

Mozda je i meni zao dinosaurusa, Troje, mamuta i ptice dodo ali ne smaram ljude po forumu svaki dan radi toga.
akcid

#85 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by akcid »

Opetja033 wrote:Neuspio projekat velikih svjetskih sila i vjestacka tvorevina koja je unaprijed bila osudjena na propast. Konacno i jednom za sva vremena zavrsila na smetljistu historije tamo gdje joj je uvijek i bilo mjesto.

Jugonostalgicari vrijeme je ili da mijenjate recepte/doze ili da se vec jednom suocite sa stvarnoscu. A to je da ste ostali bez drzave koja je ionako bila na aparatima pola svog mizernog bitisanja.

Mozda je i meni zao dinosaurusa, Troje, mamuta i ptice dodo ali ne smaram ljude po forumu svaki dan radi toga.
Ovako biva kad se istorija uči po vlažnim i memljivim mejtefskim serdžadama :lol: :lol: :lol:
escobar__

#86 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by escobar__ »

akcid wrote:
Opetja033 wrote:Neuspio projekat velikih svjetskih sila i vjestacka tvorevina koja je unaprijed bila osudjena na propast. Konacno i jednom za sva vremena zavrsila na smetljistu historije tamo gdje joj je uvijek i bilo mjesto.

Ovako biva kad se istorija uči po vlažnim i memljivim mejtefskim serdžadama :lol: :lol: :lol:
Misliš kad se historija uči tamo gdje je ne podučava istočnjački (Srbija i Crna Gora) kadar? :)
Opetja033

#87 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

akcid wrote:

Iako ne znam zasto meni, od svih ljudi, spocitavas dzamije i serdzade - ipak je lijepo vidjeti kako prosjecan jugonostalgicar u sebi nosi i jednu zdravu dozu islamofobije. Cestitam! :thumbup:
Juvelandia

#88 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Juvelandia »

akcid wrote:

ne treba ti nikakva serdžada niti knjiga, odes do Potočara i vidis kako je ta država zavrsila a bila je taaaakoooo savrsena :zjev:
славянин

#89 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

Juvelandia wrote:
akcid wrote:

ne treba ti nikakva serdžada niti knjiga, odes do Potočara i vidis kako je ta država zavrsila a bila je taaaakoooo savrsena :zjev:
Sreca ovoj ide super.
Opetja033

#90 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

славянин wrote:Sreca ovoj ide super.
Kakva god da je: u ovoj drzavi niko ne vrsi genocid nad Bosnjacima, u ovoj drzavi niko ne osporava Bosnjacima njihovo nacionalnu posebnost, u ovoj drzavi niko Bosnjacima ne osporava pravo na njihov vlastiti jezik.

Znas one sitnice poput osnovnih, temeljnih ljudskih prava.
akcid

#91 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by akcid »

Opetja033 wrote:
akcid wrote:

Iako ne znam zasto meni, od svih ljudi, spocitavas dzamije i serdzade - ipak je lijepo vidjeti kako prosjecan jugonostalgicar u sebi nosi i jednu zdravu dozu islamofobije. Cestitam! :thumbup:

Ne prigovaram ja tebi džamije i serdžade niti mejtef, i sam sam učio "znanje" u njemu, doduše nije bio memljivih zidova i nije smrdilo na vlagu, pa se na vrijeme izčupah iz klerikalnih kandži, prigovaram ti ideološku i opću ljudsku pokvarenost, širenje laži i pljuvanje po društvenoj i državnoj organizaciji koju je poštovao cijeli svijet, i koja je, prije svega, i tebe i mene podigla na noge, davajući nam i besplatno školovanje, zdravstvo, socijalno osiguranje, i nadasve - miran i spokojan život, čega svega danas nemamo ni na mapi... Zahvaljujući opet najviše klerikalistima svih boja, u našem sarajevskom okruženja najprije islamistima, i agresivnim bošnjačkim nacionalistima. Kleronacionalizam nam je uništio i bivšu državu i sve njene kvalitete, i mane, jer svako ima i nedostataka, prirodno je...
славянин

#92 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

Opetja033 wrote:
Kakva god da je: u ovoj drzavi niko ne vrsi genocid nad Bosnjacima, u ovoj drzavi niko ne osporava Bosnjacima njihovo nacionalnu posebnost, u ovoj drzavi niko Bosnjacima ne osporava pravo na njihov vlastiti jezik.

1. Bosnjaci su bili priznati kao Muslimani - nacionalnost u Jugoslaviji - to sto je nekom palo na pamet da nakon par stotina godina postojanja Muslimana kao naroda u Bosni mijenja ime u Bosnjake je stvarno ucinilo ogromnu razliku :roll: .

2.Da prije si pricao strani jezik sad pricas maternji. :-? - a mozda opet .... hmmm to je isti jezik kako god ga mi zvali.

3. Idi u 49% + dijelove F BiH pa vidi koliko se Bosnjacka prava ne osporavaju. - U toj represivnoj Bosnjacko-mrzilackoj Jugoslaviji si bio toliko osporavan da si bio priznat kao i svaka druga narodnost, imao si cijelovitu saveznu republiku sa istim pravima kao i druge.

4. Genocid nije drzavna zamisao ni Jugoslavije a ni Srpskog naroda (generalizacija nije nikad dobra- pogledaj danas - jesul svi Muslimani teroristi ? ) nego idiota sa Cetnickim idejama ili djedovima - idejama na koje je narod lako pao zato sto ni drugi narodi nisu bas bili pasivni sa svojim nacionalistickim idejama (naglasak na Slovence i Hrvate - veliki broj ne svi naravno). A Bosnjaci ili Muslimani umjesto da malo ceknu da se smire strasti i pametno odigraju ostankom u Jugoslaviji i naknadnim mirnim razliskom (sto se moglo) su morali odma da trce za Hrvatskim primjerom.
vazi

#93 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by vazi »

dok je trajala Juga bilo je divno, gotovo, nema vise, zatvoreno...Jesam veliki jugonostalgicar ALI....

Meni licno ne treba vise , nikada vise ne bih mogla dozivjeti neke dijelove/republike bivse YU kao moju domovinu, nikad dok sam ziva, to je jednostavno tako...I da sad nastane ta neka YU to ne bi bilo to, nikada vise, novi kontekst u svakom pogledu, novi ljudi, novi obicaji (o tempora o mores)...To ti je ko da razbijes neku prelijepu , dragu posudu i onda uzmes neku drugu , takodjer razbijenu, pokusas je zalijepiti i prizeljkujes da ti zamijeni onu tvoju dragu, predivnu...a ova druga ni nalik prvoj :D

Slucajno sam, poslom, obisla Bosnu uzduz i poprijeko nekih dvije - tri godine poslje rata....Iz nekih gradova sam jedva cekala povratak u Rajvosa, jednostavno taj narod koji me tamo docekao i ja nismo isti narod, ne dijelimo iste vrijednosti, nemamo iste poglede ni stavove...Cast izuzecima

valjda ce se ulaskom u evropu krenuti drugacijim putovima , npr ne nacionalnim vec demokratskim putem...pa da se bar zakopaju ratne sjekire i krene neka normalna saradnja, koliko -toliko korektni susjedski odnosi, da se omoguci onome ko zeli vise da to i ostvari ali isto tako i onome ko ne zeli da ga se pusti na miru i ne "bihuzuri" svako dva dana pricom o novoj Yu jer nje bez Tita ne moze biti i meni ona bez njega ne treba.
salvatore paradise

#94 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by salvatore paradise »

Ja ba, islamofobija. Kako je dobro biti u raspravi gdje se mozes pozvati na islamofobiju svaki put kad ti ponestane argumenata.
vazi

#95 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by vazi »

славянин wrote:
Opetja033 wrote:

1. Bosnjaci su bili priznati kao Muslimani - nacionalnost u Jugoslaviji - to sto je nekom palo na pamet da nakon par stotina godina postojanja Muslimana kao naroda u Bosni mijenja ime u Bosnjake je stvarno ucinilo ogromnu razliku :roll: .

2.Da prije si pricao strani jezik sad pricas maternji. :-? - a mozda opet .... hmmm to je isti jezik kako god ga mi zvali.

3. Idi u 49% + dijelove F BiH pa vidi koliko se Bosnjacka prava ne osporavaju. - U toj represivnoj Bosnjacko-mrzilackoj Jugoslaviji si bio toliko osporavan da si bio priznat kao i svaka druga narodnost, imao si cijelovitu saveznu republiku sa istim pravima kao i druge.

4. Genocid nije drzavna zamisao ni Jugoslavije a ni Srpskog naroda (generalizacija nije nikad dobra- pogledaj danas - jesul svi Muslimani teroristi ? ) nego idiota sa Cetnickim idejama ili djedovima - idejama na koje je narod lako pao zato sto ni drugi narodi nisu bas bili pasivni sa svojim nacionalistickim idejama (naglasak na Slovence i Hrvate - veliki broj ne svi naravno). A Bosnjaci ili Muslimani umjesto da malo ceknu da se smire strasti i pametno odigraju ostankom u Jugoslaviji i naknadnim mirnim razliskom (sto se moglo) su morali odma da trce za Hrvatskim primjerom.
hej, jel' tebi isto da te zovem srbin ili pravoslavac? :D
Opetja033

#96 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

славянин wrote:1. Bosnjaci su bili priznati kao Muslimani - nacionalnost u Jugoslaviji - to sto je nekom palo na pamet da nakon par stotina godina postojanja Muslimana kao naroda u Bosni mijenja ime u Bosnjake je stvarno ucinilo ogromnu razliku :roll: .

:lol: :lol: :lol:
Par stotina godina postojanja Muslimana kao naroda?!?! Na onoj temi o nemirima u Turskoj sam te zamolio da barem progooglas par stvari prije nego napises jer ces sebe sprijeciti u pisanju nebuloza. Muslimani kao narod nisu postojali stotinama godina. Nase historijsko ime, koje je koristeno od srednjeg vijeka pa do kraja austrougarske okupacije je upravo bilo - Bosnjaci. Stvaranjem jugoslovenske drzave to se osnovo ljudsko pravo Bosnjacima ukida.

Mi smo svoj jezik nazivali bosanskim jos od vremena kraljevine Bosne pa sve do stvaranja jugoslovenske drzave. Tada nam je i to osnovno ljudsko pravo oduzeto. Danas sve lingvisticke institucije na svijetu priznaju bosanski jezik kao zaseban i taj jezik ima svoj kod pod kojim se vodi. Dakle nebitno je sta par jugonostalgicara izgubljenih u vremenu i prostoru misli.
U toj represivnoj Bosnjacko-mrzilackoj Jugoslaviji si bio toliko osporavan da si bio priznat kao i svaka druga narodnost
Nije narodnost nego narod. I lijepo ti dokazah da nam je bilo zabranjeno historijsko ime i naziv za jezik koji smo koristili jos od srednjeg vijeka. Do 1974. nisi mogao cak imati ni to nakaradno ime "Musliman".

4..
A Bosnjaci ili Muslimani umjesto da malo ceknu da se smire strasti i pametno odigraju ostankom u Jugoslaviji i naknadnim mirnim razliskom (sto se moglo) su morali odma da trce za Hrvatskim primjerom.
Pa valjda dovoljan dokaz da Bosnjaci nisu zeljeli ostajati u vjestackoj tvorevini sa pobjesnjelim srpskim sovinizmom. Svaki narod sa iole samopostovanja zeli da ima sopstevnu drzavu.
Opetja033

#97 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

славянин
inace negiranjem bosnjacke nacije, bosanskog jezika i tvrdnjom da je bolje da smo ostali u krnjoj Jugoslaviji nego u samostalnoj BiH sasvim jasno zapravo dajes do znanja sta je tvoja ideologija. :wink:
akcid

#98 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by akcid »

vazi wrote:dok je trajala Juga bilo je divno, gotovo, nema vise, zatvoreno...Jesam veliki jugonostalgicar ALI....

Slucajno sam, poslom, obisla Bosnu uzduz i poprijeko nekih dvije - tri godine poslje rata....Iz nekih gradova sam jedva cekala povratak u Rajvosa, jednostavno taj narod koji me tamo docekao i ja nismo isti narod, ne dijelimo iste vrijednosti,.
Na isti način razmišlja i pripadnik "drugog" naroda kada dođe u tvoje mjesto. Pitaj se zašto... :-) :(

Ako ne znaš odgovor, obrati se deklarisanim kleronacionalistima, iz čijih čeljusti bali mržnja i šovinizam, ima ih i na ovoj temi
славянин

#99 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

hej, jel' tebi isto da te zovem srbin ili pravoslavac? :D
Da u vrijeme Osmanskog carstva pripadnike Islamske vjeroispovijesti su zvali Bosnjaci :-?
Jos i Bosanski kraljevi su spominjali Bosnjake naravno:

Po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humskoj zemlji, Dalmaciji, Hrvatskoj, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu
(latinski: Dei gratia rex Serbiae, Bosniae, Maritimarum partium, Chulmensium Terrarum, Dalmatiae, Croatiae, partis inferioris, Occidentalium partium, Usoriae, Soliae, Podriniae)
Last edited by славянин on 02/06/2013 14:02, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#100 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Opetja033 wrote:

Ja i ti očito ne živimo u istoj državi možda i na različitim planeta, jer u državi u kojoj ja živim ako samo odeš do Lukavice (da ne govorimo dalje) možeš vidjeti i primjetiti osporavanje Bošnjaka, njihovi kako ti to kažeš nacionalnu posebnost (ne znam po čemu smo mi to Bošnjaci posebni) kao i pravo na na jezik. Al' dobro, od indoktriniranih poslušnika nacionalnih režima u BiH ne može čovjek očekivati da realno i objektivno sagledaju stanje društva i države u kojoj živimo.
Locked