kupačica wrote:Postavila bih pitanje postavljaču teme:
Da nije malo prehrabro navesti opciju:Mislim da se geopolitička situacija ubrzano mijenja, u korist Istoka, naravno. Onaj ko to ne želi da vidi ima ozbiljan problem.Uci u Nato kasnije od 2025. godine.
Po meni je ravno utopiji očekivati da NATO ostane do tada u ovom formatu. Po meni, postoje samo dvije opcije. Prva je manje vjerovatna a to je da se NATO rasformira zbog sve uzdržanije podrške unutar sebe, odnosno od samih zemalja članica. Druga, realnija opcija je da se raspadne zbog neuspjeha na terenu, što bi rado dočekale zemlje (koje ni u mirnodopsko vrijeme ne žele dalje članstvo u NATO-u), i tim neuspjesima potkrijepile razloge za istupanje. U obje opcije sve lošija vojna ekonomija igra značajnu ulogu. Moja procjena je da će se do 2025. NATO dobro osuti i da će možda od njega ostati samo kostur, nešto poput očerupanog angloameričkog saveza. I to u "najboljem" slučaju, "najboljem".
Što se tiče BiH u NATO-u, ne bih ni da prognoziram budućnost BiH. Osim toga, za članstvo u NATO-u ne postoji raspoloženje sva tri konstititivna naroda i tu bi moglo da dođe do problema, jer je RS interesna zona Rusije. To Rusija ne krije. A ne krije ni RS. Da napomenem da Rusija ima sasvim drugačije i čvršće relacije sa RS-om od relacija sa Srbijom, da se tek neko ne bi sjetio da pravi paralelu.
Ne procitah adavno nesto veselije, pardon snovomokrije,....