Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredinama

Damir_5

#76 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Damir_5 »

TrgSolidarnosti wrote:
Ne želim ti dopustit da ikoga vrijedjas. Nego odmah ti kazem izadji iz te mahale i baci malo okom odnosno nemoj ostani u svoj mahali koji kurac ce normalnim ljudima takav nacionalista... Hercegovina je balkanska California i to dobro zapamti. Hercegovina je zemlja koja ima najmanje stanovnika a najvise doprinosi BiH. itd. itd. itd. Nisam hercegovac ali znam objektivno shvatiti neke stvari.. to sto se tebi hercegovci ne svidjaju to je tvoj problem nacionalisto
Hercegovina je bosanska "Kalifornija" koju je Bosna ili ti oni koje si ti u proslom postu zelio poniziti, izdrzavali tu tvoju bosansku "Kaliforniju", tacnije sve i jednu opcinu u zapadnoj, isto kao sto su ih i nakon rata izdrzavali punih deset godina preko politicki fiksne cijene struje koju je EPBIH bio prisiljen isporucivati Aluminijumu. Inace i Mostar ti je bio medju nerazvijenim dok god sarajevski Energoinvest nije istresao 700 miliona dolara ondasnje love za Aluminijum.

Nakon rata, tacnije u toku rata i odmah nakon rata, neki se jesu nakrali do zla boga, utajili su garant dvogodisnji drzavni budzet, pa su kao sad se nesto malo digli i kurce se, medjutim nemam ja nista protiv Hercegovine i to je Bosna, volim ja i taj dio, samo ne mogu se sloziti s tobom da Hercegovina najvise doprinosi BiH. Najvise BiH doprinosi BiH dijaspora, vise nego cijela Bosna izveze, nakon toga Sarajevo, pa Tuzla itd. Od deset najvecih kompanija u BiH samo je jedna iz Hercegovine i to Aluminijum, a vecina ostalih su ti firme sa bosnjackih vecinskih podrucja iz Bosne i jedna ili dvije iz sumske Bosne.

Ali zasto mi to u opste ovdje raspravljamo, mene zanima sta je sa onim Ljubusacima Bosnjacima, kako oni prolaze, ima li ih u Ljubuskom ili su svi istjerani/pobijeni? Ako su tamo, da li su zaposleni, da li imaju sansu raditi u opcinskoj ili kantonalnoj administraciji, jesu li slobodni, da li im djeca se obrazuju na bosanskom jeziku, da li su prisiljeni ulaziti na sporedni ulaz kao crnci u Misisipiju u 60tim proslog stoljeca itd? To je bitno, a jeb'o taj tvoj fasizam.
Last edited by Damir_5 on 03/03/2013 22:11, edited 1 time in total.
Paranoid

#77 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Paranoid »

TrgSolidarnosti wrote:
Paranoid wrote:
TrgSolidarnosti wrote:
Slažem se sa svime sto si napisao a obicno si me krivo shvatio... Manjak je kadra pa se sve uzima iz drugih država. U mene se na fakultetu kopira nastavni plan i program iz srbije. I sta da ja sad radim?
Dovoljno...
Sta je tu dovoljno objasni?
Nema se tu šta objašnjavati, jer ako si student i napišeš "u mene na fakultetu", onda je očigledno da sredina u kojoj živiš ne treba da brine za budućnost...
TrgSolidarnosti

#78 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by TrgSolidarnosti »

Jest, ja nisam bosnjak, branim one "ustase" iz zapadne hercegovine, pokusavam poniziti bosnjake,... Da, vidi malog skontao da sam fašista.. Znaš sta nacionalisto, pobijedio si.. Izvinite svi.. evo ja cu pokrenuti kolektivno samoubojstvo svih koji se ne slazu sa tobom.. pozdrav ugodno trollanje
TrgSolidarnosti

#79 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Paranoid wrote:
Nema se tu šta objašnjavati, jer ako si student i napišeš "u mene na fakultetu", onda je očigledno da sredina u kojoj živiš ne treba da brine za budućnost...
Izvini ne pazim na gramaticke i pravopisne pogreske kad pisem na forumu jer brzo tipkam, reci mi kako bi ti sastavio mojiu recenicu da znam ubuduce
Drvosjeca iz Dejcica

#80 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

TrgSolidarnosti wrote:Neda mi se ali hocu

Najveci broj turista, ne samo medjugorje... Najveca industrijska zona u cijeloj BiH... Plodna Neretva i ravnice oko neretve.. najveci proizvodjaci vina i agruma... hrvatske firme(iz HR) sjediste u hercegovini.... bla bla bla neda mi se pitaj strucnjaka ali nemas pravo da vrijedjas nikoga.. Ti ne volis njih ja mrzim tebe
Prije par dana je bio zvaničan podatak da najviše turista privlači Sarajevo, čak su bli razvrstani iz zemalja kojih dolaze. Naravno Međugorje ima dosta turista ali je to 90% vjerski turizam za razliku od Sarajeva. Vino i agrumi su Bogom dani, dakle klima, ali nedovoljno iskorišteni u odnosu na neka prijašnja vremena tako da i ovoj argument pada u vodu. HR firmi u Hercegovini ima ali opet zbog poreskih olakšica i mogućnosti "zavrtanja" poreza, dakle opet "viša sila" a ne znanje i umijeće Hercegovaca kako se to voli prezentirati. Nemam ništa protiv Hercegovaca ali ne volim kada se poluistine prezentiraju kao apsolutne istine.
Damir_5

#81 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Damir_5 »

Paranoid wrote:Opštinske administracije u RS -u
- od 5.264 uposlenih samo je 250 Bošnjaka na poslovima službenika, tehničkih i pomoćnih radnika te pripravnika.

Osnovne škole u RS-u
-od 11.671 zaposlenih, od čega je 8.261 nastavnika i 3.410 uposlenika na poslovima van nastave. Od toga je 392 Bošnjaka nastavnika i 142 Bošnjaka koji obavljaju tehničke i pomoćne poslove.

Srednje škole u RS-u
od 4.969 zaposlenih radnika, od čega 3.746 u nastavi i 1.223 vannastavnih radnika. Bošnjaka nastavnika je 75, a na poslovima van nastave uposleno je ukupno 16 Bošnjaka.

O kojem statusu se ovde priča??
Od nekih slagati cu sad, mozda jedno 50 banjaluckih predsjednika mjesnih zajednica, nema nijednog Bosnjaka. Nula, zero, nijednog Bosnjaka predsjednika mjesne zajednice u Bluci.
rahmanjin

#82 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by rahmanjin »

- od 5.264 uposlenih samo je 250 Bošnjaka na poslovima službenika, tehničkih i pomoćnih radnika te pripravnika.

Osnovne škole u RS-u
-od 11.671 zaposlenih, od čega je 8.261 nastavnika i 3.410 uposlenika na poslovima van nastave. Od toga je 392 Bošnjaka nastavnika i 142 Bošnjaka koji obavljaju tehničke i pomoćne poslove.

Srednje škole u RS-u
od 4.969 zaposlenih radnika, od čega 3.746 u nastavi i 1.223 vannastavnih radnika. Bošnjaka nastavnika je 75, a na poslovima van nastave uposleno je ukupno 16 Bošnjaka.

To su porazavajuce cinjenice. U cijeloj BiH gdje god ne treba neko iz dva "manjinska" naroda njih tu i nema. Pa cak i ono sto je po Ustavu propisano se ne postuje.
Drvosjeca iz Dejcica

#83 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

TrgSolidarnosti wrote:
Paranoid wrote:
Izvini ne pazim na gramaticke i pravopisne pogreske kad pisem na forumu jer brzo tipkam, reci mi kako bi ti sastavio mojiu recenicu da znam ubuduce
Bez ljutnje, jača je moja srednja od tog tvog fakulteta ali jbg, živimo u nakaradnom sistemu poremećenih vrijednosti pa tako imamo današnje stanje kakvo jeste. Bez uvrede, nemam ništa protiv tebe, ne poznajem te, samo govorim generalno.
TrgSolidarnosti

#84 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Da se razumijemo, nisam ni bosanac nisam ni hercegovac, nisam ni bosanac i hrecegovac, niti sam bosnjak, hrvat ili srbin ili ostali ili jos neki.. Smatrajte me amerikancem, tacnije iz chicaga a vi nastavite mlatiti praznu slamu meni se ne da imam pametnijih stvari u zivotu.

Vas pojedinac...
veleno

#85 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by veleno »

Suze u očima

{jcomments off}Nakon džume namaza čekao je mlađi čovjek u hodniku džamije, pitao me imam li minutu za njega, rekao sam da imam; tražio je da sjednemo, sjeli smo, nakratko je zašutio i zatim je počeo pričati: „Zovem se Nusmir B. iz sela Bjelovići, općina Kreševo, Srednjobosanski kanton, znate gdje je to? (Klimao sam glavom.) To je nekih pedesetak kilometara od Sarajeva. Imam kćer koja ide u osnovnu školu, i tu u Kreševu moje dijete u školi uči i obrazuje se po nastavnom planu i programu Republike Hrvatske. Ja, efendija, nemam pravo to raditi svome djetetu, ako treba mene neka vode i u crkvu, i na misu, i na Božić, ali nemam pravo to raditi svome djetetu, da u školi (kao nastavu i lekcije) ima i maškare, i Božić, i Uskrs, i sveti ovaj, i sveti onaj, ja to ne mogu podnijeti i ne mogu to svome djetetu više raditi! Odlučio sam, od ove školske godine, ako Bog da, moje će dijete ići u osnovnu školu u Kiseljak, tu barem imaju dvije škole pod jednim krovom, a u Kreševu nema, bili bi sretni da u Kreševu postoji barem i to - dvije škole pod jednim krovom, ali ne postoji. Nas ima oko 20% i mi Bošnjaci u Kreševu ne postojimo, nema nas u obrazovnom sistemu, nema nas u zapošljavanju, nema nas u zdravstvu, mi ne postojimo. Mi smo diskriminirani. Da, efendija, oni će reći da moje dijete ako za Bajram ne želi ići u školu - i ne mora, bit će joj opravdano, ali nastava se nastavlja, tada dijete propušta gotovo duple lekcije itd. Ja to svome djetetu ne mogu više raditi. Upisao sam je u Kiseljak, nemamo od općine nikakve subvencije, kako će ići - ne znam, ali ja to njoj ne mogu više raditi, kako će... Ne znam, a morat će..."

Dok je pričao, suze mu u očima.

Ovo je jedna strana medalje života (ona tamna strana koju ne vidimo i zbog toga što nam guraju prste u oči i poturaju druge probleme) u Bosni i Hercegovini, u oba bh. entiteta, koja nam razotkriva svekoliku i neviđenu diskriminaciju koja se provodi nad Bošnjacima, koji u tišini vode svoj život i muku muču s ostvarivanjem osnovnih ljudskih prava. Ova kratka priča čovjeka iz Kreševa, koji se zatekao u mom džematu na džumi namazu, jer leži u bolnici Koševo (KCUS Sarajevo) zbog neke bolesti, je samo kap u moru sistemske nepravde i diskriminacije koja se provodi nad bošnjačkim narodom. Treba li uopće spominjati, po Bog zna koji put, svetosavizaciju naše djece u školama u RS? Ali, Republika Srpska je daleko! Upppsss, pardon, i ona je blizu, na Kozijoj ćupriji, ali Kreševo je u Federaciji, tu k'o biva mi imamo vlast zajedno s našim federalnim partnerom Hrvatima. Ali, mi o tome ne smijemo govoriti, ne smijemo se buniti, gotovo da ne smijemo o tome glasno ni razmišljati.

Samo suze u očima, vrele da vrelije ne mogu biti. Koje peku, a ne teku.

Muhamed Velić

rijaset.ba
vaučer

#86 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by vaučer »

Katastrofalna tema, siromašna činjenicama, objektivnošću ali zato prebogata predrasudama, klišeima i izvlačenju činjenica iz guzice. Naravno i klasici kao Hercegovina je dio Bosne, lopovi na porezu itd, ma nema šta vrhunsko izdanje.

Veliki odjeb od ponosnog Hercegovca koji plaća svoj porez.
polovka

#87 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by polovka »

Damir_5 wrote:

Osnovne škole u RS-u

Srednje škole u RS-u

Od nekih slagati cu sad, mozda jedno 50 banjaluckih predsjednika mjesnih zajednica, nema nijednog Bosnjaka. Nula, zero, nijednog Bosnjaka predsjednika mjesne zajednice u Bluci.
Jel ti uopšte poznaješ način postavljanja tih predsjednika MZ-a?
Eto Jasmin Komić je Bošnjak, pa je bio ministar a ne predsjednik MZ-e :oops:
TrgSolidarnosti

#88 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Bez ljutnje, jača je moja srednja od tog tvog fakulteta ali jbg, živimo u nakaradnom sistemu poremećenih vrijednosti pa tako imamo današnje stanje kakvo jeste. Bez uvrede, nemam ništa protiv tebe, ne poznajem te, samo govorim generalno.
Vidim da si pismeniji, svaka ti čast. :thumbup: Ali nije teško primijetiti da si ovo napisao u svrhu uvrede ali ne brini se mene se tako lako ne vrijeđa. Svako dobro, pozdrav :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#89 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

TrgSolidarnosti wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Vidim da si pismeniji, svaka ti čast. :thumbup: Ali nije teško primijetiti da si ovo napisao u svrhu uvrede ali ne brini se mene se tako lako ne vrijeđa. Svako dobro, pozdrav :thumbup:
Ako si tako shvatio onda ti dugujem izvinjenje jer nisam to imao namjeru. Da me malo izritirao tvoj prijašnji post o Hercegovini, koja tobože hrani Bosnu, priznajem da jeste ali ne dobih tvoj odgovor na tu temu.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 03/03/2013 22:34, edited 2 times in total.
Scopio

#90 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Scopio »

Jednak im je položaj kao i Hrvata u Varešu, Bugojnu, Kaknju!
Kao i položaj Srba u Glamoču, Jajcu, Goraždu

Znaci ono prijeratnih općinskih i lijecnickih kadorva sto se uspjelo zaposliti da se odrzi neka prividna slika multikulturalnosti i to je to.
Vece trgovine mahom zaposljavaju obje etnicke skupine kako bi privukli veci broj kupaca, a sve ostale firme zaposljavaju iskljucivo jednonacionalno osim ako nemaju potrebiti kadar u svojoj etnickoj skupini onda uzimaju druge!

Znaci sve u svemu svakom je J***** biti manjina, posebno u malim sredinama!
Last edited by Scopio on 03/03/2013 22:39, edited 1 time in total.
Damir_5

#91 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Damir_5 »

TrgSolidarnosti wrote:Da se razumijemo, nisam ni bosanac nisam ni hercegovac, nisam ni bosanac i hrecegovac, niti sam bosnjak, hrvat ili srbin ili ostali ili jos neki.. Smatrajte me amerikancem, tacnije iz chicaga a vi nastavite mlatiti praznu slamu meni se ne da imam pametnijih stvari u zivotu.

Vas pojedinac...
Tebi se "ne da" ili tebi se neda?
Damir_5

#92 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Damir_5 »

Novack wrote:Ja price o pismenosti i g...na. Pa kad bi se gledalo to ovdje prije svega 80% ljudi pise "neznam". O cemu se uopste prica? Odakle vam potreba za tim glupostima?
Moras znati da u BiH pola populacije nema zavrsenu srednju skolu, cak ni onu gdje jedni ulaze na glavni ulaz, a drugi na sporedni i onda dodju zasticene "mede" iz Sarajeva i krenu kukati na sva zvona kako su "ugrozeni", a ovamo primjerci pokusavaju reketirati tursku ambasadu? Sta bi bilo da morate ulaziti na sporedni ulaz u skolu kao u nekim drugim sredinama, da morate ici iskljucivo popodne u skolu jer je jutarnja smjena iskljucivo rezervisana za povlastenu naciju?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#93 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by PipiDugaDevetka »

TrgSolidarnosti wrote:Necu, sam istrazuj ja nemam vremena
Uveli su u MZ ''Medjugorje'' kao neku EKO taxu u visini 1€ za 1 noćenje turista. Nisam bio u Medjugorju, ali iz diskuija na ovom Forumu saznao sam da nemaju asfalta u njihovoj MZ, odnosno, kroz naselje imaju nešto asfalta.
Evo kako idu naplate te EKO taxe:
http://www.medugorje.ba/
hAZNADAR

#94 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by hAZNADAR »

prusko wrote:Divljački napadi na Bošnjake povratnike u RS nisu prestali ni 2012 godine...
To ne zanima nikoga - a da je neko nebošnjake u Sarajevu ili miješani brak krivo pogledao, ili im šta rekao, vriskali bi oni što viču SaraJOVO...

Evo linka ...

http://bosniagenocide.wordpress.com/201 ... rebrenicu/
A link i organizacija su nam dobro i odavno poznati u svojoj borbi protiv mijesanih brakova koji vjerovatno ugrozava bosniakjugend.
Mislim faco - i sam ne mirisim ljevicare, kvazimultietnicare sto na svaku kontraargumentaciju vriste o fasizmu, tobozu toleranciju koja granici sa mazohismom. I sam sanjam bosnjacku nacionalnu drzavu na cijeloj BiH, ukidanje konstitutivnosti onima koji ne zele ovu drzavu, izbacivanje multietnicnosti iz politike,.. krace receno - prihvatanje surovih pravila igre gdje nema morala, pardona, vitestva i gdje se sve svodi na preuzimanje teritorija i dominaciju - ovim ili onim putem.

Zbog toga sam bio i banovan ovdje - i vrijedim za dezurnog nacionalistu - ali ruku na srce - vas samozvane borce za cistocu bosnjacke krvi - ne moze ni pas s'maslom svariti a kamoli obicni bosnjacki desnicari i nacionalisti. Dovoljno je samo da spomenete u prepoznatljivom kontekstu mijesane(koji inace ne predstavljaju nikome prijetnju niti su znacajna politicka snaga) - pa da se da prostis poserete na sav svoj patriotizam i dusebriznistvo.

U jednome si u pravu - da - ono sto je srpsko se tumaci kao samo srpsko, sto je hrvatsko se tumaci kao samo hrvatsko - a ono sto je bosnjacko - svacije. I to nije rezultat nase naivnosti, gluposti, pasivnosti,.. bla, bla,.. vec zato to smo u najnepovoljnijem polozaju i nemamo privilegiju da ovih 30-tak % BiH tumacimo kao samo bosnjacko - premalo je za takvu igru.

Ova diskriminacija Bosnjaka ce se dugo jos trpiti jer jos nismo dovoljno jaki, homogeni, slozni,... ako ikada i budemo.
polovka

#95 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by polovka »

Damir_5 wrote:
Novack wrote:Ja price o pismenosti i g...na. Pa kad bi se gledalo to ovdje prije svega 80% ljudi pise "neznam". O cemu se uopste prica? Odakle vam potreba za tim glupostima?
Moras znati da u BiH pola populacije nema zavrsenu srednju skolu, cak ni onu gdje jedni ulaze na glavni ulaz, a drugi na sporedni i onda dodju zasticene "mede" iz Sarajeva i krenu kukati na sva zvona kako su "ugrozeni", a ovamo primjerci pokusavaju reketirati tursku ambasadu? Sta bi bilo da morate ulaziti na sporedni ulaz u skolu kao u nekim drugim sredinama, da morate ici iskljucivo popodne u skolu jer je jutarnja smjena iskljucivo rezervisana za povlastenu naciju?
"Inace mozda zaposljavaju Bosnjake jer su bolji od bosanskih Srba i Hrvata? Ruku na srce, to i bas nije toliko tesko."

Ovo si prije par minuta napisao.
E sad, jel misliš da postoji neka bitna razlika u načinu razmišljanja između tebe i oih što ih kobiva kritikuješ :roll:
Scopio

#96 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Scopio »

Damir_5 wrote:
Upravo to! Oni kod sebe nazivaju multikulturalnost to sto recimo Srbi i Hrvati imaju opravdan izostanak sa nastave zbog svojih blagdana, nitko ne spominje kao onaj efendija u prethodnom postu, tko ce njegovom djetetu objasniti ispredavano gradivo tog dana!

Nitko ne zna sta znaci kad odes matični ured i kad te matičarka pita datum rođenja, ona ti napravi scenu jer ne razumije na kojem si to jeziku rekao...pa ode lafo prevoditelja zvati i nema je pola sata! :bih:
veleno

#97 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by veleno »

Scopio wrote:Jednak im je položaj kao i Hrvata u Varešu, Bugojnu, Kaknju!
Kao i položaj Srba u Glamoču, Jajcu, Goraždu

Znaci ono prijeratnih općinskih i lijecnickih kadorva sto se uspjelo zaposliti da se odrzi neka prividna slika multikulturalnosti i to je to.
Vece trgovini mahom zaposljavaju obje etnicke skupine kako bi privukli veci broj kupaca, a sve ostale firme zaposljavaju iskljucivo jednonacionalno osim ako nemaju potrebiti kadar u svojoj etnickoj skupini onda uzimaju druge!
Kako može biti isto Bošnjacima u Livnu i Kreševu i Hrvatima u Varešu i Bugojnu,kada hrvatska djeca i Varešu u Bugojnu pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku,dok nastava na bosanskom ili BHS jezicima u Kreševu i Livnu ne postoji ? :roll:

U Posavskom Kantonu postoje tri konstitutivna naroda,dok se kao maternji jezik u državnim školama izučava jedino hrvatski. Jezik je najbitnij dio identiteta svakog naroda, ako Bošnjaci u Posavini putem javnog obrazovanja nemaju mogućnost da se upoznaju sa vlastitim jezikom i diskriminirani su, šta onda tek reći o položju Bošnjaka u drugim područjima.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#98 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by PipiDugaDevetka »

Novack wrote:I ne rece mi, je li pravilno "neda" ili "ne da"?
Pravilno je oboje jer su ravnopravni jezici u cijeloj BiH, bosanski, hrvatski i srpski jezik.
Paranoid

#99 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Paranoid »

Novack wrote:
Damir_5 wrote:
Slozicu se da u naglasavanju diskriminacije ima itekako pretjerivanja, i kao sto rekoh, uvijek se primjeti ono sto osbi koja se zali odgovara i po pravilu ne primjeti ono sto ne odgovara.
Sto se tice tih ulazaka u skolu ne znam sta hoces da kazes. Da ja propagiram segregaciju ili sta? Kako si me stavio u taj kontekst nije mi jasno.

I ne rece mi, je li pravilno "neda" ili "ne da"?
Ispravno je ''ne da'' jer je negacija od glagola dati, a to je treće lice jednine... međutim, ti si svoju rečenicu, kao uostalom i svoje izjave povodom ove teme nakaradno izbacivao, tako da nemaš argumente na osnovu kojih možeš manipulisati svojim podpitanjima..

Primjer:

Code: Select all

Smatrajte me amerikancem, tacnije iz chicaga a vi nastavite mlatiti praznu slamu meni se ne da imam pametnijih stvari u zivotu. 
Last edited by Paranoid on 03/03/2013 23:02, edited 1 time in total.
Damir_5

#100 Re: Status nesrba i nehrvata u "srpskim" i "hrvatskim" sredi

Post by Damir_5 »

hAZNADAR wrote:
U jednome si u pravu - da - ono sto je srpsko se tumaci kao samo srpsko, sto je hrvatsko se tumaci kao samo hrvatsko - a ono sto je bosnjacko - svacije. I to nije rezultat nase naivnosti, gluposti, pasivnosti,.. bla, bla,.. vec zato to smo u najnepovoljnijem polozaju i nemamo privilegiju da ovih 30-tak % BiH tumacimo kao samo bosnjacko - premalo je za takvu igru.

Ova diskriminacija Bosnjaka ce se dugo jos trpiti jer jos nismo dovoljno jaki, homogeni, slozni,... ako ikada i budemo.
E naivni Haznadaru, opet u nama trazis razlog zasto smo potlaceni? Istreniralo te potlacivanje, pa kad i nisi kriv, mislis da jesi? Nisu Haznadaru Bosnjaci u nepovoljnijem polozaju od bosanskih Srba i Hrvata, pa je to razlog sto je 75% Bosne srpsko i hrvatsko eksluzivno, a 25% svacije, nego je Dayton upravo tako napravljen da to tako bude, zato i jeste napravljen tako. Vec sam napisao, jedine bosnjacke zajednice, organizacije, institucije, mediji, partije itd, koje nisu pod "daytonskom" kontrolom su:

1. Islamska zajednica BiH
2. Svjetski Bosnjacki Kongres
3. Bosnjacka Akademija Nauka i Umjetnosti

S tim sto su zadnje dvije tek nedavno nastale, pa se od njih i ne moze nista puno ocekivati. Sve ostalo, od politickih partija, do kojekakvih krugova, institucija, NVO itd sto se predstavlja kao "bosnjacko" je pod "daytonskom" kontrolom i kao takvi oni ne rade u interesu Bosnjaka, nego onako kako im se kaze, drugim rijecima klimoglavci. A kaze im se obicno da djeluju protiv interesa Bosnjaka.

Molim trolere da se prebace na neku drugu temu.
Last edited by Damir_5 on 03/03/2013 23:05, edited 2 times in total.
Locked