kasne plate naknade itd...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#76 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Truba »

Dendrlix wrote:
Black swan wrote:
ako ćemo se takmičiti u odronima i ja sam bio 5 godina neprijavljen :D
C'mon Bitch!

11,5 godina!

:D
:lol: :lol: :lol: ejbg... :run: m
jazzer

#77 Re: kasne plate naknade itd...

Post by jazzer »

Hajlac wrote:Niko od vas nije A rekao jos od doba Brankovica&Bevande kad su poceli kupovati vrijeme prije kolapsa sistema a po grckom receptu!

Sad kad su ti krediti pardon aranzmani dosli na naplatu, sjetili ste se avkati i mjaukati :x

I nek se fatate za glavu, zasluzili ste 100% :x

Svima vam je draga korupcija u drustvu jer je masa vas tako i zasjela na budzetsku sisu i okrecete glavu od drzavnog kriminala pocevsi od plata parlamentarcima 6-7 puta vecih od prosjecne.

Da ne pricam o pohlepi i grabezljivosti podizanjem kredita koje necete moci otplatiti jer ste mislili da je budzetska sisa sigurna i osigurana :x

Ista prica k'o u Grckoj - drzavni aparat bujao i bujao, plate nesrazmjerne s ucinkom, zivjelo se na kredit/havu umjesto od unapredjivanja drustva i gradjnje samoodrzive ekonomije.

Konkretno za zdravstvo: licno znam kako se skolska oprema tj. laptopi i kompjuteri privazizovala i optisivala preko noci tj. postajali su privatno vlasnistvo zaposlenih u skolama :x

A sta tek sve znaju isti ti uposlenici obrazovnog sistema tj. insideri :-)

Citav taj budzetski aparat je truHo do kosti!

Sebicnjaci i samosvjesni malogradjani samo ce navijati za isplacivanje plata u dosadasnjim iznosima po svaku cijenu ukljucujuci naravno i novo zaduzivanje citave drzave :-)

Sto ste posijali to cete i poznjeti ! A sad se ibretite.
Pa sta bi trebao uraditi neko ko ima priliku da se zaposli u skoli, opstini ili nekoj javnoj ustanovi? Treba da
kaze ''necu, ne zelim tu posao jer ja razmisljam dugorocno i svjestan da treba razvijamo ekonomiju, izvozimo,
otvaramo nova radna mjesta u realnom sektoru, bla, bla..''

Nije kriv onaj ko se tu zaposli nego onaj ko mu je to omogucio. Ovdje prevashodno mislim na opstine,
zdrvastvene ustanove i ostale budzetske sise. Kriv je onaj kome su ti zaposleni biracka baza, koji zaposlenjem
rodbine, prijatelja i ostalih racuna na nove glasove. Zbog takvih je ovakva situacija a ne zbog onih koji
traze posao.

Politicari su krivi sto su se doveli u situaciju da novim kreditima obezbjedjuju plate uposlenima javnog sektora.
Zlobnici bi rekli da je SDA to patentirala :) ali ja mislim da se svi manje / vise snalaze u tome.
Hajlac

#78 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Hajlac »

jazzer wrote:
Hajlac wrote:Niko od vas nije A rekao jos od doba Brankovica&Bevande kad su poceli kupovati vrijeme prije kolapsa sistema a po grckom receptu!

Sad kad su ti krediti pardon aranzmani dosli na naplatu, sjetili ste se avkati i mjaukati :x

Svima vam je draga korupcija u drustvu jer je masa vas tako i zasjela na budzetsku sisu i okrecete glavu od drzavnog kriminala pocevsi od plata parlamentarcima 6-7 puta vecih od prosjecne.

Da ne pricam o pohlepi i grabezljivosti podizanjem kredita koje necete moci otplatiti jer ste mislili da je budzetska sisa sigurna i osigurana :x

Ista prica k'o u Grckoj - drzavni aparat bujao i bujao, plate nesrazmjerne s ucinkom, zivjelo se na kredit/havu umjesto od unapredjivanja drustva i gradjnje samoodrzive ekonomije.

Konkretno za zdravstvo: licno znam kako se skolska oprema tj. laptopi i kompjuteri privazizovala i optisivala preko noci tj. postajali su privatno vlasnistvo zaposlenih u skolama :x

Sebicnjaci i samosvjesni malogradjani samo ce navijati za isplacivanje plata u dosadasnjim iznosima po svaku cijenu ukljucujuci naravno i novo zaduzivanje citave drzave :-)

Pa sta bi trebao uraditi neko ko ima priliku da se zaposli u skoli, opstini ili nekoj javnoj ustanovi? Treba da
kaze ''necu, ne zelim tu posao jer ja razmisljam dugorocno i svjestan da treba razvijamo ekonomiju, izvozimo,

Nije kriv onaj ko se tu zaposli nego onaj ko mu je to omogucio. Ovdje prevashodno mislim na opstine,
zdrvastvene ustanove i ostale budzetske sise. Kriv je onaj kome su ti zaposleni biracka baza, koji zaposlenjem
rodbine, prijatelja i ostalih racuna na nove glasove. Zbog takvih je ovakva situacija a ne zbog onih koji
traze posao.

Politicari su krivi sto su se doveli u situaciju da novim kreditima obezbjedjuju plate uposlenima javnog sektora.
Zlobnici bi rekli da je SDA to patentirala :) ali ja mislim da se svi manje / vise snalaze u tome.
I onaj ko mu je omogucio zaposljavanje po osnovu korupcije nekad je bio taj koji je trazio posao. Ljudi napreduju na radnom mjestu. I taj koji je primljen na osnovu korupcije tako ce nekom drugom "pomoci" pri zaposljavanju.

I svi korumpirani na vlasti nekad su bili isti ti glasaci koji su glasali za ranije korumpirane koji su njih doveli na budzetsku sisu.

Tako se krug korupcije zatvara.

Nije korupcija i nepotizam izmisljena ili pala s neba 1996. vec je procvat dozivjela 1980ih godina.
Ciji roditelji nisu inkriminirani pa ili sute ili nisu zapamtili jer im je to bilo potuno "normalno" stanje, recice vam sta se i kako radilo i tih 1980ih po drzavnim firmama recimo u Sarajevu.

Svi koji su sastavni dio tog trulog sistema vrijednosti su saucesnici u najmanju ruku!

Ja sam svjesno odbijao guranje u drzavne sise zadrzavajuci svoj potpuno samostalni put u svom poslu.
Uvijek od*ebavao sve pokusaje koruptivnih radnji tipa sistem "usluga za uslugu" i sl.
Pa ipak cu ispastati jednako kao i vecina u ucmalom drustvu.
Plivace samo najkorumpiraniji koji su na vrijeme razvili mrezu nekretnina, pokretnina i moci.
CaneBos

#79 Re: kasne plate naknade itd...

Post by CaneBos »

Black swan wrote:imate vodu i struju a vi biste i platu

pogledajte u africi i aziji
2 milijarde ljudi nema pristup pitkoj vodi a vi se njome kupate i čistite svoja auta

da ne idemo dalje od vode... a gdje je hrana u africi
a bolesti koje ne postoje više u europi
svašta

i vi se bunite što nema plata
Empatija je jedno, a indolencija nesto drugo. Iz te price o Africi izvlacim zakljucak da ces sutra roviti po kontejneru i reci: Hvala Bogu ja bar imam kontejner, a oni mogu rovit' samo po pijesku. :-)
Uopce u ovom drustvu je indolencija i faktor okretanja glave na drugu stranu toliko razbujan da je davno prevazisao epidemioloske razmjere.

Ja bila na sve tri strane i onoj privatno i onoj budzetskoj i onoj kokuzno nezaposlenoj..pa mislim da imam totalni kredibilitet da seciram sve troje. Tacno je da dugogodisnji budzetski korisnici (na sisi :D ), su bili uljuljkani sigurnoscu svojih ugovora na neodredjeno vrijeme i redovnih primanja pa su naravno dizali kredite, kreditne kartice, placanja na rate itd..itd.
Ali hajte molim vas svi vi koji nemate ta ista redovna primanja, ni siguran posao, recite da se sutra nadjete na istom takvom mjestu..vi NE BISTE podigli kredit da uzmete novi tv, novu ugaonu, novi auto, mozda novu ves masinu ili da konacno opremite ono potkrovlje sto vam 10 godina zjapi nedovrseno.????

De malo realnosti bez tog licemjerja i moralisanja..nista vi bez plata ili sa malim, neredovnim platama u privatnom sektoru niste ni moralniji, ni odgovorniji, ni manje sebicni od ovih sto su na budzetu..razlika je samo sto su ovi drugi dobili i imali priliku da se uvuku u crni pakao kreditne zaduzenosti, a vi niste.
Referent za ONO i DSZ

#80 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Referent za ONO i DSZ »

Kolko ja vidim ovde nije kriv ko je kriv nego je krivo onih 80% sto su studirali, ucili , zaposlili se rade, hej rade za +-1000BAM mjesecno (recimo skolskim profesorima)pa se sad bune sto im kasne plate.
Kako ih samo nije stid buniti se a sve dosada imali redovne plate. :mrgreen:
Sto ne trpe, kako trpe ovi sto kod privatnika rade :-) ....i govore "boze zdravlja"

Katastrofa.

...da hoce vise!
sema911s

#81 Re: kasne plate naknade itd...

Post by sema911s »

canebos
razumijem te al druze svi koji su na drzavnoj sisi su toliki neradnici da je to nemoguce skontat,.
ako nemas kontakta sa njima odi do opstine i raspitaj se za neke papire,., jbte lik u opstini na protokoli koji po vazdan lupa pecate ima 1300km + neke naknade,. evo ganjam nesto sada za poslovni idem 5-6 puta i gospodje nema u kancelariji cekam po sat dva nebil dosla,. kome da se zalim i to sto nemaju plate netrebaju je dobit kada je i ne zarade,. do maloprije sam branio skolstvo i evo prisustvujem jutros jednoj skolskoj priredbi i poslije ovog sto sam vidio i cuo nek nedobiju platu za narednih 100god.,. murjaci ko eto dragi su mi al kada on u svojoj smjeni od 8-10 h pola te smjene provede u kafani, kladionici,. i hoce 1100km,. il kada odes u stanicu "cekao sam sat vremena da prijavim tipa za prevaru i onda je isti proces prijave trajao nekih 3-4 sata pri tome se citava stanica izredala da me upozna da vide koga je to prevario,. il odi da predas za tablice ti ko obicni gradjanin tablice cekas 5-7 dana,. radio sam u osiguranju i tablice sam dobijao za 24h,. naravno uz kovertu,. onda da se vratimo inspektorima kojekakvim,. dolaze sanitarni inspektori u posl.prostor i ja na salu de mozel se sta kako,., kada ovaj kaze eto koliko ti toliko i mi,sada skontaj sta je mislio,., il odi doktoru,.,, evo imama problema sa desnim uhom,.i odem kod doktora na ciscenje kaze eto dodji sutra tu i tu daje mi vizitku,. njegova privatna orinacija i naplati mi 50km, a meni se od plate odbilo za njega i on nece da radi jer ima privatnu praksu,., odi do katastra vidjeces tu kako se slomise od posla(jeduci meso sto su nekome nesto premjerili),. il da krenes od politicara koji je nesto uradio za nas,.

iskreno drzavni sluzbenici nezasluzuju platu za to sta radee,,. :sad: :sad:
shmizlica

#82 Re: kasne plate naknade itd...

Post by shmizlica »

sema911s wrote:canebos
razumijem te al druze svi koji su na drzavnoj sisi su toliki neradnici da je to nemoguce skontat,.
ako nemas kontakta sa njima odi do opstine i raspitaj se za neke papire,., jbte lik u opstini na protokoli koji po vazdan lupa pecate ima 1300km + neke naknade,. evo ganjam nesto sada za poslovni idem 5-6 puta i gospodje nema u kancelariji cekam po sat dva nebil dosla,. kome da se zalim i to sto nemaju plate netrebaju je dobit kada je i ne zarade,. do maloprije sam branio skolstvo i evo prisustvujem jutros jednoj skolskoj priredbi i poslije ovog sto sam vidio i cuo nek nedobiju platu za narednih 100god.,. murjaci ko eto dragi su mi al kada on u svojoj smjeni od 8-10 h pola te smjene provede u kafani, kladionici,. i hoce 1100km,. il kada odes u stanicu "cekao sam sat vremena da prijavim tipa za prevaru i onda je isti proces prijave trajao nekih 3-4 sata pri tome se citava stanica izredala da me upozna da vide koga je to prevario,. il odi da predas za tablice ti ko obicni gradjanin tablice cekas 5-7 dana,. radio sam u osiguranju i tablice sam dobijao za 24h,. naravno uz kovertu,. onda da se vratimo inspektorima kojekakvim,. dolaze sanitarni inspektori u posl.prostor i ja na salu de mozel se sta kako,., kada ovaj kaze eto koliko ti toliko i mi,sada skontaj sta je mislio,., il odi doktoru,.,, evo imama problema sa desnim uhom,.i odem kod doktora na ciscenje kaze eto dodji sutra tu i tu daje mi vizitku,. njegova privatna orinacija i naplati mi 50km, a meni se od plate odbilo za njega i on nece da radi jer ima privatnu praksu,., odi do katastra vidjeces tu kako se slomise od posla(jeduci meso sto su nekome nesto premjerili),. il da krenes od politicara koji je nesto uradio za nas,.

gdje je ova općina? pa, što ja ne radim u vakoj općini? :cry:
Hajlac

#83 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Hajlac »

CaneBos wrote: Tacno je da dugogodisnji budzetski korisnici (na sisi :D ), su bili uljuljkani sigurnoscu svojih ugovora na neodredjeno vrijeme i redovnih primanja pa su naravno dizali kredite, kreditne kartice, placanja na rate itd..itd.
Ali hajte molim vas svi vi koji nemate ta ista redovna primanja, ni siguran posao, recite da se sutra nadjete na istom takvom mjestu..vi NE BISTE podigli kredit da uzmete novi tv, novu ugaonu, novi auto, mozda novu ves masinu ili da konacno opremite ono potkrovlje sto vam 10 godina zjapi nedovrseno.????
Ja prvo nikad, svjestan toga kakvo je ovo drustvo, ne bih ni pristao da se privalim na drzavnu sisu, a kamo li jos da me obuzme pohlepa i samozivost "kao da ne postoji sutra".
Sve sto sam se kucio, oblacio i obuvao, islo je sporo ali na stabilnim osnovama, dakle stednjom 10 po 10, 50 po 50 KM.
Godinama zaradjujem u prosjeku 1.5x od prosjecne plate s malim rashodima pa mi opet nije zinula guzica za auto, turisticka/hedonisticka putovanja i sl. vec i dalje zivim skromno u sklopu svojih mogucnosti. I da zaradjujem 500KM, opet bih bez zaduzivanja ovako zivio.
Za razliku od mase zaduzenih na sve strane koji se sad fataju za glavu i kukaju.

Znas, postoje ljudi u ovom Sarajevu i ovoj Bosni i Hercegovini i na ovoj Zemlji koji nisu optereceni pohlepom i hedonizmom. Ljudi koji znaju sta je skromnost.
CaneBos wrote:De malo realnosti bez tog licemjerja i moralisanja..nista vi bez plata ili sa malim, neredovnim platama u privatnom sektoru niste ni moralniji, ni odgovorniji, ni manje sebicni od ovih sto su na budzetu..razlika je samo sto su ovi drugi dobili i imali priliku da se uvuku u crni pakao kreditne zaduzenosti, a vi niste.
Pricaj za sebe. Licemjerno je to tjesenje kako smo "svi isti" taj pokusaj pranja savjesti.
Znam ljude iz privatnog sektora u malim firmama koji su uvijek kuburili sastavljali kraj s krajem bas zato jer nisu "uvezani" tj. korumpirani.

Nije osnovna razlika u tome sto su eto ovi na drzavnoj sisi dobili priliku da se "uvuku u crni pakao kreditne zaduzenosti" vec u mentalitetu razmisljanja kako, jednom kad se natakare na drzavne jasle, mogu (ne)raditi kako i dokle hoce ;-) Prst u uho.
Dok je malim privatnicima (ne racunam korumpirane rezimske tipa gradjevinskih GP Igman, ANS drive) svaki dan borba za proizvodnju/prodaju.
Last edited by Hajlac on 26/03/2013 15:07, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#84 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Alfons Kauders »

jazzer wrote:

traze posao.

Naravno da je kriv onaj koji je to omogucio, ali fino je rekao covjek - kada smo imali suficit i kada je bilo viska love od PDV-a, trosilo se nemilice, svima napumpali plate preko ledja nas u privredi. I dobili izbore 2006. Gdje su tada bili sindikati, da kazu kako je to neodrzivo?

Da bi dobili sljedece, fino su nas zaduzili za milijardu i kusur, i opet zijanili 2010 (ali samo djelimicno). I jos je bila fiskalizacija, 150 miliona otislo u havu, naplata ostala ista.

A sad da bi ovi novi trebali dobiti 2014, trebamo uraditi sta? Da uzmemo jos milijardu krede? Ili da osmislimo jos neki harac u privredi?

Nisu krivi profesori i drotovi, ali ujedno nemaju vala ni pravo da se zale. Kazu tesko sto se rezu plate? Jeste, ali teze je kada se ne dobije nikako (sto nije nimalo neobicno u privatnom sektoru). Sto se mene tice, imace pravo da se zale tek onda kada im srezu toliko da se vrati isti odnos izmedju plata u privredi i javnom sektoru koji smo imali prije desetak godina. A svi znamo kada ce se to desiti, iz razloga koje si sam naveo. :wink:
Alfons Kauders

#85 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Alfons Kauders »

Hajlac wrote:
CaneBos wrote: Tacno je da dugogodisnji budzetski korisnici (na sisi :D ), su bili uljuljkani sigurnoscu svojih ugovora na neodredjeno vrijeme i redovnih primanja pa su naravno dizali kredite, kreditne kartice, placanja na rate itd..itd.
Ja prvo nikad, svjestan toga kakvo je ovo drustvo, ne bih ni pristao da se privalim na drzavnu sisu, a kamo li jos da me obuzme pohlepa i samozivost "kao da ne postoji sutra".
Sve sto sam se kucio, oblacio i obuvao, islo je sporo ali na stabilnim osnovama, dakle stednjom 10 po 10, 50 po 50 KM.
Godinama zaradjujem u prosjeku 1.5x od prosjecne plate s malim rashodima pa mi opet nije zinula guzica za auto, turisticka/hedonisticka putovanja i sl. vec i dalje zivim skromno u sklopu svojih mogucnosti. I da zaradjujem 500KM, opet bih bez zaduzivanja ovako zivio.
Za razliku od mase zaduzenih na sve strane koji se sad fataju za glavu i kukaju.

Znas, postoje ljudi u ovom Sarajevu i ovoj Bosni i Hercegovini i na ovoj Zemlji koji nisu optereceni pohlepom i hedonizmom. Ljudi koji znaju sta je skromnost.
CaneBos wrote:De malo realnosti bez tog licemjerja i moralisanja..nista vi bez plata ili sa malim, neredovnim platama u privatnom sektoru niste ni moralniji, ni odgovorniji, ni manje sebicni od ovih sto su na budzetu..razlika je samo sto su ovi drugi dobili i imali priliku da se uvuku u crni pakao kreditne zaduzenosti, a vi niste.
Pricaj za sebe. Licemjerno je to tjesenje kako smo "svi isti" taj pokusaj pranja savjesti.
Znam ljude iz privatnog sektora u malim firmama koji su uvijek kuburili sastavljali kraj s krajem bas zato jer nisu "uvezani" tj. korumpirani.

Nije osnovna razlika u tome sto su eto ovi na drzavnoj sisi dobili priliku da se "uvuku u crni pakao kreditne zaduzenosti" vec u mentalitetu razmisljanja kako, jednom kad se takare na dravne jasle, mogu (ne)raditi sta hoce i dokle hoce ;-)
Dok je malim privatnicima (ne racunam korumpirane rezimske tipa gradjevinskih GP Igman, ANS drive) svaki dan borba za proizvodnju/prodaju.
Sjecam se scene od prije nekoliko godina, nesto kontam raditi oko stana i raspitam se u banci, u kojoj sam komitent vec 15 godina, za kredit. Fino zenska gleda, racuna, i ispadne kamata 1% veca od onog sto reklamiraju za slicne iznose... U cemu je reko problem, vidite da mi ide plata godinama preko vas, da je proslo metar para preko racuna... A zenska mi uljudno objasni da bi trebao platiti vecu kamatu zato jer nisam na budzetu.

Ja se zahvalim i izadjem. Lagano ustedim lovu za nekoliko mjeseci i odradim sve za kes. Cisto iz principa im ne bi uzeo marku kredita, niti sam.
Hajlac

#86 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Hajlac »

Alfons Kauders wrote: Sjecam se scene od prije nekoliko godina, nesto kontam raditi oko stana i raspitam se u banci, u kojoj sam komitent vec 15 godina, za kredit. Fino zenska gleda, racuna, i ispadne kamata 1% veca od onog sto reklamiraju za slicne iznose... U cemu je reko problem, vidite da mi ide plata godinama preko vas, da je proslo metar para preko racuna... A zenska mi uljudno objasni da bi trebao platiti vecu kamatu zato jer nisam na budzetu.

Ja se zahvalim i izadjem. Lagano ustedim lovu za nekoliko mjeseci i odradim sve za kes. Cisto iz principa im ne bi uzeo marku kredita, niti sam.
:thumbup: Ima nas jos koji poznaju rijeci princip, moral itd.

Nikad u zivotu se nisam zaduzio niti sadake trazio, ne zato sto nisam imao potrebe(cak naprotiv), vec jer se vodim onom U'se i u svoje kljuse.
sema911s

#87 Re: kasne plate naknade itd...

Post by sema911s »

gdje je ova općina? pa, što ja ne radim u vakoj općini? :cry:[/quote]

novi grad sarajevo,. na salteru sto ovjeravaju plata je oko 1300zavisi koliko dana u mjesec radis prvu smjenu od 0730do 1530 i drugu 12 do 1830 tako nesto (mozda sam fulio koju minutu
salter informacije najteze joj je dat ti naljepnicu posjtilac ako ides na sparat ima isto oko 1300,.
gospodje na salteru do daju svakakve papire malo se javljaju na tel tako oko 1300 zavisno od mjeseca
portir milja,. na odrzavanju cistoce malo manje od milje(ovi rade sto jest jest,. gamad mrvi dok jede, prlja,)
oni na spratu nemaju ispod 1500sve zavisi sta si,. al sto imaju neke naknade to je da prostis,.,..
nezalim se i ja imam dobru platu al otegnem muda za to i onda mi se nadje neki sisadzija koji sisalamunda vazdan i kaze nema plate i buni se,.,.
zvrk

#88 Re: kasne plate naknade itd...

Post by zvrk »

Hajlac wrote:

Nikad u zivotu se nisam zaduzio niti sadake trazio, ne zato sto nisam imao potrebe(cak naprotiv), vec jer se vodim onom U'se i u svoje kljuse.
kredit nije posudjivanje, nego kupovina novca uz obrocnu otplatu

cijena je dakako kamata :)
CaneBos

#89 Re: kasne plate naknade itd...

Post by CaneBos »

sema911s wrote:canebos

Tacno tako, sve stoji sto kazes! Samo sto ja ne branim budzetlije, nego nakaradnost samog sistema i aparata birokracije koji im je to omogucio! De ti meni reci gdje su celjad dan provela cackajuci nos i nabijajuci guzove na minderu gdje je babo bio kako treba pa se pito' za kad, sta i kako ?! Cijela poenta je u tome..samo sto narod ko narod, sve gleda u micro verziji, on gleda onog na salteru da mu majku je*emo bezobraznu, nemoralnu, drsku i lijenu..a ne gledamo da mu se more i da mu se hoce, jer ga nema niko uhvatit za vrat pa nogom u guzicu nabit' iz te stolice na kojoj radi, jel tako? Dok u privatnom sektoru si je*en skoro svaki dan i gledas ko divokoza kad odes kafu popit' imal sefa dje da te ne vidi da si sjeo tih 5 minuta a da ne radis za svojim stolom/pultom i slicno..
CaneBos

#90 Re: kasne plate naknade itd...

Post by CaneBos »

Hajlac wrote:
Alfons Kauders wrote: Sjecam se scene od prije nekoliko godina, nesto kontam raditi oko stana i raspitam se u banci, u kojoj sam komitent vec 15 godina, za kredit. Fino zenska gleda, racuna, i ispadne kamata 1% veca od onog sto reklamiraju za slicne iznose... U cemu je reko problem, vidite da mi ide plata godinama preko vas, da je proslo metar para preko racuna... A zenska mi uljudno objasni da bi trebao platiti vecu kamatu zato jer nisam na budzetu.

Nikad u zivotu se nisam zaduzio niti sadake trazio, ne zato sto nisam imao potrebe(cak naprotiv), vec jer se vodim onom U'se i u svoje kljuse. I da zaradjujem 500KM, opet bih bez zaduzivanja ovako zivio.
De odvadi sine golemo je to i za tebe takvu moralnu velicinu.. :D to si mogao samo ako ni pasceta sa sobom nemas a kamoli zenu (nezaposlenu),celjad i kojesta jos..
ako ista u zivotu mrzim to je hipokrizija lazne skromnosti, dok se drugom glava u govno tura! Takih supermena 99% hoda po ovoj zemlji.. zivio ti meni :-D
Last edited by CaneBos on 26/03/2013 16:11, edited 1 time in total.
CaneBos

#91 Re: kasne plate naknade itd...

Post by CaneBos »

Alfons Kauders wrote:
Hajlac wrote:

Nije osnovna razlika u tome sto su eto ovi na drzavnoj sisi dobili priliku da se "uvuku u crni pakao kreditne zaduzenosti" vec u mentalitetu razmisljanja kako, jednom kad se takare na dravne jasle, mogu (ne)raditi sta hoce i dokle hoce ;-)
Sjecam se scene od prije nekoliko godina, nesto kontam raditi oko stana i raspitam se u banci, u kojoj sam komitent vec 15 godina, za kredit. Fino zenska gleda, racuna, i ispadne kamata 1% veca od onog sto reklamiraju za slicne iznose... U cemu je reko problem, vidite da mi ide plata godinama preko vas, da je proslo metar para preko racuna... A zenska mi uljudno objasni da bi trebao platiti vecu kamatu zato jer nisam na budzetu.

To je moguce prijatelju kad su sitnije stvari u pitanju, da promijenis prozore u stanu recimo, kupis novi krevet, tv itd.. pa na stranu i lagano..i to kad ces skupiti sve ovisi od onog koliko mozes u prilikama u kojima se nalazis odvojiti a da osnovno u familiji ne trpi. I svaka cast, jer je osjecaj daleko bolji iako ides malo tezim putem nego da lihvari kamatare na tebi. Ali ima zaista i to jako puno onih koji ne mogu odvojiti ni 50KM na stranu mjesecno da nesto pristede.. :-? Sta im preostaje kad je nesto bitno u pitanju sto moraju sanirati, ako nije banka onda se zavale u mikrokreditne.. i tako to ide.
bavi

#92 Re: kasne plate naknade itd...

Post by bavi »

Cirkus tema :D :D :D :D :D :D

A gdje ste bili miševi kad su rudari, radnici sarabona, zraka, konjuha, vitezita, krivaje štrajkovali? Grijali fotelje jel??

imam dojavu, brzo će biti plate... inspekcije su već odavno na terenu, a evo i izvještaja o prikupljenom haraču :lol:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/dobrodos ... /120518043
bavi

#93 Re: kasne plate naknade itd...

Post by bavi »

Sad ozbiljno :)

Najbolje bi bilo da svi privatnici u naredna 2-3 mjeseca ne isplaćuju plaće tj. isplaćuju samo dio koji je neoporeziv TO i prevoz . Možda bi tad uspjele demonstracije?
Hajlac

#94 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Hajlac »

zvrk wrote:
Hajlac wrote:

kredit nije posudjivanje, nego kupovina novca uz obrocnu otplatu

cijena je dakako kamata :)
Kupovina je prenosenje vlasnistva s jedne osobe na drugu a zaduzivanje je samo posudjivanje uz lihvarstvo tj. ugradjivanje onog ko posudjuje radi cekanja na povrat posudjenog.

Joj ovih bankara :-)
Hajlac

#95 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Hajlac »

CaneBos wrote:
Hajlac wrote:

Nikad u zivotu se nisam zaduzio niti sadake trazio, ne zato sto nisam imao potrebe(cak naprotiv), vec jer se vodim onom U'se i u svoje kljuse. I da zaradjujem 500KM, opet bih bez zaduzivanja ovako zivio.
De odvadi sine golemo je to i za tebe takvu moralnu velicinu.. :D to si mogao samo ako ni pasceta sa sobom nemas a kamoli zenu (nezaposlenu),celjad i kojesta jos..
ako ista u zivotu mrzim to je hipokrizija lazne skromnosti, dok se drugom glava u govno tura! Takih supermena 99% hoda po ovoj zemlji.. zivio ti meni :-D
Ajde bogati Reis,Erdogan&Co su rekli - Pravite djecu! Nemoj mi kontra nataliteta i prosperiteta nacije :oops:
Truba

#96 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Truba »

osnovna izgleda dobila a srednja škola sljedeći tjedan kažu

proznajte da je profesorima u africi mnogo teže

čitao sam nekog misionara kako nisu imali para za krede ili tablu
uglavnom svaki dan je neko bio jedno slovo pa se poredaju kad uče neku riječ
a piše mu slovo na leđima :D

a vi se žalite za kredite i budžete i suficite i deficite

:P :P :P :P
CaneBos

#97 Re: kasne plate naknade itd...

Post by CaneBos »

Black swan wrote:osnovna izgleda dobila a srednja škola sljedeći tjedan kažu

proznajte da je profesorima u africi mnogo teže

čitao sam nekog misionara kako nisu imali para za krede ili tablu
uglavnom svaki dan je neko bio jedno slovo pa se poredaju kad uče neku riječ
a piše mu slovo na leđima :D

a vi se žalite za kredite i budžete i suficite i deficite

:P :P :P :P
Ko se ba zali..eno na pdf umjetnost zivljenja frcaju torte od 400-500KM za vjencanja, a dje sala, muzika,klopa, vjencanica itd..itd.. sto bi reko rahmetli Copic: Znam ja nas, je&o ti nas!
Truba

#98 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Truba »

torta je jednom u zivotu ako si normalan i imaš sreće u životu a zbog šupaka oko sebe treba i tortu na 5 spratova od 1.500
nek pocrkaju dušmani

sjećate se kad je mujezinović htio smanjiti plate državnim službenicima
sud je odmah donio presudu da to ne smije... nakon jednodnevnih protesta ispred federalnog parlamenta

profe su prve kad treba smanjivati a zadnji kad treba povećavati

još nešto je u vezi s profama posebno... njima kasne... a najavljuje se povećanje kantolnalnim službenicima
to sam načuo...

ako ima u gradu 3.000 profa... od tih plata možda ovisi i 10.000 ljudi što nije mala brojka

generalno ja bih radije bio domar u ložionici nego profa ma kolika bila plata
jeste vrijedi taj odmor ljeti...i banke su im naklonjenije
ali toliko sam znao profa koji su prolupali :D a znamo kakva su djeca danas... pa sjetite se da je onaj roditelj donio sjekiru u školu na roditeljski
mislim da neka milja i 100 ne vrijedi za tako osjetljiv posao kad državni službenici imaju 1.520
shmizlica

#99 Re: kasne plate naknade itd...

Post by shmizlica »

Black swan wrote:torta je jednom u zivotu ako si normalan i imaš sreće u životu a zbog šupaka oko sebe treba i tortu na 5 spratova od 1.500
nek pocrkaju dušmani

sud je odmah donio presudu da to ne smije... nakon jednodnevnih protesta ispred federalnog parlamenta

još nešto je u vezi s profama posebno... njima kasne... a najavljuje se povećanje kantolnalnim službenicima
to sam načuo...

ako ima u gradu 3.000 profa... od tih plata možda ovisi i 10.000 ljudi što nije mala brojka

ali toliko sam znao profa koji su prolupali :D a znamo kakva su djeca danas... pa sjetite se da je onaj roditelj donio sjekiru u školu na roditeljski
mislim da neka milja i 100 ne vrijedi za tako osjetljiv posao kad državni službenici imaju 1.520
pa gdje ja radim, k vrapcu :!: ja ko viši str.sar. i nisam ni blizu..........ni kad dodam topli.....naknada i nemam.....plju, u kojoj sam ja vukojebini :-)
CaneBos

#100 Re: kasne plate naknade itd...

Post by CaneBos »

shmizlica wrote:
Black swan wrote:torta je jednom u zivotu ako si normalan i imaš sreće u životu a zbog šupaka oko sebe treba i tortu na 5 spratova od 1.500
nek pocrkaju dušmani

to sam načuo...

pa gdje ja radim, k vrapcu :!: ja ko viši str.sar. i nisam ni blizu..........ni kad dodam topli.....naknada i nemam.....plju, u kojoj sam ja vukojebini :-)
Ma neee..pitanje je dje je on sa tim generalizovanjem cifri :-)

a sto se tice te torte od 1.500km pa nek crknu moji dusmani :-) ..svaka cast..ja to ne zovem hedonizam nego degenerizam..predobro je tebi u zivotu ili si jos premlad, kad bi ti birao sta bi radio i za koliko bi sta radio, al' nadoces nema sanse da te fuli "zivot" s tortom il' bez nje :-D
Post Reply