Kanton bez pomoći ostavio desetine hiljada građana
Još nema dječijeg doplatka ni porodiljskih naknada
Općina Centar: Čeka se novac iz Kantona
FOTO: Avaz
Još nema dječijeg doplatka ni porodiljskih naknada
Da je kantonalna kasa potpuno prazna i da novca nema nizašta, na svojoj koži među prvima su osjetili oni kojima je mjesečna minimalna pomoć prijeko potrebna za puko preživljavanje.
Sporan slučaj
Najbolji primjer za to su korisnici minimalnog iznosa dječijeg doplatka koji ga ni ovog mjeseca nisu dobili. U nekim općinama, kako nam je rečeno u nadležnim općinskim službama, isplate kasne jedan, a u nekima i po nekoliko mjeseci.
Sugrađanka Jasminka Kaukčija iz Novog Grada požalila nam se da joj poštar već četiri mjeseca na vrata nije donio 49,90 KM, koliko sljeduje njenog sina.
- Pokušala sam nekoliko puta kontaktirati nadležne iz Općine Novi Grad kako bi mi dali nekakav odgovor, međutim, kažu da oni nisu odgovorni za kašnjenje. Mislila sam da je moj slučaj zbog nečega sporan, ali su mi komšije rekle da se i njima dešava isto. Nigdje ne radim, dijete treba za nekoliko dana krenuti u školu, a ja ne znam kako ću mu kupiti kupon za javni gradski prijevoz - kazala je zabrinuto Kaukčija.
Krajnji korisnici
Osim korisnika dječijih doplataka, poštare već 20 dana uzalud iščekuju i porodilje u većini općina. U onima koje smo kontaktirali kazali su nam da će isplata biti kada od Kantona dobiju novac.
- Imamo informaciju da je nekim općinama već uplaćeno pa se nadamo da će i nama novac leći na račun u ponedjeljak. Nadležni iz Službe za privredu i finansije će odmah po uplati proslijediti novac krajnjim korisnicima - kazali su iz Općine Centar.
Prazne kase
Novac za porodilje još čekaju i u Općini Novo Sarajevo.
- Stalno nas građani zovu i pitaju kada će početi isplata, ali to ne zavisi od nas. Uvijek su dječiji doplatak i porodiljska naknada redovno isplaćivani, ali sada je problem u praznoj kantonalnoj kasi - rečeno nam je u Općini.