Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
fatamorgana

#76 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

drugi profil wrote: Moral i postenje se uce kod kuce na licnom primjeru od roditelja. Moze vjeroucitelj pricati sta hoce, ali dijete oponasa roditelje i to gradi karakter i etiku.
:thumbup:
harač

#77 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

nasa wrote:
šarf wrote:Općeprihvaćena zabluda je da su ljudi koji pripadaju nekoj religiji vjernici.Zabluda je da su religije,onakve kakve ih poznajemo od Boga,a svećenici zastupnici Boga.Zakoni po kojima se žive "vjernici"nisu Božji zakoni.Oni se vladaju po nekom svom zakonu.Doći ćemo u zabludu ako o Bogu donosimo mišljenje gledajući u današnje religije i pripadnike tih religija.

Neko je rekao: Učite djecu kako da misle a ne šta da misle ....
To bi trebale i religije,pomoci onome ko trazi odgovore da ih nadje odnosno ponuditi ih ,a ne nametati,a pogotovo ne brojnost stavljati ispred Istine .....
koncept abrahamovskih religija je u nametanju: mi te nećemo tjerati da prihvatiš ovu priču, ali znaj da ako to ne učiniš da te čeka vječni sadizam :D
drug_profi

#78 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

harač wrote:
nasa wrote:
šarf wrote:Općeprihvaćena zabluda je da su ljudi koji pripadaju nekoj religiji vjernici.Zabluda je da su religije,onakve kakve ih poznajemo od Boga,a svećenici zastupnici Boga.Zakoni po kojima se žive "vjernici"nisu Božji zakoni.Oni se vladaju po nekom svom zakonu.Doći ćemo u zabludu ako o Bogu donosimo mišljenje gledajući u današnje religije i pripadnike tih religija.

To bi trebale i religije,pomoci onome ko trazi odgovore da ih nadje odnosno ponuditi ih ,a ne nametati,a pogotovo ne brojnost stavljati ispred Istine .....
koncept abrahamovskih religija je u nametanju: mi te nećemo tjerati da prihvatiš ovu priču, ali znaj da ako to ne učiniš da te čeka vječni sadizam :D
Od milostvog tvorca punog ljubavi i prastanja...
fatamorgana

#79 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

drugi profil wrote:
Neki vjernici se kunu da nije problem u pošiljaocu već u poštanskom servisu kao i u primaocu, ;-)
drug_profi

#80 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

fatamorgana wrote:
drugi profil wrote:
Neki vjernici se kunu da nije problem u pošiljaocu već u poštanskom servisu kao i u primaocu, ;-)
Ocito da je bog skrojen po mjeri covjeka, a ne obratno.
fatamorgana

#81 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

drugi profil wrote:
Ocito da je bog skrojen po mjeri covjeka, a ne obratno.
Ma kako da opisuje određeni "sveti" spisi i neurotičan ....
nasa

#82 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

harač wrote:
nasa wrote:

Voljela bih i ja stvarno da imamo neko ozbiljno istrazivanje o ucinku vjeronauke jer ovako se svede na licni stav.Mene niko nije plasio nikakvim pricama u djetinjstvu,pa ne znam kako bi bilo da jeste...
Kao dijete sam otisla par puta u mekteb s drugaricom i na mene nije vala imalo nikakav ucinak...a nisam ni sad nesto ljubitelj tumacenja nepotrebnog pogotovo onog koje je u pravcu nametanja...
Iskreno kada bih danas,sutra razmisljala u tom pogledu o svom djetetu(insallah :D ) zeljela bih da samo nadje pravi put,a ne da mu ga ja namecem samim tim ni niko drugi...A ne bih imala nista protiv da upozna razlicite religije....te i da na taj nacin prosiri spoznaju i moguci zivotni odabir...
fatamorgana

#83 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote: ....Iskreno kada bih danas,sutra razmisljala u tom pogledu o svom djetetu(insallah :D ) zeljela bih da samo nadje pravi put ....
A znamo da je "pravi put" samo jedan, jel' tako naso? ;-)
drug_profi

#84 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

To je ispravno i jedino posteno prema djetetu i sebi, pa i prema bogu. Ako vjerujes u njega on bi trebao da se nametne djetetu sam i to neiskrivljen opisima ljudi.
nasa

#85 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: ....Iskreno kada bih danas,sutra razmisljala u tom pogledu o svom djetetu(insallah :D ) zeljela bih da samo nadje pravi put ....
A znamo da je "pravi put" samo jedan, jel' tako naso? ;-)
Ja vjerujem tako sto ne mora znaciti da ce dijete,a moja zelja ne znaci da bih mu nametnula jer za to znam da je pogresno,mora samo spoznati i osjecati da bi bilo sretno,sta bi imalo od vjere koje je produkt mojih zelja i usmjeravanja.
Moja duznost ce biti da mu predstavim kako to pitanje funkcionise odnosno da predstavim svoj stav po tom pitanju ali i da ga upoznam da postoje i suprotni...
fatamorgana

#86 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

"nasa"
Moja duznost ce biti da mu predstavim kako to pitanje funkcionise odnosno da predstavim svoj stav po tom pitanju ali i da ga upoznam da postoje i suprotni...
E sad se pitanje nameće spontano, koja od ove dvije mogućnosti ima veće šanse da se realizuje, da prihvati tvoj stav kao majke, roditelja i kućnog, obiteljskog okruženja ili onaj "suprotni"? :wink:
nasa

#87 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
"nasa"
E sad se pitanje nameće spontano, koja od ove dvije mogućnosti ima veće šanse da se realizuje, da prihvati tvoj stav kao majke, roditelja i kućnog, obiteljskog okruženja ili onaj "suprotni"? :wink:
E istina je da mi svi gradimo misljenja na sopstvenim iskustvima,ja nisam vjernica zbog roditeljske price jer po tom pitanju im je bila slabasna :mrgreen: ,pa vjerovatno zato i mislim da necu moci i kad bih zeljela utjecati ne dijete te zato nemam namjeru ni pokusavati....
odr0n

#88 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
"nasa"
E istina je da mi svi gradimo misljenja na sopstvenim iskustvima,ja nisam vjernica zbog roditeljske price jer po tom pitanju im je bila slabasna :mrgreen: ,pa vjerovatno zato i mislim da necu moci i kad bih zeljela utjecati ne dijete te zato nemam namjeru ni pokusavati....
A koje ćeš mu / joj ime dati jesi li razmišljala? :mrgreen:
fatamorgana

#89 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote: E istina je da mi svi gradimo misljenja na sopstvenim iskustvima,ja nisam vjernica zbog roditeljske price jer po tom pitanju im je bila slabasna :mrgreen: ,pa vjerovatno zato i mislim da necu moci i kad bih zeljela utjecati ne dijete te zato nemam namjeru ni pokusavati....
Ne zaboravi da djeca najviše uče nesvjesno imitirajući okolinu, prvo porodicu, pa školu pa društvo itd. itd.
nasa

#90 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

odr0n wrote: A koje ćeš mu / joj ime dati jesi li razmišljala? :mrgreen:
Sad mi treba @vatrogasac s onim "prelascima"pa da vidis da ime ne mora biti pesudno,neki ga i promijene :lol:
fatamorgana

#91 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
Sad mi treba @vatrogasac s onim "prelascima"pa da vidis da ime ne mora biti pesudno,neki ga i promijene :lol:
:idea: Eto šta fali na ovoj temi, koji video od vatrogasca, :lol:
nasa

#92 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: E istina je da mi svi gradimo misljenja na sopstvenim iskustvima,ja nisam vjernica zbog roditeljske price jer po tom pitanju im je bila slabasna :mrgreen: ,pa vjerovatno zato i mislim da necu moci i kad bih zeljela utjecati ne dijete te zato nemam namjeru ni pokusavati....
Ne zaboravi da djeca najviše uče nesvjesno imitirajući okolinu, prvo porodicu, pa školu pa društvo itd. itd.
Nije stvarno zbog price o vjeri ali ne bih inace dala bas presudan znacaj svim tim utjecajima,svaki zivot je prica za sebe inace da nije tako npr.braca i sestre bi bili nesto kao klonovi...
znalac

#93 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by znalac »

Mihael24 wrote: na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
tvoje pitanje je veoma jednostavno...baziramo ga na cinjenicama i istini, i istinskim vrijednostima a ne na nekim bajkama...ateizam - znaci ne vjerovanje u postojanje boga. Tacka. Sve ostalo se razlikuje od covjeka do covjeka. Banalno objasnjenje, ali bar ces ga shvatiti (nadam se): jedan ateista moze da bude clan Av Mijau i da trola na sve strane o neophodnosti otvaranja milion azila (jer ce nam toliko na kraju trebat), dok drugi moze biti za vracanje sintora i masovno sklanjanje pasa sa ulica po kratkom postupku. Valjda shvatas da to sto je neko ateista da to ne znaci da dijeli i stavove i razmisljanja sa nekim drugim ateistom. Ateizam - ne vjerovanje u boga. Tacka. Sve ostalo je dio zivotnog puta svakog od nas.

Ateizam nema nikakve ne-religijske svete textove koji nas uce kako da ne-vjerujemo, niti imamo kakve ne-religijske vodje koji nas vode u tom putu ne-vjerovanja. Ateizam je jednostavna posljedica nedostatka barem jednog jedinog kredibilnog dokaza o postojanju boga/bogova/bozanstava.

Pokusavas reci da je ateizam ogrezao u materijalizmu; apsolutno netacno a cak i nebitno, ali kad toliko mrzis materijalizam de samo pogledaj Vatikan, ili bilo sta s cim Papa raspolaze ili pogledaj dvore vjerskih sluzbenika sto kod nas sto bilo gdje na svijetu; mozda otkrijes da su religije sredstvo za prikupljanje nevjerovatne kolicine materijalnog kroz opsesivno-kompulzivno pozivanje na duhovno
Last edited by znalac on 26/01/2013 00:41, edited 1 time in total.
fatamorgana

#94 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Ne zaboravi da djeca najviše uče nesvjesno imitirajući okolinu, prvo porodicu, pa školu pa društvo itd. itd.
Nije stvarno zbog price o vjeri ali ne bih inace dala bas presudan znacaj svim tim utjecajima,svaki zivot je prica za sebe inace da nije tako npr.braca i sestre bi bili nesto kao klonovi...
Ma šta klonovi, Borgovi, :lol:
odr0n

#95 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

nasa wrote:
Religija se prenosi sa koljena na koljeno i održava porodično, familijarno, društveno, što ostavlja skoro pa nikakav prostor za promjene, ta je metoda održala religije do danas. Naravno da ćeš svoju djecu usmjeriti na isti način po vjeri, dok je kod nereligioznih slobodnija situacija što ostavlja mogućnost za promjene, da dijete kasnije odluči šta hoće pa i postane religiozan. Te promjene su mnogo burnije dočekane kod vjernika, ako osoba pređe na drugu religiju ili još gore postane ateist, dok to nije slučaj sa nereligioznim ako dođe do toga.
nasa

#96 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ali sta je neutralan odgoj,da ga poucis o svemu ,vjeri,razlicitim religijama,ateizmu itd.ili da ga ne ucis apsolutno nista po tom pitanju...
Ne postoji neutralan odgoj ali postoji nametljiv i krut i onaj koji odgaja dijete usmjeravanjem i s podsticajem ka istrazivanju...
Moze biti da se ateisti lakse nose ako dijete izabere suprotno od njihovog ali ni vjernici nemaju razlog za ocaj jer ne mozes odgovarati za izbor drugog pa makar bilo i tvoje dijete...
fatamorgana

#97 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Već sam naveo da je neko rekao da djecu treba učiti kako da misle a ne šta da misle, jel' se slažete?
nasa

#98 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:Već sam naveo da je neko rekao da djecu treba učiti kako da misle a ne šta da misle, jel' se slažete?
Naravno,a neizbjezno je da ces mu prenjeti i svojih pogleda ,pitanje je samo koliko ce to zaista u konacnici imati efekta,po bilo kojoj temi....
fatamorgana

#99 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:Već sam naveo da je neko rekao da djecu treba učiti kako da misle a ne šta da misle, jel' se slažete?
Naravno,a neizbjezno je da ces mu prenjeti i svojih pogleda ,pitanje je samo koliko ce to zaista u konacnici imati efekta,po bilo kojoj temi....
Ja ne znam zašto al' kod nas većina ljudi k'o da su se u Bosni rodila, :lol:

svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna ....
nasa

#100 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ima i Hercegovina ,sta s njom? :D

LN
Locked