68847 wrote:
1. To je činjenica a ne izgovor. I mačka će otresti nogom ako joj se hrana ne sviđa.
2. Jednom davno sam napisao nešto kao: Iskreno vjerujem da On (namjerno "On", da neko ne bi tumačio kao isključivo i samo ovako ili onako) dakle, iskreno vjerujem da On neće nit pred jednim pravednikom rajska vrata zatvoriti, bez obzira na to kako se zvao, koje boje bio, gdje živio i prije koliko hiljada godina bez mogućnosti da "knjiga/e" do njega dođe. I iskreno vjerujem da ko god atakira na čovjeka atakira na djelo nekog/nečeg mnogo većeg od sebe.
Mah ja, odma je cinjenica. I umjesto da uzme hranu ona ce je izmislit, ili to isto procumacit na fin nacin kako bi bilo ukusnije?
Nista se nije postiglo, samo je sebe zavarala da je nesta specijalno a u biti istina je drugacija.
68847 wrote:Dodatno:
Ja sam pročitao pa znam i ja sam shvatio pa znam?
Velika je razlika.
PS. Ne želim da neko pomisli da se predstavljam kao Mesija ili nadljudsko biće. Islam (a i ostale religije u svom korjenu) teže da čovjeka približe svevišnjem. Da prevaziđe svoje ovosvjetske slabosti, ograničenja i mane. Nije mu cilj da od čovjeka napravi HDD s oficijelnim Windows programom i da se svi po njemu ponašaju. Cilj je, aj recimo tako - "viši nivo svijesti". To će se valjda pravilno razumjeti.
Opet, ne razumijes bit Islama. Islam kao takav je skup pravila, preporuka, obaveza (ovo mnogim smeta) koje osoba MORA izvrsavat kako bi se primakla Svevisnjem.
Ti meni pricas o ljudskom razmisljanju, inteligenciji, sta jeste sta nije, a zaboravljas da su svi razliciti i da su porivi u meni i porivi u tebi na totalno razlicitim razinama. Da ne pricam o instinktima...
Ono sto se tebi cini normlanim, drugom nije, teci ce se promisljati. Vremenom, kao sto mozes uociti moralna a i ljudska nacela, moral i vrijednost degradiraju. Ovo nije tvrdnja, nego kako ti volis reci za svasta cinjenica. Klasican primjer je, eto da budemo moderni, MTV. Od muzike do neceg sto nema veze sa muzikom. S time se postavljaju temelji sljedecim generacijama, a plaho smo mi pametni, pa govorimo to u moje vrijeme nije bilo, al eto rade sva djeca pa nek rade i oni i takve nebuloze....
Ono sto islam omogucava covjeku, pored zblizavanja sa Svevisnjim, je da sacuva ljudskost, moral, porodicu od poriva. I svako ko se predstavlja muslimanom ce teziti tome. Nece dozvoliti da se spusta na nivo zivotinje, sto mnogi u danasnje vrijeme neprimjetno cine.
68847 wrote:Za LN:
"Timeo hominem unius libri"
Ko nije upoznat il' nije rad guglati:
Bojim se čovjeka od jedne knjige. tj. Bojim se čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu.
Opet predrasude i neobicno glupa insinuiranja.
Ja se pak bojim onih koji kada procitaju knjigu od bilo kog smatraju da je to bezuvjetna istina, zaboravljajuci da je istu napisao covjek, kojeg je slomilo vrijeme, obuzela starost i cija knjiga kroz par godina uopce ne mora imati doticaja sa stvarnoscu (Ovakve knjige mongi vole na klixu).