Tolerancija i vjernici

Rasprave o vjerskim temama.
Nefs-i Mulhima

#76 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Nefs-i Mulhima »

68847 wrote:A šta da razumijem? Rekao je: Nema Boga. Eto kažeš da je negdje drugdje rekao: Bog je Sunce.
Nespojivo? Izgleda. Izgleda da samo koristi prostor da se zabavlja.
Umalo sad da upotrebim recenicu koja bi te uvrijedila.... Helenejse, sustina iste bi da birate sta vam odgovara.

68847 wrote: Ovo već mnogo bolje zvuči.
Istina je jedna i kako je tumačiti na razne načine? To je... haj nek bude blago rečeno: blentavo.
Neću ništa da citiram. Ništa i nikoga. Haj' da vidimo ima li čovjek dosta u glavi pa da sam neke stvari može pravilno zaključiti? Ako ima, onda u tom svjetlu poizlazi da se do istine može raznim putevima doći... to već zvuči razumno.
Znaju se tacno pravila kod tumacenja Kur'ana i hadisa. Molim proguglat ne da mi se pisat.

Ne priznajem meshebe ni razlicite frakcije, dijeljenja jer smatram da smo svi muslimani. Ne volim djeljenja, dosadasnje ucenje o religiji mi pokazuje da sam bio u pravu, onaj koga ovo zanima svakako ce pronaci ono o cemu pricam.

Takoder, ponavljam, procitaj izvorno pa donesi zakaljucak :thumbup:
Kroksica

#77 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Kroksica »

biturbo wrote:
Kroksica wrote:Ko da se malo zakuhalo?
Prozivali su te ,samo da znas ...i havericu ti :run: :D
Dje?
biturbo

#78 Re: Tolerancija i vjernici

Post by biturbo »

Kroksica wrote:
biturbo wrote:
Kroksica wrote:Ko da se malo zakuhalo?
Prozivali su te ,samo da znas ...i havericu ti :run: :D
Dje?
Vrni se na 2 :shock:
nasa

#79 Re: Tolerancija i vjernici

Post by nasa »

Nefs-i Mulhima wrote:
68847 wrote:
Islam je tako koncipiran ali se kao takav ne koristi.
I kršćanstvo je tako koncipirano.
Sve se pretvorilo u dokazivanje onoga u što se vjeruje.
Gdje su arapski univerziteti koji su Evropi donijeli astronomiju, matematiku, medicinu...?
Pretvorili su se u mjesta za proučavanje svetih knjiga.
Kako mogu biti ograničen kad uzimam u obzir i tvoje i njegovo i jnihovo i...?
Uzgredno - reći nekome da je ograničen meni zvuči uvredljivo.
Tako nešto nemam običaj nekome reći.
Preporučujem isto - otvaranje uma.

Pretpostavljam da ti imas dodira svakodnevno sa Kur'anom i hadisom tako da znas kako se koristi, koji su mu ciljevi etc etc Osnovne stvari ne shvacas, a opet drsko tako pricas. Otvori um, te procitaj izvorno a ne sto ti neko kaze.
Ja ne dokazujem u sta vjerujem, cak i izbjegavam takve stvari, ali konstruktivno pricati o necemu sto da ne?

Izvini ako sam te uvrijedio, samo sam zelio napraviti jedno poredenje protkanu da malo zaboli kroz jednu narodnu s ciljem da ti skrenem paznju i SAM uzmes i procitas ono sto je IZVORNO. Lako se je razbacivat rjecima ovaj rekao ovo, onaj rekao ono, ovaj naucnik ovo onaj ono, sta ako dode do oprecnih stavova?

Ja koliko sam ogranicen, mogu ti reci, da u svom religijskom pohodu i edukovanju sam dosao do spoznaje da ne priznajem vlastitu islamsku zajednicu. Sto, to ostavljam da shvatis, cak i ostalim. Mesheba nema, pravaca nema. Postoji samo sunnet i Kur'an, a za necije tumacenje koje je suprotno tome samo se nasmjesim :thumbup:
Znaci ,musliman,pa i Poslanik je bio "samo"musliman....
68847

#80 Re: Tolerancija i vjernici

Post by 68847 »

Nefs-i Mulhima wrote: Umalo sad da upotrebim recenicu koja bi te uvrijedila.... Helenejse, sustina iste bi da birate sta vam odgovara.
U prirodi živih bića je da biraju ono što im odgovara. S tim nije lako izaći na kraj.
68847

#81 Re: Tolerancija i vjernici

Post by 68847 »

Nefs-i Mulhima wrote:... smatram da smo svi muslimani...
Naravno. I Hakkinen i Radovanović i Du Bois... I ovo što sam napisao uopšte nije zafrkancija.
Nefs-i Mulhima

#82 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Nefs-i Mulhima »

68847 wrote:U prirodi živih bića je da biraju ono što im odgovara. S tim nije lako izaći na kraj.
Fin izgovor :lol: Bas cu sutra probat s tim.... idem doktoru pa ce mo vidjet :lol:
68847 wrote: Naravno. I Hakkinen i Radovanović i Du Bois... I ovo što sam napisao uopšte nije zafrkancija.
Citaj citaj citaj, pa skontaj ko je musliman a ko ne..... opet pred rudu....
Kroksica

#83 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Kroksica »

Biturbo, ja nista ne kontam.
Nefs-i Mulhima

#84 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Nefs-i Mulhima »

Kroksica wrote:Biturbo, ja nista ne kontam.
Ako mogu da ti pomognem, mislim da cilja na ovaj post
prorok wrote:Ooooooooooooj nevjerniciiiii vozdraaaaaaaaaaaaaa..

Tolerancija i idejni pojma vjernici (ne ovi moderni vjernici tipa nase ili kroksice sto uzimaju iz vjere sta oce a odbacuju sta im se ne svidja) nikako ne ide zajedno, ali nikako.

BOG / KREATOR Ne postoji! Eto rijesena dilema koja traje hiljadama godina.
fatamorgana

#85 Re: Tolerancija i vjernici

Post by fatamorgana »

Nisi uspješno prošla psihoanalizu, :wink:
Kroksica

#86 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Kroksica »

Nefs-i Mulhima wrote:
Ako mogu da ti pomognem, mislim da cilja na ovaj post
prorok wrote:Ooooooooooooj nevjerniciiiii vozdraaaaaaaaaaaaaa..

Tolerancija i idejni pojma vjernici (ne ovi moderni vjernici tipa nase ili kroksice sto uzimaju iz vjere sta oce a odbacuju sta im se ne svidja) nikako ne ide zajedno, ali nikako.

BOG / KREATOR Ne postoji! Eto rijesena dilema koja traje hiljadama godina.
Aaaa! Nisam citala skroz postove, trazila sam samo nasa imena. Kako nisu napisana velikim slovom, promaklo mi. :D

Fala!
nasa

#87 Re: Tolerancija i vjernici

Post by nasa »

Nasla sam,jedva :D misli na ovo:

Tolerancija i idejni pojma vjernici (ne ovi moderni vjernici tipa nase ili kroksice sto uzimaju iz vjere sta oce a odbacuju sta im se ne svidja) nikako ne ide zajedno, ali nikako
Kroksica

#88 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Nisi uspješno prošla psihoanalizu, :wink:
Pao sistem na kompjutOru?
Kroksica

#89 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Kroksica »

nasa wrote:
Nasla sam,jedva :D misli na ovo:

Tolerancija i idejni pojma vjernici (ne ovi moderni vjernici tipa nase ili kroksice sto uzimaju iz vjere sta oce a odbacuju sta im se ne svidja) nikako ne ide zajedno, ali nikako
Moja ti! :lol:
68847

#90 Re: Tolerancija i vjernici

Post by 68847 »

Nefs-i Mulhima wrote:
68847 wrote:U prirodi živih bića je da biraju ono što im odgovara. S tim nije lako izaći na kraj.
Fin izgovor :lol: Bas cu sutra probat s tim.... idem doktoru pa ce mo vidjet :lol:
68847 wrote: Naravno. I Hakkinen i Radovanović i Du Bois... I ovo što sam napisao uopšte nije zafrkancija.
Citaj citaj citaj, pa skontaj ko je musliman a ko ne..... opet pred rudu....
1. To je činjenica a ne izgovor. I mačka će otresti nogom ako joj se hrana ne sviđa.
2. Jednom davno sam napisao nešto kao: Iskreno vjerujem da On (namjerno "On", da neko ne bi tumačio kao isključivo i samo ovako ili onako) dakle, iskreno vjerujem da On neće nit pred jednim pravednikom rajska vrata zatvoriti, bez obzira na to kako se zvao, koje boje bio, gdje živio i prije koliko hiljada godina bez mogućnosti da "knjiga/e" do njega dođe. I iskreno vjerujem da ko god atakira na čovjeka atakira na djelo nekog/nečeg mnogo većeg od sebe.
68847

#91 Re: Tolerancija i vjernici

Post by 68847 »

Dodatno:
Ja sam pročitao pa znam i ja sam shvatio pa znam?
Velika je razlika.

PS. Ne želim da neko pomisli da se predstavljam kao Mesija ili nadljudsko biće. Islam (a i ostale religije u svom korjenu) teže da čovjeka približe svevišnjem. Da prevaziđe svoje ovosvjetske slabosti, ograničenja i mane. Nije mu cilj da od čovjeka napravi HDD s oficijelnim Windows programom i da se svi po njemu ponašaju. Cilj je, aj recimo tako - "viši nivo svijesti". To će se valjda pravilno razumjeti.
68847

#92 Re: Tolerancija i vjernici

Post by 68847 »

Za LN:
"Timeo hominem unius libri"
Ko nije upoznat il' nije rad guglati:
Bojim se čovjeka od jedne knjige. tj. Bojim se čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu.
Nefs-i Mulhima

#93 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Nefs-i Mulhima »

68847 wrote: 1. To je činjenica a ne izgovor. I mačka će otresti nogom ako joj se hrana ne sviđa.
2. Jednom davno sam napisao nešto kao: Iskreno vjerujem da On (namjerno "On", da neko ne bi tumačio kao isključivo i samo ovako ili onako) dakle, iskreno vjerujem da On neće nit pred jednim pravednikom rajska vrata zatvoriti, bez obzira na to kako se zvao, koje boje bio, gdje živio i prije koliko hiljada godina bez mogućnosti da "knjiga/e" do njega dođe. I iskreno vjerujem da ko god atakira na čovjeka atakira na djelo nekog/nečeg mnogo većeg od sebe.
Mah ja, odma je cinjenica. I umjesto da uzme hranu ona ce je izmislit, ili to isto procumacit na fin nacin kako bi bilo ukusnije?
Nista se nije postiglo, samo je sebe zavarala da je nesta specijalno a u biti istina je drugacija.
68847 wrote:Dodatno:
Ja sam pročitao pa znam i ja sam shvatio pa znam?
Velika je razlika.

PS. Ne želim da neko pomisli da se predstavljam kao Mesija ili nadljudsko biće. Islam (a i ostale religije u svom korjenu) teže da čovjeka približe svevišnjem. Da prevaziđe svoje ovosvjetske slabosti, ograničenja i mane. Nije mu cilj da od čovjeka napravi HDD s oficijelnim Windows programom i da se svi po njemu ponašaju. Cilj je, aj recimo tako - "viši nivo svijesti". To će se valjda pravilno razumjeti.
Opet, ne razumijes bit Islama. Islam kao takav je skup pravila, preporuka, obaveza (ovo mnogim smeta) koje osoba MORA izvrsavat kako bi se primakla Svevisnjem.
Ti meni pricas o ljudskom razmisljanju, inteligenciji, sta jeste sta nije, a zaboravljas da su svi razliciti i da su porivi u meni i porivi u tebi na totalno razlicitim razinama. Da ne pricam o instinktima...

Ono sto se tebi cini normlanim, drugom nije, teci ce se promisljati. Vremenom, kao sto mozes uociti moralna a i ljudska nacela, moral i vrijednost degradiraju. Ovo nije tvrdnja, nego kako ti volis reci za svasta cinjenica. Klasican primjer je, eto da budemo moderni, MTV. Od muzike do neceg sto nema veze sa muzikom. S time se postavljaju temelji sljedecim generacijama, a plaho smo mi pametni, pa govorimo to u moje vrijeme nije bilo, al eto rade sva djeca pa nek rade i oni i takve nebuloze....

Ono sto islam omogucava covjeku, pored zblizavanja sa Svevisnjim, je da sacuva ljudskost, moral, porodicu od poriva. I svako ko se predstavlja muslimanom ce teziti tome. Nece dozvoliti da se spusta na nivo zivotinje, sto mnogi u danasnje vrijeme neprimjetno cine.

68847 wrote:Za LN:
"Timeo hominem unius libri"
Ko nije upoznat il' nije rad guglati:
Bojim se čovjeka od jedne knjige. tj. Bojim se čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu.
Opet predrasude i neobicno glupa insinuiranja.
Ja se pak bojim onih koji kada procitaju knjigu od bilo kog smatraju da je to bezuvjetna istina, zaboravljajuci da je istu napisao covjek, kojeg je slomilo vrijeme, obuzela starost i cija knjiga kroz par godina uopce ne mora imati doticaja sa stvarnoscu (Ovakve knjige mongi vole na klixu).
fatamorgana

#94 Re: Tolerancija i vjernici

Post by fatamorgana »

Nefs-i Mulhima wrote:

Ono sto islam omogucava covjeku, pored zblizavanja sa Svevisnjim, je da sacuva ljudskost, moral, porodicu od poriva. I svako ko se predstavlja muslimanom ce teziti tome. Nece dozvoliti da se spusta na nivo zivotinje, sto mnogi u danasnje vrijeme neprimjetno cine.
Dodajmo gore navedenom i mrvu odgoja i tolerancije i dobili bi skroz pristojnu religiju .... :)
68847

#95 Re: Tolerancija i vjernici

Post by 68847 »

Nefs-i Mulhima wrote: Opet predrasude i neobicno glupa insinuiranja.
Ja se pak bojim onih koji kada procitaju knjigu od bilo kog smatraju da je to bezuvjetna istina, zaboravljajuci da je istu napisao covjek, kojeg je slomilo vrijeme, obuzela starost i cija knjiga kroz par godina uopce ne mora imati doticaja sa stvarnoscu ...
Predrasude?
Glupa insinuiranja?
Knjiga koju je napisao čovjek?
Ne želim nikoga vrijeđati al moram odgovoriti: Kur'an (ni ostale svete knjige) nije uklesan u granitnu stijenu rukom svevišnjeg.
Najjači argument je: Svi ste jadne budale. U proširenoj verziji: Trošim svog vrijednog sebe na ništavna bića s kojima ću moći razgovarati kad budu mislili kao ja.
Nećete imati o čemu razgovarati. Sve vam je već jasno.
Eto, pjevali bi nadahnuto: Gloria in excelsis Deo.
Neće moći.
Nije na arapskom.
68847

#96 Re: Tolerancija i vjernici

Post by 68847 »

fatamorgana wrote:
Nefs-i Mulhima wrote: Ono sto islam omogucava covjeku, pored zblizavanja sa Svevisnjim, je da sacuva ljudskost, moral, porodicu od poriva. I svako ko se predstavlja muslimanom ce teziti tome. Nece dozvoliti da se spusta na nivo zivotinje, sto mnogi u danasnje vrijeme neprimjetno cine.
Dodajmo gore navedenom i mrvu odgoja i tolerancije i dobili bi skroz pristojnu religiju .... :)
Ne pretjeruj.
Čuj mrvu.
Mrven il' mrvičak sasvim dovoljno.
68847

#97 Re: Tolerancija i vjernici

Post by 68847 »

Nefs-i Mulhima wrote: Mah ja, odma je cinjenica. I umjesto da uzme hranu ona ce je izmislit, ili to isto procumacit na fin nacin kako bi bilo ukusnije?
Nista se nije postiglo, samo je sebe zavarala da je nesta specijalno a u biti istina je drugacija.
Moja "demagogija" je nula za ovo.
Opetja033

#98 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Opetja033 »

68847 wrote:Knjiga koju je napisao čovjek?
Ne želim nikoga vrijeđati al moram odgovoriti: Kur'an (ni ostale svete knjige) nije uklesan u granitnu stijenu rukom svevišnjeg.
Ne vrijedjas nikoga ali ovdje se ocito sva diskusija zavrsava. Za sve muslimane Kur'an je Bozija objava, potice sa bozanskog izvora a ne od strane covjeka. Rijeci Svevisnjeg, nepromjenjive i vjecne.
68847

#99 Re: Tolerancija i vjernici

Post by 68847 »

Opetja033 wrote:
68847 wrote:Knjiga koju je napisao čovjek?
Ne vrijedjas nikoga ali ovdje se ocito sva diskusija zavrsava. Za sve muslimane Kur'an je Bozija objava, potice sa bozanskog izvora a ne od strane covjeka. Rijeci Svevisnjeg, nepromjenjive i vjecne.
To ti kažeš da diskusija završava.
Nema priče.
Sveta knjiga je sveta knjiga i gotovo.
Btw postoje i kršćani.
Ne postoji niti jedan primjerak niti jedne da je "printan" božijom rukom.
Postoji samo ljudska tvrdnja da to jeste sveto slovo, i da se toj tvrdnji mora vjerovati.
68847

#100 Re: Tolerancija i vjernici

Post by 68847 »

Dakle treba stvar postaviti ovako:
Jedna strana: Ovo je sveto slovo. Ja tako tvrdim i ne smije mi se prigovarati. Svi vi ostali ste mizerna bedasta stvorenja. Nema vam spasa ako ne budete mislili kao ja.
Druga strana:......... (ne smije ništa reći jer je sve uvreda zasnovana na glupostima i zato bolje da šuti)
Bujrum pa razgovarajte.
Post Reply