šta podrazumjevaš pod bošnjak ? je li to isključivo musliman, ili je bošnjak ono što je bošnjak bio prije nekoliko vjekova ?Samir_01 wrote:Stavlja ih jer je Bosnjak.Amy-Mia wrote:jeste, ljiljani su nacionalni simbol.Danas, nasi bosanski ljiljani predstavljaju NACIONALNI a ne religiozni simbol na sta ti aludiras.zato mi je i čudno što ih na zastavu stavljaju oni, kojima je bivši reis vođa.
Svjetski bošnjački kongres
- Amy-Mia
#76 Re: Svjetski bošnjački kongres
- Samir_01
#77 Re: Svjetski bošnjački kongres
Kakav cete odgovor to dati Srbima i Hrvatima?MuaDib wrote:I budite uvjerni da je pitanje vremena kada će Bosanci dati svoj odgovor konstitutivnim narodima.
Last edited by Samir_01 on 29/12/2012 19:03, edited 1 time in total.
- karanana
#78 Re: Svjetski bošnjački kongres
Gledam sad prilog i povraca mi se. Zukorlic demokratski izabran aplauzom za koji niko nije znao da je ustvari biranje. Reis ceric, cvijet srebrenice, one dvije politicke marionete iz visegrada i srebrenice.....tuga.
KOS je duboko ovdje i sve je jaci.
KOS je duboko ovdje i sve je jaci.
Last edited by karanana on 29/12/2012 19:06, edited 1 time in total.
-
HM 2011
#79 Re: Svjetski bošnjački kongres
I ti mi Bosanci šta ti mene moliš -MuaDib wrote:Mi Bosanci molimo vas Bošnjake da nas ne uvjeravate da smo Bošnjaci agnostici, ateisti ili kršćani, kada ovakvim i sličnim manifestacijama jasno poručujete da Bošnjaci ne mogu biti osobe izvan islamskog civilizacijskog kruga. I budite uvjerni da je pitanje vremena kada će Bosanci dati svoj odgovor konstitutivnim narodima.HM 2011 wrote: Molim Vas, Bosanci, ne sekirajte se, mi se organizujemo kako hoćemo. Ako Vam ne smetaju načini organizovanja Srba i Hrvata ili njihove zastave, molimo Vas da i nas "popustite"! Ta, pa vi ste svakako Bosanci, zar ne? Prema tome organizujte sopstvene kongrese ili druge načine organizovanja i pošto vas nerviraju bošnjački predstavnici , birajte svoje, popustite nas !!!
koji vam je.... ?
šta ako sam i Bosanac i Bošnjak ?
- Fudo Bosna
#80 Re: Svjetski bošnjački kongres
HM 2011 wrote:Fudo Bosna wrote:HM 2011 wrote:FudoBosna
Nemoj me branit matere ti....
Elem,
Svjetski Bošnjački Kongres - interesantno - sad barem postoji i institucija i ljudi u instituciji - eh sad šta će ti ljudi odlučiti i kakve će odluke donositi - to će pokazati mnogo šta i pokazati ko je od čega i ko je kakav....
Kada kažu Bosne bez Bošnjaka nema i nema Bošnjaka bez Bosne - to je značajno, a onda Bosna i Hercegovina nije "samo regionalna" odrednica....
Odlepršaj u skokovima, nisam te ni spomenuo niti išta upitao, postao ti,niti me interesuješ u životu!
neću da lepršam, spominješ mene i ja sam bošnjak kao pripadnik naroda....
slabo imaš pravo govoriti u moje ime i djeliti nekakve ljude na nebošnjake i bošnjake.... odakle si uopšte, jesi li rođen u Bosni ?
prošitaj ponovno šta si napisao
Molim Vas, Bosanci, ne sekirajte se, mi se organizujemo kako hoćemo. Ako Vam ne smetaju načini organizovanja Srba i Hrvata ili njihove zastave, molimo Vas da i nas "popustite"! Ta, pa vi ste svakako Bosanci, zar ne? Prema tome organizujte sopstvene kongrese ili druge načine organizovanja i pošto vas nerviraju bošnjački predstavnici , birajte svoje, popustite nas !!!
Imam pravo pisati šta hoću. Rođen sam u Bosni, kao mladić sam branio svoju jedinu Domovinu, BiH, nisam pobjegao kao mnogi današnji Bosanci, koji pljuju na sve što je bošnjačko. Imam potpuno pravo da onima koji se ne osjećaju kao Bošnjaci, već ističu samo svoje bosanstvo, izrazim "zahvalnost", za "preveliku" brigu za Bošnjake i načine njihovog organizovanja. Neka malo brinu i o drugim narodima ili o organizovanju Bosanaca . Ako neko nije Bošnjak, što "pljuje" ili kritikuje sve što je bošnjačko? Valjda lijeći vlastite komplekse, šta li?
-
HM 2011
#81 Re: Svjetski bošnjački kongres
Rođen u Bosni,Fudo Bosna wrote:HM 2011 wrote:Fudo Bosna wrote:
Odlepršaj u skokovima, nisam te ni spomenuo niti išta upitao, postao ti,niti me interesuješ u životu!
neću da lepršam, spominješ mene i ja sam bošnjak kao pripadnik naroda....
slabo imaš pravo govoriti u moje ime i djeliti nekakve ljude na nebošnjake i bošnjake.... odakle si uopšte, jesi li rođen u Bosni ?
prošitaj ponovno šta si napisao
Molim Vas, Bosanci, ne sekirajte se, mi se organizujemo kako hoćemo. Ako Vam ne smetaju načini organizovanja Srba i Hrvata ili njihove zastave, molimo Vas da i nas "popustite"! Ta, pa vi ste svakako Bosanci, zar ne? Prema tome organizujte sopstvene kongrese ili druge načine organizovanja i pošto vas nerviraju bošnjački predstavnici , birajte svoje, popustite nas !!!
Imam pravo pisati šta hoću. Rođen sam u Bosni, kao mladić sam branio svoju jedinu Domovinu, BiH, nisam pobjegao kao mnogi današnji Bosanci, koji pljuju na sve što je bošnjačko. Imam potpuno pravo da onima koji se ne osjećaju kao Bošnjaci, već ističu samo svoje bosanstvo, izrazim "zahvalnost", za "preveliku" brigu za Bošnjake i načine njihovog organizovanja. Neka malo brinu i o drugim narodima ili o organizovanju Bosanaca . Ako neko nije Bošnjak, što "pljuje" ili kritikuje sve što je bošnjačko? Valjda lijeći vlastite komplekse, šta li?
Branio svoju domovinu sa saborcima čija je to takođe domovina (ili te sjećanje ne služi, za Slobodnu.... NAŠU DRAGU BIH)....
ne dijeli još više, dovoljno je podjeljeno - jednostavno da ne može biti jednostavnije....
nekako koriguj to... vidi šta možeš....
- Amy-Mia
#82 Re: Svjetski bošnjački kongres
kako te nije stid ? znaš li ti koliko je bošnjaka pobjeglo s prvim metkom ?nisam pobjegao kao mnogi današnji Bosanci,
- Ricken
#83 Re: Svjetski bošnjački kongres
Nego ovi upučeniji Bošnjaci, da li znaju kako će se finansirati ova institucija?I kako objašnjavate da iza cijelog projekta stoji rijaset?
- Samir_01
#84 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ne znam sta se uzbudjujete... ni mene ne predstavlja ovaj kongres, ali neka ih, imaju pravo samoorganizovanja. Ovakvih organizacija ima koliko hocete u dijaspori.
Ali smeta mi kako su odmah docekani na noz na ovoj temi kao "Oni su muslimani, oni nemaju pravo da koriste ljiljane" i sl.
Ali smeta mi kako su odmah docekani na noz na ovoj temi kao "Oni su muslimani, oni nemaju pravo da koriste ljiljane" i sl.
-
Juvelandia
#85 Re: Svjetski bošnjački kongres
+1, kongres je manje bitan, koliko ovakva zabrana "onih muslimana" da se sa necim identifikuju, a sve nekakve demokrate.Samir_01 wrote:Ne znam sta se uzbudjujete... ni mene ne predstavlja ovaj kongres, ali neka ih, imaju pravo samoorganizovanja. Ovakvih organizacija ima koliko hocete u dijaspori.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#86 Re: Svjetski bošnjački kongres
Zastava....OMG...
Voljela bih znati da li unutar Sabora postoji i jedna istaknuta ili aktivna osoba koja ne vjeruje u Boga ?
Iako je ovo privatna stvar i neukusno pitanje , voljela bih saznati odgovor.
P.S
Nisam znala da nekadašnji Jugosloveni danas mogu biti članovi predsjedništva Sabora.
Hvala.
Voljela bih znati da li unutar Sabora postoji i jedna istaknuta ili aktivna osoba koja ne vjeruje u Boga ?
Iako je ovo privatna stvar i neukusno pitanje , voljela bih saznati odgovor.
P.S
Nisam znala da nekadašnji Jugosloveni danas mogu biti članovi predsjedništva Sabora.
Hvala.
Last edited by sabina1 on 29/12/2012 19:13, edited 1 time in total.
- Ricken
#87 Re: Svjetski bošnjački kongres
Dočekani su na nož jer sam koncept njihovog djelovanja je temeljen na neistinama, istim onim na kojima je SDS temeljio pravo na etnički čiste teritorije. Ljiljani nemaju nikakve veze sa muslimanima i islamom u Bosni.Samir_01 wrote:Ne znam sta se uzbudjujete... ni mene ne predstavlja ovaj kongres, ali neka ih, imaju pravo samoorganizovanja. Ovakvih organizacija ima koliko hocete u dijaspori.
- Samir_01
#88 Re: Svjetski bošnjački kongres
Bosnjak je svako onaj ko se izjasni kao Bosnjak, koji smatra Bosanski svojim maternjim jezikom i koji smatra Bosnu svojom vjecnom domovinom.Amy-Mia wrote:šta podrazumjevaš pod bošnjak ? je li to isključivo musliman, ili je bošnjak ono što je bošnjak bio prije nekoliko vjekova ?
U posljednjih 100 i vise godina cinjenica je da su Bosnjaci vecinom muslimani, i da je Islam za Bosnjake ono sto je Pravoslavlje za Srbe i Grke, ili Katolicanstvo za Hrvate i Poljake.
- sabina1
#90 Re: Svjetski bošnjački kongres
Zemljo otvori se......Fudo Bosna wrote:...... budite narod drugog reda kao do 1992. godine ...
- MOSALJOZE
#91 Re: Svjetski bošnjački kongres
Bosanski ljiljan ili zlatni ljiljan kao simbol u Bosni i Hercegovini počeo se upotrebljavati u srednjem vijeku. Prisutan je na novcu, pečatima, zastavama, grbovima plemićkih dinastija, stećcima, raznim ukrasnim predmetima itd. Posebno je postao popularan kada je Bosna bila najmoćnija država na Balkanu i kada je njom vladao kralj Tvrtko I Kotromanić. Dinastija Kotromanića je za simbol uzela bosanski ljiljan, najčešće zvan zlatni ljiljan.
Prema nekim izvorima ljiljan potiče iz Ugarskog-anžuvijskog kraljevsta. Ipak ta teza je manje vjerovatna pošto je Kralj Tvrtko I Kotromanić imao nesuglasice sa Anžuvijskim kraljevstvom u početku svoje vladavine, zbog namjere Anžuvijskog kraljevstva da prisvoji Bosnu svom kraljevstvu.
Također postoji vjerovatnoća da je ljiljan uveden kao paralela patarenima Francuske koji su dijelili neka od osnovnih načela doktrine Crkve bosanske. Na ovaj način Tvrtko je namjeravao prikazati jedinstvo bosanskog naroda u okruženju rimokatoličke i bizantijske kulture. U svakom slučaju zlatni ljiljan se može smatrati autohtonim bosanskim simbolom, s obzirom da postoji i posebna vrsta ljiljana poznata pod nazivom Lilium bosniacum.
Grb zlatnih ljiljana stvoren od kraljevske porodice Kotromanić se sastojao od šest zlatnih ljiljana na plavoj podlozi sa bijelom lentom. Dolaskom Osmanlija na područje Balkana i padom dinastije Kotromanić i sam grb je izašao iz upotrebe.
Moderna upotreba [uredi]
Godine 1992. grb zlatnih ljiljana nalazi svoju ponovnu upotrebu sa proglašenjem nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Zastava Republike Bosne i Hercegovine se sastojala od grba zlatnih ljiljana na bijeloj podlozi. Ovo je bila i zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine. Grb je također bio uklesivan na grobove bosanskih poginulih boraca.
Godine 1998, nakon protesta političkih predstavnika nekadašnje Herceg-Bosne i Republike Srpske, zastava Republike Bosne i Hercegovine je zamjenjena novom. Ipak Bošnjaci i dalje koriste grb i zastavu u odgovarajućim kulturnim prilikama, a na grbu Federacije BiH i grbovima nekih kantona i općina, ljiljan se koristi kao simbol Bošnjaka.
zastava za tvrtkovog vlaadanja
Prema nekim izvorima ljiljan potiče iz Ugarskog-anžuvijskog kraljevsta. Ipak ta teza je manje vjerovatna pošto je Kralj Tvrtko I Kotromanić imao nesuglasice sa Anžuvijskim kraljevstvom u početku svoje vladavine, zbog namjere Anžuvijskog kraljevstva da prisvoji Bosnu svom kraljevstvu.
Također postoji vjerovatnoća da je ljiljan uveden kao paralela patarenima Francuske koji su dijelili neka od osnovnih načela doktrine Crkve bosanske. Na ovaj način Tvrtko je namjeravao prikazati jedinstvo bosanskog naroda u okruženju rimokatoličke i bizantijske kulture. U svakom slučaju zlatni ljiljan se može smatrati autohtonim bosanskim simbolom, s obzirom da postoji i posebna vrsta ljiljana poznata pod nazivom Lilium bosniacum.
Grb zlatnih ljiljana stvoren od kraljevske porodice Kotromanić se sastojao od šest zlatnih ljiljana na plavoj podlozi sa bijelom lentom. Dolaskom Osmanlija na područje Balkana i padom dinastije Kotromanić i sam grb je izašao iz upotrebe.
Moderna upotreba [uredi]
Godine 1992. grb zlatnih ljiljana nalazi svoju ponovnu upotrebu sa proglašenjem nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Zastava Republike Bosne i Hercegovine se sastojala od grba zlatnih ljiljana na bijeloj podlozi. Ovo je bila i zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine. Grb je također bio uklesivan na grobove bosanskih poginulih boraca.
Godine 1998, nakon protesta političkih predstavnika nekadašnje Herceg-Bosne i Republike Srpske, zastava Republike Bosne i Hercegovine je zamjenjena novom. Ipak Bošnjaci i dalje koriste grb i zastavu u odgovarajućim kulturnim prilikama, a na grbu Federacije BiH i grbovima nekih kantona i općina, ljiljan se koristi kao simbol Bošnjaka.
zastava za tvrtkovog vlaadanja
Last edited by MOSALJOZE on 29/12/2012 19:16, edited 1 time in total.
- Samir_01
#92 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ricken wrote:Ljiljani nemaju nikakve veze sa muslimanima i islamom u Bosni.
A ko su ti muslimani u Bosni koje spominjes?
- Fudo Bosna
#93 Re: Svjetski bošnjački kongres
@HM 2011
"Rođen u Bosni,
Branio svoju domovinu sa saborcima čija je to takođe domovina (ili te sjećanje ne služi, za Slobodnu.... NAŠU DRAGU BIH)....
ne dijeli još više, dovoljno je podjeljeno - jednostavno da ne može biti jednostavnije....
nekako koriguj to... vidi šta možeš...."
Ja je dijelim zato što se ne stidim svoga Bošnjaštva? Ja, ako sam etnički Bošnjak i po državljanstvu i nacionalnosti Bosanac i Hercegovac, sam taj koji dijeli BiH? Znači , mi se , Bošnjaci, da bi BiH bila jača i da je ne bi "razbijali" trebamo odreči svih onih načina organizovanja odnosno onog čega već godinama imaju drugi narodi: SANU, HANU, itd...poslije vjerovatno i jezika , vjere, identiteta i ...?
I onda će nam Srbi i Hrvati pljesnuti, reći: " aferim vi ste nas ubijedili da ste multi kulti" i mirna Bosna?
E nisam znao, da, slabi Bošnjaci, znači jaka i nepodijeljena Bosna? Baš me "prosvijetli"!
"Rođen u Bosni,
nekako koriguj to... vidi šta možeš...."
Ja je dijelim zato što se ne stidim svoga Bošnjaštva? Ja, ako sam etnički Bošnjak i po državljanstvu i nacionalnosti Bosanac i Hercegovac, sam taj koji dijeli BiH? Znači , mi se , Bošnjaci, da bi BiH bila jača i da je ne bi "razbijali" trebamo odreči svih onih načina organizovanja odnosno onog čega već godinama imaju drugi narodi: SANU, HANU, itd...poslije vjerovatno i jezika , vjere, identiteta i ...?
I onda će nam Srbi i Hrvati pljesnuti, reći: " aferim vi ste nas ubijedili da ste multi kulti" i mirna Bosna?
E nisam znao, da, slabi Bošnjaci, znači jaka i nepodijeljena Bosna? Baš me "prosvijetli"!
- Ricken
#94 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ja ne spominjem muslimane, nego ljiljane koji nisu simbol muslimana nego porodice Kotromanić, srednjovjekovne vladarske porodice ili da pojednostavnim to je simbol srednjovjekovne Bosne u kojoj je službena religija bila Crkva Bosanska.Samir_01 wrote:Ricken wrote:Ljiljani nemaju nikakve veze sa muslimanima i islamom u Bosni.![]()
- Samir_01
#95 Re: Svjetski bošnjački kongres
A ti si ireligiozna Bosnjakinja pa te to zanima?tvsabina wrote:Voljela bih znati da li unutar Sabora postoji i jedna istaknuta ili aktivna osoba koja ne vjeruje u Boga ? Iako je ovo privatna stvar i neukusno pitanje , voljela bih saznati odgovor.
- Samir_01
#96 Re: Svjetski bošnjački kongres
To danas nije religiozni simbol vec nacionalni.Ricken wrote:Ja ne spominjem muslimane, nego ljiljane koji nisu simbol muslimana nego porodice Kotromanić, srednjovjekovne vladarske porodice ili da pojednostavnim to je simbol srednjovjekovne Bosne u kojoj je službena religija bila Crkva Bosanska.Samir_01 wrote:Ricken wrote:Ljiljani nemaju nikakve veze sa muslimanima i islamom u Bosni.![]()
Nacionalni smbol Bosne i Bosnjaka.
- raoul duke
#97 Re: Svjetski bošnjački kongres
Nakon ovog SBK-a, definitivno odustajem od izjasnjavanja kao Bosnjak.
Kao ireligiozni Bosnjak na popisu cu se izjasniti kao Bosanac, ateista.
Kao ireligiozni Bosnjak na popisu cu se izjasniti kao Bosanac, ateista.
- Fudo Bosna
#98 Re: Svjetski bošnjački kongres
MuaDib wrote:Mi Bosanci molimo vas Bošnjake da nas ne uvjeravate da smo Bošnjaci agnostici, ateisti ili kršćani, kada ovakvim i sličnim manifestacijama jasno poručujete da Bošnjaci ne mogu biti osobe izvan islamskog civilizacijskog kruga. I budite uvjerni da je pitanje vremena kada će Bosanci dati svoj odgovor konstitutivnim narodima.HM 2011 wrote: Molim Vas, Bosanci, ne sekirajte se, mi se organizujemo kako hoćemo. Ako Vam ne smetaju načini organizovanja Srba i Hrvata ili njihove zastave, molimo Vas da i nas "popustite"! Ta, pa vi ste svakako Bosanci, zar ne? Prema tome organizujte sopstvene kongrese ili druge načine organizovanja i pošto vas nerviraju bošnjački predstavnici , birajte svoje, popustite nas !!!
Niko Vas koji se osjećate Bosancima ne uvjerava da ste Bošnjaci ateisti ili sl? Uopće nije istina da je Bošnjak = samo musliman, može biti i ateista i agnostik i ili bilo šta drugo? Potpuno je nama Bošnjacima svejedno kako se vi Bosanci osjećate. Međutim, Vaš je problem to što ste bošnjačkog/muslimanskog porijekla, većina, 95 % Bosanaca, jer Srbi i Hrvati porijeklom, skoro da ne postoje među Bosancima. I onda uzimate za pravo sebi da samo Bošnjacima "solite pamet". Valjda "korijeni vuku"?
Last edited by Fudo Bosna on 29/12/2012 19:26, edited 1 time in total.
- Ricken
#99 Re: Svjetski bošnjački kongres
Bošnjački kongres nije nacionalna nego religiozna tvorevina, te nevidim razlog za nacionalne simbole.Samir_01 wrote:Ricken wrote:Samir_01 wrote:
To danas nije religiozni simbol vec nacionalni.
Nacionalni smbol Bosne i Bosnjaka.
- sabina1
#100 Re: Svjetski bošnjački kongres
Moja je stvar da li sam "ireligiozna" ali s obzirom da Sabor vode RELIGIOZNI Bošnjaci jer sam ih prepoznala iako ne nose vjerske odore , zanima me kao punoljetnu i ravnopravnu Bošnjakinju da li među istaknutim vođama Sabora postoje Bošnjaci koji ne vjeruju u Boga jer im na čelu ne piše da ne vjeruju u Boga.Samir_01 wrote:A ti si ireligiozna Bosnjakinja pa te to zanima?tvsabina wrote:Voljela bih znati da li unutar Sabora postoji i jedna istaknuta ili aktivna osoba koja ne vjeruje u Boga ? Iako je ovo privatna stvar i neukusno pitanje , voljela bih saznati odgovor.
Ponavljam pitanje je privatno i neukusno ali me zanima.
Problem ?
P.S Izgleda da nije problem što ima nekadašnjih Jugoslovena u predsjedništvu Sabora.