da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Locked

da li jugonostalgicar mora biti lijevicar ?

da
20
39%
ne
31
61%

Total votes: 51

Jay Gatsby

#76 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Jay Gatsby »

Klavikula wrote:
meni dosta BiH na principima ZAVNOBiH-a
Da, samo što je princip jedno, a praksa drugo. Ovo jesu bili proklamirani principi, ali ih (svih) u praksi nije bilo:

Oličena u narodno-oslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:

* Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;

Slobodu vjeroispovijesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovijesti;
Slobodu zbora i dogovora, udruživanja i štampe;
Ličnu i imovinsku sigurnost građana, kao i slobodu privatne inicijative u privrednom životu;
Ravnopravnost žena sa muškarcima, kako u političkom životu zemlje tako i u svim oblastima društvene djelatnosti;
Izborno pravo u demokratskoj Bosni i Hercegovini birači će vršiti tajnim glasanjem na osnovu opšteg, jednakog i neposrednog prava glasa;
Aktivno i pasivno izborno pravo ima svaki građanin i građanka koji su navršili 18 godina života, a nisu toga prava lišeni na osnovu zakona;
Borci narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije imaju to pravo bez obzira na godine starosti;
Svakom građaninu zajamčeno je pravo žalbe na rješenje organa vlasti, kao i pravo molbe i pritužbe svim organima državne vlasti;
Niko ne može biti osuđen bez prethodnog sudskog postupka.
pretresnov

#77 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by pretresnov »

Klavikula wrote:
Akadi wrote:
Klavikula wrote:
I ja priželjkujem Veliku Bosnu koja će nastati u miru.

A možemo i napraviti Veliku Bosnu u okviru granica Jugoslavije..... hmmmm...... i wonder...... :run:
Meni isto dosta kraljevina kao i tebi, samo ne Jugoslavija nego Bosna:

:D
Klavikula

#78 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Klavikula »

Jay Gatsby wrote:
Klavikula wrote:
Da, samo što je princip jedno, a praksa drugo. Ovo jesu bili proklamirani principi, ali ih (svih) u praksi nije bilo:

Oličena u narodno-oslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:

* Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;

Slobodu vjeroispovijesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovijesti;
Slobodu zbora i dogovora, udruživanja i štampe;
Ličnu i imovinsku sigurnost građana, kao i slobodu privatne inicijative u privrednom životu;
Ravnopravnost žena sa muškarcima, kako u političkom životu zemlje tako i u svim oblastima društvene djelatnosti;
Izborno pravo u demokratskoj Bosni i Hercegovini birači će vršiti tajnim glasanjem na osnovu opšteg, jednakog i neposrednog prava glasa;
Aktivno i pasivno izborno pravo ima svaki građanin i građanka koji su navršili 18 godina života, a nisu toga prava lišeni na osnovu zakona;
Borci narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije imaju to pravo bez obzira na godine starosti;
Svakom građaninu zajamčeno je pravo žalbe na rješenje organa vlasti, kao i pravo molbe i pritužbe svim organima državne vlasti;
Niko ne može biti osuđen bez prethodnog sudskog postupka.
pa ako bas ciljas na demokratiju u praksi nje je puno vise bilo u SFRJ nego danas, samo je bila utjelovljena u neke druge, bitnije, sfere zivota, a ne sitne gluposti :thumbup:
Klavikula

#79 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Klavikula »

pretresnov wrote:
Klavikula wrote: A možemo i napraviti Veliku Bosnu u okviru granica Jugoslavije..... hmmmm...... i wonder...... :run:
Meni isto dosta kraljevina kao i tebi, samo ne Jugoslavija nego Bosna:

:D [/quote]
ja sam protiv kralja, bilo gdje i bilo kad :run:
jugo 45

#80 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

Osobno ne vidim karadzordevica kao ozbiljnog kandidata za kralja jugoslavije . Pa covjek nezna sloziti tri suvisle recenice na srpskohrvatskom . Moje je misljenje da ako bi juga i bila kraljevina , kralja treba izabrati referendumom .
Akadi

#81 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Akadi »

jugo 45 wrote:Osobno ne vidim karadzordevica kao ozbiljnog kandidata za kralja jugoslavije.

A koga vidiš?

:zzzz:
Pa covjek nezna sloziti tri suvisle recenice na srpskohrvatskom.
Na čemu?
jugo 45

#82 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

Dobro onda na serbišn inglišu . Nemoj mi sada pocet bulazniti da crnogorci , bosnjaci , hrvati i srbi govore cetri zasebna jezika .
Klavikula

#83 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Klavikula »

jugo 45 wrote:Dobro onda na serbišn inglišu . Nemoj mi sada pocet bulazniti da crnogorci , bosnjaci , hrvati i srbi govore cetri zasebna jezika .
normalno, 4 sasvim razlicita jezika, koja nemaju dodirnih tacaka :skoljka: :run:
Akadi

#84 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Akadi »

jugo 45 wrote:Dobro onda na serbišn inglišu . Nemoj mi sada pocet bulazniti da crnogorci , bosnjaci , hrvati i srbi govore cetri zasebna jezika .
Nisu zasebni, to je sve Bosanski jezik.

Ili bosanskohercegovački ako si već zapeo za ove složenice.
jugo 45

#85 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

Kaj morem kad me covek ne razme ?
ArthurSpooner

#86 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

Akadi wrote: Nisu zasebni, to je sve Bosanski jezik.

Ili bosanskohercegovački ako si već zapeo za ove složenice.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
jugo 45

#87 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

Sluzbeno se radi o istocno hercegovackom dijalektu koji je uzet za standard prvenstveno zbog dubrovacke knjizevnosti koja je pisana na njemu . Na zalost pisem sa moba pa nemogu staviti kartu tog dijalekta na forum .
cyprus

#88 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by cyprus »

Sezam wrote:
cyprus wrote:
Sezam wrote:Jugonostalgicari se mogu komotno podijeliti u dvije grupe:

1) velikosrbi, u svim formama i oblicima.
2) romanticne budaletine koje zal za mladoscu iskazuju kroz zal za Jugoslavijom.
3) oni svjesni činjenice da južnoslavenski narodi jedino zajedno mogu predstavljat neki faktor u svijetu... Odvojeno su samo banana plemena i banana države...
To tvoje 3) se moze komotno staviti pod moje 1) ;-)

Ta zelja da se bude faktor u svijetu, to je stara velikosrpska tendencija. Kakav je faktor Luxemburg u svijetu? Ili Finska? Bosni ne treba preseravanje sa "faktorima u svijetu", to su velikosrpske zelje.
Kakav su faktor Luksemburg i Finska u svijetu? :lol: :lol: Haj, jebo ovu temu... Odoh...
bascelik

#89 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by bascelik »

Sezam wrote:Jugonostalgicari se mogu komotno podijeliti u dvije grupe:

1) velikosrbi, u svim formama i oblicima.
2) romanticne budaletine koje zal za mladoscu iskazuju kroz zal za Jugoslavijom.
Vrlo precizno definirano. Potpisujem, s time da bih još dodao i privilegirani sloj društva koji je bez posebnih kvaliteta dobivao cjeloživotne privilegije (posao, stanovi, zvanje, društveni status...), zahvaljujući nerazumnoj odanosti Beogradu i svemu što dolazi iz velikosrpske kuhinje.
jugo 45

#90 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

Image
bascelik

#91 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by bascelik »

šumadijsko-vojvođanski dijalekat ??? šta je to? od kada datira? možda poslije `45.?
fakat je da se npr. dalmatinci sa zagorcima, slavoncima, međimurcima i istranima ne bi uopće razumjeli da nije školskog sistema i jezičke politike. isto se može reći za ljude iz Niša, Vranja i sl. koji se bez smišljene jezičke politike ne bi razumjeli sa recimo beograđanima, vojvođanima i sl. slobodno se može reći da su bosanci i hercegovci jedini jezički uniformni od Une do Drine i od Save do mora :bih:
Sezam

#92 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Sezam »

Klavikula wrote:
ArthurSpooner wrote:
Sezam wrote:

Ta zelja da se bude faktor u svijetu, to je stara velikosrpska tendencija. Kakav je faktor Luxemburg u svijetu? Ili Finska? Bosni ne treba preseravanje sa "faktorima u svijetu", to su velikosrpske zelje.
:thumbup:

Ni ja ne razumijem ovu megalomansku zelju koju imaju mnogi jugofili da treba biti "faktor u svijetu". Kao da ce im to ciniti zivote ljepsim onako u svakodnevnici :? Evo Norveska, Danska i Svedska su sigurno bili veci faktor u svijetu kad su bili dio Kalmarske Unije, ali ipak ne vidim da postoji kod njih neki zal za tim vremenima.

Mislim da smo mi toliko navikli da budemo dio neceg veceg (Jugoslavija, AU, Osmansko carstvo) da jednostavno ne znamo sta cemo sami. Zato nam i jeste ovako. Jedino kad se Bosnjaci/Bosanci okrenu sebi a prestanu sanjati o nekakvoj Jugoslaviji, Austrougarskoj ili Osmanlijama cemo imati kakvu takvu normalnu drzavu.
to je zelja za odlucivanjem o samom sebi, da nam se niko ne petlja u unutrasnju politiku i da nam ne odredjuju sta cemo i kako cemo raditi i cije cemo sluge biti..nista vise, samo to..sasvim legitimna zelja :thumbup:
Ma ja, niko osim Srba u Beogradu :roll: Prosipas tipicnu velikosrpsku demagogiju, svjesno ili nesvjesno.

Da ne spominjem da bi svako udruzivanje u neku novu Jugoslaviju znacilo relevatizaciju genocida nad Bosnjacima i pripremanje terena za konacni genocid na Bosnjacima u buducnosti.

Ne ulazim u motive zbog kojih ti i ostali prizeljkujete neku novu Jugoslaviju, ali treba da znas da svako ko zeli neku novu YU ne zeli dobro Bosni, a pogotovo Bosnjacima.
Sezam

#93 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Sezam »

cyprus wrote:
Sezam wrote:
cyprus wrote: 3) oni svjesni činjenice da južnoslavenski narodi jedino zajedno mogu predstavljat neki faktor u svijetu... Odvojeno su samo banana plemena i banana države...

Kakav su faktor Luksemburg i Finska u svijetu? :lol: :lol: Haj, jebo ovu temu... Odoh...
Putuj.
Nebitan32

#94 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Nebitan32 »

Jugosloveni su nedovrseni Srbi.
Dok su njihovi potomci "srbende" 1/1.
Vidjeti pod Vuk Jeremic

Dok je sama Jugoslavija bila najveci "srpski dom" ikad. Samo u toj i takvoj kuci u Sarajevo su dolazili Veselin Vlahovic Batko (Niksic), Radovan Karadzic (Savnik), Nikola Poplasen(Sombor), Milutin Kukanjac (Zlatibor),Momcilo Perisic(Kostunici) itd...

Samo u takvoj kuci su se slicne psihopate naseljavale izvan Srbije. Oni su postavljani na najznacajnije funckije po cijeloj bivsoj SFRJ. Samo u takvoj kuci je mogao Mile iz Leskovca da bude postavljen za komandira policije negdje u Hrvatskoj gdje je zivilo 99% Hrvata. To kao primjer.

Prosle godine su srbi napravili popis preko 200 "prosvjetnih radnika" koji su dosli iz Crne Gore u Focu nakon WWII.
Isti kalibar kao ovi s gornje liste. Preko 200 (poznatih) u jedan mali gradic kao Foca. Na desetine hiljada sirom Bosne.

No to je danas historija(bolna) i taj proces je zaustavljen jednom za svagda. Cak sta vise doslo je do obrnutog proces jer se srbi masovno iseljavaju iz svih bivsih SFRJ Republika. Plansko naseljavanje pod plastom jugoslovenstva je nesto sto vise ne mogu sprovoditi.
jugo 45

#95 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

Ako vec trazis primjer naroda koji se najvise iseljava iz ex yu onda su to bez konkurencije albanci .
Klavikula

#96 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Klavikula »

Sezam wrote: Ma ja, niko osim Srba u Beogradu :roll: Prosipas tipicnu velikosrpsku demagogiju, svjesno ili nesvjesno.

Da ne spominjem da bi svako udruzivanje u neku novu Jugoslaviju znacilo relevatizaciju genocida nad Bosnjacima i pripremanje terena za konacni genocid na Bosnjacima u buducnosti.

Ne ulazim u motive zbog kojih ti i ostali prizeljkujete neku novu Jugoslaviju, ali treba da znas da svako ko zeli neku novu YU ne zeli dobro Bosni, a pogotovo Bosnjacima.
Image
Image
ArthurSpooner

#97 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

Nebitan32 wrote:
Dok je sama Jugoslavija bila najveci "srpski dom" ikad. Samo u toj i takvoj kuci u Sarajevo su dolazili Veselin Vlahovic Batko (Niksic), Radovan Karadzic (Savnik), Nikola Poplasen(Sombor), Milutin Kukanjac (Zlatibor),Momcilo Perisic(Kostunici) itd...

Samo u takvoj kuci su se slicne psihopate naseljavale izvan Srbije. Oni su postavljani na najznacajnije funckije po cijeloj bivsoj SFRJ. Samo u takvoj kuci je mogao Mile iz Leskovca da bude postavljen za komandira policije negdje u Hrvatskoj gdje je zivilo 99% Hrvata. To kao primjer.

Prosle godine su srbi napravili popis preko 200 "prosvjetnih radnika" koji su dosli iz Crne Gore u Focu nakon WWII.
Isti kalibar kao ovi s gornje liste. Preko 200 (poznatih) u jedan mali gradic kao Foca. Na desetine hiljada sirom Bosne.
Mislim da je Cazinska Krajina jedino mjesto u BiH na kojem su Bosnjaci digli glas protiv ovoga. Zamisli, mala, jako siromasna sredina (zbog Cazinske bune nije bas omiljena regija medju komunjarama u SFRJ pa je dugo bio najzaostali dio BiH) a dodju neke tete iz jebenog Cacka da im uzmu najznacajnije poslove (uciteljice itd) i da djeci uce "историју Немањину". Fino su ih Krajisnici tjerali u k.rac.
Sezam

#98 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Sezam »

Klavikula wrote:
Sezam wrote: Ma ja, niko osim Srba u Beogradu :roll: Prosipas tipicnu velikosrpsku demagogiju, svjesno ili nesvjesno.

Image
Image
De probaj rijecima, ovo propagiranje nekakve intelektualne ili moralne superiornosti postavljanjem facepalma ostavi za svoju mahalu.
harač

#99 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by harač »

zar nije dodik desničarski jugonostalgičar par excellence?
Klavikula

#100 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Klavikula »

Sezam wrote:
Klavikula wrote:

De probaj rijecima, ovo propagiranje nekakve intelektualne ili moralne superiornosti postavljanjem facepalma ostavi za svoju mahalu.
neke se stvari rijecima ne mogu objasniti :run:
Locked