da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Locked

da li jugonostalgicar mora biti lijevicar ?

da
20
39%
ne
31
61%

Total votes: 51

jugo 45

#1 da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

obicno uz jugonostalgiju vezemo tita i socijalizam medutim bila je i prva jugoslavija koja se veze uz kralja i kapitalizam .

i dok vecina jugonostalgicara spada u ovu prvu grupu postoje i oni drugi takozvani " desni " jugoslaveni . mozemo dakako pojam i prosiriti pa dodati i liberale i ostale politicke grupe .

dakle pitanje je dali danasnji jugonostalgicar je zapravo latentni komunist/socijalist ili postoji i desna verzija jugoslavenstva .

nadam se suvislim odgovorima bez pretjeranog vrijedanja . :thumbup:
JThomas

#2 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by JThomas »

na svijetu postoji jedan jugonostalgičar prve jugoslavije, i piše na ovom forumu pod nikom bokakotorska.
Alfons Kauders

#3 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Alfons Kauders »

jugo 45 wrote:obicno uz jugonostalgiju vezemo tita i socijalizam medutim bila je i prva jugoslavija koja se veze uz kralja i kapitalizam .

i dok vecina jugonostalgicara spada u ovu prvu grupu postoje i oni drugi takozvani " desni " jugoslaveni . mozemo dakako pojam i prosiriti pa dodati i liberale i ostale politicke grupe .

dakle pitanje je dali danasnji jugonostalgicar je zapravo latentni komunist/socijalist ili postoji i desna verzija jugoslavenstva .

Ne

U Srbiji imas dosta jugonostalgicara koji su zapravo desnicari, jer su Jugu smatrali prosirenom Srbijom.
jugo 45

#4 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

po meni je pojam nacije ipak blizi desnome nego lijevome spektru razmisljanja .
hrastov žižak

#5 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

Kod mene pola porodice jugonostalgičari, a svi glasaju za SDA :lol:
sheilak

#6 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by sheilak »

jugo 45 wrote:obicno uz jugonostalgiju vezemo tita i socijalizam medutim bila je i prva jugoslavija koja se veze uz kralja i kapitalizam .

Zavisi s koje strane dolaze :wink: Kod puno ljudi ta se dva osjecaja spajaju u jedan hibridni, pa dobijamo prilicno kontradiktorne slike, tipa likovi sa nacionalistickim znamenjem na obiljezavanju bitke na Sutjesci ili onoj na Neretvi. Ili negdje na Kozari kako slave antifasisticku borbu.

@Alfons Kauders :thumbup:
ultima_palabra

#7 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:na svijetu postoji jedan jugonostalgičar prve jugoslavije, i piše na ovom forumu pod nikom bokakotorska.
:mrgreen:
jugo 45

#8 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

dakle moguce je stvoriti nesto kao jugo verziju berlusconijeve " forza italia " ?
muzicar_iz_parka

#9 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by muzicar_iz_parka »

Ljevičari su nostalgičari sovjetskog saveza:
Image :mrgreen:
sheilak

#10 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by sheilak »

@ jugo45

pa, u teoriji, mozda. ali onda to ne bi bili jugoslavenski desnicari, vec oni jednog posebnog naroda, a koji izjednacavaju jugoslaviju sa svojom nacijom.
jugo 45

#11 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

bila je nedavno anketa " dali je moguce stvoriti jugoslavensku " naciju i oko 28 % je tvrdilo da .
sheilak

#12 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by sheilak »

gle, ja mislim da je jugoslavija bila jedna lijepa ideja. i napredna. ali ljudi nisu bili dovoljno zreli za to. jer, jugoslavija je mogla opstati samo na principu jednakosti naroda, a nikako kao hegemonija samo jednog.
Klavikula

#13 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Klavikula »

sheilak wrote:gle, ja mislim da je jugoslavija bila jedna lijepa ideja. i napredna. ali ljudi nisu bili dovoljno zreli za to. jer, jugoslavija je mogla opstati samo na principu jednakosti naroda, a nikako kao hegemonija samo jednog.
tacno, u sustini covjek jos nije toliko pametan da bi se odupro propagandi, pa je lako sa njime vladati..to su 90ih i nesto ranije iskoristile odredjene grupacije ljudi i znamo svi kako je to zavrsilo..
In love with Bosnia

#14 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by In love with Bosnia »

Alfons Kauders wrote:
Ne

U Srbiji imas dosta jugonostalgicara koji su zapravo desnicari, jer su Jugu smatrali prosirenom Srbijom.
:thumbup:
esad_plavi

#15 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by esad_plavi »

Klavikula wrote:
sheilak wrote:gle, ja mislim da je jugoslavija bila jedna lijepa ideja. i napredna. ali ljudi nisu bili dovoljno zreli za to. jer, jugoslavija je mogla opstati samo na principu jednakosti naroda, a nikako kao hegemonija samo jednog.
tacno, u sustini covjek jos nije toliko pametan da bi se odupro propagandi, pa je lako sa njime vladati..to su 90ih i nesto ranije iskoristile odredjene grupacije ljudi i znamo svi kako je to zavrsilo..
nisu bas 90ih, vec su odredjene grupacije sasvim otvoreno govorile o tome jos od 1946 kada se donosio Ustav novoformirane socijalisticke Jugoslavije, kao zemlje satro ravnopravnih naroda :x
Edin H.

#16 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Edin H. »

esad_plavi wrote:
Klavikula wrote:
nisu bas 90ih, vec su odredjene grupacije sasvim otvoreno govorile o tome jos od 1946 kada se donosio Ustav novoformirane socijalisticke Jugoslavije, kao zemlje satro ravnopravnih naroda :x
A sto ce ti to satro?

Jasta su nego bili ravnopravni.
hAZNADAR

#17 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hAZNADAR »

Jugonostalgicari:

Oni kojima nedostaje ravnopravnost naroda, bratstvo i sekularizam bivse YU - po pravilu ljevicari.
Oni kojima nedostaje ekonomija i socijalni sistem bivse YU - i ljevicari i desnicari.
Oni kojima nedostaju granice bivse YU - uglavnom desnicari.

Jedino Bosnjaci i Srbi jedni drugima prebacuju krivicu ko je krivac za rusenje bivse YU, za razliku od ostalih koji se time jos i hvale. Sto znaci da su jugonostalgicari uglavnom Bosnjaci i Srbi iz razlicitih razloga. U Bosnjaka su uglavnom ljevicari s'tim sto vrijedi napomenuti d svaki ljevicar nije istovremeno i jugonostalgicar.
jugo 45

#18 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

po anketi je da/ne dosta izjednacen tako da se stvarno pitam kako bi prosla neka desna jugo stranka . nemoze biti demokrscanska posto su u jugi i muslimani ali neki takav desni centar ocito ima potencijala .

mada uz tako veliku podvojenost tj slicnost broja glasova to bi u stvari trebao vise biti pokret .
sinuhe

#19 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by sinuhe »

Kakva Jugoslavija. Nasa briga bi trebale biti nase carsije kojih vise nema, a godine prolaze.
jugo 45

#20 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

onda ti spadas u ove ekonomske jugonostalgicare .
Klavikula

#21 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Klavikula »

ploodilo wrote:ako misliš da sam jugonostalgičar zbog toga što sam sa 18 godina dobio posao i imao 2000KM platu,ako misliš da sam jugonostalgičar zbog toga što sam znao bez prestanka biti 2 mjeseca po moru,plačao režije iz džepa,nezaboravna druženja,rahatluk,neopterećen bilo čime onda ne samo da sam jugonostalgičar već svaki dan plačem kakvu su državu razvalili debili kao alija, tudžman i milošević.Sad crnčim i vučem ko magare u ovoj demo-Kratiji za bijednih 800 maraka dok nepismene seljačine uzimaju milione i prolazi im sve zbog naroda koji jedva čeka da oblaje onog drugog,drugačijeg i vazda neko drugi kriv,sramota je da još nakon 20 godina nakon rata ima kretena koj isvoje glasove daju za hdz,sdai sbih ili bilo koju drugu stranku,ovde bez revolucije i vješanja na bandere idiota koji su dobrano nakrali s leđa naroda nema nam dobra NIKAD
:thumbup: :thumbup:
muniza

#22 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by muniza »

ploodilo wrote:ako misliš da sam jugonostalgičar zbog toga što sam sa 18 godina dobio posao i imao 2000KM platu,ako misliš da sam jugonostalgičar zbog toga što sam znao bez prestanka biti 2 mjeseca po moru,plačao režije iz džepa,nezaboravna druženja,rahatluk,neopterećen bilo čime onda ne samo da sam jugonostalgičar već svaki dan plačem kakvu su državu razvalili debili kao alija, tudžman i milošević.Sad crnčim i vučem ko magare u ovoj demo-Kratiji za bijednih 800 maraka dok nepismene seljačine uzimaju milione i prolazi im sve zbog naroda koji jedva čeka da oblaje onog drugog,drugačijeg i vazda neko drugi kriv,sramota je da još nakon 20 godina nakon rata ima kretena koj isvoje glasove daju za hdz,sdai sbih ili bilo koju drugu stranku,ovde bez revolucije i vješanja na bandere idiota koji su dobrano nakrali s leđa naroda nema nam dobra NIKAD
baš čudno, meni bilo 18 godina '95 ali se nekako podjednako kao ti sjećam dobrog druženja, bezbrižnosti iako sam sve izgubio zarad onih što braniše jugoslaviju, pa se onda tamo nekad u dvadesetim išlo i po 3x na more, čak se i auto vozio iako ga je prije rata u haustoru imalo samo 7-8 komšija, imalo se gomila cura, išlo se na koncerte, kampove...

a danas sa 30 i kusur crnčim za 800 maraka, jedva plaćam režije i ostale namete ove jadne demokratije.
sad se pitam da li trebam biti nostalgičan za tim divnim bezbrižnim ratnim vremenima ili jednostavno za mladošću, hm...
sex_

#23 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by sex_ »

Tebi je izgleda mozak defoltan
seln

#24 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by seln »

muzicar_iz_parka wrote:Ljevičari su nostalgičari sovjetskog saveza:
Image :mrgreen:
Bolje i to nego cetnici i genocidasi.
jugo 45

#25 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

ovi tzv sdp-i u hrvatskoj i bosni imaju veze sa sociajldemokracijom ko krava sa baletom .
Locked