Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Neko poput prof. dr. Ibrahima Pasica.
14
9%
Neko popu prof. dr. Besima Spahica.
27
17%
Neko poput efendije Cerica.
30
19%
Neko poput Muhameda Filipovica.
14
9%
Neko poput Fra Ivana Frana Jukica
51
32%
Nemam stav.
17
11%
Neznam.
4
3%

Total votes: 157

herturty

#76 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Pogledajte u 8:00 minuti ovog filma. Vidite fino kako franjevac sjedi na prvom redu i prisustvuje prvom Bosnjackom saboru. I onda se neko usudi reci da nema Bosnjaka katolika. Po meni su Franjevci najveci Bosnjaci.
borcanin

#77 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by borcanin »

herturty wrote:

Pogledajte u 8:00 minuti ovog filma. Vidite fino kako franjevac sjedi na prvom redu i prisustvuje prvom Bosnjackom saboru. I onda se neko usudi reci da nema Bosnjaka katolika. Po meni su Franjevci najveci Bosnjaci.
Koliko ih ima ne mogu kombi napuniti :lol:
herturty

#78 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

borcanin wrote:
herturty wrote:

Koliko ih ima ne mogu kombi napuniti :lol:
Nije bitno koliko ih ima vec koji je to franjevac. Sta je taj franjevac u rangu? To je bitno. Recimo za vrijeme Jukica je bilo na stotine franjevaca ali je Jukic bio visoko pozicioniran; imaju je stamparije, skole. Isto vrijedi za Knezevica koji je otvarao samostane (u Jajcu) i skole itd.

Da je tu doslo 50 mladih franjevaca to bi bilo manje bitno nego da dodje recimo jedan bitniji franjevac iz Bosne Srebrenice.
Tkd

#79 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Franjevci su bili uz BiH i tako je i dan danas. S druge strane, šta se tu može što mi ovdje imamo ultra-nacionaliste što negiraju BiH kao državu, a ne neke "manje" stvari.
herturty

#80 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Tkd wrote:

Franjevci su bili uz BiH i tako je i dan danas. S druge strane, šta se tu može što mi ovdje imamo ultra-nacionaliste što negiraju BiH kao državu, a ne neke "manje" stvari.

Joj TKd sta uradi ovom borcinu. Pogledaj Borcine na ovom klipu u 5:20 minuti ima ih 15 franjevaca i jos toliko casnih sestara. A vidi i ovaj Zeljko Bebek je katolik 100%... pa opet smijem ruku u vatru staviti da se covijek izjasnjava kao bosanac.

Ali vratimo se temi. Nema off topica milim vas! Off topicarajte na drugim temama!
Tkd

#81 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Ivan Frano Jukić je 1848. godine objavio i sljedeći tekst: "Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Image

Ne miješajmo sada pojmove Bošnjak, bosanski Hrvat, bosanski Srbin i vjere

Edit:

Ko je otvorio temu neka promjeni neznam u ne znam. :) Lapsus se zna desiti, hvala.
Mrtvac Krvnik

#82 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

Tkd wrote:Ivan Frano Jukić je 1848. godine objavio i sljedeći tekst: "Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Image

Ne miješajmo sada pojmove Bošnjak, bosanski Hrvat, bosanski Srbin i vjere

Edit:

Ko je otvorio temu neka promjeni neznam u ne znam. :) Lapsus se zna desiti, hvala.

ajd molim te navedi mi 3 istaknuta živuča bošnjaka katolika ....
Tkd

#83 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Bošnjaštvo kao moderna nacionalna ideologija je tema.

Drugo je što neki žele nešto biti , a što nisu. A ko je to uopšte istaknuta ličnost u BiH ?
Mrtvac Krvnik

#84 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

Tkd wrote:Bošnjaštvo kao moderna nacionalna ideologija je tema.

Drugo je što neki žele nešto biti , a što nisu. A ko je to uopšte istaknuta ličnost u BiH ?

kad je zadnj put neki franjevac rekao da je po nacionalnosti bošnjak,možda bosanac ali to nije isto.
Tkd

#85 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Znači u Hrvatskoj postoji Hrvat, u Srbiji postoji Srbin, a u Bosni i Hercegovini ne postoji Bošnjak ? :lol:

Nego samo Bosanac i Hercegovac. Neka i ono "i" hoće ravnopravnost.

Nisam ja onakav kakvim me ti smatraš . Ja sam za suživot, toleranciju. Sve se može kad se hoće, no ja sam protiv onih istih koji nameću neku mitologiju predstavljajući BiH kao "ničiji" državu.

Nisam pitao niti jednog franjevca kako se izjašnjava, isto kao što ne idem ulicom u gradu i pitam svakako kako se izjašnjava. :)
MUNAFIK

#86 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by MUNAFIK »

Nismo ni svjesni koliko je stete propaganda velikosrpskih i hrvatskih agresora ucinila steta nasem narodu u ovom izjasnjavanju, posebno mladima. Naravo ovdje je veliki ulogu odigralo nase kvazi novinarstvo koje je radi nekih dnevnopolitickih prepucavanja pravilo nakaradnu sliku o Bosnjacima o Bosni itd...
Mrtvac Krvnik

#87 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

Tkd wrote:Znači u Hrvatskoj postoji Hrvat, u Srbiji postoji Srbin, a u Bosni i Hercegovini ne postoji Bošnjak ? :lol:

Nisam ja onakav kakvim me ti smatraš . Ja sam za suživot, toleranciju. Sve se može kad se hoće, no ja sam protiv onih istih koji nameću neku mitologiju predstavljajući BiH kao "ničiji" državu.

Nisam pitao niti jednog franjevca kako se izjašnjava, isto kao što ne idem ulicom u gradu i pitam svakako kako se izjašnjava. :)
bošnjaci postoje,ali nisu svi stanovnici BIH bošnjaci ,znači nežele biti ili se neosječaju bošnjacima ....
Arturo B

#88 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Znači u Hrvatskoj postoji Hrvat, u Srbiji postoji Srbin, a u Bosni i Hercegovini ne postoji Bošnjak ? :lol:

A cija je tacno drzava Bosna i Hercegovina?
Tkd

#89 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Skoro pa tačno.

Ne žele biti, a jesu ;-)

I ja se zimi osjećam kao Eskimac, ljetost kao Australijanac itd. :) :lol:

@Artur

Kao što joj i ime govore lol. Šta je ovo, to ona ima neki list sa potpisom vlasnika ? :run:
Arturo B

#90 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Skoro pa tačno.

Ne žele biti, a jesu ;-)

I ja se zimi osjećam kao Eskimac, ljetost kao Australijanac itd. :) :lol:

@Artur

Kao što joj i ime govore lol. Šta je ovo, to ona ima neki list sa potpisom vlasnika ? :run:
Ime nekad ne govori puno toga. Volio bih da mi precizirate koga smatrate vlasnikom ove nase lijepe domovine?
Tkd

#91 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Ljudi koji žive u njoj su vlasnici te zemlje, iako čisti primjer vlasnika neke države nema. Nije to sef , a u njoj pare da joj neko bude vlasnik. Ona je vlasnik svih ljudi koji žive u njoj u miru, tolerancije i zajedništvu, te potpomažu njenom napretku u svakom pogledu.

Drugo je što imamo ljude koji se deklarišu kao pokemoni, digimoni i dalje, a crpe resurse iz BiH koju kao ne smatraju svojom domovinom.

Tema je o Bošnjaštvu. Dakle , šta o tome reći dalje. Jukić se borio , no vidimo po mnogim postupcima da njegov mukotrpni rad nije naišao na poštenje od ovdašnjih maloljetnika i njihovih roditelja koji im kao još mali uče o tome da iako si rođen u BiH, iako su ti roditelji, dedo, pradedo itd rođeni tu da nisi Bošnjak, nego neki tamo kvazi na baterije.
Arturo B

#92 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Ljudi koji žive u njoj su vlasnici te zemlje, iako čisti primjer vlasnika neke države nema. Nije to sef , a u njoj pare da joj neko bude vlasnik. Ona je vlasnik svih ljudi koji žive u njoj u miru, tolerancije i zajedništvu, te potpomažu njenom napretku u svakom pogledu.

Drugo je što imamo ljude koji se deklarišu kao pokemoni, digimoni i dalje, a crpe resurse iz BiH koju kao ne smatraju svojom domovinom.

Tema je o Bošnjaštvu. Dakle , šta o tome reći dalje. Jukić se borio , no vidimo po mnogim postupcima da njegov mukotrpni rad nije naišao na poštenje od ovdašnjih maloljetnika i njihovih roditelja koji im kao još mali uče o tome da iako si rođen u BiH, iako su ti roditelji, dedo, pradedo itd rođeni tu da nisi Bošnjak, nego neki tamo kvazi na baterije.
Izbjegavate konkretan odgovor cijenjeni kolega. Naravno da su vlasnici te zemlje ljudi koji tu zive ali zasto vam smeta sto se oni izjasnjavaju (necu komentirati vas posprdni nacin izrazavanja sa ovo pokemoni i digimoni) kako zele?
zar u ustavu ne stoji da postoje 3 konstitutivna naroda i ostali i da svako ima pravo da se izjasni onako kako zeli i kako se osjeca?
uostalom moze se neko izjasnjavati kao vijetkongovac i mrziti BiH ali on je i dalje vlasnik te zemlje jer tu zivi i uredno placa porez

Zasto bi recimo neki Jovan Jovanovic trebao da se izjasnjava kao Bosnjak???
Tkd

#93 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Uvaženi kolega . U ustavu piše mnogo toga. U dejtonu piše mnogo toga, no ljudi uzimaju samo ono što im odgovara, a ono ostalo "koga briga".

Vjeruj mi , mene je najmanja briga ko se kako izjašnjava dok on želi dobro mojoj domovini BiH. Izjašnjavaj se kao Tunižanin, ali ne šteti ovoj državi.

Drugi problem je što ljudi koji se kako god izjašnjavaju nosaju simbole drugih država, pjevaju nacionalističe pjesme, vrijeđaju žrtve rata , provociraju sa određenim znakovima što asociraju na rat itd.

Kako shvatiti da visokopozicionirani političari u manjem bh-entitetu negiraju genocid, a za genocid se sudi njihovom generalu itd. Gdje je tu pravda, poštenje, borba za BiH ?

Izvinite, ali imam sada obaveze, isčekujem vaš odgovor, pa ću rado replicirati ako ova diskusija bude tekla u harmoniji bez nekih nebuloza i vrijeđanju.

Hvala.
Mrtvac Krvnik

#94 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

Tkd wrote:Ljudi koji žive u njoj su vlasnici te zemlje, iako čisti primjer vlasnika neke države nema. Nije to sef , a u njoj pare da joj neko bude vlasnik. Ona je vlasnik svih ljudi koji žive u njoj u miru, tolerancije i zajedništvu, te potpomažu njenom napretku u svakom pogledu.

vidiš prijatelju demokratija ti je kada ti prihvatiš da u ovoj zemlji žive pokemoni hrvati koji možda vole ili mrze ovu zemlju,ali ti ih moraš poštovati zato što su tu rodjeni i imaju ista prava kao ti, i kad bošnjaci prihvate to možda se neki pokemon po nacionalnosti izjasni kao bošnjak ....
s druge strane pokemoni ne traže od tebe da se ti izjašnjavaš kao pokemon musliman , njima nacionalnost nije važna oni samo žele živjeti mirnim životom s istim pravima kao večinski narod
herturty

#95 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Ljudi drzite se teme. Tema nije ko je sta. Svima je jasno da u BiH danas postoje tri nacije i konstutivni narodi. Ti narodi su plod narodnih preproda u 19. vijeku i kao sto je Jukic to rekao ali i Mehmed Kapetanovic Ljubusak:
"To su politicki narodi."
Eh sada ako su se Franjevci u 1850-1890 bunili protiv toga da se Bosnjaci, koje su oni smatrali jednim naordom, cijepaju po vjerozakonu (kao sto je to rekao Fra Jako Baltic) to neznaci da njihovu retoriku trebamo uvijek primjenjivati u danasnjem zivotu. Zbog toga bih zelio da ovdje ne ulazimo u tu diskusiju ko je sta. Jer 1850. nije bila velika uvreda reci; kako su Bosnjaci katolici i Bosnjaci muslimani jedan narod no danas to ima neku tezinu. Ima tezinu jer su se vecina tih katolika 100% identifikovala sa Hrvatstvom. Zamislite da je vas otac i pradjed bio Kinez a da vas sada neko ubjedjuje da to niste. Slazem se ako Hrvatski nacionalisti napadaju i govore kako je recimo kralj Tvrtko Hrvat jer je Tvrtko hrvatsko ime i slicne gluposti onda ih treba spustiti na zemlju.

Maloprije pricam sa ocem na slicnu temu kaze on meni da je se Dzemal Bijedic u nekoliko navrata otvoreno zalagao za uvodjenje Bosanske nacije ali je izgovor bio da bi to bilo nepravedno prema drugim narodima u BIH i zato je ostalo na Muslimanima. I onda posto je bio jako blizak sa Titom i posto ga je Tito volio kao Titinoj zeni je to smetalo sto Dzemal ima toliko uticaja i ona je naredila nekim svojim ljudima da mu pokvare helikopter te ga je ona ustvari ubila. Kaze moj otac da se to nikada zvanicno nije priznalo ali da je se to znalo manje vise. I nakon toga je se Tito razveo od svoje zene.

Koliko vi znate o ovome?
Last edited by herturty on 02/09/2012 20:19, edited 3 times in total.
Arturo B

#96 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Uvaženi kolega . U ustavu piše mnogo toga. U dejtonu piše mnogo toga, no ljudi uzimaju samo ono što im odgovara, a ono ostalo "koga briga".

Vjeruj mi , mene je najmanja briga ko se kako izjašnjava dok on želi dobro mojoj domovini BiH. Izjašnjavaj se kao Tunižanin, ali ne šteti ovoj državi.

Drugi problem je što ljudi koji se kako god izjašnjavaju nosaju simbole drugih država, pjevaju nacionalističe pjesme, vrijeđaju žrtve rata , provociraju sa određenim znakovima što asociraju na rat itd.

Kako shvatiti da visokopozicionirani političari u manjem bh-entitetu negiraju genocid, a za genocid se sudi njihovom generalu itd. Gdje je tu pravda, poštenje, borba za BiH ?

Izvinite, ali imam sada obaveze, isčekujem vaš odgovor, pa ću rado replicirati ako ova diskusija bude tekla u harmoniji bez nekih nebuloza i vrijeđanju.

Hvala.
Ali moramo prihvatiti ono sto zakon nalaze, nadam se da vam je to kristalno jasno. Jer ljudi zive u drustvima ciji tokovi su regulirani zakonskim okvirima a ko ne zeli da postuje iste izlaze se riziku da bude sankcioniran zbog takvog ponasanja.

Mozete li malo poblize objasniti kako recimo neki Mitar iz Bijeljine steti ovoj drzavi? Zamislimo Mitra kao postenog i radnog covjeka koji se izjasnjava kao Srbin, stanovnik RS-a i Bosne i Hercegovine i koji pritom redovno placa porez drzavi u kojoj zivi?

A zasto nose obiljezja drugih drzava? Mozda zato sto vole drzave koje smatraju svojim maticama?
Zasto Bosnjaci naprimjer nose zastave Turske ili Saudijske Arabije? Nije sve bas crno-bijelo

Sto se tice poricanja genocida, istina je da se to desava ali to ide na cast samo onima koji rade takve gnusne stvari.
Svima je i vise nego jasno da se genocid desio i tu tuznu cinjenicu nista ne moze obrisati.
Arturo B

#97 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

herturty wrote:Ljudi drzite se teme. Tema nije ko je sta. Svima je jasno da u BiH danas postoje tri nacije i konstutivni narodi. Ti narodi su plod narodnih preproda u 19. vijeku i kao sto je Jukic to rekao ali i Mehmed Kapetanovic Ljubusak:
"To su politicki narodi."
Eh sada ako su se Franjevci u 1850-1890 bunili protiv toga da se Bosnjaci, koje su oni smatrali jednim naordom, cijepaju po vjerozakonu (kao sto je to rekao Fra Jako Baltic) to neznaci da njihovu retoriku trebamo uvijek primjenjivati u danasnjem zivotu. Zbog toga bih zelio da ovdje ne ulazimo u tu diskusiju ko je sta. Jer 1850. nije bila velika uvreda reci; kako su Bosnjaci katolici i Bosnjaci muslimani jedan narod no danas to ima neku tezinu. Ima tezinu jer su se vecina tih katolika 100% identifikovala sa Hrvatstvom. Zamislite da je vas otac i pradjed bio Kinez a da vas sada neko ubjedjuje da to niste. Slazem se ako Hrvatski nacionalisti napadaju i govore kako je recimo kralj Tvrtko Hrvat jer je Tvrtko hrvatsko ime i slicne gluposti onda ih treba spustiti na zemlju.

Maloprije pricam sa ocem na slicnu temu kaze on meni da je se Dzemal Bijedic u nekoliko navrata otvoreno zalagao za uvodjenje Bosanske nacije ali je izgovor bio da bi to bilo nepravedno prema drugim narodima u BIH i zato je ostalo na Muslimanima. I onda posto je bio jako blizak sa Titom i posto ga je Tito volio kao Titinoj zeni je to smetalo sto Dzemal ima toliko uticaja i ona je naredila nekim svojim ljudima da mu pokvare helikopter te ga je ona ustvari ubila. Kaze moj otac da se to nikada zvanicno nije priznalo ali da je se to znalo manje vise. I nakon toga je se Tito razveo od svoje zene.

Koliko vi znate o ovome?

A sta je tacno bio Tvrtko?
herturty

#98 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Arturo B wrote:
Uj hebote. Pa sta ti pise gore? Sta je tema? Jeli tema sta je bio Tvrtko? Nije. Jesili ti pismen?
Arturo B

#99 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

herturty wrote:
Arturo B wrote:
Uj hebote. Pa sta ti pise gore? Sta je tema? Jeli tema sta je bio Tvrtko? Nije. Jesili ti pismen?
Napises "jesi li i je li" zajedno i pitas me da li sam pismen? Pomalo ironicno zar ne?

Kazes da je glupost da je Tvrtko bio Hrvat i slazem se sa tobom, ali te moram pitati sta je on bio?

Ako cemo se baviti pitanjem nacionalne ideologije onda moramo znati istinite historijske cinjenice i kako one utjecu na danasnju nacionalnu svijest.
herturty

#100 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Arturo B wrote:
herturty wrote:
Arturo B wrote:
Napises "jesi li i je li" zajedno i pitas me da li sam pismen? Pomalo ironicno zar ne?

Kazes da je glupost da je Tvrtko bio Hrvat i slazem se sa tobom, ali te moram pitati sta je on bio?

Ako cemo se baviti pitanjem nacionalne ideologije onda moramo znati istinite historijske cinjenice i kako one utjecu na danasnju nacionalnu svijest.
Sta je bio po rodu ili po narodnosti? Po rodu je bio ono sto sam kaze:
"...Na Srpsku krunu imam pravo zbog svojih praroditelja gospode Srpske."

"...Na Bosansku krunu imam pravo zbog praroditelja kraljevstva mi gospode Bosanske."
Znaci bio je mjesanog roda. Baka njegova je bila Nemanjicka a otac Bosnjanin (tako je se nazivao). Pored toga Tvrtko I svoje kraljevstvo naziva u vise navrata Bosanskim kraljevstvom a stanovnike naziva Bosnjanima; Hrvatima i Srbima (posto je se Bosansko kraljevstvo prostiralo na vise teritorija.).

Tvrtko je znaci bio mjesanog roda kao i svi kraljevi u evropi ali je bio Bosnjanin u narodno politickom smislu po kriterijima srednjeg vijeka.

Zadovoljan?
Post Reply