Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Locked
raoul duke

#76 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by raoul duke »

Opetja033 wrote:
ljevoruki wrote:Koga bi voljeli vidjeti kao reisa?
Nikoga, ne treba nam..
Clanovima Islamske Zajednice, muslimanima, vjernicima - treba - jer njih i predstavlja. Ne znam da li govoris u ime neke od pomenutih skupina?
Smijeh. Ja sam bio musliman, iako ne volim religijsko kategorisanje, pa me ta institucija nikad nije predstavljala.
Osim pred izbore naravno...
Ne treba takvo nesto, nikome..
dragonz

#77 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by dragonz »

Muslimani imaju šerijatsku obavezu da odaberu svoga predstavnika tj. najučevnijeg i najboljeg među sobom ali kako BiH nije muslimanska država tada se bira u ovome slučaju reis koji je svojevremeno izmišljen od strane AU monarhije.
A što se tiče automobila kojim se voza reis on nije svakako kupljen od poreza građana BiH već je poklon, a pitajte svoje izabrane političare odakle im pravo da vašim i mojim porezom kupuju automobile, prvo počnite od kantonalnih ministara koji umjesto da koriste gras kao prevoz kupuju automobile iako im ne trebaju u 95% slučajeva.
dragonz

#78 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by dragonz »

Infidel666 wrote: Smijeh. Ja sam bio musliman, iako ne volim religijsko kategorisanje, pa me ta institucija nikad nije predstavljala.
da aktivno razmišljaš i djeluješ u BH stvarnosti itekako bi te trebalo kao muslimana zanimati stanje u IZ i njeno funkcionisanje
samina_swe

#79 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by samina_swe »

dragonz wrote:
Infidel666 wrote: Smijeh. Ja sam bio musliman, iako ne volim religijsko kategorisanje, pa me ta institucija nikad nije predstavljala.
da aktivno razmišljaš i djeluješ u BH stvarnosti itekako bi te trebalo kao muslimana zanimati stanje u IZ i njeno funkcionisanje
On je BIO musliman,vidis
raoul duke

#80 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by raoul duke »

dragonz wrote: da aktivno razmišljaš i djeluješ u BH stvarnosti itekako bi te trebalo kao muslimana zanimati stanje u IZ i njeno funkcionisanje
Sad sam se bas nasmijao :D Hvala ti
alchak.ba

#81 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by alchak.ba »

Muderis!
sandokann

#82 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by sandokann »

Moze li se zensko kandidovati za reis - ul - ulemu u BiH?
Vares City

#83 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Vares City »

Infidel666 wrote:
Opetja033 wrote:
ljevoruki wrote:Koga bi voljeli vidjeti kao reisa?
Nikoga, ne treba nam..
Clanovima Islamske Zajednice, muslimanima, vjernicima - treba - jer njih i predstavlja. Ne znam da li govoris u ime neke od pomenutih skupina?
Smijeh. Ja sam bio musliman, iako ne volim religijsko kategorisanje, pa me ta institucija nikad nije predstavljala.
Nemanja pIaca suVim zIatom :mrgreen:
vatrogasac

#84 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by vatrogasac »

-
Last edited by vatrogasac on 02/08/2012 01:32, edited 1 time in total.
vatrogasac

#85 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by vatrogasac »

sandokann wrote:Moze li se zensko kandidovati za reis - ul - ulemu u BiH?
A koga bi ti od žena volio vidjeti u ulozi reisa, a da naravno ispunjava sve uvjete kao i ostali muški kandidati?
vatrogasac

#86 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by vatrogasac »

Dupli...zeza i dalje forum. :x
samina_swe

#87 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by samina_swe »

Ne moze i nece moci
Vares City

#88 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Vares City »

Ne moze,..na zaIost,..
vatrogasac

#89 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by vatrogasac »

moda56 wrote:i gdje mogu glasati ?
Ne ispunjava Arduana par uvjeta, a glasa se ovako...
Izborno tijelo, pored članova Sabora IZ-a sačinjavaju svi članovi Rijaseta, sve muftije, svi direktori/ dekani obrazovnih institucija Islamske zajednice, te svi glavni imami i predsjednici medžlisa IZ-a.

Ono broji blizu 350 glasova, a glasanje će se obaviti tajno na posebnoj sjednici koja je planirana u oktobru. Primopredaja dužnosti bit će obavljena 19. novembra 2012. godine, kada će aktuelni reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić funkciju vjerskog poglavara predati svome izabranom nasljedniku.
agnostic_front

#90 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by agnostic_front »

Klavikula wrote:e jak ti je garant opstanka muslimana, institucija IZ je jedino garant opstanka kriminala, nista vise..Ceric za ovih svojih 15-17 ili koliko vec godina dok je bio na celu IZ nije apsolutno nista uradio..osim naravno vozo se u skupim autima, drzo govore i dizo bosanska ljeta :lol: :lol:
a dok je institucija IZ bila jaka kao danas nad muslimanima se cino genocid, a dok je bila marginalna muslimani su zivjeli u miru i slozi, zajedno sa ostalim narodima BiH..
i da ne zaboravim legendarnu izjacu: "dosta smo se mi njima prilagodjavali, nek se sad oni nama prilagodjavaju" :lol: :lol: :lol:
Kako ti znaš da nije ništa uradio? A čim su svima puna usta reisa, i jedva čekaju da ga popljuju, ja mislim da je ipak on uradio dosta. Jer je u samoj srži čovjeka sa Balkana da ne prašta uspjeh.

Šta znači ovo boldirano? Molim te, pojasni malo. Kakav je ovo zaključak, i šta to znači?

Muslimani nisu narod, nego pripadnici Islama, religije. Dakle, musliman je religijska odrednica, ne etnička.
Intimus

#91 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Intimus »

moda56 wrote:
ja bih voljela vidjeti Arduanu Kuric ,ona je bas onako moderna ,i svidja mi se kako izgleda...
nisam dugo bila u BiH ,ali to je ona voditeljica sa hajata,ne znam da li znate o kome govorim,ispunjava li ona ove uvjete i postoji li mogucnost da nju vidimo u toj ulozi?

Malo si fulala temu... ne bira se "Miss TV voditelj" ili "Afera godine", pa da ovakve predlažeš.... :? :roll:
Bira se Reisu-l-ulema.
Lakat Jebić

#92 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Lakat Jebić »

moda56 wrote:pa hajde bogati progledajte malo ,ne mogu se bas svi uvjeti ispuniti... ja bih evo prva za nju glasala..
pa glasaj ti i ovako za nju :D
barcelona_

#93 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by barcelona_ »

Zasto funckija rejsa ima samo kod nas u Bosni i nigdje drugdje u bilo kojoj drzavi na svijetu?
vatrogasac

#94 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by vatrogasac »

barcelona_ wrote:Zasto funckija rejsa ima samo kod nas u Bosni i nigdje drugdje u bilo kojoj drzavi na svijetu?
Nije da baš nema reJsa, ali slabo reis-ul-ulema.
Turska, Ankara - U sklopu posjete Turskoj reis Rifat ef. Fejzić se sastao sa prvim čovjekom Islamske zajednice Turske prof. dr Mehmet Gormezom na čiji poziv i boravi u prijateljskoj Turskoj.
Reis Fejzićje svom starijem turskom kolegi reisu ove značajne muslimanske zemlje uručio nedavno potpisani Sporazum Islamske zajednice u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore.
bosher

#95 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by bosher »

Gojeni H wrote:
bosher wrote:hajde neka mi neko odgovori gdje u svetom Quran-u pise da vjernici muslimani moraju imati reisa? reis je institucija koja je uspostavljena austrougarskom, da bi carevina lakse komunicirala sa zajednicom i da bi je lakse usmjeravala, jer ako imas jednog "predstavnika" lakse ces njega nagovoriti na nesto a on kao predstavnik te grupe ce onda grupi "objasniti" "prednosti" svega... ;-)
eto kako i zasto nastade reis, nije nikada bio po islamu nego kako covjek rece, politicka funkcija u vjeri...
- Nigdje. Kao sto ne pisu i mnoge druge stvari koje sprovodimo u praksi.
- Istina je da je A-U uspostavila IZ i instituciju reisa radi lakse kontrole, ali i radi lakseg odnosa drzave prema instituciji i nadleznostima serijatskih sudova u to vrijeme.

Ja bih pogledao institucije IZ i reisa ovako. Sta da ih nema?
Ostavimo svakoj mahali da zivi kako zna i umije. Neka dobronamjerni i ne tako dobronamjerni misionari rade sta hoce. Neka se hodze obrazuju kako znaju i umiju. Zekat neka se ubire kako koje selo odredi, itd., itd.

Islam po definiciji treba da "bjezi" od institucije svestenstva. Kakogod, u vremenu u kojem jesmo, na kontinentu na kojem jesmo, institucionalno organizovanje apsolutno da, anarhija bez razmisljanja ne.
AU monarhija nije uspostavila IZ nego je ustorjila kako je njoj trebalo...i tako dobismo reisa...islamska zajednica je postojala kao institucija jer je drzava do dolaska AU monarhije bila u serijatskom pravu koje je i pokrivalo tu zajednicu...AU monarhija je samo prilagodila sebi da bi izbjegla nastavak serijatskog prava kao drzavnog te stvorila reisa da predstavlja "taj svijet"...

dalje, da nema reisa, sta bi falilo glasnogovorniku uleme? a da ulema bude skup koje biraju dzemati, grupa ljudi koja ce zajednicki donositi odluke vezano za muslimane u drzavi...islam je ionako ustrojen horizontalno, bez verikale kao crkva...sto ga tako i ne organizovati? sta bi falilo da dzemati predlazu skup od recimo 21 uleme i da je jedan od tih ulema samo glasnogovornik, pa za medije imas saopstenje u stilu "savjet ulema Islamske Zajednice saopstava...". zar to nebi bilo vise u duhu islama nego pozicija reisa? pazi, kada imas glasnogovornika on mora u javnost izlaziti sa onim sto mu savjet preda da kaze...ovako, reis prica sta mu padne na pamet..razmisli, da li bi cerkan ikada rekao onu njegovu poznatu o prilagodjavanju ili ono o mjesanim brakovima i djeci iz istih, da li bi to ikada ugledalo svjetlost dana da je ulema, njih 21 o tome diskutovalo? jednostavno se sa ulemom i savjetom ulema u stvari osiguravas protiv samovolje jednog lica i to je sve...

sto se zekjata tice, pa ja koliko znam on je uvijek se skupljao lokalno i davao lokalno...cerkan je pokusao po dijaspori da uvede da salju zekjat u sarajevo (zar nevidis koji je problem kao cerkan stvorio zbog previse vlasti kao reis, a da je bilo sa savjetom ulema do ove gluposti nikada nebi doslo) pa ga lokalne hodze pismima ucile islamu poslije toga...

i na kraju, cim su crkvu institucionalizovali crkva je postala sluga crkvene birokratije..svako institucionalizacija treba birokratiju, a birokratija kada se stvori sama sebe odrzava jer joj je to na kraju i cilj, a sve kroz pricu o potrebama institucije...
tumb

#96 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by tumb »

Haha jesu mi smijesni ovi sto pljuju po reisu,Ceric je po meni legenda,naravno nije savrsen ali ipak je dobar.
Vi sto imate nesto protiv reisa ili IZ prvo trebate provjeriti ono sto pricate,donijeti dokaze,pa onda pricati,tvrdite lopovluk ono ovo a nikad da ukazete na to(sad ce oni po netu traziti ima li gdje koja optuzba). I samo nek se gradi rezidencija sto ljepsa i funkcionalnija
bosher

#97 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by bosher »

ljevoruki wrote:
bosher wrote:hajde neka mi neko odgovori gdje u svetom Quran-u pise da vjernici muslimani moraju imati reisa? reis je institucija koja je uspostavljena austrougarskom, da bi carevina lakse komunicirala sa zajednicom i da bi je lakse usmjeravala, jer ako imas jednog "predstavnika" lakse ces njega nagovoriti na nesto a on kao predstavnik te grupe ce onda grupi "objasniti" "prednosti" svega... ;-)
eto kako i zasto nastade reis, nije nikada bio po islamu nego kako covjek rece, politicka funkcija u vjeri...
Preduhitrio si me sa ovim postom.
Rekoh da je Reis bila politicka funkcija u svim rezimima pod kojima su dobri i naivni Bosnjani zivjeli.
I kod Austrijanca, i kod Svabe i Pavelica, poslije njih Tite i Alije, reis je imao svoju zadacu da stiti interese rezima.
Sadasnji reis, visocki efendija, je taj interes malo promijenio jer je postao i sam dio rezima i politicke scene BiH, s tim da je ovaj imao i mnogo vecu ambiciju koja se nije ogranicavala samo na BiH. Evropski muftija je covjek htio da bude, nije ti sala.
Sprega vjere i politike, odnosno drzave, nije nista novo, to je uvijek bio brak iz interesa i mehanizam da se narod drzi na uzdi.
U svim konfesijama, da se razumijemo, ali ovo sto se danas desava u cijelom svijetu je jedan radikalan otklon ka teokratskimm drustvima i drzavama.
Tako da ni nas reis-aga nije odolio slatkoj moci politike i svemu sto to donosi.
Zato ponavljam, ne treba nam reis, jer ocekivati da novi reis ne bude cinio iste stvari kao stari moze samo naivan covjek. Uostalom, Bosnjo i naivnost uvijek idu u istu recenicu.
samo sam podebljao ono sto je srz institucije reisa u bosni...a za sve ostalo se slazem.
bosher

#98 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by bosher »

tumb wrote:Haha jesu mi smijesni ovi sto pljuju po reisu,Ceric je po meni legenda,naravno nije savrsen ali ipak je dobar.
Vi sto imate nesto protiv reisa ili IZ prvo trebate provjeriti ono sto pricate,donijeti dokaze,pa onda pricati,tvrdite lopovluk ono ovo a nikad da ukazete na to(sad ce oni po netu traziti ima li gdje koja optuzba). I samo nek se gradi rezidencija sto ljepsa i funkcionalnija
neka ti je reis masala raskopao po kostima onih bosnjaka sto izginuse u prvom svjetskom ratu, sva to halal olsun samo da reis ima gdje da sjeduje...reis cerkan svojom politikom oko sebe svakako okuplja istu gamad...
Kemal Malovčić

#99 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Kemal Malovčić »

Ja bih sebe. 8-)
tumb

#100 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by tumb »

bosher wrote:
Gojeni H wrote:
- Nigdje. Kao sto ne pisu i mnoge druge stvari koje sprovodimo u praksi.
- Istina je da je A-U uspostavila IZ i instituciju reisa radi lakse kontrole, ali i radi lakseg odnosa drzave prema instituciji i nadleznostima serijatskih sudova u to vrijeme.

Ja bih pogledao institucije IZ i reisa ovako. Sta da ih nema?
Ostavimo svakoj mahali da zivi kako zna i umije. Neka dobronamjerni i ne tako dobronamjerni misionari rade sta hoce. Neka se hodze obrazuju kako znaju i umiju. Zekat neka se ubire kako koje selo odredi, itd., itd.

Islam po definiciji treba da "bjezi" od institucije svestenstva. Kakogod, u vremenu u kojem jesmo, na kontinentu na kojem jesmo, institucionalno organizovanje apsolutno da, anarhija bez razmisljanja ne.
AU monarhija nije uspostavila IZ nego je ustorjila kako je njoj trebalo...i tako dobismo reisa...islamska zajednica je postojala kao institucija jer je drzava do dolaska AU monarhije bila u serijatskom pravu koje je i pokrivalo tu zajednicu...AU monarhija je samo prilagodila sebi da bi izbjegla nastavak serijatskog prava kao drzavnog te stvorila reisa da predstavlja "taj svijet"...

dalje, da nema reisa, sta bi falilo glasnogovorniku uleme? a da ulema bude skup koje biraju dzemati, grupa ljudi koja ce zajednicki donositi odluke vezano za muslimane u drzavi...islam je ionako ustrojen horizontalno, bez verikale kao crkva...sto ga tako i ne organizovati? sta bi falilo da dzemati predlazu skup od recimo 21 uleme i da je jedan od tih ulema samo glasnogovornik, pa za medije imas saopstenje u stilu "savjet ulema Islamske Zajednice saopstava...". zar to nebi bilo vise u duhu islama nego pozicija reisa? pazi, kada imas glasnogovornika on mora u javnost izlaziti sa onim sto mu savjet preda da kaze...ovako, reis prica sta mu padne na pamet..razmisli, da li bi cerkan ikada rekao onu njegovu poznatu o prilagodjavanju ili ono o mjesanim brakovima i djeci iz istih, da li bi to ikada ugledalo svjetlost dana da je ulema, njih 21 o tome diskutovalo? jednostavno se sa ulemom i savjetom ulema u stvari osiguravas protiv samovolje jednog lica i to je sve...

sto se zekjata tice, pa ja koliko znam on je uvijek se skupljao lokalno i davao lokalno...cerkan je pokusao po dijaspori da uvede da salju zekjat u sarajevo (zar nevidis koji je problem kao cerkan stvorio zbog previse vlasti kao reis, a da je bilo sa savjetom ulema do ove gluposti nikada nebi doslo) pa ga lokalne hodze pismima ucile islamu poslije toga...

i na kraju, cim su crkvu institucionalizovali crkva je postala sluga crkvene birokratije..svako institucionalizacija treba birokratiju, a birokratija kada se stvori sama sebe odrzava jer joj je to na kraju i cilj, a sve kroz pricu o potrebama institucije...
dobar ti je prijedlog,ali koliko ja znam reis i dodje kao neki glasnogovornik,ne donosi on sam odluke o svemu kao sto to neki zamisljaju
Locked