Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Locked
samina_swe

#1 Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by samina_swe »

Posljednji dan za kandidaturu
Broj kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice BiH ostao isti
Broj kandidata za budućeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nije promijen
jen ni ovog posljednjeg dana za dostavljanje kandidatura.

Kandidati su: muftija sarajevski Husein ef. Smajić, muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, muftija zenički Ejub ef. Dautović, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović te doc. dr. Halil ef. Mehtić, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Bez prijedloga su izborne jedinice iz dijaspore, iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadne Evrope, koje ni u toku ovog dana nisu dostavile kandidature.

Iz izborne jedinice Ljubljana podržani su sarajevski, tuzlanski, zenički i travnički muftija.

Izborna jedinica iz Australije je podržala i kao svog kandidata istakla doc. dr. Halila ef. Mehtića.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić rekao je agenciji Fena da će u drugoj polovini augusta biti održana nova sjednica Sabora na kojoj će se predstaviti svi prijavljeni kandidati.

U skladu s Ustavom Islamske zajednice, bit će odlučeno koja će trojica od prijavljenih učestvovati na izborima za budućeg reisu-l-ulemu.

Njima će biti ostavljeno vrijeme da prezentiraju svoje programe.

Datum izbora još nije utvrđen, a prema Softićevim riječima, treba da bude krajem septembra ili početkom oktobra.
Seawolf

#2 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Seawolf »

Izvinite što pitam, ali zar izbor poglavara vjerske zajednice spada pod temu "Politika"?
samina_swe

#3 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by samina_swe »

Seawolf wrote:Izvinite što pitam, ali zar izbor poglavara vjerske zajednice spada pod temu "Politika"?
Greska je u pitanju,neka moderatori prebace na pdf religija ili "diskusije"(ja mislim vise ovo drugo,jer ovo nije samo vjerska tema)
mrtva kokoš

#4 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by mrtva kokoš »

sve je to politika , na pravom mjestu je postavljena tema, nista ne dirajte :mrgreen:

ja bih rado sebe vidio na poziciji reisa, gdje se mogu prijaviti :mrgreen:
samina_swe

#5 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by samina_swe »

dakle za sad polovinu ne zanima ko ce biti novi reis
Skijaš

#6 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Skijaš »

Koji će od njih manje trošiti na rezidencije i slične velebne objekte po Sarajevu a više na povratnike u manji entitet ? Ima li među njima neki muslimanski Komarica ?
Jack Be Nimble

#7 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Jack Be Nimble »

Sta reis radi? Koja je njegova svrha?
muhafuca

#8 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by muhafuca »

samina_swe wrote:dakle za sad polovinu ne zanima ko ce biti novi reis
klasika - a koji god bude izabran ima da svi ovi koje ne zanima
prvi opletu po njemu
moj izbor je (uslovno receno) Mehtic mada mislim da i ostali kandidati nisu uopste losi
za poziciju Reisa
harač

#9 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by harač »

kavazović

čisto zbog lokal patriotizma
p206

#10 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by p206 »

ne znam dovoljno kandidate, tako da nemam neko posebno mišljenje
Intimus

#11 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Intimus »

muhafuca wrote:
prvi opletu po njemu

moj izbor je (uslovno receno) Mehtic mada mislim da i ostali kandidati nisu uopste losi
za poziciju Reisa
Prva konstatacija - boldirano, potpuno se slažem.
Takođe, Halil ef. Mehtić (nadam se da se nije puno promijenio od prije nekih 18 godina) :thumbup:
Ja_Ja

#12 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Ja_Ja »

Mislim da bi Mehtic bio najbolji izbor od ponudjenih.
email

#13 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by email »

ma Abdibegovic, ne eksponira se puno, a radi dobro. Koliko sam mogao upratiti ucen je, a sigurno znamo da je dobar organizator
Gojeni H

#14 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Gojeni H »

Kavazovic
Erased

#15 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Erased »

Abdibegović.
samina_swe

#16 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by samina_swe »

email wrote:ma Abdibegovic, ne eksponira se puno, a radi dobro. Koliko sam mogao upratiti ucen je, a sigurno znamo da je dobar organizator
I ja se slazem s tobom u tome,Abdibegovic ili Kavazovic
Erased

#17 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Erased »

Jack Be Nimble wrote:Sta reis radi? Koja je njegova svrha?
Za nas vjernike muslimane je itekako vazna licnost. To je nas duhovni poglavar.
drndalo

#18 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by drndalo »

Pitanje je bilo:"Sta radi?"
citadela

#19 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by citadela »

muhafuca wrote:
prvi opletu po njemu
Drugim rijecima - ne zanima me, nije uopce bitno ko ce biti, bitno je samo ono reis ...

Mehtic
Last edited by citadela on 01/08/2012 08:52, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#20 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by ultima_palabra »

Abdibegović je drugi Cerić, slatkorječiv a mutan i control freak. Ostale slabije poznajem, ali čuo sam pozitivne stvari o tuzlanskom muftiji. Samo se nadam da će ko god bude izabran, razmišljati svojom a ne Cerićevom glavom.
Gojeni H

#21 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Gojeni H »

ultima_palabra wrote:Abdibegović je drugi Cerić, slatkorječiv a mutan i control freak. Ostale slabije poznajem, ali čuo sam pozitivne stvari o tuzlanskom muftiji. Samo se nadam da će ko god bude izabran, razmišljati svojom a ne Cerićevom glavom.
Kavazovic je primjer kako se vjera, narod i zemlja brane i olovkom i rijecju, a i puskom kad zatreba.
Apliciranje onoga sto se na vazu rekne u svakodnevnom zivotu nekima od nas je veoma bitno.

Dok sam na Sibovcu u Gradachcu cekao jos jedan cetnicki napad, srce je bilo k'o Bosna kad su rekli da je desno krilo ojacano intervencijom voda hodza (tako su ih zvali).
Zato glas za Huseina ef. Kavazovica plus milion.
nemoguce vruce

#22 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by nemoguce vruce »

Gojeni H wrote:
ultima_palabra wrote:Abdibegović je drugi Cerić, slatkorječiv a mutan i control freak. Ostale slabije poznajem, ali čuo sam pozitivne stvari o tuzlanskom muftiji. Samo se nadam da će ko god bude izabran, razmišljati svojom a ne Cerićevom glavom.
Kavazovic je primjer kako se vjera, narod i zemlja brane i olovkom i rijecju, a i puskom kad zatreba.
Apliciranje onoga sto se na vazu rekne u svakodnevnom zivotu nekima od nas je veoma bitno.

Dok sam na Sibovcu u Gradachcu cekao jos jedan cetnicki napad, srce je bilo k'o Bosna kad su rekli da je desno krilo ojacano intervencijom voda hodza (tako su ih zvali).
Zato glas za Huseina ef. Kavazovica plus milion.
Moj glas ima Husein-aga :thumbup:
Mada sumnjam da ce upravo zbog gore navedene ratne biografije imati podrsku iz odredjenih krugova koji nam decenijama kroje kapu.
U svakom slucaju, jedan rijedak insan. :thumbup:
tf2_spy

#23 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by tf2_spy »

Jack Be Nimble wrote:Sta reis radi? Koja je njegova svrha?
uglavnom, govori ljudima da je pogrešno imat svoje mišljenje i stav :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Truba »

želim... svašta... ne znam ljude... ne želim priče o temeljnom narodu i vjeri :D

ako mogu birati...
oštriji stav prema vehabijama i tajkunima
malo manje biranja strana na izborima
više kritike prema onima koji dižu cijene npr. hrane, a malo manje kritike na rad države (prepucavanje s političarima)
više borbe za malog vjernika a manje borbe za onog koji ćušne milionček :mrgreen:

toliko je bijede i sirotinje u članstvu islamske zajednice da se to mora mijenjati... odgajati čovjeka za pošteniju budućnost

bla bla znam da je utopija što pišem... više puta izbrišem pa ponovo napišem :roll:

eh da... manje šuplje o islamofobiji na svaku kritiku :cry:
Opetja033

#25 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Opetja033 »

Skijaš wrote:Koji će od njih manje trošiti na rezidencije i slične velebne objekte po Sarajevu a više na povratnike u manji entitet ? Ima li među njima neki muslimanski Komarica ?
Problem je u tome sto IZ (ne tvojim novcem, ne poreznim, ne drzavnim) konacno gradi rezidenciju kakva ova institucija i zasluzuje? Je li ti uopce znas gdje su bile "prostorije" IZ, tj gdje se one jos uvijek nalaze - sve do otvaranja rezidencije? Nije problem u tome sto Katolicka crkva u Zagrebu i SPC u Beogradu imaju rezidencije? Nije problem sto Katolicka crkva u Sarajevu ima rezidenciju o kakvoj je IZ do izgradnje objekta na Kovacima mogla samo sanjati? Nije problem sto Dodik juce rece kako ce RS finansirati renoviranje/izgradnju (nisam upratio) objekta SPC u Beogradu. Ne, problem je u tome sto IZ konacno rijesava ovo pitanje. I to novcem koji sa tobom nema ama bas nikakve veze.

Nemas pojma koliko mi je drago to sto ce rezidencija na Kovacima citav zivot bosti u oci i biti kost u grlu takvima kao sto si ti.

ON TOPIC: Kavazovic.
Locked