Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hladan.preminger

#76 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hladan.preminger »

hrle1976 wrote:
hladan.preminger wrote:
Nisam znao, ali pozdravljam da je tako! Ali evo dingospo hladan preminger tvdri da kad nema biciklisticke staze, biciklista nema sta da trazi...

Vazi i za ceste gdje biciklisticke staze nema
Drug, necu te ja uciti pravilima vožnje i učešća u saobraćaju, te se s tobom po forumu ubjeđivati.
Ti i dalje obilazi auta s desne strane na biciklu.
Sta me ti imas uciti o pravilima. Ja pzonam mentalitet ljudi sa tih prostora i njihove navike voznje, svi su to Schumaheri itd. Za voziti auto treba i mozak a ne samo mehanika ociju i gasa i glupiranja. Sta biciklista sa ljeva da zaobilazi auto? Vozac auta ima da pusti biciklistu, jer biciklista ima pravo prednosti sa desne strane. Ti sa svojim ljevim pravilo pokusaj prekinuti pravo prvenstva biciklisti u Njemackoj, Svicarskoj, Danskoj, Svedskoj, Holandij, Ceskoj, Belgij pa reci to na sudu. Nes viditi sunca za dugo vremena.

Nemaš ti pojma.
stikic

#77 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by stikic »

Paco wrote:Hvala stikic.

Pješakinja se bacila s moje desne strane, što se jasno vidi i na oštećenjima na vozilu.
Da li je suvozač vjerodostojan svjedok?
Svaki svijedok je vrijedan pažnje, ali ako niste u rodbinskim odnosima, jer sudije bukvalno kažu " normalno da će svjedočiti u tvoju korist " idiotska teza ali kod nas je tako".
Jesi li ga naveo u zapisniku kao suvozača, jer i to utiče na proračune zaustavljanja vozila zbog njegove težine,
i da, jeli ti skočila ispred auta ili sa strane auta, blatobran npr.
kod mene je situcija bila da je svjedok stajao pored djeteta na trotoaru i djete je mene udarilo znači naletjelo na moj desni blatobran i u padu sa haube udarilo u asfalt glavom i da napomenem vozio sam 30 km na sat.
ali ipak me je tužilac peglao preko dvije godine sa raznim žalbama.
Paco

#78 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Paco »

Sa svjedokom nisam u rodbinskoj vezi i u zapisniku koji je policija pravila na licu mjesta podaci su uredno upisani.

Druga stvar, ja uopste nisam kocio, nisam imao vremena. Zena koja se bacila pod auto je bukvalno izasla na metar ispred mene i sve sto sam mogao uraditi je da ju pokusam izbjeci naglim trzajem volana ulijevo. Opisao sam detalje u uvodnom postu.

Ma nek me peglaju 5 godina tuzioci, samo da ona prezivi jer i ovako mi je tesko, mogu zamisliti sta bi bilo da premine.
hladan.preminger

#79 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Paco wrote:Sa svjedokom nisam u rodbinskoj vezi i u zapisniku koji je policija pravila na licu mjesta podaci su uredno upisani.

Druga stvar, ja uopste nisam kocio, nisam imao vremena. Zena koja se bacila pod auto je bukvalno izasla na metar ispred mene i sve sto sam mogao uraditi je da ju pokusam izbjeci naglim trzajem volana ulijevo. Opisao sam detalje u uvodnom postu.

Ma nek me peglaju 5 godina tuzioci, samo da ona prezivi jer i ovako mi je tesko, mogu zamisliti sta bi bilo da premine.

Drug, mom ocu je zena krećući se ispred njega biciklom u istom pravcu sa njegovim autom, smotala lijevo i naglo izletjela pred auto. On ju je udario bočno i digao na haubu. Sreća da je udarila glavom u šajbu, a ne u štok od šajbe koje je promašila za 10 cm, jer u tom slučaju ne bi ni čula. Imala lom noge. Otac i mati bili u autu, on vozio u ograničenju do 50 km/h. Tužilac podigao optužnicu i nekog levata vjštaka uzeo. Taj levat uprkos slikama i iskazima svjedoka tvrdio da je otac nju udario u stražnji dio bicikla, tj u gumu/točak. Otac uzeo advokata i svog vještaka kojo je dokazao da ju je otac udario bočno nakon što je ona bez siganlizacije rukama srenula lijevo na traci i izašla iz pojasa od 1,2 metra od ruba ceste u kojem se biciklista mora kretati. Na kraju je naš vještak potukao nalaz tužiočevog i sud oslobdio starog i država platila sve troškove.
Ako si vozio u ograničenju i nisi bio pijan, nemaš se šta brinuti. Sud u obzir uzima ponašanje običnog pazljivog čovjeka, a ne čovjeka sa refleksima i sposobnostima Schumahera ili Loeba.
Nemoj previše obilaziti tu ženu jer se tužilac u nedostaku dokaza moze uhvatiti za to da imaš osjećaj krivnje učinjenje greške.
hrle1976

#80 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hrle1976 »

hladan.preminger wrote:
hrle1976 wrote:
Sta me ti imas uciti o pravilima. Ja pzonam mentalitet ljudi sa tih prostora i njihove navike voznje, svi su to Schumaheri itd. Za voziti auto treba i mozak a ne samo mehanika ociju i gasa i glupiranja. Sta biciklista sa ljeva da zaobilazi auto? Vozac auta ima da pusti biciklistu, jer biciklista ima pravo prednosti sa desne strane. Ti sa svojim ljevim pravilo pokusaj prekinuti pravo prvenstva biciklisti u Njemackoj, Svicarskoj, Danskoj, Svedskoj, Holandij, Ceskoj, Belgij pa reci to na sudu. Nes viditi sunca za dugo vremena.

Nemaš ti pojma.

Na kojoj si ti lutrij nasao svoju vozacku - majko mila - danas svak voza auto. Izgleda ti nisi mako van BiH mozda malo do jadrana i to je to. Momak nadam se da neces neku glupariju napraviti na cesti, jer nije sala nekome uzet prednost.
hladan.preminger

#81 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

hrle1976 wrote:
hladan.preminger wrote:
hrle1976 wrote:

Nemaš ti pojma.

Na kojoj si ti lutrij nasao svoju vozacku - majko mila - danas svak voza auto. Izgleda ti nisi mako van BiH mozda malo do jadrana i to je to. Momak nadam se da neces neku glupariju napraviti na cesti, jer nije sala nekome uzet prednost.
Nemaš ti pojma, još jednom ti ponavljam!
hrle1976

#82 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hrle1976 »

hrle1976 wrote:
hladan.preminger wrote:
hrle1976 wrote:

Nemaš ti pojma.

Nemaš ti pojma, još jednom ti ponavljam![/quote]

Eto nek ti imas.
JThomas

#83 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by JThomas »

hladan.preminger wrote: Ako si vozio u ograničenju i nisi bio pijan, nemaš se šta brinuti. Sud u obzir uzima ponašanje običnog pazljivog čovjeka, a ne čovjeka sa refleksima i sposobnostima Schumahera ili Loeba.
Nemoj previše obilaziti tu ženu jer se tužilac u nedostaku dokaza moze uhvatiti za to da imaš osjećaj krivnje učinjenje greške.
to je to, kratko i jasno. pusti ove zloguke proroke.

tužilaštvo je to koje mora dokazati da si prekršio neki propis i da stoga postoji biće teškog k.d. protiv bezbjednosti saobraćaja. i uvijek je na njima teret dokazivanja.
hladan.preminger

#84 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Eto nek ti imas.
Što se ljutiš kad pojma nemaš? Stvarno ne razumijem. :roll:
stikic

#85 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by stikic »

JThomas wrote:
hladan.preminger wrote: Ako si vozio u ograničenju i nisi bio pijan, nemaš se šta brinuti. Sud u obzir uzima ponašanje običnog pazljivog čovjeka, a ne čovjeka sa refleksima i sposobnostima Schumahera ili Loeba.

tužilaštvo je to koje mora dokazati da si prekršio neki propis i da stoga postoji biće teškog k.d. protiv bezbjednosti saobraćaja. i uvijek je na njima teret dokazivanja.
Aha samo ti vjeruj u pravnu državu ? Moj prijatelju moram te upozoriti da si ti kod nas već kriv i ti dokazuješ nevinost, nažalost.
Moli boga da ti sudija bude imalo normalan i da žrtva preživi.
Čitajući komentare ovih poznavaoca propisa što su im očevi i ina rodbina bili na sudu.
Nemaš se šta brinuti, ne moraš na sud uopšte, jer eto oni kažu da nisi kriv.
I da napomenem kada sam bio na sudu, prvo što me je sudija upitao poslije čitanja optužnice je bilo " da li si posjećivao žrtvu i rodbinu" pa sada ne znam zbog čega je to upitao.
Najvjerojatnije zbog osjećaja krivnje :dance: .
kadinica

#86 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kadinica »

Da, o ovome i ja pričam, napokon istomišljenik :D

Ja se ne bi oslanjala na pravnu državu, pravdu i logiku. To su ovdje vrlo diskutabilni pojmovi.

@hladan.preminger - napisao si iskustvo svog oca. Zanemario si činjenicu da je u tvom slučaju žena slomila nogu, a u ovom primjeru u pitanju je život. I zbog žene sa slomljenom nogom tvoj otac se povlačio po sudu. Dakle, došlo je do optužnice, otac ti je uzeo advokata i platio vještačenje. Iako nije kriv, bio je izložen stresu i troškovima. Vještak uzima između 400 i 500 KM, advokat još puno više.

E sad, zamisli da neko nema te pare. Dakle, ima saobraćajnu nesreću sa težim tjelesnim povredama ili smrtnim ishodom, nije kriv. Optužnica je podignuta, nema para za advokata i vještačenje (potrebna su dva - saobraćajne struke i medicinske). I ti kažeš da se ne sekira. Može se sve dokazati, ali treba vremena i para.

@Paco - ja sam ti poslala u pp opisan svoj slučaj koji je vrlo sličan. Vještak je kod brzine od 45 km/h napisao da vožnja nije prilagođena uslovima na putu, što je bilo tužiocu dovoljno.
stikic

#87 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by stikic »

Drago mi je da se neko slaže sa mnom. Ja ne znam zašto ovi tzv.vještaci daju nalaze kako ih ko angažuje tako da je vozač uvijek donji ako ih tužilac angažuje, pa optuženik uvijek mora angažovati drugog vještaka. Koji to pobije a to se dešava u 90% slučajeva i zato kažem da moraš dokazivati svoju nevinost jer si po vještaku kriv.
Samo da kažem da je moj vještak napisao da sam kriv zato što nisam svirao jer su djeca bila na trotoaru i padala je kiša, moš mislit idiota šta bi bilo da svi trubimo kada vidimo pješaka na trotoaru. :x
kvazivoz

#88 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kvazivoz »

Paco imaš od mene pp. ovo tvoje je vrlo slično, kao moj slučaj. Sretno.
JThomas

#89 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by JThomas »

eh, nedostatci naše pravne države se neuporedivo češće manifestuju tako da krivi ne leže, nego da nevini leže.
kadinica

#90 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kadinica »

Nisi tako tvrdio od početka.

Ali, nema veze, tema je dobra jer se svako može naći u takvoj situaciji. Od početka sam pisala da nikako ne valja ako dođe do smrtnog ishoda, spominjala zatvorsku kaznu, dok su se neki smijali i davali optimistične prognoze.

Ja bi bila optimistična samo da mi je babo uticajan političar, jak privatnik ili nešto slično. A na običnim smtrnicima se trenira strogoća i popravlja statistika. Vjerujem da je pokretač teme obični smrtnik, inače ne bi na forumu tražio savjet, nego bi slučaj do sada već riješio...

Nego, ima li kakvih vjesti? Kako je žena?
JThomas

#91 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by JThomas »

ko šta nije tvrdio?
kadinica

#92 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kadinica »

JThomas wrote:

JThomas wrote:na vozaču je pretpostavka građanske odgovornosti za štetu. a pretpostavka krivice za krivično djelo nije i nikad ne može biti. plašiš džaba čovjeka.
condy

#93 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by condy »

JThomas wrote:eh, nedostatci naše pravne države se neuporedivo češće manifestuju tako da krivi ne leže, nego da nevini leže.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
JThomas

#94 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by JThomas »

kadinica wrote:
JThomas wrote:

JThomas wrote:na vozaču je pretpostavka građanske odgovornosti za štetu. a pretpostavka krivice za krivično djelo nije i nikad ne može biti. plašiš džaba čovjeka.
i?
kadinica

#95 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kadinica »

Ništa, zaboravi
hladan.preminger

#96 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

kadinica wrote: Ja se ne bi oslanjala na pravnu državu, pravdu i logiku. To su ovdje vrlo diskutabilni pojmovi.
Za tebe možda jesu, ali na sudu nije tako.
@hladan.preminger - napisao si iskustvo svog oca. Zanemario si činjenicu da je u tvom slučaju žena slomila nogu, a u ovom primjeru u pitanju je život. I zbog žene sa slomljenom nogom tvoj otac se povlačio po sudu. Dakle, došlo je do optužnice, otac ti je uzeo advokata i platio vještačenje. Iako nije kriv, bio je izložen stresu i troškovima. Vještak uzima između 400 i 500 KM, advokat još puno više.
Nikakve veze nema što je samo slomila nogu. Pravno bi ista situacija bila i da je poginula. Jedini razlog što je moj otac završio na sudu je nesposoban tužilac, što se lako rješava na sudu uz advokata.
E sad, zamisli da neko nema te pare. Dakle, ima saobraćajnu nesreću sa težim tjelesnim povredama ili smrtnim ishodom, nije kriv. Optužnica je podignuta, nema para za advokata i vještačenje (potrebna su dva - saobraćajne struke i medicinske). I ti kažeš da se ne sekira. Može se sve dokazati, ali treba vremena i para.
Ako nemaš para država ti plati odbranu.
kadinica

#97 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kadinica »

hladan.preminger wrote:
kadinica wrote: Ja se ne bi oslanjala na pravnu državu, pravdu i logiku. To su ovdje vrlo diskutabilni pojmovi.
Za tebe možda jesu, ali na sudu nije tako.
Mislila sam generalno na BiH, pod pojmom "ovdje". Ako misliš drugačije, drago mi je.
Nikakve veze nema što je samo slomila nogu. Pravno bi ista situacija bila i da je poginula. Jedini razlog što je moj otac završio na sudu je nesposoban tužilac, što se lako rješava na sudu uz advokata.
Ima veze kako nema. Ne oslobađa se tako lako kad je mrtva glava.
Ako nemaš para država ti plati odbranu.
Ne plati. Na advokata po službenoj dužnosti imaš pravo za određena krivična djela, zavisi od visine zaprijećene kazne. I opet sam plaćaš vještake, advokat ti bez dobrog vještaka ne može baš pomoći.

Nego, napisali smo nekoliko stranica, a niko nije citirao propise. Čim stignem ja ću pronaći, pa postaviti.
Miki123

#98 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Miki123 »

Nego, napisali smo nekoliko stranica, a niko nije citirao propise. Čim stignem ja ću pronaći, pa postaviti.
ma da tražiš do sudnjeg dana nećeš naći da u krivičnom postupku optuženi mora dokazivati nevinost, tj. da je pretpostavka krivice na optuženom.
stikic

#99 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by stikic »

Miki123 wrote:
ma da tražiš do sudnjeg dana nećeš naći da u krivičnom postupku optuženi mora dokazivati nevinost, tj. da je pretpostavka krivice na optuženom.
Miki niko nije rekao da to stoji u zakonu u zakonu kaže da tužilac mora dokazati tvoju krivicu, ali u praksi je to obrnuto, to mi hoćemo da kažemo.
Imam rođaka koji je vjerovao u pravnu državu pa je 8 mjeseci ,odležao zatvora do završetka suđenja gdje je dokazao da nije kriv,znači ni kriv ni dužan, jedina njegova krivica je bila što je bio vlasnik auta koje su mu ukrali a da on to nije znao. i pričaj njemu o pravnoj državi pa ćeš vidjeti šta će ti on na to reći.
mahalas505

#100 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by mahalas505 »

stikic wrote:
Miki123 wrote:
Miki niko nije rekao da to stoji u zakonu u zakonu kaže da tužilac mora dokazati tvoju krivicu, ali u praksi je to obrnuto, to mi hoćemo da kažemo.
Imam rođaka koji je vjerovao u pravnu državu pa je 8 mjeseci ,odležao zatvora do završetka suđenja gdje je dokazao da nije kriv,znači ni kriv ni dužan, jedina njegova krivica je bila što je bio vlasnik auta koje su mu ukrali a da on to nije znao. i pričaj njemu o pravnoj državi pa ćeš vidjeti šta će ti on na to reći.
Zasto on ne tuzi drzavu, jer ako se ispostavilo da nije kriv i ima presudu za to, onda cemu biti isplaceno za svaki dan u zatvoru.
Post Reply