Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Paco

#1 Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Paco »

Potreban mi je savjet i misljenje onih koji su imali ovakva iskustva ili znaju za slicne slucajeve.

Prije par dana pjesakinja mi se na magistralnom putu bacila pod auto. Bio je mrak, put neosvjetljen i zaista je nisam mogao vidjeti do trenutka kad je skocila ispred vozila.

Vozio sam mozda cak i ispod ogranicenja jer sam samo minutu prije toga izbjegao direktan forntalni sudar sa nekim majmunom koji je u zavoju i na punoj liniji preticao 2 vozila.

U trenutku kada je skocila pred vozilo jedino sto sam uspio bilo je da pokusam izbjeci naglim trzajem volana ulijevo, ali ipak sam je "zakacio" prednjim desnim dijelom vozila.

Ne konzumiram alkohol i alko-test je bio negativan.

Ta zena je psihijatrijski slucaj i bila je dobro pijana u trenutku nesrece. Jos uvijek je u bolnici i na odjelu intezivne njege, a doktori kazu da ocekuju da ce sve biti uredu i nema potrebe za operativnim zahvatima.

Ono sto mene zanima kakav je Zakon po ovom pitanju? Da li cu odgovarati i biti kaznjen i ako hocu po kom osnovu?

Unaprijed hvala na odgovorima.
insomnia78

#2 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by insomnia78 »

Paco wrote:Potreban mi je savjet i misljenje onih koji su imali ovakva iskustva ili znaju za slicne slucajeve.

Prije par dana pjesakinja mi se na magistralnom putu bacila pod auto. Bio je mrak, put neosvjetljen i zaista je nisam mogao vidjeti do trenutka kad je skocila ispred vozila.

Vozio sam mozda cak i ispod ogranicenja jer sam samo minutu prije toga izbjegao direktan forntalni sudar sa nekim majmunom koji je u zavoju i na punoj liniji preticao 2 vozila.

U trenutku kada je skocila pred vozilo jedino sto sam uspio bilo je da pokusam izbjeci naglim trzajem volana ulijevo, ali ipak sam je "zakacio" prednjim desnim dijelom vozila.

Ta zena je psihijatrijski slucaj i bila je dobro pijana u trenutku nesrece. Jos uvijek je u bolnici i na odjelu intezivne njege, a doktori kazu da ocekuju da ce sve biti uredu i nema potrebe za operativnim zahvatima.

Ono sto mene zanima kakav je Zakon po ovom pitanju? Da li cu odgovarati i biti kaznjen i ako hocu po kom osnovu?

U jbt.
Pa sta ti kazu policajci?

s' moje sokocalo
kokuz_sa

#3 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kokuz_sa »

magistralni put..nema pjesackog..vozio s si ogranicenjem..pjesak prelazi gdje ne treba..pokusao si je izbjeci
nema tu sta da se pitas cija je krivica i kakve posljedice mogu imati..

prije mozda 2 god prijatelj mi je vozio autoputem gore sjeverna nam BiH..i izleti mu zena tj pretrcavala i on j epokupi i na licu mjesta mrtva..on oslobodjen..jer nije pio, vozio je koliko treba..mrak bio a ona u crnom i eto..
Paco

#4 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Paco »

Policajci koji su vrsili uvidjaj su mi nakon svega rekli da su svjesni situacije. Cekali su izvjestaj iz bolnice i da se ljekari izjasne o tezini povreda kod te zene, a nakon toga uzeli izjavu od mene i onda svako svojim putem.

Niko mi nista nije javljao, ja vec 2 dana idem u bolnicu i raspitujem se o stanju povrijedjene.

Znam za slican slucaj, kada se jedna, isto tako psihicki poremecena zena, bacila momku pod auto. On je uspio zakociti, ali je ona ipak udarila u auto, a nakon toga od ivicnjak i preminula. Momak je dobio neku zatvorsku kaznu cini mi se.

Zato me zanima, da li pod pretpostavkom da ova sto se meni bacila pod auto prezivi, ja kao vozac snosim sankcije. Sta kaze zakon?
insomnia78

#5 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by insomnia78 »

Paco wrote:Policajci koji su vrsili uvidjaj su mi nakon svega rekli da su svjesni situacije. Cekali su izvjestaj iz bolnice i da se ljekari izjasne o tezini povreda kod te zene, a nakon toga uzeli izjavu od mene i onda svako svojim putem.

Niko mi nista nije javljao, ja vec 2 dana idem u bolnicu i raspitujem se o stanju povrijedjene.

Znam za slican slucaj, kada se jedna, isto tako psihicki poremecena zena, bacila momku pod auto. On je uspio zakociti, ali je ona ipak udarila u auto, a nakon toga od ivicnjak i preminula. Momak je dobio neku zatvorsku kaznu cini mi se.

Zato me zanima, da li pod pretpostavkom da ova sto se meni bacila pod auto prezivi, ja kao vozac snosim sankcije. Sta kaze zakon?
Zajebano, logicno nebi trebo.
Probaj stupiti nekako u kontakt sa inspektorom koji je radio uvidjaj pa vidi.

s' moje sokocalo
Paco

#6 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Paco »

To cu svakako sutra uraditi. Ustvari, inspektora na licu mjesta nije ni bilo. Samo patrola od 2 policajca koja je dosla nakon sto sam prijavio nesrecu.

Ljekari na UKC su mi rekli da je inspektor dolazio u bolnicu, a isto tako da povrijedjena nije testirana na alkohol iako je strasno zaudarala kad sam joj prisao nakon sto se sve desilo.
insomnia78

#7 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by insomnia78 »

Potrazi ti njeg definitivno, malo "pritisni"

s' moje sokocalo
mO k3

#8 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by mO k3 »

:shock: puno srece ... javi sta ima
valterbranisarajevo

#9 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by valterbranisarajevo »

Grozno. :( Ulice su pune teških psihičkih bolesnika koji nemaju adekvatan smještaj i onda prave probleme nevinim ljudima. Bitno je da ti nisi napustio mjesto nesreće...Nekada se na zahtjev mogao dobiti zapisnik sa uviđaja, odnosno fotokopija. Kako je sada ne znam, ali ti ja savjetujem da nazoveš policijsku stanicu čija je patrola izašla na lice mjesta i pitaš možeš li dobiti fotokopiju. Ako dobiješ i ako u zapisniku nije sve onako kako treba, angažuj advokata za svaki slučaj. Vjerovatno postoje opcije ponovnog uviđaja, vještačenja vozila i to....
Hemera

#10 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Hemera »

Paco wrote:To cu svakako sutra uraditi. Ustvari, inspektora na licu mjesta nije ni bilo. Samo patrola od 2 policajca koja je dosla nakon sto sam prijavio nesrecu.

Ljekari na UKC su mi rekli da je inspektor dolazio u bolnicu, a isto tako da povrijedjena nije testirana na alkohol iako je strasno zaudarala kad sam joj prisao nakon sto se sve desilo.

treba provjeriti sa medincinskim osobljem da li su evidentirali da je alkoholizirana jer su joj po primitku morali utvridti u kakvom je stanju/stepen povreda,sigruno ima negdje u medicinskoj dokumentaciji,nesto ne vjerujem da bi ako se osjećala na alkohol to zanemarili,ali ima svega...
Logovan

#11 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Logovan »

Strašno je ovo što ti se desilo. Nek ti je sretno. :( :(
Paco

#12 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Paco »

valterbranisarajevo wrote:Grozno. :( Ulice su pune teških psihičkih bolesnika koji nemaju adekvatan smještaj i onda prave probleme nevinim ljudima. Bitno je da ti nisi napustio mjesto nesreće...Nekada se na zahtjev mogao dobiti zapisnik sa uviđaja, odnosno fotokopija. Kako je sada ne znam, ali ti ja savjetujem da nazoveš policijsku stanicu čija je patrola izašla na lice mjesta i pitaš možeš li dobiti fotokopiju. Ako dobiješ i ako u zapisniku nije sve onako kako treba, angažuj advokata za svaki slučaj. Vjerovatno postoje opcije ponovnog uviđaja, vještačenja vozila i to....
Zapisnik svakako moram traziti jer je vozilo kasko osigurano i vec su mi iz osiguranja rekli da trebam to donijeti. Sutra idem licno u stanicu pa cu vidjeti sta ce mi oni reci.

@Hemera, pitao sam i na UKC jesu li uzeli uzorak krvi, kazu da nisu jer su valjda inspektori to trebali uraditi. Rece mi ljekar da se ona jeste osjetila na alkohol kad su je primili, ali da to nije relevantno jer "mogao ju je neko politi rakijom u medjuvremenu".
Hemera

#13 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Hemera »

Paco wrote:
valterbranisarajevo wrote:Grozno. :( Ulice su pune teških psihičkih bolesnika koji nemaju adekvatan smještaj i onda prave probleme nevinim ljudima. Bitno je da ti nisi napustio mjesto nesreće...Nekada se na zahtjev mogao dobiti zapisnik sa uviđaja, odnosno fotokopija. Kako je sada ne znam, ali ti ja savjetujem da nazoveš policijsku stanicu čija je patrola izašla na lice mjesta i pitaš možeš li dobiti fotokopiju. Ako dobiješ i ako u zapisniku nije sve onako kako treba, angažuj advokata za svaki slučaj. Vjerovatno postoje opcije ponovnog uviđaja, vještačenja vozila i to....
Zapisnik svakako moram traziti jer je vozilo kasko osigurano i vec su mi iz osiguranja rekli da trebam to donijeti. Sutra idem licno u stanicu pa cu vidjeti sta ce mi oni reci.

@Hemera, pitao sam i na UKC jesu li uzeli uzorak krvi, kazu da nisu jer su valjda inspektori to trebali uraditi. Rece mi ljekar da se ona jeste osjetila na alkohol kad su je primili, ali da to nije relevantno jer "mogao ju je neko politi rakijom u medjuvremenu".
svašta... :roll:
vjerovatno su mislili da inspektor dadne nalog...
pokojnikorisnik

#14 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by pokojnikorisnik »

trebo su i pobjec pasa moj i pistitje da cvili ko ker lutalica sad nek se sve zavtsi po pravilima ne podkupljuj nikog jetga mores popusiti ispast kriv
Wind

#15 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Wind »

Ako je sve kako ti kazes nemoj da se brines jer si cist....znam da ti nije svejedno ali jbg. ruzne stvari se stalno desavaju.

Kao sto ti kazu provjeri da li je sve u zapisniku kako treba da ne bude poslije problema. U zavisnosti od razvoja dogadjaja i osobe koja se "bacila" na auto razmisli i podizanju tuzbe i zahtjevu za nakanadu stete.
Bluesman

#16 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Bluesman »

Ma čist si paša,ne brini se nista... Uostalom policija ce utvrditi sve. Ali ako se tako kao sto ti kazes,nemaš brige...

Puno srece
kadinica

#17 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kadinica »

Potreban mi je savjet i misljenje onih koji su imali ovakva iskustva ili znaju za slicne slucajeve.

Prvo, moli Boga da žena preživi. U slučaju smrti jedne ili više osoba u saobraćajnoj nesreći, prijeti kazna zatvora od 1 do 8 godina.

Evo što pišeš da je žena bolesna, pijana, da je izazvala nesreću, to će se dokazivati u sudskom postupku.
Za početak, ti si učesnik u saobraćajnoj nesreći u kojoj je jedno lice zadobilo (nadam se lakše) tjelesne povrede. Vozač je uvijek kriv, jer su u zapisniku vjerovatno napisali da nisi prilagodio vožnju uslovima na putu, nisi mogao bezbijedno zakočiti, te je došlo do pomenute nesreće.

Ako žena preživi nesreću sa tjelesnim povredama, vjerovatno ćeš dobiti uslovnu kaznu. Ali postupak će se sigurno voditi po službenoj dužnosti. Sretno.
kadinica

#18 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kadinica »

pokojnikorisnik wrote:trebo su i pobjec pasa moj i pistitje da cvili ko ker lutalica sad nek se sve zavtsi po pravilima ne podkupljuj nikog jetga mores popusiti ispast kriv
Evo se jednostavno nije desilo. Ovog komentara nema.
Bodkin

#19 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Bodkin »

kadinica wrote:

Prvo, moli Boga da žena preživi. U slučaju smrti jedne ili više osoba u saobraćajnoj nesreći, prijeti kazna zatvora od 1 do 8 godina.

Evo što pišeš da je žena bolesna, pijana, da je izazvala nesreću, to će se dokazivati u sudskom postupku.
Za početak, ti si učesnik u saobraćajnoj nesreći u kojoj je jedno lice zadobilo (nadam se lakše) tjelesne povrede. Vozač je uvijek kriv, jer su u zapisniku vjerovatno napisali da nisi prilagodio vožnju uslovima na putu, nisi mogao bezbijedno zakočiti, te je došlo do pomenute nesreće.

Ako žena preživi nesreću sa tjelesnim povredama, vjerovatno ćeš dobiti uslovnu kaznu. Ali postupak će se sigurno voditi po službenoj dužnosti. Sretno.
netacno. poznanicu mi udarilo auto dok je pretrcavala glavnu ulicu u sarajevu i ona kriva i jos platila kaznu.sta je bilo sa onim covjekom sto je udario djevojcicu kod predsjednistva?djevojcica pretrcavala ulicu van pjesackog. ako ti neko izleti na autoputu gdje vozis 130, nema te sile kocenja koja ce ti pomoci da stanes i da ne udaris pjesaka. opet nisi kriv. nadam se da je isto tako i na magistralnom.
@postavljac teme, sretno!
kadinica

#20 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kadinica »

Da, ali je sigurno bio sudski postupak, pa je utvrđeno da je tvoja jaranica doprinjela nereći. Neznam kad se ovo desilo, znam da je sada dosta pooštrena kaznena politika.

Svaki vozač će u ovakvom slučaju reći da je pješak istrčao, da ga nije vidio. Zato se i vodi krivični postupak, da se tačno utvrde okolnosti nereće.
Bodkin

#21 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Bodkin »

kadinica wrote:Da, ali je sigurno bio sudski postupak, pa je utvrđeno da je tvoja jaranica doprinjela nereći. Neznam kad se ovo desilo, znam da je sada dosta pooštrena kaznena politika.

Svaki vozač će u ovakvom slučaju reći da je pješak istrčao, da ga nije vidio. Zato se i vodi krivični postupak, da se tačno utvrde okolnosti nereće.
naravno da ce biti postupka ali htio sam reci da ne znaci da je uvijek vozac kriv jer nije prilagodio brzinu.
doduse desilo se poodavno tako da je mozda sada drugacije
drndalo

#22 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by drndalo »

Da, vodice se postupak, ukoliko je policija uvidjajem ustanovila, a vjestaci po potrebi potvrdili/opovrgli dinamiku, da nije prekoracena dozvoljena brzina, da nisi konzumirao nista, da je osvjetljenje ceste bilo nikakvo, da si bjezao da je ne udaris, ali je ipak zakacio desnim coskom (sto je i logicno za pricu o bjezanju da je ne udaris), onda ne bi trebalo da imas velikih problema na postupku, osim duzine trajanja, i nelagode sto ti se to desilo...
kadinica

#23 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kadinica »

I ja sam se malo nespretno izrazila: Trebala sam reći da je pretpostavka krvice uvijek na vozaču, on je optuženi i on se brani.
madnessa

#24 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by madnessa »

Meni u ovih par gore postova smeta to što ispada da sve ovisi o tome koliko su policajci na mjestu nesreće ozbiljno pristupili dokumentovanju uviđaja. Može li se kako čovjek braniti time da policajci i medicinsko osoblje nisu adekvatno obavili posao, tj. da li postoje procedure koje se moraju primijeniti prilikom izlaska na uviđaj i dokumentovanja činjenica?
Ne mogu da vjerujem da postoji vjerovatnoća da žrtva nije testirana na alkohol. U slučaju sudara u kom nisam bila kriva i meni je rađen alkotest. Zašto ne bi ista procedura bila i u slučaju sudara auta sa pješakom?
drndalo

#25 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by drndalo »

Onaj koji se brani ima pravo da se brani kako god misli da je za njega najpovoljnije... Naravno da netestiranje ucesnika u nesreci moze biti validan prigovor... Ali ako je sve ostalo dokumentovano ovako kako covjek kaze, to ne bi ni trebalo da bude odlucujuce...
Post Reply