dadinjo wrote:Vozdrica
Mala pomoc treba da krenem sa predavanjem papira za spajanje sa djevojkom i procitao sam na migrationsverket sta treba al dal ima neko sa jos nekim smjernicama i uputstvima?

drug sve ove odgovore (ili bolje receno pametovanje i sprdnju) koje si dobio mozes macku o' rep.. Niko od njih nije napisao nesto sto je i sam prosao vec pisu onu nasu, standardnu, mahalsku REKLA-KAZALA. Kontaju da su pokupili svu pamet svijeta i dosli su ovde tebi da prosipaju, a ustvari niko pojma nema!
nadam se da ti mogu jos uvijek pomoci....
INFO iz prve ruke
Da dobijes vizu (privremenu na 2 godine) na osnovu veze momak-djevojka je ITEKAKO MOGUCE.. u Swe omladina u 90% slucajeva zivi zajedno i ako nisu vjencani. Znaci to je sasvim OK tako da oni ni drugima ne zele da uskrate tu mogucnost.
1. nazovi swe ambasadu u Sarajevu i fino im reci da imas djevojku u swe i hocete/planirate da zivite zajedno...
Trazit ce ti licne podatke i za dva-tri dana (zavisno gdje zivis) ce ti poslati kovertu na adresu sa nekoliko formulara na engl. i swe. jeziku i LISTU papira koje trebas da izvadis...
Reci ce ti kad izvadis te papire (pasos, ovjerena kopija pasosa, potvrdu da si slobodnog bracnog stanja i jos neke ne mogu da se sada tacno sjetim) da ih opet nazoves da ti zakazu vrijeme u ambasadi kad ces to donijeti...
Taj prvi put kad odes u ambasadu morat ces im i uplatiti (mislim oko 200km da to kosta) sto trazis vizu (sve sami lopovluk gdje se god covjek okrene)....I TAD CE TI ZAKAZATI TERMIN ZA RAZGOVOR (meni su rekli dodji za tri mjeseca.)
2.RAZGOVOR U AMBASADI
Ako si kad gledo CSI, Kriminal Minds i sl. serije i filmove pa one scene gdje se ispituju osumnjeceni ili svjedoci reci cu ti da se ne mogu porediti sa onim ispitivanjem u ambasadi... Za Sat i po vremena jedna veoma ljubazna teta te izreseta sa pitanjima... Od onog kako se zovu njeni starci, braca , sestre, njihova djeca.... kakvu ona kafu pije..... do onog kad ti je umrla/rodila se nana/dedo...... kuda hodate, kad/kako ste se upoznali... moras znati sve u detalje....
Moras biti dobro dobro spreman i imati par zajednickih slika...
NAPOMENA: GLUMA RADI PAPIRA NE PROLAZI.... NIKO ZIV, NIKAKAV GLUMAC/GLUMICA ONAJ SISTEM NE MOGU PREVARITI...
U roku dvije-tri hefte ce kontaktirati tvoju djevojku u swe, tako da ce i ona imati slican razgovor (samo putem neta na stranici migrationsverket-a)... mjesec dana poslije dobijete odgovor...
Ja sam dobio radnu i boravisnu vizu u trajanju od 2g. Nakon te 2g. razgovor u migrationsverketu u swe i ako bude sve ok medju vama ti dobijes vizu za stalno... buduci da ti je djevojka swe drzavljanin nakon 3g. provedenih zajedno mozes traziti swe pasos...
ovako je bilo prije 2,5 godine... mislim da se nije moglo puno promjeniti od tad.
od mene toliko, zelim Vam puno srece a ostalima da manje pametuju i ne malerisu raji........
I JOS NESTO........ AAAAZIIIILAAAAAAAAAAAAA NEMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA SHVATITEEEEEEEEEEEE