Švedska odlazak iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
uglavnomja

#76 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

hrle1976 wrote:Kod nas vanbracna zajednica ima samo smisao ako ima djece u pitanju, inace ako ne se to kaze *jbav'nje bez obaveze*, neznam kako je u Svedskoj, ali na osnovu vanbrance zajednice (djevojke) da neko dobije status :D nije lose ako se moze.
vanbracna zajednica kao zajednicki zivot, brak bez papira, ima pred zakonom istu vrijednost kao i brak sa papirima.

e, sad on je napisao djevojka. ako je to ono zabavljanje, vidjanje jednom godisnje i slicno - nista od spajanja.

ali ako su zivjeli skupa (mislim) 2 godine i mogu to dokazati, onda je isto kao brak.

cak i u nasim zakonima stoji da bracni i vanbracni drug imaju ista prava :-)
hrle1976

#77 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

uglavnomja wrote:
hrle1976 wrote:Kod nas vanbracna zajednica ima samo smisao ako ima djece u pitanju, inace ako ne se to kaze *jbav'nje bez obaveze*, neznam kako je u Svedskoj, ali na osnovu vanbrance zajednice (djevojke) da neko dobije status :D nije lose ako se moze.
vanbracna zajednica kao zajednicki zivot, brak bez papira, ima pred zakonom istu vrijednost kao i brak sa papirima.

e, sad on je napisao djevojka. ako je to ono zabavljanje, vidjanje jednom godisnje i slicno - nista od spajanja.

ali ako su zivjeli skupa (mislim) 2 godine i mogu to dokazati, onda je isto kao brak.

Pa ako cemo tako onda sam ja imao pofin broj van brancih zajednica :mrgreen: Van bracna zajednica to se moze lagano oboriti u vodu, jer kad ona pocinje sta nju sacinjava itd. Recimo u drzavi gdje je ok da dva muskarca daju jedan drugom obecanje (ako kontas) pred maticarom, onda mozes komotno reci da npr. ja i jedan prijatelj sto smo stan dijelili skupa (on imao svoju sobu, ja svoju) a zajednicku adresu, da smo onda bili u van bracnoj zajednici - nemoj me zajebavati :mrgreen: Kod nas tog nema, kod nas van bracna zajednica se obiljezava u slucaju dobivanja djeteta a da muz i zena nisu na papiru u braku, onda to nastaje zbog zastite djeteta. U licnoj karti imas rubriku civilni status Ozenjen ili ne ozenjen, udata ili ne udata. Treceg izbora nema. Ako mu to upali tako na racun djevojke eto do ljeta po BiH omladine u Swedcku :lol:
Kurjakk

#78 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Kurjakk »

hrle ima dobrih pitanja, jos kad bi ih ubacio u google, shvatio bi da je na dobrom putu. konkretno porodicni zakon fbih itekako poznaje vanbracnu zajednicu, naravno pod odredjenim uslovima, sto znaci da nije doovljno da par puta zajedno operete gace i ostavarite oderdjena prava zakonom. evo hrle pa citaj http://www.google.ba/#hl=bs&tbo=d&q=van ... 17&bih=714

shvatit ces i da postoji sudska praksa koja itekako poznaje ove slucajeve i bez problema utvrdjuje da li se radi vanbracnoj zajendici ili ne. obaranje, dokazi, sud, americke serije, usminkani advokati, supljaci, itd. jok.
Micaha

#79 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Micaha »

uglavnomja wrote:

Gori si ti sto sa njim ozbiljno pricas. Prvo ubija u pojam ovoga sto trazi spajanje i govori mu kako ne moze ako nije ozenjen pa u postu nako toga ne znam kako je u Svedskoj. A tema odlazak u Svedsku i covjek pise da tamo hoce na spajanje.
U kakvoj si ti zajednici sa tom Cehinjicom, bracnoj ili vanbracnoj?
uglavnomja

#80 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

:D :lol: 8-)
hrle1976

#81 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

Micaha wrote:
uglavnomja wrote:

Gori si ti sto sa njim ozbiljno pricas. Prvo ubija u pojam ovoga sto trazi spajanje i govori mu kako ne moze ako nije ozenjen pa u postu nako toga ne znam kako je u Svedskoj. A tema odlazak u Svedsku i covjek pise da tamo hoce na spajanje.
U kakvoj si ti zajednici sa tom Cehinjicom, bracnoj ili vanbracnoj?
Avionskoj zajednici.
iamia

#82 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by iamia »

hajde idi u svedsku na osnovu "vanbracne zajednice".
javi nam.
kad te deportuju :lol:
uglavnomja

#83 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

iamia wrote:hajde idi u svedsku na osnovu "vanbracne zajednice".
javi nam.
"If you are married or cohabiting or intend to marry or cohabit with someone who is permanently resident in Sweden

Once you have presented your application, you will be summoned to an interview at the Embassy/Consulate. You will need to bring some form of documentation proving your relationship to the person in Sweden, such as letters, photographs or the marriage certificate. You should also bring your passport and two passport photographs."

http://www.swedenabroad.com/en-GB/Embas ... in-Sweden/

u skandinaviji su brak i sambo (izvanbracna zajednica) isti pred zakonom.
iamia

#84 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by iamia »

uglavnomja wrote:[

Once you have presented your application, you will be summoned to an interview at the Embassy/Consulate. .
i prvo pitanje kod intervjua ce biti: zasto se ti levatu nisi ozenio ako si mislio zivjeti sa njom u sveChkoj? ;-)
hrle1976

#85 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

uglavnomja wrote:
javi nam.
"If you are married or cohabiting or intend to marry or cohabit with someone who is permanently resident in Sweden

Once you have presented your application, you will be summoned to an interview at the Embassy/Consulate. You will need to bring some form of documentation proving your relationship to the person in Sweden, such as letters, photographs or the marriage certificate. You should also bring your passport and two passport photographs."

I muska stvar je ista pred anatomijom ali ono bas jer nije isto neko ima veci. Jel ti stvarno mislis da ce jedanko postupaki prema osobi sa kanadskim drzavljanstvom i drzavljanstvom bih? :skoljka:
hrle1976

#86 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

iamia wrote:

Once you have presented your application, you will be summoned to an interview at the Embassy/Consulate. .
i prvo pitanje kod intervjua ce biti: zasto se ti levatu nisi ozenio ako si mislio zivjeti sa njom u sveChkoj? ;-)
:lol: :lol: dobra ti je ova :lol:

nek kaze levat zelim da slavim svadbu na svedski nacin

uglavnomja

#87 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

iamia wrote:

zato sto mi nije bio cejf, ili ne vjerujem u brak, to je glupost, samo papir, prevazidjena stvar, mi se volimo i bez papira, mi zelimo da zivimo slobodni, mi ovo ono... a ako odlucimo da prekinemo, nema razvodnih problema itd...

more ljudi na zapadu ima i po troje zajednicke djece iz 20 godina duge vanbracne veze.
hrle1976

#88 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

uglavnomja wrote:
iamia wrote:

zato sto mi nije bio cejf, ili ne vjerujem u brak, to je glupost, samo papir, prevazidjena stvar, mi se volimo i bez papira, mi zelimo da zivimo slobodni, mi ovo ono... a ako odlucimo da prekinemo, nema razvodnih problema itd...

more ljudi na zapadu ima i po troje zajednicke djece iz 20 godina duge vanbracne veze.

Znaci neka kratka avantura veza.

Glupost kazes. Znaci zelis slobodu i nije nista stalno? Oni pitaju.

Volim i ja Sharon Stone i jedini nacin je bez papira. :mrgreen:

Ti pao ko anker s broda u more.
uglavnomja

#89 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

hrle1976 wrote:
uglavnomja wrote:
javi nam.

I muska stvar je ista pred anatomijom ali ono bas jer nije isto neko ima veci. Jel ti stvarno mislis da ce jedanko postupaki prema osobi sa kanadskim drzavljanstvom i drzavljanstvom bih? :skoljka:

apsolutno isto!

ako je sve ispravno i posteno.

prije nekoliko strana je bio moj post o ljudima koji nisu dobili radno-boravisnu dozvolu, jedna amerikanka - muz norvezanin pilot ili nbesto slicno, radio u americi godinama, pa jedan norveski skakac na skijama, zena iz estonije ili ne znam odakle :? , itd (ovo su samo ekstremni primjeri koji su zavrsili u novinama, a koliko jos ima neobjavljenih.

zbog nedovoljnih primanja po norveskim zakonima.

nisu ni oni levati, koliko god bosnjo mislio da moze nekoga prevariti. mozda je moglo prije 15-20 godna, do sad su apsolvirali sve prevare i mucke.

bio je post nekog lika koji se ozenio za papire (njemacka) i "pao" na intervjuu, ili ona, ne znam. banalna pitanja: na kojoj strani kreveta ko spava, smrde li mu noge, pije li kafu sa kasikom ili bez ...

kod mene sve bilo cisto i legla viza :D
uglavnomja

#90 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

hrle1976 wrote:
uglavnomja wrote:
iamia wrote:

Znaci neka kratka avantura veza.

Glupost kazes. Znaci zelis slobodu i nije nista stalno? Oni pitaju.

Volim i ja Sharon Stone i jedini nacin je bez papira. :mrgreen:

Ti pao ko anker s broda u more.
:-) kako duhovito :cry:

veza mora trajati najmanje 2 godine :-)

ti kao da nikad iz svoje mahale nisi mrdnuo :run:
hrle1976

#91 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

Kako ces ti dokazati da se zabavljas sa nekom osobom 2 godine. Jel se u BiH izdaju vazeci papira kad najdes sebi djevojku? Hoces da kazes da prosejcan momak ili djevojak iz BiH moze sebi izganjati pravo na legalo preseljene u Svedsku zbog tamo srodne duse sa kojom se zabavlja?
AleSa

#92 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by AleSa »

dadinjo wrote:Vozdrica

Mala pomoc treba da krenem sa predavanjem papira za spajanje sa djevojkom i procitao sam na migrationsverket sta treba al dal ima neko sa jos nekim smjernicama i uputstvima? :D
drug sve ove odgovore (ili bolje receno pametovanje i sprdnju) koje si dobio mozes macku o' rep.. Niko od njih nije napisao nesto sto je i sam prosao vec pisu onu nasu, standardnu, mahalsku REKLA-KAZALA. Kontaju da su pokupili svu pamet svijeta i dosli su ovde tebi da prosipaju, a ustvari niko pojma nema!
nadam se da ti mogu jos uvijek pomoci....
INFO iz prve ruke
Da dobijes vizu (privremenu na 2 godine) na osnovu veze momak-djevojka je ITEKAKO MOGUCE.. u Swe omladina u 90% slucajeva zivi zajedno i ako nisu vjencani. Znaci to je sasvim OK tako da oni ni drugima ne zele da uskrate tu mogucnost.
1. nazovi swe ambasadu u Sarajevu i fino im reci da imas djevojku u swe i hocete/planirate da zivite zajedno...
Trazit ce ti licne podatke i za dva-tri dana (zavisno gdje zivis) ce ti poslati kovertu na adresu sa nekoliko formulara na engl. i swe. jeziku i LISTU papira koje trebas da izvadis...
Reci ce ti kad izvadis te papire (pasos, ovjerena kopija pasosa, potvrdu da si slobodnog bracnog stanja i jos neke ne mogu da se sada tacno sjetim) da ih opet nazoves da ti zakazu vrijeme u ambasadi kad ces to donijeti...
Taj prvi put kad odes u ambasadu morat ces im i uplatiti (mislim oko 200km da to kosta) sto trazis vizu (sve sami lopovluk gdje se god covjek okrene)....I TAD CE TI ZAKAZATI TERMIN ZA RAZGOVOR (meni su rekli dodji za tri mjeseca.)
2.RAZGOVOR U AMBASADI
Ako si kad gledo CSI, Kriminal Minds i sl. serije i filmove pa one scene gdje se ispituju osumnjeceni ili svjedoci reci cu ti da se ne mogu porediti sa onim ispitivanjem u ambasadi... Za Sat i po vremena jedna veoma ljubazna teta te izreseta sa pitanjima... Od onog kako se zovu njeni starci, braca , sestre, njihova djeca.... kakvu ona kafu pije..... do onog kad ti je umrla/rodila se nana/dedo...... kuda hodate, kad/kako ste se upoznali... moras znati sve u detalje....
Moras biti dobro dobro spreman i imati par zajednickih slika...
NAPOMENA: GLUMA RADI PAPIRA NE PROLAZI.... NIKO ZIV, NIKAKAV GLUMAC/GLUMICA ONAJ SISTEM NE MOGU PREVARITI...
U roku dvije-tri hefte ce kontaktirati tvoju djevojku u swe, tako da ce i ona imati slican razgovor (samo putem neta na stranici migrationsverket-a)... mjesec dana poslije dobijete odgovor...
Ja sam dobio radnu i boravisnu vizu u trajanju od 2g. Nakon te 2g. razgovor u migrationsverketu u swe i ako bude sve ok medju vama ti dobijes vizu za stalno... buduci da ti je djevojka swe drzavljanin nakon 3g. provedenih zajedno mozes traziti swe pasos...
ovako je bilo prije 2,5 godine... mislim da se nije moglo puno promjeniti od tad.
od mene toliko, zelim Vam puno srece a ostalima da manje pametuju i ne malerisu raji........
I JOS NESTO........ AAAAZIIIILAAAAAAAAAAAAA NEMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA SHVATITEEEEEEEEEEEE
Last edited by AleSa on 07/02/2013 14:58, edited 2 times in total.
Micaha

#93 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Micaha »

hrle1976 wrote:Kako ces ti dokazati da se zabavljas sa nekom osobom 2 godine. Jel se u BiH izdaju vazeci papira kad najdes sebi djevojku? Hoces da kazes da prosejcan momak ili djevojak iz BiH moze sebi izganjati pravo na legalo preseljene u Svedsku zbog tamo srodne duse sa kojom se zabavlja?
Samo mi nije jasno kakav je tvoj interes da povalis ljude sto zele otici na spajanje u Svedsku
P.S.
Jedino su mi nejasniji ovi sto s tobom ozbiljno raspravljaju
uglavnomja

#94 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

Micaha wrote:
hrle1976 wrote:Kako ces ti dokazati da se zabavljas sa nekom osobom 2 godine. Jel se u BiH izdaju vazeci papira kad najdes sebi djevojku? Hoces da kazes da prosejcan momak ili djevojak iz BiH moze sebi izganjati pravo na legalo preseljene u Svedsku zbog tamo srodne duse sa kojom se zabavlja?
Samo mi nije jasno kakav je tvoj interes da povalis ljude sto zele otici na spajanje u Svedsku
P.S.
Jedino su mi nejasniji ovi sto s tobom ozbiljno raspravljaju

ja odustajem :cry: :run:
svecano obecajem, casna titova :oops:

fino alesa sve napisao, otprilike sto i ja pisem cijelo vrijeme, plus jedino sto ne znam kako sa parama stoji u swe. u norveskoj "domacin" mora imati godisnju platu 300-400.000 kr da moze izdrzavati "useljenika" jer drzava nista ne zeli imati sa tom vrstom stranaca.
Micaha

#95 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Micaha »

Hajmo ga stavit na listu uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca nece li se smirit :D
uglavnomja

#96 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

:lol: :lol:

nece, garant :D
insomnia78

#97 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by insomnia78 »

Micaha wrote:Hajmo ga stavit na listu uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca nece li se smirit :D
:mrgreen::mrgreen:
Ima mu i kolega, njih dvojica znaju svaki zakon svake zemlje na planeti, odlicno poznaju svaki grad iako nisu nikad bili u njemu, bolje od ljudi koji tamo zive.
Znaju mentalitet i nacin razmisljanja svakog pojedinca u svakom gradu svake zemlje na planeti.
A kad ih uhvatis u raskoraku (sto je jako rjetko) onda ide pa ja sam, cuo/citao/mislio da je to tako

s' moje sokocalo
iamia

#98 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by iamia »

slobodno nam javite kada dobijete vizu na osnovu "vanbracne zajednice".
da vidimo i to cudo.
mislim,, kad vec ima sedam svjetskih cuda,, moze i ovo biti osmo.

sve je moguce kod svedjana. ,,, :lol:
iamia

#99 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by iamia »

neki dan jedan je ovdje postirao kako su bas ti ti svedjani DEPORTOVALI trudnu zenu VJENCANU za svedjana samo zbog toga jer nije pokazala dovoljno novca za zivot tamo.

a vi ove fantazirate o vanbracnim zajednicama.. cc ; al hajd' neka vam bude.
probajte pa nam javite.
Gray

#100 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Gray »

Od mog rođaka žena je tako došla u švedsku, bez ikakvih problema
Post Reply