Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
nasa

#7451 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Moze biti ali isto je bilo i s onim desavanjima u Parizu, mislim da sam napisala slican komentar...A da ne pricamo da su neki znali na dnevnoj bazi izvjestavati sve lose sto iskupaju o muslimanima, pazi ne o religijama nego o muslimanima...I tako...
Tvrdorah

#7452 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Tvrdorah »

Spear wrote:Da odgovorim na inicijalno pitanje:

na zdravom razumu.
I zdrav razum nalaže da svi događaji od velikog praska pa do danas, savršeni uvjeti za život na našoj planeti, kompleksni organizam čovjeka, da je sve to jedna velika koincidencija?
šatirana_ljubičica

#7453 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

sigh wrote:
šatirana_ljubičica wrote:I?Podržavate li onog ''brata'' ateistu što ubi troje nedužnih ljudi?
Ne podrzavamo, medjutim po pisanju nekih vjernika imam utisak da ga osobe poput tebe podrzavaju :)

Ne, ne podržavam.
dustaban

#7454 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Boze sto zaglaviste sa pricom o "podrzavanju brace vjernika/ateista"!

Naravno da niko ne moze garantovati ni za koga drugog, makar mu bio i stvarno brat. Budala je budala.

Medjutim... samo grupisanje, po bilo kom osnovu, podrazumijeva i odredjenu diobu istih svjetonazora (evo nas konacno na temi!) pa i nesto sto se zove zajednicka odgovornost ako neko narusi te svjetonazore. Ta odgovornost nije nista strasno, trazi samo OGRADJIVANJE od individue koja je nacinila eksces.

E sad vidite, ja fakat ne znam nikoga normalnog, ni ateistu ni teistu, koji opravdava ubijanje zbog navodno parkinga. Ali nazalost znam jako mnogo vjernika koji ipak pronalaze rijeci opravdanja za egzekuciju karikaturista koji su karikirali Muhammeda a.s. (jesam li ovo dobro napisao?)

A pogotovo mi je smijesno ateiste nazivati nekakvom GRUPOM. Ateisti su ono sto ostane kad se vi vjernici grupisete. I kao sto rekoh, kolektivnu odgovornost mogu prepoznati u grupisanju, a nikako u NEGRUPISANJU !

Je li vam sad ista jasnije?
GAU8

#7455 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Tvrdorah wrote:
Spear wrote:Da odgovorim na inicijalno pitanje:

na zdravom razumu.
I zdrav razum nalaže da svi događaji od velikog praska pa do danas, savršeni uvjeti za život na našoj planeti, kompleksni organizam čovjeka, da je sve to jedna velika koincidencija?
Ako malo bolje razmisliš, shvatit ćeš da da.

Predlažem knjigu "You are not so smart", ne zato što mislim da ti ili bilo ko drugi "nije mnogo pametan", naprotiv, knjiga je za svakoga, i objašnjava manjkavosti ljudske logike, tj. upravo ovakve stvari, zašto se nekad naša intuicija protivi zdravom razumu i obrnuto.
GAU8

#7456 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dustaban wrote:Boze sto zaglaviste sa pricom o "podrzavanju brace vjernika/ateista"!

Naravno da niko ne moze garantovati ni za koga drugog, makar mu bio i stvarno brat. Budala je budala.

Medjutim... samo grupisanje, po bilo kom osnovu, podrazumijeva i odredjenu diobu istih svjetonazora (evo nas konacno na temi!) pa i nesto sto se zove zajednicka odgovornost ako neko narusi te svjetonazore. Ta odgovornost nije nista strasno, trazi samo OGRADJIVANJE od individue koja je nacinila eksces.

E sad vidite, ja fakat ne znam nikoga normalnog, ni ateistu ni teistu, koji opravdava ubijanje zbog navodno parkinga. Ali nazalost znam jako mnogo vjernika koji ipak pronalaze rijeci opravdanja za egzekuciju karikaturista koji su karikirali Muhammeda a.s. (jesam li ovo dobro napisao?)

A pogotovo mi je smijesno ateiste nazivati nekakvom GRUPOM. Ateisti su ono sto ostane kad se vi vjernici grupisete. I kao sto rekoh, kolektivnu odgovornost mogu prepoznati u grupisanju, a nikako u NEGRUPISANJU !

Vjernici ne razumiju, i izgleda namjetrno miješaju 2 stvari:
1) "Vjerujem da nema boga"
2) "Ne vjerujem da ima boga"

Ni blizu nije isto.
Tvrdorah

#7457 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Tvrdorah »

dustaban wrote:Boze sto zaglaviste sa pricom o "podrzavanju brace vjernika/ateista"!

TI ne znaš, nisi se susretao. Možda neko drugi jest. Tanak argument.
šatirana_ljubičica

#7458 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

GAU8 wrote:

Ni blizu nije isto.
Zanimljivo..
Možeš objasniti razliku?
dustaban

#7459 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

GAU8 wrote:

Ni blizu nije isto.
meni je davno zapeo za oko jos jedan detalj - krscani cesto koriste frazu - "odrices li se sotone?" (pretpostavljam da je i u islamu uslov "odricanje od sejtana")
:?: :!:

Ovo je naoko sitan, ali je veoma vazan detalj - neko sad hoce da privali tezu da su ateisti "oni koji se ne odricu sotone!"

Koje podmuklo podmetanje!
aurora313

#7460 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

GAU8 wrote:
...A pogotovo mi je smijesno ateiste nazivati nekakvom GRUPOM. Ateisti su ono sto ostane kad se vi vjernici grupisete. I kao sto rekoh, kolektivnu odgovornost mogu prepoznati u grupisanju, a nikako u NEGRUPISANJU !

Vjernici ne razumiju, i izgleda namjerno miješaju 2 stvari:

Ni blizu nije isto.
Jos teze pitanje: Kojeg boga? Da vidimo:
Mitra
Zeus
Dimitri
Oziris
Ptah
Jehva
Quetzalcoatl
Horus
Vishnu... da dalje ne listamo.

Naravno, forumaski vjernici ignorantski slijezu ramenima na ovu kratku listu zbog koje su se krojila, nastajala, i nestajala pojedina drustva. A svi navedeni su postojali prije 'nasih' Jehve/Alaha/Boga.

I kao sto je to danas, zbog njih su se takodjer gubile glave kada je to nekome trebalo.

Ali nee... Mi znamo bolje da se prethodni bogovi ne pikaju.

Uzdravlje vam pamet!
aurora313

#7461 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

dustaban wrote: A stvorio sam ljude i džinne jedino da Me obožavaju. (51:56, Mustafa Mlivo)
Valjda željan zabave.
5 0 5

#7462 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

pogleda li iko onaj film koji sam juce postavio? opet, preporucujem.
GAU8

#7463 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Slikovito prikazana smijurija besmisla religije
Image
dustaban

#7464 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

5 0 5 wrote:pogleda li iko onaj film koji sam juce postavio? opet, preporucujem.
de bogati nadji nesto od 5 minuta, ko ce ti gledati film od sat vremena!
5 0 5

#7465 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

dustaban wrote: de bogati nadji nesto od 5 minuta, ko ce ti gledati film od sat vremena!
isplati se.
5 0 5

#7466 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

GAU8 wrote:Slikovito prikazana smijurija besmisla religije
[img]https://lh6.googleusercontent.com/-cv8i ... oPVckK.jpg[/img
stavljao sam ja video ranije. ta sala je izabrana za najbolju salu o religiji.
GAU8

#7467 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

5 0 5 wrote:
dustaban wrote: de bogati nadji nesto od 5 minuta, ko ce ti gledati film od sat vremena!
isplati se.
Ima nešto u ljudskoj prirodi što se zove "Confirmation Bias"
Čitat će i gledati samo ono što se slaže s njihovim uvjerenjima. (Važi i za ateiste isto tako)
5 0 5

#7468 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

GAU8 wrote: Ima nešto u ljudskoj prirodi što se zove "Confirmation Bias"
Čitat će i gledati samo ono što se slaže s njihovim uvjerenjima. (Važi i za ateiste isto tako)
u filmu govore jako religiozni ljudi. s jedne strane religija im daje veliku motivaciju i ustrajnost u svom naumu, za koji su sigurni da sve sto urade je opravdano jer je tako bog odlucio. s druge strane, isti ti ljudi imaju i misljenje o narodu druge religije s kojima dijele prostor. i tu se vidi koliko religija u izgradnji takvog misljenja a i nacin na koji se ophode prema tim ljudima, druge vjere. siguran sam da nema tog religioznog covjeka sa ove teme koja ce vidjeti akcije tih ljudi kao pozitivne, iako su i samo religijom inspirisane. ili mozda hoce. zato me zanima stav teista i ateista o ovome filmu. sta je sat vremena za dokumentarni film. to su dvoje epizode everybody loves rayman ili tome slican program koji otupljuju mozak.
statixx

#7469 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

dustaban wrote: A stvorio sam ljude i džinne jedino da Me obožavaju. (51:56, Mustafa Mlivo)
A stvorio sam bozanstva i religije jedino da Sebe obozavam. :-D
dustaban

#7470 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

5 0 5 wrote:
GAU8 wrote: Ima nešto u ljudskoj prirodi što se zove "Confirmation Bias"
u filmu govore jako religiozni ljudi. s jedne strane religija im daje veliku motivaciju i ustrajnost u svom naumu, za koji su sigurni da sve sto urade je opravdano jer je tako bog odlucio. s druge strane, isti ti ljudi imaju i misljenje o narodu druge religije s kojima dijele prostor. i tu se vidi koliko religija u izgradnji takvog misljenja a i nacin na koji se ophode prema tim ljudima, druge vjere. siguran sam da nema tog religioznog covjeka sa ove teme koja ce vidjeti akcije tih ljudi kao pozitivne, iako su i samo religijom inspirisane. ili mozda hoce. zato me zanima stav teista i ateista o ovome filmu. sta je sat vremena za dokumentarni film. to su dvoje epizode everybody loves rayman ili tome slican program koji otupljuju mozak.
Hvala ti na siŽeju filma ali zaista nema potrebe gledati ono sto svi jako dobro znamo - RELIGIJA razdvaja i zavadja ljude. Ustvari ne radi se o prostom zavadjanju vec o odrzavanju situacije vjecne zavadjenosti metodom iskljucivosti.
A iskljucivost je, je li, temelj svake religije.
GAU8

#7471 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Image
Tvrdorah

#7472 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Tvrdorah »

Kada musliman ili kršćanin ubije nekoga, onda je to isključivo ideologija, zatim slijedi citiranje svete knjige van konteksta. Kada ateista ubije nekoga, onda je to poremećena osoba, nema veze s ateizmom :lol:
GAU8

#7473 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Tvrdorah wrote:Kada musliman ili kršćanin ubije nekoga, onda je to isključivo ideologija, zatim slijedi citiranje svete knjige van konteksta. Kada ateista ubije nekoga, onda je to poremećena osoba, nema veze s ateizmom :lol:
Znaš da nije tako i zato ne budi bezobrazan.

Bolje držimo se činjenica. Je li kažeš da je ovo iznad napisano u mom postu možda LAŽ???
Tvrdorah

#7474 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Tvrdorah »

Uglavnom je tako.

Ja uopće nisam spomenuo riječ laž, ne znam otkud ti to.
GAU8

#7475 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Tvrdorah wrote:Uglavnom je tako.

Ja uopće nisam spomenuo riječ laž, ne znam otkud ti to.
Pa onda reci, je li netačno ono gore napisano?
Locked