Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- problemnatravunu
#7426 Re: Mrsanje - nacini ?
Ko ima Facebook , neka zaprati https://www.facebook.com/lipodiet.eu ,
ne moraš ništa kupovati ili plaćati ,
a ima jako dobrih edukativnih videa i reelsa ,
o zdravoj ishrani
ne moraš ništa kupovati ili plaćati ,
a ima jako dobrih edukativnih videa i reelsa ,
o zdravoj ishrani
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#7427 Re: Mrsanje - nacini ?
To je tocno, ali energijsku sumu niko ne moze opovrgnutimali_balon wrote: ↑03/01/2026 19:31
ma nismo ni svi isti....kako rekoh nekom se casa vode primi a neko teglu nutele spuca i nista mu.....jbga....ja kada mogu ganjam kalorijski deficit i teretana, vjezbe koje mogu da radim i kilaze koji mi dogovaraju......sto se tice hrane ne pazim se nesta strasno ali eto gledam da izbjegnem secere i masnoce biljnog porijekla....treba biti umjeren u svemu....
psiha je u svemu glavna.....neko u hrani trazi utjehu nekom ej droga a neko se od stresa deblaj svega ima,......zato ne treba bit iskljuciv
Jednostavno visak energije i to je to... DUGOROCNI, ne kratkorocni
- Optimus09
#7428 Re: Mrsanje - nacini ?
Bez slatka mogu,zamijenim je proteinskom plocicom.Ali hljeb ne moze nista,bijelo brasno ce mi doci glave.
Dnevno pojedem vjerovatno kao cetveroclana normalna porodica
Dnevno pojedem vjerovatno kao cetveroclana normalna porodica
- Idemedosumom
#7429 Re: Mrsanje - nacini ?
Svaka ekstremno-restriktivna dijeta će dati relativno brz rezultat (barem je meni). Ali nijednu nisam uspio dugoročno, kao životni stil usvojiti. Teško je ustrajati kada se okuplja društvo, ideš u goste, kada su blagdani...
Sada pokušavam brojati kalorije/vagati hranu. Iako je taj proces vaganja i računanja dosadan, pogotovo dok ne naučiš koliko koje jelo/namirnica otprilike ima cal. na 100g. Ali je istovremeno jako oslobađajuće, jer možeš sve jesti, samo uklapaj količinu da se ne premaši zadani cilj.
S Chatgpt sam okvirno odredio svoju dnevnu potrošnju kalorija, pa sam prvobitni odredio deficit od cirka 500 cal, pa zatim povećao na 700 cal.
Chatgpt također koristim za vođenje dnevnika unosa kalorija, funkcijom glasovnih komandi to ide brzo, ne dangubim tipkanjem.
Za 6x sedmica imam dosta konzistentan rezultat od -0,8 kg sedmično. Ništa spektakularno, jer sam sa prijašnjim dijetama znao i dosta više za 7 dana izgubiti. Ali se zaista "ne patim", jedem sve što mi se jede, samo što sada znam približno koliko smijem pojesti, a da idalje ostanem u deficitu.
Sada pokušavam brojati kalorije/vagati hranu. Iako je taj proces vaganja i računanja dosadan, pogotovo dok ne naučiš koliko koje jelo/namirnica otprilike ima cal. na 100g. Ali je istovremeno jako oslobađajuće, jer možeš sve jesti, samo uklapaj količinu da se ne premaši zadani cilj.
S Chatgpt sam okvirno odredio svoju dnevnu potrošnju kalorija, pa sam prvobitni odredio deficit od cirka 500 cal, pa zatim povećao na 700 cal.
Chatgpt također koristim za vođenje dnevnika unosa kalorija, funkcijom glasovnih komandi to ide brzo, ne dangubim tipkanjem.
Za 6x sedmica imam dosta konzistentan rezultat od -0,8 kg sedmično. Ništa spektakularno, jer sam sa prijašnjim dijetama znao i dosta više za 7 dana izgubiti. Ali se zaista "ne patim", jedem sve što mi se jede, samo što sada znam približno koliko smijem pojesti, a da idalje ostanem u deficitu.
- dječak sa šibicama
#7430 Re: Mrsanje - nacini ?
Da, sa rigoroznim dijetama skidanje kila ide puno brze, ali problem je sto covjek takvim dijetama pristupi onako "daj da to brzo odradimo" i onda trpi mjesec dva, skine pet deset petnaest kilograma, i sav zadovoljan vrati se starim navikama. Za dva tri mjeseca vrate se sve kile.
Dugorocno, samo promjena ishrane i to trajno, sve drugo je besmisleno. Navike te i dovedu do talozenja kilograma, ako to ne promijenis kile ce se i dalje lijepiti.
Uz fizicku aktivnost, trosenje kalorija, makar hodanje i malo vjezbanja.
Ja nista slatko nisam pojeo od ljetos, osim kasike meda tu i tamo. Nekad pozelim, ali nek ostane zelja. Prije sam znao pojest cokoladu od 100 grama u tri zalogaja, cijeli paket napolitanki odjednom, dva kolaca tri baklave ko od sale. Razvalis zeldac pa onda ga popunit ne mozes, plus ona psihicka strana price gdje hrana postane svjevrsna nadopuna nepotpune duse ili tek lijek za nervozu ili stres.
Dugorocno, samo promjena ishrane i to trajno, sve drugo je besmisleno. Navike te i dovedu do talozenja kilograma, ako to ne promijenis kile ce se i dalje lijepiti.
Ja nista slatko nisam pojeo od ljetos, osim kasike meda tu i tamo. Nekad pozelim, ali nek ostane zelja. Prije sam znao pojest cokoladu od 100 grama u tri zalogaja, cijeli paket napolitanki odjednom, dva kolaca tri baklave ko od sale. Razvalis zeldac pa onda ga popunit ne mozes, plus ona psihicka strana price gdje hrana postane svjevrsna nadopuna nepotpune duse ili tek lijek za nervozu ili stres.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#7431 Re: Mrsanje - nacini ?
Uglavnom, psiha. Ljudi su podlozni psihickim stanjima a najveci neprijatelji su depresija i stres. Neko utoli u alkoholu neko u cigarama neko u opijatima a najcesce je utolis u hrani. Ima ljudi i genetski i gurmana al nacesce je stres i depresija. Ako ste debeli, pokusajte prebaciti sklopku u glavi i usesrediti taj stres i depresiju na promjenu ishrane i vjezbanje. 100% uspješno/učinkovito. Sretno.
-
ljubijankic
#7432 Re: Mrsanje - nacini ?
Dodao bih i dosadu. Ja jedem kada mi je dosadnopici wrote: ↑05/01/2026 10:34 Uglavnom, psiha. Ljudi su podlozni psihickim stanjima a najveci neprijatelji su depresija i stres. Neko utoli u alkoholu neko u cigarama neko u opijatima a najcesce je utolis u hrani. Ima ljudi i genetski i gurmana al nacesce je stres i depresija. Ako ste debeli, pokusajte prebaciti sklopku u glavi i usesrediti taj stres i depresiju na promjenu ishrane i vjezbanje. 100% uspješno/učinkovito. Sretno.
-
Naslovnica
- Sanjarko
#7434 Re: Mrsanje - nacini ?
Manje jedem, ne večeram ponekad, a ponekad pretjeram, kao za novu godinu.
Vode dosta pijem, sada i čaj svaki dan skoro. 2l vode dnevno i to čisto vode pored ostalih pića i preko ića unijetih tekućina.
Čaj zovu sad pijem i malo meda u njega stavim.
Jednostavno manje unosa svega ali dugoročno još da sam aktivniji fizički bilo bi bolje.
Ali bolesti sve koje sam imao sada stagniraju ili su se povukle.
Vode dosta pijem, sada i čaj svaki dan skoro. 2l vode dnevno i to čisto vode pored ostalih pića i preko ića unijetih tekućina.
Čaj zovu sad pijem i malo meda u njega stavim.
Jednostavno manje unosa svega ali dugoročno još da sam aktivniji fizički bilo bi bolje.
Ali bolesti sve koje sam imao sada stagniraju ili su se povukle.
- Idemedosumom
#7435 Re: Mrsanje - nacini ?
Mislim da ni ovo nije rješenje, ako moraš aktivno odolijevati, samo je pitanje kad ćeš pokleknuti.dječak sa šibicama wrote: ↑04/01/2026 14:55 Da, sa rigoroznim dijetama skidanje kila ide puno brze, ali problem je sto covjek takvim dijetama pristupi onako "daj da to brzo odradimo" i onda trpi mjesec dva, skine pet deset petnaest kilograma, i sav zadovoljan vrati se starim navikama. Za dva tri mjeseca vrate se sve kile.
Isto tako treba razumjeti, da i "zdrava" hrana ima kalorije, nekada cak mnogo, te da se i s takvom hranom moze pretjerati, tj. doci do kalorijskog suficita.
Imaju liste namirnica, koje izazivaju najveći osjećaj sitosti. Imaju namirnice, koje na veliki volumen/tezinu nose relativno malo kalorije (calorie density). Najbolje je eksperimentisati i vidjeti, šta će te držati sitim, a da pri tome ne upadneš u kalorijski suficit.
- dječak sa šibicama
#7436 Re: Mrsanje - nacini ?
Moze jasno, kilogram banana je kalorijska bomba, pojedi jednu i ok.
Ja jedem jednom, do 18h i to je to. Kako se to zove, keto ili sta. Bez hljeba, nema rize krompira tijesta, samo cirka 200 grama mesa i povrce. Ili riba. Istina pojedem malo travnickog sira, ementalera mozda, salatu uvijek, i pijem zero colu to mi je jazuk ali bar ne deblja.
Ono slatko ne nedostaje, necu pokleknuti kad sam u glavi rojesio da necu. Samo cvrsta volja.
Zapravo i volju nesto motivise, nisam je ranije imao naravno. Ali prvi zdravstveni problemi su dovoljan motiv. Ja recimo poceo imati probleme sa zglobovima, nista ozbiljno ali bolne noge, sve od kilograma. Cim duze hodam, bole stopala i zglobovi. E neces ga majci.
Ja jedem jednom, do 18h i to je to. Kako se to zove, keto ili sta. Bez hljeba, nema rize krompira tijesta, samo cirka 200 grama mesa i povrce. Ili riba. Istina pojedem malo travnickog sira, ementalera mozda, salatu uvijek, i pijem zero colu to mi je jazuk ali bar ne deblja.
Ono slatko ne nedostaje, necu pokleknuti kad sam u glavi rojesio da necu. Samo cvrsta volja.
Zapravo i volju nesto motivise, nisam je ranije imao naravno. Ali prvi zdravstveni problemi su dovoljan motiv. Ja recimo poceo imati probleme sa zglobovima, nista ozbiljno ali bolne noge, sve od kilograma. Cim duze hodam, bole stopala i zglobovi. E neces ga majci.
- Idemedosumom
#7437 Re: Mrsanje - nacini ?
Banana je ekstra namirnica, manje od 100 kalorija na 100 g. Pola kile banana ima kalorija kao 100 g mlijecne cokolade.dječak sa šibicama wrote: ↑05/01/2026 11:53 Moze jasno, kilogram banana je kalorijska bomba, pojedi jednu i ok.
Bio sam na ketu u 3 navrata, svaki put se isto desilo. Nije odrzivo dugorocno, naleti neki stres, neka prilika gdje neces moc odoljeti, i onda ti krivo, izbacilo te iz ketoze, i vratis se na staro.
Studije su pokazale, da dugorocno, keto nije nista ucinkovitiji od drugih dijeta, ako se slijedi kalorijski deficit. Jedino sto keto kratkorocno dadne dobar rezultat, zbog ubrzanog izbacivanja vode iz tijela. Mnogi sada takodjer tvrde, da keto nije zdrav, masnoce u krvi imaju tendenciju rasta.
- spree
#7438 Re: Mrsanje - nacini ?
Idemedosumom wrote: ↑04/01/2026 09:11 Svaka ekstremno-restriktivna dijeta će dati relativno brz rezultat (barem je meni). Ali nijednu nisam uspio dugoročno, kao životni stil usvojiti. Teško je ustrajati kada se okuplja društvo, ideš u goste, kada su blagdani...
Chatgpt također koristim za vođenje dnevnika unosa kalorija,funkcijom glasovnih komandi to ide brzo, ne dangubim tipkanjem.
- iClass
#7439 Re: Mrsanje - nacini ?
Šta ima po restoranima i Fast Foods da se naručuje sa Korpe a da je zdravo i dobro za mršanje?
Šta god otovorim su Pizza, Hamburgeri, Ćevapi itd. Jedino pileću i tuna salatu vidim kao nešto što se može uzeti.
Vidio sam i neke Fit Barove ali su bezobrazno skupi.
Šta god otovorim su Pizza, Hamburgeri, Ćevapi itd. Jedino pileću i tuna salatu vidim kao nešto što se može uzeti.
Vidio sam i neke Fit Barove ali su bezobrazno skupi.
- pici
#7440 Re: Mrsanje - nacini ?
Sve sto je tjestenina to je za debljanje. Medjutim, nije zabranjeno ako si gladan da uzmes krišku dvije pizze ili malu pizzu. Al to ponavljati svaki dan je problem.
Mala margarita ili sa tunom i gljivama... izbaciti kecap, meso, pogotovo crveno. Tjestenina za mrsanje nije preporucena, jedino oni posni dijetalni dvopeci.
Kad narucujes pitu, preporuka krompir, zelje, sir, burek zaobilaziti isto ko i ćevape. Pita, nekih dva zvrka manja ili 150-200gr, preko jedino ako imas posla ili ces trcati, setati i vjezbati.
Sve kalorično, šečereno, masno ti umanjuje fizicku spremu. Recimo nije isto vjezbati kada pojedes 10-15 ćevapa il pojedes ribu-piletinu-puretinu. S crvenim mesom imas snagu al nemas izdrzljivost i kondiciju tako da koda nisi ni vjezbo. A Stetne masti iz crvenog mesa teze sagoriti.
Mala margarita ili sa tunom i gljivama... izbaciti kecap, meso, pogotovo crveno. Tjestenina za mrsanje nije preporucena, jedino oni posni dijetalni dvopeci.
Kad narucujes pitu, preporuka krompir, zelje, sir, burek zaobilaziti isto ko i ćevape. Pita, nekih dva zvrka manja ili 150-200gr, preko jedino ako imas posla ili ces trcati, setati i vjezbati.
Sve kalorično, šečereno, masno ti umanjuje fizicku spremu. Recimo nije isto vjezbati kada pojedes 10-15 ćevapa il pojedes ribu-piletinu-puretinu. S crvenim mesom imas snagu al nemas izdrzljivost i kondiciju tako da koda nisi ni vjezbo. A Stetne masti iz crvenog mesa teze sagoriti.
- pici
#7441 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja ćevape i burek nisam stavio u usta ima vise od tri godine. Jesam vratio nesta kila al to je od nevjezbanja a radi zdravstvenih problema. Novogodisnja ruska salata razvali i wuiski... nece ga to u moj trbuh zadugo 
- Idemedosumom
#7442 Re: Mrsanje - nacini ?
Zdravo =/= dobro za mršanje.
Primjer: miks orašastih plodova, jako zdrav, ali pazi, relativno kalorčno. Maslinovo ulje, zdravo, ali čista masnoća... itd...
Kao i sve, možeš jesti umjereno. Ako imaš "razvaljen" želudac, kao ja, moraš ići s hranom koja je siromašna kalorijama, kako bi dostigao sitost a da ostaneš u deficitu. Primjer doručka i snack-a, koji me drže do sljedećeg (a ujedno i posljednjeg) obroka:
Tuna salata, sve iz konzerve-
-120g tune (nakon što ulje ocijedim) -138 cal
-100 g kukuruza šećerca -85 cal
-100 g crvenog graha -95 cal
Snack-
-Jedna veća banana - cirka 120 cal
-600 g svježe šljive
Ukupno oko 680 cal po Chatgptu.
Ja volim gazirano piće, pogotovo uz obrok. Idem na zero varijante, unos kalorija skoro pa 0.
Imaju recepti za low calorie poslastice, uz upotrebu light sastojaka. Recimo cheesecake slatko u čaši, sa 180-200 cal na 100 grama. Uz vještački zaslađivač umjesto šećera, ide i niže.
Ako znam da će žena pizzu pravit, onda jedem ekstra laganije to jutro/prije podne, i imam 1500+ kalorija "lufta", da se pizze najedem k'o insan.
- dječak sa šibicama
#7443 Re: Mrsanje - nacini ?
Za zasladiti ima opcija kolacica od datula sa primjesama, recimo orasasto samljeveno pa sa datulama i malo kakaoa recimo, kokosa, sta ko voli. Pa one kuglice napraviti, i nema secera a moze se jedna smazati. Moze i malo ruma pa budu rum kuglice 
Sto se tice brze hrane, citiracu moju nekadasnju nutricionisticu, moze i cevapi ali da somun ostavim
deset cevapa sa lukom, nije strasna porcija. Ali ne smije se somun pohamuljat.
Sto se tice brze hrane, citiracu moju nekadasnju nutricionisticu, moze i cevapi ali da somun ostavim
- Pandakonda
#7444 Re: Mrsanje - nacini ?
Ima li velikog efekta ako se hljeb zamjeni sa rizom, krompirom, pireom itd. ? Hljeb sam uspio izbaciti ali nikako ne mogu da nema bar neki prilog. Uzme se nekada i povrce ali bude tesko to sve ubosti vani kad je tempo zivota ubrzan
I da li su tortilje gora opcija od hljeba ? Posto nekada znam napraviti pileci wrap gdje nema nekih jakih sosova, samo pavlaka + bijeli luk i salata sa mesom
I da li su tortilje gora opcija od hljeba ? Posto nekada znam napraviti pileci wrap gdje nema nekih jakih sosova, samo pavlaka + bijeli luk i salata sa mesom
- dječak sa šibicama
#7445 Re: Mrsanje - nacini ?
Vjerovatno je ok ako je porcija krompira ili rize onako simbolicna, minimalna. Pire je pomasan, mislim najkaloricnija verzija krompira.
U sustini samo je bitno sto manja porcija. Ja licno karbohidrate izbjegavam jer kombinacija proteina i karbohidrata, sto je temelj nase kuhinje nazalost, losa kombinacija. Ali kad se vec jede, samo sto manje porcije i sto nizi broj kalorija.
U sustini samo je bitno sto manja porcija. Ja licno karbohidrate izbjegavam jer kombinacija proteina i karbohidrata, sto je temelj nase kuhinje nazalost, losa kombinacija. Ali kad se vec jede, samo sto manje porcije i sto nizi broj kalorija.
- Idemedosumom
#7446 Re: Mrsanje - nacini ?
Sve to možeš pitati Chatgpt.Pandakonda wrote: ↑07/01/2026 16:09 Ima li velikog efekta ako se hljeb zamjeni sa rizom, krompirom, pireom itd. ? Hljeb sam uspio izbaciti ali nikako ne mogu da nema bar neki prilog. Uzme se nekada i povrce ali bude tesko to sve ubosti vani kad je tempo zivota ubrzan
Krompir kuhan u vodi, ili pečen u rerni s minimalnom upotrebom ulja, 80-90 cal na 100 grama, i čini te dosta sitim.
Hljebovi ugl. imaju oko 250 cal. na 100 grama.
Nijedna namirnica nije "neprijatelj" ako shvatiš koncept calories in vs calories out.
- vaučer
#7447 Re: Mrsanje - nacini ?
Nema ništa loše u kruhu po sebi, osim ako si intolerantan na gluten. Trebaš malo više gledati na generalne makro odnose u prehrani. Problem kruha, kako se kod nas jede, je da na svaki zalogaj proteina ili svježe hrane kao povrća - uneseš dva vrlo bezveznih ugljikohidrata iz uglavnom bijelog kruha. Uglavnom kruh se kod nas gleda kao da je 'besplatna hrana', neki nevidljivi prilog za sve.Pandakonda wrote: ↑07/01/2026 16:09 Ima li velikog efekta ako se hljeb zamjeni sa rizom, krompirom, pireom itd. ? Hljeb sam uspio izbaciti ali nikako ne mogu da nema bar neki prilog. Uzme se nekada i povrce ali bude tesko to sve ubosti vani kad je tempo zivota ubrzan
Tortilja ti je ok alternativa, ali zavisi šta staviš u nju. Jedan veliki wrap je mislim sam 180 kalorija, ako ga natrpaš sa pilećim prsima i salatom, bez pavlake (kalorijska bomba) i sličnih dresinga - dobar obrok. Ali ako natrpaš meso pečeno na ulju, pa još dresing - mogao si komotno pojesti tri šnite kruha.
Od tih navedenih primjera ti je najzdraviji kuhani krompir - jer pouzdano te najduže drži sitim, zdrav je i nema previše kalorija. Nek ti obrok bude kuhani krompir, povrće ili salata i nemasno meso - možeš bez brojanja kalorija stalno biti sit i jesti zdravo.
- Sanjarko
#7448 Re: Mrsanje - nacini ?
Ujutro prije kafe bananu ili neku voćku pojesti najbolje ako se rano ustaje, a jede kasnije nakon nekoliko sati.dječak sa šibicama wrote: ↑05/01/2026 11:53 Moze jasno, kilogram banana je kalorijska bomba, pojedi jednu i ok.
Primjerice ja i majka ustajemo oko 4:30, a doručkujemo oko 7 sati.
Ja slabije ranije ustanem iako ranije i legnem. A banana ili neka voćka mi je nekad samo večera.
- iClass
#7449 Re: Mrsanje - nacini ?
Da, naravno.Idemedosumom wrote: ↑07/01/2026 15:59Zdravo =/= dobro za mršanje.
Primjer: miks orašastih plodova, jako zdrav, ali pazi, relativno kalorčno. Maslinovo ulje, zdravo, ali čista masnoća... itd...
Kao i sve, možeš jesti umjereno. Ako imaš "razvaljen" želudac, kao ja, moraš ići s hranom koja je siromašna kalorijama, kako bi dostigao sitost a da ostaneš u deficitu. Primjer doručka i snack-a, koji me drže do sljedećeg (a ujedno i posljednjeg) obroka:
Tuna salata, sve iz konzerve-
-120g tune (nakon što ulje ocijedim) -138 cal
-100 g kukuruza šećerca -85 cal
-100 g crvenog graha -95 cal
Snack-
-Jedna veća banana - cirka 120 cal
-600 g svježe šljive, vagana s košpama, -cirka 240 cal
Ukupno oko 680 cal po Chatgptu.
Ja volim gazirano piće, pogotovo uz obrok. Idem na zero varijante, unos kalorija skoro pa 0.
Imaju recepti za low calorie poslastice, uz upotrebu light sastojaka. Recimo cheesecake slatko u čaši, sa 180-200 cal na 100 grama. Uz vještački zaslađivač umjesto šećera, ide i niže.
Ako znam da će žena pizzu pravit, onda jedem ekstra laganije to jutro/prije podne, i imam 1500+ kalorija "lufta", da se pizze najedem k'o insan.
Međutim, tražio sam šta ima dobro za mršavljene na Korpi, nisam našao ništa drugo osim ovih salata.
Tipa, pileća salata ima smješan broj kalorija. Malo fileta i salata koja nema nekih kalorija.
Sada, ne znam ima li sličnih jela. Tipa povrće skuhano za mesom itd.
- Idemedosumom
#7450 Re: Mrsanje - nacini ?
Mislim da čorbasta/mesna jela također nisu jako kalorična. Ima restorana tog tipa, koja imaju nekoliko kuhanih jela u ponudi, pa pogledaj.iClass wrote: ↑07/01/2026 17:21 Da, naravno.
Međutim, tražio sam šta ima dobro za mršavljene na Korpi, nisam našao ništa drugo osim ovih salata.
Tipa, pileća salata ima smješan broj kalorija. Malo fileta i salata koja nema nekih kalorija.
Sada, ne znam ima li sličnih jela. Tipa povrće skuhano za mesom itd.