BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
vivax

#7426 Re: BHTelecom All About

Post by vivax »

Nisam imao namjeru da budem grub ili bezobrazan. Samo sam napisao ono sto je logicno. Ja sam koristio Telemach, shvatio da mi se BHT vise isplati i promjenio provajdera. Isto vazi i za sve korisnike. Svako bi trebao da ide tamo gdje misli da mu je bolje. U suprotnom dolazi u proturjecnost sa samim sobom. Sa jedne strane kuka kako su drugi provajderi (koji su mu jos i dostupni) bolji, ali i dalje koristi BHT. Korisnici koji potpisu na neki vremenski rok kao ti su nesto drugo, ali prodju i 2 godine. I naravno, ukoliko usluga nije tehnicki onakva kakva treba da bude ugovor se moze raskinuti i ranije. Politika kompanija i odnos prema korisnicima najvise steti i koristi tim kompanijama. Na kraju je i to dio koji se nalazi na tasu i ne rijetko je upravo on taj dio koji prevagne na stranu jednog ili drugog provajdera.
Evo potvrđujem ti da cu promjeniti svaku mogucu uslugu od telekoma...U narednih 20-ak dana...a razloga ima mnogo...kada jedan HS ima mogucnosti davati internet brzine kao i telekom ( u sta sam se i uvjerio) i pruzati iste kanale kao i moja tv, za duplo manju cijenu.... onda je ocito da je u toj firmi bezobrazluk opsti (barem sto se tice cijena), a da ne pricam o (ne)ljubaznosti servisera, montera..itd..itd..Mozda si neki uposlenik u telekomu, i mozda ces se naci uvrijeđen, kad ti neko kaze ovako neke stvari a i sam si ih svjestan..Ali vrh te firme treba ozbiljno da porazgovara sam sa sobom..I da počnu ozbiljno razmisljati o nekoj revoluciji poslovanja te iste firme...Jer daleko nece dogurati,sa ovakvim poslovanjem...i ponasanjem prema korisnicima...
Takva politika firme je osudjuje na "smrt" kad tad, ne primjetno ce potonuti. Moje misljenje.
To je i neizbjezno, polako dolazi konkurencija telekomu , i umjesto da su bolji oni su sve bezobrazniji,i gori.Nicija do zore nije gorjela.
adnandus

#7427 Re: BHTelecom All About

Post by adnandus »

iceman2010 wrote:
ala7 wrote:
Mislim da grijesis kada kazes "ako ti se ne svidja BH Telecom idi negdje drugo".. Mislim da svakoj zdravoj firmi ne bitno koja je potrebna kritika kako bi vise napredovali, ali jedino kod BH Telecoma je to "nenormalno". Odkad korisnici "pokusavaju" dobiti nove kanale ima sigurno dvije godine sad ce.

Zdravo je primiti kritiku, ali ocigledno BH Telecom to ne zeli i nece vec drzi ko ovce u toru nas korisnike koji smo pod ugovorom pa kud koji mili moji.
Nisam imao namjeru da budem grub ili bezobrazan. Samo sam napisao ono sto je logicno. Ja sam koristio Telemach, shvatio da mi se BHT vise isplati i promjenio provajdera. Isto vazi i za sve korisnike. Svako bi trebao da ide tamo gdje misli da mu je bolje. U suprotnom dolazi u proturjecnost sa samim sobom. Sa jedne strane kuka kako su drugi provajderi (koji su mu jos i dostupni) bolji, ali i dalje koristi BHT. Korisnici koji potpisu na neki vremenski rok kao ti su nesto drugo, ali prodju i 2 godine. I naravno, ukoliko usluga nije tehnicki onakva kakva treba da bude ugovor se moze raskinuti i ranije. Politika kompanija i odnos prema korisnicima najvise steti i koristi tim kompanijama. Na kraju je i to dio koji se nalazi na tasu i ne rijetko je upravo on taj dio koji prevagne na stranu jednog ili drugog provajdera.

:thumbup: :thumbup: ;-)
salih88

#7428 Re: BHTelecom All About

Post by salih88 »

Jel iko zna malo više reći o ovoj akciji "do 200% više" http://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M5ac8dfad738.html

Preplatnik sam mini15 paketa, pa bih sada od 15.7. da potpišem aneks ugovora, jer izgleda pravo jeftino. Ima li gdje kvaka????
addem

#7429 Re: BHTelecom All About

Post by addem »

Ja se nadam da ce se makar nesto promijeniti kada uskoro poskidaju glavesine koje su vodile BH Telecom godinama. Oni su glavni uzrok stanja i lose ponude. Pogledajte telecome u okruzenju, vidite sta nude, a da ne kazemo pogledajte telecome u EU i tada cete shvatiti zasto je Telecom ubleha i zasto je los.
salih88

#7430 Re: BHTelecom All About

Post by salih88 »

addem wrote:Ja se nadam da ce se makar nesto promijeniti kada uskoro poskidaju glavesine koje su vodile BH Telecom godinama. Oni su glavni uzrok stanja i lose ponude. Pogledajte telecome u okruzenju, vidite sta nude, a da ne kazemo pogledajte telecome u EU i tada cete shvatiti zasto je Telecom ubleha i zasto je los.
Problem u BiH je što oni još uvijek drže oko recimo 70% ukupnih korisnika. Haloo se polahko počeo razvijati, ali dok haloo postigne određeni broj korisnika doći će 2020. i završit će i kod njih besplatni razgovori, pa će i oni da zategnu cijene.

Probao sam druge mreže, većina ih uzima na priču (skinu ti za sekundu razgovora cijenu koju stave za minutu).

Koristim ovaj mini15 iz BHM i stvarno sam zadovoljan, kako cijenama poziva, tako i poruka, ali vidim da sada uvode nešto novo, tj. ukoliko se potpiše ugovor na dvije godine, cijene poziva su upola manje, pa me interesuje ima li kakve kvake tu???'
Cossack

#7431 Re: BHTelecom All About

Post by Cossack »

salih88 wrote:
addem wrote:Ja se nadam da ce se makar nesto promijeniti kada uskoro poskidaju glavesine koje su vodile BH Telecom godinama. Oni su glavni uzrok stanja i lose ponude. Pogledajte telecome u okruzenju, vidite sta nude, a da ne kazemo pogledajte telecome u EU i tada cete shvatiti zasto je Telecom ubleha i zasto je los.
Problem u BiH je što oni još uvijek drže oko recimo 70% ukupnih korisnika. Haloo se polahko počeo razvijati, ali dok haloo postigne određeni broj korisnika doći će 2020. i završit će i kod njih besplatni razgovori, pa će i oni da zategnu cijene.

Probao sam druge mreže, većina ih uzima na priču (skinu ti za sekundu razgovora cijenu koju stave za minutu).

Koristim ovaj mini15 iz BHM i stvarno sam zadovoljan, kako cijenama poziva, tako i poruka, ali vidim da sada uvode nešto novo, tj. ukoliko se potpiše ugovor na dvije godine, cijene poziva su upola manje, pa me interesuje ima li kakve kvake tu???'
Nema kvake. Ja imam isti paket i potpisao sam na 2 godine.
Za prosli mjesec su mi odblili skoro 7 KM razgovora :thumbup:
salih88

#7432 Re: BHTelecom All About

Post by salih88 »

Jel to dodjeljuju popust samo za pozive prema BHMOBILE mreži?? To se dodjeljuje popust u slučaju da pređeš 15KM od onih tarifnih koji moraš da platiš??
iceman2010

#7433 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

salih88 wrote:

Jel to dodjeljuju popust samo za pozive prema BHMOBILE mreži?? To se dodjeljuje popust u slučaju da pređeš 15KM od onih tarifnih koji moraš da platiš??
Iscitaj posljednih nekoliko stranica. Detaljno je objasnjeno. Imas popust od 50% do iznosa jedne pretplate (znaci do 15 KM maksimalno). U principu, ako pozivas samo BH Mobile brojeve sada za 15 KM mozes potrositi duplo vise minuta i opet platitis 15 KM, a poslije toga cijena poziva je bez popusta (po staroj tarifi). Na stranici BHT je detaljno objasnjeno na sta se popust odnosi.
mr.torture

#7434 Re: BHTelecom All About

Post by mr.torture »

Par mjeseci nakon uvodjenja mojeTV, i nakon puno strpljenja i cekanja, mislim da konacno mogu napisati par stvari vezanih za kvalitet usluge.
Dakle... Cirkus.

IPTV - Kvalitet usluge je ocajan, objektivno. Od kvaliteta samih kanala od kojih velika vecina izgleda kao prelos DVDRip, sa puno artifekata, do konstantnih smetnji u prenosu signala. Neko ce reci, "pa hajde, 2-3 puta u toku dana zaledi, to je nista". Nije to nista, za uslugu koja je preskupa a reklamira se kao ultra-high-tech dostignuce koje mozemo imati samo sa telecomom. Ko je upucen imalo u IT, zna kakve perverzije IPTV usluga u normalnom svijetu moze nositi sa sobom. Ako ja sa optikom provedenom do kuce imam probleme sa signalom, o cemu onda pricamo. Ta famozna optika je bila i jedini razlog zasto sam se odlucio uopste za mojuTV, jer sam bio ubijedjen da ni u snu ne bi trebalo biti problema sa samim prenosom podataka. Sad vidim da uopste nije stvar u kvalitetu instalacija, nego je problem u telecomu i tome sto su pustili u promet uslugu za koju se nisu ama bas nikako spremili ocito. Konstantne, ali konstantne smetnje, svaki dan po ko zna koliko puta. Famozna skripanja i blokiranje slike, su nesto na sto se ne zelim navikavati za ovih 90KM koje im dajem mjesecno.
Internet - Sta reci za ova dva smijesna megabita brzine koje imamo, na koje smo ograniceni, bez naznaka da ce se to promijeniti u skorije vrijeme. Tu i tamo i dodatno uspori, ili ga nema nikako. Sve u svemu lose i nedovoljno, ali ni priblizno lose kao IPTV dio usluge.
VoIP - Ovdje se nema nesto puno reci. Malo odjeka, malo kasnjenja. Nista strasno, u odnosu na prethodna dva, meni puno bitnija segmenta.

Plus, od prije par dana je ocajnost usluge dobila novu dimenziju, jer prvo nisam imao net uopste dva dana, a onda kad je net dosao sebi, od jucer je IPTV signal ocajan. Toliko da od poslije podne, nakon restartovanja STB-a, konstantno izbacuje famozni bijeli error page nakon ucitavanja, nesto sto se i prije desavalo ali u "prihvatljivim" okvirima, jednom od tri restartovanja.

Meni treba konstantno kvalitetna usluga, posebno za pare koje dajem ocekujuci istu, a ne stalna prica i obecanja kako ce biti bolje sigurno, dok se to sve malo "uhoda".

Sreca pa sam "zaledio" stari broj telefona, jer ovaj pokusaj od kompanije zasluzuje da im koristim samo telefonske usluge, i to je to. Do nove godine cu jos mozda i trpiti i cekati da stvari dovedu u red. Mada sumnjam da cu izdrzati do tada. A onda... :run:
iceman2010

#7435 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

@ mr.torture

Jesi li prijavljivao smetnju za IPTV? Ja vec skoro dvije godine koristim mojaTV i nemam problema kakve ti imas.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7436 Re: BHTelecom All About

Post by Truba »

1 question
imaju li djeca telekomovaca kombi na rapolaganju za prevoz od kuće do škole???

ako im roditelji nisu na nekom rukovodećem mjestu onda imaju osobnog vozača
Quaresma

#7437 Re: BHTelecom All About

Post by Quaresma »

Zanimljivo je to kako vecina ima problema s mojatv na pocetku
Recimo ja sam na pocetku imao problem sa telefonom u slucaju nestanka struje ili iskopcavanja kablova te vracanja nazad telefon nebi radio vec bih morao zvati telekom
Prvo su mi donosili neki svoj stb kao da resetira sve, zatim je sve proradilo, nakon nekoliko dana opet telefon prestao raditi i opet njih zovi, ovaj put su mi donijeli mali modem za telefon i sad radi
Ali onda je krenula slika da mrzne, znaci slika stane a cuje se zvuk u pozadini i to je proslo crko mi tv tj ispostavilo se kao da je do njega bilo iako je nov bio no uzeo sam sad novi i sad radi sve sem jednoga, kad palim tv moram pricekati da 1min prodje jer na pocetku nece da prebacuje sad ne znam da li je do stba ili daljinskog

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
mr.torture

#7438 Re: BHTelecom All About

Post by mr.torture »

iceman2010 wrote:@ mr.torture

Jesi li prijavljivao smetnju za IPTV? Ja vec skoro dvije godine koristim mojaTV i nemam problema kakve ti imas.
Nisu ovo drug nikakve "smetnje" niti sam ja neko ko ne poznaje ovu tematiku, pa da za svaku sitnicu moram zvati "podrsku". Ovo su stvari simptomaticne za ovu uslugu, sa kojim se ne susrecem samo ja, nego jos puno ljudi koje znam a koji su na mojojTV, i za koje nema pomoci.

Reci mi samo par stvari:
- Koristis LCD/Plasma TV i kanali su ti kristalno jasni, bez uobicajenih artifekata na ivicama objekata, posebno onih pokretnih, koji su rezultat ocajne kompresije slike? (Na domacim kanalima ultra-izrazeno, na nekim malo kvalitetnijim malo manje.)
- Ne desavaju ti se nikad smetnje u vidu kratkotrajnog blokiranja slike i zvuka?
- U odredjenom danu, odredjeni kanal nije posebno pogodjen smetnjama, do granice negledljivosti?

Ako ti je odgovor na ove tri konstatacije potvrdan, onda definitivno ne koristimo istu uslugu, i iz nekih misterioznih razloga, ti imas savrsenu uslugu za razliku od puno ljudi koje znam.

Sve i da jeste do neuobicajenih "smetnji", a znam da nije, vjeruj da sam preumoran od prijavljivanja kvarova. Ne znam vise ni sam koliko sam puta prijavljivao kvarove i smetnje za telecomove usluge, od obicne telefonije, do interneta, bilo prastarog dial-up, bilo adsl-a. I kad ih prijavis, otvaranje naloga i dolazak na adresu su "put balonom do Gorazda za 80 dana".

I jos nesto, nisam ja nikakav hejter i bla bla, prestar sam za te stvari. Mozes iz ranijih mojih postova vidjeti da sam ih u glavnom branio i govorio da su najsigurniji u odnosu na sve ostale provajdere, ali strpljenje ima neke granice. Sa telecomom sam naucen da uvijek nesto cekam, uvijek neka obecanja da ce biti bolje, da ce se povecati ovo, povecati ono. Ja kazem, sreca njihova pa su:
1 - U neka rana vremena bili jedina opcija za masu ljudi.
2 - I danas jos uvijek jedina opcija za jedan broj ljudi.
3 - Drzavna kompanija, sa neuporedivo najjacom infrastrukturom, pa ljudi vide najvecu sigurnost u njima.
Tako da i danas imaju zavidan broj korisnika, pa se i ne trude nesto previse potuci druge kvalitetnijim uslugama.
Xarfaxuss

#7439 Re: BHTelecom All About

Post by Xarfaxuss »

mr.torture wrote:

Nisu ovo drug nikakve "smetnje" niti sam ja neko ko ne poznaje ovu tematiku, pa da za svaku sitnicu moram zvati "podrsku". Ovo su stvari simptomaticne za ovu uslugu, sa kojim se ne susrecem samo ja, nego jos puno ljudi koje znam a koji su na mojojTV, i za koje nema pomoci.

Reci mi samo par stvari:
- Koristis LCD/Plasma TV i kanali su ti kristalno jasni, bez uobicajenih artifekata na ivicama objekata, posebno onih pokretnih, koji su rezultat ocajne kompresije slike? (Na domacim kanalima ultra-izrazeno, na nekim malo kvalitetnijim malo manje.)
- Ne desavaju ti se nikad smetnje u vidu kratkotrajnog blokiranja slike i zvuka?
- U odredjenom danu, odredjeni kanal nije posebno pogodjen smetnjama, do granice negledljivosti?

Ako ti je odgovor na ove tri konstatacije potvrdan, onda definitivno ne koristimo istu uslugu, i iz nekih misterioznih razloga, ti imas savrsenu uslugu za razliku od puno ljudi koje znam.

Sve i da jeste do neuobicajenih "smetnji", a znam da nije, vjeruj da sam preumoran od prijavljivanja kvarova. Ne znam vise ni sam koliko sam puta prijavljivao kvarove i smetnje za telecomove usluge, od obicne telefonije, do interneta, bilo prastarog dial-up, bilo adsl-a. I kad ih prijavis, otvaranje naloga i dolazak na adresu su "put balonom do Gorazda za 80 dana".

I jos nesto, nisam ja nikakav hejter i bla bla, prestar sam za te stvari. Mozes iz ranijih mojih postova vidjeti da sam ih u glavnom branio i govorio da su najsigurniji u odnosu na sve ostale provajdere, ali strpljenje ima neke granice. Sa telecomom sam naucen da uvijek nesto cekam, uvijek neka obecanja da ce biti bolje, da ce se povecati ovo, povecati ono. Ja kazem, sreca njihova pa su:
3 - Drzavna kompanija, sa neuporedivo najjacom infrastrukturom, pa ljudi vide najvecu sigurnost u njima.
Tako da i danas imaju zavidan broj korisnika, pa se i ne trude nesto previse potuci druge kvalitetnijim uslugama.
Džaba pises. Na ovom forumu su ti samo SDA-ovci i zaposlenici telekoma. IPTV ni u Njemackoj koja je ja optici ne radi kako treba a pogotovo ovdje gdje je 99,99 infrastrukture zasnovano na bakarnim paricama. Kad god se pozalis na Njihovu TV odmah te proglase zaposlenikom Telemacha. Nazalost istina je da Njihova Tv ocajno radi kao i sve ostale usluge BHT-a izuzev mobine telefonije gdje, ruku na srce, ne moze se nista zamjeriti. Radi prefektno i pokrivena je cijela drzava sto je najbitnije. Cijene tu i tamo ali izdrzljive su.
Halcyon

#7440 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

Xarfaxuss wrote:Kad god se pozalis na Njihovu TV odmah te proglase zaposlenikom Telemacha.
Reče lik koji u istom komentaru označi ostale kao zaposlenike Telekoma i pripadnike SDA stranke. :lol:

Btw, Naša TV, Internet i fiksna telefonija, uz mobilnu naravno, kod mene radi savršeno dobro. :)
Xarfaxuss

#7441 Re: BHTelecom All About

Post by Xarfaxuss »

Halcyon wrote:
Xarfaxuss wrote:Kad god se pozalis na Njihovu TV odmah te proglase zaposlenikom Telemacha.
Reče lik koji u istom komentaru označi ostale kao zaposlenike Telekoma i pripadnike SDA stranke. :lol:

Btw, Naša TV, Internet i fiksna telefonija, uz mobilnu naravno, kod mene radi savršeno dobro. :)
Pa sta od ovoga nije istina?
mr.torture

#7442 Re: BHTelecom All About

Post by mr.torture »

Ma ja nemam namjeru da se sa bilo kim nesto prepucavam ovdje, samo dijelim svoje iskustvo sa uslugom mojaTV. I znam da nisam jedini sa takvim iskustvom.
Ako neko ima savrsenu uslugu, bez ikakvih problema, super za njega, i ne znam koji je procenat takvih. Ali ocito i takvih ima.
Bez uvrede, mislim da zadovoljstvo nekih ljudi ovom uslugom ima veze sa premalim ocekivanjima i/ili nepoznavanjem samog pojma IPTV-a. Optika (koju doduse nemaju danas svi) dozvoljava takav prenos podataka da je full-HD format slike macji kasalj, i to da bude savrseno jasna slika, bez ikakve vidljive kompresije.

Zamolio bih nekog od ovih ljudi koji su prezadovoljni mojaTV uslugom, a koriste neki LCD/Plasma TV veceg formata (40+ inca), da nam fotografisu sliku sa bilo kojeg od recimo ovih kanala: PinkBH, Alfa, BHT, FTV, itd itd, i postave je ovdje u full rezoluciji, da se mi ostali koji imamo problema mozemo pozaliti sa argumentima nakon sto prijavimo smetnje i dodju nam serviseri na adresu. :wink:
Unaprijed hvala.
Halcyon

#7443 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

Ma slika na takvim televizorima naravno da je smiješna. Ali i ne očekujem da će se to (kod mene) popraviti u skorije vrijeme jer se radi o bakarnoj parici. Osvrnuo sam se samo na samo funkcionisanje usluge (jer nemam problema sa blokiranjem slike, ehom, prekidima u Internetu i sl.), ovo što imam radi savršeno dobro.

A slažem se da imaju (i moraju) još puno toga za napraviti po pitanju Moja TV usluge. Pogotovo kod ljudi kod kojih je optika stigla do stana, tu je već i sramotno što ne postoji neka bolja ponuda.
mr.torture

#7444 Re: BHTelecom All About

Post by mr.torture »

Halcyon wrote:Ma slika na takvim televizorima naravno da je smiješna. Ali i ne očekujem da će se to (kod mene) popraviti u skorije vrijeme jer se radi o bakarnoj parici. Osvrnuo sam se samo na samo funkcionisanje usluge (jer nemam problema sa blokiranjem slike, ehom, prekidima u Internetu i sl.), ovo što imam radi savršeno dobro.

A slažem se da imaju (i moraju) još puno toga za napraviti po pitanju Moja TV usluge. Pogotovo kod ljudi kod kojih je optika stigla do stana, tu je već i sramotno što ne postoji neka bolja ponuda.
Od pocetka mi je mojaTV na optici drug, i nemam nikakve koristi od toga, i vec sam napisao kako funkcionise, da se ne ponavljam. Isto kako funkcionise kod nekih ljudi na bakarnim paricama.
iceman2010

#7445 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

mr.torture wrote:

Reci mi samo par stvari:

- Ne koristim LCD niti plasma TV. Koristim obicnog guzonju na kojem je slika sasvim zadovoljavajuca, mada sam imao prilike gledati program sa mojaTV i na LCD-u. Nisam primjetio probleme o kojim govoris, a iskreno nisam nesto pretjerano ni obracao paznju, gledao sam samo neke odredjene programe u odredjenom vremenskom intervalu (gledao kod nekog drugog)... Moguce da su smetnje izrazene na nekim programima koje ja nisam gledao ili jednostavno nisam primjetio jer nisam obracao paznju. Kod BHT-a je MPEG4 kompresija signala, ali na kvalitet slike uticu i druge stvari. Pitanje je na koji nacin se pojedini kanali primaju. Vjerovatno se dobar dio domacih kanala prima u analognom obliku iz etera.

- Primjetio sam povremen gubitak nekih frejmova. Desava se, ali ne tako cesto. Mozda zahtjevnom korisniku moze biti iritantno, ali meni ne smeta previse.

- Zaista nisam primjetio da pojedini kanali u pojedinim dijelovima dana postanu negledljivi. Ako mozes biti konkretniji?

Po pitanju IPTV usluge se moze puno uraditi u vise pravaca za pojedinacnog korisnika. Na samom DSLAM-u (pomocu udaljenog monitoringa) se mogu podesiti razliciti parametri koji uticu na izlaznu snagu signala i na mogucnost otklanjanja gresaka koje se pojavljuju radi interferencije (Impulse Noise protection, Interleave) i sl.). Na samoj liniji (kazes da si na optici. Mozes li i ovde biti precizniji? Je li ti optika FTTH (u stanu), u ulazu ili negdje blizu tebe?) se isto tako moze puno uraditi. Na kraju puno toga moze da zavisi i od opreme. Ako primjera radi imas stari ZTE modem i planet VoIP adapter imas katastrofalnu kombinaciju. Cak i kombinacija neke opreme moze biti problem posto se radi o opremi razlicitih proiizvodjaca (modem, set top box, VoIP adapter).

Ja sam na Dobrinji, naselje C5. Rjesenje kod mene je FTTC (optika je dovedena u naselje, a dalje do ulaza je bakar najvise nekoliko stotina metara). Kod mene uslga radi puno bolje nego kod tebe. Opremu se ne sjecam kada sam restartovao. VoIP i Internet rade odlicno, a sa IPTV sam u tehnickom dijelu zadovoljan. Desava se da nekad ispadne neki frejm, ali mi to nije iritantno. Zahtjevnom korisniku vjerovatno jeste. Nemam LCD. Da imam mozda bih primjetio neke nedostatke o kojima govoris. Nisam zadovoljan zbog nepovecanja brzine Interneta na 4 Mbps kada je to uradjeno ostalim korisnicima (netflat) interneta. Nisam zadovoljan zbog manjka dodatnih usluga (programi sa snimalicom i timeshift opcijom), ali sa tehnickim karakteristikama sam vise nego zadovoljan.
iceman2010

#7446 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

mr.torture wrote:
Halcyon wrote:Ma slika na takvim televizorima naravno da je smiješna. Ali i ne očekujem da će se to (kod mene) popraviti u skorije vrijeme jer se radi o bakarnoj parici. Osvrnuo sam se samo na samo funkcionisanje usluge (jer nemam problema sa blokiranjem slike, ehom, prekidima u Internetu i sl.), ovo što imam radi savršeno dobro.

Od pocetka mi je mojaTV na optici drug, i nemam nikakve koristi od toga, i vec sam napisao kako funkcionise, da se ne ponavljam. Isto kako funkcionise kod nekih ljudi na bakarnim paricama.
Bakarna parica ima svoja ogranicenja, ali ako se ne radi o velikoj duzini i ona je sasvim dovoljna, sa VDSL2 standardom 30a da zadovolji sve zahtjeve korisnika danas i u buducnosti za 15-20 godina. Govorim o standardu koji na kracim linijama bakarne parice omogucava brzine i do 200 Mbps simetricno sto je dovoljno za 3DTV na vise TV aparata, veliku brzinu Interneta i naravno VoIP. Jedina efektivna prednost FTTH je izostanak EMI-a (elektromagnetne interferencije) sto optiku cini gotovo pa imunom na smetnje. Najveci problem kod optike se svede na cistocu konektora.

Sto se tice pink-a, BHT-a, FTV-a i ostalih domacih kanala sam vec odgovorio u prethodnom komentaru, a da nisam ni procitao sljedeci koji ih spominje. Upitna je sam kvaliteta signala koji BHTelecom i drugi provajderi dobiju od ovih kuca. Ukoliko je signal sasvim ok na nekom stranom programu nema razloga, kada je BHTelecom u pitanju, da isti ne bude i na domacim programima. Nije to do BHT-a sto je kvalitet slike na stranim programima bolji od kvalitete domacih, a razlog je jednostavan: Sve strane programe BHTelecom dobija u digitalnom formatu sa nekog satelita i reproducira ga svojim korisnicima. Domace programe u vecini slucajeva BHT skida u analognom obliku, konvertuje u digitalni i salje prema korisnicima. Bez obzira sto se radi o digitalnom signalu on nemoze biti bolji od primljenog analognog koji se vjerovatno cesto prima i na obicnu riblju kost.
iceman2010

#7447 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Xarfaxuss wrote: Džaba pises. Na ovom forumu su ti samo SDA-ovci i zaposlenici telekoma. IPTV ni u Njemackoj koja je ja optici ne radi kako treba a pogotovo ovdje gdje je 99,99 infrastrukture zasnovano na bakarnim paricama. Kad god se pozalis na Njihovu TV odmah te proglase zaposlenikom Telemacha. Nazalost istina je da Njihova Tv ocajno radi kao i sve ostale usluge BHT-a izuzev mobine telefonije gdje, ruku na srce, ne moze se nista zamjeriti. Radi prefektno i pokrivena je cijela drzava sto je najbitnije. Cijene tu i tamo ali izdrzljive su.
Nemoj ti molim te o kvaliteti signala. Vec te brojke koje spominjes te diskvalificiraju za ozbiljnu raspravu. Cuj 99,99 infrastrukure zasnovano na bakarnim parica :? O cemu ti to?
mr.torture

#7448 Re: BHTelecom All About

Post by mr.torture »

@ iceman2010

∙ Cinjenica da mojuTV gledas na "katodi" govori puno toga. ;) Tako da u vezi s tim, najvaznijim segmentom za kvalitetu same usluge, i ne mozemo bas diskutovati. Kazes nisi obracao paznju na detalje i kad si imao priliku gledati mojuTV na vecim LCD/Plasma displayima. Eh pa evo ja ti savjetujem da obratis paznju, i da prodjes kroz kanale onako povrsinski samo, jer ce ti i to biti dovoljno da shvatis o cemu govorim.

∙ U vezi sa cestim kratkotrajnim lagovima (za moj pojam cestim - bar jednom u sat vremena) se nema sta dodatno pojasniti. Jednostavno tako je od samog pocetka. Nekim danima je vise, nekim manje, ali ni jedan dan nije prosao da nisam primjetio "stekove" na odredjenom kanalu.

∙ U vezi sa tim da nekad neki kanal bude totalno negledljiv, evo ti detaljnije pojasnjenje. Pojedinim danima, pojedini kanali (u glavnom strani) toliko stekaju, da imas samo crnu sliku, uz povremene blokove tu i tamo, i konstantno isprekidan zvuk, uz skripu, pucketanje, itd. Pomislis prolazno je, vratis se nakon sat vremena i isti kanal i dalje steka. Danas je to Sport Arena 2, sutra je Euro Sport, za 5 dana je Nat Geo Wild, itd. Znaci bez nekog pravila.

∙ Sto se opreme tice, oprema je naravno vrhunska kao i uvijek sa Telecomom. Postavljen mi je novi wireless ZTE modem i ZyXEL STB. Ali nesto sumnjam da je do same opreme. Sto se optike tice, provedena je do same kuce, znaci vrlo mala razdaljina izmedju optike i samog uradjaja. To je nekih par desetina metara standardnih instalacija izmedju optike i modema.
mr.torture

#7449 Re: BHTelecom All About

Post by mr.torture »

iceman2010 wrote: Sto se tice pink-a, BHT-a, FTV-a i ostalih domacih kanala sam vec odgovorio u prethodnom komentaru, a da nisam ni procitao sljedeci koji ih spominje. Upitna je sam kvaliteta signala koji BHTelecom i drugi provajderi dobiju od ovih kuca. Ukoliko je signal sasvim ok na nekom stranom programu nema razloga, kada je BHTelecom u pitanju, da isti ne bude i na domacim programima. Nije to do BHT-a sto je kvalitet slike na stranim programima bolji od kvalitete domacih, a razlog je jednostavan: Sve strane programe BHTelecom dobija u digitalnom formatu sa nekog satelita i reproducira ga svojim korisnicima. Domace programe u vecini slucajeva BHT skida u analognom obliku, konvertuje u digitalni i salje prema korisnicima. Bez obzira sto se radi o digitalnom signalu on nemoze biti bolji od primljenog analognog koji se vjerovatno cesto prima i na obicnu riblju kost.
Ovih stvari sam ja svjestan. Ali i pored toga svega mislim da se dobar dio kvaliteta gubi negdje u konverziji izmedju analognog i digitalnog signala, a to jeste do telecoma. Ne znam hoces li vjerovati, ali ja imam kvalitetniju sliku kada gledam neke domace kanale sa najobicnijom mogucom antenom, znaci sa zemaljske mreze, nego preko mojaTV. I to razlika u kvalitetu zna biti bas izrazena nekad.
iceman2010

#7450 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Black swan wrote:1 question
imaju li djeca telekomovaca kombi na rapolaganju za prevoz od kuće do škole???

ako im roditelji nisu na nekom rukovodećem mjestu onda imaju osobnog vozača
Ja imam nekoliko prijatelja iz BHT-a koji svoju djecu vode u obdaniste i cija djeca idu u skolu. Nikada niko od njih nije spomenu neki kombi :roll:
Locked