Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
probook

#7401 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by probook »

Hoce li nabavljati ovi nasi kineske vakcine zna li se sta?
komercionala

#7402 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

Industrialyzer wrote: 07/04/2021 13:25
komercionala wrote: 06/04/2021 18:03
Industrialyzer wrote: 06/04/2021 15:49

A zasto je genska terapija?
Valjda zato sto ja tako kazem :cry:
Nije sramota sto ne znas, ne brini.

Da rijesimo dilemu jednom zauvijek, mRna nije genska terapija i ne moze djelovati na nase gene. mRna ili informaciona RNK je "prepisani" dio DNK koji nosi informaciju iz nukleusa u ribosome gdje ce procesom translacije nastati funkcionalni protein. Da bi dio DNK molekule procesom transkripcije bio kopiran u informacionu RNK potrebni su enzimi. U nasem organizmu imamo nekoliko enzima ukljucenih u ovaj proces gdje svaki ima svoju ulogu i zajednicki djeluju. Svaki organizam na svijetu funkcionise po ovom principu. Dakle DNK>RNK>protein.

E sad, virusi su pomalo specificni i po tom pitanju pa imamo odstupanja kod retrovirusa koji uz pomoc enzima reverzne transkriptaze koji ima mogucnost da sintetizira lanac DNK od lanca RNK i to je moguce iskljucivo kod njih jer virusi imaju jako malu DNK. Kod covjeka je fizicki to nemoguce jer nemamo enzime, a nasa DNK je ogromna pa bi svaki pokusaj obrnutog djelovanja molekule RNK na nju bio zavrsen raspadom iste jer je po prirodi vrlo nestabilna i ko god radi u laboratoriji zna koliko je teska manipulacija RNK. Isto tako, reverzna transkripcija je vrlo podlozna mutacijama i potpuno je nepredvidiva (to je jedan od razloga zasto je tesko naci lijek na HIV) jer nema dovoljno gena koji to drze pod kontrolom.

Zakljucak, spavaj mirno jer nijedna mRna vakcina nema ni teoretsku sansu da djeluje na tvoje gene.
po ovom ispade da su vakcinu pravili informatičari :lol:
komercionala

#7403 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ple ... 66915.aspx

ovo je priznanje hrvatske da je AZ za kurac ... cuj nakupovali i sad ne valja, kupuj drugo :lol: :lol: :lol:
kox

#7404 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kox »

Neka ga nama prodaju. Ljudi iz BiH masovno idu u Srbiju da se vakcinišu uglavnom Astra Zenecom.
BadBoy

#7405 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by BadBoy »

A_A_AKCIJA wrote: 07/04/2021 14:04 Pitajte ljude koji su imali teže oblike korone, a siguran sam da ih imate u par stotina metara od kuće. Ljudima se daje Tocilizumab, lijek koji nije prošao nikakva ispitivanja kada je korona u pitanju i namjenjen je za reumatoidni artritis, niti ima tu EUA licencu za tu upotrebu. Favira isto, Remdesivir. Šta mislite šta vam se desi sa jetrom i crijevima poslije bombardovanja ovim superjakim antibioticima?

Hem koštaju po par hiljada maraka, hem nemate pojma šta vam rade od organizma, a vi svi se natakarili na vakcine. Pa ovi tretmani su hiljadu puta opasniji i gori po čovjeka, a sada aministrativni detalji licence su eto kao problem!?
I ovo je tačno. Puše, piju alkohol, rokaju se raznim tabletama od lexiliuma do aspirina i onda problem jedna vakcina.
NediM17

#7406 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by NediM17 »

Samo nek' ih prebaci 'vamo, valjda su friske, ljudi se isli vakcinisati cak u Bgd onim pred istekom roka.
Udaris clexan pa na Astra Zenecu. :bih:
komercionala

#7407 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

kox wrote: 07/04/2021 14:46 Neka ga nama prodaju. Ljudi iz BiH masovno idu u Srbiju da se vakcinišu uglavnom Astra Zenecom.
ma jok, narucio nam fadil one od 148 USD ... nismo mi banana drzava
Industrialyzer

#7408 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Industrialyzer »

komercionala wrote: 07/04/2021 14:34
Industrialyzer wrote: 07/04/2021 13:25
komercionala wrote: 06/04/2021 18:03

Valjda zato sto ja tako kazem :cry:
Nije sramota sto ne znas, ne brini.

Da rijesimo dilemu jednom zauvijek, mRna nije genska terapija i ne moze djelovati na nase gene. mRna ili informaciona RNK je "prepisani" dio DNK koji nosi informaciju iz nukleusa u ribosome gdje ce procesom translacije nastati funkcionalni protein. Da bi dio DNK molekule procesom transkripcije bio kopiran u informacionu RNK potrebni su enzimi. U nasem organizmu imamo nekoliko enzima ukljucenih u ovaj proces gdje svaki ima svoju ulogu i zajednicki djeluju. Svaki organizam na svijetu funkcionise po ovom principu. Dakle DNK>RNK>protein.

E sad, virusi su pomalo specificni i po tom pitanju pa imamo odstupanja kod retrovirusa koji uz pomoc enzima reverzne transkriptaze koji ima mogucnost da sintetizira lanac DNK od lanca RNK i to je moguce iskljucivo kod njih jer virusi imaju jako malu DNK. Kod covjeka je fizicki to nemoguce jer nemamo enzime, a nasa DNK je ogromna pa bi svaki pokusaj obrnutog djelovanja molekule RNK na nju bio zavrsen raspadom iste jer je po prirodi vrlo nestabilna i ko god radi u laboratoriji zna koliko je teska manipulacija RNK. Isto tako, reverzna transkripcija je vrlo podlozna mutacijama i potpuno je nepredvidiva (to je jedan od razloga zasto je tesko naci lijek na HIV) jer nema dovoljno gena koji to drze pod kontrolom.

Zakljucak, spavaj mirno jer nijedna mRna vakcina nema ni teoretsku sansu da djeluje na tvoje gene.
po ovom ispade da su vakcinu pravili informatičari :lol:
Oj Boze :shock: :run:
laik1981

#7409 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

AZ je u evropi devastirana do te mjere da joj vise nema oporavka. I nikakvi antivakseri to nisu uradii vec politika EU, a prije svih Angele. Sreca pa ruska i kineske nisu odobrene u EU jer bi i one bile devastirane poput AZ. Pfizer i lobiji su im jebale nanu naninu.

Kod nas je daj sta das. Sto Zizi kaze i govno cu pojesti samo da ovo prodje.

Postoji li neka mogucnost da mi AZ nabavimo preko neke druge ruke? Da se ne ide preko proizvodjaca nego preko vlada drzava koje su je nabavile u velikim kolicinama, a sad ne znaju sta ce sa njima?
probook

#7410 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by probook »

laik1981 wrote: 07/04/2021 15:51 AZ je u evropi devastirana do te mjere da joj vise nema oporavka. I nikakvi antivakseri to nisu uradii vec politika EU, a prije svih Angele. Sreca pa ruska i kineske nisu odobrene u EU jer bi i one bile devastirane poput AZ. Pfizer i lobiji su im jebale nanu naninu.

Postoji li neka mogucnost da mi AZ nabavimo preko neke druge ruke? Da se ne ide preko proizvodjaca nego preko vlada drzava koje su je nabavile u velikim kolicinama, a sad ne znaju sta ce sa njima?
Bolje da nabave kinesku ili rusku.
BadBoy

#7411 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 07/04/2021 15:51 AZ je u evropi devastirana do te mjere da joj vise nema oporavka. I nikakvi antivakseri to nisu uradii vec politika EU, a prije svih Angele. Sreca pa ruska i kineske nisu odobrene u EU jer bi i one bile devastirane poput AZ. Pfizer i lobiji su im jebale nanu naninu.

Vala je i sama AstraZeneca kumovala tome. Imali su dosta propusta, od čega je posljednji da debelo kasne sa isporukama vakcina, prvenstveno za EU pa onda i za druge zemlje koje su je naručile.
laik1981

#7412 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

probook wrote: 07/04/2021 16:04

Bolje da nabave kinesku ili rusku.
Ma neka nabave koju bilo. Najbolje bi bilo svaku, pa neka bira ko koju hoce. Samo logicno bi bilo da je AZ trenutno najdostupnija s obzirom da se izbjegava sirom svijeta..
laik1981

#7413 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 07/04/2021 16:08

Vala je i sama AstraZeneca kumovala tome. Imali su dosta propusta, od čega je posljednji da debelo kasne sa isporukama vakcina, prvenstveno za EU pa onda i za druge zemlje koje su je naručile.
Mozda i jesu ali to nije razlog sto ljudi u EU odbijaju moucnost vakcinacije tom vakcinom. Ova konstantna propaganda i prica o nus pojavama je razlog za to.. Ako imas izbor zasto bi se odlucio na AZ posle svih tih prica..
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#7414 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by gentoo »

Image

Jasta.. svi izbjegavaju
Naslovnica

#7415 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

A_A_AKCIJA wrote: 07/04/2021 14:04
Naslovnica wrote: 07/04/2021 13:43 Ček malo...zar navedene vakcine nisu dobile isključivo EUA (Emergency Use Authorization)?
To nije isto kao i Approval.
Nije isto.

Ali nije ni to da su smućkali neku hemiju i krenuli eksperimentisati na ljudima. Jako je mala razlika između EUA i approvala.
There are two ways to get a vaccine greenlighted by the FDA: with an Emergency Use Authorization (EUA) or by applying for a license through a Biologics License Application (BLA).

“The only difference really between the emergency use and the licensure is that volunteers are observed for a longer period of time to see the duration of protection, and if there might be rare adverse events that occurred down the road," Dr. Schaffner said.

In layman's terms, Dr. Monto said, that follow-up period after complete vaccination is typically longer when considering full licensure.

"After the clinical trials are finished, the difference between the Emergency Use Authorization and full licensure, for the public's information or knowledge, is basically the duration of follow-up or safety, not efficacy," Dr. Monto said. "Efficacy requirements are the same."

For the EUA, it's an average of two months, but for a license, six months are required, Dr. Monto explained.

A spokesperson for the FDA backed that up and said they usually expect manufacturers to provide data from study participants from at least six months after vaccination when applying for a license.

So, between an EUA and a license, an EUA was the quicker option to get the vaccines out to save lives. Think of it as the fast-tracked version, rather than the standard one.

EUAs only come into play if the secretary of Health and Human Services deems them necessary, and they're generally temporary, as opposed to licensure.
Razlika je samo u nekim vremenskim rokovima, koji se nisu mogli poštovati zbog urgentnosti. Npr da se prate efekti vkacinacije tokom 6 mjeseci

Bezveze se kačite za nebitne stvari i gluposti, dok ljudi umiru.

Ponavljam, čak i ubrzana procedura zahtjeva fazu 3 koja je testiranje na desetinama hiljada dobrovoljaca i SVAKA vakcina na svijetu je prošla tu proceduru. Stotine hiljada ljudi je učestvovalo u tome. Ni blizu da su je iz podruma stavili u prodaju, kako vi to predstavljate.

Pitajte ljude koji su imali teže oblike korone, a siguran sam da ih imate u par stotina metara od kuće. Ljudima se daje Tocilizumab, lijek koji nije prošao nikakva ispitivanja kada je korona u pitanju i namjenjen je za reumatoidni artritis, niti ima tu EUA licencu za tu upotrebu. Favira isto, Remdesivir. Šta mislite šta vam se desi sa jetrom i crijevima poslije bombardovanja ovim superjakim antibioticima?

Hem koštaju po par hiljada maraka, hem nemate pojma šta vam rade od organizma, a vi svi se natakarili na vakcine. Pa ovi tretmani su hiljadu puta opasniji i gori po čovjeka, a sada aministrativni detalji licence su eto kao problem!?
Ja se "bezveze ne kačim za neke nebitne stvari i gluposti dok ljudi umiru", samo konstatujem da niti jedna vakcina nije odobrena nego su dobile Emergency Use Authorization.
Ja ne znam gdje si ti vidio da JA predstavljam da su vakcine iz podruma stavili u prodaju?! Nemoj me svrstavati u antivaksere i teorije zavere bre forumaše, jer ja to nisam.
Što se tiče bombardovanja super jakim antibioticima, to nije poenta, pričamo o vakcinama i onome što uz njih ide, terapije su sasvim drugi dio covid-19 priče.
Sve dok postoje "vakseri" koji ne biraju način i sredstva kako da promovišu upotrebu vakcina, bez obzira na bilo kakve argumente strane koja pokušava razumno da rezonuje, postojaće ovakve i slične polemike. Ovdje ne ubrajam antivakser individue, nego razumne pojedince kojima se nakon medijskih izvještaja vezanih za AZ vakcinu logično nameće pitanje ko koga ovdje jebe u zdrav mozak?!
Jedni kažu valja, drugi kažu ne valja, jedni se vakcinišu, drugi ne, itd. Čemu sada tolike dileme i kontroverze ako je vakcina prošla ispitivanja i ako je utvrđeno da je sigurna?! Pa valjda bi jedna od nuspojava u toku testiranja trebala da bude i ova u vezi ugrušaka, pa makar da napišu u 1:1000000 moguće to i to. Nego sada svi iznenađeni, niko nije znao, svi povlače ručnu, čak joj i ime mijenjaju :shock: .
Pa normalno da svako iole razuman, ko misli svojom glavom, kaže "stani malo", i razmisli.
Ja sam veoma zbunjen u vezi konfuznih izvještaja vezanih za AZ vakcinu, a vidim da nisam jedini, i mnoge vlade su.
Naslovnica

#7416 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Image

Evo upravo ono što sam iznad napisao, nisam ni vidio da je izašlo na portalu. :thumbup:
:lol: :lol: :lol:
probook

#7417 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by probook »

Ja cekam kinesku :mrgreen:
last mohicans

#7418 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by last mohicans »

BadBoy wrote: 07/04/2021 14:47
A_A_AKCIJA wrote: 07/04/2021 14:04 Pitajte ljude koji su imali teže oblike korone, a siguran sam da ih imate u par stotina metara od kuće. Ljudima se daje Tocilizumab, lijek koji nije prošao nikakva ispitivanja kada je korona u pitanju i namjenjen je za reumatoidni artritis, niti ima tu EUA licencu za tu upotrebu. Favira isto, Remdesivir. Šta mislite šta vam se desi sa jetrom i crijevima poslije bombardovanja ovim superjakim antibioticima?

I ovo je tačno. Puše, piju alkohol, rokaju se raznim tabletama od lexiliuma do aspirina i onda problem jedna vakcina.
Baš tako,a svi da zaglave dali bi zadnji dinar (kao što ljudi daju) za sve te pobrojane lijekove, uglavnom za druge bolesti ili eksperimentalne. Pošto je vakcina namjenski napravljena, nalazit ćemo joj hiljadu i jednu mahanu, jer još nismo bolesni ili smo blago bili jerbo nisu ispitane.
last mohicans

#7419 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by last mohicans »

Ima li kakvih insajderskih iz Srbije, hoće li se nastaviti vakcinacija stranih državljana? Jučer je išao jedan tekst premijerke da se stopira, a danas neke druge informacije da nemaju toliko interesanata iz Srbije. Jesu koga zvali od ove raje što se prijavila?
A_A_AKCIJA

#7420 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by A_A_AKCIJA »

Naslovnica wrote: 07/04/2021 16:32 logično nameće pitanje ko koga ovdje jebe u zdrav mozak?!
Sam sebe, dakle masturbacija :D

Priča oko nus pojava sa AZ vakcinom, je samo primjer apsolutne gluposti javnosti i novinara. Bukvalno, u UK od 18.1 miliona ljudi, 30 slučajeva od čega 7 smrtnih.
Jedno : 603.000 ljudi ima ugruške .
1: 2.585.000 umre

Da malo slikovito prikažem:

Veća je vjerovatnoća da će vas udariti grom; 1: 500.000
Veća je vjerovatnoća da ćeš se ugušiti hranom koju jedeš; 1:100.000
Šanse da će vas ubiti meteor je 1:700.000

Dakle, malo matematike i statistike iz osnovne i sve OK :D
l33t

#7421 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by l33t »

Pa ne ides u oluju da te grom spuca :D tako ne ides ni na pelcovanje sa AZ vakcinom. Ljudi nisu brojevi
Industrialyzer

#7422 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Industrialyzer »

Zanimljivi komentari na post, preporucujem citanje
beni-bu-man

#7423 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by beni-bu-man »

last mohicans wrote: 07/04/2021 16:59 Ima li kakvih insajderskih iz Srbije, hoće li se nastaviti vakcinacija stranih državljana? Jučer je išao jedan tekst premijerke da se stopira, a danas neke druge informacije da nemaju toliko interesanata iz Srbije. Jesu koga zvali od ove raje što se prijavila?
Sad forsiraju mladju raju srbi i to sve Pfizerom, zena maloprije dobila poziv da se sutra pelcuje, prijavila se jer ima dvojno drzavljanstvo i to si dobro cujo da se slabo raja boca kod njih to mi je punac potvrdio.
BadBoy

#7424 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by BadBoy »

A_A_AKCIJA wrote: 07/04/2021 17:41
Naslovnica wrote: 07/04/2021 16:32 logično nameće pitanje ko koga ovdje jebe u zdrav mozak?!

Priča oko nus pojava sa AZ vakcinom, je samo primjer apsolutne gluposti javnosti i novinara. Bukvalno, u UK od 18.1 miliona ljudi, 30 slučajeva od čega 7 smrtnih.

A jebiga, ovdje fakat ne možeš kriviti ljude jer ljudima je apsolutno ne-intuitivno da razmišljaju u vjerovatnoćama. U ljudskom mozgu jedan jedini primjer ima veću snagu nego sva statistika svijeta iz jednog prostog razloga: emocije.

Jedan, blizak i jak primjer daleko veće emocije stvara od bilo kakve statistike ili vjerovatnoća. To je realnost ljudskog mozga jbg. I ovo govorim kao neko ko se vakcinisao AstraZenecom i koji se svejedno opet trznuo zbog ovih vijesti oko krvnih ugrušaka :D
Naslovnica

#7425 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

A_A_AKCIJA wrote: 07/04/2021 17:41

Znači ja sam sebe jebem u zdrav mozak razmišljajući o razlozima zašto su mnoge države obustavile (privremeno ili ne) vakcinisanje AZ, uključujući i "šta će glupa Njemačka" Njemačku.
Nemam problema sa matematikom i statistikom.
Šta kažu brojevi za EU, da li je ista statistika?
Mislim, što se mene tiče statistika u UK je OK, samo, opet ponavljam, zašto ovo zgrušavanje nije navedeno kao nuspojava prilikom "emergency use approval", nego tek sada žele da to uvrste?
Pretpostavljam da je odgovor da se nije znalo da je to jedna od mogućih nuspojava?
Locked