Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
-
al-em
#7376 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mogu li se primiti dvije doze razlicitih vakcina, ima li posljedica?
-
nadezdakov
-
probook
#7379 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Koje su kod nas dostupne vakcine?
-
A_A_AKCIJA
#7380 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Haj ne laži.komercionala wrote: ↑06/04/2021 15:37Obmana zato što ova "vakcina" nije prošla redovnu proceduru testiranja. To da prvi put imaju komercijalni proizvod znači sve - uz napomenu da je ovaj proizvod finansiran od strane američke vlade. da se mi razumijemo ja ne tvrdim niti da je ovo dobro niti da nije, samo treba biti oprezan.Industrialyzer wrote: ↑06/04/2021 15:31Zasto je obmana javnosti? Nije vakcina nego genska terapija? Kako je ovo genska terapija?komercionala wrote: ↑06/04/2021 15:21
nisam te struke, ali rezonujem da novu metodu liječenja zvati vakcinom znači obmana javnosti. Također nešto što je novo a još uvijek nije prošlo osnovna ispitivanja na životinjama, pustiti komercijalno u masovnu upotrebu nije ništa drugo do ludost.
https://www.modernatx.com/pipeline
evo ti konkretno portfolij proizvoda moderne ... firma koja postoji 10 godina i za taj period ne razvije niti jedan proizvod do komercijalne faze, ali za svega par mjeseci uspije proći sve faze za covid terapiju ... eto zaključi sam.
Pricas o vrlo ozbiljnim zakljuccima i moras imati neki argument, to da prvi put imaju komercijalni proizvod ne znaci nista.
Svaka vakcina na tržištu je morala proći fazu tri testiranja, da bi dobila odobrenje.
Za Pfizer i Modernu u pitanju je preko 30.000 dobrovoljaca koji su učestvovali u testiranju za svaku vakcinu, dakle 60-70.000 ukupno. Odatle i znamo njihovu efikasnost.
Sve vrlo transparentno objavljeno u naučnim magazinima i prošlo peer reviews.
-
A_A_AKCIJA
#7381 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Prijavili 30 slučajeva na preko 18 miliona doza.
Evo stoja ko mi izračuna procenat na digitronu.
Ljudi lupaju apsolutne gluposti i drže se nebitnih stvari. Ponavljam, 3000 ljudi godišnje umre od aspirina u UK, dakle 100 puta više nego od vakcine.
-
komercionala
#7382 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ko ba laze? Hos se ti pobit sa nevakcinisatimA_A_AKCIJA wrote: ↑06/04/2021 19:16Haj ne laži.komercionala wrote: ↑06/04/2021 15:37Obmana zato što ova "vakcina" nije prošla redovnu proceduru testiranja. To da prvi put imaju komercijalni proizvod znači sve - uz napomenu da je ovaj proizvod finansiran od strane američke vlade. da se mi razumijemo ja ne tvrdim niti da je ovo dobro niti da nije, samo treba biti oprezan.Industrialyzer wrote: ↑06/04/2021 15:31
Zasto je obmana javnosti? Nije vakcina nego genska terapija? Kako je ovo genska terapija?
Pricas o vrlo ozbiljnim zakljuccima i moras imati neki argument, to da prvi put imaju komercijalni proizvod ne znaci nista.
Svaka vakcina na tržištu je morala proći fazu tri testiranja, da bi dobila odobrenje.
Za Pfizer i Modernu u pitanju je preko 30.000 dobrovoljaca koji su učestvovali u testiranju za svaku vakcinu, dakle 60-70.000 ukupno. Odatle i znamo njihovu efikasnost.
-
A_A_AKCIJA
#7383 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ošta mi da se bijem. Strpljen spašen.komercionala wrote: ↑06/04/2021 19:26Ko ba laze? Hos se ti pobit sa nevakcinisatimA_A_AKCIJA wrote: ↑06/04/2021 19:16Haj ne laži.komercionala wrote: ↑06/04/2021 15:37
Obmana zato što ova "vakcina" nije prošla redovnu proceduru testiranja. To da prvi put imaju komercijalni proizvod znači sve - uz napomenu da je ovaj proizvod finansiran od strane američke vlade. da se mi razumijemo ja ne tvrdim niti da je ovo dobro niti da nije, samo treba biti oprezan.
Sve vrlo transparentno objavljeno u naučnim magazinima i prošlo peer reviews.![]()
Korona will take care of you.
- Edin H.
#7384 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
nadezdakov wrote: ↑06/04/2021 19:07Ne glupirati se.
https://rs.n1info.com/vesti/vranjanac-k ... -se-cudno/
- animus
#7385 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ima li neko objasnjenje sto je tema bila blokirana 5 dana. Bwzobrazluk u situaciji pandemije ovo napraviti. Nemam rijeci
- JohnnyS
#7386 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
S tim kako je od tih 30 slučajeva, sedam završilo smrćuA_A_AKCIJA wrote: ↑06/04/2021 19:21Prijavili 30 slučajeva na preko 18 miliona doza.
Ljudi lupaju apsolutne gluposti i drže se nebitnih stvari. Ponavljam, 3000 ljudi godišnje umre od aspirina u UK, dakle 100 puta više nego od vakcine.
-
komercionala
#7387 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Korona ne postoji picoo ... haj na sakeA_A_AKCIJA wrote: ↑06/04/2021 19:28Ošta mi da se bijem. Strpljen spašen.komercionala wrote: ↑06/04/2021 19:26Ko ba laze? Hos se ti pobit sa nevakcinisatimA_A_AKCIJA wrote: ↑06/04/2021 19:16
Haj ne laži.
Sve vrlo transparentno objavljeno u naučnim magazinima i prošlo peer reviews.![]()
![]()
![]()
![]()
-
A_A_AKCIJA
#7388 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Tačno. Dakle ispravka, 428 puta više.JohnnyS wrote: ↑06/04/2021 19:51S tim kako je od tih 30 slučajeva, sedam završilo smrćuA_A_AKCIJA wrote: ↑06/04/2021 19:21Prijavili 30 slučajeva na preko 18 miliona doza.
-
A_A_AKCIJA
#7389 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Sake je haram, da si reko suši, razmislio bih...komercionala wrote: ↑06/04/2021 19:52Korona ne postoji picoo ... haj na sakeA_A_AKCIJA wrote: ↑06/04/2021 19:28Ošta mi da se bijem. Strpljen spašen.
![]()
![]()
![]()
-
obelix_80
#7390 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Kome dosad nije bilo jasno sad ce progledati, citirat cu Knjigu otkrovenja
“He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name” (Revelation 13:16-17)
C = 3
O = 15
R = 18
O = 15
N = 14
A = 1
6 66
“He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name” (Revelation 13:16-17)
C = 3
O = 15
R = 18
O = 15
N = 14
A = 1
6 66
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
-
Trappist
#7392 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Joj sapunice, na kraju ce biti da je AZ sama sebi majkaBadBoy wrote: ↑06/04/2021 18:50Saga se nastavljaTrappist wrote: ↑06/04/2021 14:00 "VISOKI dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA) rekao je u intervjuu da postoji veza između cjepiva AstraZenece i krvnih ugrušaka, javlja AFP.
"Po mom mišljenju, sada to možemo reći, jasno je da postoji veza s cjepivom. No, i dalje ne znamo što uzrokuje takvu reakciju", rekao je visoki dužnosnik EMA-e zadužen za strategiju cjepiva, Marco Cavaleri, u razgovoru za talijanske novine Il Messaggero.
"U narednih nekoliko sati reći ćemo da postoji veza, ali tek moramo shvatiti kako do toga dolazi", rekao je Cavaleri."![]()
https://www.theguardian.com/world/2021/ ... lood-clotsEurope’s drug regulator has denied it has already established a causal connection between the Oxford/AstraZeneca vaccine and a rare blood clotting syndrome, after a senior official from the agency said there was a link.
Jebiga, ovo je ipak službeni stav regulatora, a ovo prethodno mišljenje jednog dužnosnika. Na hajr da ovo sve izađe![]()
"STRUČNJACI za sigurnost lijekova u Velikoj Britaniji smatraju da bi mogla postojati uzročno-posljedična veza između cjepiva protiv koronavirusa Oxford/AstraZeneca i stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka. Dodaju kako se programi cijepljenja moraju nastaviti, pritom uzimajući u obzir da su u najvećem riziku od stvaranja ugrušaka žene mlađe od 55 godina.
Saad Shakir, direktor Odjela za istraživanje sigurnosti lijekova (DSRU) na Sveučilištu Southampton, rekao je da podaci prikupljeni u Europi i Velikoj Britaniji "pokazuju uzročno-posljedičnu povezanost"."
-
obelix_80
#7393 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
ovo je nešto kao uvod
- Bloo
- Globalna šefica
#7394 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Trajniobelix_80 wrote: ↑06/04/2021 20:25 Kome dosad nije bilo jasno sad ce progledati, citirat cu Knjigu otkrovenja
“He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name” (Revelation 13:16-17)![]()
C = 3
O = 15
R = 18
O = 15
N = 14
A = 1
6 66
Trol,klon
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7395 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
I ja sam se prijavio da me cepe
Pa kad bude
Ipak sam cova u godinama
Pa kad bude
Ipak sam cova u godinama
-
komercionala
#7396 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
u HR počelo cijepljenje, odziv katastrofalan 
-
dorkcic
#7397 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Super, nek pošalju ovamo višak, ima ko hoće.
- Industrialyzer
#7398 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nije sramota sto ne znas, ne brini.komercionala wrote: ↑06/04/2021 18:03Valjda zato sto ja tako kazemIndustrialyzer wrote: ↑06/04/2021 15:49A zasto je genska terapija?komercionala wrote: ↑06/04/2021 15:37
Obmana zato što ova "vakcina" nije prošla redovnu proceduru testiranja. To da prvi put imaju komercijalni proizvod znači sve - uz napomenu da je ovaj proizvod finansiran od strane američke vlade. da se mi razumijemo ja ne tvrdim niti da je ovo dobro niti da nije, samo treba biti oprezan.![]()
Da rijesimo dilemu jednom zauvijek, mRna nije genska terapija i ne moze djelovati na nase gene. mRna ili informaciona RNK je "prepisani" dio DNK koji nosi informaciju iz nukleusa u ribosome gdje ce procesom translacije nastati funkcionalni protein. Da bi dio DNK molekule procesom transkripcije bio kopiran u informacionu RNK potrebni su enzimi. U nasem organizmu imamo nekoliko enzima ukljucenih u ovaj proces gdje svaki ima svoju ulogu i zajednicki djeluju. Svaki organizam na svijetu funkcionise po ovom principu. Dakle DNK>RNK>protein.
E sad, virusi su pomalo specificni i po tom pitanju pa imamo odstupanja kod retrovirusa koji uz pomoc enzima reverzne transkriptaze koji ima mogucnost da sintetizira lanac DNK od lanca RNK i to je moguce iskljucivo kod njih jer virusi imaju jako malu DNK. Kod covjeka je fizicki to nemoguce jer nemamo enzime, a nasa DNK je ogromna pa bi svaki pokusaj obrnutog djelovanja molekule RNK na nju bio zavrsen raspadom iste jer je po prirodi vrlo nestabilna i ko god radi u laboratoriji zna koliko je teska manipulacija RNK. Isto tako, reverzna transkripcija je vrlo podlozna mutacijama i potpuno je nepredvidiva (to je jedan od razloga zasto je tesko naci lijek na HIV) jer nema dovoljno gena koji to drze pod kontrolom.
Zakljucak, spavaj mirno jer nijedna mRna vakcina nema ni teoretsku sansu da djeluje na tvoje gene.
-
Naslovnica
#7399 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ček malo...zar navedene vakcine nisu dobile isključivo EUA (Emergency Use Authorization)?A_A_AKCIJA wrote: ↑06/04/2021 19:16Haj ne laži.komercionala wrote: ↑06/04/2021 15:37Obmana zato što ova "vakcina" nije prošla redovnu proceduru testiranja. To da prvi put imaju komercijalni proizvod znači sve - uz napomenu da je ovaj proizvod finansiran od strane američke vlade. da se mi razumijemo ja ne tvrdim niti da je ovo dobro niti da nije, samo treba biti oprezan.Industrialyzer wrote: ↑06/04/2021 15:31
Zasto je obmana javnosti? Nije vakcina nego genska terapija? Kako je ovo genska terapija?
To nije isto kao i Approval.
-
A_A_AKCIJA
#7400 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nije isto.Naslovnica wrote: ↑07/04/2021 13:43 Ček malo...zar navedene vakcine nisu dobile isključivo EUA (Emergency Use Authorization)?
To nije isto kao i Approval.
Ali nije ni to da su smućkali neku hemiju i krenuli eksperimentisati na ljudima. Jako je mala razlika između EUA i approvala.
Razlika je samo u nekim vremenskim rokovima, koji se nisu mogli poštovati zbog urgentnosti. Npr da se prate efekti vkacinacije tokom 6 mjeseciThere are two ways to get a vaccine greenlighted by the FDA: with an Emergency Use Authorization (EUA) or by applying for a license through a Biologics License Application (BLA).
“The only difference really between the emergency use and the licensure is that volunteers are observed for a longer period of time to see the duration of protection, and if there might be rare adverse events that occurred down the road," Dr. Schaffner said.
In layman's terms, Dr. Monto said, that follow-up period after complete vaccination is typically longer when considering full licensure.
"After the clinical trials are finished, the difference between the Emergency Use Authorization and full licensure, for the public's information or knowledge, is basically the duration of follow-up or safety, not efficacy," Dr. Monto said. "Efficacy requirements are the same."
For the EUA, it's an average of two months, but for a license, six months are required, Dr. Monto explained.
A spokesperson for the FDA backed that up and said they usually expect manufacturers to provide data from study participants from at least six months after vaccination when applying for a license.
So, between an EUA and a license, an EUA was the quicker option to get the vaccines out to save lives. Think of it as the fast-tracked version, rather than the standard one.
EUAs only come into play if the secretary of Health and Human Services deems them necessary, and they're generally temporary, as opposed to licensure.
Bezveze se kačite za nebitne stvari i gluposti, dok ljudi umiru.
Ponavljam, čak i ubrzana procedura zahtjeva fazu 3 koja je testiranje na desetinama hiljada dobrovoljaca i SVAKA vakcina na svijetu je prošla tu proceduru. Stotine hiljada ljudi je učestvovalo u tome. Ni blizu da su je iz podruma stavili u prodaju, kako vi to predstavljate.
Pitajte ljude koji su imali teže oblike korone, a siguran sam da ih imate u par stotina metara od kuće. Ljudima se daje Tocilizumab, lijek koji nije prošao nikakva ispitivanja kada je korona u pitanju i namjenjen je za reumatoidni artritis, niti ima tu EUA licencu za tu upotrebu. Favira isto, Remdesivir. Šta mislite šta vam se desi sa jetrom i crijevima poslije bombardovanja ovim superjakim antibioticima?
Hem koštaju po par hiljada maraka, hem nemate pojma šta vam rade od organizma, a vi svi se natakarili na vakcine. Pa ovi tretmani su hiljadu puta opasniji i gori po čovjeka, a sada aministrativni detalji licence su eto kao problem!?