Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Ci-Nick

#73351 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ci-Nick »

dalo bi se sve lako i brzo srediti. RS već sada ne može da proda obveznice da bi novim zaduženjima izmirili stare kredite.
Samo da EU zaprijeti povlačenjem svih stranih banaka iz RS-a i povlačenjem investitora i priča koju priča Dodik bi bila potpuno drugačija a onda podjeliti Upravu za indirektno operezivanje. Nek troše ono što prikupe. Za godinu dana bi čučnuli ko melćin horoz.
Styling

#73352 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

denis.istok wrote: 10/01/2023 11:07
Styling wrote: 10/01/2023 10:37

Ma ja, samo probni baloni. Da se zakoluta prica i da nakon petneaset ponavljanja narod povjeruje da tu ima nesto. Kanite se suplje, bas ocajno izgledate.
OK, evo ti par info pa vidi "suplje":
- da li je formirano Vijeće ministara kako je rečeno do Nove Godine
- ko ima većinu u Domu naroda (Bošnjaci)
- ko to sada ima većinu u Parlamentu FBIH

Eto vidi to malo
Ja koliko znan, Osmorka još uvijek ima većinu. Efendić reče da nastavljaju pregovore na Federalnom nivou. Sa NES-om se sklapa vlada u USK.
VM ide do kraja januara.
sumirprimus

#73353 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sumirprimus »

duh_sa_sjekirom wrote: 10/01/2023 11:32 Ali zašto je Konaković ovoliki trn u oku?
Očito je da ga više mrze nego u Karadžćića i mladića zajedno...
U čemu je problem?
S obzirom da nisam u svijetu politike, niti sam njegov glasač ni simaptizer njegove stranke, on za mene nije ništa posebno u odnosu na druge iz živopisne plejade političkih likova u BiH...
Zašto je on prijetnja?
zato sto je prijetnja poziciji, a pozicija donoci moc odlucivanja, a moc odlcivanja donosi lovu u dzep i pristup milijardama sa budzeta, i lagodan zivot nicim izazvan .
uvijek je razlog jednostavan i uvijek je lova u pitanju. ko kaze drukcije laze.
sumirprimus

#73354 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sumirprimus »

trojka mora zadrzati fokus na skidanju sda sa vlasti.
ovi problemi sa snsd i hdz nisu od juce, kao ni blokade.
ali je prilika za skidanje sda jedinstvena.
duh_sa_sjekirom

#73355 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

sumirprimus wrote: 10/01/2023 11:39
duh_sa_sjekirom wrote: 10/01/2023 11:32 Ali zašto je Konaković ovoliki trn u oku?
U čemu je problem?
S obzirom da nisam u svijetu politike, niti sam njegov glasač ni simaptizer njegove stranke, on za mene nije ništa posebno u odnosu na druge iz živopisne plejade političkih likova u BiH...
Zašto je on prijetnja?
zato sto je prijetnja poziciji, a pozicija donoci moc odlucivanja, a moc odlcivanja donosi lovu u dzep i pristup milijardama sa budzeta.
uzvijek je razlog jednostava i uvijek je lova u pitanju. ko kaze drukcije laze.
Ako tako gledaš, nije sam on ta prijetnja - on je tek 1/8.
Na druge ni približno ne bljuju kao na njega
Bukvalno da nema obraćanja ili izjave o bilo čemu u kojoj ga ne spomenu
Styling

#73356 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

U čemu je problem?
Zašto je on prijetnja?
Zato što je ideološki najbliži SDA i kupi uglavnom njihove glasače. A mobilisao je i neke abstinente. NS i SDP ne smatraju prijetnjom.
Student_u_Ostavci

#73357 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

duh_sa_sjekirom wrote: 10/01/2023 11:43

zato sto je prijetnja poziciji, a pozicija donoci moc odlucivanja, a moc odlcivanja donosi lovu u dzep i pristup milijardama sa budzeta.
A on njih ne spominje?

Joj ko vas ne zna :lol:
YouAreMyDestiny

#73358 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by YouAreMyDestiny »

SDA je mogao sjebati samo neko, ko je bio SDA. Nisu to mogli ni SDP ni Naša stranka. Eto zato ga ne vole.
tovarish

#73359 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tovarish »

Zato što SDA-u glasove ne mogu oteti "krmojedi", a 'adžija itekako može.
A_A_AKCIJA

#73360 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Jordan1961 wrote: 10/01/2023 01:58 VM se izglasava u Predstavnickom domu PS BiH uz potporu vecine u Predsjednistvu BiH. Nema veta kroz Domove naroda. Osmorka ima vecinu u oba potrebna tijela (racunam i na Komsica). I sa takvim kapitalom Osmorka u raspodjeli prolazi gore od SDA koja je vec ranije uspostavila tradicionalnu praksu naguzivanja HDZ-u i SNSD-u.
Možeš li pojasniti kako je Osmorka prošla gore nego SDA?
mirza_15

#73361 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

U čemu je problem?
Zašto je on prijetnja?
NS je apsolutno lijevo. Nisu glasačko tijelo SDA. Neće onaj ko podržava paradu nikada dati glas SDA. NS je, iz vizure SDA, dobar materijal da se nabije NiP-u na nos.
SDP glasač također teško da će dati glas SDA.
Ali NiP. NiP nosi njihove glasove. NiP im uzeo KS. NiP je najjača stranka u Sarajevu. Samo NiP je prijetnja. SDA ne računa na NS, SDP i zna da tu nema dovoljno kapaciteta da ih skine sa vlasti. Za to je bio potreban sastojak poput NiP-a.

S druge strane imaš one ljubomorne koji bi htjeli biti to što je postao NiP pa zavist ne mogu sakriti. Ali hebi ga, previše kalkulišu i igraju bez rizika i na sigurno da bi zauzeli to mjesto. Tu prije svega mislim na Efendića. Previše on kalkuliše i igra na sigurno, u prevodu nema muda da bi bio to što je sada Konaković, a ima ambiciju da bude baš to: alternativa SDA za to biračko tijelo. Odatle ogromna zavist. Doduše, to je između njih dvojice počelo još dok su bili u SDA. Konaković je čak pokazao da je spreman popustiti. Odrekao se premijerske pozicije u vladi FBiH na Semirov zahtjev, ali izgleda da to Semiru nije dovoljno.

Ima čak i sa ljevice kritika i napada na NiP, ali većina valjda konta da je to kontraproduktivno.
A_A_AKCIJA

#73362 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

U čemu je problem?
Zašto je on prijetnja?
Zato što su mnogi pokušali srušiti SDA, a on jedini uspio.

Poznaje SDA dovoljno dobro da može biti dva koraka ispred njih i odgovoriti na pravi način.

SDA to jako dobro zna i zato je usmjerila sve snage protiv Dine. U patriotsku koaliciju pozivaju sve osim NiP. Botovi pljuju po svima, ali nude halal svima osim NiP-u. SDP, SBiH, Hadžifejzović... svi su masakrirani na FB, ali ih pozivaju da se opamete, sve osim NiP.

Zašto? Zato jer znaju odakle im prijeti prava opasnost.
duh_sa_sjekirom

#73363 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

mirza_15 wrote: 10/01/2023 11:58
U čemu je problem?
Zašto je on prijetnja?
NS je apsolutno lijevo. Nisu glasačko tijelo SDA. Neće onaj ko podržava paradu nikada dati glas SDA. NS je, iz vizure SDA, dobar materijal da se nabije NiP-u na nos.
Ali NiP. NiP nosi njihove glasove. NiP im uzeo KS. NiP je najjača stranka u Sarajevu. Samo NiP je prijetnja. SDA ne računa na NS, SDP i zna da tu nema dovoljno kapaciteta da ih skine sa vlasti. Za to je bio potreban sastojak poput NiP-a.

S druge strane imaš one ljubomorne koji bi htjeli biti to što je postao NiP pa zavist ne mogu sakriti. Ali hebi ga, previše kalkulišu i igraju bez rizika i na sigurno da bi zauzeli to mjesto. Tu prije svega mislim na Efendića. Previše on kalkuliše i igra na sigurno, u prevodu nema muda da bi bio to što je sada Konaković, a ima ambiciju da bude baš to: alternativa SDA za to biračko tijelo. Odatle ogromna zavist. Doduše, to je između njih dvojice počelo još dok su bili u SDA. Konaković je čak pokazao da je spreman popustiti. Odrekao se premijerske pozicije u vladi FBiH na Semirov zahtjev, ali izgleda da to Semiru nije dovoljno.

Ima čak i sa ljevice kritika i napada na NiP, ali većina valjda konta da je to kontraproduktivno.
ali ako NiP i SDA računaju na istu glasačku bazu, nije li onda prirodno da budu u koaliciji? U čemu je ovdje problem?
sumirprimus

#73364 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sumirprimus »

niko ih nikad nije ugrozio i poceo nacinjati kao kifla, zna kako rade, i radi uspjesno protiv njih, pogledati pod kanton sarajevo.
zamisli kako bi mu se na kosti naklatili jos da je kao reuf, ili svrakic, ili sebija ili fazla. sta im je zajednicko?
doktor78

#73365 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by doktor78 »

mirza_15 wrote: 10/01/2023 11:58
U čemu je problem?
Zašto je on prijetnja?

:thumbup:
Odlično objašnjeno. Da smo čekali ljevicu da skine SDA, načekali bismo se još oho-ho godina.
noviforumas

#73366 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Objektivno je tacno da NIP kupi glasove koji bi otisli SDA. Dakle govorimo o vjernicima, tradicionalistima, ukratko konzervativnim ljudima. Takvi nikad nece glasati za "komunjaru" iz SDP-a ili "pedera" iz Nase Stranke, i slicno. Da nas SDP i NS sutra uvedu u NATO, naprave metro u svakom vecem gradu, autoputeve, i dignu standard za 300% - opet nece imati glasove tih ljudi. Jednostavno, oni imaju neke druge prioritete. I to je sasvim legitimno. Postojao NiP ili ne, bilo kakvoj opozicionoj koaliciji ce uvijek trebati stranka ideoloskog profila NiP-a tj. SDA, jer ipak je ovo jako konzervativno drustvo. Na kraju se sve svede na matematiku.
Last edited by noviforumas on 10/01/2023 12:13, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#73367 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

il dottore wrote: 10/01/2023 10:31 Evo i Kaudersa :thumbup:
Sad je promijenio plocu i umjesto pondera "bori" se protiv nepravde o ministrima na drzavnom nivou.

Nadam se da ga Salkan Zildzic bar malo zakiti od pausala, obzirom da dijele argumente
Ma niđe veze glupa priča.

SDP u koaliciji dobio:
Gradonačelnica Sarajeva
Načelnik općine N. Sarajevo
Član predsjedništva
Premijer Federacije
Jedan od tri ministra u VM.

NiP dobio
Jednog načelnika općine
Jednog ministra u VM

NS:
Premijer KS
Jedan ministar u VM

Jarane, malo mačku teleća glava, mislim na nezadovoljnog tuzlaka :mrgreen:
A_A_AKCIJA

#73368 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

duh_sa_sjekirom wrote: 10/01/2023 12:05 ali ako NiP i SDA računaju na istu glasačku bazu, nije li onda prirodno da budu u koaliciji? U čemu je ovdje problem?
Jel ti živiš na Novom Zelandu? :D
meridiyan

#73369 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Negdje zapelo :skoljka:

Čović: Da Predsjedništvo do kraja godine imenuje mandatara i da se u ovoj godini formira i Vijeće ministara i usvoji proračun.
Za šest mjeseci imat ćemo izmjene Izbornog zakona
Image
duh_sa_sjekirom

#73370 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

A_A_AKCIJA wrote: 10/01/2023 12:14
duh_sa_sjekirom wrote: 10/01/2023 12:05 ali ako NiP i SDA računaju na istu glasačku bazu, nije li onda prirodno da budu u koaliciji? U čemu je ovdje problem?
Jel ti živiš na Novom Zelandu? :D
Ne živim, samo pitam...
Isti profil glasača, vrlo slični po mnogo čemu...dakleN, u čemu je problem?
:D
meridiyan

#73371 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Glasacka baza NiP good boys a SDA bad boys. :mrgreen:
Prpa.ba

#73372 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

denis.istok wrote: 10/01/2023 10:42 Sinoc kad sam cuo ovu pricu prvo pomislim da Harisa da ce ga zamjeniti. Heh-
Kakav ce to tek da bude cirkus, ali sasvim zasluzen epilog igranja sa Dodikom i Covicem.

U Kantonu u kojem su gradili pricu, dovest ce do toga da im Haris Zahiragic gasi mikrofone i pojasnjava Poslovnik. :lol:
noviforumas

#73373 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

meridiyan wrote: 10/01/2023 12:21
Glasacka baza NiP good boys a SDA bad boys. :mrgreen:
NIP se prodaje glasacima kao SDA bez korupcije. Oni to i ne kriju. Ko glasa za NIP, ili bi apstinirao, ili glasao za SDA, ili bacio glas nekoj omanjoj desnicarskoj strancici. Ne bi ga sigurno dao nekom liberalu ili ljevicaru.

Da SDA ima kapacitet za reformu, jednim potezom (eliminacijom porodice Izetbegovic) bi ugasila sve stranke desno od centra na jedno dva-tri izborna ciklusa minimalno. Srecom po nas sve, ona nikad nece imati taj kapacitet. Tako da, dok je Bakira i Sebije, bice raznih NIPova :D
Jordan1961

#73374 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

A_A_AKCIJA wrote: 10/01/2023 11:57
Jordan1961 wrote: 10/01/2023 01:58 VM se izglasava u Predstavnickom domu PS BiH uz potporu vecine u Predsjednistvu BiH. Nema veta kroz Domove naroda. Osmorka ima vecinu u oba potrebna tijela (racunam i na Komsica). I sa takvim kapitalom Osmorka u raspodjeli prolazi gore od SDA koja je vec ranije uspostavila tradicionalnu praksu naguzivanja HDZ-u i SNSD-u.
Možeš li pojasniti kako je Osmorka prošla gore nego SDA?
Hoce li imati sva "bosnjacka" ministarstva u VM? SDA sa partnerima do sada je imala (mada je i ovo los pregovaracki rezultat jer su u PD imali vise delegata od HDZ i SNSD). Hoce li pristigli "novi pregovaraci" dobiti mozda i neko "hrvatsko" ili "srpsko" ministarstvo?
denis.istok

#73375 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by denis.istok »

Styling wrote: 10/01/2023 11:39
denis.istok wrote: 10/01/2023 11:07

OK, evo ti par info pa vidi "suplje":
- da li je formirano Vijeće ministara kako je rečeno do Nove Godine
- ko ima većinu u Domu naroda (Bošnjaci)
- ko to sada ima većinu u Parlamentu FBIH

Eto vidi to malo
Ja koliko znan, Osmorka još uvijek ima većinu. Efendić reče da nastavljaju pregovore na Federalnom nivou. Sa NES-om se sklapa vlada u USK.
VM ide do kraja januara.
Obzirom da je evidentno da NS kandiduje fortituda za ministra i da će Dodik dati "Bošnjaka" vidjet cemo kako ce to dalje ici i koje ce konsekvence nositi.
Uglavnom, dok sudija ne svira kraj sve je otvoreno :)
Locked