Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ned071

#7301 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ned071 »

ovdje ima raje koji znaju detalje pa njih pitam, ima li ova odluka ikakvog uticaja na nas dio koridora?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog ... 20104.aspx
drug_profi

#7302 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Koliko ja kontam ovo je koridor koji je obavezan. Moze se privremrno obustaviti gradnja jer nema novca ali se mora kad tad uraditi. Mi kad zavrsimo svoje svejedno cemo imati prikljucak na mrezu hrvatskih AC mada je tek kompletan koridor prava stvar sto se tice transporta.
VjecitiStudent

#7303 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:Koliko ja kontam ovo je koridor koji je obavezan. Moze se privremrno obustaviti gradnja jer nema novca ali se mora kad tad uraditi. Mi kad zavrsimo svoje svejedno cemo imati prikljucak na mrezu hrvatskih AC mada je tek kompletan koridor prava stvar sto se tice transporta.
:-)
Obavezan, po kom međunarodnom ugovoru, sa kakvim sankcijama, nagradama???

A ovo gore, što se Glavaševa, marginalna stranka oko nečeg buni, mačku o rep.
drug_profi

#7304 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Rekoh da pretpostavljam - jer je dio evropskih ugovora o saobracajnoj infrastrukturi.
VjecitiStudent

#7305 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:Rekoh da pretpostavljam - jer je dio evropskih ugovora o saobracajnoj infrastrukturi.
Nikakvih ni obaveza, ni nagrada tu nema, već samo još jedna UN-ova inicijativa, koja sva ovisi od dobre volje i raspoloživih para zemalja učesnica.
http://www.unece.org/fileadmin/DAM/tran ... 02-04e.pdf
fantabox

#7306 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fantabox »

drugi profil wrote:Rekoh da pretpostavljam - jer je dio evropskih ugovora o saobracajnoj infrastrukturi.
Zvanicno se samo odgadja do 2020+ godine. Lova ili dio dolazi iz EU ali nema novca za dio koji financira RH. Ako natjecaj prodje a oni ne krenu sa radovima onda jos placaju penale EU (bilo je nesto slicno kod nas prosle godine sa nekim EU fondovima). Ovako ponisti/odgodi natjecaj pa onda nema ni penala.
Alfons Kauders

#7307 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

neki wrote:
Thorgerson wrote: Ti se tek probudio jelde?

Ajd procitaj bogati sta je sarajevska zaobilaznica, koliko sadrzi lotova itd.

Lot 2 je dio zaobilaznice, ravnopravan lotu 1 ili lotu 3, kuzis? To sto su pozurili i nagazili da se zavrse lot 3 je samo zbog autoputa, da bi se uvezao sa Josanicom. Lot 3 su zato i uzeli Autoceste da ga zavrse, jer nisu mogli cekati puzeve iz Cesta Federacije. U svemu tome ostao je Lot 2 kao nebitan za njih, ali itekako bitan za gradjane Sarajeva.

I ja govorim o nama, za sebe. Meni ne ispunjava funkciju i ne znam sta ti tu nije jasno?
Govorim o gradjanima Sarajeva.

I opet kazem zaobilaznica je zavrsena 70%. Nisam ja crtao te lotove jeboga ti. :roll:
Ti obrati paznju na moj prvi post oko kojega si zapoceo citavu ovu trakavicu...
Netacna je tvrdnja avaza da put vodi od nigdje ka nigdje, autoput je itekako funkcionalan za vecinu vozila za koja je i namijenjen a to je tranzitni saobracaj koji ne ulazi u sarajevo.
Sto se tice tvog pametovanja oko zaobilaznice, lot 2 je dio zaobilaznice samo u tenderu. U stvarnosti i administrativno on nece biti dio autoputa ni u ingerenciji JP Autoceste, nego dio gradskog autoputa koji bi jednog dana trebao zavrsavati na Kosevu..
tako je, sto se tice nas sa sjevera, saralije tih nekoliko stotina metara ceste ne moraju nikad ni napraviti... :D zapravo mozda je i bolje da ih ne naprave, jer bi bezbeli i tamo otvorili autopijacu, buvljak, i sagradili dzamiju :D
VjecitiStudent

#7308 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

fantabox wrote:
Zvanicno se samo odgadja do 2020+ godine. Lova ili dio dolazi iz EU ali nema novca za dio koji financira RH. Ako natjecaj prodje a oni ne krenu sa radovima onda jos placaju penale EU (bilo je nesto slicno kod nas prosle godine sa nekim EU fondovima). Ovako ponisti/odgodi natjecaj pa onda nema ni penala.
Nikakva nagradna lova ne dolazi za ovu namjenu nama ne dolazi iz EU, za ove namjene stigne tek pokoji kredit EBRD-a, kojeg poslije treba uredno vraćati. Penali, koje spominješ, se plaćaju kada se kredit podigne, a ne koristi, tj. troši.
fantabox

#7309 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fantabox »

VjecitiStudent wrote:
fantabox wrote:
Nikakva nagradna lova ne dolazi za ovu namjenu nama ne dolazi iz EU, za ove namjene stigne tek pokoji kredit EBRD-a, kojeg poslije treba uredno vraćati. Penali, koje spominješ, se plaćaju kada se kredit podigne, a ne koristi, tj. troši.
Ma ja sam to pojednostavio, hvala za pojasnjenje!
Thorgerson

#7310 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Alfons Kauders wrote:
neki wrote: Ti obrati paznju na moj prvi post oko kojega si zapoceo citavu ovu trakavicu...
Netacna je tvrdnja avaza da put vodi od nigdje ka nigdje, autoput je itekako funkcionalan za vecinu vozila za koja je i namijenjen a to je tranzitni saobracaj koji ne ulazi u sarajevo.
Sto se tice tvog pametovanja oko zaobilaznice, lot 2 je dio zaobilaznice samo u tenderu. U stvarnosti i administrativno on nece biti dio autoputa ni u ingerenciji JP Autoceste, nego dio gradskog autoputa koji bi jednog dana trebao zavrsavati na Kosevu..
tako je, sto se tice nas sa sjevera, saralije tih nekoliko stotina metara ceste ne moraju nikad ni napraviti... :D zapravo mozda je i bolje da ih ne naprave, jer bi bezbeli i tamo otvorili autopijacu, buvljak, i sagradili dzamiju :D
Pa da, ali ja kao gradjanin Sarajeva sam pisao u svoje ime i apsolutno je tacno da autoput za gradjane Sarajeva ne vodi nigdje. Odnosno vodi, ali se moras izjebat ko konj da dodjes gdje hoces. O tome se radi.

I zato ne kontam cemu cudjenje sto ga isti ne koriste. Ne koristim ga jer da bi dosao do autoputa i zaobilaznice, komotno mogu do Mostarskog doci za isto vrijeme.

Kad zavrse ovo u Brijescu, eto ce onda biti druga prica i onda ni autoput i zabilaznica nece biti prazni.

A da je olaksao vama sa sjevera, naravno da jeste i neka je. Mogu samo misliti kako je bilo ljudima uvaliti se na stup i one guzve. :-) Dodjes bubam iz Tuzle za sati po i onda se meljas na stupu jos sat.
shake69

#7311 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Imaju li neki rokovi za Brijesce? Lijepa je vijest za Stupsku petlju, iako je to sve kod nas 'puzevim korakom'!
shake69

#7312 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Ako neko zna!
simonese

#7313 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by simonese »

shake69 wrote:Ako neko zna!
rokovnika ima ali za rokove ne znam
VjecitiStudent

#7314 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

shake69 wrote:Imaju li neki rokovi za Brijesce? Lijepa je vijest za Stupsku petlju, iako je to sve kod nas 'puzevim korakom'!
@Tec je spominjao septembar.
Alfons Kauders

#7315 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Thorgerson wrote:
Alfons Kauders wrote:
neki wrote: Ti obrati paznju na moj prvi post oko kojega si zapoceo citavu ovu trakavicu...
Pa da, ali ja kao gradjanin Sarajeva sam pisao u svoje ime i apsolutno je tacno da autoput za gradjane Sarajeva ne vodi nigdje. Odnosno vodi, ali se moras izjebat ko konj da dodjes gdje hoces. O tome se radi.

I zato ne kontam cemu cudjenje sto ga isti ne koriste. Ne koristim ga jer da bi dosao do autoputa i zaobilaznice, komotno mogu do Mostarskog doci za isto vrijeme.

Kad zavrse ovo u Brijescu, eto ce onda biti druga prica i onda ni autoput i zabilaznica nece biti prazni.

A da je olaksao vama sa sjevera, naravno da jeste i neka je. Mogu samo misliti kako je bilo ljudima uvaliti se na stup i one guzve. :-) Dodjes bubam iz Tuzle za sati po i onda se meljas na stupu jos sat.
pa dobro, barem za trecinu sarajeva se isplati picit na vogoscu, sto nije tako strasno osim kad je bas spica (recimo 15m iz centra i na autoputu si)

a nije samo za nas sa sjevera... ljudi tu zive... ja sam znao po sat vremena na rajlovcu izgubit, mic po mic... kad sve bude pusteno u promet i kada ne bude nikakvih zastoja, to ce biti ustede od nekoliko hiljada litara goriva dnevno... cisterna sedmicno, koju bi udisali putnici i narod koji zivi od rajlovca do stupa (i sire)
shake69

#7316 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

VjecitiStudent wrote:
shake69 wrote:Imaju li neki rokovi za Brijesce? Lijepa je vijest za Stupsku petlju, iako je to sve kod nas 'puzevim korakom'!
Fino. Kad bi ovi malo na Karauli pozurili, mogli bi 'upariti' dva lijepa posla kako na Koridoru tako i na cesti za Tuzlu.
notsure

#7317 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by notsure »

Sarajevo, 30. mart 2015. – U prisustvu Ministra prometa i komunikacija FBiH, gdina Envera Bijedića, Direktor JP Ceste FBiH - Filip Vujeva danas je sa predstavnicima izvođača - JV Euro-Asfalt d.o.o. & GP ŽGP d.d. Sarajevo, potpisao Ugovor za radove na završetku Sarajevske obilaznice, LOT 2, dionica Butila – Briješće – Stup.
Predmetni radovi na dionici dugoj 4 km obuhvaćaju izgradnju vijadukta Briješće, završetak kolovoza, izgradnju rondoa Briješće, signalizaciju i opremu, rasvjetu i instalacije te izgradnju ceste izvan trase. Vrijednost ugovora je 23.365.202,51 KM.
Potpisani ugovor će biti finansiran iz kreditnih sredstava Evropske investicijske banke (EIB) i OPEC fonda za međunarodni razvoj. Rok za završetak radova je 11 kalendarskih mjeseci.

http://www.jpdcfbh.ba/ba/novosti/saopce ... 2015.shtml
tec

#7318 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote:
VjecitiStudent wrote:Povezivanje sa autoputem tek u martu 2016.
http://www.jpcfbih.ba/ba/novosti/saopce ... 2015.shtml
Ne to znači da će cijeli projekt biti završen do februara 2016 a to uključuje rekonstrukciju mosta preko pruge od kružnog toka prema Rajlovcu koji se radi nakon otvaranja spoja na Autoput. Spoj na autoput treba biti otvoren do kraja ljeta, trebao je biti gotov do juna ali Eib i Opec nisu davali dozvolu za početak radova dok svi dokumenti o imovinsko pravnim odnosima (očigledno nisu htjeli više vjerovati u prazno našim političarima).
Alfons Kauders

#7319 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

http://www.klix.ba/biznis/investicije/a ... /150512103

Pocitelj - Medjugorje
"U toku je evaluacija ponuda, a slijedi raspisivanje tendera. Predviđamo početak radova za novih 11 kilometara autoceste na jug na ljeto ove godine. Rok za izgradnju je 30 mjeseci od potpisivanja ugovora. Sredstva su osigurana od EIB-a u iznosu od 100 miliona eura", navode iz JP Autoceste FBiH.
Zenica
Za dionicu Zenica jug – Zenica sjever (dužine 10 km) su osigurana sredstva od OFID fonda u iznosu 60 miliona eura te 30 miliona eura od Kuvajtskog fonda za obnovu i razvoj.
Buna
Za ovu godinu planirane su aktivnosti i na dionici Počitelj – Buna. Za poddionicu dugu 9 kilometara postoji interes finansijskih institucija.

"Završen je glavni projekat. Procijenjena vrijednost radova iznosi 50 miliona eura"
btw, poserem se na autora i njegov objekAt i projekAt

sve u svemu nisam pretjerano impresioniran... oko mostara slabo da ce biti napretka - pitam se koliko ce godina trebati da se dogura od juga do sjevernog ulaza u mostar... uglavnom, sad imamo zaobilaznicu i ogromnu ustedu na sarajevu... uskoro i zenica gotova... ostaje mostar kroz koji cemo po svemu sudeci voziti jos nekoliko godina...

da hoce barem napraviti stolac - neum za nas koji picimo ka dubrovniku
notsure

#7320 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by notsure »

Konačno je krenulo...
Stupska petlja gotova, još da ovo završe i lakše će se disat'

Image
neki

#7321 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

ovdje se vidi da ce u ovoj fazi graditi i nadvoznjak preko kruznog toka..
burekodsira

#7322 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

tek u aprilu sljedece godine gotovo, juce klix negdje objavio
neki

#7323 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

spoj s autoputem ce biti zavrsen do kraja godine, pa kad profunkcionise saobracaj preko njega zatvorice cestu prema rajlovcu i srusiti nadvoznjak u brijescu i graditi novi, sto ce biti gotovo na proljece..
shake69

#7324 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

neki wrote:spoj s autoputem ce biti zavrsen do kraja godine, pa kad profunkcionise saobracaj preko njega zatvorice cestu prema rajlovcu i srusiti nadvoznjak u brijescu i graditi novi, sto ce biti gotovo na proljece..
A koji je to nadvoznjak u Brijecu koji ce biti srusen pa ce se graditi novi? Nije mi to jasno?
Grof

#7325 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Grof »

shake69 wrote:
neki wrote:spoj s autoputem ce biti zavrsen do kraja godine, pa kad profunkcionise saobracaj preko njega zatvorice cestu prema rajlovcu i srusiti nadvoznjak u brijescu i graditi novi, sto ce biti gotovo na proljece..
A koji je to nadvoznjak u Brijecu koji ce biti srusen pa ce se graditi novi? Nije mi to jasno?
Iznad željezničke pruge, pred ulazak u Briješće. :-D
Post Reply