Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Ned071
#7301 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ovdje ima raje koji znaju detalje pa njih pitam, ima li ova odluka ikakvog uticaja na nas dio koridora?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog ... 20104.aspx
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog ... 20104.aspx
- drug_profi
#7302 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koliko ja kontam ovo je koridor koji je obavezan. Moze se privremrno obustaviti gradnja jer nema novca ali se mora kad tad uraditi. Mi kad zavrsimo svoje svejedno cemo imati prikljucak na mrezu hrvatskih AC mada je tek kompletan koridor prava stvar sto se tice transporta.
-
VjecitiStudent
#7303 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
drugi profil wrote:Koliko ja kontam ovo je koridor koji je obavezan. Moze se privremrno obustaviti gradnja jer nema novca ali se mora kad tad uraditi. Mi kad zavrsimo svoje svejedno cemo imati prikljucak na mrezu hrvatskih AC mada je tek kompletan koridor prava stvar sto se tice transporta.
Obavezan, po kom međunarodnom ugovoru, sa kakvim sankcijama, nagradama???
A ovo gore, što se Glavaševa, marginalna stranka oko nečeg buni, mačku o rep.
- drug_profi
#7304 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Rekoh da pretpostavljam - jer je dio evropskih ugovora o saobracajnoj infrastrukturi.
-
VjecitiStudent
#7305 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nikakvih ni obaveza, ni nagrada tu nema, već samo još jedna UN-ova inicijativa, koja sva ovisi od dobre volje i raspoloživih para zemalja učesnica.drugi profil wrote:Rekoh da pretpostavljam - jer je dio evropskih ugovora o saobracajnoj infrastrukturi.
http://www.unece.org/fileadmin/DAM/tran ... 02-04e.pdf
-
fantabox
#7306 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zvanicno se samo odgadja do 2020+ godine. Lova ili dio dolazi iz EU ali nema novca za dio koji financira RH. Ako natjecaj prodje a oni ne krenu sa radovima onda jos placaju penale EU (bilo je nesto slicno kod nas prosle godine sa nekim EU fondovima). Ovako ponisti/odgodi natjecaj pa onda nema ni penala.drugi profil wrote:Rekoh da pretpostavljam - jer je dio evropskih ugovora o saobracajnoj infrastrukturi.
- Alfons Kauders
#7307 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
tako je, sto se tice nas sa sjevera, saralije tih nekoliko stotina metara ceste ne moraju nikad ni napraviti...neki wrote:Ti obrati paznju na moj prvi post oko kojega si zapoceo citavu ovu trakavicu...Thorgerson wrote: Ti se tek probudio jelde?
Ajd procitaj bogati sta je sarajevska zaobilaznica, koliko sadrzi lotova itd.
Lot 2 je dio zaobilaznice, ravnopravan lotu 1 ili lotu 3, kuzis? To sto su pozurili i nagazili da se zavrse lot 3 je samo zbog autoputa, da bi se uvezao sa Josanicom. Lot 3 su zato i uzeli Autoceste da ga zavrse, jer nisu mogli cekati puzeve iz Cesta Federacije. U svemu tome ostao je Lot 2 kao nebitan za njih, ali itekako bitan za gradjane Sarajeva.
I ja govorim o nama, za sebe. Meni ne ispunjava funkciju i ne znam sta ti tu nije jasno?
Govorim o gradjanima Sarajeva.
I opet kazem zaobilaznica je zavrsena 70%. Nisam ja crtao te lotove jeboga ti.
Netacna je tvrdnja avaza da put vodi od nigdje ka nigdje, autoput je itekako funkcionalan za vecinu vozila za koja je i namijenjen a to je tranzitni saobracaj koji ne ulazi u sarajevo.
Sto se tice tvog pametovanja oko zaobilaznice, lot 2 je dio zaobilaznice samo u tenderu. U stvarnosti i administrativno on nece biti dio autoputa ni u ingerenciji JP Autoceste, nego dio gradskog autoputa koji bi jednog dana trebao zavrsavati na Kosevu..
-
VjecitiStudent
#7308 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nikakva nagradna lova ne dolazi za ovu namjenu nama ne dolazi iz EU, za ove namjene stigne tek pokoji kredit EBRD-a, kojeg poslije treba uredno vraćati. Penali, koje spominješ, se plaćaju kada se kredit podigne, a ne koristi, tj. troši.fantabox wrote:Zvanicno se samo odgadja do 2020+ godine. Lova ili dio dolazi iz EU ali nema novca za dio koji financira RH. Ako natjecaj prodje a oni ne krenu sa radovima onda jos placaju penale EU (bilo je nesto slicno kod nas prosle godine sa nekim EU fondovima). Ovako ponisti/odgodi natjecaj pa onda nema ni penala.drugi profil wrote:Rekoh da pretpostavljam - jer je dio evropskih ugovora o saobracajnoj infrastrukturi.
-
fantabox
#7309 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma ja sam to pojednostavio, hvala za pojasnjenje!VjecitiStudent wrote:Nikakva nagradna lova ne dolazi za ovu namjenu nama ne dolazi iz EU, za ove namjene stigne tek pokoji kredit EBRD-a, kojeg poslije treba uredno vraćati. Penali, koje spominješ, se plaćaju kada se kredit podigne, a ne koristi, tj. troši.fantabox wrote:Zvanicno se samo odgadja do 2020+ godine. Lova ili dio dolazi iz EU ali nema novca za dio koji financira RH. Ako natjecaj prodje a oni ne krenu sa radovima onda jos placaju penale EU (bilo je nesto slicno kod nas prosle godine sa nekim EU fondovima). Ovako ponisti/odgodi natjecaj pa onda nema ni penala.drugi profil wrote:Rekoh da pretpostavljam - jer je dio evropskih ugovora o saobracajnoj infrastrukturi.
- Thorgerson
#7310 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa da, ali ja kao gradjanin Sarajeva sam pisao u svoje ime i apsolutno je tacno da autoput za gradjane Sarajeva ne vodi nigdje. Odnosno vodi, ali se moras izjebat ko konj da dodjes gdje hoces. O tome se radi.Alfons Kauders wrote:tako je, sto se tice nas sa sjevera, saralije tih nekoliko stotina metara ceste ne moraju nikad ni napraviti...neki wrote: Ti obrati paznju na moj prvi post oko kojega si zapoceo citavu ovu trakavicu...
Netacna je tvrdnja avaza da put vodi od nigdje ka nigdje, autoput je itekako funkcionalan za vecinu vozila za koja je i namijenjen a to je tranzitni saobracaj koji ne ulazi u sarajevo.
Sto se tice tvog pametovanja oko zaobilaznice, lot 2 je dio zaobilaznice samo u tenderu. U stvarnosti i administrativno on nece biti dio autoputa ni u ingerenciji JP Autoceste, nego dio gradskog autoputa koji bi jednog dana trebao zavrsavati na Kosevu..zapravo mozda je i bolje da ih ne naprave, jer bi bezbeli i tamo otvorili autopijacu, buvljak, i sagradili dzamiju
I zato ne kontam cemu cudjenje sto ga isti ne koriste. Ne koristim ga jer da bi dosao do autoputa i zaobilaznice, komotno mogu do Mostarskog doci za isto vrijeme.
Kad zavrse ovo u Brijescu, eto ce onda biti druga prica i onda ni autoput i zabilaznica nece biti prazni.
A da je olaksao vama sa sjevera, naravno da jeste i neka je. Mogu samo misliti kako je bilo ljudima uvaliti se na stup i one guzve.
- shake69
#7311 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Imaju li neki rokovi za Brijesce? Lijepa je vijest za Stupsku petlju, iako je to sve kod nas 'puzevim korakom'!
- shake69
#7312 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako neko zna!
- simonese
#7313 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
rokovnika ima ali za rokove ne znamshake69 wrote:Ako neko zna!
-
VjecitiStudent
#7314 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@Tec je spominjao septembar.shake69 wrote:Imaju li neki rokovi za Brijesce? Lijepa je vijest za Stupsku petlju, iako je to sve kod nas 'puzevim korakom'!
- Alfons Kauders
#7315 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pa dobro, barem za trecinu sarajeva se isplati picit na vogoscu, sto nije tako strasno osim kad je bas spica (recimo 15m iz centra i na autoputu si)Thorgerson wrote:Pa da, ali ja kao gradjanin Sarajeva sam pisao u svoje ime i apsolutno je tacno da autoput za gradjane Sarajeva ne vodi nigdje. Odnosno vodi, ali se moras izjebat ko konj da dodjes gdje hoces. O tome se radi.Alfons Kauders wrote:tako je, sto se tice nas sa sjevera, saralije tih nekoliko stotina metara ceste ne moraju nikad ni napraviti...neki wrote: Ti obrati paznju na moj prvi post oko kojega si zapoceo citavu ovu trakavicu...
Sto se tice tvog pametovanja oko zaobilaznice, lot 2 je dio zaobilaznice samo u tenderu. U stvarnosti i administrativno on nece biti dio autoputa ni u ingerenciji JP Autoceste, nego dio gradskog autoputa koji bi jednog dana trebao zavrsavati na Kosevu..zapravo mozda je i bolje da ih ne naprave, jer bi bezbeli i tamo otvorili autopijacu, buvljak, i sagradili dzamiju
I zato ne kontam cemu cudjenje sto ga isti ne koriste. Ne koristim ga jer da bi dosao do autoputa i zaobilaznice, komotno mogu do Mostarskog doci za isto vrijeme.
Kad zavrse ovo u Brijescu, eto ce onda biti druga prica i onda ni autoput i zabilaznica nece biti prazni.
A da je olaksao vama sa sjevera, naravno da jeste i neka je. Mogu samo misliti kako je bilo ljudima uvaliti se na stup i one guzve.Dodjes bubam iz Tuzle za sati po i onda se meljas na stupu jos sat.
a nije samo za nas sa sjevera... ljudi tu zive... ja sam znao po sat vremena na rajlovcu izgubit, mic po mic... kad sve bude pusteno u promet i kada ne bude nikakvih zastoja, to ce biti ustede od nekoliko hiljada litara goriva dnevno... cisterna sedmicno, koju bi udisali putnici i narod koji zivi od rajlovca do stupa (i sire)
- shake69
#7316 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Fino. Kad bi ovi malo na Karauli pozurili, mogli bi 'upariti' dva lijepa posla kako na Koridoru tako i na cesti za Tuzlu.VjecitiStudent wrote:@Tec je spominjao septembar.shake69 wrote:Imaju li neki rokovi za Brijesce? Lijepa je vijest za Stupsku petlju, iako je to sve kod nas 'puzevim korakom'!
- notsure
#7317 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sarajevo, 30. mart 2015. – U prisustvu Ministra prometa i komunikacija FBiH, gdina Envera Bijedića, Direktor JP Ceste FBiH - Filip Vujeva danas je sa predstavnicima izvođača - JV Euro-Asfalt d.o.o. & GP ŽGP d.d. Sarajevo, potpisao Ugovor za radove na završetku Sarajevske obilaznice, LOT 2, dionica Butila – Briješće – Stup.shake69 wrote:Imaju li neki rokovi za Brijesce? Lijepa je vijest za Stupsku petlju, iako je to sve kod nas 'puzevim korakom'!
Predmetni radovi na dionici dugoj 4 km obuhvaćaju izgradnju vijadukta Briješće, završetak kolovoza, izgradnju rondoa Briješće, signalizaciju i opremu, rasvjetu i instalacije te izgradnju ceste izvan trase. Vrijednost ugovora je 23.365.202,51 KM.
Potpisani ugovor će biti finansiran iz kreditnih sredstava Evropske investicijske banke (EIB) i OPEC fonda za međunarodni razvoj. Rok za završetak radova je 11 kalendarskih mjeseci.
http://www.jpdcfbh.ba/ba/novosti/saopce ... 2015.shtml
-
tec
#7318 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
VjecitiStudent wrote:@Tec je spominjao septembar.shake69 wrote:Imaju li neki rokovi za Brijesce? Lijepa je vijest za Stupsku petlju, iako je to sve kod nas 'puzevim korakom'!
tec wrote:Ne to znači da će cijeli projekt biti završen do februara 2016 a to uključuje rekonstrukciju mosta preko pruge od kružnog toka prema Rajlovcu koji se radi nakon otvaranja spoja na Autoput. Spoj na autoput treba biti otvoren do kraja ljeta, trebao je biti gotov do juna ali Eib i Opec nisu davali dozvolu za početak radova dok svi dokumenti o imovinsko pravnim odnosima (očigledno nisu htjeli više vjerovati u prazno našim političarima).VjecitiStudent wrote:Povezivanje sa autoputem tek u martu 2016.
http://www.jpcfbih.ba/ba/novosti/saopce ... 2015.shtml
- Alfons Kauders
#7319 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
http://www.klix.ba/biznis/investicije/a ... /150512103
Pocitelj - Medjugorje
sve u svemu nisam pretjerano impresioniran... oko mostara slabo da ce biti napretka - pitam se koliko ce godina trebati da se dogura od juga do sjevernog ulaza u mostar... uglavnom, sad imamo zaobilaznicu i ogromnu ustedu na sarajevu... uskoro i zenica gotova... ostaje mostar kroz koji cemo po svemu sudeci voziti jos nekoliko godina...
da hoce barem napraviti stolac - neum za nas koji picimo ka dubrovniku
Pocitelj - Medjugorje
Zenica"U toku je evaluacija ponuda, a slijedi raspisivanje tendera. Predviđamo početak radova za novih 11 kilometara autoceste na jug na ljeto ove godine. Rok za izgradnju je 30 mjeseci od potpisivanja ugovora. Sredstva su osigurana od EIB-a u iznosu od 100 miliona eura", navode iz JP Autoceste FBiH.
BunaZa dionicu Zenica jug – Zenica sjever (dužine 10 km) su osigurana sredstva od OFID fonda u iznosu 60 miliona eura te 30 miliona eura od Kuvajtskog fonda za obnovu i razvoj.
btw, poserem se na autora i njegov objekAt i projekAtZa ovu godinu planirane su aktivnosti i na dionici Počitelj – Buna. Za poddionicu dugu 9 kilometara postoji interes finansijskih institucija.
"Završen je glavni projekat. Procijenjena vrijednost radova iznosi 50 miliona eura"
sve u svemu nisam pretjerano impresioniran... oko mostara slabo da ce biti napretka - pitam se koliko ce godina trebati da se dogura od juga do sjevernog ulaza u mostar... uglavnom, sad imamo zaobilaznicu i ogromnu ustedu na sarajevu... uskoro i zenica gotova... ostaje mostar kroz koji cemo po svemu sudeci voziti jos nekoliko godina...
da hoce barem napraviti stolac - neum za nas koji picimo ka dubrovniku
- notsure
#7320 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Konačno je krenulo...
Stupska petlja gotova, još da ovo završe i lakše će se disat'

Stupska petlja gotova, još da ovo završe i lakše će se disat'

-
neki
#7321 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ovdje se vidi da ce u ovoj fazi graditi i nadvoznjak preko kruznog toka..
- burekodsira
#7322 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
tek u aprilu sljedece godine gotovo, juce klix negdje objavio
-
neki
#7323 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
spoj s autoputem ce biti zavrsen do kraja godine, pa kad profunkcionise saobracaj preko njega zatvorice cestu prema rajlovcu i srusiti nadvoznjak u brijescu i graditi novi, sto ce biti gotovo na proljece..
- shake69
#7324 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A koji je to nadvoznjak u Brijecu koji ce biti srusen pa ce se graditi novi? Nije mi to jasno?neki wrote:spoj s autoputem ce biti zavrsen do kraja godine, pa kad profunkcionise saobracaj preko njega zatvorice cestu prema rajlovcu i srusiti nadvoznjak u brijescu i graditi novi, sto ce biti gotovo na proljece..
- Grof
#7325 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Iznad željezničke pruge, pred ulazak u Briješće.shake69 wrote:A koji je to nadvoznjak u Brijecu koji ce biti srusen pa ce se graditi novi? Nije mi to jasno?neki wrote:spoj s autoputem ce biti zavrsen do kraja godine, pa kad profunkcionise saobracaj preko njega zatvorice cestu prema rajlovcu i srusiti nadvoznjak u brijescu i graditi novi, sto ce biti gotovo na proljece..