Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vaučer

#7301 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vaučer »

Bravo.
Tako se to radi. 👍

Samo sistemske, zdravorazumske promjene i da osvjestiš šta i koliko si jeo da te dovelo na visoku i nezdravu kilažu. Najbolje od svega - sad ćeš sigurno lako zadržati taj gubitak kila, jer nisi ‘patio’, nego jednostavno izmjenio navike.
Djewojka

#7302 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Djewojka »

Novi lijek za mrsanje stigao u Hrvatsku. Nadam se da će brzo i kod nas.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-h ... 37922.aspx
manuchao91

#7303 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by manuchao91 »

pozdrav
32 godine i 68,5 kg-69,5 kg
trčim redovno i radim vjezbe na strunjači ,sklekove,plankove ,preskakanje uzeta i dizanje bucica
Trebam li još mršati ili je ovo dovoljno,ne bih da imam stomak ka kakav pivopija.

Image
Djewojka

#7304 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Djewojka »

Da li je moguće u BiH sa privatno endokrinolog propise Ozempic zbog prekomjerne debljine? Ako da, imate li neke preporuke za endokrinologa u Sarajevu?
nepass1

#7305 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

Djewojka wrote: 03/02/2025 21:45 Da li je moguće u BiH sa privatno endokrinolog propise Ozempic zbog prekomjerne debljine? Ako da, imate li neke preporuke za endokrinologa u Sarajevu?
Prestani jesti i smrsaj ili sto bi onaj siptar u zg rekao "vjezbaj p ti m."
A moze privatnik propisati ako hoce.
Djewojka

#7306 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Djewojka »

nepass1 wrote: 04/02/2025 10:00
Djewojka wrote: 03/02/2025 21:45 Da li je moguće u BiH sa privatno endokrinolog propise Ozempic zbog prekomjerne debljine? Ako da, imate li neke preporuke za endokrinologa u Sarajevu?
Da mogu smrsati regularnim načinom, smrsala bih.
Last edited by Djewojka on 03/06/2025 16:51, edited 1 time in total.
mufa1

#7307 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mufa1 »

Ako ne promijenis pristup i način razmišljanja, vjeruj neće ti ni ozempic pomoći.. ljudi bi da smrsaju ali da se ne mijenjaju tj da ne mijenjaju navike, to ne ide jednostavno.. Ako imas bubam 150kg i smrsaš na 75, to znaci da si skroz druga osoba. E upravo tako moras i mentalno bit skroz druga osoba.. ali uvijek je lakse naći izgovore nego način kako da se održe dobre i pozitivne promjene. To je jednostavno tako sa svakom vrstom ovisnosti. Samo je pitanje koliko je neko iskren sam prema sebi i da kaže, e jebo mu ja mater, 21 vijek a da ja to ne mogu ili da nisam dovoljno mentalno jak da to uradim.. ima bruku primjera gdje su ljudi sa 250kg i više čuda pravili transformacije, ekstra su dobri za početnu motivaciju...
dr_Evil

#7308 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dr_Evil »

Djewojka wrote: 04/02/2025 11:10
Da mogu smrsati regularnim načinom, smrsala bih. Međutim stavri su izmakle kontroli iz niza razloga tako da mi već utječe na zdravlje ozbiljno. Inače problematika je duboka, do sad sam već smrsala i vratila sigurno 300 kg kroz cijeli život. Znala sam godinama trenirati i jesti kao spiritisTa. Onda se desi nešto u životu da sve to zaboraviš i počneš da se prejedas iz razno raznih razloga i dođeš do toga da ti sama debljina ugrožava zdravlje. Nisam pobornik da se ovako rješava oroblem gojaznosti ali za neke slucajeve nema drugog izlaza. Posebno kada se dođe u godine - meni je 40 i jako je teško krenuti ispočetka. Iz tog razloga doktori na zapadu propisuju ove lijekove za mrsanje.
Samo me interesuje da li se Ozempic i ovaj novi Mounjaro propisuju privatno, kao i u javnim ustanovama? Da li je neko imao slična iskustva da podijeli, te Preporuči doktora? Hvala.
Preporuka 2-3 puta sedmicno sa @nepass1 na vilsonovo, ili gdje vec trci ovih dana.

Ma kakvi hecimi, kod njih se ide samo kad ti treba pencilin.
nepass1

#7309 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

Djewojka wrote: 04/02/2025 11:10
Da mogu smrsati regularnim načinom, smrsala bih. Međutim stavri su izmakle kontroli iz niza razloga tako da mi već utječe na zdravlje ozbiljno. Inače problematika je duboka, do sad sam već smrsala i vratila sigurno 300 kg kroz cijeli život. Znala sam godinama trenirati i jesti kao spiritisTa. Onda se desi nešto u životu da sve to zaboraviš i počneš da se prejedas iz razno raznih razloga i dođeš do toga da ti sama debljina ugrožava zdravlje. Nisam pobornik da se ovako rješava oroblem gojaznosti ali za neke slucajeve nema drugog izlaza. Posebno kada se dođe u godine - meni je 40 i jako je teško krenuti ispočetka. Iz tog razloga doktori na zapadu propisuju ove lijekove za mrsanje.
Samo me interesuje da li se Ozempic i ovaj novi Mounjaro propisuju privatno, kao i u javnim ustanovama? Da li je neko imao slična iskustva da podijeli, te Preporuči doktora? Hvala.
Je li dr zelija velija endokrinolog? Guglaj. Moze ti na nalazu napisati pa onda svom dr da ti napise na rp ili sa nalazom u apoteku pa kupis.
Ja ne prihvatam da se ne moze smrsati. Evo i mene preko 40g. 190 visok 82kg tezak.
Samo na ovoj temi milion nacina kako su ljudi smanjili tezinu. Uglavnom probusi kasiku i smrsat ces.
ShnjaZZZ

#7310 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ShnjaZZZ »

Od marta do danas (10 mjeseci) smršao sam 28 kila, doveo liniju u red. I stvarno ne prihvatam kad neko kaže da ne može. Može, ali ne želi.
nepass1

#7311 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

ShnjaZZZ wrote: 04/02/2025 13:37 Od marta do danas (10 mjeseci) smršao sam 28 kila, doveo liniju u red. I stvarno ne prihvatam kad neko kaže da ne može. Može, ali ne želi.
Ja gledam ove zenturace na poslu, svaka pojede kolicinski vise od mene. Pa onda ide joj samo se lijepi i voda mi se lijepi
ShnjaZZZ

#7312 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ShnjaZZZ »

nepass1 wrote: 04/02/2025 13:42
ShnjaZZZ wrote: 04/02/2025 13:37 Od marta do danas (10 mjeseci) smršao sam 28 kila, doveo liniju u red. I stvarno ne prihvatam kad neko kaže da ne može. Može, ali ne želi.
Ja gledam ove zenturace na poslu, svaka pojede kolicinski vise od mene. Pa onda ide joj samo se lijepi i voda mi se lijepi
Isto gledam kod ovih "što ništa ne jedu". Ne može se kafa popit bez najmanje 500 kalorija u slatkišima, dva puta u toku dana. Pojede se pola hljeba za doručak. Prohodat misaona imenica. Toliko pogrešnih navika za koje ne shvataju da su pogrešne uz uzrečicu "ma ko ga jebe, jedan je život, uživaj". Uživaj ali ne kukaj onda kako si debela/debeo i ne možeš smršat.

Meni se smiju kad pojedem tunjevinu na poslu sa malo hljeba ili napravim jaja. A svaki dan se žderu ćevapi, uštipci itd. Mala porcija ćevapa od koje se ni ne najedeš ti je pola dnevnih kalorija.
funky_baby

#7313 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by funky_baby »

evo ja npr jedem dva puta dnevno ujutro cca 10, voćni međuobrok oko 14, i ručak kad dođem s posla recimo do 17.
dan pocinje sa cajem i myoinozitolom, uz razne suplemente tokom dana, smrsala 4kg za osam mjeseci i trebam jos cetiri i te cetiri nikako da odu.
imam dijagnosticiranu inzulinsku rezistenciju i hashimotov sindrom, vise sam gladna nego sto sam sita, izbjegavam gluten, laktozu i secere. pijem dovoljno tecnosti, samo caj i voda, i hodam vec godinama minimalno 10K koraka. vjezbati u posljednju godinu vise ne mogu, zaista nemam snage, jer me hronicna nesanica smori. dorucak je obicno salata, a rucak povrce sa nekim mesom, i neki prilog tipa proso i quinoa, jer ni rizu ni krompir nije preporucljivo da jedem.
tako da nemojte osuđivati nekog kad kaze da ne moze da smrsa, jer nije svima bas tako jednostavno
Naslovnica

#7314 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Naslovnica »

ShnjaZZZ wrote: 04/02/2025 13:49
nepass1 wrote: 04/02/2025 13:42
Isto gledam kod ovih "što ništa ne jedu". Ne može se kafa popit bez najmanje 500 kalorija u slatkišima, dva puta u toku dana. Pojede se pola hljeba za doručak. Prohodat misaona imenica. Toliko pogrešnih navika za koje ne shvataju da su pogrešne uz uzrečicu "ma ko ga jebe, jedan je život, uživaj". Uživaj ali ne kukaj onda kako si debela/debeo i ne možeš smršat.

Meni se smiju kad pojedem tunjevinu na poslu sa malo hljeba ili napravim jaja. A svaki dan se žderu ćevapi, uštipci itd. Mala porcija ćevapa od koje se ni ne najedeš ti je pola dnevnih kalorija.
Dobro ba, smrš'o si 28kg, svaka čast. :thumbup:
A kako i zašto si se prije toga udebljao?
Naslovnica

#7315 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Naslovnica »

funky_baby wrote: 04/02/2025 14:43 evo ja npr jedem dva puta dnevno ujutro cca 10, voćni međuobrok oko 14, i ručak kad dođem s posla recimo do 17.
dan pocinje sa cajem i myoinozitolom, uz razne suplemente tokom dana, smrsala 4kg za osam mjeseci i trebam jos cetiri i te cetiri nikako da odu.
imam dijagnosticiranu inzulinsku rezistenciju i hashimotov sindrom, vise sam gladna nego sto sam sita, izbjegavam gluten, laktozu i secere. pijem dovoljno tecnosti, samo caj i voda, i hodam vec godinama minimalno 10K koraka. vjezbati u posljednju godinu vise ne mogu, zaista nemam snage, jer me hronicna nesanica smori. dorucak je obicno salata, a rucak povrce sa nekim mesom, i neki prilog tipa proso i quinoa, jer ni rizu ni krompir nije preporucljivo da jedem.
tako da nemojte osuđivati nekog kad kaze da ne moze da smrsa, jer nije svima bas tako jednostavno
:thumbup:
Nije nikome jednostavno, dapače.
Samo što je nekome lakše a nekome puno teže, gotovo nemoguće.
Pogotovu kada se radi o osobama koje ulaze u neke ozbiljnije godine, koje su načetog zdravlja, srce, zglobovi...
funky_baby

#7316 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by funky_baby »

da, ali se ovdje predstavlja da je sve jednostavno kao izbaci hljeb, slatko, grickalice i slatkise i sve ce nestati, e pa nece. ja to ne jedem cca 20ak godine i opet imam visak.
da se razumijemo meni je 43, znam uspoen metabolizam i sve to, ali nije da svima pali isti recept
petunija

#7317 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by petunija »

funky_baby wrote: 04/02/2025 15:05 da, ali se ovdje predstavlja da je sve jednostavno kao izbaci hljeb, slatko, grickalice i slatkise i sve ce nestati, e pa nece. ja to ne jedem cca 20ak godine i opet imam visak.
da se razumijemo meni je 43, znam uspoen metabolizam i sve to, ali nije da svima pali isti recept
Mislim da te štitna dosta ometa u tom procesu
zubi

#7318 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zubi »

nepass1 wrote: 04/02/2025 13:42 Ja gledam ove zenturace na poslu, svaka pojede kolicinski vise od mene. Pa onda ide joj samo se lijepi i voda mi se lijepi
Cuj zenturace???
nepass1

#7319 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

Naslovnica wrote: 04/02/2025 14:53
funky_baby wrote: 04/02/2025 14:43 evo ja npr jedem dva puta dnevno ujutro cca 10, voćni međuobrok oko 14, i ručak kad dođem s posla recimo do 17.
Pogotovu kada se radi o osobama koje ulaze u neke ozbiljnije godine, koje su načetog zdravlja, srce, zglobovi...
Moze, samo sto imas tipove kojima je hrana samo da se odrze na zivotu i tipove koji stenju ko da se guze kad jedu.
nepass1

#7320 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

zubi wrote: 04/02/2025 15:26
nepass1 wrote: 04/02/2025 13:42 Ja gledam ove zenturace na poslu, svaka pojede kolicinski vise od mene. Pa onda ide joj samo se lijepi i voda mi se lijepi
Cuj zenturace???
Dame kojima stomak prekrije medjunozje kad sjednu
Moze ovo?
Naslovnica

#7321 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Naslovnica »

nepass1 wrote: 04/02/2025 15:43
Moze, samo sto imas tipove kojima je hrana samo da se odrze na zivotu i tipove koji stenju ko da se guze kad jedu.
Ti vjerovatno spadaš u tu prvu grupu, obzirom na tvoje deklarisano cicijašenje u vezi hrane (sjećam se milk-shakea, a bilo ih je još). :gunjastajl:
Mislim da nisi relevantan da daješ savjete u vezi mršanja jer nemaš problem s tim. :lol:
nepass1

#7322 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

Naslovnica wrote: 04/02/2025 15:47

Ti vjerovatno spadaš u tu prvu grupu, obzirom na tvoje deklarisano cicijašenje u vezi hrane (sjećam se milk-shakea, a bilo ih je još). :gunjastajl:
Mislim da nisi relevantan da daješ savjete u vezi mršanja jer nemaš problem s tim. :lol:
Spadam, nemam hranu koja me odusevljava, nemam kolac koji kad dotakne jezik svrsavam. Jedem uvjek dok ne osjetim sitost i tu stajem sa jelom. Nema mi smisla da tri sata nesta pravim i pojedem za tri minute. Jedem koliko mi treba da funkcionisem.
Odem kod punca i punice od kad progledaju to je namisljanje sta cemo jesti. Sac, rostilj, meso ili pita ispod saca, grah iz onog lonca nad vatrom. Dorucak maslenica. Jel bruka kupiti kolac ili da se ipak pravi. Majke mi ljetos zovu pitaju reko meni pet kifli i argetu samo me ne smarajte oko jela.
zubi

#7323 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zubi »

nepass1 wrote: 04/02/2025 15:44
Cuj zenturace???
Moze ovo?
Sreca pa su samo dame pogodjene time, muskarci nikad :thumbup:
nepass1

#7324 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

zubi wrote: 04/02/2025 15:57
nepass1 wrote: 04/02/2025 15:44

Cuj zenturace???
Moze ovo?
Sreca pa su samo dame pogodjene time, muskarci nikad :thumbup:
Ja pricam o specificnim damama na mom poslu. Sta se nas muskih tice ni jedan nema skembe. Od kolegica dvije imaju manje kg od mene. Eto dovoljno receno
Naslovnica

#7325 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Naslovnica »

nepass1 wrote: 04/02/2025 15:57
Naslovnica wrote: 04/02/2025 15:47

Spadam, nemam hranu koja me odusevljava, nemam kolac koji kad dotakne jezik svrsavam. Jedem uvjek dok ne osjetim sitost i tu stajem sa jelom. Nema mi smisla da tri sata nesta pravim i pojedem za tri minute. Jedem koliko mi treba da funkcionisem.
Odem kod punca i punice od kad progledaju to je namisljanje sta cemo jesti. Sac, rostilj, meso ili pita ispod saca, grah iz onog lonca nad vatrom. Dorucak maslenica. Jel bruka kupiti kolac ili da se ipak pravi. Majke mi ljetos zovu pitaju reko meni pet kifli i argetu samo me ne smarajte oko jela.
Ako ti nemaš neku hranu koja te oduševljava, ako jedeš samo da bi se održao na životu, nema o čemu da pričamo, pogotovu ne da daješ savjete kako je lako biti mršav i da su debeli ljudi krivi zato što su debeli. Da je lako biti mršav i u liniji svako bi bio mršav i u liniji.
Iskreno, ja sam ljubomoran na takve ljude kao ti, volio bih i ja da mogu tako kroz život sa hranom ali ne može.
Ja uživam u jelu od kada znam za sebe.
Neko uživa u dobrim autima, neko u sportu, neko u dobrom filmu, ja u dobrom jelu.
Post Reply