LIBIJA

Post Reply
Frankfurt05

#7301 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

HarTar wrote: 17/06/2020 17:12
@mba wrote: 17/06/2020 16:42 #BREAKING Turski ministri Cavusoglu i Albayrak i šef Obavještajne službe Fidan sastali su se u Tripoliju s libijskim premijerom Fayezom al-Sarrajom
Dešava li se išta konkretno oko Sirta?
Jedan brod naoruzanja ide prema Misrati iz Istanbula. Jos nista.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#7302 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

HarTar wrote: 17/06/2020 17:12Dešava li se išta konkretno oko Sirta?
Wagner minira prilaze gradu, turski specijalci vrše deminiranje.

________

Inače, Francuska, kopiram sa druge teme:
Challenger_ wrote: 17/06/2020 16:28 U Dijonu došlo do oružanog sukoba između Arapa i Čečena

Povod, premlaćivanje čečenskog dječaka od strane sjevernoafričkih Arapa.
LBVIEW

#7303 Re: LIBIJA

Post by LBVIEW »

Dinno Su wrote: 17/06/2020 14:08 Zvaničnik francuskog ministarstva obrane optužuje tursku mornaricu da je preduzela agresivan pristup francuskom brodu dok je obavljala misiju NATO-a na Mediteranu. "NATO ne može" zakopati glavu u pijesak "zbog turskih akcija" - Reuters
Nek' ih jebu, sta ce koji kurac oni u istocnom Mediteranu. Prave sranje u tom dijelu svijeta stoljecima, a i u Bosni su 90-tih drzali strani genicidnoj srpskoj vojsci, neka je konacno neko krenuo lupati po croassanskim njuskama. :lol: :izet:
Dinno Su

#7304 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Ministri odbrane članica NATO-a održat će virtualni sastanak ove sedmice uslijed rastućih tenzija između Pariza i Ankare. Dva NATO saveznika našla su se na suprotnim stranama unutar sukoba u Libiji, optužujući jedni druge da podržavaju suprotstavljene strane u libijskom ratu.
@mba

#7305 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Raste napetost između Ankare i Pariza – turska mornarica poslala signal upozorenja francuzima

“NATO ne smije zakopati glavu u pijesak s obzirom na nedavno ponašanje Turske prema svojim saveznicima,” izjavio je u srijedu zvaničnik francuskog ministarstva odbrane, optužujući tursku mornaricu za uznemiravanje francuskog ratnog broda u sklopu NATO misije.

Visoki turski zvaničnik negirao je optužbe, rekavši da se “nije dogodilo ništa takvo”.

Ministri odbrane članica NATO-a održat će virtualni sastanak ove sedmice uslijed rastućih tenzija između Pariza i Ankare. Dva NATO saveznika našla su se na suprotnim stranama unutar sukoba u Libiji, optužujući jedni druge da podržavaju suprotstavljene strane u libijskom ratu.

Turska, koja podržava međunarodno priznatu vladu u Tripoliju, osigurala je svoje uporište u Libiji spašavajući GNA vladu koja se našla pred potpunim porazom protiv pučističkih snaga (LNA) generala Halife Haftara, kojeg podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Francuska i Rusija.

Francuski zvaničnik rekao je da odluka Turske da pošalje veliku količinu oružja i sirijskih plaćenika u Libiju ne doprinosi miru, već indirektno podstiče i Rusiju da se uključi u libijski sukob.

U dva odvojena slučaja u mjesecu maju i junu, francuska mornarica htjela je izvršiti inspekcijski pregled tanzanijskog broda Cirkin, ali su to spriječile turske fregate.

U junu, turska ratna fregata Gokova, poslala je francuskoj mornarici upozorenje putem „radarskog osvjetljenja“ koje se koristi neposredno prije ispaljivanja protubrodskih raketa, navode medijski izvori.

Francuski zvaničnici kažu da je Cirkin isključio svoj sistem praćenja, maskirao svoj identifikacijski broj i odbio da kaže kuda ide. “Bio je to izuzetno agresivan čin i ne može biti djelo saveznika koji djeluje u sklopu NATO-a”, rekao je zvaničnik francuskog ministarstva odbrane.

Visoki turski dužnosnik odbacio je optužbe, rekavši da su francuske snage pokušale pretražiti turski brod u međunarodnim vodama „kako to nije dozvoljeno“, te da Turska nije poduzela nikakve provokativne ili agresivne akcije da to spriječi. “Međutim, očekujemo da će saveznici pokazati isto razumijevanje i senzibilitet prema turskoj mornarici i njenom prisustvu,” poručio je turski zvaničnik.

Prema izjavi jednog francuskog dužnosnika, turska mornarica je rasporedila čak sedam ratnih brodova i nepoznat broj podmornica blizu libijske obale.

Brojni mediji u svijetu objavili su kako je Francuska isporučila velike količine naoružanja Haftarovim snagama, dok francuski borbeni avioni ilegalno upadaju u zračni prostor Libije dejstvujući tako protiv međunarodno priznate vlade.
@mba

#7306 Re: LIBIJA

Post by @mba »

HarTar wrote: 17/06/2020 17:12
@mba wrote: 17/06/2020 16:42 #BREAKING Turski ministri Cavusoglu i Albayrak i šef Obavještajne službe Fidan sastali su se u Tripoliju s libijskim premijerom Fayezom al-Sarrajom
Dešava li se išta konkretno oko Sirta?

bilo bi dobro da se rijesi mirno, mozda se i pregovara iza zatvorenih vrata!
@mba

#7307 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Visoka delegacija turske vlade održala sastanak sa libijskom vladom u Tripoliju

Na sastanku je razgovarano o investicijama na poljima nafte i infrastrukture, sigurnosti Libije, obuci snaga sigurnosti Libije, područjima pomorske nadležnosti te inicijativama za rješavanje krize u Libiji

Ministri vanjskih poslova i finansija i trezora Republike Turske Mevlut Cavusoglu i Berat Albayrak, šef obavještajne službe te zemlje Hakan Fidan i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin tokom posjete Tripoliju sastali su se s premijerom Libije Fayezom al-Sarrajem, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegaciju iz Turske na aerodromu u Tripoliju dočekao je ministar vanjskih poslova Vlade nacionalnog jedinstva Libije Mohammed Taher Siyala. Delagacija se nakon sastanka sa Siyalom sastala i sa Sarrajem.

U saopćenju libijske vlade u vezi sa sastankom delegacija navodi se kako je razgovarano o putevima unapređenja bilateralnih odnosa.

Navedeno je i kako je razgovarano o posljednjim dešavanjima u Libiji, te saradnji na mnogim poljima baziranoj na bratskim odnosima dviju zemalja i međunarodnim inicijativama.

Razgovarano je i o aktivnostima turskih kompanija iz javnog i privatnog sektora na polju infrastrukture i nafte u Libiji te mogućim investiranjima. Učesnici sastanka su se osvrnuli i na potpisane dokumente u novembru 2019. te je u tim okvirima razgovarano i o obuci sigurnosnih snaga Libije, područjima pomorske nadležnosti i tome slično.

Cavusoglu, Albayrak i Kalin sastali su se i s čelnikom Visokog državnog vijeća Libije Khalidom al-Mishrijem.
sandzokan

#7308 Re: LIBIJA

Post by sandzokan »

Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 01:02

Da niej i on cetnik koji se lazno predstavlja. Mozda ih placa neka strana sluzba. Pogledajte ovo:

Ne znam šta je, ne znam ni šta si ti.

Šta god da je on, predstavlja sebe i nikoga više.
HarTar wrote: 17/06/2020 01:22
E, čuj ako je Sandžaklija ne može boti protiv Turske?! Pa, i sam Zukorlić je protiv Turske i Erdoğana.
Zukorlić protiv Turske? Da nije postao simpatizer PKK kao Kiki?

Imaš li neke dokaze za tu tvrdnju, možda nisam dobro informisan?

Simptomatično mi je da nisi ništa rekao na moju konstataciju da se zbog pisanja jedne osobe ne treba omalovažavati šira zajednica.
HarTar

#7309 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

https://www.snews.rs/snews-saznaje-zuko ... kularista/ P. S. Gdje sam to ja vrijeđao Sandžaklije?!
Frankfurt05

#7310 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

HarTar wrote: 17/06/2020 23:15 https://www.snews.rs/snews-saznaje-zuko ... kularista/ P. S. Gdje sam to ja vrijeđao Sandžaklije?!
Koji debil.
HarTar

#7311 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 23:16
HarTar wrote: 17/06/2020 23:15 https://www.snews.rs/snews-saznaje-zuko ... kularista/ P. S. Gdje sam to ja vrijeđao Sandžaklije?!
Koji debil.
Zukorlić?
Frankfurt05

#7312 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

HarTar wrote: 17/06/2020 23:21
Koji debil.
Zukorlić?
Da. Nisma ovo znao.
HarTar

#7313 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 23:30
HarTar wrote: 17/06/2020 23:21

Koji debil.
Zukorlić?
Da. Nisma ovo znao.
Hajde ti što nisi, ali sandzokan...
zlajaBHF

#7314 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Challenger_ wrote: 17/06/2020 17:13
zlajaBHF wrote: 17/06/2020 16:40Da li ovo Iransko pozicioniranje ima veze sa Sirijom?
Najiskrenije, ne znam. Imam više pretpostavki ali ne i dokaze za njih. Ako dođem do kvalitetnijih info, napisaću, aBd.
Pa naravno da nemas dokaze, medjutim izvjesno je da je sve povezano, pa tako i konflikt u Siriji i Libiji.
Ova podrska Irana naravno ima veze sa Rusima i odnosima u Siriji. Samo je pitanja kako ce utjecati na situaciju.

Turska nije saveznik Iranu, medjutim Rusija to pogotovo nije. Turska i Iran su po meni osudjeni na saradnju, htjeli ili ne htjeli. Toga su svjesni, vise i vise svakog dana.
Yaseer

#7315 Re: LIBIJA

Post by Yaseer »

Interes Turske je da bude dobra sa Rusijom jer sa druge strane Turska nije dobra sa Zapadni svijetom.
sandzokan

#7316 Re: LIBIJA

Post by sandzokan »

Eh, imamo dva problema sa ovim tvojim dokazom.

Prvo, trebao si uzeti neki vjerodostojniji izvor od portala Sulejmana Ugljanina i SDA. Obzirom da je predizborna kampanja na vrhuncu svakakve se "vijesti" pojavljuju. Kao što je naprimjer ova:

http://sandzacke.rs/featured/sumnja-vez ... zukorlicu/

Drugo, ja sam tražio dokaz za tvoju tvrdnju da je Zukorlić "protiv Turske", nažalost ti si u maniru prosječnog balkanskog konzumenta "politike" izjednačio Erdogana sa cijelom Republikom Turskom.

Zukorlić je bio veliki pristalica Erdoganov, uostalom 99% Sandžaklija su Erdoganove pristalice. Problem se javio nakon što su iznevjerena Zukorlićeva očekivanja da će turska novčana pomoć za Sandžak ići preko njega i njegove stranke i tako mu otvoriti put ka pobjedi na izborima. Međutim Turci su nastavili da sredstva plasiraju preko Beograda i preko lokalnih nivoa vlasti koji su sastavljeni od kadra Ugljaninove i Ljajićeve stranke.

Da ponovim, skoro sam siguran da je nemoguće naći Sandžakliju koji bi imao neke antagonizme spram Turske, a o otvorenoj podršci PKK-ovim terorističkim napadima je suludo i razmišljati. Ne znam na osnovu čega tvrdiš da je Kiki Sandžaklija ali poprilično sam siguran da se varaš.

Izraz šošon se udomaćio kao pežorativni naziv za Sandžaklije, nešto tipa nigga za crnce.
Challenger_

#7317 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

zlajaBHF wrote: 18/06/2020 00:10
Challenger_ wrote: 17/06/2020 17:13
zlajaBHF wrote: 17/06/2020 16:40Da li ovo Iransko pozicioniranje ima veze sa Sirijom?
Najiskrenije, ne znam. Imam više pretpostavki ali ne i dokaze za njih. Ako dođem do kvalitetnijih info, napisaću, aBd.
Pa naravno da nemas dokaze, medjutim izvjesno je da je sve povezano, pa tako i konflikt u Siriji i Libiji.
Ova podrska Irana naravno ima veze sa Rusima i odnosima u Siriji. Samo je pitanja kako ce utjecati na situaciju.

Turska nije saveznik Iranu, medjutim Rusija to pogotovo nije. Turska i Iran su po meni osudjeni na saradnju, htjeli ili ne htjeli. Toga su svjesni, vise i vise svakog dana.
- Nije "naravno da nemam dokaze", već trenutno nemam dokaze za niz špekulacija koje mi se vrte po glavi na tu temu a ne spadam u one koji ne traže skrivene, suštinske motibe. A nemam, jer je na međunarodnoj sceni u fokusu bila epidemija, vanjska politika je otišla u drugi plan a i sam lično sam "izgubio iz radara" napore pojedinih međunarodnih aktera, uključujući i Iran.

- Ne sporim da je moguće da je povezano sa Sirijom ali se ne bih kladio da je iz razloga koje pominješ. Tamo gdje postoji razilaženje Irana i Rusije u Siriji - a nije nepremostivo - ni pod razno ne znači približavanje Teherana i Ankare po pitanju Damaska, a zašto je to tako vjerujem da ne moram objašnjavati.

- Što se tiče saradnje Irana i Turske, ona jeste zajednički interes obje zemlje, ali nije strateški imperativ. Evo kako to vidi jedan od najpoznatijih bliskoistočnih analitičara, dobro poznati Magnier:

Challenger_

#7318 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

sandzokan wrote: 18/06/2020 00:30Izraz šošon se udomaćio kao pežorativni naziv za Sandžaklije, nešto tipa nigga za crnce.
Ne treba to da te čudi, niti sa tim treba da se pomiriš. Ovo su gadna vremena u kojima se - mimo svake logike, pameti i istine - etiketiraju čitave regionalne, nacionalne i vjerske skupine. Etiketiranje je posljedica diskriminatornih pristupa i ideologija a protiv takvih pristupa se treba boriti. Za početak na ličnom, intelektualnom nivou.

Jer, sve kreće od misli.
Yaseer

#7319 Re: LIBIJA

Post by Yaseer »

Libijska vlada treba pobjediti Haftara i uspostaviti suverenitet nad svakim pedljom libijske teritorije. Haftar ne moze vise ostati u Libiji jer on je izdajnik koji je zelio da se ustolici kao diktator.
Dinno Su

#7320 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Postoje neslužbena izvješća da Katar šalje svoj zračni sustav zračne obrane Patriot zapadno od Sirtea. To bi moglo biti moguće iz dva razloga: SAD / NATO bi to dozvolili zahvaljujući njihovoj punoj podršci GNA-a da se sprijeci uspostavljanje Ruske baze u Libiji.
Katar želi izvršiti pritisak na UAE, njihovog neprijatelja.
Frankfurt05

#7321 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

Dinno Su wrote: 18/06/2020 12:58 Postoje neslužbena izvješća da Katar šalje svoj zračni sustav zračne obrane Patriot zapadno od Sirtea. To bi moglo biti moguće iz dva razloga: SAD / NATO bi to dozvolili zahvaljujući njihovoj punoj podršci GNA-a da se sprijeci uspostavljanje Ruske baze u Libiji.
Katar želi izvršiti pritisak na UAE, njihovog neprijatelja.
To je dobra vijest.
Frankfurt05

#7322 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

Turska i Italija su danas ponovo izvrsile zajednicke vjezbe pred Libijom:

https://libya.liveuamap.com/en/2020/18- ... iterranean

Image
Dinno Su

#7323 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Sergej Lavrov traži pomoć od SAD-a da se zaustavi Turska u Libiji, zapadni diplomati se ismijavaju sa ruskim ministrom, tvrdeći kako je ovo njegov "zaokret" jer je do danas uvijek kritikovao "zapadnu umiješanost"
Kikibombona

#7324 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Dinno Su wrote: 18/06/2020 21:56 Sergej Lavrov traži pomoć od SAD-a da se zaustavi Turska u Libiji, zapadni diplomati se ismijavaju sa ruskim ministrom, tvrdeći kako je ovo njegov "zaokret" jer je do danas uvijek kritikovao "zapadnu umiješanost"
:lol: :lol: :lol: :lol:
Russia would welcome if the US used its influence in Libya to support efforts on achieving cease-fire, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said on Wednesday.

Asked how Moscow considers Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu's statement that the US needs to play a more active role in resolving the Libyan crisis, Lavrov said: "Any constructive assistance can only be welcomed".

Lavrov found it difficult to suggest what steps the US could undertake to contribute to the Libyan settlement, but recalled that the US participated in the Berlin conference, and supported a Security Council resolution that approved the decision of the Berlin conference.

"If the US can use its influence in the Libyan conflict to support the efforts of Russia and other external players who are in favor of an immediate cease-fire, I think it would be very, very positive," he said.

Last week, Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu said the US is not very active in Libya and suggested Washington needs to play "a little more active role in the political process" in the region.
https://nation.com.pk/17-Jun-2020/russi ... -fm-lavrov
HarTar

#7325 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

sandzokan wrote: 18/06/2020 00:30
Eh, imamo dva problema sa ovim tvojim dokazom.

Prvo, trebao si uzeti neki vjerodostojniji izvor od portala Sulejmana Ugljanina i SDA. Obzirom da je predizborna kampanja na vrhuncu svakakve se "vijesti" pojavljuju. Kao što je naprimjer ova:

http://sandzacke.rs/featured/sumnja-vez ... zukorlicu/

Drugo, ja sam tražio dokaz za tvoju tvrdnju da je Zukorlić "protiv Turske", nažalost ti si u maniru prosječnog balkanskog konzumenta "politike" izjednačio Erdogana sa cijelom Republikom Turskom.

Zukorlić je bio veliki pristalica Erdoganov, uostalom 99% Sandžaklija su Erdoganove pristalice. Problem se javio nakon što su iznevjerena Zukorlićeva očekivanja da će turska novčana pomoć za Sandžak ići preko njega i njegove stranke i tako mu otvoriti put ka pobjedi na izborima. Međutim Turci su nastavili da sredstva plasiraju preko Beograda i preko lokalnih nivoa vlasti koji su sastavljeni od kadra Ugljaninove i Ljajićeve stranke.

Da ponovim, skoro sam siguran da je nemoguće naći Sandžakliju koji bi imao neke antagonizme spram Turske, a o otvorenoj podršci PKK-ovim terorističkim napadima je suludo i razmišljati. Ne znam na osnovu čega tvrdiš da je Kiki Sandžaklija ali poprilično sam siguran da se varaš.

Izraz šošon se udomaćio kao pežorativni naziv za Sandžaklije, nešto tipa nigga za crnce.
Hvala na pojašnjenju,ali Zukorlić je veoma mutan tip. Što se tiče Tvrtka lično ga poznajem tako da ti mogu reći da je lik iz Novog Pazara, živi u Sarajevu, tačnije na području općine Ilidža. Njegov antagonizam prema Turskoj je iz razloga što optužuje Osmansko carstvo za otimanje Sandžaka od Bosne, kao i prodaju same Bosne Austro-Ugarskoj. Tu su i ptivatni razlozi za vrijeme njegovog izbjeglištva u Turskoj za vrijeme rata.
Post Reply