Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Leo_alfa
#7301 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne mislim da je to pitanje toliko bitno da bi mu se davala tolika paznja pa da se prilikom popisa izjasnjavamo o tome (s druge strane sto to opet nema veze s popisom).
- dustaban
#7302 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Rekao sam da bi to (izjasnjenje o nacinu vastite sahrane) trebalo biti obaveza za zivota, "nesto KAO izjasnjenje na popisu...Leo_alfa wrote:Ne mislim da je to pitanje toliko bitno da bi mu se davala tolika paznja pa da se prilikom popisa izjasnjavamo o tome (s druge strane sto to opet nema veze s popisom).
Al zavrsimo sada s tim, offtopic je.
- šatirana_ljubičica
#7303 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Poznajem.dustaban wrote:Recimo da si u pravu kao sto sam u pravu i ja kad kazem da niko nije vjernik do smrtnog casa. Jer da jeste pohrlio bi tamo! A do tad bi se ponasao kao da ga svevisnji gleda.šatirana_ljubičica wrote:Inače si mi na blok listi ali pošto si odgovorio na moje pitanje, pročitala sam tvoj odgovor koji je btw veoma zanimljiv.dustaban wrote: Sto me vuce za jezik, ali bolje da ocutim!
![]()
Glede sahrane... ja bih se cak slozio da i ateistima bude vjerska, ako oni za zivota tako dopuste. Jednostavno zato sto ateisti jos nisu smisli adekvatnu ceremoniju, a osim toga ja bih bas smrt odredio kao moment kada nas religija moze preuzeti.
Ne ranije!
Reći ću ti samo na sve, da će tako i biti: religija će vas definitivno preuzeti u smrtnom času, tj.postat ćete vjernici u tom času 1000%
![]()
Poznajes li takvog vjernika?
- šatirana_ljubičica
#7304 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
harač wrote:jesil ti ona o čovjeku iz majmuna i evoluciji? čovjek bi pomislio da se od stida više ne bi vratila na temu, ali očito nešatirana_ljubičica wrote:dustaban wrote: Sto me vuce za jezik, ali bolje da ocutim!
![]()
Glede sahrane... ja bih se cak slozio da i ateistima bude vjerska, ako oni za zivota tako dopuste. Jednostavno zato sto ateisti jos nisu smisli adekvatnu ceremoniju, a osim toga ja bih bas smrt odredio kao moment kada nas religija moze preuzeti.
Ne ranije!
Inače si mi na blok listi ali pošto si odgovorio na moje pitanje, pročitala sam tvoj odgovor koji je btw veoma zanimljiv.
Reći ću ti samo na sve, da će tako i biti: religija će vas definitivno preuzeti u smrtnom času, tj.postat ćete vjernici u tom času 1000%
![]()
- dustaban
#7305 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Cinitisešatirana_ljubičica wrote:Poznajem.dustaban wrote:Recimo da si u pravu kao sto sam u pravu i ja kad kazem da niko nije vjernik do smrtnog casa. Jer da jeste pohrlio bi tamo! A do tad bi se ponasao kao da ga svevisnji gleda.šatirana_ljubičica wrote: Inače si mi na blok listi ali pošto si odgovorio na moje pitanje, pročitala sam tvoj odgovor koji je btw veoma zanimljiv.
![]()
- šatirana_ljubičica
#7306 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Poznajem.[/quote]dustaban wrote:Recimo da si u pravu kao sto sam u pravu i ja kad kazem da niko nije vjernik do smrtnog casa. Jer da jeste pohrlio bi tamo! A do tad bi se ponasao kao da ga svevisnji gleda.šatirana_ljubičica wrote: Inače si mi na blok listi ali pošto si odgovorio na moje pitanje, pročitala sam tvoj odgovor koji je btw veoma zanimljiv.
![]()
Cinitise
Jel ga ja poznajem ili ti ?
- dustaban
#7307 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne sumnjam da poznajes nekoga za koga SMATRAS da je pravi vjernik.šatirana_ljubičica wrote:Jel ga ja poznajem ili ti ?dustaban wrote:Cinitisešatirana_ljubičica wrote:(quote="dustaban")
Recimo da si u pravu kao sto sam u pravu i ja kad kazem da niko nije vjernik do smrtnog casa. Jer da jeste pohrlio bi tamo! A do tad bi se ponasao kao da ga svevisnji gleda.
Poznajes li takvog vjernika?(/quote)
Poznajem.
- šatirana_ljubičica
#7308 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
[/quote]
Ne sumnjam da poznajes nekoga za koga SMATRAS da je pravi vjernik.[/quote]
Ne samo da smatram nego postoje djela koja govore o tome.
Ne sumnjam da poznajes nekoga za koga SMATRAS da je pravi vjernik.[/quote]
- dustaban
#7309 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bas me interesuje, kako se to dokazuje vjernistvo...šatirana_ljubičica wrote:Ne samo da smatram nego postoje djela koja govore o tome.dustaban wrote: Ne sumnjam da poznajes nekoga za koga SMATRAS da je pravi vjernik.
(popravio sam ti quotanje, mogla bi i ti!)
- šatirana_ljubičica
#7310 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
dustaban wrote:Bas me interesuje, kako se to dokazuje vjernistvo...šatirana_ljubičica wrote:Ne samo da smatram nego postoje djela koja govore o tome.dustaban wrote: Ne sumnjam da poznajes nekoga za koga SMATRAS da je pravi vjernik.
(popravio sam ti quotanje, mogla bi i ti!)
Ako te BAŠ interesuje, mogu ti pojasniti...
- dustaban
#7311 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
BAŠ me interesuje...šatirana_ljubičica wrote:Bas me interesuje, kako se to dokazuje vjernistvo...(/quote)šatirana_ljubičica wrote:(quote="dustaban") Ne sumnjam da poznajes nekoga za koga SMATRAS da je pravi vjernik.(/quote)
- GAU8
#7312 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
tuspas mene.... isto me interesujedustaban wrote:BAŠ me interesuje...šatirana_ljubičica wrote:Bas me interesuje, kako se to dokazuje vjernistvo...(/quote)šatirana_ljubičica wrote:(quote="dustaban") Ne sumnjam da poznajes nekoga za koga SMATRAS da je pravi vjernik.(/quote)
- raoul duke
- GAU8
#7314 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma to "nisu pravi muslimani"
- raoul duke
#7315 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
GAU8 wrote:Ma to "nisu pravi muslimani"![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pogledaj stranicu na fejsu "Iranian atheist/agnostic movement'", ako ga koristis.. Preludi su sa ovim video-ima i gif-ovima..
Kako su se nosile zene u Iranu prije ''revolucije'' 1970-ih, bolje reci "devolucije"..

- GAU8
#7316 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Iran i Afganistan.raoul duke wrote: Pogledaj stranicu na fejsu "Iranian atheist/agnostic movement'", ako ga koristis.. Preludi su sa ovim video-ima i gif-ovima..
Kako su se nosile zene u Iranu prije ''revolucije'' 1970-ih, bolje reci "devolucije"..
Upoznat sam sa prilikama u obje države prije pomenute revolucije, odnosno dolaska radikala u Afganistan.
- SmokingMan
#7317 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bez obaveza i troškova,neka me zagrnu zemljom,bez tuge za mnom,bez naricanja,plača nazor,šatirana_ljubičica wrote:Pitanje za ateiste: kako želite biti sahranjeni?
bez ljudskog pretvaranja,licimjerja ljudi sa kojima vjerovatno nikada neću progovoriti,
od njih ne tražim oprosta nikakvoga,jer razloga za to i nemam.
A i bez onoga brzopletog hodže najprije,koji ionako sa sahranom žuri,a koji prije svega misli na kovertu,
a manje na mene,i nikako usput da se zapita,je li meni imalo hladno dole.
Tišina na kraju,i osama,su ono što mi jedino preostaje...
- GAU8
#7318 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kremacija i to je to.SmokingMan wrote:Bez obaveza i troškova,neka me zagrnu zemljom,bez tuge za mnom,bez naricanja,plača nazor,šatirana_ljubičica wrote:Pitanje za ateiste: kako želite biti sahranjeni?
bez ljudskog pretvaranja,licimjerja ljudi sa kojima vjerovatno nikada neću progovoriti,
od njih ne tražim oprosta nikakvoga,jer razloga za to i nemam.
A i bez onoga brzopletog hodže najprije,koji ionako sa sahranom žuri,a koji prije svega misli na kovertu,
a manje na mene,i nikako usput da se zapita,je li meni imalo hladno dole.
Tišina na kraju,i osama,su ono što mi jedino preostaje...
I da se nijedan vjerski krpelj, ovaj hocu reci sluzbenik ne okoristi mojom smrcu.
Naravno, sve dijelova sto moze da se iskoristi, doniram prije kremiranja.
- dustaban
#7319 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja bogme hocu adekvatan spomenik

- SmokingMan
#7320 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Povratak ništavilu,iz života kojeg sam živio bez žaljenja...GAU8 wrote: Kremacija i to je to.
I da se nijedan vjerski krpelj, ovaj hocu reci sluzbenik ne okoristi mojom smrcu.
Naravno, sve dijelova sto moze da se iskoristi, doniram prije kremiranja.
- piupiu
#7322 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Evo jedan odgovor na ovo, cesto tendenciozno pitanje …
http://radiosarajevo.ba/novost/179472/r ... jaju-djecu
http://radiosarajevo.ba/novost/179472/r ... jaju-djecu
- dustaban
#7323 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Cisti nesporazum, ovom klinji treba objasniti gdje je pogrijesioGAU8 wrote:
A stvorio sam ljude i džinne jedino da Me obožavaju. (51:56, Mustafa Mlivo)
Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju (51:56, Besim Korkut)
And I did not create the jinn and mankind except to worship Me. (51:56, Sahih International)
I created the jinn and humankind only that they might worship Me. (51:56, Pickthall)
I have only created Jinns and men, that they may serve Me. (51:56, Yusuf Ali)
And I have not created the jinn and the men except that they should serve Me. (51:56, Shakir)
And in no way did I create the jinn and humankind except to worship Me. (51:56, Dr. Ghali)
- dustaban
#7324 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Link je onemogucen, evo o cemu se radipiupiu wrote:Evo jedan odgovor na ovo, cesto tendenciozno pitanje …
--- NO LINKS ---/novost/179472/roditelji-koji-ne-vjeruju-u-boga-bolje-odgajaju-djecu
Roditelji koji ne vjeruju u boga bolje odgajaju djecu
Istraživanje sociologa Phila Zuckermana otkrilo je da djeca roditelja koji nisu vjernici izrastu u daleko tolerantnije osobe koje ne osuđuju različitosti, a odrastanje bez vjere ih ne čini ništa manje spremnim da pomognu drugima.
Zuckerman upozorava da nevjerovanje u boga ne znači da osoba nema morala, kako se dugo smatralo, štaviše: djeci takvih roditelja omogućuje da bolje razlikuju dobro i zlo.
Ovaj profesor je analizirao obimno višedecenijsko istraživanje i došao do dokaza da su porodice koje ne mare za religiju funkcionalne, sa stvarnom životnom etikom i pravim moralnim vrijednostima. Pokazalo se da su mnogi roditelji ateisti bili daleko posvećeniji u usađivanju etičkih principa u odgoj svoje djece nego što su to bili roditelji vjernici.
Kako tvrdi Zuckerman, razlog za to je očit: moral ne dolazi iz knjiga ili s neba, nego od stvarnih ljudi i osjećaja, a pravilo da se ophodite prema drugima onako kako biste željeli da se oni ophode prema vama je drevni univerzalni etički princip koji ne dolazi iz religije.
Zuckerman navodi da je istraživanje s Univerziteta Duke iz 2010. pokazalo kako sekularno odgajani tinejdžeri ne mare šta "cool djeca" misle i ne žele se uklopiti među njih, a u kasnijem životu su daleko rjeđe rasistički raspoloženi od one djece koja su odgajana u religijskom duhu. Mnoge psihološke studije pokazale su da su odrasli koji su odgajani bez vjere rjeđe nacionalisti, militaristi, autoritarni i da su mnogo tolerantniji od religioznih odraslih.
Nevjernici mnogo lakše prihvataju nove stavove, bez stvaranja neprijateljstva i osjećaja prijetnje jer neko ugrožava ono u šta vjeruju. Ako vjerujete u ljubav i dobrotu, to niko ne može ugroziti.
Homoseksualnost nije bolest, jednakost žena i naučne činjenice poput globalnog zatopljenja ne upućuju na kraj svijeta, već na razvoj čovječanstva. Dok se djeca ljudi koji ne vjeruju u boga s time vrlo dobro nose i pokušavaju pronaći način kako da isto razumiju, većina djece odgajane u vjeri ove činjenice osuđuju i percipiraju kao nešto nepoželjno i loše, navodi Zuckerman u svom istraživanju.
- dustaban
#7325 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dva dana nigdje religionara... NOKAUTIRANI.
Vala ne znam kako se vise imaju obraza i javljati nakon ovakvih cinjenicno fatalnih udaraca...
Vala ne znam kako se vise imaju obraza i javljati nakon ovakvih cinjenicno fatalnih udaraca...