Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#72701 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 24/08/2025 13:01
_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2025 18:36 Zar ti ne rece da je SDA jedina nada za BiH?
Kako to onda da je zdravstvo tako lose tamo gdje oni vladaju od Dejtona?
Haj molim te, jel te imalo stid da branis lika koji ovoj bolnici sto koristi sjedalke da osposobi puknuta kolica zeli naplatiti nekoliko miliona kirije i JAVNO trazi reket da se napravi nova da zgrada ne lici na ono sto je Franjo Josip ostavio iza sebe?

Nezainteresovanost za zdravstvo je u najmanju ruku koncenzus u svim taborima.
Vidi sehe harija napad je najbolja odbrana je li....

P.S. Ovu bolnicu je napravio Tito, Franjo Josip ima veze sa njom koliko i ti.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#72702 Re: Zeničani

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2025 13:21
_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2025 18:36 Zar ti ne rece da je SDA jedina nada za BiH?
Kako to onda da je zdravstvo tako lose tamo gdje oni vladaju od Dejtona?
Haj molim te, jel te imalo stid da branis lika koji ovoj bolnici sto koristi sjedalke da osposobi puknuta kolica zeli naplatiti nekoliko miliona kirije i JAVNO trazi reket da se napravi nova da zgrada ne lici na ono sto je Franjo Josip ostavio iza sebe?

Argument ad hominem je najlosiji.

Nisam to mislio doslovno, valjda je i tebi poznata izreka "jos od Franje Josipa..."
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#72703 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 24/08/2025 13:32
_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2025 13:21

Argument ad hominem je najlosiji.

Nisam to mislio doslovno, valjda je i tebi poznata izreka "jos od Franje Josipa..."
Rece covjek koji me napao ad hominemom.
Bjezi ba tamo.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#72704 Re: Zeničani

Post by gentoo »

sehohari wrote: 24/08/2025 12:54 Ne vidim, sta je poenta?
Poenta je da ovdje neki lupaju da RS ima strucnjake od-do. Eno neki dan gledam prilog Zadar trazi specijaliste za X,Y,Z.. daje "EU plate", besplatan stan.. i imaju problem da popune mjesta. I sad mene neko treba da ubijedi da mlad covjek,specijalista, osnovao porodicu.. preferira da zivi i radi u Doboju nego u Zadru (ili eto St. Gallenu, nebitno). To sto RS ima su neki mozda djuturumi od 50+, pred penzije
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#72705 Re: Zeničani

Post by PreWiBa »

gentoo wrote: 24/08/2025 14:15
Poenta je da ovdje neki lupaju da RS ima strucnjake od-do. Eno neki dan gledam prilog Zadar trazi specijaliste za X,Y,Z.. daje "EU plate", besplatan stan.. i imaju problem da popune mjesta. I sad mene neko treba da ubijedi da mlad covjek,specijalista, osnovao porodicu.. preferira da zivi i radi u Doboju nego u Zadru (ili eto St. Gallenu, nebitno). To sto RS ima su neki mozda djuturumi od 50+, pred penzije
Pa ne daju "EU plate" u smislu Njemacke ili Austrije, plata doktora nije toliko veca nego u BiH. A cekaju te troskovi zivota koji su, kao i svugdje na hrvatskoj obali, veoma visoki.
Imas neki besplatan stan na koristenje, ali opet ostaje da sa takvom platom mozes samo sanjati kupiti neku kucu ili veliki takav stan u Zadru.

Nije svakom ljekaru cilj da bas ima sto vecu platu opcenito, nego da ima minimum plate koja mu omogucava da ima osiguran standard zivota koji je dostojan godinama skolovanja koje je ulozio. Da je drugacije, i u St. Gallenu ili Minhenu bi svako dalje "bjezao" u Ameriku gdje su plate duplo vece nego u spomenutim drzavama.
A to, da li je nekome sada Doboj ljepsi od St. Gallena, mislim da je svakom covjeku najljepsi ili sigurno u top 5 neki njegov rodni kraj, pogotovo jer tu ima vec izgradjenu mrezu prijatelja, porodicu, razumije mentalitet i kulturu, samo ljudima koji iz ovog ili onog razloga zavrse na lokalnoj drustvenoj margini bjeze od svog rodnog grada ili regije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#72706 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Nisu nesto puno vece plate u RH, a cijene su 4x
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#72707 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Ocekujemo onda povratak na ognjiste svih nasih medicinskih radnika.. Plate skoro k'o u Njemackoj a i zivot je lijep :mrgreen: :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#72708 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ne znam za to, srednji kadar je druga prica svakako, govorio sam za doktore medicine i RH.

Jedino se isplati ko ima dobru penziju (a doktori obicno imaju). Takvi najcesce idu u RH.
Ozimician

#72709 Re: Zeničani

Post by Ozimician »

Ovo i jeste ključna riječ. Svi traže gotove specijaliste, sa iskustvom, ali specijaliste prvo treba proizvesti.

Tu je RS bila bolja od FBIH za vrijeme Sebijine (SDA) vladavine, kada su zbog "ušteda" na jedno 5-6 god. bile stopirane sve nove specijalizacije. Sada se ta rupa osjeti i dolazi na naplatu, pa odjednom sad imaš navalu specijalista iz RS u FBiH (Sarajevo).

Neko ko je već specijalista, neće on nigdje daleko, može do ASA ili Medikana. Specijalista, sa specijalizacijom iz BiH može St. Gallen samo sanjati, a Stuttgart već može zamisliti, ako mu se da ponovo ispočetka ići na specijalizaciju, u stranom okruženju, na stranom jeziku. Od 13 anesteziologa, dakle najtraženijih specijalista, koji su prije par godina napustili UKC, nijedan nije otišao vani, samo su prešli u Opću bolnicu.

A svi ti gradovi koji imaju problem da popune mjesta - postoji neki dobar razlog za to, da li u poslu (šef/radno vrijeme/plata), da li u lokaciji ili nečem trećem. Da je med i mlijeko imali bi navalu prijava.
belfy

#72710 Re: Zeničani

Post by belfy »

stangla_angla wrote: 24/08/2025 08:54
belfy wrote: 24/08/2025 04:08
stangla_angla wrote: 23/08/2025 08:16 Problem je komunističko nasljeđe. Kod nas se očekuje da sve država uradi, da otvara firme, da se bavi zdravljem, školom Itd Itd. Svi koji misle da je to ispravno samome zapitajte kojom uslugom koju daje država ste zadovoljni. Privatne kompanije svugdje u svijetu su bolje, inovativnije, brže se prilagođavaju tržištu Itd Itd. U državnim kompanijama upravu zanima kako će Iskoristi mandat da se obogati. U privatnim imaš vlasnika koji je na tržištu i pruža sto bolju uslugu jer će nestati u suprotnom. U državnoj radiš šta hoces i nikom ništa. To je realnost. Konkretno treba li koverta kad ideš u privatnu kliniku?? Drže te kao malo vide na dlanu. Kada uzmete u obzir koliko se procentualno odbije od Plate radniku mogao bi se liječiti u Americi. Dalji problem je sto zzo uplaćuje 44% korisnika (radnici) dok ga koristi 100% penzioneri, učenici, nezaposleni, ljudi koji rade na crno npr u HR uzimaju ekstra dnevnice Itd. To je matematički neodrživo zato i imamo ovakvo zdravstvo i ostale stvari penzioni fond (ista penzija konima 15 i 35 godina staza, sad to nešto pokušavaju promijeniti) sve su to komunističke ublehe zajedništva gdje neko doprinosi a drugi fino koriste. To vam Je ta socijalna pravda (izmišljeni termin, ili je pravda ili nije) Pa ljudi koji rade, doprinose ispadaju levati, a neradnici pametni imaju zdravstvo, penzije Itd. Zamislite da se osiguranje može uplatiti u osiguranje mimo Škaljinog?? I da može pokriti troškove liječenja u privatnim klinikama, pa Sunce bi bila bolnica na 20 spratova imao bi 15 magneta. Eno čovjek radi sa živim kesom koji ljudi daju od neto Plate.
Generalno država bi treba donijeti zakone da se svak o sebi malo vise brine sistem kolektivizma, socijalne pravde je propao eto šta se u Njemačkoj dešava Afd raste zbog toga pun ljudim k neradnika i socijala. To je sistem koji forsira da ljudi sjede kod kuće, da se ne obrazuju Itd. Primjer je Švicarska kao vjerovatno najbolja država na svijetu koja je druga najliberalnija ekonomija na svijetu (to je kao cisti kapitalizam obrnuto od socijalnih ubleha), pa evo pitam ko ne bi volio živjeti u Švici. Generalno sistem davnih para je uvijek samo prevara poticaji za maline , svinje, ovce, krave Itd je samo krađa, nigdje na svijetu nije dao rezultat. Zato sto manje države, državne intervencije u živote a sto vise pojedinaca da odlučujemo o svojoj sudbini. Naravno da se to neće nikad desiti ovdje jer smo mi u DNK teški komunisti i samo daj nešto državno i da se sjeo kod kuće. Eto napisa se ja svega, jedan dio je i to komunističko zdravstvo. Čuo sam negdje podatak da je toliko loše da je neka revizorska kuća strana rekla da je nemoguce bilo šta uraditi, toliko je los sistem.
stangla_angla wrote: 23/08/2025 16:03

Imaju dobrice kao ti da spašavaju neradnike i ublehaše. Kapitalistički gadovi kao ja nisamo za te stvari. Ja da kogu primijeniti stvari primijenio bih, nažalost ne mogu. Ovo divno zdravstvo koje se ne zasniva na profitu je jadno i moli boga da ti nenzatreba. Vodi se kao da ga imaš a u suštini ga nemaš. Ali komunistima je bolje da mogu mahati glupostima tipa mi imamo univerzalno zdravstvo, ali to sto je u nivou centralne Afrike nema veze. To sto je korupcija u javnim zdravstvenim ustanovama na najvišem nivou nema veze. Sjetite se Švicarske to je liberalna ekonomija, ne vidim da se ljudi nešto žale. Još jedan primjer, fala Bogu ne koristim zdravstvene usluge i nikad ih ne koristio , i fala Bogu dobro zaradim, ali apsurd je da ja plaćam vise osiguranja za istu uslugu i još plaćam participaciju a nezaposleni ne plaća ništa, a fond se puni od moje Plate!!! Kad auto osiguravala plaćaš istu premiju, za kuću, firmu, stan, Itd ista premija. Samo zdravlje kazna za uspješnijeg, školovanog koji se trudio u životu. To je taj nakaradni sistem koji faktički na taj način destimulira ljude da bolje zaradjuju, završavaju fakultete Itd. Još komunjare trebaju progresivnu stopu na dohodak uvest, i rješenje da su penzije svima iste bez obzira na uplatu. I za sve komuniste navedite mi jednu državu komunistički da valja, a onda uzmite 20 najboljih na svijetu pa pogledajte jesu li kapitalističke ili komunističke. Kina se preporodila otvaranjem tržišta, a zbog komunizma je umrlo 30 miliona ljudi od gladi. Jasno je meni da ovdje nema nađe za kapitalizam koji nije dobar, ali boljeg nema. To zagovara Čavalić Admir iz Tuzle sbih, ali njegova snaga je nikakva. Naša raja hoće ublehe, populizam neradnu nedjelju, minimalne Plate određene ofrlje, državna preduzeca (nove željezare,krivaje, grasove, zenicatransove, rudnike, željeznice i ostale propalitete). Na kraju kapitalizam jw sloboda, svi komunisti se mogu udružiti u neki oblik pa da plaćaju za te jadne ljude na birou Itd.
tebi ne vrijedi odgovarati, ali si dobar primjer. koji cu, naravno, iskoristiti. nadam se da te to nece uznemiriti (ili omesti tvoje trolanje), jer i stara narodna poslovica kaze: "niko nije beskoristan. svako moze posluziti barem kao los primjer".

vidis drug @Truba kako mladje generacije idu u kost i suludo? pa cak uvode i neke nove linije u trolanje... sada dolazi do obrata gdje zaostajes i ti moras pratiti njih. cisto da ne bude da si prestario sa "svojim" argumentima. vjerujem da ces se potruditi da ih sustignes. jer u suprotnom slucaju samo sve vise zaostajes...
Slobodno napisi šta misliš, iznesi argumente. Tvoj odgovo me podsjeća na pobornike salonskog socijalizma. Paušalni odgovori bez ikakvi argumenata. Smišljanje kako tuđe pare trošiti i otimati.
vec ti rekoh da na tvoj post(ove) ne vrijedi odgovarati. ja sam te samo iskoristio kao los primjer. sto pokazujes i u nastavku. tvoj drcni stav i ulet klizeci mi kazu da ti nisi materijal za diskusije ili neke dublje rasprave, nego vise za svadju i prozivanje koje ce poslije preci na suptilno vrijedjanje, a onda mozda i eskalirati. tako da odgovaranje na tvoje postove je gubljenje vremena prema mom skromnom misljenju.

P.S. mada mi se svidjaju ove kovanice tipa 'salonski socijalizam', kao sto me nasmije ovo 'kako tudje pare trositi'. a sto si identicno pisao prije 2 godine...
belfy

#72711 Re: Zeničani

Post by belfy »

https://www.zenicablog.com/video-mirza- ... n-iz-raja/

koliko se treba uzdrzati, a da ne opsujes kada od "vrlog" ministra procitas ovo iznad. (vrli jer nabraja svoje vrline, a ne zato sto ih ima)

covjek je dobar u glumi i pronasao se u istoj... stvarno? sto ne nabroja te predstave, filmove ili serije gdje mu je ta tako dobro isla?

da li je iko na nekom plakatu vidio njegovo ime kada je gluma u pitanju, za bilo koju predstavu? najzalosniji pokusaj politicarenja na najnizem nivou...

no, pokusat cu biti blag, pa da ne kazem nesto ruzno, jer to izbjegavam i ne prilici mi. evo, da pokusam...

"postovani" ministre, nabijem te na kurac i ovu tvoju seljacku pricu (gdje pokusavas kopirati najgore od politicara koji postoje), kao i laganje i pokusaj da svoj zivot prikazes malo tuznijim, ali uspjesnijim...!?. nazalost, ne poznajemo se, ali bih te rado upoznao. zaista. imas li vremena tokom ove sedmice seljacino i lazove? khm, pardon, mislio sam reci "postovani" ministre... izvinjavam se na gresci u tipkanju...

P.S. nadam se da sam dovoljno elokventno iznio svoje misljenje bez da vrijedjam bilo koga. ako sam nekoga uvijedio slobodan je da se javi, pa da prepravim svoj post i izvinim se...
Casual's

#72712 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Ne mozes ga vidjeti na zvezdama granda. Mirza je dobar glumac. :thumbup:
Ermin ZM

#72713 Re: Zeničani

Post by Ermin ZM »

Zna li ko gdje ima uzeti janjetinu sa raznja. Ona pecenjara preko puta Verdija je na godisnjem. Mrsko mi do Fehre vozit
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#72714 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ušće? FAKAT U ze nemaš gdje pećene jagnjetine uzet.
ShnjaZZZ

#72715 Re: Zeničani

Post by ShnjaZZZ »

Ima gore kod Lovačkog doma pečenjara, u onoj zgradi gdje je kafić Spirit, prekoputa one nove zgrade što će se pravit na Oišću. Nedavno se otvorila, imaju i janjetinu.
xPaco1337

#72716 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Nemoj u Adi ne pitaj kako znam :lol:
doff

#72717 Re: Zeničani

Post by doff »

Ermin ZM wrote: 26/08/2025 10:52 Zna li ko gdje ima uzeti janjetinu sa raznja. Ona pecenjara preko puta Verdija je na godisnjem. Mrsko mi do Fehre vozit
Ima u Babinu, prije skretanja za Sebuje. Neko mi je govorio da je kupovao i da je ok
ZoomZoomKiwi

#72718 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Ermin ZM wrote: 26/08/2025 10:52 Zna li ko gdje ima uzeti janjetinu sa raznja. Ona pecenjara preko puta Verdija je na godisnjem. Mrsko mi do Fehre vozit
Poslije Brkić Petrola u Radakovu ima lik ispred kuće predobru pečenjaru. Mislim da četvrtkom 100% bude janjetina, al’ otiđi pa se raspitaj kad i kako. Radi i po narudžbi.
Ermin ZM

#72719 Re: Zeničani

Post by Ermin ZM »

Bobi wrote: 26/08/2025 11:56 Ušće? FAKAT U ze nemaš gdje pećene jagnjetine uzet.
Zvao redom:
-pecenjara na nadvoznjaku na godisnjem
-u Adi kazu nemaju danas
-ta u Babinu gore sam mislio da je zatvorena, neki dan sam gore isao na izlet, kad sam prolazio pored nije radila.

Za tu u Radakovu i na Piscu nisam znao.

Na kraju odem kod Fehre, 15 minuta mi trebalo. Ispostovao me covjek onaj sto radi u pecenjari maksimalno. Ja dosao taman ga hoce skinut. Kaze proberi sta ces. I stvarno mi je probrao.

Ako koga zanima 60 km kilogram janjetine. Teletina 80 km.
DD_ASD

#72720 Re: Zeničani

Post by DD_ASD »

Zna li neko kakav je ono dim zadnjih nekoliko dana/noći desno od Brista, možda Podbrežje ili Trokuće? Pale ljudi njive ili ?
xPaco1337

#72721 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

DD_ASD wrote: 26/08/2025 19:18 Zna li neko kakav je ono dim zadnjih nekoliko dana/noći desno od Brista, možda Podbrežje ili Trokuće? Pale ljudi njive ili ?
I ja vidim vjerovatno je to to da je nešto ozbiljnije culo bi se
belfy

#72722 Re: Zeničani

Post by belfy »

Casual's wrote: 26/08/2025 08:04 Ne mozes ga vidjeti na zvezdama granda. Mirza je dobar glumac. :thumbup:
ti ides na predstave? seres... da li zaista pricas iz licnog iskustva ili ti je neko to rekao?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#72723 Re: Zeničani

Post by anex »

Kod koga raditi programiranje imobilajzera kad ne prepoznaje ključ auta? Ili se može "uradi sam" napraviti?

@ZoomZoomKiwi prvi da tebe pitam ... a onda ostale.. 😀
ZoomZoomKiwi

#72724 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

anex wrote: 27/08/2025 16:59 Kod koga raditi programiranje imobilajzera kad ne prepoznaje ključ auta? Ili se može "uradi sam" napraviti?

@ZoomZoomKiwi prvi da tebe pitam ... a onda ostale.. 😀
Imaš li drugi ključ kojeg prepoznaje? I je l' ti keyless ili je klasični ključ?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#72725 Re: Zeničani

Post by anex »

Imam drugi al nije kod mene.
Keyless je...

Otvorim ja auto, upalim, vozim...sve je OK. Ali svo vrijeme blinka lampica...u intervalima 10-15 sekundi...nekad i duže.
Post Reply