pa ja se slazem sa tobom da ne vrijedi ni tih 53k zbog svega toga sto si nabrojao. sve gore od goreg, a perspektiva nula. moze biti samo gore, a pacove sam naveo samo kao novu mogucu nesrecu. istzo tako ti mogu doci jos gore komsije, pa ce biti i vise auta na neoznacenom parkingu. sve gore od goreg. zato kazem da bih ti mogao pomoci da se rijesis tako lose nekretnine. posto je sada jasno da ne vrijedi ni 53k, za koliko si spreman prodati, onako barem okvirno...?xPaco1337 wrote: ↑22/08/2025 08:59Ne cijenim ništa ja sam opet jeftino platio oko 53 hiljade 2011, sad ljudi isti stan koji nije baš renoviran prodaju oko 130-150k. Jel vrijedi ? Pa ne vrijedi jer skoro i novogradnja isto košta...ali vjerovatno zbog lokacije se prodaje za te pare. Što se tiče pacova nisam nikad vidio, žohara je bilo ali ja sam istrebio cim sam doselio sa neopitroidom i nisam nikad vidio više, ali to je više zbog tih komšija koji ne održavaju kod sebe pa se širi kod drugih. Realno ti žohari su svugdje problem u ovim starim soliterima, plus što su se neke zgrade npr po novom zenici pravile preko groblja samo to malo ljudi ili zna ili ih ne zanima.belfy wrote: ↑22/08/2025 01:04 koliko ja vidim (prema komentarima) ti si spreman to prodati po istoj ili manjoj cijeni, jer ne vrijedi iz razloga koje si sam naveo. ja se slazem i dodao bih da tu ima barem jos dvjesto sranja koja obaraju cijenu stana, kao i okolnosti, a ljudi tamo su jedno od najvecih sranja... takodjer, zohari su stalno tu, a postoji i opasnost od pacova i sirenja raznih zaraza... vjerovatno si u pravu da ne vrijedi ni para koje si dao za to.
pa samo da pitam, onako usput, koliko cijenis taj svoj stan sa svim tim problemima oko parkinga, kucnog savjeta, ljudi i svega ostalog loseg (da ne nabrajam jer i ti si uvidio da je tamo pravo, pravo lose i najvece sranje)? mozda ti mogu pomoci da se odselis tamo gdje ti je bolje...
Mislim prije su stanovi bili skuplji duplo od kuća, a sad je obrnuta situacija. A što se selidbe tiče, ako dođe do tog vjerovatno će biti neki drugi grad, jer ovde ništa neće na bolje i ako hoće to se dešava barem za mene presporo.
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
belfy
#72651 Re: Zeničani
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#72653 Re: Zeničani
Super, samo moram naci s kim cu, koga god pitao nece .Digla_da_kreci wrote: ↑22/08/2025 15:07 Evo raja, ko nije imao priliku ici na SFF. Ulaz je besplatan.![]()
https://www.zenit.ba/izbor-filmova-iz-p ... -u-zenici/
-
Bobi
- Forum administrator
#72654 Re: Zeničani
Odmut, Jalija, nema ispod 3k KM po kvadratu stan, jedino ako nekog ne preveslate
.
- ShnjaZZZ
#72655 Re: Zeničani
Idi gledaj ovaj Dosije 137. Filmčina. Po istinitim događajima.Bobi wrote: ↑22/08/2025 21:13Super, samo moram naci s kim cu, koga god pitao nece .Digla_da_kreci wrote: ↑22/08/2025 15:07 Evo raja, ko nije imao priliku ici na SFF. Ulaz je besplatan.![]()
https://www.zenit.ba/izbor-filmova-iz-p ... -u-zenici/
-
Throttle
#72656 Re: Zeničani
Bilo je slična slika prije par godina. U komentarima se javio tehnicar koji je napisao da se u ovim kolicima kupaju nepokretne osobe.
-
kakavdanakneiskustvu
#72657 Re: Zeničani
- -Chesterfield-
#72658 Re: Zeničani
Što se tiče zdravstva, nije mi jasno gdje potroše toliko novca.
Prije par dana otišao za mamu do ortopeda (nije privatno) i platio pregled 30 KM. Mama je penzioner.
Doktor je za sat vremena pregledao desetak pacijenata. Znači, satnica preko 300 KM.
Ne bih ja ni išao da sam mogao kupiti tablete bez recepta.
Prije par dana otišao za mamu do ortopeda (nije privatno) i platio pregled 30 KM. Mama je penzioner.
Doktor je za sat vremena pregledao desetak pacijenata. Znači, satnica preko 300 KM.
- ShnjaZZZ
#72659 Re: Zeničani
Plate.-Chesterfield- wrote: ↑22/08/2025 21:55 Što se tiče zdravstva, nije mi jasno gdje potroše toliko novca.
-
Daft Haruki
#72660 Re: Zeničani
Previse ljudstva ugradeno u sistem a 5 % obavlja najtezi posao za ostali 95% uhljeba . Ukratko sve ode na plate glasacke masinerije-Chesterfield- wrote: ↑22/08/2025 21:55 Što se tiče zdravstva, nije mi jasno gdje potroše toliko novca.
-
Ci-Nick
#72661 Re: Zeničani
Bolnica ima 1635 uposlenih.
Prihodi u prošloj godini 104 miliona, rashodi 102 miliona.
Za plate ode pola para.
Za plate ode pola para.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#72662 Re: Zeničani
Neki ovdje ocigledno ne razumiju kako funkcionise bolnica.
Po javnim podacima, ona ima 900 kreveta. Na toliku velicinu, taj broj zaposlenih je premal, a ne prevelik.
100 miliona maraka je sica za toliku bolnicu, zato i izgleda tako. U zapadnim zemljama je to visestruko vise, a ljudi ne shvataju da sem plata i usluga stvari poput lijekova, aparata, nikako nisu jeftinije samo zato sto je potrebno u Bosni.
Nego, dosao sam radi neceg drugog, ali isto u vezi bolnice. Sada kada udju u projekat nove bolnice, da li se zna koje ce sadrzaje imati? Konkretno, hoce li biti angiosale?
Sramotno je da u slucaju infarkta moras biti prevezen u Sarajevo. U RS-u gotovo svaki veci grad, Prijedor, BL, Doboj, Bijeljina, Foca, sad i Trebinje ce imati salu za kateterizaciju srca, a u FBiH na duplo veci broj stanovnika imas tek tri centra.
Po javnim podacima, ona ima 900 kreveta. Na toliku velicinu, taj broj zaposlenih je premal, a ne prevelik.
100 miliona maraka je sica za toliku bolnicu, zato i izgleda tako. U zapadnim zemljama je to visestruko vise, a ljudi ne shvataju da sem plata i usluga stvari poput lijekova, aparata, nikako nisu jeftinije samo zato sto je potrebno u Bosni.
Nego, dosao sam radi neceg drugog, ali isto u vezi bolnice. Sada kada udju u projekat nove bolnice, da li se zna koje ce sadrzaje imati? Konkretno, hoce li biti angiosale?
Sramotno je da u slucaju infarkta moras biti prevezen u Sarajevo. U RS-u gotovo svaki veci grad, Prijedor, BL, Doboj, Bijeljina, Foca, sad i Trebinje ce imati salu za kateterizaciju srca, a u FBiH na duplo veci broj stanovnika imas tek tri centra.
-
Daft Haruki
#72663 Re: Zeničani
Komentar se odnosio na zdravstveni sistem BiH, Federacije ne uopsteno na bolnicu u Zenici u kojoj vjerovatno fali kvalifikovanih radnika.
-
Ci-Nick
#72664 Re: Zeničani
Ja nisam rekao ni da je 100 miliona malo ni da je puno.
Samo sam konstatovao da je pola prihoda potrebno za plate. U razvijenim EU zemljama se za Zdravstvo po stanovniku izdvaja 5 do 10 puta više.
Uslovi su loši kako za pacijenta, tako i za uposlene.
Treba ujutro prošetati kroz bolnicu i vidjeti tu gužvu
Tu dolaze ljudi iz čitavog kantona.
A opet stanje je iz godine u godinu bolje, ne brzinom kojom bi željeli, ali je ipak bolje.
Ležao sa na hirurgiji prije 15 godina i bio sam kao posjetitelj prije par mjeseci.
Stanje je mnogo bolje.
Odnos prema pacijentu je bolji.
Samo sam konstatovao da je pola prihoda potrebno za plate. U razvijenim EU zemljama se za Zdravstvo po stanovniku izdvaja 5 do 10 puta više.
Uslovi su loši kako za pacijenta, tako i za uposlene.
Treba ujutro prošetati kroz bolnicu i vidjeti tu gužvu
Tu dolaze ljudi iz čitavog kantona.
A opet stanje je iz godine u godinu bolje, ne brzinom kojom bi željeli, ali je ipak bolje.
Ležao sa na hirurgiji prije 15 godina i bio sam kao posjetitelj prije par mjeseci.
Stanje je mnogo bolje.
Odnos prema pacijentu je bolji.
-
stangla_angla
#72665 Re: Zeničani
Ci-Nick wrote: ↑22/08/2025 22:39 Bolnica ima 1635 uposlenih.
Za plate ode
https://zdk.ba/sjednicevlade/sjednice20 ... 6-2024.pdf
Izvještaj za 2023. Godinu 1718 zaposlenih. Ne znam za 2024. Godinu.
-
stangla_angla
#72666 Re: Zeničani
Problem je komunističko nasljeđe. Kod nas se očekuje da sve država uradi, da otvara firme, da se bavi zdravljem, školom Itd Itd. Svi koji misle da je to ispravno samome zapitajte kojom uslugom koju daje država ste zadovoljni. Privatne kompanije svugdje u svijetu su bolje, inovativnije, brže se prilagođavaju tržištu Itd Itd. U državnim kompanijama upravu zanima kako će Iskoristi mandat da se obogati. U privatnim imaš vlasnika koji je na tržištu i pruža sto bolju uslugu jer će nestati u suprotnom. U državnoj radiš šta hoces i nikom ništa. To je realnost. Konkretno treba li koverta kad ideš u privatnu kliniku?? Drže te kao malo vide na dlanu. Kada uzmete u obzir koliko se procentualno odbije od Plate radniku mogao bi se liječiti u Americi. Dalji problem je sto zzo uplaćuje 44% korisnika (radnici) dok ga koristi 100% penzioneri, učenici, nezaposleni, ljudi koji rade na crno npr u HR uzimaju ekstra dnevnice Itd. To je matematički neodrživo zato i imamo ovakvo zdravstvo i ostale stvari penzioni fond (ista penzija konima 15 i 35 godina staza, sad to nešto pokušavaju promijeniti) sve su to komunističke ublehe zajedništva gdje neko doprinosi a drugi fino koriste. To vam Je ta socijalna pravda (izmišljeni termin, ili je pravda ili nije) Pa ljudi koji rade, doprinose ispadaju levati, a neradnici pametni imaju zdravstvo, penzije Itd. Zamislite da se osiguranje može uplatiti u osiguranje mimo Škaljinog?? I da može pokriti troškove liječenja u privatnim klinikama, pa Sunce bi bila bolnica na 20 spratova imao bi 15 magneta. Eno čovjek radi sa živim kesom koji ljudi daju od neto Plate.Daft Haruki wrote: ↑22/08/2025 23:59 Komentar se odnosio na zdravstveni sistem BiH, Federacije ne uopsteno na bolnicu u Zenici u kojoj vjerovatno fali kvalifikovanih radnika.
Generalno država bi treba donijeti zakone da se svak o sebi malo vise brine sistem kolektivizma, socijalne pravde je propao eto šta se u Njemačkoj dešava Afd raste zbog toga pun ljudim k neradnika i socijala. To je sistem koji forsira da ljudi sjede kod kuće, da se ne obrazuju Itd. Primjer je Švicarska kao vjerovatno najbolja država na svijetu koja je druga najliberalnija ekonomija na svijetu (to je kao cisti kapitalizam obrnuto od socijalnih ubleha), pa evo pitam ko ne bi volio živjeti u Švici. Generalno sistem davnih para je uvijek samo prevara poticaji za maline , svinje, ovce, krave Itd je samo krađa, nigdje na svijetu nije dao rezultat. Zato sto manje države, državne intervencije u živote a sto vise pojedinaca da odlučujemo o svojoj sudbini. Naravno da se to neće nikad desiti ovdje jer smo mi u DNK teški komunisti i samo daj nešto državno i da se sjeo kod kuće. Eto napisa se ja svega, jedan dio je i to komunističko zdravstvo. Čuo sam negdje podatak da je toliko loše da je neka revizorska kuća strana rekla da je nemoguce bilo šta uraditi, toliko je los sistem.
- xPaco1337
#72667 Re: Zeničani
Ja sam na zaraznom kao dijete bio i nedo ti bog vise tamo da zavrsis. Hvala bogu nisam vise nikad bio u onoj mrtvacnici i tesko onom ko tamo zavrsi.
Slazem se sa komentarom iznad iskreno u ovakoj disfunkcionalnosti bolje da imamo privatno zdravstvo, skida mi od plate 800KM mjesecno na kojekakve gluposti a kad odes doktoru gleda te mrko.
Ispravite me ako grijesim, mislim da Svicarska imao oko 80 zdravstvenih osiguranja i moras izabrati jedno tj obavezno je da imas neko i ti odaberes koje ti paše i vozdra, hos jeftinije, hos skuplje pa izvoli.
Slazem se sa komentarom iznad iskreno u ovakoj disfunkcionalnosti bolje da imamo privatno zdravstvo, skida mi od plate 800KM mjesecno na kojekakve gluposti a kad odes doktoru gleda te mrko.
Ispravite me ako grijesim, mislim da Svicarska imao oko 80 zdravstvenih osiguranja i moras izabrati jedno tj obavezno je da imas neko i ti odaberes koje ti paše i vozdra, hos jeftinije, hos skuplje pa izvoli.
- PreWiBa
#72668 Re: Zeničani
Ne, za zdravstvo dajes tek 200-250KM mjesecno, odnosno 12,5% od brutto plate.
U Njemackoj dajes 16,5% od puno vece brutto plate, i onda to izadje na oko 1500 maraka. A osim plata, vecina troskova je ista.
Nece biti privatnih bolnica, makar ne raspostranjeno, iz prostog razloga sto se ne "vrti" dovoljno novca u sistemu za kompanije koje bi mogle uci na trziste. Iznose koje bolnice mogu naplacivati za odredjene usluge su smijesne za njih.
I losa opremljenost drzavnih i nepostojanje pravih privatnih bolnica ima isti razlog, a to je manjak novca. On ce se rijesiti ili time sto se prosjecne zarade (a time i prosjecni doprinosi) povecaju, ili sto drzava masovno sufinansira zdravstvo sredstvima iz budzeta.
Uglavnom, zabluda je da ce bilo ko od prosjecno 250 maraka napraviti nesto sto je priblizno sistemima u razvijenijim zemljama, bil to sada drzala drzava ili privatnik.
U Njemackoj dajes 16,5% od puno vece brutto plate, i onda to izadje na oko 1500 maraka. A osim plata, vecina troskova je ista.
Nece biti privatnih bolnica, makar ne raspostranjeno, iz prostog razloga sto se ne "vrti" dovoljno novca u sistemu za kompanije koje bi mogle uci na trziste. Iznose koje bolnice mogu naplacivati za odredjene usluge su smijesne za njih.
I losa opremljenost drzavnih i nepostojanje pravih privatnih bolnica ima isti razlog, a to je manjak novca. On ce se rijesiti ili time sto se prosjecne zarade (a time i prosjecni doprinosi) povecaju, ili sto drzava masovno sufinansira zdravstvo sredstvima iz budzeta.
Uglavnom, zabluda je da ce bilo ko od prosjecno 250 maraka napraviti nesto sto je priblizno sistemima u razvijenijim zemljama, bil to sada drzala drzava ili privatnik.
-
Bobi
- Forum administrator
#72669 Re: Zeničani
Pravi se klinika za srce, imaju fotke na ssc, u ponedjeljak ja prolazio gilja se, valjda do izborasehohari wrote: ↑22/08/2025 23:29 Neki ovdje ocigledno ne razumiju kako funkcionise bolnica.
- kamberovica polje
#72670 Re: Zeničani
Znam da je ovo blasfemično pitanje, pogotovo za fanove "slobodnog tržišta", ali postoji li možda neki segmentić ljudskog djelovanja da ne mora biti "for profit"?stangla_angla wrote: ↑23/08/2025 08:16Problem je komunističko nasljeđe. Kod nas se očekuje da sve država uradi, da otvara firme, da se bavi zdravljem, školom Itd Itd. Svi koji misle da je to ispravno samome zapitajte kojom uslugom koju daje država ste zadovoljni. Privatne kompanije svugdje u svijetu su bolje, inovativnije, brže se prilagođavaju tržištu Itd Itd. U državnim kompanijama upravu zanima kako će Iskoristi mandat da se obogati. U privatnim imaš vlasnika koji je na tržištu i pruža sto bolju uslugu jer će nestati u suprotnom. U državnoj radiš šta hoces i nikom ništa. To je realnost. Konkretno treba li koverta kad ideš u privatnu kliniku?? Drže te kao malo vide na dlanu. Kada uzmete u obzir koliko se procentualno odbije od Plate radniku mogao bi se liječiti u Americi. Dalji problem je sto zzo uplaćuje 44% korisnika (radnici) dok ga koristi 100% penzioneri, učenici, nezaposleni, ljudi koji rade na crno npr u HR uzimaju ekstra dnevnice Itd. To je matematički neodrživo zato i imamo ovakvo zdravstvo i ostale stvari penzioni fond (ista penzija konima 15 i 35 godina staza, sad to nešto pokušavaju promijeniti) sve su to komunističke ublehe zajedništva gdje neko doprinosi a drugi fino koriste. To vam Je ta socijalna pravda (izmišljeni termin, ili je pravda ili nije) Pa ljudi koji rade, doprinose ispadaju levati, a neradnici pametni imaju zdravstvo, penzije Itd. Zamislite da se osiguranje može uplatiti u osiguranje mimo Škaljinog?? I da može pokriti troškove liječenja u privatnim klinikama, pa Sunce bi bila bolnica na 20 spratova imao bi 15 magneta. Eno čovjek radi sa živim kesom koji ljudi daju od neto Plate.Daft Haruki wrote: ↑22/08/2025 23:59 Komentar se odnosio na zdravstveni sistem BiH, Federacije ne uopsteno na bolnicu u Zenici u kojoj vjerovatno fali kvalifikovanih radnika.
Generalno država bi treba donijeti zakone da se svak o sebi malo vise brine sistem kolektivizma, socijalne pravde je propao eto šta se u Njemačkoj dešava Afd raste zbog toga pun ljudim k neradnika i socijala. To je sistem koji forsira da ljudi sjede kod kuće, da se ne obrazuju Itd. Primjer je Švicarska kao vjerovatno najbolja država na svijetu koja je druga najliberalnija ekonomija na svijetu (to je kao cisti kapitalizam obrnuto od socijalnih ubleha), pa evo pitam ko ne bi volio živjeti u Švici. Generalno sistem davnih para je uvijek samo prevara poticaji za maline , svinje, ovce, krave Itd je samo krađa, nigdje na svijetu nije dao rezultat. Zato sto manje države, državne intervencije u živote a sto vise pojedinaca da odlučujemo o svojoj sudbini. Naravno da se to neće nikad desiti ovdje jer smo mi u DNK teški komunisti i samo daj nešto državno i da se sjeo kod kuće. Eto napisa se ja svega, jedan dio je i to komunističko zdravstvo. Čuo sam negdje podatak da je toliko loše da je neka revizorska kuća strana rekla da je nemoguce bilo šta uraditi, toliko je los sistem.
- ZoomZoomKiwi
#72671 Re: Zeničani
Za to imaš non-profit NGOs.
-
stangla_angla
#72672 Re: Zeničani
Jest 250 ako imaš minimalnu platu.sehohari wrote: ↑23/08/2025 11:30 Ne, za zdravstvo dajes tek 200-250KM mjesecno, odnosno 12,5% od brutto plate.
-
stangla_angla
#72673 Re: Zeničani
kamberovica polje wrote: ↑23/08/2025 12:57Znam da je ovo blasfemično pitanje, pogotovo za fanove "slobodnog tržišta", ali postoji li možda neki segmentić ljudskog djelovanja da ne mora biti "for profit"?stangla_angla wrote: ↑23/08/2025 08:16Problem je komunističko nasljeđe. Kod nas se očekuje da sve država uradi, da otvara firme, da se bavi zdravljem, školom Itd Itd. Svi koji misle da je to ispravno samome zapitajte kojom uslugom koju daje država ste zadovoljni. Privatne kompanije svugdje u svijetu su bolje, inovativnije, brže se prilagođavaju tržištu Itd Itd. U državnim kompanijama upravu zanima kako će Iskoristi mandat da se obogati. U privatnim imaš vlasnika koji je na tržištu i pruža sto bolju uslugu jer će nestati u suprotnom. U državnoj radiš šta hoces i nikom ništa. To je realnost. Konkretno treba li koverta kad ideš u privatnu kliniku?? Drže te kao malo vide na dlanu. Kada uzmete u obzir koliko se procentualno odbije od Plate radniku mogao bi se liječiti u Americi. Dalji problem je sto zzo uplaćuje 44% korisnika (radnici) dok ga koristi 100% penzioneri, učenici, nezaposleni, ljudi koji rade na crno npr u HR uzimaju ekstra dnevnice Itd. To je matematički neodrživo zato i imamo ovakvo zdravstvo i ostale stvari penzioni fond (ista penzija konima 15 i 35 godina staza, sad to nešto pokušavaju promijeniti) sve su to komunističke ublehe zajedništva gdje neko doprinosi a drugi fino koriste. To vam Je ta socijalna pravda (izmišljeni termin, ili je pravda ili nije) Pa ljudi koji rade, doprinose ispadaju levati, a neradnici pametni imaju zdravstvo, penzije Itd. Zamislite da se osiguranje može uplatiti u osiguranje mimo Škaljinog?? I da može pokriti troškove liječenja u privatnim klinikama, pa Sunce bi bila bolnica na 20 spratova imao bi 15 magneta. Eno čovjek radi sa živim kesom koji ljudi daju od neto Plate.Daft Haruki wrote: ↑22/08/2025 23:59 Komentar se odnosio na zdravstveni sistem BiH, Federacije ne uopsteno na bolnicu u Zenici u kojoj vjerovatno fali kvalifikovanih radnika.
Imaju dobrice kao ti da spašavaju neradnike i ublehaše. Kapitalistički gadovi kao ja nisamo za te stvari. Ja da kogu primijeniti stvari primijenio bih, nažalost ne mogu. Ovo divno zdravstvo koje se ne zasniva na profitu je jadno i moli boga da ti nenzatreba. Vodi se kao da ga imaš a u suštini ga nemaš. Ali komunistima je bolje da mogu mahati glupostima tipa mi imamo univerzalno zdravstvo, ali to sto je u nivou centralne Afrike nema veze. To sto je korupcija u javnim zdravstvenim ustanovama na najvišem nivou nema veze. Sjetite se Švicarske to je liberalna ekonomija, ne vidim da se ljudi nešto žale. Još jedan primjer, fala Bogu ne koristim zdravstvene usluge i nikad ih ne koristio , i fala Bogu dobro zaradim, ali apsurd je da ja plaćam vise osiguranja za istu uslugu i još plaćam participaciju a nezaposleni ne plaća ništa, a fond se puni od moje Plate!!! Kad auto osiguravala plaćaš istu premiju, za kuću, firmu, stan, Itd ista premija. Samo zdravlje kazna za uspješnijeg, školovanog koji se trudio u životu. To je taj nakaradni sistem koji faktički na taj način destimulira ljude da bolje zaradjuju, završavaju fakultete Itd. Još komunjare trebaju progresivnu stopu na dohodak uvest, i rješenje da su penzije svima iste bez obzira na uplatu. I za sve komuniste navedite mi jednu državu komunistički da valja, a onda uzmite 20 najboljih na svijetu pa pogledajte jesu li kapitalističke ili komunističke. Kina se preporodila otvaranjem tržišta, a zbog komunizma je umrlo 30 miliona ljudi od gladi. Jasno je meni da ovdje nema nađe za kapitalizam koji nije dobar, ali boljeg nema. To zagovara Čavalić Admir iz Tuzle sbih, ali njegova snaga je nikakva. Naša raja hoće ublehe, populizam neradnu nedjelju, minimalne Plate određene ofrlje, državna preduzeca (nove željezare,krivaje, grasove, zenicatransove, rudnike, željeznice i ostale propalitete). Na kraju kapitalizam jw sloboda, svi komunisti se mogu udružiti u neki oblik pa da plaćaju za te jadne ljude na birou Itd.
- PreWiBa
#72674 Re: Zeničani
Prosjecna brutto plata je 2500KM, a odbija se 12,5% za zdravstvo.stangla_angla wrote: ↑23/08/2025 15:47Jest 250 ako imaš minimalnu platu.sehohari wrote: ↑23/08/2025 11:30 Ne, za zdravstvo dajes tek 200-250KM mjesecno, odnosno 12,5% od brutto plate.
Eto, malo vise. Umjesto 250, 310 maraka, sto je opet pet puta manje nego u razvijenijim zemljama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#72675 Re: Zeničani
Imas i doprinose za zdravstvo koje placa poslodavac