Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#72626 Re: Zeničani
Zenica je limitirana s prostorom za gradnju. To je to, sta je napravljeno..napravljeno je. Nema kao Tuzla livade u nepregled.
- Ja_Ja
-
Bobi
- Forum administrator
#72628 Re: Zeničani
A je, sve stabilna brda, vidili smo kako prave auto put
. Mislim da nas u vezi brda jebe geologija. fenomeni što bi neki rekli
.
-
Ermin ZM
#72629 Re: Zeničani
Bio sam vec prije u Tuzli na kratko ali evo ovih dana sam malo vise opservirao.
Zenica je puno sredjenija od Tuzle, cesta, fasade itd.
Estetski klasa iznad. Ali bas je ocigledno da se Tuzla moze vise siriti nekako mi dosta i veca izgleda povrsinski. I puno bolji sadrzaj imaju radnje, gastronomija itd.
2 jako slicna a u isto vrijeme i razlicita grada.
- -Chesterfield-
#72630 Re: Zeničani
-
Djewojka
#72631 Re: Zeničani
Je li tacno da je zgrada preko puta Mesa Selimovic popucala zbog te nadogradnje?Ci-Nick wrote: ↑19/08/2025 07:00Ja sam u to vrijeme radio u Komercijali Željezare, tačnije u Nabavi, dakle nabavljao građevinski materijal za gradnju tih stanova.belfy wrote: ↑19/08/2025 00:12ovo za TGA je malo nategnuto, ali stoji. dok za elektropec nikako ne stoji... ovo oko stanova ne znam, ali sada si me zainteresovao sa tim. gdje su gradjeni ti stanovi u to doba?Ci-Nick wrote: ↑18/08/2025 09:27 Bingo ima godišnju dobit iznad 150 miliona maraka. Nisku kreditnu zaduženost. Što se tiče prodajnih objekata to je poprilično zaokruženo i tu može godišnje ulagati možda 10 do 20 miliona ali šta sa ostalom dobiti. U sektoru proizvodnje hrane je prisutan, istina može se i tu ići u značajna ulaganja i akvizicije ali za očekivati je bilo da ide u sektor energije, električne energije, a zašto ne i industriju čelika.
Koliko god kukali indijci, ta industrija nije za ugasiti. Kulović kad je bio direktor Željezare, ona je imala 6500 radnika, svi su primali plate na vrijeme, a bilo je i nekih ulaganja. TGA je napravljen u vrijeme Kulovića, elektropeć je kupljena, desetine stanova napravljene.
EDIT: vidim sada da si vec odgovorio Bati, ali se pitam da li je to zaista gradila Zeljezara...
a ovo oko kontaminiranosti zemljista i pogotovo ovog oko sadnje lubenica bih mogao studiju napisati... no, evo umjesto toga napisat cu jednu interesantnu pricu. kada je bio problem izmedju Celicane 2 i Scrapyarda, gdje se stvorio dobar glib. blato koje je svima smetalo. i radnicima i masinama... ja pokrenem akciju da se to nekako rijesi i ljudi, svaki od prvog, rekose, samo nek istresu sljaku iz VP i poravnaju. nakon par mjeseci pregovora to i uradise. nakon polaganja te sljake vise ni travka nije narasla godinama. a ono sto je tokom tih godina kroz kise saprano dublje....
tako da - tesko da ce lubenice ici tamo vise ikada, kao i bilo sta drugo... sve i ako nesto uspije ko bi to kupio? doduse ima onaj stari vic kada covjek na sav glas prodaje otrovne jabuke, pa ga prolaznik pita sto govori da su otrvone, jer ko ce ih onda kupiti? pa mu prodavac odgovori, pa neko svojoj punici, neka svome momku, neka suparnici...![]()
Da bi radnici kojih je bilo viška imali šta raditi formirana je građevinska operativa.
Materijal smo nabavljali uglavnom u kompenzaciji.
Najmanje na deset zgrada je rađena nadzida. Postojeći stanari su dobivali novi krov i osvježenu fasadu, tako da se niko nije ni bunio. Znam svaku zgradu pa bi ih mogao i nabrojati.
U to vrijeme su obnovljeni i Planinarski dom na Smetovima i odmaralište na Bistričaku a ulagalo se ponešto i u Inter koji je radio.
Za TGA nije ništa nategmuto jer sam bio sa švicarcima kada su puštali u rad liniju za proizvodnju mreža, Ta linija Schlatter je koštala oko 2 miliona franaka a dvije linije za orebravanje austrijskog proizvođača EVG po 700 do 800 hiljada maraka.
Znam jer je i ta nabavka bila na mom referatu, ja sam odrađivao proces nabave tih mašina.
A i elektropeć ako nije nabavljena prije dolaska BH Steela to nije važno, jer sve je bilo već u nekoj fazi nabave.
- Cvancika
-
Ci-Nick
#72633 Re: Zeničani
https://www.zenicablog.com/foto-nesreca ... e-povrede/
Preksinoć dva motocikla furaju bulevarom tu ispod gimnazije, ubrzavaju i do 100 kmh i prelaze i u traku za suprotni smjer, prave buku, divljaju. Nigdje policije.policija kod Sinagoge, radi ne znam šta, nadgleda pješake.
Pješak ljeti, bože sačuvaj, ideš trotoarom i sklanjaj se biciklisti, sklanjaj se ovom sa skuterom pa onda na Kamberovića polju još i ovom sranju na 4 točka.
Na mostovima napenalili cvijeće, suzili pješački na metar i onda se još bori sa skuterašima.
Preksinoć dva motocikla furaju bulevarom tu ispod gimnazije, ubrzavaju i do 100 kmh i prelaze i u traku za suprotni smjer, prave buku, divljaju. Nigdje policije.policija kod Sinagoge, radi ne znam šta, nadgleda pješake.
Pješak ljeti, bože sačuvaj, ideš trotoarom i sklanjaj se biciklisti, sklanjaj se ovom sa skuterom pa onda na Kamberovića polju još i ovom sranju na 4 točka.
Na mostovima napenalili cvijeće, suzili pješački na metar i onda se još bori sa skuterašima.
-
kakavdanakneiskustvu
#72634 Re: Zeničani
A tek u Radakovu, motori se voze kroz prolaze ispod zgrada, tu se djeca igraju, nikada nisam vidio da je policija reagovala
-
malasavjetnica
-
koop
#72636 Re: Zeničani
Ma ima prostora, Pehare, Krivace, Klopce, ima mjesta ko u priči (znam babske priče oko Crlvickog brda, al to je očigledno šuplja, i tamo se može napraviti naselje veće od Crkvica). Ako se ozbiljno razmišlja, onda bi se trebalo strateški razmišljati o izmjestanju kasarne i KPD, koji zauzimaju fantastične (i ogromne) lokacije u gradu.
Al iskreno, ne vidim da ima potrebe za ovim, znam da se stanovi grade i prodaju, ali iskreno ljudi, to je samo "parkiranje" love. Svaki četvrti stan u ZE je prazan 10 mjeseci u godini. Plus dodaj brdo stanova u kojima su prije rata zivile četveroclane porodice, a sada imaš jednog do dva penzionera (iz moje generacije je hladno 90% ljudi sto u SA, što vani, starci ako su živi, žive tu sami)
-
DD_ASD
#72637 Re: Zeničani
Ni preko Vozuće nije tako loš put, čini mi se zadnji put kad sam išao. Posebno što nema ni saobraćaja, pa je puno lakše.
-
Bobi
- Forum administrator
#72638 Re: Zeničani
Ima kasarna, drzavna imovina, to se ne sklanja, znamo kakvu ulogu je imala 90-tih, neke stvari se ne diraju za buducnost. neko spominje KPD-om, i on je tu strateski i biti ce u narednih 500 godina. ne mozemo neke stvari sklanjati da bi imali neko trenutno zadovoljstvo a ne razmishljati za one koji ce biti nakon nas. Ove budalestine AI po brdima i nekih drugih da se na strminama grade soliteri i nesto vise od 2 sprata je ono haj da lupim nesto
- xPaco1337
#72639 Re: Zeničani
Za kasarnu se slažem totalno, nedavno išao baš tamo onom ulicom prema grijanju, ima prostora bruku da mozes jedno veliko ili 2 manja naselja napravit. KPD isto tako, haj željezaru cemo izuzet jer je radioaktivna.koop wrote: ↑21/08/2025 09:20Ma ima prostora, Pehare, Krivace, Klopce, ima mjesta ko u priči (znam babske priče oko Crlvickog brda, al to je očigledno šuplja, i tamo se može napraviti naselje veće od Crkvica). Ako se ozbiljno razmišlja, onda bi se trebalo strateški razmišljati o izmjestanju kasarne i KPD, koji zauzimaju fantastične (i ogromne) lokacije u gradu.
Al iskreno, ne vidim da ima potrebe za ovim, znam da se stanovi grade i prodaju, ali iskreno ljudi, to je samo "parkiranje" love. Svaki četvrti stan u ZE je prazan 10 mjeseci u godini. Plus dodaj brdo stanova u kojima su prije rata zivile četveroclane porodice, a sada imaš jednog do dva penzionera (iz moje generacije je hladno 90% ljudi sto u SA, što vani, starci ako su živi, žive tu sami)
Ima prostora, ako se urade tako neke radikalne stvari jer realno koji ce nam krac kasarna na ovoj lokaciji, bolje na Smetove nek nose to ako može Manjača mozemo i mi
Ali iskren da budem to je sve sanjarenje, evo kao i ovaj parking kod nas gdje su se sad svi posvađali ovi kucepazitelji drama odma pocela na koji nacin ce se praviti kako, poceli prijatit jedni drugima, psovat itd. I onda shvatim jebote sa kakvim nandertalcima živim jebo ovo najbolje otic jer se nece nikad nista napravit.
-
Ci-Nick
#72640 Re: Zeničani
Ja ne bi volio nikakvo naselje s ove strane Bosne jer to bi značilo još veće kolone preko mostova.
Bez nekog trećeg mosta nemojte na ovu stranu,...
Mislim da nema ni potrebe. Ove sad kuće koje se ruše po Pišću, Srpskoj mahali,.. svaku tu srušenu kuću zamjeni manja zgrada sa puno više stanova. Ova što gradi Lulo i ova što se gradi kod pijace, bit će umjesto četiri kuće više od 70 stanova.
Bez nekog trećeg mosta nemojte na ovu stranu,...
Mislim da nema ni potrebe. Ove sad kuće koje se ruše po Pišću, Srpskoj mahali,.. svaku tu srušenu kuću zamjeni manja zgrada sa puno više stanova. Ova što gradi Lulo i ova što se gradi kod pijace, bit će umjesto četiri kuće više od 70 stanova.
-
Bobi
- Forum administrator
#72641 Re: Zeničani
ovo za pišće i mahalu ok, sve jt o vec dotrajalo treba obnoviti ali kasarnu kpd-om ili zgrade na strminama nekim i uvalama ne lupajte, haman mi idete na živce
.
-
koop
#72642 Re: Zeničani
Niko nije rekao da se kasarna izmjesti u Maglaj, ali niti kasarni niti KPDu nije mjesto u centralnoj gradskoj zoni. J*bote ko da su nastale prije grada. Izmjestiti treba, mora, ako ne sada, onda za 10, 20 godina. Slične stvari se rade po čitavom svijetu, zašto bi to kod nas trebala biti anatema. Od Njemačke do UK puno većih i starijih zatvora se preinacilo u sve od stanova do luksuznih hotela, al eto KPD ne može.
Sto se tice brda, nije niko spominjao da se gradi na padinama Lisca ili na klopackim stijenama. Pa pola Sarajeva je na brdu izgrađeno, to Zenica geološki fenomen pa se ne može graditi ako je to potrebno.
Bezze priča sve u svemu.
I na kraju, niko se ne osvrnu na moj komentar o tome da Zenica ima manje stanovnika nego 1991, da je bruka zgrada napravljena od tada, i da je većina stanova (polu) prazna.
-
Bobi
- Forum administrator
#72643 Re: Zeničani
Opet iskrivljujete, kasarna nije u gradskoj zoni nego u prigradskoj kao i zatvor, kasarna i kpd-om nikom ne smetaju u zivotu u gradu. Ima nesto što se zove buducnost ali vi to ne shvatate, kasarna i zatvor su na strateskim mjestima u drzavi, nisu bezveze napravljeni.
Kome smeta zatvor? ovim u Mokušnicama, pa nek se pozabave onim kafanama sto cijeli ljeto maltertiraju stanovnike muzikom do 12 ili razno raznim pecenjarama koje ispustaju smradove pecenja na sve strane.
Uloga kasarne se pokazala u ratu 90-tih, bukvalno centar obrane BiH, a je koga briga sutra cewmo imati neku Rusku mozda kasarnu kad svoju necemo.
Zatvor su napravili pametni ljudi na pametnoj lokaciji koji su zivjeli prije vise od 100 godina, nisu imali ni digitrona ni ineterneta ali su unaprijed razmišljali.
ne znate geologiju okolnih brda, pa geologija je usrana, vi kao da niste pratli i ne pratite izgradnju auto puta, jel koje zivote zivite, negdje u Skandinaviji? Pa cijelo to klopacko brdo se sklono eroziji i odronima pa nastavak gore prema sjeveru, sta mislite zasto se ova obilaznica pravila koliko ono od predjivenih 3 godine...8 godina ako se ne varam. sve ma lako cemo, jebes brdo kad brdo pocelo klizit
.
Sve ovo sto vi predlazete je kao neki trenutni hipi sta bi vas trebalo zadovojiti kao eto nove zgrade da si kupim stan
, pravi kupac ako ima para kupit ce stan u gradu ima ih na trzistu na stotine ali de nesto u gradu novo jeftino free parking da mi neko napravi .
Kome smeta zatvor? ovim u Mokušnicama, pa nek se pozabave onim kafanama sto cijeli ljeto maltertiraju stanovnike muzikom do 12 ili razno raznim pecenjarama koje ispustaju smradove pecenja na sve strane.
Uloga kasarne se pokazala u ratu 90-tih, bukvalno centar obrane BiH, a je koga briga sutra cewmo imati neku Rusku mozda kasarnu kad svoju necemo.
Zatvor su napravili pametni ljudi na pametnoj lokaciji koji su zivjeli prije vise od 100 godina, nisu imali ni digitrona ni ineterneta ali su unaprijed razmišljali.
ne znate geologiju okolnih brda, pa geologija je usrana, vi kao da niste pratli i ne pratite izgradnju auto puta, jel koje zivote zivite, negdje u Skandinaviji? Pa cijelo to klopacko brdo se sklono eroziji i odronima pa nastavak gore prema sjeveru, sta mislite zasto se ova obilaznica pravila koliko ono od predjivenih 3 godine...8 godina ako se ne varam. sve ma lako cemo, jebes brdo kad brdo pocelo klizit
Sve ovo sto vi predlazete je kao neki trenutni hipi sta bi vas trebalo zadovojiti kao eto nove zgrade da si kupim stan
- -Chesterfield-
#72644 Re: Zeničani
I ovo je previše stanovnika. Više stanovnika - više vozila, a malo parking mjesta.
Pišaj stan (a kod mene je tako nešto) gdje moraš zujati pola sata oko zgrade da nađeš parking mjesto.
Ljepše mi je na selu. Jedino što nemam gdje kupiti pite da valja kao u Lađani.
-
Bobi
- Forum administrator
#72645 Re: Zeničani
A je sarajevo 90 % bez dozvola po brdima izgradjeno pa onaj iz NG podijeli dozvole van svake pameti da dobije izbore a sto je kvaliteta zivota u onim padinskim kucama nivo favela u Brazilu nikom nista
.
- -Chesterfield-
#72646 Re: Zeničani
Ma ja se zahebajem sa zgradama po brdima. A što se tiče zatvora, mislim da će još dugo vremena biti na istom mjestu.Bobi wrote: ↑21/08/2025 13:31 Opet iskrivljujete, kasarna nije u gradskoj zoni nego u prigradskoj kao i zatvor, kasarna i kpd-om nikom ne smetaju u zivotu u gradu. Ima nesto što se zove buducnost ali vi to ne shvatate, kasarna i zatvor su na strateskim mjestima u drzavi, nisu bezveze napravljeni.
ne znate geologiju okolnih brda, pa geologija je usrana, vi kao da niste pratli i ne pratite izgradnju auto puta, jel koje zivote zivite, negdje u Skandinaviji? Pa cijelo to klopacko brdo se sklono eroziji i odronima pa nastavak gore prema sjeveru, sta mislite zasto se ova obilaznica pravila koliko ono od predjivenih 3 godine...8 godina ako se ne varam. sve ma lako cemo, jebes brdo kad brdo pocelo klizit.
Sve ovo sto vi predlazete je kao neki trenutni hipi sta bi vas trebalo zadovojiti kao eto nove zgrade da si kupim stan, pravi kupac ako ima para kupit ce stan u gradu ima ih na trzistu na stotine ali de nesto u gradu novo jeftino free parking da mi neko napravi .
Koja budala bi ono sada rušila? Prvo treba izgraditi novi zatvor, a to su stotine miliona maraka.
A u ovaj se non stop nešto investira, od novih objekata itd...
-
Bobi
- Forum administrator
#72647 Re: Zeničani
Pa ti ih samo upalio s onom ai fotograijom, znam ja tebe, radis sve da mene nerviras-Chesterfield- wrote: ↑21/08/2025 13:37Ma ja se zahebajem sa zgradama po brdima. A što se tiče zatvora, mislim da će još dugo vremena biti na istom mjestu.Bobi wrote: ↑21/08/2025 13:31 Opet iskrivljujete, kasarna nije u gradskoj zoni nego u prigradskoj kao i zatvor, kasarna i kpd-om nikom ne smetaju u zivotu u gradu. Ima nesto što se zove buducnost ali vi to ne shvatate, kasarna i zatvor su na strateskim mjestima u drzavi, nisu bezveze napravljeni.
ne znate geologiju okolnih brda, pa geologija je usrana, vi kao da niste pratli i ne pratite izgradnju auto puta, jel koje zivote zivite, negdje u Skandinaviji? Pa cijelo to klopacko brdo se sklono eroziji i odronima pa nastavak gore prema sjeveru, sta mislite zasto se ova obilaznica pravila koliko ono od predjivenih 3 godine...8 godina ako se ne varam. sve ma lako cemo, jebes brdo kad brdo pocelo klizit.
Sve ovo sto vi predlazete je kao neki trenutni hipi sta bi vas trebalo zadovojiti kao eto nove zgrade da si kupim stan, pravi kupac ako ima para kupit ce stan u gradu ima ih na trzistu na stotine ali de nesto u gradu novo jeftino free parking da mi neko napravi .
Koja budala bi ono sada rušila? Prvo treba izgraditi novi zatvor, a to su stotine miliona maraka.
A u ovaj se non stop nešto investira, od novih objekata itd...
-
belfy
#72648 Re: Zeničani
xPaco1337 wrote: ↑19/08/2025 23:15 Da vidite chata i frke na viberu za parking na Odmutu, kucepazitelji se kolju u chatu psuju jedan drugom![]()
Jedan komšija skida i sakriva papire što su bili na autima o tom obaviještenju za peticiju jer on preprodaje auta pa njemu godi da se parking ne ocrta, jebo Esmeraldu za ovoSvakim danom mislim rasprodat ovo ili uzeti kuću negdje što dalje ili kakvu novogradnju ako se izgradi šta normalno kod nas, nit imaš parkinga niti komšija da valja
koliko ja vidim (prema komentarima) ti si spreman to prodati po istoj ili manjoj cijeni, jer ne vrijedi iz razloga koje si sam naveo. ja se slazem i dodao bih da tu ima barem jos dvjesto sranja koja obaraju cijenu stana, kao i okolnosti, a ljudi tamo su jedno od najvecih sranja... takodjer, zohari su stalno tu, a postoji i opasnost od pacova i sirenja raznih zaraza... vjerovatno si u pravu da ne vrijedi ni para koje si dao za to.xPaco1337 wrote: ↑21/08/2025 10:32 ...
Ali iskren da budem to je sve sanjarenje, evo kao i ovaj parking kod nas gdje su se sad svi posvađali ovi kucepazitelji drama odma pocela na koji nacin ce se praviti kako, poceli prijatit jedni drugima, psovat itd. I onda shvatim jebote sa kakvim nandertalcima živim jebo ovo najbolje otic jer se nece nikad nista napravit.
pa samo da pitam, onako usput, koliko cijenis taj svoj stan sa svim tim problemima oko parkinga, kucnog savjeta, ljudi i svega ostalog loseg (da ne nabrajam jer i ti si uvidio da je tamo pravo, pravo lose i najvece sranje)? mozda ti mogu pomoci da se odselis tamo gdje ti je bolje...
- xPaco1337
#72649 Re: Zeničani
Ne cijenim ništa ja sam opet jeftino platio oko 53 hiljade 2011, sad ljudi isti stan koji nije baš renoviran prodaju oko 130-150k. Jel vrijedi ? Pa ne vrijedi jer skoro i novogradnja isto košta...ali vjerovatno zbog lokacije se prodaje za te pare. Što se tiče pacova nisam nikad vidio, žohara je bilo ali ja sam istrebio cim sam doselio sa neopitroidom i nisam nikad vidio više, ali to je više zbog tih komšija koji ne održavaju kod sebe pa se širi kod drugih. Realno ti žohari su svugdje problem u ovim starim soliterima, plus što su se neke zgrade npr po novom zenici pravile preko groblja samo to malo ljudi ili zna ili ih ne zanima.belfy wrote: ↑22/08/2025 01:04 koliko ja vidim (prema komentarima) ti si spreman to prodati po istoj ili manjoj cijeni, jer ne vrijedi iz razloga koje si sam naveo. ja se slazem i dodao bih da tu ima barem jos dvjesto sranja koja obaraju cijenu stana, kao i okolnosti, a ljudi tamo su jedno od najvecih sranja... takodjer, zohari su stalno tu, a postoji i opasnost od pacova i sirenja raznih zaraza... vjerovatno si u pravu da ne vrijedi ni para koje si dao za to.
pa samo da pitam, onako usput, koliko cijenis taj svoj stan sa svim tim problemima oko parkinga, kucnog savjeta, ljudi i svega ostalog loseg (da ne nabrajam jer i ti si uvidio da je tamo pravo, pravo lose i najvece sranje)? mozda ti mogu pomoci da se odselis tamo gdje ti je bolje...
Mislim prije su stanovi bili skuplji duplo od kuća, a sad je obrnuta situacija. A što se selidbe tiče, ako dođe do tog vjerovatno će biti neki drugi grad, jer ovde ništa neće na bolje i ako hoće to se dešava barem za mene presporo.
- Digla_da_kreci
#72650 Re: Zeničani
Evo raja, ko nije imao priliku ici na SFF. Ulaz je besplatan.

https://www.zenit.ba/izbor-filmova-iz-p ... -u-zenici/

https://www.zenit.ba/izbor-filmova-iz-p ... -u-zenici/