Dobio od sake do lakta. Dobio neke obveznice koje su se mogle mijenjati za hranu, ali to je bilo nesto tako malo da mu je bilo ispod casti da ih i mijenja. Nije bilo dovoljno da djecu nahrani mjesec dana. Nedavno jedan iz naselja radio monografiju naselja pa mu je jedan od rodjaka dao da skenira sacuvanu obveznicu iz tog perioda. Oko 8 duluma je uzeto samo oko koksare, plus jos na druga dva mjesta. Jedan od komsija je se toliko protivio toj otimacini da su ga na kraju osudili na godinu dana i uzeli mu zemlju bez ikakve naknade (osudjen kao drzavni neprijatelj). Umro brzo nakon sto je izasao iz zatvora.
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ja_Ja
#72601 Re: Zeničani
-
Ci-Nick
#72602 Re: Zeničani
Pa u periodu 1996.-2001.
U to vrijeme niko u Zenici nije nista značajno gradio.
Željezara je napravila te tipske hale gdje je Union Commerce, stotinjak stanova, radili se stanovi nadzide zgrada, tu preko puta stadiona, preko puta stanice, iznad Bagata, ta zgrada kod pozorišta preko puta Elektrodistribucije i jos nekoliko zgrada da ne objašnjavam lokacije.
Pa je oko desetak miliona uloženo u TGA ( tvornicu armaturnih mreža) i kupovinu elektropeći.
Oko 6500 radnika je primalo plate redovno. Istina bilo i radnika na čekanju ali svako je dobio bar za preživljavanje.
I na kraju su prodali Željezaru kuvajćanima za bagatelu a ovi se čudili da su zatekli u firmi gotovih proizvoda i sirovina u vrijednosti većoj od 30 miliona maraka.
Ja sam radio u komercijali do 2001. godine, mislim da Kuloviću nikad nije grad odao priznanje koje je čovjek zaslužio.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#72603 Re: Zeničani
Sjecam se tih dizanja dodatnih spratova na zgradama, dobro si.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#72604 Re: Zeničani
Parking u bolnici je 2 KM cijeli dan, ja došao neki čiča mi dade cjelodnevnu kartu kad je izlazio, ja kad sam izlazio proslijedio drugom čiči
...karta ta od ranog jutra izgleda išla od jednog do drugog
.
- Ja_Ja
#72605 Re: Zeničani
Vec 2000-2001 i nije bilo cekanja. A da su plate bile za prezivljavanja, bile su...2000 stara imala platu oko 350 maraka..u administraciji.Ci-Nick wrote: ↑18/08/2025 19:05 Pa u periodu 1996.-2001.
Željezara je napravila te tipske hale gdje je Union Commerce, stotinjak stanova, radili se stanovi nadzide zgrada, tu preko puta stadiona, preko puta stanice, iznad Bagata, ta zgrada kod pozorišta preko puta Elektrodistribucije i jos nekoliko zgrada da ne objašnjavam lokacije.
Pa je oko desetak miliona uloženo u TGA ( tvornicu armaturnih mreža) i kupovinu elektropeći.
Oko 6500 radnika je primalo plate redovno. Istina bilo i radnika na čekanju ali svako je dobio bar za preživljavanje.
I na kraju su prodali Željezaru kuvajćanima za bagatelu a ovi se čudili da su zatekli u firmi gotovih proizvoda i sirovina u vrijednosti većoj od 30 miliona maraka.
Ja sam radio u komercijali do 2001. godine, mislim da Kuloviću nikad nije grad odao priznanje koje je čovjek zaslužio.
-
Ci-Nick
#72606 Re: Zeničani
Prosječna plata 2000. u FBiH je bila 370 maraka.Ja_Ja wrote: ↑18/08/2025 20:45Vec 2000-2001 i nije bilo cekanja. A da su plate bile za prezivljavanja, bile su...2000 stara imala platu oko 350 maraka..u administraciji.Ci-Nick wrote: ↑18/08/2025 19:05 Pa u periodu 1996.-2001.
Ja sam imao koliko se sjećam 400 do 450 maraka.
Takve su bile plate u to vrijeme.
-
thron
#72607 Re: Zeničani
Istina ili ne kolega iz mitalla kaže da planiraju palionicu otpada iz EU
našto slično su imali u planu sa onom nesretnom elektranom što je Huso gurao a nedavno pokušali progurati u tuzli.
-
DD_ASD
#72608 Re: Zeničani
I ja sam to čuo isto od kolege koji radi u Mittalu, njima neko spominjao, ali ništa nije zvanično.
- Casual's
#72609 Re: Zeničani
Mogu kad su nam Britvar i Lemes jedini predstavnici "zelenila".

- kamberovica polje
#72610 Re: Zeničani
Ako je to istina, gasi mješalicu, motaj kablove.
-
belfy
#72611 Re: Zeničani
ovo za TGA je malo nategnuto, ali stoji. dok za elektropec nikako ne stoji... ovo oko stanova ne znam, ali sada si me zainteresovao sa tim. gdje su gradjeni ti stanovi u to doba?Ci-Nick wrote: ↑18/08/2025 09:27 Bingo ima godišnju dobit iznad 150 miliona maraka. Nisku kreditnu zaduženost. Što se tiče prodajnih objekata to je poprilično zaokruženo i tu može godišnje ulagati možda 10 do 20 miliona ali šta sa ostalom dobiti. U sektoru proizvodnje hrane je prisutan, istina može se i tu ići u značajna ulaganja i akvizicije ali za očekivati je bilo da ide u sektor energije, električne energije, a zašto ne i industriju čelika.
Koliko god kukali indijci, ta industrija nije za ugasiti. Kulović kad je bio direktor Željezare, ona je imala 6500 radnika, svi su primali plate na vrijeme, a bilo je i nekih ulaganja. TGA je napravljen u vrijeme Kulovića, elektropeć je kupljena, desetine stanova napravljene.
EDIT: vidim sada da si vec odgovorio Bati, ali se pitam da li je to zaista gradila Zeljezara...
a ovo oko kontaminiranosti zemljista i pogotovo ovog oko sadnje lubenica bih mogao studiju napisati... no, evo umjesto toga napisat cu jednu interesantnu pricu. kada je bio problem izmedju Celicane 2 i Scrapyarda, gdje se stvorio dobar glib. blato koje je svima smetalo. i radnicima i masinama... ja pokrenem akciju da se to nekako rijesi i ljudi, svaki od prvog, rekose, samo nek istresu sljaku iz VP i poravnaju. nakon par mjeseci pregovora to i uradise. nakon polaganja te sljake vise ni travka nije narasla godinama. a ono sto je tokom tih godina kroz kise saprano dublje....
tako da - tesko da ce lubenice ici tamo vise ikada, kao i bilo sta drugo... sve i ako nesto uspije ko bi to kupio? doduse ima onaj stari vic kada covjek na sav glas prodaje otrovne jabuke, pa ga prolaznik pita sto govori da su otrvone, jer ko ce ih onda kupiti? pa mu prodavac odgovori, pa neko svojoj punici, neka svome momku, neka suparnici...
Last edited by belfy on 19/08/2025 01:16, edited 3 times in total.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#72612 Re: Zeničani
kakva bolan spalionica otpada, to je SDA podvala za trenutnu vlast
.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#72613 Re: Zeničani
Spalionica medicinskog otpada već ima...
-
Ci-Nick
#72614 Re: Zeničani
Ja sam u to vrijeme radio u Komercijali Željezare, tačnije u Nabavi, dakle nabavljao građevinski materijal za gradnju tih stanova.belfy wrote: ↑19/08/2025 00:12ovo za TGA je malo nategnuto, ali stoji. dok za elektropec nikako ne stoji... ovo oko stanova ne znam, ali sada si me zainteresovao sa tim. gdje su gradjeni ti stanovi u to doba?Ci-Nick wrote: ↑18/08/2025 09:27 Bingo ima godišnju dobit iznad 150 miliona maraka. Nisku kreditnu zaduženost. Što se tiče prodajnih objekata to je poprilično zaokruženo i tu može godišnje ulagati možda 10 do 20 miliona ali šta sa ostalom dobiti. U sektoru proizvodnje hrane je prisutan, istina može se i tu ići u značajna ulaganja i akvizicije ali za očekivati je bilo da ide u sektor energije, električne energije, a zašto ne i industriju čelika.
Koliko god kukali indijci, ta industrija nije za ugasiti. Kulović kad je bio direktor Željezare, ona je imala 6500 radnika, svi su primali plate na vrijeme, a bilo je i nekih ulaganja. TGA je napravljen u vrijeme Kulovića, elektropeć je kupljena, desetine stanova napravljene.
EDIT: vidim sada da si vec odgovorio Bati, ali se pitam da li je to zaista gradila Zeljezara...
a ovo oko kontaminiranosti zemljista i pogotovo ovog oko sadnje lubenica bih mogao studiju napisati... no, evo umjesto toga napisat cu jednu interesantnu pricu. kada je bio problem izmedju Celicane 2 i Scrapyarda, gdje se stvorio dobar glib. blato koje je svima smetalo. i radnicima i masinama... ja pokrenem akciju da se to nekako rijesi i ljudi, svaki od prvog, rekose, samo nek istresu sljaku iz VP i poravnaju. nakon par mjeseci pregovora to i uradise. nakon polaganja te sljake vise ni travka nije narasla godinama. a ono sto je tokom tih godina kroz kise saprano dublje....
tako da - tesko da ce lubenice ici tamo vise ikada, kao i bilo sta drugo... sve i ako nesto uspije ko bi to kupio? doduse ima onaj stari vic kada covjek na sav glas prodaje otrovne jabuke, pa ga prolaznik pita sto govori da su otrvone, jer ko ce ih onda kupiti? pa mu prodavac odgovori, pa neko svojoj punici, neka svome momku, neka suparnici...![]()
Da bi radnici kojih je bilo viška imali šta raditi formirana je građevinska operativa.
Materijal smo nabavljali uglavnom u kompenzaciji.
Najmanje na deset zgrada je rađena nadzida. Postojeći stanari su dobivali novi krov i osvježenu fasadu, tako da se niko nije ni bunio. Znam svaku zgradu pa bi ih mogao i nabrojati.
U to vrijeme su obnovljeni i Planinarski dom na Smetovima i odmaralište na Bistričaku a ulagalo se ponešto i u Inter koji je radio.
Za TGA nije ništa nategmuto jer sam bio sa švicarcima kada su puštali u rad liniju za proizvodnju mreža, Ta linija Schlatter je koštala oko 2 miliona franaka a dvije linije za orebravanje austrijskog proizvođača EVG po 700 do 800 hiljada maraka.
Znam jer je i ta nabavka bila na mom referatu, ja sam odrađivao proces nabave tih mašina.
A i elektropeć ako nije nabavljena prije dolaska BH Steela to nije važno, jer sve je bilo već u nekoj fazi nabave.
- N.N.
#72615 Re: Zeničani
Doticni Hamdija Kulovic je bas zbog tih stanova bio najomrzenija osoba tog perioda u Zenici. Nema ko mu matere nije jebavo`
Valjda sto je sve bilo transparentno i onako kako rang lista kaze...hahahaha
-
Ci-Nick
#72616 Re: Zeničani
Istina je da je jedan dio stanova dijeljen mimo liste, kao kadrovski stanovi. Ne možeš nekog pametnog, sposobnog zadržat u firmi platom od 500 maraka. Vjerovatno je i komisija koja je radila bodovanje muljala i uzimala mito, ali to ne ide njemu na dušu nego našem mentalitetu. Većina je spremna da uzme mito ali je većina spremna i da da.
Ali realno on ima zasluge da je firma preživjela i opstala. Velika većina industije je ugašena i uništena.
- Ja_Ja
#72617 Re: Zeničani
Komentar za lubenice je vezan za period prije izgradnje koksare, anglomeracije i tih dijelova koji su preko puta Pehara, Pecuja, Gracanice i Heca. Za ovaj gore dio ne znam ali taj dio je uziman a ljudi su tu dobrim dijelom sadili izmedju ostalog i bostan. Naravno, nije samo bostan bio u pitanju ali eto to sam samo pomenuo.
Zemljiste Mittala/Zeljezare mozda ne vrijedi vise kao poljoprivredno sto svakako nije ni bio argument niti mislim da bi bila dobra namjena, ali sigurno se u dobrom dijelu mogu graditi SPO, radne zone, ili na neki drugi nacin integrisati taj prostor u urbanu sredinu grada. Najgora moguc opcija bi bilo da ostane ovo sto sada jeste, da se koristi realno pola prostora od onog koji je dostupan a da ostalo ne sluzi nicemu. Da naprave paintball park u drugom dijelu bilo bi bolje od ovog sto imamo.
Zemljiste Mittala/Zeljezare mozda ne vrijedi vise kao poljoprivredno sto svakako nije ni bio argument niti mislim da bi bila dobra namjena, ali sigurno se u dobrom dijelu mogu graditi SPO, radne zone, ili na neki drugi nacin integrisati taj prostor u urbanu sredinu grada. Najgora moguc opcija bi bilo da ostane ovo sto sada jeste, da se koristi realno pola prostora od onog koji je dostupan a da ostalo ne sluzi nicemu. Da naprave paintball park u drugom dijelu bilo bi bolje od ovog sto imamo.
- xPaco1337
#72618 Re: Zeničani
Da vidite chata i frke na viberu za parking na Odmutu, kucepazitelji se kolju u chatu psuju jedan drugom
Jedan komšija skida i sakriva papire što su bili na autima o tom obaviještenju za peticiju jer on preprodaje auta pa njemu godi da se parking ne ocrta, jebo Esmeraldu za ovo
Svakim danom mislim rasprodat ovo ili uzeti kuću negdje što dalje ili kakvu novogradnju ako se izgradi šta normalno kod nas, nit imaš parkinga niti komšija da valja
Jedan komšija skida i sakriva papire što su bili na autima o tom obaviještenju za peticiju jer on preprodaje auta pa njemu godi da se parking ne ocrta, jebo Esmeraldu za ovo
- N.N.
#72619 Re: Zeničani
Jesi vala i uzeo stan u soliteru od 15 spratova a na svakom spratu po 6 stanova. Milina 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#72620 Re: Zeničani
xPaco1337 wrote: ↑19/08/2025 23:15 Da vidite chata i frke na viberu za parking na Odmutu, kucepazitelji se kolju u chatu psuju jedan drugom![]()
Jedan komšija skida i sakriva papire što su bili na autima o tom obaviještenju za peticiju jer on preprodaje auta pa njemu godi da se parking ne ocrta, jebo Esmeraldu za ovoSvakim danom mislim rasprodat ovo ili uzeti kuću negdje što dalje ili kakvu novogradnju ako se izgradi šta normalno kod nas, nit imaš parkinga niti komšija da valja
- xPaco1337
#72621 Re: Zeničani
Slažem se pojeo govno iskreno, ali bili jeftini tad stanovi 2010-11 sad su tri puta skuplji ovde, ali zbog komšiluka i okolice ne vrijedi. (I ima 8 stanova po spratu)
Bio sam prije par dana u Tuzli, i ako ima solitera koji se raspadaju još gore nego kod nas (cak sam uzeo bio stan tu na bookingu nisam znao pa kad sam vidio morao sam po olx-u tražit drugi) ima i dobrih zgrada i solitera novih, fino rampa privatni parking, podzemne garaže kulturica. Grade se sve novi blokovi zgrada i nova nasalja, dok ovde kod nas isto psihijatrija.
Eto tamo sam bio u jednoj manjoj zgradi pa poslije i u novom soliteru isto ima 16 spratova napravljen prije ja mislim 3-4 godine sve fino uredno odrađeno.
- kamberovica polje
#72622 Re: Zeničani
Tuzla je za nas Real Madrid što se tiče stambene gradnje, a mi ih šišamo u cestovnoj infrastrukturi, i to debelo.xPaco1337 wrote: ↑20/08/2025 09:12Slažem se pojeo govno iskreno, ali bili jeftini tad stanovi 2010-11 sad su tri puta skuplji ovde, ali zbog komšiluka i okolice ne vrijedi. (I ima 8 stanova po spratu)
Bio sam prije par dana u Tuzli, i ako ima solitera koji se raspadaju još gore nego kod nas (cak sam uzeo bio stan tu na bookingu nisam znao pa kad sam vidio morao sam po olx-u tražit drugi) ima i dobrih zgrada i solitera novih, fino rampa privatni parking, podzemne garaže kulturica. Grade se sve novi blokovi zgrada i nova nasalja, dok ovde kod nas isto psihijatrija.
Eto tamo sam bio u jednoj manjoj zgradi pa poslije i u novom soliteru isto ima 16 spratova napravljen prije ja mislim 3-4 godine sve fino uredno odrađeno.
- xPaco1337
#72623 Re: Zeničani
Da od Doboja do Tuzle je haos put, ima dobrih dionica gdje je asfaltirano, ali ima i onde gdje mozes trap polomit 
-
rikta123
#72624 Re: Zeničani
Sta je ba ovo
Pujdo zatvorio summer fest, nista od dogadjanja u nicaze? imal sta zanimljivo?
Pujdo zatvorio summer fest, nista od dogadjanja u nicaze? imal sta zanimljivo?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25