Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
blue033

#726 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by blue033 »

Loky wrote:
blue033 wrote:Natjerali ste me da udjem na account (ebay). Dakle sa lijeve strane imate link Addresses ( množina) i onda ima nekoliko adresa sa imenom:
Registration address:
Primary shipping address:
PayPal address:

I prebrojao sam imam 15 adresa sa raznim imenima i državama i sve su korištene za dostavu.
Hajde ti lijepo objasni raji sta si htio da kazes.
Sa ovim sto tvrdis - nidje veze nema. Niti jedan prodavac ne gleda e-bay niti ima dostupnu ebay adresu od kupca.
Svaki prodavac navede u koje zemlje salje proizvod. Ako se odlucis da kupis proizvod koji on ne salje u tvoju zemlju ti prilikom klika kupovine dobijas obavijest da NE MOZE... i automatski nisi u mogucnosti da kupis.
Onda se kontaktira prodavac i trazi se da ako je ikako moguce (postarina se posebno racuna prema njegovoj zelji ) i prodavac mora na ebay da izvrsi promjenu da bi bio u mogucnosti da kupis.
Zavisi od prodavca i njegove volje ali ti on moze poslati na bilo koju adresu koju ti odaberes neovisno od adrese paypala.
Znaci sve je to do prodavca i njegove dobre volje. Ebay nema sa tim nista. Ti promjenom adrese na ebay treba da mijenjas adresu i na paypal ali sad dolazi ono NE MOZES da platis jer se ne slaze adresa od CC (kreditne kartice) sa adresom gdje hoces da se posalje.
Posto mnogo ljudi ovo cita i shvatice da se sve moze jednostavno pa onda ce biti frke u vezi laznih informacija.
Najvaznije je prije kupovine kontaktiraj prodavca i objasni mu sta hoces.
Prilikom placanja na paypal klikne se na NOTE TO SELLER i opet ponovis to isto (drga adresa ili bilo sta) pa tek onda placas.
Sa time stitis i sebe i prodavca naknadnih problema.

** I nema ljutis** nista personalno.. :dance:

Primary shipping address - This is where you'd like to receive items you purchase.
PayPal address - This eBay address book is linked to your PayPal account: [email protected] You can delete your PayPal addresses from your eBay address book. Removing this link will make it more difficult to buy items from sellers who require shipping to a confirmed address.
Note - Some sellers require shipment to a credit card billing address registered at PayPal (also known as a Confirmed Address).
Nemam se ja šta ljutiti, ja više vjerujem svojim očima nego tebi. I predmetima koji me okružuju a kupljeni su tako.

Samo jedno pitanje, da li si probao da pošalješ na drugu adresu???
Nisi sigurno jer velika većina prodavača šalje na bilo koju adresu koju upišeš.
Ja imam slovom i brojem 15 adresa ( razna imena i razne države), na koje je dolazila roba, i to nisam napisao da bi sa nekim polemisao ili da bi dokazivao nešto, boli me briga za tvoje mišljenje.
Napisao sam, jer ima ljudi kojima to može pomoći da kupe nešto i da ne plate carinu i PDV. U svakom slučaju ako je nešto skupo i jako važno da se roba dopremi na adresu koja nije vaša. Prije kupovine kontaktirajte prodavača za svaki slučaj. Iako meni nijedan nije rekao da ne može.
Loky

#727 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Loky »

Nije tacno...

A zasto bi to bilo tako, koga briga gdje ce to meni biti dostavljeno??? mogu da napisem sta ja hocu...

Paypal je u ovoj igri najbitniji, ebay se samo veze za paypal, i svi prodavaci uzimaju adresu sa paypal-a, ali uvijek mozes napomenuti da ti salju na ebay adresu (ako nisu iste)...

Ja sam imao jednu adresu na paypal-u, a drugu na ebay tj. upisao sam drugu i rekao prodavacu da mi posalje na tu drugu adresu i da je ebay tacna adresa, a ne paypal... Ovo ti dodje kad nekom hoces nesto da poslajes, nesto kao poklon tako da ovo sto tvrdis 100% nije tacno eto probaj pa ces vidjeti...
Ako ti je lakse to mozes uraditi i na playpalu i da nista ne govoris prodavac ce dostaviti onda na tu koju si ti izmijenio, tako...

Adresa u svoj ovoj prici je totalno nebitna... za paypal je bitna verifikacija tj. tri broja koja si morao unijenti na samom pocetku da je to tvoja kartica, zamisli samo da palpay mora upratiti promjene adresa u Kini nidje veze, zato je zaduzena lokalna banka, ne paypal...

paypal je samo medjunarodno priznat servis za placanje, ne inspekcija za provjeru ili nesto i adresa mu je u ovoj svoj prici totalno ne bitna...[/quote]

Jarane de malo skokni do teme: Paypal poceo sa radom u BIH...
Malo procitaj pa onda javi.... Nema kupovine ako se adresa ne podudara... A to sto ti trazis od prodavca da posalje na drugu adresu to je dogovor izmedju tebe i njega i nema nikakve veze sa ebay ili paypal. Prodavac ima tvoju poruku na mailu i cuva je kao dokaz u slucaju da se nesto desi sa posiljkom i automatski on niti paypal ili bilo ko drugi nece ti vratiti novce za izgubljenu posiljku.
A opet sam dajes pravilan komentar: *** upisao sam drugu i rekao prodavacu da mi posalje na tu drugu adresu i da je ebay tacna adresa, a ne paypal.*** Znaci da si prodavca UPOZORIO da ti posalje na drugu adresu.
Probaj da ga ne upozoris pa da vidis gdje ce otici paket.
Tvrdis da su samo vazna ona 3 broja za verifikaciju... Znaci ja ili bilo ko drugi ukrade tvoju karticu( ne treba kartica - dovoljni su brojevi) i nema problema ..sve pichi...
Malo sutra....[/quote]

Da tacno je i stojim iza svega sto sam napisao, a ti misli sta god hoces... ja sam reko i ponavljam da se adrese ne moraju podudarati.

Naravno jel ti kontas kako radi paypal???

I da mozes mijenjati adresu kako hoces i koliko hoces... prije kupovine je promijeni pa ces vidjeti gdje ce ti otici paket...

Opet ne citas sta sam napisao ako ti hoces na ebay adresu onda ga moras UPOZORITI jer posiljalac uzima podatke sa paypal-a, ne u drugom slucaju. Kao sto rekoh promijeni adresu na paypalu pa ces vidjeti gdje ce ti otici paket... Ili testiraj promijeni na ebay-u pa naruci tvrdim da ce ti paket doci na paypal adresu u veci slucajeva 90%...

Da ako ti sad neko ugrade account koji je verifikovan moze s njim sta hoce dok ga ne blokiras ili blokiras karticu...

procitaj malo tecnije i razgovjetnije pa ces vidjeti sta sam htio reci...[/quote]

OK kako vi kazes...
Odvoji jabuke i kruske pa budi precizan.
Ebay je jedno a paypal je drugo.
Ti narucujes ili kupujes i tu adresa neme veze... Isto kao FB profil. Mozes ih imati i koristiti milion i vise..
Ali placanje i dostava podpada pod Paypal. Jedina adresa koja je vrlo bitna na ebay je DEFAULT adresa da mozes taj proizvod da platis.
Niti je eby, paypal ili prodavca briga za tvoju adresu na ebay. Jer je NIKO apsolutno nikoga ne zanima.
Prilikom kreacije ebay-a potrebna ti je i paypal e tu se uzima DEFAULT adresa jer ne mozes spojiti ebay sa paypal-om.

Evo ti tvoj komentar pa ga procitaj jos jednom, pa vidi da nidje veze nema jer mijesas jabuke i kruske:

Ja sam imao jednu adresu na paypal-u, a drugu na ebay tj. upisao sam drugu i rekao prodavacu da mi posalje na tu drugu adresu i da je ebay tacna adresa, a ne paypal... Ovo ti dodje kad nekom hoces nesto da poslajes, nesto kao poklon tako da ovo sto tvrdis 100% nije tacno eto probaj pa ces vidjeti...
Ako ti je lakse to mozes uraditi i na playpalu i da nista ne govoris prodavac ce dostaviti onda na tu koju si ti izmijenio, tako...

Adresa u svoj ovoj prici je totalno nebitna... za paypal je bitna verifikacija tj. tri broja koja si morao unijenti na samom pocetku da je to tvoja kartica, zamisli samo da palpay mora upratiti promjene adresa u Kini nidje veze, zato je zaduzena lokalna banka, ne paypal...

paypal je samo medjunarodno priznat servis za placanje, ne inspekcija za provjeru ili nesto i adresa mu je u ovoj svoj prici totalno ne bitna...

2 puta mjeri a jednom sijeci.... :dance:
eeeeeee

#728 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eeeeeee »

procitaj sta sam napisao i procitaj gore i opet ti ponavljam

Moras ga napomenuti samo ako hoces na ebay adresu ne na paypal,,, covjece

pay pal je glavni u svemu ovome...

drugi paus je odgovor da su potrebene iste adrese i da to palypal trazi da bi se paket dobio... nista drugo i da to nije tacno

P.S. za svoju sigurnost bolje je da imas obje iste da bi izbjegao probleme bezveze, ali kazem ne moraju biti iste kako to neko tvrdi i da ce to funkcionisati i posiljatelj ce uvijek poslati prema paypal adresi (90%)... tacka :mrgreen:
Loky

#729 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Loky »

eeeeeee wrote:procitaj sta sam napisao i procitaj gore i opet ti ponavljam

drugi paus je odgovor da su potrebene iste adrese i da to palypal trazi da bi se paket dobio... nista drugo i da to nije tacno

P.S. za svoju sigurnost bolje je da imas obje iste da bi izbjegao probleme bezveze, ali kazem ne moraju biti iste kako to neko tvrdi i da ce to funkcionisati i posiljatelj ce uvijek poslati prema paypal adresi (90%)... tacka :mrgreen:
Prodavac NEMA niti VIDI tvoju ebay adresu. On vidi samo tvoju adresu kad mu platis a to je PAYPAL adresu.

Dali si sad shvatio??????
Dali si ti ikada prodavao nesto na e-bay???
holowey

#730 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by holowey »

Loky wrote:

Prodavac NEMA niti VIDI tvoju ebay adresu. On vidi samo tvoju adresu kad mu platis a to je PAYPAL adresu.

ne bih se slozio s tobom... kao prodavac imam opciju da vidim ebay order details koji sadrze i shipping details, a mogu i printati shiping label koji sadrzi ebay adresu (transakcija nije zavrsena, tj. jos nije placeno tako da nema sanse da je ovo adresa sa paypala)
eeeeeee

#731 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eeeeeee »

Loky wrote:

Ha ha ha sto me nasmija

Dali si ti ikad cuo za "User Information Request"?

pa cak ti do njegove adrese mozes doci ako ti je nesto poslao-prodao (ako je ostavio tu mogucnost po defaultu mislim da nije omogucena), a nije ti stiglo pa da provjeris ko sta, gdje, koga cega, a kamoli da on tvoju ne vidi...

dosta mi je ovo, razumijem sad sve

a evo i holowey ti nadam se pojasnio neke stvari...

zivio

P.S. Kako sam ja dobio paket samo skrenuvsi mu paznju da mi ne salje na paypal adresu vec da koristi ebay adresu :zzzz:
rule1983

#732 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by rule1983 »

Chuckie wrote:
eeeeeee wrote:Pokerboy11 i Chuckie

ovo je za vas info New Jersey je drzao 20 dana paket jaranu koji je nesto narucio tako je dobio info od prodavaca... narucio je nesto 5 dec je poslano ali nikako da stigne, i danas je kontaktirao usps i dobio da je iz nekog razloga 20 dana paket stajao tu i nikad nije poslan nego tek danas tj. sutra ce biti poslan...

tako znate sta vam je ciniti mozda je isto i s vasim paketima... despute vam negine nece on jos izgleda...
Druze de upitaj jarana za tracking broj da pratimo i njegov paketic sa ovim nashima. :)

Nego i moj posiljalac pokrenuo postupak da naplati osiguranje kao izgubljen paket, ovi iz USPSa locirali paket u New Jerseyu i rekli mu nije izgubljen nego je tamo, sad kad ce biti poslan Bog zna.

Pridruzujem se ovim amerikamcima, koji nisu dobili pakete, nisam ni ja, danas je 44 dan,prekjuce otvorio case i jutros mi amer vratio pare. 28 novembra pise da je zavrseno u new jerseyu,al nista od tad. Sad imam pitanje ako bi mi doso paket u medjuvremenu,mogul ga ja prihvatiti i uzet pa opet platiti ameru, ako je ipak sve bila greska usps. Ebay je presudio na moju stranu jer im on nije kako kazu proslijedio validan tracking broj. Sta sad to znaci?
Pokerboy11

#733 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Pokerboy11 »

Ovo je fkt previse znaci ima nas 7-8 koji cekamo iz new jerseya, moj seller je isto pokrenuo case i vratit ce mi pare ... sad oce li to stici u medjuvremenu nemam pojma.
Trebamo se kolektivno zaliti :D
lajkujMe

#734 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lajkujMe »

jos 1 sat i proslo je tacno 30 dana od moje narudzbe :( ja hocu svoj predmet :x usps posteno zajebava, pokusao sam da se zalim usps'u to jest da posaljem upit sta mi je sa paketom, preko njihove stranice to jest email.... ali ne moze posto trazi fckn zip code i state of residence ali ja NE ZIVIM U AMERICI dragi usps.
Ne bude li mi paket stigao sutra u toku dana ponovo cu kontaktirati sellera bude li ponovo nakav seronja zaliti cu se!!
A vi znate sta bude kad se Bosanac pocne zaliti :lol:
Loky

#735 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Loky »

lajkujMe wrote:jos 1 sat i proslo je tacno 30 dana od moje narudzbe :( ja hocu svoj predmet :x usps posteno zajebava, pokusao sam da se zalim usps'u to jest da posaljem upit sta mi je sa paketom, preko njihove stranice to jest email.... ali ne moze posto trazi fckn zip code i state of residence ali ja NE ZIVIM U AMERICI dragi usps.
Ne bude li mi paket stigao sutra u toku dana ponovo cu kontaktirati sellera bude li ponovo nakav seronja zaliti cu se!!
A vi znate sta bude kad se Bosanac pocne zaliti :lol:

Idi na resolve problem - pa otvori case i prilozi informacije. Niti je do tebe niti do prodavca. Uglavnom ces dobiti pare nazad.
Nemoj opterecivati prodavca jer u tvom slucaju on nije kriv. Cak i da ti prodavac ne vrati pare ebay ce ti vratiti.
Taj proces moze da traje i 15 dana. Samo na vrijeme pokreni i redovno prati sta se desava . Ebay samo presudjuje ko sudija.
Ako prodavac pristane od prve ti moze vratit pare ako ne onda cekas rok i ebay ti vraca pare.
lajkujMe

#736 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lajkujMe »

Upravo sam pokusao preko resolution centar kad ne moze, ko platio sam kao gost i da moram na paypal i tamo se zaliti tamo isto nemoze posto izgleda nemam transaction ID iako sam sacuvao email i sve too izgleda da nemogu da nadzem transaction ID gdje se on nalazi?

Platio sam kao gost preko paypala posto se pojavio onaj problem s ne priznavanjem kartice to jest adresa se nije podudarala s onom na kartici. čćšđć znaci ....
burekodsira

#737 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by burekodsira »

trebao bi imati na izvodu sa kreditne broj transakcije
lajkujMe

#738 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lajkujMe »

burekodsira wrote:trebao bi imati na izvodu sa kreditne broj transakcije
aaaa hvala ti druze :)
limited

#739 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by limited »

ma šiping je taj koji kvari sliku svega. Cekao sam mjesec dana da mi stigne posiljka.
mirzarb

#740 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mirzarb »

Naručene prije mjesec dana 3 stvari sa ebaya.
2 su uredno stigle.. Ovu trecu cekam :)
Chuckie

#741 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Paketići iz New Jerseya stižu sa djedom mrazom rekli su ih proslijediti za BiH odmah nakon Nove godine > Novi info od jebenog USPSa. :D
hrle1976

#742 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hrle1976 »

licame wrote:Kako mogu kupiti nesto sa eBay-a.
Ima li neko registrovan da bi mi nabavio neku sitnicu ili da zna nekog da to radi?

http://cgi.ebay.com/SERRAPEPTASE-ANTI-I ... 414dcf5247[

Hvala.
Ja ti sopingujem po tom eBayu vec dugo godin, tamo negdje 2002 se uclanio :mrgreen: super je stvar za antikvitete pa kakvi god to bili :mrgreen: ima tamo i bivsih dinara kupiti :mrgreen: :mrgreen: imas mogucnost placanja preko paypal, koji ide preko kreditne kartice (visa), ta vrsta placanja je najpopularnija, onda isto dobar dio nudi uplatu preko banke (sto je meni bolje nego onaj paypla jer deru na nekim svojim porezima - prodavaci ce pretezno traziti da dodas 6% na sumu, da bi od paypola dobili tacnu sumu na kraju) i onda neko ima sistem za direktno placanje karticom (ali nebi preporucio). Gledaj da je dobro pohvaljen prodavac, budi i ti fer pa plati sto prije a ne da te ceka dok plata legne :mrgreen: i cekaj dok postar ti donese pa ces vidjeti jel to to sto si kupio. Imao sam jedno lose iskustvo od nekih 200+ nabavki tako da je ispod 0,5% eto to ti je to ugrubo.
Pokerboy11

#743 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Pokerboy11 »

Chuckie wrote:Paketići iz New Jerseya stižu sa djedom mrazom rekli su ih proslijediti za BiH odmah nakon Nove godine > Novi info od jebenog USPSa. :D
Jel svi paketici ? :r Hvala k*** na udarcu , bilo je i vrijeme hahah :)
Chuckie

#744 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Pokerboy11 wrote:
Chuckie wrote:Paketići iz New Jerseya stižu sa djedom mrazom rekli su ih proslijediti za BiH odmah nakon Nove godine > Novi info od jebenog USPSa. :D
Jel svi paketici ? :r Hvala k*** na udarcu , bilo je i vrijeme hahah :)
Valjda svi, tako rekoše glavonje. :D
Pokerboy11

#745 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Pokerboy11 »

Stigao mi mail od ebay :
Please agree to cancel your recent purchase.
Jel to znaci da ce mi se nakon ovog vratiti pare ?
Chuckie

#746 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Ne radi ništa dok na Paypalu ne dobiješ case i refund. Ne klikaj ništa.
holowey

#747 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by holowey »

ako se slozis da cancelujes transakciju dobijas uplacene pare nazad i skidas odgovornost sa sellera da ti salje ponovo... ovo je moje iskustvo sa cancelovanjem i kao sellera i kao buyera
Chuckie

#748 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Da da, neka canceluje ali čim vidi refund na paypalu, ja sam imao drugačijih iskustava od tvoga.

Ovdje nema šanse za reshippment jer je riječ o stvarki od 450$, ne o jebenoj igrački od kineza vrijednosti 2$ koji reshippaju sve na najmanji problem.
Pokerboy11

#749 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Pokerboy11 »

Stigla je lova jucer, covjek je fer i korektan prvi se odmah javio da vrati lovu i pokrene case na ebay.
Uglavnom sad me interesuje ako je to jos tamo u new jersey oce li sad krenuti prema meni.. kao sto bi trebalo.
Chuckie

#750 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Krenut ce valjda, a kad dobijes stvarku, red bi bilo da mu platis ponovo, jer ce vidjet na trackingu da je to dostavljeno. :thumbup:
Post Reply