Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post Reply

U Jugoslaviji su muslimani bili ravnopravni

Da
109
58%
Ne
78
42%

Total votes: 187

HAVANA

#726 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by HAVANA »

A jes meni bilo dobro,nekad...tito dragi :D :run:
nosara

#727 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nosara »

KatarinaKosaca wrote:Upsss, pardon, ti si više sklon psihoanalizi, a tvoj kolega zna da sam izvukla sve iz prošlog sistema :D
Pričati o argumentima, a kao jedini argument nuditi pljuvanje po neistomišljenicima, jeste moralni jad, da nema dublje, niže i jadnije.
Pravi je moralni sunovrat pljuvanje po sistemu koji je od tebe napravio kakvog-takvog covjeka...
Odbrana takvog sistema je stvar obraza svakog ko je u njemu odrastao... Ako znas sta je obraz... :-)
pojedinac

#728 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by pojedinac »

nosara wrote:Pravi je moralni sunovrat pljuvanje po sistemu koji je od tebe napravio kakvog-takvog covjeka...
Jadan je onaj od koga je SISTEM napravio kakvog-takvog čovjeka! :(
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#729 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by KatarinaKosaca »

KadSeMrtviProbudimo wrote: @Katarina mi liči na one sugrađane koji na prepunoj Titovoj, kroz otvoren prozor, iza zavjese, s vremena na vrijeme izbaci smeće po glavama prolaznika...pa kad nekom padne na glavu, taj se samo začudi, možda opsuje, ali pođe dalje...

Poznavao sam davno prije rata jednu stariju ženu koja je kroz prozor, po raji, proljevala vodu, odveli su je u Jagomir kasnije...
Kad sam ja tebe opisivala? Ovo je ujedno i odgovor @Vodenjaku. Ja pišem o temi i držim se teme, ali onda počnete da analizirate, da navodno znate biografske podatke :-) , ama baš svaki vaš post je o meni. Zaista opsjednutost sa mnom. Upsss, pardon...zasluženo :lol: :lol: , kako se napisa. Dakle, mene nemoj dirati, nemoj mi replicirati jer ću ja tebe zasluženo popljuvati, izmisliti o tebi i primjeniti ostale metode već viđene i jako poznate. O sebi govorite, o meni ništa. :dance:
Alfa Kentaur

#730 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Vodenjak wrote:
Alfa Kentaur wrote:
Vodenjak wrote:ljudima koji su nam od REPUBLIKE BiH napravili banana-nazovi-drzavu! Ah, da... I Republiku Srpsku pride!
Da komunisti nisu odlucili da razbiju Jugu, do rata ne bi ni doslo. Da su dozvolili demokraske izbore po republikama, bilo bi bolje. Ali ne, vazniji je CK, KPJ, jednoumlje, i sta neki komunjnarski cinovnik misli i kaze...
A ko dozvoli izbore tako ti mlijeka u prahu?? :-) :lol:
Prvo su komunisti bacili Jugoslaviju na koljena, i kad se vidjelo da je sve propalo, onda su se raspisali izbori. Na taj nacin je bivsa drzava data na milost i nemilost agresorima.

Nisu sigurno komunisti dosli do pameti i rekli -hajde bas da vidimo sta gradjani misle... :-) :wink:
Alfa Kentaur

#731 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Simpaticni su mi ovi koji su navodno za ljudska prava, za pojedinca, za gradjane, itd... a sa druge strane im nisu mrski komunisticki zlocini, jednoumlje, i ono sto je cijela EU odbacila kao nesto ruzno. :|

Umanjivanje i relativizovanje komunistickih i udbinih zlocina je u najmanju ruku zlocin.
respo

#732 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by respo »

Bosnolog wrote:
Alfa Kentaur wrote:Ako smo bili ravnopravni, zasto je Dzemal Bijedic svojim sinovima dao srpska imena :?:
Nije valjda da mu je neko osporavao da imena svojvoj djeci kakva on i njegova supruga zele,iako mu je naciinalno opredjeljenej bilo uskraceno zvanicno do 74 kada je podvaljeno nacija Musliman umjesto Bosnac /Bosnjak/ koji je ukinut dolaskom Austorugarske.To kakva je imena davao djeci vise govori o njemu njegovoj supruzi,badava mu to sto je bio ako je gazio sebe i ono sto ocito nije bio .Bilo je drugih stvari ako vec zelis da insistiras na ravnopravnosti koja je dekleratvno postojala mada u praksi nije bila ni blizu kada su bila u pitanju kadrovska postavljenj od postara ,preko ucitelja ,direktora oficira,policije ,ljekara,ministara pa do genrala i svega sto nije bilo izbalansiranao ,tacnoje da su Crnogorci imali pocentualno najvecu nezasluzeno- povlastenu zastupljenost brojem mjesta spram velicine nacije.Muslimani su bili mnogo manje zstupljeni to jet neravnopravni,dijelom opravdano jer su edukacijski manje radili na tome polju pa su manje bili kvalifikovani,,vjernici su bili diskriminirani neoficijelno ali su u praksi bili marginizirani kao nepisano pravilo,mada je bilo i kadrovskih postavljnja koja su bila plod nacionalne dominacije prije svega Crnogoraca i Srba ,

Pogubno je da bi i damasnje efendije i dalje pricale da je dovoljno mejtef i vjeronauka kako bi lakse vladali sa svojm masama a sto je najveci problem arapsko muslimanskog svijeta upravo nedovoljna edukacija i demokratizacija tog prostora.Edukacije nacije je preduslov za uspjeh i buducnost iste.Nacionalno osvjescenje i jednistvo dolazi od edukovane nacije,moralno vaspitane i odgojene porodice,kulturoloski nadopunjene i duhuvno vjerski obdarene ali ucene da respektuje i uvazave i druge i drugacije vrijednosti i etnicke razlike su ono sto bi trebalo svi imati na umu.

Za vrijeme Jugoslavije i Komunizma mnoge stvari su bile kontrolisane s vrha i nametane prema dole,diktatura jednopartijskog jednoumllja je postojala mada je bila vise socijalno liberalno modrno prilagodljive i promjenljive kategorije ,sa elementima ekonomsko trzisnog kapitalizma,drzavnih firmi ,kud i kamo drugacija od one klasicne Kubansko,Staljisnisticko Korejske.

Vjerske slobode su bile oficijelno zagarantovane mada su krsene u drzavnim institucijama gdje se otvoreno promovisao ateizam mada sloboda vjere i posjeta bogomolja nije bila uskracena,ali javna osuda ili javni govor protiv vlasti zbog primjera ako bi se vojnik pobunio da ne zeli jesti svinjsko meso sa pasuljom u kome je kuhana slanina,isti je bio predmet istrage KOS-a i drugi organa,etiketiranje ljudi je bilasasvim normalan pojava i odredivanje podobnosti ili nepodobnosti cime bi njegov napredak u drustvu bio ogranicen i sankcionisan,pracen pa cak i montiran.

Juga se raspala zbog dominacije i nacioanlizma koj je pratio raspad iste a cije bujanje i bratoubilacki rata je odgadao Josip Broz Bravar,....koji je bio jako respektovan u svjetu a posebno kuci u YU.Njega vise nema niti ce se moci neko pojaviti da pomiri posvadana plemena koja nista nisu naucila nakon sveg sto i se desilo.Mi moramo izvuci pouke iz svega sto smo prozivjeli,uvaziti jedni druigima razlike i slobode,skloniti klero nacional fasiste iz svih pora drustva i preurediti ovu zemlju da se svi u njoj osjecaju komotni a prije toga ponistiti rezultate zla koji su manetnuti kao posljedice velikohrvatske i velikosrpske hegemonisticke politike razbijanja BiH.

Bosnjaci kao najbrojniji narod imaju vecu odgovornost prema druga dva naroda a posebno prema malobrojnijim Hrvatima u buducem uredenju i funkconisanju drzave .Etnicke razlike trebaju biti nase bogastvo ,trebamo pestati brkati etnos i naciju jer je BiH nacija tri etnicke zajednice.Kada to prihvatimo i shvatimo onda mozemo ici dalje,.......odoh malo u siroko ali eto ovoje moje prvo pisanje po ovoj temi ,pa mi nemojte zaamjeriti,...... :mrgreen:
prvo ne lazi da vjernici nisu imali slobodu i zar ne mozes shvatiti da nije bilo komunizma shvati to vec jednom i zapamti
Alfa Kentaur

#733 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Vodenjak wrote:
Zao mi te je bolan @Alfa. Jos si mlad a vidi sta radis od sebe... :(
Druze, ja stvarno ne razumijem ovaj gore tvoj post :-?
Otkud tebi ideja da je svako onaj ko je protiv totalitarizma i komunizma automatski neki vjerski fanatik??
Otkud ti ideja da je svako onaj ko je protiv komunizma automatski fasista?? A zar nije fasizam upravo ono sto su komunisti radili neduznim ljudima?

:roll: :?:

P.S. Ja sam za demokratiju, ljudska prava, slobodu svakog pojedinca, slobodu vjere, ...za sve ljude na ovoj planeti! Protiv sam totalitarizma, vjerskog fanatizma, idiotizma, nacionalizma, danasnjih demo kriminalaca, itd... :!:
respo

#734 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by respo »

Alfa Kentaur wrote:
Druze, ja stvarno ne razumijem ovaj gore tvoj post :-?
Otkud tebi ideja da je svako onaj ko je protiv totalitarizma i komunizma automatski neki vjerski fanatik??
Otkud ti ideja da je svako onaj ko je protiv komunizma automatski fasista?? A zar nije fasizam upravo ono sto su komunisti radili neduznim ljudima?

:roll: :?:

P.S. Ja sam za demokratiju, ljudska prava, slobodu svakog pojedinca, slobodu vjere, ...za sve ljude na ovoj planeti! Protiv sam totalitarizma, vjerskog fanatizma, idiotizma, nacionalizma, danasnjih demo kriminalaca, itd... :!:
ne poistovjecuj komunizam sa rezimima koji su bili prisutni u svijetu
i izjednacavati fasizam sa komunizmom
to sto neko nesto radu u ime komunizma je druga prica druga tema druga rasprava
Klodovik

#735 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Klodovik »

respo wrote:
Bosnolog wrote:
Alfa Kentaur wrote:Ako smo bili ravnopravni, zasto je Dzemal Bijedic svojim sinovima dao srpska imena :?:
Nije valjda da mu je neko osporavao da imena svojvoj djeci kakva on i njegova supruga zele,iako mu je naciinalno opredjeljenej bilo uskraceno zvanicno do 74 kada je podvaljeno nacija Musliman umjesto Bosnac /Bosnjak/ koji je ukinut dolaskom Austorugarske.To kakva je imena davao djeci vise govori o njemu njegovoj supruzi,badava mu to sto je bio ako je gazio sebe i ono sto ocito nije bio .Bilo je drugih stvari ako vec zelis da insistiras na ravnopravnosti koja je dekleratvno postojala mada u praksi nije bila ni blizu kada su bila u pitanju kadrovska postavljenj od postara ,preko ucitelja ,direktora oficira,policije ,ljekara,ministara pa do genrala i svega sto nije bilo izbalansiranao ,tacnoje da su Crnogorci imali pocentualno najvecu nezasluzeno- povlastenu zastupljenost brojem mjesta spram velicine nacije.Muslimani su bili mnogo manje zstupljeni to jet neravnopravni,dijelom opravdano jer su edukacijski manje radili na tome polju pa su manje bili kvalifikovani,,vjernici su bili diskriminirani neoficijelno ali su u praksi bili marginizirani kao nepisano pravilo,mada je bilo i kadrovskih postavljnja koja su bila plod nacionalne dominacije prije svega Crnogoraca i Srba ,

Pogubno je da bi i damasnje efendije i dalje pricale da je dovoljno mejtef i vjeronauka kako bi lakse vladali sa svojm masama a sto je najveci problem arapsko muslimanskog svijeta upravo nedovoljna edukacija i demokratizacija tog prostora.Edukacije nacije je preduslov za uspjeh i buducnost iste.Nacionalno osvjescenje i jednistvo dolazi od edukovane nacije,moralno vaspitane i odgojene porodice,kulturoloski nadopunjene i duhuvno vjerski obdarene ali ucene da respektuje i uvazave i druge i drugacije vrijednosti i etnicke razlike su ono sto bi trebalo svi imati na umu.

Za vrijeme Jugoslavije i Komunizma mnoge stvari su bile kontrolisane s vrha i nametane prema dole,diktatura jednopartijskog jednoumllja je postojala mada je bila vise socijalno liberalno modrno prilagodljive i promjenljive kategorije ,sa elementima ekonomsko trzisnog kapitalizma,drzavnih firmi ,kud i kamo drugacija od one klasicne Kubansko,Staljisnisticko Korejske.

Vjerske slobode su bile oficijelno zagarantovane mada su krsene u drzavnim institucijama gdje se otvoreno promovisao ateizam mada sloboda vjere i posjeta bogomolja nije bila uskracena,ali javna osuda ili javni govor protiv vlasti zbog primjera ako bi se vojnik pobunio da ne zeli jesti svinjsko meso sa pasuljom u kome je kuhana slanina,isti je bio predmet istrage KOS-a i drugi organa,etiketiranje ljudi je bilasasvim normalan pojava i odredivanje podobnosti ili nepodobnosti cime bi njegov napredak u drustvu bio ogranicen i sankcionisan,pracen pa cak i montiran.

Juga se raspala zbog dominacije i nacioanlizma koj je pratio raspad iste a cije bujanje i bratoubilacki rata je odgadao Josip Broz Bravar,....koji je bio jako respektovan u svjetu a posebno kuci u YU.Njega vise nema niti ce se moci neko pojaviti da pomiri posvadana plemena koja nista nisu naucila nakon sveg sto i se desilo.Mi moramo izvuci pouke iz svega sto smo prozivjeli,uvaziti jedni druigima razlike i slobode,skloniti klero nacional fasiste iz svih pora drustva i preurediti ovu zemlju da se svi u njoj osjecaju komotni a prije toga ponistiti rezultate zla koji su manetnuti kao posljedice velikohrvatske i velikosrpske hegemonisticke politike razbijanja BiH.

Bosnjaci kao najbrojniji narod imaju vecu odgovornost prema druga dva naroda a posebno prema malobrojnijim Hrvatima u buducem uredenju i funkconisanju drzave .Etnicke razlike trebaju biti nase bogastvo ,trebamo pestati brkati etnos i naciju jer je BiH nacija tri etnicke zajednice.Kada to prihvatimo i shvatimo onda mozemo ici dalje,.......odoh malo u siroko ali eto ovoje moje prvo pisanje po ovoj temi ,pa mi nemojte zaamjeriti,...... :mrgreen:
prvo ne lazi da vjernici nisu imali slobodu i zar ne mozes shvatiti da nije bilo komunizma shvati to vec jednom i zapamti
Nema te u ustavu. Džaba i džamija i spavanje u parku. U ustavu te nema.

Nego... je li bilo komunista?
felipe kajetano

#736 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by felipe kajetano »

Moj pokojni stric inace pravoslavni svestenik u bivsem rezimu je imao onako nekih situacija..uvijek mi je bila smjesna prica o sluzenju JNA i tamosnjih anegdota..inace oni su se vodili kao nekvalifikovani radnici sa 8 razreda...jednom prilikom mu kapetan kaze jel pope pa zar ti je trebalo 5 godina da ides u skolu da naucis varat narod :D ?Cesce nego drugi na pozarstva i sl. malo k'o fol supljiranja o religiji i ideologiji i to je to...

Poslije rata mi je rek'o da su ove demokrate zajebale sve kapetane i majore u JNA...sve izopaceno i neprirodno..bolje je zivio cak i on u onom mraku..nekad iskreno postovana profesija a danas devalvirana da ne moze nize...elem demokrate 'oce li proci vise ta tranzicija :-? ?
popajic

#738 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by popajic »

@saibaba
Nije bitno kako ko daje ime sa stanovišta umjetničkog dojma .. Nego su se srpska imeda davala djeci da bi imao bolju startnu poziciju u karijeri ... To je problem ...
Prevedeno na narodni jezik - ulizivali se, uvlacili se....e, pa sad, AKO su se davanjem nemuslimanskih imena zbog nekakvog koristoljublja nekom "uvlacili" onda su bili moralni ljigavci !
A more bit @saibaba da je vazda bilo ljudi koji nisu sortirali imena po vjeri i etnosu,nego bas onako po nekom ljudskom afinitetu !
E, Tito dragi... :D
Ma, sretna nam svima ,ova samo sto nije, Nova Godina - nece li nam donijeti vise pameti i tolerancije od ovih 20 proteklih !
elSaik

#739 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by elSaik »

Malo muzike u stilu "nekad i sad". :mrgreen:

elSaik

#740 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by elSaik »

saibaba wrote:
Vodenjak wrote:
Za tebe i ostale idiote sa fashistoidnim pitanjima:
Lektira! :x

Bogatstvo je imati jednog prijatelja, znao je reci, primjerom covjeka koji i od neprijatelja nastoji napraviti prijatelja. Bio je visokomoralan i u braku, sto bas nije karakteristika porodice Bijedic. Dao je imena djeci: Azra, Dragan i Milenko. Draganov sin, rodjen godinu nakon Dzemalove smrti, nosi ime svoga dede. Azru mu danas presucuju ovi instant-vjernici- muslimani - i govore kako je davao nemuslimanska imena djeci odredivsi se tako nacionalnim interesima. Kao da su samo vjerski sadrzaji u imenima Bosnjaka dovoljni kvalifikativi o nacionalnoj lojalnosti muslimana. Zasto se Bosnjak ne moze zvati i Dragan i Milenko, Ozren, Darko i Jasenko, Nenad, Goran i Rodjeni, odnosno - zasto bi bosanski toponimi bili rezervisani za srpska ili hrvatska imena?
Ti opet pričaš o ljepotama imena ... Nije bitno kako ko daje ime sa stanovišta umjetničkog dojma .. Nego su se srpska imeda davala djeci da bi imao bolju startnu poziciju u karijeri ... To je problem ... Ako nisi shvatio jebi ga ...
Čudno da meni moji starci to ne spominju. A muslimani. Dobro im bilo. A muslimani. Nostalgija ih hvata. A muslimani. Čudno.
respo

#741 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by respo »

Klodovik wrote:

jebe mi se za ustav nek ja imam slobodu (da bi se razumjeli nisam "musliman";) )
Alfa Kentaur

#742 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

respo wrote:
Klodovik wrote:

jebe mi se za ustav nek ja imam slobodu (da bi se razumjeli nisam "musliman";) )
Slobodu su imali koji su bili priznati, ostali su im bili sluge.
granulo

#743 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by granulo »

Niko nikome nije branio da se skoluje. Nikad se nisam osjetila potcjenjenom zato sto sam iz muslimanske porodice. Primjer iz moje familije, nisu dali zenskim da idu dalje na skolovanje dalje od osmogodisnje skole. Ja isla 7 godina u mejtef, niko mi nije branio, niti me krivo pogledao. Citav svoj zivot sam provela sa rajom drugih "nacija" i to je bilo najljepse doba moga zivota. Citao se Kundera, Mika Antic, Ibrisimovic, gledao se "Lovac na jelene", slusao se Morrison i Hendrix. Svi smo imali skoro isti image... duga prica... Zalim za onim vremenom, ne za mladoscu, nisam ja ni sada stara, bilo je drukcije. Ali ko je bio covjek, ostao je covjek, musliman ili krscanin.
KadSeMrtviProbudimo

#744 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Alfa Kentaur wrote:Simpaticni su mi ovi koji su navodno za ljudska prava, za pojedinca, za gradjane, itd... a sa druge strane im nisu mrski komunisticki zlocini, jednoumlje, i ono sto je cijela EU odbacila kao nesto ruzno. :|
Umanjivanje i relativizovanje komunistickih i udbinih zlocina je u najmanju ruku zlocin.
Alfa Kentaur wrote:Slobodu su imali koji su bili priznati, ostali su im bili sluge.

Popusti nas malo, bar danas...idi bolan vani, prošetaj malo, popij koju, razveseli se, skini taj teret sa sebe, izađi iz mraka dijete drago... :(
milenko

#745 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by milenko »

granulo wrote:Niko nikome nije branio da se skoluje. Nikad se nisam osjetila potcjenjenom zato sto sam iz muslimanske porodice. Primjer iz moje familije, nisu dali zenskim da idu dalje na skolovanje dalje od osmogodisnje skole. Ja isla 7 godina u mejtef, niko mi nije branio, niti me krivo pogledao. Citav svoj zivot sam provela sa rajom drugih "nacija" i to je bilo najljepse doba moga zivota. Citao se Kundera, Mika Antic, Ibrisimovic, gledao se "Lovac na jelene", slusao se Morrison i Hendrix. Svi smo imali skoro isti image... duga prica... Zalim za onim vremenom, ne za mladoscu, nisam ja ni sada stara, bilo je drukcije. Ali ko je bio covjek, ostao je covjek, musliman ili krscanin.
potpisujem :thumbup:
palermo

#746 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by palermo »

Pominjanje imena sinova rahmetli Džeme Bijedića ne bi trebao biti argument u raspravi.Ako ništa onda baš zbog Džeme Bijedića koji pripada onoj plejadi bosanskohecegovački komunista koji su najviše učinili na afirmiranju tada Muslimanske, sada Bošnjačke nacije, i obnovi bosanskohercegovačke državnosti. A zašto je dao imena, ko zna, možda je zaista mislio da dolazi vrijeme kad će nestati nacije (ta valjda je bio mlad kad je davao imena djeci) možda je bilo i malo tadašnjeg karijerizma, možda mu se ženi, rahmetli Razi svijdela imena....u svakom slučaju ne mislim da je bitno.
A što se tiče same teme (al pročitao sam samo dvije zadnje stranice), ne mislim da su u nacionalnom smislu (dakle ne idnividualnom) Muslimani (Bošnjaci) bili ravnopravni u Jugoslaviji, ali ono što treba priznati Jugoslaviji je da je stvorila okvir u kojem možeš da se boriš za svoja nacionalna prava.Naime, niko te nije ubijao zbog imena.A to nije malo.
respo

#747 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by respo »

Alfa Kentaur wrote:
respo wrote:
Klodovik wrote:

nesto ne cujem u bosni taj epitet bili smo sluge ostalima
koliko znam svi su lumpovali radili kao i ostali isli na more koliko je ko mogao kao i iz drugih dijelova imali prosjecno ka i u drugim dijelovima
itd itd i svi su imali crveni pasos pa je mogao ici gdje hoce itd itd itd
Jazz_Junkie

#748 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Jazz_Junkie »

saibaba wrote:
Vodenjak wrote:
Za tebe i ostale idiote sa fashistoidnim pitanjima:
Lektira! :x

Bogatstvo je imati jednog prijatelja, znao je reci, primjerom covjeka koji i od neprijatelja nastoji napraviti prijatelja. Bio je visokomoralan i u braku, sto bas nije karakteristika porodice Bijedic. Dao je imena djeci: Azra, Dragan i Milenko. Draganov sin, rodjen godinu nakon Dzemalove smrti, nosi ime svoga dede. Azru mu danas presucuju ovi instant-vjernici- muslimani - i govore kako je davao nemuslimanska imena djeci odredivsi se tako nacionalnim interesima. Kao da su samo vjerski sadrzaji u imenima Bosnjaka dovoljni kvalifikativi o nacionalnoj lojalnosti muslimana. Zasto se Bosnjak ne moze zvati i Dragan i Milenko, Ozren, Darko i Jasenko, Nenad, Goran i Rodjeni, odnosno - zasto bi bosanski toponimi bili rezervisani za srpska ili hrvatska imena?
Ti opet pričaš o ljepotama imena ... Nije bitno kako ko daje ime sa stanovišta umjetničkog dojma .. Nego su se srpska imeda davala djeci da bi imao bolju startnu poziciju u karijeri ... To je problem ... Ako nisi shvatio jebi ga ...
Ma nemoj? Dzemo Bijedic je djeci bas dao lijepa imena. Dao je domaca imena koja su slavenska. Bijedic je bio pionir u afirmaciji Bosnjaka kao naroda, ali cilj mu sigurno nije bilo ovo danasnje cisto vjersko bosnjastvo gdje se ne zna da li su Bosnjaci sada nacionalna ili vjerska skupina. Eto dati djetetu tursko ime nije prepreka za bosnjastvo (uistinu i nije, to je odluka pojedinca), ali domace ime Dragan (koje je i bosnjacko) jeste. Bravo.
Vodenjak

#749 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

Alfa Kentaur wrote:
respo wrote:
Klodovik wrote:

Ako je ko kome sluga, onda si to TI i to sluga ili ovoj bandi na vlasti ili svojoj sopstvenoj ogranicenosti! A mozda samo svom bezobrazluku, ko ce ga znati. Jedino sto je sigurno je da si - rob!
:roll:
Alfa Kentaur

#750 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Vodenjak wrote: Ako je ko kome sluga, onda si to TI i to sluga ili ovoj bandi na vlasti ili svojoj sopstvenoj ogranicenosti! A mozda samo svom bezobrazluku, ko ce ga znati. Jedino sto je sigurno je da si - rob!
:roll:
Nema razlike izmedju opravdavanja onog sistema sa opravdavanjem kriminalca ovog vremena.
Post Reply