Pocetak rata u Sarajevu

Locked
shake69

#726 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by shake69 »

Sarajmen wrote:Pusti ih bolan, neka se nađu. Ono što je za nekog' ''alanfordovski'' , za mene je terorizam, ili blago rečeno otmica Predsjednika jedne međunarodno priznate države, što je Republika Bosna i Hercegovina tada i bila. Oni koji su zapamtili ubistvo Gadrovića 1 marta 1992 , a što da budem vrlo jasan oštro osuđujem , paćenici ne zapamtiše ubistvo Rame Bibera 2. marta 1992 u 14 sati, radnika GRASA na osiguranju i održavanju trebevićke žičare. Ili onog maloljetnog Demirovića pred haman kućnim pragom na Kobiljoj Glavi isti dan u 18 sati.

Paćenici su to , još se traže... još od tog 3 maja 1992 im je vuna u ušima što šeher a samim tim i država ne pade .

Paćenici su to...pusti ih bolan.
Ili Senada Secerovica, sekretara SDP BiH, na pravdi Boga ubijenog na Bistriku, od strane rezervista JNA. Izresetali ga u autu kao najgoreg mafijasa a covjek posao majci! :(
uglavnomja

#727 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

shake69 wrote:Lako vam je ovo nazvati sve alanfordovski, ali pogledajte dramu u gradu i zemlji tada? Ne pravdam ove likove, ali sta su mogli, mudro raspravljati dok im bagra najgora par stotina metara od Predsjednistva BiH ceka kao gladni vuci da pokolju? Jeste li vi citali stenograme vlada u svijetu, sta se sve i kako ne raspravlja?
Nemojte se rugati, osim onog kokosara Abdica, ostatak je uglavnom radio najbolje sto je mogao iako je bilo likova nedoraslih poslu i vremenu.
niko od njih nije bio ni za sta!!! osim za suplju pricu i sakrivanje guzice po sklonistima.

juka je imao par hiljada ljudi dok su oni procitali dnevni red. i ostali vec nabrojani "negativni" lkikovi. plus dede i dede, samouki majstori, pa iako se zb i pl imale veze sa sda nisu, srecom, zavisile od kamandi ovih alanfordovaca. mislim da se ne radi o nama bilo bi smijesno. vic, komedija, parodija ...

da se cekalo da oni nesto odluce ne bi ostao kamen na kamenu u sarajevu.

prica taddasnji gradonacelnik kresevljakovic: nemojte se brinuti, ima hrane u dc u rajlovcu ... za par sati skladiste zauzeto ... mislim genijalno. umjesto da je otisao - poslao kamione da dovuku hranu u grad on daje isgnale.
bach

#728 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bach »

FELJTON: Transkripti sjednica predratnog i ratnog Predsjedništva BiH (31)
- 09.11.2007 18:54
FELJTON: Transkripti sjednica predratnog i ratnog Predsjedništva BiH (31)

Želim da posebno pokrenem jedno pitanje oko koga se moramo odrediti, a to je snabdijevanje Republike. Da to riješimo... Imamo van BiH spremljene kontingente oružja i hrane. Ogromne količine, kazao Izetbegović

Magnetofonski snimak 81. sjednice Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine održane 4. maja 1992. godine (9)

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Oni tamo nisu htjeli. Oni su, ja sam tačno vidio o čemu se radi, logika je ova bila - auto i Kukanjac izvuče sa štabom, uslov je da se svi izvuku ili nema od toga ništa. Takav je to bio stav. Jer oni bi ostavili Kukanjca gore.

EJUP GANIĆ: Alija (Delimusfić), ja bih upozorio još neke ljude da ne generišete te priče da je neko iz Predsjedništva naredio ili Ganić ili ko drugi da se puca po toj koloni. Pazi šta govoriš.

STJEPAN KLJUIĆ: Molim vas, dajte da napravimo sada jedan rezime ovih pitanja koje smo sada imali. Dalje, napravićemo pauzu pa ćemo nastaviti opet.

IZETBEGOVIĆ: Moraju se odluke... ..... Zajednički razgovor.

FIKRET ABDIĆ: To je naša greška. Mi smo došli u ovu situaciju. Molim vas, prvo bih molio da malo temperaturu... maksimalno... i lično sam temperamentan, inače u normalnim prilikama. Ali sad je vrijeme kad mora čovjek do kraja biti miran i smireno govoriti. Naši problemi proističu iz loše organizacije, a loša organizacija je proizvod individualnog rada, poremećenog odnosa između individualnog rada i timskog kao kolegijalni organ, kao kolektivni šef države radimo. Dakle, mi radimo u sjednicama i individualno. Mi puno radimo individualno. Ja nisam vršio analizu ničijeg rada, ali polazim od toga, ali u sjednicama vrlo malo radimo i to je suštinski problem i dok god tako radimo mi ćemo imati loše rezultate. Jako loše rezultate. .... Pa da ne bismo pričali u prazno, mislim da je ključni problem da se dogovorimo da u sjednicama moramo više raditi. I da utvrdimo okvir da dnevno u sjednicama radimo toliko, nemam konkretan prijedlog dajem do znanja, a pojedinačno radimo toliko i toliko. To je prva stvar.

Kad je riječ o ovim našim aktivnostima, ja bih samo jednom rečenicom, mislim da treba procijeniti situaciju i da trebamo biti staloženi - ja sam npr. bio na TV. Razgovor je, bio je Alija uključen na ekran, bio je Ganić i Kljuić. Ja sam vidio da objektivno mi kao Predsjedništvo učetvoro tako javno, na tako osjetljivom pitanju, ne možemo biti korektni i konkretni i ne može to proći bez konfuzije. Ja sam onom Hadžifejzoviću (Senad Hadžifejzović, novinar) odmah rekao, dok je počelo, da odmah idem sjesti tamo. On me je zamolio da ostanem. Ja sam samo kratko ostao. Dakle, najveću pomoć dajem kad se isključujem. Ocijenio sam da sam najkorisniji.

E sada, ja bih nabrojao uz podršku ovog da radimo. Ja ovdje nisam shvatio, Alija, da se mi opredjeljujemo za oružane snage. Ja sam shvatio da se mi opredjeljujemo da treba materijal da pripreme ministarstvo i štab kako organizirati sve ovo, da uključimo i Bobana, i druge itd. Prema tome, ovo je jedan prijedlog koga treba raditi i ne treba blokirati aktivnosti. Ja vidim tvoju intervenciju da trebamo uspostaviti sada vezu, ali ne uvredama između ovog što mi teorijski kreiramo i na Predsjedništvu ćemo usvojiti i ono što u životu, dakle, na području Republike. Dakle, to je rasprava po meni za sutra.

Ja ne bih ponavljao i dao osvrt za sva ona druga pitanja koja je Stjepan predložio. Mislim da ih treba prihvatiti, ali jedno od ključnih koje je najhitnije, želim posebno apostrofirati, a to je da lično Alija, pod hitno, Borasa, Brkića i Tomu Krstićevića da stupi u kontakt da dođu. Mislim da bi dobro bilo da imamo hitno ovaj dogovor, jer nije dobro ovo što se sad pojavljuje u Zenici i Travniku, jako je opasno. Sutra može u Sarajevu ili na trećem mjestu. Onda mi dolazimo do raskola, da tako kažem, do poremećaja odnosa između predstavnika, da ne kažem muslimanskog i hrvatskog naroda što bi u ovoj situaciji bilo pogubno za jedne i druge. Prema tome, zato to posebno apostrofiram.

Ali sada ovdje želim da posebno pokrenem jedno pitanje oko koga se moramo odrediti na jednoj od sjednica, ali na način da kažemo kako ćemo to završiti. A to je - snabdijevanje Republike. Mi imamo situaciju sada da mi u dolini Bosne i ovom Sarajevu imamo glad na pragu. I drugo, mi imamo jednu situaciju u kojoj direktno vojska učestvuje, oko čega nismo nikad govorili, a to je da ona direktno onemogućava snabdijevanje ovog područja.

Ja sam dao nalog i juče je krenulo 28 šlepera robe od kojih devet samo u Zenicu, tri u Zavidoviće, itd. prema Bosni. Došli su do Doboja i zbog ovog slučaja vojska umjesto da ih zadrži, nemoj sad je gužva, izašli su tenkovi pa kad se raziđe kad bude stanje kakvo je danas da šleperi krenu, ona ih je pod svojom pratnjom vratila. Ni više - ni manje nego nadomak Prijedora. Kakve sad veze Doboj, a gdje je Prijedor... Da tamo čekaju dok se stanje ne sredi. Da bi tu kod Prijedora idući prema Sanskom Mostu šest kamiona bilo uzeto. Ovo moramo skinuti, rekli su, radi ishrane stanovništva, TO u Sanskom Mostu. Prema tome, mi sada imamo jednu akciju u kojoj vojska izravno, a da ne kažem SDS to i odranije radi, mi kažemo da je to primitivna radnja. Međutim, to je strategija, osiromašivanja privrede i osiromašivanja tržišta BiH u snabdijevanju da bi gladnom stanovništvu...

IZETBEGOVIĆ: Je li ovo negdje saopšteno? Zna li svijet za ovo?

ABDIĆ: Ovo je sad prvo.

IZETBEGOVIĆ: To treba javiti danas.

ABDIĆ: Jutrošnja informacija, to sam ja specijalom uspostavio vezu, čovjek je iz Bihaća uspostavio vezu preko željeznice, ne znam ni ja kako. Prema tome, mi se sada nalazimo, dakle, pred jednim, odranije je to građeno, problemom iz koga moramo izaći. E sad vidite, dovodim ovo u vezu sa ovom akcijom koja je pokrenuta da se barem Ilijaš oslobodi, pa ona nije uspjela. Dakle, za mene treba izvršiti ovdje i Predsjedništvu dati jednu posebnu analizu kako je to sve urađeno i šta bi sada da bi mi neosuđivali što nije uspjela akcija nego da bi se organizovali, da učinimo sve da oslobodimo ovaj dio puta i postignemo ciljeve koje je imala ova akcija.

IZETBEGOVIĆ: Hoćemo li na posao malo. Ne možemo riješiti ovo snabdijevanje, naoružavanje. Ne možemo to riješiti sjedeći na sjednici. Možemo na sjednici biti po sat vremena, a ostalih sedam sati nam valja raditi nešto, o tome se radi. U tri sata sastanak, pa opet sastanak. Kad ću napraviti nešto. Mogu jedino iz one tamo sobe - napisati pisma, obaviti telefonske razgovore, urgirati nešto. Inače ćemo ovdje ostati. Neka znate, sve je ovo važno - hrana i municija su najvažniji. Ako to ne riješimo, mi se možemo razići. Ušetaće nam ovdje u grad.

JERKO DOKO: Ja upravo to kažem.

IZETBEGOVIĆ: Dajte da to radimo, da to riješimo. Imamo van BiH spremljene kontingente oružja i hrane. Ogromne količine...

DOKO: Ali ne može iz Visokog dovde doći.

IZETBEGOVIĆ: Pazite, to treba riješiti. Ogromne kontingente hrane i oružja imamo gore van BiH. To sam sada kad sam išao tamo uredio. Naime, uradio sam nešto na tome prije nego što sam krenuo ovamo. To je jedan posao koji sam obavio. Ali sam sada dobio izvještaj kad sam bio u Lisabonu da je to pripremljeno. Dogovorio sam dolje da se na neki način to propusti. To je potrebno uraditi i to je ono na čemu treba danas da radim ovdje. Dajte da to obavimo. Treba osigurati prolaz, ima prolaz kuda bi se to moglo da učini.

DOKO: To je dobro.

ABDIĆ: Sad je ovo pitanje pregovora sa armijom u okviru toga. Dajte da to prekinemo.

IZETBEGOVIĆ: Da li danas predstoje pregovori sa armijom ili ne? Bili su premješteni sa danas na popodne.

HAJRUDIN SOMUN: Ja sam njima prenio što je rečeno - da će biti vraćeni oni zarobljenici. Da mogu da dođu general Mekenzi i Aksentijević i da će biti promatrač Evropske zajednice. Da će im se pridružiti predstavnici TO, čuo sam telefonom kad oni s Aksentijevićem razgovaraju. Samo je pitao MUP može li poslati jedna kola pratnje da ih doprati dovde. Rekao sam - može, ali da prestane iz kasarne `Maršal Tito`pucnjava.

IZETBEGOVIĆ: Kakvo je stanje tih ljudi. Šta će oni vidjeti kad dođu tamo?

SOMUN: Oni traže garancije. Ja sam rekao - dajemo ih. Kažu, zar se neće ponoviti kao sinoć? Rekao sam - garantujem.

IZETBEGOVIĆ: Dobro to. Kakvo je sad stanje? Oni će doći u tu salu. Šta će oni vidjeti tamo, to pitam?

EFENDIĆ: Odlično. Dva-tri su povrijeđena.

MILE AKMADŽIĆ: Može li se tim ljudima išta ponuditi koji su rekli da bi se vratili u vojsku. Da se izjasne.

ALIJA DELIMUSTAFIĆ: Jedan se vratio.

AKMADŽIĆ: Ali, da ne ide tih 30 tamo? Može li se s njima porazgovarati?

JURE PELIVAN: Jesu li ti oficiri?

DOKO: Građanska lica i vojska.

IZETBEGOVIĆ: Ima puno građanskih lica, stanovnika. To je minimalno 33 da se vrate.

ABDIĆ: Nemoj da otvaramo raspravu, ljudi. Samo ostaje ovo sa armijom.

IZETBEGOVIĆ: Slušaj, veliki je uspjeh da se oni uključe. Prihvatili da, kažu, da ostane.

ABDIĆ: Može li se sad reći kad su pregovori s armijom? Po meni je ovdje, da se ne sastajemo više na sjednici. Ja imam prijedlog. Sa armijom da dogovorimo ko ide na pregovore s Armijom.

IZETBEGOVIĆ: Da ne duljimo, da se konačno odlijepim sa ove stolice. Nema kraja problemima. Neka, kontakti sa UNPROFOR-om. Kad oni kažu i ako to danas bude - sazivamo na hitnu sjednicu, odredićemo. Uglavnom ne može niko otići na svoju ruku tamo.

EFENDIĆ: Neka nam bar daju toliko civila, nemojte da dajemo badava oko pregovora, ako Boga znate. Neka nam bar civila daju toliko.

SOMUN: Ne znam, mi smo samo postavili...

ABDIĆ: Predlažem da ide Efendić pa može sjesti s Aksentijevićem.

DELIMUSTAFIĆ: Aksentijević je obični referent, ništa od njega.

SOMUN: Ja sam samo postavio oficira za vezu.

DELIMUSTAFIĆ: Treba obustaviti paljbu.

EFENDIĆ: Oni su naši zarobljenici, mi ćemo odrediti.

KLJUIĆ: Molim vas, ko bude išao tamo, obavezno je da se kaže Mekenziju da se prekine paljba, jer je jednostrana.

DELIMUSTAFIĆ: Ne možemo ih propratiti odozdo dok pucaju, ne možemo garantovati.

ABDIĆ: Neka Kukanjac naredi da prestane paljba. Neka on naredi, oni pucaju, reci, iz kasarne `Maršal Tito`.

PELIVAN: I iz Zagrebačke.

ABDIĆ: Iz Zagrebačke, sa Vraca, sa svih mjesta. Neka naredi. Puca se sa tenka, reci.

KLJUIĆ: Dobro, zna on to. Molim vas, da vam kažem. Trebalo bi sada - moraćemo u našem daljem radu odrediti jednog portparola Predsjedništva, ko će dogovoriti koji će izlaziti. Predložio bih da malo smanjimo, ovo je bila izuzetna situacija, Alija je bio tamo itd. i mi smo se pojavljivali. Ne iz dobre volje, nego i sticajem okolnosti u javnosti. Treba obaviti, Kemo, razgovor sa TV. Ne smije TV ko sinoć, Puljić dovodi Kukanjca, itd. Tu moramo malo spustiti TV i mi ćemo odrediti jednog portparola. Dok ne odredimo, danas treba u dva sata, na međunarodnoj konferenciji, malo treba da ohladi i Karić sa onim izjavama. Molim vas, treba neko da rezimira ovo što smo danas radili da vidi s predsjednikom šta se može sada saopštiti. Pošto je rečeno u 11 sati da će biti sjednica Predsjedništva. Rečeno je na Radiju.

IZETBEGOVIĆ: Da vidimo šta ćemo iznijeti u saopštenju Predsjedništva od ovih 77 pitanja koje smo danas ovdje načeli? Šta ćemo od zaključaka iznijeti, šta smatramo bitnim od zaključaka da iznesemo. Mislim da je ovo jedino što je hitno pitanje, a to je da je BiH praktički u stanju agresije, agresori su ti i ti, itd. I ne znam šta smatrate? (Nastaviće se)

IZETBEGOVIĆ: Pazite, to treba riješiti. Ogromne kontingente hrane i oružja imamo gore van BiH. To sam sada kad sam išao tamo uredio. Naime, uradio sam nešto na tome prije nego što sam krenuo ovamo. To je jedan posao koji sam obavio.
Pa još malo

IZETBEGOVIĆ: Pazite, to treba riješiti. Ogromne kontingente hrane i oružja imamo gore van BiH. To sam sada kad sam išao tamo uredio. Naime, uradio sam nešto na tome prije nego što sam krenuo ovamo. To je jedan posao koji sam obavio.
bach

#729 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bach »

.
and

#730 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by and »

taman kemo popustio,dođe alan ford :mrgreen:
bach

#731 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bach »

and wrote:taman kemo popustio,dođe alan ford :mrgreen:
Image

Rekoše Alijini logističari...
and

#732 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by and »

bach wrote:
and wrote:taman kemo popustio,dođe alan ford :mrgreen:
Image

Rekoše Alijini logističari...
znači oni su počeli rat :roll:
dječak sa šibicama

#733 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Pazi Dilermustafica... ministar unutrasnjih poslova :-)

O jebote...
uglavnomja

#734 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

eto niko ne zna kako je poceo rat i zasto i ko ga je poceo i ko je imao ukopane tenkove oko oko sarajeva :zzzz:

a ovo jeste parola logisticara, oni su upravo ovako docekali mir i nastavili po istom receptu do dans. a i dalje ce ...
uglavnomja

#735 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

dječak sa šibicama wrote:Pazi Dilermustafica... ministar unutrasnjih poslova :-)

O jebote...
i onda neko pita kakve je kvalifikacije imao juka :D
dječak sa šibicama

#736 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Juka je Dileru razjebao biznis u Delminijumu, ako se ne varam?

Mozda PM72 bolje zna, ako je bio dole na liniji, ali tako sam cuo.

Ili je i Juka saradjivao sa njima, ko ce znati. Trgovalo se tada sa Ilidzom, preko Ilidze, Kiseljaka, ali ko je tada bio ministar MUP-a hej, Alija Delimustafic :-) i Momo Mandic zamjenik... dobro je iko prezivio taj rat, kakvi su ljudi bili na clenim funkcijama.
bach

#737 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bach »

O Juki Prazini

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/FE ... 18687.html

Magnetofonski snimak 172. sjednice Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, održana 24. oktobra 1992. godine (1) Sjednica je počela u 13 sati. Sjednicom je predsjedavao Alija Izetbegović, predsjednik Predsjedništva

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Dobro. Ima li ovdje pitanja? Vi znate kakva je naša uloga. Mi samo viziramo ovo konačno. Sve je to raspravljeno, razmotreno. Jedino ako imamo nekih dilema. Izgleda da nema. Tačka 2 na glasanje. Ima li ko protiv? Nema niko. Usvojeno. Tačka 3. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o dopuni statuta za proizvodnju prenosa i distribuciju električne energije. Ovdje se radi o dopuni djelatnosti "Elektroprivrede" koja se ogleda u davanju ovlašćenja za uvoz i izvoz električne energije, rezervnih dijelova repromaterijala i opreme. Potrebno je da damo saglasnost dopuni statuta "Elektroprivrede BiH" kako bi mogli efikasno da rade. Imate li ovdje kakvih pitanja? Vlada, kako kaže, Avdo, pozitivno se odredila o tački 3. Ima li ko protiv? Nema niko. Usvojena tačka 3.

Tačka 4. Sad su materijali Komisije Štaba Vrhovne komande o utvrđivanju odgovornosti Jusufa Prazine. Iz izvještaja, ovo je dakle dostavljeno o razrješenju Juke Prazine, člana Glavnog odbora Vrhovne komande. U materijalu su navedeni njegovi postupci koji ne priliče starješini oružanih snaga. Ako treba neka objašnjenja dodatna može dati ovdje prisutni načelnik štaba, Sefer Halilović. Imamo li ovdje šta? Dakle, riječ je o razrješenju Juke Prazine svojstva člana Štaba Vrhovne komande. Izvolite. Ima li ko kakvih pitanja ovdje? Prije svega, je li Juka Prazina na slobodi ili u zatvoru? Na slobodi, dobro.

MIRKO PEJANOVIĆ: Nisam u toku, pa bih molio samo ako može presjek jedan gospodin Sefer.

IZETBEGOVIĆ: Možda bi najbolje bilo da pijemo kafu dok pročitaš "Oslobođenje".

PEJANOVIĆ: U nekoliko rečenica da kaže šta je osnovni razlog za pokretanje, odnosno donošenje ove odluke. Samo to.

SEFER HALILOVIĆ: Sve piše na dvije stranice.

IZETBEGOVIĆ: Njegovo nedolično postupanje, koliko sam mogao razumjeti, uz napomenu da je on bio pritvoren, ali da je dolje rečeno kako sam ja dao nalog za njegovo pritvaranje. Možda bih i dao nalog, ali ja nisam dao takav nalog. Ovaj kad ga je pritvarao rekao je da sam ja rekao da se pritvori. Ja sam bio na terenu i ne znam. Naime, znam da ima nekakvih problema s njim, ali nisam rekao da ga pritvore. Nisam utvrđivao ima li razloga. Razloga je, vjerovatno, bilo.

HALILOVIĆ: U materijalu ima izvještaj komandanta grupe iz Konjica, naime, on je otišao iz Sarajeva sa motivacijom, odnosno uz znanje i mogućnost koju smo mu stvorili da ode predsjednik Vlade i ministar Mahmutčehajić. Da odu iz Sarajeva s namjerom da liječi sebe i suprugu. Nakon toga, nekoliko dana je boravio u Zagrebu gdje je opet na vrlo bučan način davao neke intervjue stranim i domaćim novinarima gdje sve živo optužuje za nesposobnost, za neefikasnost itd. Nakon toga, pod nekim dosta čudnim okolnostima, se obreo u Njemačkoj i počeo da ide od mitinga do mitinga gdje se predstavljao kao heroj, oslobodilac ranjen u borbi itd. i sakupljao sredstva da dođe i oslobodi Sarajevo. I nakon toga se pojavio, od zadnjeg boravka u Kelnu kad smo dobili informaciju da je u Kelnu do Igmana za manje od 24 sata. Da bi ovdje komandant grupe, kao što piše u materijalu, dana 16.10. oko 14.30 pojavio se bez prethodne najave i saglasnosti sa Glavnim štabom u Komandi TG Igman Jusuf Prazina u pratnji sa osam lica, koja su zauzela borbene položaje, način okupiranja komande na čelu sa Jukom i tražio Ediba Šarića s obzirom na to da je Šarić bio odsutan itd. primila ga je gospođa Mira kojoj je on psovkom "srpska kurvo" udario kundakom u glavu. Neposredno poslije toga pojavio se i Edib Šarić koji je odmah bio napadnut od naoružanih lica na čelu sa Jukom i Juka je sa pratnjom preuzeo komandu TG Igmanu upućujući raznorazne pogrde na račun prisutnih lica. Komandant grupe Hajrudin Hasanović za razliku od ostalih je s njim pokušavao uspostaviti kontakt, kontaktirao je sa dužnim poštovanjem, priznavao ga za komandanta, uvažavajući ga verbalno, a ponašajući se kao da je sam komandant. Pored fizičkih maltretiranja, Juka i njegovi ljudi su pucali iz raznoraznih pješadijskih oružja uključujući i mitraljez. Sutradan oko hotela "Mrazište", gdje je smještena Zukina jedinica, to je jedna druga jedinica gore, i otvorena koncentrična vatra iz više pravaca od nepoznatih počinilaca, postoji osnovana sumnja da su to izvršili pratioci, ljudi Juke Prazine. Neposredno iza toga saopšteno je da ljudi iz pratnje Juke Prazine napadaju komandu Taktičke grupe na Mrazištu. Imenovani je te večeri osobno napao i komandanta samostalne jedinice Seju Rekića udarajući ga po lijevoj strani lica. Pored ostalih, imenovani je i fizički napao Bakira Alispahića, pomoćnika komandanta za bezbjednost, a koji je prije toga bio komandir specijalne Jukine jedinice. Na osnovu svih dojava itd. onda je on, komandant taktičke grupe naredio da se on uhapsi da se i privede. On je priveden i u toku noći u Konjicu. Saslušan je tamo i nakon toga pušten do detaljne istrage. On u svojoj izjavi priznaje, ima izjava ovog materijala, da se nedolično ponašao ne baš ovako precizno i tačno kao što ovaj piše, ali priznaje da je došao gore, da je bio neispavan, da je bio umoran, da je bio pod psihičkom tenzijom, krenuo na pomenuto mjesto. Tek kad je došao gore, prvo je svratio kod Zukinih ljudi, pozdravio se, čestitao im na njihovim uspjesima, potom krenuo u hotel "Borik", ušao u te prostore i u takvom stanju pitao gdje je Šarić, kako bi s njim sredio neke privatne nesporazume. Pritom sam se zaista nedolično ponašao, odnosno došlo je do fizičkog obračuna. Izjavljujem da je prema meni tog momenta bio korektan valjda cijeneći moju funkciju, itd. U sklopu ovog događaja bilo je i drugih ispada prema izvjesnoj Miri iz TG 1. On uglavnom priznaje ovo što je bilo. Na osnovu toga ja sam svojom naredbom odredio Komisiju sastava (ima ovdje: Stjepan Šiber, Kerim Lučarević i Mušir Brkiž, načelnik pravne uprave). Oni su sve proučili, kompletnu dokumentaciju. Imate ovdje u materijalu i piše izvještaj

Neosporna je činjenica da je Jusuf Prazina od prvog dana rata u Sarajevu i u BiH ispoljio hrabrost i umješnost u organizovanju grupe za borbu protiv agresora. Na zarastanjem tih tzv. Igmana postepeno je gubio kontrolu i moć nad njima, nad istima rukovođenje grupama totalno zapostavio tako da su bili prepušteni sami sebi. Iz toga proizilaze razni ekscesi i pljačka društvene i privatne imovine. Krajem maja 1992. godine u više navrata počeo se ponašati Juka Prazina nasilnički, nedolično čovjeku koji treba da se bori za pravnu državu i njeno oslobođenje. To se očitavalo u istupu na ulicama, među stanovništvom i u naseljima. Poslije prihvatanja Jukinih Igmana u sastav specijalne brigade Oružanih snaga izdavanje naređenja prilog br. 1 i 2 prijedloga i naredbe Predsjedništva, nastavljeno je isto ponašanje, ali više ne pod okriljem MUP-a nego oružanih snaga. Naređenje priloga br. 1 i prilog br. 2 su pospješili i podržali bahato ponašanje Jusufa Prazine, jer u tački br. 1 oba dokumenta Jusuf Prazina je postavljen na tri dužnosti, svojevremeno, što nije evidentirano niti moguće ni od jedne armije. Naime, jedan čovjek može biti ili komandant jedinice ili član Glavnog štaba ili nešto drugo, ali nikako ne može imati tri dužnosti. Ta činjenica da on obavlja tri dužnosti mu je davala poseban motiv i snagu, te je na svaki način želio medijsku promociju, reklamu ličnosti, itd. Imate to u materijalu. Ja samo čitam to što imate pred sobom. četiri, "Jusuf Prazina je bez odobrenja načelnika Štaba napustio državu BiH, pa po svim propisima se može smatrati dezerterom". Peto, "Jusuf Prazina je bez ovlaštenja otišao u Konjic i na Igman i pokušao da na neprimjeren način napravi razdor u jedinicama oružanih snaga". Šesto, iz razgovora koji je obavljen 17. i 18.10.1992. godine sa komandirima jedinica i komandantima specijalne brigade Oružanih snaga Hadžimehmedović Farukom došlo je do sljedeće konstatacije (to se razgovaralo sa komandirima njegovih jedinica): Jukini borci su dali njemu zakletvu, a ne narodu i državi. Da su pravnici Juku površno savjetovali da Juka na Igmanu je htio nasilno da zauzme komandu taktičke grupe, da su mnogi komandiri radili Juki iza leđa i po svome, da su mnogi komandiri izjavljivali "Dabogda ga snajper pogodio", da su pojedini komandiri tek oko 15.10. poslije organizovanja akcije saznali šta im je zadatak u odbrani države i grada Sarajeva, da neće dozvoliti veliko suđenje Juki Prazini, da treba sačuvati dostojanstvo Jusufa Prazine, da se napravi istraga zbog čega je Juka napravio ispad na Igmanu. Iz dokumentacije prilog br. 5 "Jusuf Prazina priznaje da se na Igmanu nedolično ponašao i da je došlo do fizičkog obračuna. Imajući u vidu naprijed navedene zasluge i ekscese, propuste Jusufa Prazine, Komisija iznosi prijedlog: da se ukine naredba Predsjedništva RBiH - Prilog br. 2 o postavljenju Jusufa Prazine istovremeno na tri dužnosti. Jusuf Prazina treba da ostavi pismenu izjavu načelnika Glavnog štaba koju će isti razmotriti i nakon toga donijeti odluku o daljem toku postupka. Nakon pribavljanja svih pravno relevantnih dokaza o kompletnom događaju na Igmanu, načelnik Štaba odlučiće o preduzimanju zakonom propisanih mjera i sankcija." Usput samo, ja sam naredbom naredio da se ta stvar - da se formira komisija, dao nadležnost vojnom tužiocu i vojnom sudiji u Konjicu i oni će dalje tu stvar voditi. Ono što je incident na Igmanu. A ovo je prijedlog Komisije koji ja podržavam i moj predlog je samo da Predsjedništvo RBiH donese odluku o poništenju naredbe o rasporedu i postavljenju gospodina Jusufa Prazine na dužnost u jedinicama Armije RBiH.

PEJANOVIĆ: Hvala. Da li ovo može izazvati poremećaje koji ne mogu biti kontrolisani ili mogu izazvati štetu koja se sada može izbjeći bar odgađanjem njegove smjene. Imamo u vidu situaciju u Republici. To su dva pitanja. A treće je jedno pitanje kao komentar - malo me muči što se čovjeku o kojemu smo imali superlative nakon mjesec-dva imamo ovakve ocjene. Negativna saznanja. A riječ je o ljudima koji su komandovali velikom broju ljudi, što znači da negdje nešto nije bilo u redu u odnosu prema tom čovjeku ili spoznaje o tom čovjeku. Ali, dobro, rat je i on proizvodi gore situacije. Toliko.

HALILOVIĆ: Prvo, nalazi se sad na Igmanu i prema saznanjima koje mi sad imamo gore se ponaša uglavnom korektno.

PEJANOVIĆ: U pritvoru slobodan, u aktivnostima-neaktivnostima, šta radi?

HALILOVIĆ: Nije u pritvoru, slobodan je. Ima jednu svoju jedinicu. Nekakav Nisko je komandir te njegove jedinice sa prostora Hrasnice. Ima dvadesetak ljudi gore sa sobom. Za Nisku postoje indicije da je počinio više krivičnih djela na prostoru Hrasnice, Sokolović kolonije, Igmana, itd. Dakle, jedna grupa kriminalaca koja je zajedno s njim.

IZETBEGOVIĆ: Koliko njih ima?

HALILOVIĆ: Otprilike dvadesetak. Drugo, da li će izazvati poremećaje. Tu noć kad su oni saznali, ovdje je u Sarajevu rečeno da je uhapšen po mojoj naredbi, a dolje je rečeno da je po vašoj naredbi. To je sad manje bitno. Oni su, jedna grupa njih (pokušavamo da dođemo do imena koja je to grupa) su ušli ovdje u Predsjedništvo, čak su ušli u kabinet predsjednika. Ja sam naredio načelniku Uprave bezbjednosti istragu da se tih pet ljudi uhapsi koji su vršili ovdje oko Predsjedništva. A drugih pet, jača grupa jedna je ušla u Televiziju Sarajevo, a svi Igmani, kako ih on zove preko radio-sredstava su bili dobili puni stepen pripravnosti i u tim kontaktima preko radio-stanice su rekli samo da vide o čemu se radi i svi idu na određeno mjesto, na jedno mjesto. To znači cilj je bio ili Predsjedništvo ili Glavni štab. Nisam uspio saznati šta. Nakon toga, mi smo s njima razgovarali. Ja sam im vrlo jasno rekao da ukoliko budu nastavili da se ponašaju tako, da će biti ta njihova pobuna skršena silom oružja. Nakon toga, u tri-četiri navrata ova jedna komisija, pa druga komisija, pa smo razgovarali s njima i rekli im - komandant brigade ovaj Fahrudin o kojem se govori ovdje u slučaju neizvršenja bilo kakvog naređenja, ne može se više dozvoliti javašluk i ponašanje kako kome padne na pamet. Ja imam tu kompletan materijal o tim postupcima njegovih jedinica i jedan dan se tome mora stati u kraj - kad to je stvar procjene.

PEJANOVIĆ: Sefere, oprostite, ko sad komanduje njegovim jedinicama?

HALILOVIĆ: Ima komanda brigade koju sam ja postavio svojom naredbom.

PEJANOVIĆ: Jesu li oni podvedeni pod tu komandu? Jesu li razvlašćeni od njega?

HALILOVIĆ: Uglavnom jesu. Ja mislim da 80% jeste. Onaj Kruško koji je bio, koji je ušao sa svojom grupom u TV on je uspio da se probije i pobjegao je gore zajedno s njim na Igman. Ima još jedan koji je ostao, koji je dosta arogantan, to je Sejo, on mu je šef još jedne jedinice. Ovo ostalo mislim da ne bi trebalo biti problema. Ali na sastanku s komandantima brigada, njima su komandanti brigada jasno rekli, ako nastavite da se ponašate tako kako se ponašate, u borbi ne učestvujete, kradete, maltretirate narod, građane itd. bićete razoružani po cijenu sukoba. Dakle, mi smo na sukob u svakom slučaju pripravni. E, sad, pitanje je sada između to dvoje šta? Mi smo odlučni da uradimo ovako kako smo počeli i popustiti nećemo po ne znam koju cijenu.

PEJANOVIĆ: Pošto je na izvjestan način odgovor na pitanja, ja molim da malo sačekate. Ja se osjećam nedovoljno kvalifikovanim za savjesno odlučivanje o ovom problemu, sad čujem u odgovoru na ovo da su pokušali to što su pokušali. To treba biti informisan. Ali, naslućujem malo da bi u ovom času donošenja odluke moglo imati štete u javnosti, pa i posljedica u nekim mogućim razračunima i obračunima tu oko Sarajeva i u Sarajevu, a mi moramo smirivati druge. Razmišljam samo o uputnosti vremenskog odlaganja donošenja ovakve odluke. Ne dovodim u pitanje autoritet i razloge prijedloga koji je formirao štab. Razmišljam na ovaj način i time sad završavam.

(Nastaviće se)
dječak sa šibicama

#738 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Sere i Sefer, njegovi sandzosi su cijelo vrijeme vodili rat sa Jukom oko uticaja i moci.

Na kraju krajeva, Zukini ljudi ili Zuka licno (ratni zlocinci iz Trusine i Uzdola, uzgred receno) prosvirali su Kruski glavu iz magnuma na Igmanu.

Sve je to Seferova/Ganiceva sandzacka linija, ciji repovi se i danas vuku u vidu njegovog PR-a Scepe Radoncica, i doticnog Zuke cijim se saborcima, a i njemu, sudi zbog ratnih zlocina.
PM72

#739 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Rahmetli Juka nije podnosio Sefera jer je bio sandžaklija.Po mom mišljenju,Sefer je imao muda,gard i znanje za komadanta ali nije imao vojsku da može pokazati svoju umješnost.Juka se bojao Vikića i jedino je pred njim uzmicao.

Šverc i lopovluk u Delminijumu su prekinuli Jukini ljudi i policija samo su dirnuli u osinjak.VRS je napravila kontru sa tenkovima i pragama a ostatak priče znate.U Delminijumu (motel na Stupu) su sjedili svi ,od Tome Kovača sa Ilidže (načelnika srpske policije),Joze Leotara pa do sitnih švercera i profitera.Tu su vršeni dogovori i talovi,prenošene informacije komandi VRS od strane stupskog HVO-a o stanju u gradu,razmještaju i sastavu jedinica Armije BiH i MUP-a.Sumnjam da je Juka lično dolazio u taj motel,barem mi se niko od njegovih nije hvalio.I pojedinci iz vrhova Armije i MUP-a su tamo išli na dogovore sa srpskom stranom u vezi razmjena (znam jedan slučaj) i to tako što dođu i jedni i drugi bez naoružanja jer je kao HVO policija održavala red. :-) Predaš njima pušku pa ideš u restorana a on krcat robom ko u najbolje prijeratno vrijeme.

I nije Zuka ubio Krušku.Ubio ga je njegov vojnik koji nije imao ni 18 godina.
AEQ_77

#740 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by AEQ_77 »

PM72 wrote:Rahmetli Juka nije podnosio Sefera jer je bio sandžaklija.Po mom mišljenju,Sefer je imao muda,gard i znanje za komadanta ali nije imao vojsku da može pokazati svoju umješnost.Juka se bojao Vikića i jedino je pred njim uzmicao.

Šverc i lopovluk u Delminijumu su prekinuli Jukini ljudi i policija samo su dirnuli u osinjak.VRS je napravila kontru sa tenkovima i pragama a ostatak priče znate.U Delminijumu (motel na Stupu) su sjedili svi ,od Tome Kovača sa Ilidže (načelnika srpske policije),Joze Leotara pa do sitnih švercera i profitera.Tu su vršeni dogovori i talovi,prenošene informacije komandi VRS od strane stupskog HVO-a o stanju u gradu,razmještaju i sastavu jedinica Armije BiH i MUP-a.Sumnjam da je Juka lično dolazio u taj motel,barem mi se niko od njegovih nije hvalio.I pojedinci iz vrhova Armije i MUP-a su tamo išli na dogovore sa srpskom stranom u vezi razmjena (znam jedan slučaj) i to tako što dođu i jedni i drugi bez naoružanja jer je kao HVO policija održavala red. :-) Predaš njima pušku pa ideš u restorana a on krcat robom ko u najbolje prijeratno vrijeme.

I nije Zuka ubio Krušku.Ubio ga je njegov vojnik koji nije imao ni 18 godina.

I te kako je Juka sjedio u Delminijumu,tu su se vrsile i razmjene i izlasci iz Sarajeva.1000 dm po glavi za izlazak neke informacije koje su tada kruzile da je za Hrvate i Srbe bilo po 500dm.A sve se to dogovaralo u A fazi blizu studenstskih domova trg merdjunarodnog prijateljstva mislim da je nekad bila prodavnica za pisace masine.Tu smo uhapsili aktere razmjene a cetiri dana se sakrivali u podrumu da ih mozemo uhvatiti.Bili su oprezni na sve sumnjivi..Zaboravio si spomenuti Velimira Marica glavnog za te stvari na stupu.A Branislav Berjan je platio da mu se zauzmu doglodi i on je ubio Bagarica mislim da je i podignuta optuznica protiv njega.
zateznistub

#741 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by zateznistub »

Zbog par likova ova tema počinje da mi izaziva nagon na povraćanje
dječak sa šibicama

#742 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Ne znam ciji je Delimustafic bio covjek, ali i nakon rata je granao "poslove" preko BH banke i Ceneksa, dobro je poznato da mu je Celo Bajramovic bio jedan od "tjelohranitelja", kao i to da je Saja bio njegov pajdas.

Klasicna mafija.

I Nisko je nakon rata bio njegov covjek.

A onda je pao...
kosava

#743 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

Sve je to bilo nesposobno, cuj pripremio senilni dedo oruzije nakon sto je rat poceo a eto to je negdje tamo vani ???? :roll:

Sto se tice prodaje oruzija, Dozer lako je JNA bilo djelit kada su poceli kao sto sam napisao jos '90 izdavat bestrzajce na revers :shock: a kod nas je problem bio u osnovi sa pocetnim kapitalom, nije niko mogao uzeti drzavne pare pa otic i kupit oruzije sem nesto novijeg naoruzanja za policiju, pa su pare posudjivane uz kamatu od privatnih lica i to manje vise svaka carsija za sebe, onda se oruzije kupovalo po Hrvatskoj i Opresinim i kamionima pekara i mljekara ( npr. Sarajevska mljekara je dostavljala proizvode od Bos. Broda do Zvornika, Zenicka Pekara dostavljala hljeb za pola Bosne itd. Opresa dostavljala stampu iz Sarajevo) pa onda se u povratku za Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, natovari oruzije na kamion koje je kupljeno u Hrvatskoj i uskladisteno kod povjerljivih ljudi na Bosanskoj strani i onda oruzije ide u dalju distribuciju,
Posto se morao vratiti pocetni kapital oruzije se prodavalo i to npr. kalas placen u Hrvatskoj 500 Njemackih Maraka se preprodavao po 1500 do 2000 maraka tako da se onom privatnom licu koje je kreditiralo orginalnu kupovinu vrati 600-700 njemackih maraka to jeste 100-200 maraka na svakih 500 maraka koje su dali za orginalnu kupovinu jer ti su ljudi rizikovali prvo da budu uhapseni za krijumcarenje oruzija, da novac ili kupljeno oruzije bude zapljenjno i da izgube pare. A onda se trebalo od 900 do 1300 maraka koje su ostale kupit po dva kalsa jedan za dalju prodaju jedan da se da patriotima koji nemaju 1500 dm da kupe kalash. Sada drugi je par zepica sto su "Alijini logisticari" gledali da utuse svaki kalas nedo bog da su metka kome dali dzaba. :evil:

Za mladju raju nisu plate bili tako visoke ko danas da svako imao par hiljada maraka u steku.
Oligarh

#744 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Oligarh »

Faletići! To je bilo pitanje svih pitanja na početku rata u Sarajevu.
Ako se neko nekada bude bavio jednom ozbiljnom historijografijom za početak rata u Sarajevu, to pitanje bi moglo biti jedno od krucijalnih. Ko je dozvolio izvalaćenje silnog oružja TO 4 gradske opštine. Selim Hadžibajrić se ko fol udarao u prsa kada je gledao kako konvoji izlaze iz objekta. Sa tim oružjem situacija bi bila dijametralno suprotna na frontu Sarajeva.
kosava

#745 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

Oligarh,

a ko je to mogao uzeti Faletice, sa kojom vojskom?
muha_sa

#746 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by muha_sa »

shake69 wrote:
Sarajmen wrote:Pusti ih bolan, neka se nađu. Ono što je za nekog' ''alanfordovski'' , za mene je terorizam, ili blago rečeno otmica Predsjednika jedne međunarodno priznate države, što je Republika Bosna i Hercegovina tada i bila. Oni koji su zapamtili ubistvo Gadrovića 1 marta 1992 , a što da budem vrlo jasan oštro osuđujem , paćenici ne zapamtiše ubistvo Rame Bibera 2. marta 1992 u 14 sati, radnika GRASA na osiguranju i održavanju trebevićke žičare. Ili onog maloljetnog Demirovića pred haman kućnim pragom na Kobiljoj Glavi isti dan u 18 sati.

Paćenici su to , još se traže... još od tog 3 maja 1992 im je vuna u ušima što šeher a samim tim i država ne pade .

Paćenici su to...pusti ih bolan.
Ili Senada Secerovica, sekretara SDP BiH, na pravdi Boga ubijenog na Bistriku, od strane rezervista JNA. Izresetali ga u autu kao najgoreg mafijasa a covjek posao majci! :(
i ubistvo onog djecaka sto je ubacivo loptu u kos na igralistu u blizini marsalke.

znam ja nas jebo nas--lako je sad naprdivat i pametovat nakon hejbet godina
bach

#747 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bach »

Image
uglavnomja

#748 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

uvodni post:
Eborg wrote:Pozdrav,

Mislim da ova tema vishe ide ovdje jer se tiche ljudi a ne historije pa bih zamolio moderatore i administratore da to uzmu u obzir. :sax:

Ajde,mozhda chujemo i neshto zanimljivo. :thumbup:

za ove koji se gadjaju patriotizmom (a ko nije s njima namah je antipatriota) nije tema ono sto gugl izbaci za 0,0001 sekundi nego ono cega nema u istoriji. ono kako smo MI dozivjeli rat u nekim trenucima.

mogu shvatiti da je nekome juka ili celo bio tito, pozitiva, alija najbiolji politicar i vojskovodja na planeti ikada. sve je stvar percepcije. ali otuzno prozivanje ljudi koje govore ono sto sto znaju i sto su vidjeli pacenicima i indirektno antipatriotama je :roll: .

tema nije otvorena da bi se ponavljala mantra srbi vaki naki, a mi zlatni, a zrtve ....

zna se sta u ratu ispliva na povrsinu. nisu ni bosanci drugaciji od ostalih ljudi.
hocemo li se praviti da nije bilo juke? da je juka 92. dosao tobe i postao dobar i posten? prodavnice se same opuhale? razni delimustafici bili ministri? da su vladi bili ljudi dorasli situaciji?

kome se nije desilo ono stojis u redu sa karnisterima za vodu, -15, lede se mokre rukavice, cekas sat vremna, slab pritisak, kad dodje golf 2 pun kanti i izadje hrmpalija sa utokom - sad se toci vodi za ministra kuntu kuntica (ali jedno 6 puta, za ministra, za pomocnika, za kuharicu, za sofera, za kuntinu mater ... :roll: ) i ti se poklopis cekas jos sat dva na otvorenom, cekas granatu, kontas ima li snajpera do kuce, smrzlo se gofno u tebi ... a ides u ledenu kucu bez hrane - :run:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#749 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

uglavnomja wrote:
kome se nije desilo ono stojis u redu sa karnisterima za vodu, -15, lede se mokre rukavice, cekas sat vremna, slab pritisak, kad dodje golf 2 pun kanti i izadje hrmpalija sa utokom - sad se toci vodi za ministra kuntu kuntica (ali jedno 6 puta, za ministra, za pomocnika, za kuharicu, za sofera, za kuntinu mater ... :roll: ) i ti se poklopis cekas jos sat dva na otvorenom, cekas granatu, kontas ima li snajpera do kuce, smrzlo se gofno u tebi ... a ides u ledenu kucu bez hrane - :run:
ne jednom vec desetine puta....
samo cu navesti jedan primjer ,juni/juli 1992.cekao u redu za vodu ,osnovna skola na trgu heroja .kad s bijelim caddy-jem bojovnici HVO-a dofurase i umjesto normalnim putem da udju ,preskocise preko jednog visokog ivicnjaka ,oderase karterom,pragom i podom...vidim ja poce gorivo curiti...izadjose dvojica (bolje reci ispadose) mrtvi pijani i pobacase sve buradi i rastjerase sviju kao sad mi tocimo za jedinicu vi cete sacekat...ljudi se malo pobunise al brzo usutise jer su obojica zapasani s pistoljima.ja ovom brki sto je vozio dobacim curi ti nafta,prekinuo si cijev od goriva.sta ti znas kaze ,dobro reko sagni se malo pa ces vidjet sta ja znam...jedva se sageo i kad je ugledao da mu visi cijev odmah sjede i za kljuc da pali.kad je upalio auto mu radio 40 sec dok nije potrosio naftu iz filtera i ugasi se ...svi ostali gledaju blijedo.reko hoces da ti ja to popravim ali da mi naspete vode da ne cekam :)
odmah uzeo sve moje kanistere i toci i kaze popravljaj to ako znas da se mozemo vratiti.ja im nastiklao cijev ozracio i upalio ,nasuli mi vodu,i umalo opet istim putem preko tog ivicnjaka ne odose :lol: :lol: :lol:
Last edited by bitanga_sa_otesa on 20/12/2014 16:45, edited 2 times in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#750 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

dupli
Locked