Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post Reply
palermo

#726 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

popajic wrote:Pa,zato Palermo,sto lopta niti cita niti diskutuje napisano,odbacuje SVE u startu,pri tom neosnovano vrijedja.
Nije to valjda cilj ovih nasih diskusija/razgovora ?
Zoveš ovo razgovorom ??? ....hm, meni više liči na monolog isfustriranih ljudi.............al eto, umjesto lopte ja ću da odloptam sa ove teme :D. Teško je neprestano slušati nečije monologe
zonbirile

#727 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

@palermo

pa čim nije po vašem vi odete.Nemoj misliti da je kome žao samo konstatujem.Ne bi bilo loše da počnete bloggati,pa ko vas čita,čita,nema diskusije.
palermo

#728 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

zonbirile wrote:@palermo

pa čim nije po vašem vi odete.Nemoj misliti da je kome žao samo konstatujem.Ne bi bilo loše da počnete bloggati,pa ko vas čita,čita,nema diskusije.
Imaš pravo, sa tobom niti želim diskutovati,niti me uopšte briga za to što misliš.A imaš dovoljno ovdje pajtaša sa kojima možeš dijeliti misli, i gdje možete jedni druge bodriti. Sa srećom i tebi i tvojim pajtašima.Naravno da ti nije žao moga učešća u "diskusiji", bilo bi mi krivo da jeste.
lopta

#729 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by lopta »

popajic wrote:Pa,zato Palermo,sto lopta niti cita niti diskutuje napisano,odbacuje SVE u startu,pri tom neosnovano vrijedja. Nije to valjda cilj ovih nasih diskusija/razgovora?
A molim te sta reci na ovakve iznesene lazi i nebuloze, Alija stvarao islamsku drzavu jer je poginule borce nazivao sehidima??!!! :roll: :roll: :roll: Zar treba ozbiljna polemika kod ovoga ili Alija i Haris davali Srbima deklaraciju da se otcijepe od Bosne i pripoje Srbiji??!! :lol: :lol: :lol: Pa mislim daj neku ozbiljniju diskusiju ako zelis i ozbiljniju @loptu. Na nebuloze se odgovara nebulozama. :wink:
ps: ako se pitas ko koga vrijedja procitaj postove drugih upucenih meni, uostalom ko mi vrijedja suborce, poginule borce na ovoj temi ne zasluzuje nista drugo.
lopta

#730 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by lopta »

Ma postoji deklaracija u njegovim mislima. :lol:
Vodenjak

#731 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

sayonara wrote:
Vodenjak wrote:
sayonara wrote:
Ja nisam rekao da je trebalo nastaviti rat a opet si me proglasio izdajnikom i pobjeguljom...
De se malo saberi kolega! :wink:
I znas...
Ja se za Bosnu poceh boriti dvije godine prije tebe! Vrlo intenzivno i vrlo otvoreno eksponirajuci se daleko vise nego sto je to bilo preporucljivo, vlastite sigurnosti radi. I jos bitnije, sigurnosti moje porodice radi. (A moja porodica je mnogo, mnogo bitnija od bilo koje drzave, bilo kog naroda i bilo koje vjere... Ili?)
DakleM, ja sam ti plaho pametan momak bio ;-) pa sam tu pamet (umjesto pushke!) pokushao da iskoristim dokazujuci narodu da su ga od novembra 1990 poveli mLogo manje pametni ljudi od naroda samog, ali eto, nisam uspio. Priznajem, ja svoj rat izgubio. :(
Narod mi nije povjerovao i ja ostao ne vjetrometini...
Sto me cetnici ne ukokashe onu godinu koju provedoh medju njima, pojma nemam kao sto ne znaju ni hiljade i hiljade mojih i tvojih sunarodnjaka koji se vremenom, zajedno sa mnom, ipak izvukoshe iz obruca, stege, zalogaja krvoloka...
Danas se oni koje ti u nebesa dizes, a po kojima ja jednako sochno pljujem kao i 1990. i dalje dogovaraju i lizu sa onima za koje ti kazes da ja i slicni ne nepadamo dovoljno zbog svog zla s njihove strane ucinjenog.
A mi ne samo da se jako dobro sjecamo svega sto su nam napravili vec pokusavamo i tebi i tvojim istomisljenicima, koliko - toliko otvoriti ochi da vidite da su oni koji su vas u rat uvukli samo iskoristili vashu naivnost, vashu dobrodushnost, vas patriotizam za ostvarivanje samo njima znanih ciljeva! I u velikoj vecini vas (NAS) ostavili tim krvolocima da s nama rade sta i kako hoce! A onda kao slag na tortu, dali krvolocima Republiku i sad se, predano :roll: bore da se mi vratimo u istu tu republiku!
Sic, @sayonara! Kao sto rekoh gore, samo jedna dlaka sa glave mog djeteta je bitnija od bilo koje drzave svijeta, bilo kojeg naroda, bilo koje vjere!Ja naucio, a i tebi bih savjetovao - gdje bolje tu duze!

S tim da bih, koliko god to mogu, da se poigram sa svima onima koji mi ukradose zivot, zemlju, proslost i buducnost u mojoj zemlji!
Tu su, na tvoju veliku zalost, i tvoji sticenici! :wink:
Rekao si da je Alija izdao Bih potpisivanjem Dejtona, a jedina alternativa potpisu bio je nastavak rata. Prosto ko grah.
Drago mi je sto si se za Bosnu borio, pa makar i bez puske, pa makar i dvije godine prije pocetka rata, ali zivo me interesuju vidovi takve borbe, a pogotovo ako si narodu tumacio da mu vlast ne valja i da ne treba da je slusa. Ovako mogu samo da nagadjam, zar ne?!
Vjerovao ili ne, ja ti nimalo ne zamjeram sto si zarobljen, sto nisi zelio uzeti pusku u ruke, sto si otisao vani. Vjerujes li da sam kolone ljudi ispratio da odu vani, a da mi nikad nije ni naumpalo da ce on biti na sigurnom, a da ja ostajem u s.anju. Medjutim, kada je bilo kako je bilo i kada ti, sto nisi opalio metka (ne shvataj ovo kao prijekor ili nesto slicno, jer ja postujem tvoj izbor) pocnes da pricas kako nas je Alija izdao u Dejtonu i kako smo, umjesto pristajanja na entitet RS, trebali nastaviti da ginemo, kada me pocnes ubjedjivati da sam kao mogao usetati u Banja Luku, e onda, .ebo mu ja .ater, tu nesto nije u redu. Ne znam kako da ti to objasnim, a da te ne povrijedim, ali to mi lici na borbu dijasporaca za svaki pedalj domovine do posljednjeg pripadnika ARBiH.
Ne znam sta ocekujes od danasnje vlasti, ali ako smo svi kako tvrdimo za multietnicku BiH zasto ti je problem potreba da se stranke, koje predstavljaju sve narode moraju dogovarati i sjediti skupa? Ne razumijem. Ako smo sami onda pravimo islamsku drzavu, ako se dogovaramo sa Srbima i Hrvatima onda se lizemo, pa ne valja ni to. Kamo srece da u svim dijelovima BiH postoje jake politicke snage koje nemaju veze sa zlocinima, posljedicama agresija i genocida, stvaranje drzave bilo bi mnogo lakse. Ali realnost je takva kakva je ... Medjutim, probosanske stranke imaju srecu sto su pravda i pravo, evropske konvencije o ljudskim pravima, zakonodavstvo EU i demokratskog svijeta na njihovoj strani, sto ce Haski i domaci sudovi prosijati sve sto trebaju i sto posljedice tih presuda ne mogu biti samo papiri na kojima su ispisane.
Ovim sto rekoh odgovorih i na tvoje price o necijim ratnim ciljevima. Ali nemoj, nije posteno (OPET) pricati kako smo uvuceni u rat, kako nas je neko iskoristio. Vrijedjas nekoga ko zna da me niko nije uvlacio u rat, ko zna ko ga je, kako, iz kojeg pravca i s kojim ciljem napao i nekoga ko nije imao srecu ili nije htio otici, vec je odlucio svoju djecu i domovinu na kucnom pragu, puskom, a ne na internet forumu braniti. Dakle, ja postujem tvoje pravo i odluku da odlaskom spasis zivot svojoj djeci, ali postuj i ti moje da ostanem i da se borim, jer i moja su meni jednako vrijedna. I ne pokusavaj moju borbu, zarad vlastite odluke, uciniti besmislenom, jer u tome neces uspjeti.
Prvo, vezano za post iznad, nije istina da bi bilo ko bombardovao bosansku stranu da nije pristala na Dejton. Vrlo dobro znam kakvo je raspolozenje bilo medju biracima istih onih koji bi to trebali da urade i nijedan politicar bilo koje zemlje zapada ne bi prezivio jedan takav potez nakon sto se godinama njihovom narodu vise ili manje objektivno prikazivala prolivena krv svih onih koji su je prosipali upravo za Bosnu i Hercegovinu!

Drugo, u principu sam protiv bilio kakvog rata i nemoj mi poturati da sam zelio da se nastavi ginuti. Ono sto ti neces i ne zelis da prihvatis je da je do Dejtona dovela pogresna politika koja se vodila jos od 1990. godine.
U toku raspada Jugoslavije, nijedno od predlozenih rjesenja nije vodilo ka ukidanju Bosne i Hercegovine kao suverene i nedjeljive republike i sto je najbitnije, nijedno od istih nije predvidjalo da se unutar te iste BiH stvara neka srpska, hrvatska ili bilo cija druga republika. Sve i da je bilo prijedloga za stvaranje cistih etnickih sredina, to se naprosto nije moglo provesti bez prolijevanja krvi. Kokuzna vremena u kojima smo se tad nasli trazila su od lidera koji su bili na celu drzave mnogo vise mudrosti i diplomatskog umijeca te ljubavi prema toj istoj Bosni i Hercegovini nego sto su je imali oni koji su je tad predstavljali.

Trece, dogovaranje predstavnika naroda ti i ja vidimo na potpuno suprotstavljen nacin.
Kao ilustraciju cu ti navesti poredjenje iz WWII.
Na sta bi licila Jugoslavija da su o njenoj sudbini pregovarali Srbi, Hrvati i slicni u uniformama cetnika, ustasa, domobrana i da ne nabrajam sve vojske i vojskice tog doba?
Referendumom ´92 i platformom Predsjednistva iz iste godine stvorene su grandiozne politicke pretpostavke za stvaranje jedinstvenog politickog bloka za ocuvanje multietnicke i sekularne Bosne i Hercegovine. Ono sto nakon toga NIJE uslijedilo je uspostavljanje takve strategije te rukovodstva koje bi tu politicku volju provelo u zivot. U samom pocetku rata bilo je sasvim dovoljno probosanski orijentisanih pripadnika svih naroda koji bi, da su imali rukovodstvo odano Bosni i Hercegovini kao preambuli svega, sasvim sigurno postali jedina legitimna sila na koju bi svijet gledao kao predstavnika legalne i medjunarodno priznate zemlje. Medjutim, od toga nista ne bi jer se, ocito svojevoljno, rukovodstvo u Sarajevu samo legitimisalo kao samo jedna od tri zaracene strane. O razlozima zasto je to tako mozemo ovdje diskutovati i naci i objektivne i subjektivne uzroke ali cinjenica ostaje da je veci dio rata i u zemlji i van nje preovladjivala slika sukoba triju vojski, triju naroda pa i triju religija ako hoces. Ovo sto pishem nije nesto sto sam samo ja vidio a jos manje nesto sto sam zelio da vidim vec surova realnost. Zato i ne treba nikog od nas da cudi sto se u cijelom svijetu klasicna agresija na nasu zemlju smatra gradjanskim ratom. Vrijedja ta kvalifikacija svakog normalnog covjeka ali, objektivno, vijesti koje su dolazile iz BiH u toku rata su takvu sliku svakim danom samo ucvrscivale. Ako mislis da se drugacije nije nikako moglo, vratio bih se poredjenju koje gore navedoh. Broz i partizani su u toku WWII istrajali na ideji borbe za Jugoslaviju, borbe za drzavu svih naroda i gradjana i to su uradili u uslovima mnogo gorim, NEMJERLJIVO GORIM po njih same nego onima koje je BH rukovodstvo imalo 1992. Uspjeli su i pobijedili!

I na kraju, kako god smatram i to pokusavam u svojim postovima da kazem da je za istinsko pokretanje Bosne i Hercegovine prema svjetlijoj buducnosti neophodna katarza tj. hladno, objektivno sagledavanje uloge svih onih koji su ucestvovali u donosenju sudbonosnih odluka od 1990. na ovamo. Isto tako kazem da se alternativa Dejtonu ne moze sagledavati samo iz polozaja i zemlje i vojske i naroda mjesec dana prije samog Dejtona.

I molim te...
Jednom za svagda: Nemoj mi u svojim postovima podmetati muda pod bubrege i moje rijeci kritike prema rukovodstvu u Sarajevu izjednacavati sa mojim odnosom prema ljudima koji su u rovovima branili svoju zemlju.
Negdje sam ti to vrlo korektno napisao da ni ti ni ja nismo bili u nekoj posebno dobroj situaciji da sami donosimo odluke 1992. Vrlo lako se moglo desiti da se ti nadjes ovdje gdje sam ja sada a ja tu gdje si ti. Pokusaj imati barem malo mashte ako vec ne raspolazes cinjenicama i zamisliti svakojake situacije u kojima su se ljudi nasli u momentu opaljivanja prve pushke.
Oni mali, obicni ljudi, ljudi poput tebe i mene...
kv99

#732 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by kv99 »

Vodenjak wrote: Prvo, vezano za post iznad, nije istina da bi bilo ko bombardovao bosansku stranu da nije pristala na Dejton. Vrlo dobro znam kakvo je raspolozenje bilo medju biracima istih onih koji bi to trebali da urade i nijedan politicar bilo koje zemlje zapada ne bi prezivio jedan takav potez nakon sto se godinama njihovom narodu vise ili manje objektivno prikazivala prolivena krv svih onih koji su je prosipali upravo za Bosnu i Hercegovinu!

.
Pa niko nije ni spomenuo da je opasnost bila u tome da bi neko ( NATO ) bombardirao ABIH da je A. Izetbegovic odbio da potpise Dejtonski sporazum vec je zaprijeceno da bi u tom trenutku ostali sami tj Tudzman bi dobio sto je zelio ( kontrolu nad citavom Hrvatskom + sav onaj teritorij koji je HV kontrolisala u BiH ) i prestalo bi djelovanje HV protiv cetnika , "pipa" za oruzje kroz Hrvatsku bi bila zatvorena jer je jedino bila otvorena zbog ultimatuma USA, a tada bi i Milosevic imao odresene ruke da se otvoreno ukljuci u rat+ 4 zima u opkoljenom Sarajevu, Gorazdu.... ili bi ti mozda dosao iz dijaspore da se boris da te gradove deblokiras ili da oslobodis BL , Doboj , Bijeljinu ? Mozda se ne sjecas da je po Sarajevu bilo ispisano " Potpisuj Alija makar bila i avlija". Svima je bilo rata preko glave i svi su samo zeljeli prekid ubijanja, gladi , zime, patnje. Alternativa je bila potpisati Dejton ili da se nastavi boriti jos godinama. Kao sto se kaze " lahko je tudzim k*rcem gloginje mlatiti", zagovarati da se borci i 5, 6, 7, 8 godinu je*u po rovovima ...zasto ? Ja ne branim ni Aliju ni nekog drug ali u tom trenutku bi bas oni koji su ovu zemlju najvise volili i dali najvise bi nastradali a to su borci koji bi da nije potpisan Dejton godinama jos bili po rovovima.
Vodenjak

#733 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

Na zalost @sayonara, ti i ja ne mozemo raspravljati iz mali milion razloga...
Ziv ti meni i zdrav bio! ;-)
zonbirile

#734 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

INTERVJU: Hrvoje Šarinić, 16 godina nakon Karađorđeva

Podjela BiH bila je nezaobilazna tema

Međunarodna zajednica bila je protiv podjele jer su se bojali da bi to otvorilo Pandorinu kutiju * Tuđman i Milošević samo su dva puta razgovarali direktno - u Karađorđevu i Tikvešu

Nekada svemoćni čovjek Hrvatske, najbliži saradnik predsjednika Franje Tuđmana, čovjek koji je uživao povjerenje i njega i Slobodana Miloševića, Hrvoje Šarinić, bio je iznenađen kada je čuo da se navršilo punih 16 godina od sastanka u Karađorđevu.

Dva sastanka

- Bila su dva sastanka na kojima su predsjednici Milošević i Tuđman razgovarali lično, u četiri oka, i na kojima je govoreno o podjeli BiH. Njihovih susreta bilo je, međutim, više, na marginama nekih međunarodnih konferencija, tokom kojih bi oni uzeli jednu sobu i sjedili i pričali. BiH je bila lajt motiv, da se tako izrazim. Razrješenje balkanske situacije bilo je nemoguće bez razrješenja statusa BiH. U tom kontekstu govoreno je i o podjeli BiH - rekao je Šarinić.

Kako je prošao taj prvi sastanak u Karađorđevu?

- Bio sam prisutan samo u prvom dijelu - koji je trajao nekih 15-20 minuta, a onda su njih dvojica otišla u dugu šetnju kroz šumu i razgovarali. Kada je BiH u pitanju - ona je bila nezaobilazna. Prema njoj bilo je apetita i s jedne i s druge strane. No, moram reći da je Tuđman bio mnogo više rezervisan nego Milošević. Stav predsjednika Hrvatske bio je ako se nije mogla održati Jugoslavija, tako se ne može održati ni BiH. I imao je povijesni otklon k tome. Sastanak u Karađorđevu bio je uvertira.

Uvertira čemu?

- Nekih mjesec kasnije uslijedio je susret Miloševića i Tuđmana u Tikvešu. Ti razgovori duže su trajali i bili su obimniji. Milošević je pokušao Tuđmana navući papirićima kako muslimani hoće cijelu Bosnu, kako su poboli zeleni bajrak na Romaniju, kako svima prijeti opasnost od tog radikalizma... Tuđman ga je slušao, ali nije nešto posebno reagirao na to. Kasnije mi je samo rekao - komentirajući taj papir koji su srpske specijalne službe fabricirale - “ima nešto u ovome”.

Ponuda u Ženevi I to je sve?

- Ne. Milošević je želio i direktnu telefonsku liniju s Tuđmanom, ali ovaj to nije prihvatio. No, nisu samo njih dvojica bili za podjelu BiH.

Ko je još bio za to?

- Negdje 1993. godine bili smo u Ženevi na nekom sastanku gdje je bio i Alija Izetbegović. Predsjednik BiH je u jednom trenutku pozvao Tuđmana da porazgovaraju kod njega u sobi. Predsjednik Tuđman i ja smo otišli, a tamo su nas dočekali Izetbegović i Haris Silajdžić. U jednom momentu Alija kaže - uzmite vi Hercegovinu sebi, mi protiv toga ne bismo imali ništa. BiH bi bila manja, ali bi imala svoje međunarodne granice, a mi bismo bili mnogo sigurniji. Tuđman mu je na to odgovorio - sada smo za cjelovitu BiH, šta će biti u budućnosti, vidjet ćemo! Želim vam, dakle, reći da tada niko nije bio za cjelovitu BiH, pa čak ni Alija!

Šta je Silajdžić rekao na tu ideju?

- Ništa. On je šutio i imao sam dojam da su njih dvojica već ranije govorili o ovome.

Izetbegovićev sin Bakir tvrdi da takve priče nisu tačne.

- Ja sam živi svjedok tog razgovora i te Alijine ponude.

Ako su svi htjeli podjelu BiH, zašto do nje onda nije došlo?

- Pa najviše zbog međunarodne zajednice. Oni su smatrali da bi takvo nešto dovelo do otvaranja Pandorine kutije. No, BiH za mene nije cjelovita. Kakva je to cjelovitost kada je RS uzela 49 posto teritorije! Nisam veliki optimista da će BiH odista biti cjelovita. I time niko u BiH nije zadovoljan.

Dodikova vizitka

- Nedavno sam se susreo s Dodikom. On i njegova ekipa neće ići s Beogradom jer im je bolje ovako. Bolje žive, a privredno će se naslanjati na Hrvatsku, kao i uvijek. Vidio sam Dodikovu i vizit karte njegovih saradnika. Na engleskoj verziji piše i “Bosnia and Herzegovina”, a na ćiriličnoj strani Bosne nema. Umjesto toga piše - “RS”- pojašnjava Šarinić.

Hercegovci su željeli nama

- Dio BiH je više htio ići ka Hrvatskoj, nego što je Hrvatska htjela dio BiH. Hercegovci su smatrali da je Tuđman predsjednik svih Hrvata, uključujući i one u BiH. Oni i danas, mada u mnogo manjoj mjeri, žele isto. Svi su htjeli podjelu BiH, uključujući i Tuđmana. Neki su bili tu suptilniji, a neki brutalniji. Tuđman je smatrao da nije bilo Drugog svjetskog rata, postojala bi banovina Hrvatska, s velikim dijelom BiH u njoj - navodi Šarinić.

pošto je javno publikovana smatram ispravnim da je ovde c/p inače se nalazi na temi upoznaj svoju prošlost da bi razumio sadašnjost,postao @zah.
U svin opcijama dio bio rezervisan za muslimane,teritorij koji bi oni mogli prosperitetno kontrolisati,što reće Alija.
popajic

#735 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

sayonara wrote:
Fair Life wrote:
sayonara wrote: A koga se to pitalo, ako ne mene kao pripadnika ARBiH i rahmetli predsjednika? Svijet nam, beli, poklonio cjelovitost, kao i oruzje za odbranu? Ne, TI valjas demagogiju i seres o nekakvim deklaracijama koje bi Dodik do sada 150 puta potegnuo da ona zaista postoji. I kada slazes ili prenes jednu laz, poput te, upitaj se onda zasto ti ne vjerujem i zasto ne vjerujem izvorima koje citiras
Klikni i provjeri da li laze Ivo Komsic. Klikni i provjeri koliko je puta uradjen download ove "lazi".
Ja ti rekoh, a ti gluh. Da postoji tako nesto sada bi mi opet po brdima morali biti. Dakle, klikaj i popusti
Da se "mozda" ne radi o ovom ?
MKBJ: Zajednička srpsko-muslimanska deklaracija Alije
Izetbegovića, i Momčila Krajišnika (Ženeva, 16. 9. 1993.)

Zajednička srpsko-muslimanska deklaracija
Prihvaćajući principe Londonske konferencije i uzimajući u obzir rješenja predložena na
ženevskoj Mirovnoj konferenciji o ustavnom uređenju Unije Bosne i Hercegovine, odlučni da
trenutno dođe do prekida neprijateljstava i stvaranje uvjeta za mir u Bosni i Hercegovini,
uvjereni da se rješenje krize mora postići političkim, a ne vojnim sredstvima, spremni na
trenutnu normalizaciju odnosa s hrvatskim narodom u svjetlu rješenja predloženih na
Mirovnoj konferenciji u Ženevi, pristali su na sljedeće:
I
1. Osigurati trenutan prekid svih neprijateljstava i vojnih sukoba između Armije Bosne i
Hercegovine i Vojske bosanskih Srba u skladu sa sporazumom od 30. srpnja 1993., po
mogućnosti odmah i ne kasnije od 18. rujna u 12 sati, te osigurati uspostavu direktnih
komunikacija (vruće linije) između vojnih zapovjednika na svim razinama.
2. Osigurati bilateralno i bezuvjetno ukidanje svih zarobljeničkih logora i oslobađanje
zarobljenika na teritorijima pod kontrolom Armije BiH i bosanskih Srba, i to odmah, počevši
s oslobađanjem zatočenih u logoru Tarčin (207 zarobljenika) i Kula (207 zarobljenika). To
treba učiniti najkasnije do 21. rujna u 12 sati, s tim da obje strane preuzmu potpunu
odgovornost za zaštitu i njegu zatočenika.
3. Obostrano stvoriti uvjete za nesmetan i siguran prolazak humanitarnih konvoja i za
djelatnost humanitarnih organizacija, te za sigurno i neometano kretanje svih civila.
4. Osnovati radne grupe za nadzor i osiguranje ljudskih prava na teritorijama pod kontrolom
Armije BiH i vojske bosanskih Srba u skladu s principima i rješenjim predloženim na
Mirovnoj konferenciji o Bosni i Hercegovini.
5. Osnovati radnu grupu za neriješena pitanja teritorijalnog razgraničenja između dvije
republike u zamišljenoj Uniji Bosne i Hercegovine, uključujući područje Brčkog, Bosanske
krajine, doline Neretve, istočne Bosne i planine Ozren, a vodeći računa o prirodnom pravu
pristupa moru ovih dviju republika. Ovo se dodaje već preuzetim obvezama o traženju trajnog
rješenje za upravu nad područjem Sarajeva u iduće dvije godine. Nakon pronalaska obostrano
prihvatljivoga rješenja teritorijalnog razgraničenja triju republika koje će činiti Uniju, a za
vrijeme prve dvije godine postojanja te Unije, mora biti pripremljen i proveden referendum. O
datumu održavanja moraju se složiti sve tri strane, a pitanje građanima svake od republika bit
će da li se slažu da i dalje ostanu u Uniji ili je žele napustiti
.

U slučaju raspada Unije, sva prava Unije Republika Bosne i Hercegovine, uključujući i
članstvo u Ujedinjenim narodima, bit će automatski prenesena na republiku s pretežito
muslimanskim stanovništvom.

IZVOR: Večernji list, 17. 9. 1993..
01/09/2005
309
Page 2
II
Da bi se stvorili stabilni odnosi i kao zajednički doprinos miru u regiji, potpisnici su odlučili
osnovati:
1. Radnu grupu koja će se baviti humanitarnim statusom, materijalnim i drugim pitanjima
vezanim za izbjeglice i raseljene osobe iz Bosne i Hercegovine.
2. Radnu grupu za sastavljanje sporazuma, uključujući i sporazume o korištenju energije,
luka, prometnih arterija, komunikacija i drugih gospodarskih potencijala.
III
Radi brze, sveobuhvatne i vjerodostojne provedbe svih mjera i aktivnosti predviđenih ovom
Zajedničkom deklaracijom potpisnici su odlučili imenovati povjerenike, s punim ovlastima i
odgovornošću, za potpunu provedbu sporazuma predviđenih ovom deklaracijom. Alija
Izetbegović imenovao je za svoga povjerenika Harisa Silajdžića. Radovan Karadžić
imenovao je za svoga povjerenika Momčila Krajišnika. Potpisnici i povjerenici tražit će i
bit će im osigurana pomoć i suradnja s međunarodnim političkim, humanitarnim i drugim
organizacijama i čimbenicima, a sve to radi sveobuhvatne provedbe svih mjera predviđenih
ovom deklaracijom, a u interesu trajnog mira i stabilnosti u tome dijelu svijeta.
Na kraju, postignut je dogovor da supredsjedatelji Međunarodne mirovne konferencije o
bivšoj Jugoslaviji pozovu tri strane u BiH na sastanak koji će se održati na sarajevskom
aerodromu u utorak 21. rujna u 11 sati, gdje će se uzeti u razmatranje potpisivanje mirovnog
paketa kao cjeline, a u kojem će, između ostalog, biti ova Zajednička deklaracija, te
Zajednička deklaracija koju su 14. rujna potpisali Hrvati i Muslimani. Supredsjedatelji će u
međuvremenu obilaziti strane u bivšoj Jugoslaviji u nastojanju da postigne daljnje sporazume.
(Deklaraciju su u Ženevi, 16.09.1993., potpisali: Alija Izetbegović i Momčilo Krajišnik
umjesto Radovana Karadžića. Kao svjedoci su potpisani Thorwald Stoltenberg i David Owen.
Na Dokumentu nedostaju potpisi Slobodana Miloševića i Momira Bulatovića. Faksimil
potpisa objavljen u Večernjem listu.
nosara

#736 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

Koliko sam puta molio pojedince da se ne sluze perfidnim podmetanjem istine i cinjenica... :D
Kvarite koncepciju kolegama nacionalistima... koji to nisu... ili jesu... ili bi htjeli biti, ali da ne budu... :D
zonbirile

#737 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

kakvi kolege,miševi iz šatora cvijeća.
popajic

#738 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

nosara wrote:Koliko sam puta molio pojedince da se ne sluze perfidnim podmetanjem istine i cinjenica... :D
Kvarite koncepciju kolegama nacionalistima... koji to nisu... ili jesu... ili bi htjeli biti, ali da ne budu... :D
Jasta je nego perfidno! :D
A i tragicno da onog ko samo postira istinu proglasavaju perfidnim,a ne onog ko je to zaista bio !
palermo

#739 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

popajic wrote:
nosara wrote:Koliko sam puta molio pojedince da se ne sluze perfidnim podmetanjem istine i cinjenica... :D
A i tragicno da onog ko samo postira istinu proglasavaju perfidnim,a ne onog ko je to zaista bio !
Istina je vrlo često vrlo relativan pojam Popajicu, a monopol na istinu, koji tako olako uzimate ti i tvoji istomišljenici, najbolji i najbrži put u sveopštu laž.
nosara

#740 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

palermo wrote:
popajic wrote:
Istina je vrlo često vrlo relativan pojam Popajicu, a monopol na istinu, koji tako olako uzimate ti i tvoji istomišljenici, najbolji i najbrži put u sveopštu laž.
Mani se filozofije, jel' osporavas vjerodostojnost ili ne...? :-) Trazite dokaz, evo, podastrto... I, sta cemo sad...?
Filozofirat... :lol:
palermo

#741 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

nosara wrote:
Mani se filozofije, jel' osporavas vjerodostojnost ili ne...? :-) Trazite dokaz, evo, podastrto... I, sta cemo sad...?
zašto bi filozofirali, umjesto toga ja vam predlažem da osnujete udruženje i borite se ( javno) za svoje programske ciljeve, koji su očito jasni, revizija rata i njegovih uzroka. Jebo filozofiranje.
popajic

#742 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

@Sayonara
Promijenise se na celu RS razni Dodici, Sarovici, Poplaseni i drugi, ali svi oni su mala maca kad se nisu sjetili da u svoje kabinete angazuju tupajica i nosonju koji bi im oci otvorili i vrata im neovisnoj RS otskrinuli :D :D :D
Vrlo zlonamjerno,sayonara :x
Pitao si za deklaraciju - eto ti,citaj !
A umjesto mene,koji nikad nisam surovao sa Krajisnikom i comp.,optuzi za promjenu onog ko je,ne otskrinuo vrata RS-u,nego ih sirom otvorio !
nosara

#743 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

palermo wrote:
nosara wrote:
zašto bi filozofirali, umjesto toga ja vam predlažem da osnujete udruženje i borite se ( javno) za svoje programske ciljeve, koji su očito jasni, revizija rata i njegovih uzroka. Jebo filozofiranje.
Nepotrebno... Zna se sta je dovelo do rata i ko je sta htio... Dok ne dodjemo do alije... koji je u odredjenom trenutku odustao od borbe za RBiH... Zasto...? :? Jedino neodgovoreno pitanje... Ostalo se vise-manje zna... :(
palermo

#744 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

nosara wrote: Nepotrebno... Zna se sta je dovelo do rata i ko je sta htio... Dok ne dodjemo do alije... koji je u odredjenom trenutku odustao od borbe za RBiH... Zasto...? :? Jedino neodgovoreno pitanje... Ostalo se vise-manje zna... :(
pa ako je odustao od RBiH nije odustao od Bosne i Hercegovine. A možda je od RBiH odustao zbog toga što su u tom trenutku bila otvorena dva fronta, oba sa nadmoćnijim i mnogo bolje naoružanim neprijateljm, a možda zato što je Sarajevo bilo opkoljeno, što je Bihać bio opkoljen, što je Mostar bio opkoljen, možda zato što je postojao embargo na oružje, možda zato što je velika većina Srba i Hrvata (čast izuzecima) se opredijelila da se bori protiv Bosne i Hercegovine, možda zato što je bio pod pritiskom velikih sila, možda zbog želje da zaustavi daljnja razaranja i pogibije, možda zato što je mislio da i ovakva Bosna i Hercegovina otvara mogućnost za daljnju borbu ( između ostalog i za eventualno vraćanje RBiH) , stotinu možda.

Ono što je najružnije u ovoj nazovi diskusiji je osjećaj da vi neprestano tuđim kurcem mlatite gloginje. A kako bi bilo da isučete vaš, pa da udarite po gloginjama. Bilo bi mnogo efektnije, a vaša diskusija bi imala mnogo više pokrića.
nosara

#745 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

palermo wrote: Ono što je najružnije u ovoj nazovi diskusiji je osjećaj da vi neprestano tuđim kurcem mlatite gloginje. A kako bi bilo da isučete vaš, pa da udarite po gloginjama. Bilo bi mnogo efektnije, a vaša diskusija bi imala mnogo više pokrića.
Od 92. do 96. sam radio upravo to... I ne samo ja... Jer drugo skoro da nismo ni imali... :x
Eto pokrice... :x
palermo

#746 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

nosara wrote:
palermo wrote: Ono što je najružnije u ovoj nazovi diskusiji je osjećaj da vi neprestano tuđim kurcem mlatite gloginje. A kako bi bilo da isučete vaš, pa da udarite po gloginjama. Bilo bi mnogo efektnije, a vaša diskusija bi imala mnogo više pokrića.
Od 92. do 96. sam radio upravo to... I ne samo ja... Jer drugo skoro da nismo ni imali... :x
Eto pokrice... :x
Da, i...............borio si se za pogrešnu stvar ? prevarili su te ? izdali su tvoje ideale ? nesretan si što nismo satrli Srbe i Hrvate ? šta te zapravo muči?
zonbirile

#747 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

odustajanje od Platforme,je odustajanje od BH,sve ostalo minderska šuplja i evo gdje smo.
palermo

#748 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

zonbirile wrote:odustajanje od Platforme,je odustajanje od BH,sve ostalo minderska šuplja i evo gdje smo.
Uhhhh, jebo te, frazetine dobre............
zonbirile

#749 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

@palermo

ima i jedan kodeks koji ćeš bolje razumjeti-use,nase,podase-ostali nek crknu.
palermo

#750 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

zonbirile wrote:@palermo

ima i jedan kodeks koji ćeš bolje razumjeti-use,nase,podase-ostali nek crknu.
Koji ostali?

P.S
Inače volim tu izreku :D
Post Reply