Ovo mi je zapalo za oci. Mozes mi objasniti logiku ili potkrijepiti nekim tacnim brojevima?challmander wrote: ↑10/07/2022 21:18 Pa da, to mi je upravo jedan kolega iz Njemačke rekao - razlika između BiH i Njemačke jeste u tome što su u Njemačkoj društva razdvojena, bogataši se ne susreću sa sirotinjom svakodnevno - idu u posebne škole, liječe se u posebnim bolnicama, izlaze na posebna mjesta. Tako da običan narod nema predstavu o njihovom bogatstvu.
I realno gledajući, privatna imovina bilo koga u BiH se ne može ni u snu mjeriti sa privatnom imovinom njihovih parnjaka u Evropi i svijetu - ali je kod nas mahala i sve se vidi.
Jedan Bingo kad poveća platu za 100KM netto radnicima, dakle 6000 x 173KM (brutto) = 1 038 000 KM - dakle skuplje od bilo kojeg Porschea i Rolexa zajedno. - i to samo za jedan mjesec !!! Obzirom da je 2021 god. bingo ostvario dobit od oko 20 mil. KM, a u 2020 god. je bio u minusu. Znači povećanje plate od samo 100KM mjesečno radnicima može da ugrozi poslovanje na tolikom broju radnika. Tako da, glupo je očekivati od takvih firmi da će radi 100KM veće plate (koja ni radniku neće donijeti bogatstvo) - ugrozi poslovanje svih 6000 KM.
Bingo ima mjesečnu ratu kredita preko 1 mil. KM - objekti i otvorena radna mjesta se moraju otplatiti. Itd.
Ne branim Bingo, niti bilo koga, ali kad su te velike firme u pitanju, male promjene mogu da dovedu do velikih posljedica.
Koliko ja vidim, Bingo je prosle godine bio 96m u plusu a 2020. nesto manje, 77m. Ako na to primjenimo povecanje od 100KM netto, ispadne 15,570,000KM godisnje dodatnog troska i to na 7,500 zaposlenih. To povecanje se skoro pa nece ni osjetit.
https://www.companywall.ba/
Tu stranicu iznad sam koristio kao referencu za svoje podatke. Isao sam sa nekom bas grubom pretpostavkom da je 7,500 obicnih radnika dok je ostatak neki menadzment, administracija i sl. sto je vjerovatno jace placeno.
Vecina firmi itekako moze priustiti povecanje plata, ali ne zeli i ne mora.
[/quote]
Ja sam se referisao na izjavu sefice racunovodstva u Bingu, interview na TV, koja je dala takvu cifru, moguce da je ona to spomenula kao dividendu, jer cesto navedena racunovodstvena dobit ne mora da znaci nista pretjerano, jer npr. ako si investirao, sagradio objekat, kupio masine, itd - to ti takodjer ulazi u dobit i na to takodjer moras platiti porez 10%.
A generalno trziste je najbolja regulacija za sve, pa tako i za visinu plata - ponuda i potraznja. Dok se nije krenulo odlaziti vani - bio si sretan ako je dobijes prvog, a sad vec mozes i pregovarati o plati. Najbolji lijek za plate je povecanje konkurencije, ulazak novih igraca na trziste, LIDL npr. - pa kad radnik bude mogao da bira- izabrat ce gdje mu je bolje i gdje je bolje placen.
Bingo od prije 4 godine i Bingo danas - su 2 totalno razlicite firme u pogledu odnosa prema radniku i uslova rada. Jbg, trziste rada ih tako natjeralo.